Мъченичеството на един град

Ленинград е символ на най-голямата човешка катастрофа през Втората световна война.

Обратно в новината

Коментари - Мъченичеството на един град | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Неописуемо е, това е ужас, който руснаците помнят. Затова и всякакви нови ембарго/блокади на германци, франсета, кравари за тях са смешни...оживели са в ледения ад на Ленинград, а гейовете ги плашат с ембарго???

Пита се защо цивилното население не е било евакуирано от града, когато е можело да стане?

Милиони да умират в името на едно мустакато грузинско джипси... Дай им на тия да умират за поредния спуснат психопат. Нищо не се е променило. Болен народ!

Този , който е отворил някога портата на Търново пред турските орди е бил същият като тебе! Безлична твар!

Някои твърдят, че понятието "масов героизъм" било пропагандно клише. Ами НЕ Е!!! Историята на Ленинград го доказва! ПОКЛОН ПРЕД ГРАДА ГЕРОЙ!!

Какъв масов героизъм е да умреш от глад, след като изядеш дори деца и роднини - и няма абсолютно никакъв шанс да се спасиш?

Не се напъвай, не можеш го разбра. Роденият да пълзи, не може да лети.

lu4ka

Има една книга "Хлябът от онази зима", автор Ела Фонякова. Юношеска литература, прочетох я когато бях на 11. Тежка история, заедно с едно рагу от Барсик.

Просто настръхваш като четеш ... поклон пред този народ ... нищо повече не може да кажем освен да замълчим :( и да се молим никога да не видим нещо подобно :(

като руския народ няма друг толкова пострадал във втората световна война - факт, който се премълчава и отминава, сякаш нищо особено не е - обсадата на ленинград ще остане в историята като най-жестокото и масово унищожаване на цивилно население - поклон, почивайте в мир, незнайни герои - тази обсада колкото и да се игнорира показва докъде може да стигне човешката лудост - дано никога никой по света не я преживее отново

Няма Друг такъв Случай в Световната История. Всичко има - Нашествие, Отчаяние, Глад, Жертви, Подвиг - НА КУП. И така - Фон Лееб Никога Не Успя да влезе в Ермитажа. Но за сметка на това Системно и "за закуска" - я хайде сега Да Гътнем Тази сграда. Там в Сградата Няма Танкове, Оръдия или Мотопехота. Там има Гладни Хора и ... Живи и Мъртви ... и Ладога. Защитата беше на Ленинград и на Питер също ... И ги навряха Най-накрая в Кучи... там в Бункера на Хитлер. Навря ги Обикновения Руснак. Поклон пред Подвига на Жителите и Защитниците на Ленинград/Питер/.

руският народ е най-нещастен. Царизмът също не е бил цвете - крепостничество, после непрестанни войни в Кавказ и другаде. Върхът на сладоледа Сталин - глад, мор целенасочен. Трепе наред - свои приближени, чужди. Сред войната се връщат офицери покрити с бойна слава, борили са се "за родину, за Сталину", а той или ги убива директно или в лагери. Сега също - витрина Москва, Ленинград и то не навсякъде, а инче патьомскини села. Разпрострях се но съм съгласен, че не само поради обсадата на Ленинград, за която учихме много но и поради още много, а и сега е нещастен, но и сега - обсада.

Па ти си многощастлив! България е на 134-то място в световната класация за щастието, оценяваща 158 страни по света. Швейцария оглавява третия годишен световен индекс на щастието, изготвян от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), която е инициатива на ООН. След Швейцария се нареждат Исландия, Дания , Норвегия и Канада. Така страната, известна със своите шоколади, часовници, банки и чиста природа, изпреварва Дания, която бе първа в миналогодишната класация. Непосредствено преди България са Камерун (133-о място), Шри Ланка (132-ро място) и Малави (131-во място), а след нея - Египет (135-о място), Йемен (136-о място) и Ангола (137-мо място), се посочва в доклада, публикуван на сайта на организацията.

lu4ka

Крепостното право в Русия е отменено три години преди гражданската война на усаците-вечният втори.

Много злобен свищовлия си бре! Не одиш ли там на паметниците до Дунава да плюеш по тях?

Днес USA продължава мераците на Хитлер.

Хапчетата пили ги вече?

Тази истина е разказвана от генерал-полковник Малина Димитрова, която по това време и била лекар в обсадения Ленинград. После-делегат на xx-я конгрес на КПСС, чула и други истини за грузинския циганин...публикувани у нас едва през 1995 г. мисля че беше пуснат доклада на Хрушчов.

Путин е виновен!

града на людоедите, мислиш ли че това не му се е отразило, а и компанията му е оттам, мечков, милер, сечин ???

Хитлер тръгнал да завладява Русия... Голяма грешка направил...

Поклон !

Още има хора, които вярват, че Западът е носител на хуманизма и цивилизацията в света... Сега му викат европейски ценности. Как пък си обърнаха ценностната система за има- няма 70 години?!

Нещо не разбирам, защото нямам обвръзване;демек образование.; ВторатаСВ започва 1939г.Германия и Русия от едната страна срещу Франция и Великобритания. Между съюзническата война Германия срещу Русия;ссср; започва през 1941Г. Та питам защо слагат историческите събития под един знаменател--ВСВ Защо на Хитлер му викат фашист като е национал СОЦИАЛИСТ Аз ли съм изчекнат или историците пишеш ти ИСТОРИЯТА. И само това ли..... Жалко за човешките същества;ВСИЧКИ; станали жертва на ..........

Аз

"Аз ли съм изчекнат или историците пишеш ти ИСТОРИЯТА." QED!

азиат-болшевишката деспотия са генетични туземни посредственичета, които дължат социалния си статут на окупацията 9.9.44-та и безкрайно мразят Запада, защото в едно нормално конкурентно общество ще метат улици и ще мият вецета.

я пак? -нормално конкурентно общество, а и демократично благоденстващо с равенство ибратсво ли беше, кво ли още не беше с човешки права и свободи ли Смяяях и вицове,анекдоти и басни.

Разбирам, че пишеш за българите които от 27 години тръгнаха да мият кенефите на западните, но така е на запад. Особенно за тези които са взели образование през последните 27 години.

Поклон !

подобни туземни рашистчета препоръчвам да прочетат книгите на нобеловия лауреат Светлана Алексиевич: 1.У войны не женское лицо; 2.Последние свидетели; 3.Цинковые малЬчики; 4.Зачарованные смертью; 5.Чернобыльская молитва; 6.Время секонд хэнд. та белким престанат да дращат за великите военни победи на рашняците.

а бе ти що не прочетеш книгата на Дьо Кабан посран или на бай марин милионера -репотера на дойче зеле и моркови.Влизай си в дупкта и не ми разказвай вицове.

Аз

Няколко пъти съм правил такава грешка - знаех си, сигурен бях, че Куелю е некадърен идиот, ама викам си... айде пък... Нобел, туй-онуй... Та четох... И Джойс четох, и Стайнбек, и Рушди... и кой ли не друг некадърник, само щото полуграмотният колтурен истаблишмънт ми го бил препоръчал... Ааай сиктир, веее... Дръг път, заклеемсе, нема да има...

За сега четеме туй що пише един друг носител на Нобеловата награда- казва се БАРАК ОБАМА.

А ты их на руском читал, или на хохлядском, а может быть на белорусском? Потому что, тя е родена в укКрайна говори на руски а живее в Белорусия! Или си ги чел на Бългрски? Ако на бъларски, си представям къв е бил превода! Купувал съм си руски писатели преведени на български- тих ужас!!!

"Блокадная книга" на Даниил Гранин. Той е основоположникът на този жанр в СССР. Тази книга заедно с "У войны не женское лицо" навремето ме потресоха и ужасиха. Но няма там нищо от това, от антисъветското, което се опитваш да намекнеш тук. А ни мислиш ли, че това е болката на хора, на които им е скъпа родината. Ти обаче нямаш правото да използваш това за своите пропагандни, меко казано, цели!

ленинград са се страхували да се предадат, защото това е означавало сигурни репресии върху техни роднини, близки и познати и смърт от родното нквд. Та от глад са докарвани до людоедство.

Ти и без НКВД би се "предал", това е ясно. Най-вероятно би и съдействал, да съобщиш исканата информация. Хвала.

продължава дискусията за общия брой загинали граждани на ссср през ВСВ, но консенсният минимум е 25/двадесет и пет/ милиона. Някои изследователи демографи посочват ужасяващия брой 42 милиона. Истината се крие, защото възниква въпросът - като как така великото върховно командване начело с гения на всички времена и народи, сатрапът джугашвили е допуснало такъв огромен брой жертви.

Отново Дойче веле, отново полуистини и полулъжи. Присъствието на Даниил Гранин в дописката е само за посредсвения читател. Но който е имал възможност да посети Пискарьовското гробище, пристаните на Ладожкото езеро или Невската пета е в състояние да оцени героизмът на ленинградчани.

мрели като мухи от глад и людоедство ?

не е грях да си тъп и неук, но не ти ли е срам да демонстрираш осакатената си душичка ?

Казано по-сегашному, г-н Адолф Хитлер е наложил санкции на Ленинград, преминаващи в икономическа блокада.

честит 9 септември най-светлия празник след 3 март.

да ти се връща дано !

А падането на България под турско не е ли светла дата--не пропускай като изреждаш дати, много си учил.

Аз

Annegrit Eichhorn - германска журналистка, родена през 1940. През 2005 ѝ попада архивна снимка от обесването на 17-годишната белоруска партизанка Маша Брускина през 1941. В офицера, нахлузващ примката на врата на партизанката, жената с ужас разпознала собствения си баща. Скоро след това се самоубила. Не успяла да издържи.

някаква средна грамотност, придобита благодарение на великото американско изобретение "МРЕЖАТА", не ти ли писна да възхваляващ един примитивен народ, който още не е изцедил роба от себе си ???

коя мрежа и кое и е американското изобретение.Абе само холивудски филми ли гледате.

Аз

"На Маша Брускина. Присъден посмъртно в памет на мъжествената ѝ борба със злото на нацизма и за изключителната ѝ сила пред последното изпитание. Ще я помним и почитаме вечно!" Надпис под американския Медал на Съпротивата, присъден на Маша Брускина.

варвари католици отишли да избият славяните православни. И сега тия варвари ни дават тон в живота. Що не си еб... мам...

Част от германците са католици, но другите са протестанти, има и много атеисти.

Поклон пред героизма на обикновените ленинградчани, издържали на изпитанията на войната. Те са една от многото причини Русия да има характера, духа и самочувствието на победител в най- кървавата война в историята на човечеството.

Аз

Даниил Иванович Кутинен, една от многото жертви в Ленинград, неизвестен почти за никого. Умрял на 59 години от глад на работното си място. Дотук - нищо особено. Такива - много. Особеното е професията на човека - бил е пекар. Правил хляб. И умрял от глад във фурната, с ръце пълни с хляб, но не откраднал и трохичка.

и точно затова, докато във всяко руско семеиство има спомен за воината и жертвите, този народ ще бъде непобедим.

Малко да разведрим атмосверата,без нито за миг да омаловажаваме героизма на ленинградци: На приятелска среща/разбирай кьорсофра/ Леонид Илич дружески е прегърнал Бай Тошо през рамо: -Ти знаеш Тоша,мне захотелось чтоб после моей смерти Ленинград назвали бы .... Льонинград...! Брежнев е от Ленинград. -Харашо-казал Бай Тошо-ама и аз тогава искам как да кажа...София да я напрайме Тошингтън... -Ааа-понамръщил се Брежнев-эт невозможно-много буржоазно выглядит! Е тогава-Тошква!-усетил се Бай Тошо...

Трудно може а се говори за героизъм на хора, обречени на безнадеждна смърт от глад. А не е ли било по-добре своевременно да се евакуира поне по-голямата част от населението преди затварянето на обръча, или налудничавата идея на сатрапа Сталин е била да има "град-герой"?

Евакуирали са колкото са могли! Градът е бил с бежанци, а пътищата - бомбардирани и обстрествани! Част от жертвите са загинали и по време на евакуацията. Става дума за град с 2 милиона жители, представяте ли си колко вагона или автобуси са нужни?

,,Изгарят първо мебелите, накрая книгите"... велик град и народ!

Значи аз не знам 9 септември преврат ли е бил или какво точно не е бил, това което знам със сигурност е, че дължим поклон до земята на съветските хора от онова време че са победили един наистина ненормално превъртял и преминал всякакви разумни граници режим, отделно на Русия и Руския народ за това, че са ни отървали от властта на едни средновековни варвари и са ни дали свободна и независима Държава, и съвсем отделно поклон до земята от най-обща, принципна човешка гледна точка заради огромните и несравними с нищо страдания, понесени от народа на Великия Съветски Съюз през ВСВ... това знам със сигурност! И още нещо : фак протест нетуърк! (на американски език....)

Нещо превъзбуден ми се виждаш или е резултат от калпава водка това поведение?

Браво. Върна ме 30 години назад - във Времето на развития социализАм - както казваше правешкия гъзоблизец.

На "правешкия гъзолизец" след 50-тина години ще му вдигнат паметник в центъра на София и народа венци ще носи,а тия като теб, ако са живи още, ще му целувате гъза.

Тук се изхождат откровени идиоти начело с Щерев и сие.Не познаващи нищо,неграмотни малоумници, последното нещо, което е, да се замислят преди да изсерат една или друга миризлива сентенция.Хора,познаващи тази част от историята единствено от пропагандните сказки, които не знам къде им четат.И още нещо-хората, населявали СССР са били идиоти като цяло, управлявани от подобни.Е, какъв трябва да си ти, за да изгубиш една война срещу идиоти?Обръщам се към тези, твърдящи точно това. Дано могат да направят елементарната причинно-следствена връзка.

"победената" Германия е дала 5/пет/ милиона жертви, а "победителката" рашия е дала 25/двадесет и пет/ милиона жертви. В момента "победената" Германия с два пъти по-малко население има два пъти по-голям брутен продукт от "победителката" рашия ???

Победена Германия,драги неграмотнико е дала 12 млн убити, от които около 9 млн по фронтовете на войната.СССР по данни отпреди Елциновите историци е дала 20 млн убити, от които 12 млн по фронтовете.Та, драги ми дезинформаторе, по брой загинали войници разликата е 3 млн, което, реално погледнато никак не е малко, но основно дадени в началото на войната.Та, като се има предвид, че основната част от жертвите на Вермахта са във войната на изток мисля, че дезинформацията ти отново не хваща.Не са паритетни,но...

Официалната руска статистика дава общ брой ссср граждани убити/умряли през ВСВ 25 милиона. За кумува срама дават за Германците 12 милиона, която не е вярна.

пак ти е грешна сметка-днешна Германия, която е капиталистическа от 1945 го. в която са наливани огромни пари и на която са опрощавани 4 пъти колосалните външни дългове-днес има БВП по паритет покупателна способност ,равен на този на Русия /делят 4- 5-то място-сайто на СБ и МВФ/, която е капит.държава от едва 24 години и то след разпад ,кражби ,либерални страгегии прилагани върху хората и т.н.-и т.н.Всъщност -самостоят.държава от идването на Путин /2000г./

неграмотници, които се манипулират. Затова четете достоверни извори. В поредицата "Гриф секретности снять", разсекретени архивни документи от на путлерското мо, може да се види огромната помощ от ЩАТИТЕ за рашнаците.

Рашнаци или гащници имаш в предвид? Щото май са едно и също

Това, което твърдиш отново е резултат от нечия пропагандна дейност.Та, веднага ще те оборя.Няма да е зле да прочетеш книгата на Дуайт Айзенхауер и неговата оценка за военната готовност на САЩ към 1941 година, малко преди Пърл Харбър.Прочети и тогава пиши глупостите с гриф за снемане секретност.Второ, към момента на нападението на Хитлер САЩ е ангажиран (по абсолютно разбираеми причини) с помощ за впримчената във война с Германия Великобритания.Познай коя страна е била приоритетна-комунистически СССР или братска, англосаксонска Англия.До първите доставки(преди десетина дни по руската показваха,във връзка с 75 годишнина бивши английски и американски матроси от първия конвой, акустирал в Ахангелск с помощи от САЩ,които бяха наградени с почетни ордени) армията на Хитлер е под вратите на Москва.Е, как, с какви сили съветските войски не само удържат, но и отхвърлят немците.С американски помощи?Вижте, никой не може да я отрече тази помощ, този ленд-лийз контракт, сключен сас САЩ(между другото май подобен е сключен и с Англия,без да съм сигурен), но не бива да се абсолютизира и едва ли не да се тика като основна причина, както и зимата,щях да забравя за победата на СССР.

Е, да те попитам-къде живее др.Александър Яковлев към настоящия момент?Ами, отговора е много прост-в САЩ.Защо живее там-защото обслужи с дезинформация една определена държава, която в последствие го приюти.И него, и Горбачов...Е, последния не съвсем, но...

Добре де, Сталин и Берия са ликвидирали половината нация, в Русия или СССР по онуй време са живяли ватенки, психовци и селяни, икономиката и индустрията са в окаяно състояние, хората мрат от глад и т.н,и т.н.Та, след всичките простотии, писани на тази тема и, от които остава точно такова впечатления питам-как тази страна успява да сломи най-голямата, подготвена и технологично оборудвана армия в света по онуй време и в идторията въобще, завзела в рамките на 2 години свръхразвита, индустриална Европа.Как тези хора, въоръжени с една пушка на 10 души,както ни показват в западните филмчета, занимаващи се с темата е успяла да пречупи моторизираните, обучени да действат според най-съвременната за онуй време военна доктрина(блицкрига) части на Вермахта, въоръжявани от предприятията на индустриална Европа.Само да не ми пишете за САЩ, Англия и прочие, защото в рамките на войната тази помощ не надвишава 5 до 10 процента от потреблението на армейско оборудване.Между другото ще задам още един въпрос-как бедните руснаци са най-многобройните и платежоспособни туристи в Турция и защо дори в далекоизточните курорти в заведенията менютата са изписани и на руски.Доколкото знам, от бедняк турист не става.Или нещо някой се опитва да ни лъготи.По начина, по който го прави за ВСВ.

Точно така абсолютно прав си. А антируската истерия бликаща отвсякъде и опита да се пренапише историята са добре платени от запад.

на комисията за болшевишките репресии изпълни дълга си към паметта на жертвите, техните роднини, руския народ, историята и човечеството и публикува документи от архивите на чк, вчк, гпу, огпу, нквд, кгб, вкп(б), кпсс в поредицата "Россия ХХ-ый век". Препоръчвам на туземните рашистчета да прочетат "Дети ГУЛАГА" и "Сталинские депортации", та белким и светне малко в гламавите чутури.

Ленинград, поклон пред героизма на жителите ти!

Весе да са живи и здрави ,че без тяхната победа още щеше а копаме за 80ст. надница у ТКЗСто

е отговарял жданов. Докато ленинградчани са мрели като мухи от глад и се е вихрело людоедството, пратеникът на сталин, жданов и неговата компания са се забавлявали в обсадения град с балерини, актриси и са нагъвали шампанско, водка, хайвери и други вкусотии.

и си им светил. Колко изтъркани цента ти платиха за този пасквил?

Ти виждал ли си, с какво се храни Цецка Цачева?

и 4-тия Райх скоро ще падне

Човека който обръща войната се казва Лаврентий Павлович Берия. Той спасява икономиката на СССР. За броени дни евакуира всички предприятия на военната промишленост. Увеличава военното производство и го вкарва на Хитлер няколко ката.

Сега ще ти скочат всички отгоре, защото според психодясната литература той освен да изнасилва малолетни балерини в мазето си друго не е правил;-).

всъщност аз го знам като човека изпратил всички интелектуалци в Гулаг и оставил само ватенките които лесно се контролират. След него Русия с тотално променено интелектуално ниво запазило се до сега. Това за балерините и мазетата не ми е известно.

А колко се изредиха на кавала на Бил Клинтън?

Всъщност основно са били ученички от московските училища, но и на балерините не е прощавал. Имал си е специална група по "захвата". Руснаците направиха през деветдесетте и филм на тази тема.

Как за дни бе колега,за часове го прави.Прочети ,чете бе колега

Атомните бомби и атомните централи са ги построили пленени или по точно отведени в СССР немски инженери.Също и космическата им програма е разработена от немци!Всичко което е можело да мисли е било систематично изтребвано от сталинския режим или неговите помощници! Даже и в наше време от путинтролбюрото възродиха вицове и пропаганда ьа нежни и слаботелесни, ,интелигенти'' на които всички са длъжни да се присмиват!Както знаем Путин е почитател на Сталин!А можр би на Берия!

Честит Празник на всички българи антиФашисти, антиМафиоти, антиКорупционери и антиМонополисти.

И какво ощо имат антиМафиоти, антиКорупционери и антиМонополисти с 9 септември.

Сталин е също толкова отговорен за смърта на милиони цивилни колкото и Хитлер!Можело е да се опита да преговаря!Можело е да евакуира цивилните във вътрешноста на страната!

Въпрос на избор Хитлер--смърт чрез глад Сталин--смърт чрез изстрел в галавой

Ти си неосведомен - не СССР напада Германия все пак ,нали ? И...оказа се, че сатрапът Сталин е имал прекалено доверие. Вярвал е, че ще бъде спазен подписаният пакт за ненападение. 50 млн. са загинали в тази проклета война. 20 МЛН. ОТ СССР, 10 МЛН. ГЕРМАНЦИ И 20 МЛН. ДРУГИ НАЦИИ.

явно не смяташ цивилните загинали. Щото общо са над 61 млн тези на Съюзниците и 12 млн на Оста

Заради такива трагедии е поговорката, че и "Най-лошият мир е по-добър от най-добрата война"!!!

И контрол на раждемостта.

Ужасяващо... Но истината е, че войните винаги са водели след себе си жестоки, брутални и нечовешки престъпления. Не знам каква е силата, която превръща обикновени нормални хорица в безмилостни убийци (и дано не разбера), но е факт- във всички времена досега и по всички краища на света.

Използват се специални психо-тропни средства преди военната операция, иначе е невъзможно да се преодолее инстинкта за самосъхранение и други задръжки, войниците отказват да изпълняват зададените им команди. Поне за Виетнам знам че е било така. Повечето които са се завърнали вече са били с тотално разбита психика и т.н.

Тц, още от времето на древния Рим на първа линия пускат новобранците а след тях вървят ветераните които "подбутват" с мечовите новобрйнците които се помайват, за отстъпление на цяло подразделение наказанието е било децимация(сиреч обезглавяване на всеки 10-ти), а от както са измислени картечниците те изпълняват същата функция. След Първата Световна в повечето армии правят опити със стимулантите които повишават физическата и (или) психическата активност, един вид допингират войниците си.

предлагам ги да прочетеш Волоколамское шоссе на А.Бек за алтернативна гледна точка...

и в крайна сметка путен ли освобождава ленинград

Аман от олигофрени.