Коментари - Лекари спасиха 14-годишно момиче от белодробна тромбоемболия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поклон пред лекарите!

За жалост моя баща си замина от ВТЕ след смяна на тазобедрена става.Пожелавам дълъг живот на детето и на лекарите.

Дано да са го хванали лимфома в начален стадий...и ще се излекува...

Има 3 вида лечения на остра или хронична (както е в този случай)белодробна емболия .Тромболиза/фибринолиза която е системна(вливане в периферни съдове ) или директна(направо в засегнатата артерия) използа се tPA (Alteplase)в първият и хепарин(най често) във вторият случай .3 тият вид лечение е оперативно(тромбектомия).В България едва ли се прави.Независимо кой е метод е използван,след това от 3 до 6 месеца пациента използва орални антикоагуланти,варфарин или малко мулекулярен хепарин .Ако (както е в този случай )причината е малигнитет ,варфарин е до края на живота.Тези лечения се прилагат десетки години и ако за България това е новина ,в развитите държави това е ежедневие.За никакъв лекарски героизъм не става въпрос а за рутинно изпълнение на служебните задължения- както е и в този случай.Българските лекари просто са си свършили работата за което поучават заплата.

пропуснал съм 2 рият вид лечение -само с орални антикоагуланти или варфарин,в случай че пациента е в добро състояние и няма компрометирана или лабилна хемодинамика

Краси, съгласен съм с тебе - това е рутинна дейност за специализиран център. Не е изключително постижение или връх в медицината. Само за нивото на здравеопазване в България, успешното лечение на БТЕ е своеобразно геройство. У нас хората мрат като мухи от емболия, инфаркт, инсулт и др лечими състояния. Краси, в България LMWH се нарича ниско-молекулярен, а не малко молекулярен.

И най-лошото е, че това лечение е възможно в момента единствено в болницата на Чирков. Детето обикаляло по други болници, дето уж го лекували с нещо, но явно не с това, което трябва, и то се влошавало. Това е страшно жалко! Колко души може да поеме болницата на Чирков? ! Толкова ли е трудно и невъзможно лечението, което е приложено в болницата на Чирков, да се прилага и в другите болници? Или никой не го е грижа, който превари при Чирков - ще живее, а останалите да мрат.

Тъй като Краси е чел доста гугъл, но не й учебниците по кардиология и кардиохирургия, може да си провери за критерийте за прилагане на различните видове лечение! Също може да се запознае и с това , че оперативното лечение на БТЕ независимо от тежеста на емболията се прилага само при невъзможност за фибринолиза, а операциите се извършват с доста добър резултат във всички кардиохирургии в България! Просто тук се касае за увредено 14 годишно дете! Тази статия се нарича ПР на болницата и не е нито нещо лошо, нито неморано, нито незаконно!

до БТЕ.Незнам за кои учебници говориш и от коя година и кои автори.Има много ,чел съм някои от тях а и продължавам при нужда да чета .Учебници винаги трябва да се четат.От Гугъл и Уики не се учи ,а се информира. За лечението на белодробна емболия има проучвания на база на които има консенсус за лечението и.И тъй като нещата много бързо се променят ,учебниците остаряват и затова се правят т н Guidelines .Последният за белодробна емболия е от 2019 ,но след всяко по значимо изследване в областа има поправки.За Бг - нямам представа къде се правят операции поради белодробна емболия ,но по принцип те имат много строги индикации и се правят в спец . болници и центрове.Вярвам ти че ги правят на много места в Бг,защото това е идеална възможност за източване на пари от касата ,въпреки че тези операции пак повтарям имат много строги индикации и са рядкост.Тромболизното лечение също не е рутинно а само в тежките компроментирани случаи с нарушена хемодинамика,кардиогенен шок и т.н .В леките случаи перорални антикоагуланти,варфарин или LMWHs.

До Димо и Demos .Димо благодаря за поправката.Demos ,лечението на белодробна емболия е рутинна практика .На Пациенти в стабилно състояние и хемодинамика се назначава перорално лечение с някой от новите орални антикоагуланти ,варфарин или някой от LMWHs.За започване на лечението е нужна точна диагноза- има алгоритъм за това някои кръвни изследвания ,комп.томография на б.дроб по протокол за белодробна емболия ,сърд.ултразвук при нужда други изследвания ултразвук на долни крайници ,коремна област и т.н.Лечението при не комплицирани случаи се назначава от лекар в болницата ,който не е задължително и да е специалист.Пациенти с лабилна хемодинамика- десностранна сърд.недостатъчност,високо пулмонално артериална налягане и т.н ,се лекуват в интензивно отделение,преценява се риск/полза от тромболизно лечение и ако няма контра индикации и вероятноста за успех от лечението е по голяма от рисковите ,се прилага въпросната тромболиза.Това също е рутинна практика за всяка болница в която има нужният персонали интензивно отделение. Тромбектомията е ефикасно лечение ,но затова трябваспец.болница или център - каквито са примерно университетските болници и се прилага само при тежка масивна емболия.При леките случаи - както пише по горе.За LMWHs наименованието на български Димо е прав ,въпреки че става въпрос за “тежеста/големината” на молекулата а не за нейната височина.

Браво! Дано да се излекува напълно детето. Пожелавам й го от все сърце!

Господ да им дава здраве на докторите.браво