Четири села търсят лекар и зъболекар, дават им апартаменти

Четири села в Шуменско търсят лекар, дават му апартамент, защото от началото на годината са без джипи. Дават жилище и за зъболекар.

Обратно в новината

Коментари - Четири села търсят лекар и зъболекар, дават им апартаменти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какви лекари? Нали оня каза, че сме ги изнасяли. :) Ако не беше тъжно, щеше да е смешно... Ама как прикоткват доктора :) Със яйчица и млекце. Той да не е двуглавия смок от селските легенди и предания? Дето влизал нощем в стопанството и с едната глава ядял яйцата на кокошките, докато с другата доял кравата.

Който иска да живее на село, да си прави сметката...

Апартамент в село - муахаха!

Да бяха казали поне 2-етажна къща с един декар двор...

Да!Апартамент на вторият етаж над кабинета в здравната служба!Пише го ясно, тъпако!За твое сведение в село Камен(Търновско) и село Тополи варненско има по два жилищни блока с апартаменти!

Едно време при бай Тошо имахте и лекари и зъболекари и мед. сестри. Имахте аптеки,детски градини,училища и селско стопанство. Сега имате от трите най- дългия. Искахте капитализъм- имате го. Идкате Борисов- те ви го. ... Сега искайте от него мед. услуги и ще ги получите ама,друг път. Едно време ги имахте безплатно,сега си бръкнете дълбоко в празните джобове и си плащайте! Ще давате мило и драго.

за самозадоволяване ще дават ли?

Амчи нали вие комунистите махнахте бай ви Тошо,бе! Защо не го оставихте пожизнен.А сложихте пазвантина му!

Дойде младо семейство от Варна, които току-що са завършили. Но им се стори далеч от града и не искат да живеят на село. ---------------------- Значи има желаещи лекар. Ама селяните искат да им се слугува денонощно!

Трудни години за лекарската професия. Ниски заплати и лакардии по този въпрос.Нека хората в тези села създадат условия за труд на лекар и добро заплащане.Това обаче е държавен проблем на заформилата се каша от години в здравеопазването.

Що така? Нали лекарите бяха вредни? Нали заради тях мрете? Нали си "заслужават боя"?

много от тях са неграмотни и некадърни... и да, много от тях са вредни за обществото...

Ти да знаеш сред пациентите колко вредни има!!!

А защо не си намерят фелдшер или опитна медицинска сестра, която да им мери кръвното и да прави превръзки, а за лекар - както са писали вече - да си купят бусче да вози сериозните случаи до града? Сам лекар без лаборатория и рентгенов кабинет какво ще направи?! Зъболекарят е малко по-самостоятелен, но и за него трябва сестра (ако жена му е такава - добре, ако не е - пак проблем ...). И половината не били осигурени - с яйца и мляко ще плащат ... Мизерия! Не случайно медицината и образованието, културата и нейните институции, във всички общества са били спонсорирани! Толкова години съсипия и развала на всичко добро, което беше създадено с толкова труд на целия народ при соца ... а сега - няма лекари, няма учители ... Ами, няма! Това е резултатът от разруха и чалгаризация!

Най-добре една опитна сигаанка да бае. Българина доктор не му трябва, той знае повече от доктора...

алооо наблюдателя,няма какво да разбира народа за докторите...по добре ще е да разбере,че проблемите за бг идват отвън...

а мехмед мехмедали вероятно е един от тримата от всички 1500 души които си плащат здравните осигуровки!

Не само в селата, а и малките градове остават без доктори. Вече затварят отделения в болници и цели болници , заради недостиг на лекари. Докато народа не разбере, че тази политика, на очерняне и мачкане на медиците , е пагубна за самия народ, положението ще става още по-зле.

Да кажем че се намери доктор дето обича живота на село. Модерна медицина само с докторски слушалки не се прави. Ами този доктор като ти пусне едни кръвни изследвания, или поиска ренген? Пак ще се търчи до града. Мен ако питате парите които се полагат за тази практика / за 1500 пациенти те не са малки / да се дадат на общината, а тя да осигури някакво бусче с което всеки ден да вози болните до доктора в града.

пари се полагат за здравно осигурени пациенти, за неосигурени нищо не се полага от 1500 половината неосигурени,бюджета става малък а при екстрите на кмета се разбира доктора да поема всички което няма как да се случи , изобщо няма да имат лекар да купува уазк-а че зимата иде...

ще се засилят...

dimka

Няма да има лекари, като ги бият и обвиняват непрестанно!

Плачете сега за разпределянето на завършилите специалисти по села и паланки, което беше по соц-а! ;)

за съжаление все повече такива новини ще четем,няма лекари няма и да има.кметовете трябва да свикват и ако искат пак да ги изберат единственото което могат да направят е общината да закупи някоя уаз-ка и да вози пациентите до където има лекар

Те вземат по-просто решение, преместват се да живеят там където има лекар, я София, я Виена и най вече UK.

Не остана вече кой да се премества. На 60+ няма кандидати за изселване.

Та да ги набият и тях ли

Първо в селата, после и в градовете ще стане такова положението. Накрая ще ходите на прегледи в Букурещ или Солун и друг избор няма да имате. А онези ви лекари ще гледат с усмивка мрънканиците, че не искате да им плащате, защото няма да разбират този език.

Според мен няма държавна политика в областта на здравеопазването. Държавата трябва да задължи завършващите спец. "Медицина" по държавна поръчка да работят в България примерно 10 г. и едва след това да поемат на гурбет. Щом учи държавна поръчка, трябва да работи по разпределение където са необходими лекари. Ако искат младите медици да ходят да работят на запад или на изток след завършването си - да си учат платено-поне 100 000 лв. е издръжката на един студент по медицина. Държавата трябва да определи толкова бройки учащи се медицина по държавна поръчка, колкото са необходими за попълване на недостига, с ограничението да работят в България след завършването си по разпределение - ко не ще да върне 100 бона и да връви заглава.

Само лекарите да задължи, защото са специални? Или по твоята логика всички от всички специалности, които са учили тук трябва да дължат трудова повинност? А също ти тези учили средно образование, то също е платено от държавата? Моето образование дилетант такъв е платено от данъците на родителите ми.

Образованието на медиците струва з5 000 лв.Държавата като е дотирала това образование е плащала за умствения труд,който са плагали студентите за да усвоят трудните мед. науки.Затова младите, че и старите медици никому и с нищо не са длъжни. Държавата като иска лекари на европейско ниво да им осигури европейски заплати.Само така ще ги задържи тук!

Според мен няма държавна политика в областта на информатиката. Държавата трябва да задължи завършващите спец. "информатика" по държавна поръчка да работят в България примерно 10 г. и едва след това да поемат на гурбет. Щом учи държавна поръчка, трябва да работи по разпределение където са необходими прогамисти. Ако искат младите програмисти да ходят да работят на запад или на изток след завършването си - да си учат платено-поне 100 000 лв. е издръжката на един студент по информатика. Държавата трябва да определи толкова бройки учащи се програмисти по държавна поръчка, колкото са необходими за попълване на недостига, с ограничението да работят в България след завършването си по разпределение - ко не ще да върне 100 бона и да връви заглава.

Ти сигурн ще искаш и да им забраниш да работят в частни клиники или в собствени кабинети (щото не са държавни) А за зъболекарите, а? Куманиз задръстен...

и кой ще им плаща ,аз държа 7 села и финансовия ми резултат след разправия и ежедневни прегледи на средно 8 0 човека ми е по 1 левче на човек , не се оплакваме от парите ,а от арогантността на всички ,вкл и на общините , всички се държат със селските доктори като с роби , които само са им длъжни , при това всеки ги гледа с презрение ,защото печелели хиляди , но никой не казва ,че това е оборот на фирмите,а не печалба ,така населението се настрои негативно и доктора каквото и да направи е винаги виновен , затова без нас ,държавната поръчка няма да разреши проблема с докторите ,те няма да отидат в селата

Да бе... това време няма да се върне където шофьорче на Камаз получаваш по-голяма заплата от лекар. Вдигаше си вили с държавни материали и им пикаеше на дипломите. ДГД тъпаците дето се мислят за голяма работа с далаверите си. Да му даде 6000 заплата както заслуцава и тогава. Не да лъже с апартаментче за 10 000 лева у селото

Заплата на лекар 6 000 лева, малко повече от Германия 2 800 евро, това е добре. Но ще трябва да се увеличат "малко" и здравните осигуровки за де възможно от 2 000 да стане 6 000 лева, от 8,5% ще стане 25%. Ако се прибави и 18,5 % пенсионно осигуряване и 10% ДОД ще се трябва отдръжките да станат 55% от заплатата и от минимална заплата 460 лева да получите 220 лева, дали ще са Ви достатъчни????

В Германия над 10 000 Е,драги!

България умира, колапсирайки като звезда в София. Когато ви стане тясно, ще избухне супернова и ще изчезнем на всички посоки.

Боко и ГРОБ ще им ги осигурят, нали връщат и младите! аха...

аха, ама точно онези млади там, ги прогони една стогодишна партия, с един възродителен процес!

шъ съ върне от Америка и ще открие своя система за разплащане на здравните услуги.

Скоро и учители ще се търсят така, ама няма да има свестни.

Дааа, преди 30 години нямаше село без лекар, зъболекар и медицинска сестра. А и още, в селата имаше училища пони до 8-ми клас.

Както се казва да ви серем у демокрацията.

не прощава никому както се казва.

Даа и лекарите ви подгъзуваха за 170 лв. Умря Марко!!!

Лекар се става в голяма болница с много болни и големи специалисти не в здравна служба на село с 100 жители, където току що завършилия доктор е пратен !?Преди 30г. имаше, защото лекарите имаха договори. Свършиха ли те тръгваха си и докторите.

В едно от тогавашните села имаше 3000 - 4000 души. За един лекар това е доста по-голям опит отколкото в голяма болница сега. В парите ви е мисълта, а не в призванието. За каквото мислиш, такъв ставаш. С мисъл за пари се става магазинер, кръчмар, банкер, а не лекар.

ЛЕКАРИ НЯМА- УЧАТ В АНГЛИЯ ЗА ДИЗАЙНЕРИ,ПОЛИТОЛОЗИ,ПСИХОЛОЗИ СОЦИОЛОЗИ...А УЧИТЕЛИ,ИНЖЕНЕРИ,ЛЕКАРИ НЕ Е "ПРЕСТИЖНО" ...И ТРУДНО,И ЗА БЕЗ ПАРИ СЛЕД ТОВА...

само за турските села ли дават апартаменти?! За българските дават ли? Или там пенсионерите да мрат без лекари?!

Всяко село си има кмет или кметски наместник. Да си преценяват какво могат да дават. Това намирам за добра идея. На селата така или иначе празна къща кой знае каква работа няма да им свърши.

Паисий

доколкото чета не става дума за празна къща, а за апартамент в сградата на общината, където е здравната служба, оборудвана като лекарски кабинет. Това не са частни сгради.