”Белене” може да е курорт, соларен парк, газова централа или завод за ВЕИ

Четири проекта спечелиха конкурса "Площадката на Белене - нова надежда", започнал през януари, съобщиха от Националната коалиция "АЕЦ БелеНЕ!".

Обратно в новината

Коментари - ”Белене” може да е курорт, соларен парк, газова централа или завод за ВЕИ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вместо музей на излишните технологии, може да се направи музей на излишните тъпанари - като начало има 240 депутата, Министерски съвет и всички управляващи ангенции, ведомства и други подобни паразитни структури.

И ко праим сега? Руски газ или шистов. Изберете сами.

Ей много се напъват политиците да ни промиват мозъците, ама ние не сме в САШ! Тука мислим с главите си! Това че през ден пише за поредното измислено сдружение се появило за да покажат видиш ли как хората са против АЕЦ Белене. Много се напъват горките. След като са толкова отворени защо не се направи референдум? Не им стиска! Борисов, смени си ПР-а. определено подценява интелекта на хората! Това че си "прост", както каза на миньорите, не означава, че ние сме!

Бесен, успокой се и се огледай. Не се нервай, а виж как плащаме двойно повече от германците за братския руски газ, как продаваме по-евтино тока, който ние произвеждаме на турците, а ние си го консумираме много по-скъпо, нищо че сами си го произвеждаме. Успокой се и си напъни малкото мозък, за да проумееш някои неща. Бъди здрав.

Хубаво би било някой умен, компетентен, ерудиран и безпристрастен да направи преглед на всички обстоятелства, всички за и против АЕЦ и да разкаже популярно в спокоен и коректен тон какво става по света в областта на атомната енергетика, да претегли предимствата, недостатъците, рисковете, да анализира тенденциите. Без политически пристрастия, американски или руски интереси, без кръчмарски патос. Защото виждам как световният автопарк, например, се ориентира вече към електромобилите - не петролни горива, не дори газови уредби, а електроенергия. От собствен опит зная, че най-чисто и комфортно, а и най-безрисково е в къщи при ползването на електроенергия за всякакви битови цели. И е важно тя да бъде по-евтина и да я има винаги, да не зависи от суша и порои, буря или безветрие. Струва ми се, че АЕЦ осигуряват такава електроенергия. Липсва ми такъв всестранен и меродавен популярен анализ на световната атомна енергетика.

Разочарован съм и няма какво да добавя- 90 проц от коментарите са точни и категорични за дълбокото потъване на БГ в блатото, не само с енергетиката, но и като д-ва.

Идеята за Белене - курорт е най-идиотската и бих казал с малко зловещ оттенък. Подобни идеи може да измислят само хора като Тодор Живков и Бойко Борисов.

Някой пуснал конкурс какво да се правело с площадката на Белене през ЯНУАРИ, а МАРТ се разбра, че нямало да има АЕЦ??? Обяснете, че нещо не ми е ясно!

виж отдолу коментара още през 2008 е решено от къде ще идва тока за България, просто бавно ни поднасят решенията ще да няма бунтове.

Така докато ние си строим паркове, курорти и музей...ето какво правят съседите (Турция) 2 АЕЦа в Синоп и Акую. И цитирам "TAEK has identified Igneada on the Black Sea, 12 km from the Bulgarian border, as a third nuclear power plant site." А честито...ето от къде ще си купуваме ток в бъдеще. А кой е решил, че от там ще си купуваме ток ли: "In May 2008 a civil nuclear cooperation agreement with the USA entered into force" Та господарите от САЩ, наредиха ще сте енергийно зависими от Турците. Това е.

Четец, мй че нещо сричаш..да ти цитирам ли и аз някои източници? Турция никъде не само че не строи, а дори няма проект за площадки...А ако купуваме ще ни е по-евтино. Я ми кажи защо като сме производители, ЗАЩО плащаме по-скъп ток от този, който изнасяме на гърци и турци? Много си отворен - отговори.

цитирай де

Електроне сувсем ти е отрицателен заряда в главата да пишеш такива глупости за високо-развитите държави.

Абе много елементарни частици са се навъдили тук. Липсва само неутриното. Неутроне, кажи нещо по темата и по същество, а не контраакувай напосоки, с голи отрицания. Май нещо ти липсва "патерица", на която да се подпреш?!

предлагам да построим космодрум Белене

Подкрепям !

Тъкмо скоро не бях стъпвал на Луната.

Предлагам на извратеняците ,които ни управляват и на лешоядите от парламента да вземат решение за Водно ел. централа на мястото на АЕЦ.Също може на САЩ безвъзмездно за космически ракетен полигон или център за кибератаки срещу Иран, Сирия ,НДРКорея и др.

Мисля че не си прав. Не бива да бъдем агресори и да нападаме такива демократични държави, като изброените от теб. Не си прав!

А за откачалките,като теб другарю,предлагам да се направи лебедово езеро...където да се пее лебедовата песен на социализЪма!

Затворихме си АЕЦ-а, блокирахме проекта за втори и до няколко години очакваме съвсем да се надупим на американците, включително за фракинг на шистов газ, ТЕЦ и т.н. Така или иначе вече ни ползват територията безплатно (справка - военните бази), защо да не ни изстискат съвсем, като ни направят зависими и енергийно, за да им купуваме скъпия и прескъп ток. План, братя, какво да се прави!

Ние също станахме умни, не само германците и японците, които преди нас затвориха почти всичките си атомни централи и повече няма да строят такива. Японците си оставиха само една за спомен. Съврменнте военни технологии изискват мозък, а не бази...

А бе електроне писал си отдолу същото като Мако...та следва въпросът и ти ли си платен драскач? Гледам надолу вече са ти отговорили, че не си прав, но ти настоятелно се опитваш да прокараш грешна информация. Копирам отдолу- германците имат 9 работещи АЕЦА, Японците имат 5 реактора.

малко щяха да ги затварят всичките, сега почти всички. Последно ?

а бе електроне, пишеш и ти под много никове. Бенковски, Нора..и все едно и също, в един и същи стил. стига платени коментари моля.

Да направят нещо като Дисниленд или някой такъв, голям увеселителен парк, но държавен, че иначе пак само богаташите ще могат да ходят там!

Като кмет на София ББ, обащаваше от площадката на Кремиковци да направи цветна градина, тогава му повярвах, но сега НЕ!!!!!!

"Паметник на глупостта на българите" е най-подходящо. А може и "меморял на бедността". Става и "парк на разхищението".

Аз предлагам от там да почва велоалеята покрай Дунав и Плевнята да си патентова инфраструктурния проект.Да бутнем Русе и да го направим ветро- парк.

Личи че си такъв. Рядко се среща така сполучливо избрано име...

То не е нужно да нападаш хората така, май на теб ти похожда повече този ник!

най- добре да се построят лагерите отново...всичката тази полит- мърша трябва да има покрив на старини...

И аз много се нервам, въпреки че точно тук Костов няма нищо общо, но защо нашите, като бяха на власт осем години - с Царю и Тройката, не подписаха този договор?! Беше в ръцете им тази възможност, бяха на власт. Аз викам на тях и на Р. Овч. да вдигнем паметник. Тяхна е заслугата да не плащаме в бъдеще 27 милиарда евро и да произвеждаме ток който няма кой да купува.

ГЕРБ с подкрепата на всички останали без БСП и АТАКА, са продажниците на България. БЕЛЕНЕ беше икономически изгодна за страната ни. Защо не показаха доклада, за който платиха милиони левове? Защо го скриха? Гледайте интервюто на великия ни вожд от 08.04.2011 г. в Панорама и ще разберете за какво става въпрос. Нашите некадърници от ГЕРБ са сключили договор за добив на шистов газ и сега няма мърдане! Това е цялата работа!

Наистина БСП и Атака постъпват много умно и патриотично като предлагат да купувме от скъпо по-скъпо от руснаците, вместо да си го произвеждаме сами. Въобще да защитаваме руските интереси, защото както каза другаря Калфин да си патриот значи да обичаш Русия- точка. Българи да се мяркат нейде тъдява?

Пич, не ти ли писаха хората да спреш да пишеш в този форум. Знаем че се подвизаваш с никове катo KGB, IQ 146 и Распутин. Знаем че по цял ден киснеш тук и плюеш Русия и всички на комунисти. Знаем че ти се плаща я на коментар, я на час. Също знаем, че Борисов ни продаде на Турция, които строят 3 АЕЦа с руски пари. Тъй че направи услуга и на себе си и на всички във форума- спри да пишеш тук.

Виждаме че двора на АЕЦА е оградена с висок дувар. Има и охрана. Има и големи фундаменти с много арматура от железо. Има и жилищни блокове за живеене за Савецките специалисти. По градовете има мераклии които къртят балконите на панелките за некой килограм железо. Знете кои са. Предложение: "Командирова" се цитирания контингент на площадката. С чукове, къртачи и други сечива. С конете и кучетата. Ако след 2 месеца остане нещо от АЕЦ Белене да не се казвам Вуте. За идеята: 5% комисиона за Вуте.

Предлагам Костов и Димитров, заедно с Борисов и компанията му да бъдат зазидани в тази площадка и да ходим да им се кланяме всеки ден, че уж са ни спасили живота!!!Толкова ми се иска да си намерят в скоро време майстора, ама да им се изземат и всичките подкупи които получиха от американска свиня!!!!!!

Да го продадем на румънците или турците. Те ще построят централата и ще ни продават ток да си имаме.

Ние продаваме на турците ток от три десетилетия и те нямат никакво намерение да се "цапат" след като купуват евтин ток от нас. То май и ние ако купувахме тока щеше да ни е по-евтиничко. А не както както и с бензина дето си го произвеждаме сами в Лукойл, а го плащаме на космически цени

Аз забих ръждясалия си нож в сърцето на атомната мафия- а сега новите технологии може да заповядат. Като по-прости, японци и германци затвориха своите АЕЦ!

Направо да построят втори "черен пингвин" и натъпчат вътре всички провалени политици от последните 22 години !

Няма да се учудя ако и джамия построят на площадката тия мекерета. Спомняте ли си какво наказание предвиждаше Левски за предателите?

На входа на Белене вече има знак "забранено за Б.Б. и ГЕРБ"

За по-лесно - нищо няма да стане на тази площадка.

Що ли ми се струва, че сега правителството се е разбързало да унищожи площадката, като построи нещо върху нея, да не би следващите, които дойдат на власт, да възобновят проекта?

На мен пък баба ми разправяше, как при земетресението във Вранча, Румъния, през 1975 година, два високи жилищни блока в Свищов са се сринали до основи. Било е към 21 часа вечерта. Така и не се е разбрало какво е станало...Но вътре са живееле хора, а не тикви.

Земетресението е на е на 04 март 1977, блоковете, за които споменаваш са се сринали защото не са спазили изисванията пэ проекта на строителството им - имало е "икономии" на стр. материяли!

Кажи на баба си, че малко греши с годината. Чети по-нататък. Пише в Гугъл: "Най-силно е засегнат гр. Свищов, където са разрушени промишлени и жилищни сгради и има жертви. Разрушена е и административна сграда до гарата. Засегната е църквата Света Троица, която е напълно възстановена едва през 2004 г. Паметни плочи в памет на загиналите над 100 човека са издигнати на площад Велешана, където се е намирало сринатото общежитие на химическия комбинат Свилоза, както и в близост до училището Алеко Константинов, където е бил разрушен жилищен блок. Дълго време след труса химическият комбинат Свилоза не успява да се справи с щетите и да възстанови предишните си производствени мощности и обем на производството." По-интересното беше, че България помогна на Румъния, но не и на собствените си хора. Даже и не съобщи подробности. Не като сега в с. Бисер.

Аз викам да вдигнем един паметник състоящ се от една огромна тиква и надпис- "В чест на комуниста Бойко- мутрата, която ни продаде на: Турция/САЩ/Русия".

А неее там ще е най-голямата джамия в света... стигат ни 134 години свобода, време ни е да ставаме роби отново. Те строят 3 атомни централи с руско финансиране, а ние рушим готови такива... Първо станахме роби на турските сериалите, сега на електроенергията и газта им. Скоро ще си бъдем както в 19ти век. Айде честито братя гяури.

Спешно да се направи една голя-я-яма фабрика за свещи,които в близка переспектива ще са важен атрибут във всяко българско семейство,а на входа огромна статуя на г-жа Клинтън със голяма сопа в ръка, а пред нея дребната фигурка на Б.Б.

Турците са наши гяури защото от 35 години купуват наш ток. Ние им продаваме ток. На тях така им е по-евтино отколкото да си го правят. И никъде не строят АЕЦ, никъде. Ако някой знае- да посочи, но без Резовска река, защото плувам всеки ден в нея. Там няма. Няма и другаде.

ало ентелегенте...я ползвай google моля, първите 4 реактора се строят до 2018, а после в Синоп още 4 до 2020. водят се преговори с Русия за 3та АЕЦ...

"Музей на излишните технологии...??? Абе, вие добре ли сте? Атомната енергия ли е излишна технология?

Като по-прости и нямащи нищо общо с науката и техникета, японците и германците затвориха всичките си атомни централи...Аз не мога да разбера, уж са умни хора, а да правят такива глупости.

Кой бил затворил централите си? хахахахахаха Защо пишете на наизуст бе? Германците имат 9 работещи АЕЦ-А...с планове евентуално, може би след 2022 да почнат да ги затварят. Ама може би...и евентуално...А японците на пук на Фокушима имат все още 5 работещи реактора.

Най добре да се направи паметник на Бойко Борисов, да излъчва светлина и да ни е топло след някоя и друга година! След 10 години ние ще внасяме ток от турция и сърбия, хак да ни е. Ние си го избрахме сега ще му тупаме топката!

Що не взривите направо острова? Няма остров, няма проблем.

А що не ти взривим простата тиква? Площадката не е на острова!

Мисля, че проектът Белене не трябва да се затваря. Сегашните решения на правителството ще ни се отразят негативно и нашите деца ще ги усетят най-осезателно. Ще се докараме до там като държава да трябва да внасяме ток от Румъния и Европа за да не сме на тъмно и няма да можем да си плащаме за това ние като крайни потръбители. А в това време миропомазини лица ще търгуват с киловати и ще печелят на наш гръб. Но за съжаление България винаги е била ...лизец на някой задник(в случая на Европа и Америка).

На мястото на АЕЦ Белене да преместят американското посолство и да построят затворен комплекс за правителството на ГЕРБ, синята коалиция и ДПС. Спечелили са го...

енд - ден на хумора *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Дрън-дрън ярина! Направете я направо площадка за Холивуд. Да снимат там филма на филмите за идиотско държавно управление. "Инвестицията" за нея определено подяде доста пари от други сектори, но пък "затварянето" ще ни довърши. Последното "стратегичеко" решение на ББ относно Белене види се ще изпапа 2-3 годишния бюджет на образованието и здравеопазването, взети заедно, че може да добавят и повечето от ангажиментите на социалното министерство... И това всичката простотия в услуга на американците ли го правим? Не вярвам Хилъри да дойде за по-малко от 1 млрд. долара далавера.

Най-добре курорт. хи хи хи

Този филм сме го гледали. След "нова надежда" следва "империята отвръща на удара", а после - "завръщането на джедаите".

НЕ! филмите са "Няма надежда", "Империята повръща връз урода" и "Прекръстването на джелатите"

аранжирането на историческа експозиция "Изтакането на българския бюджет - многогодишно постижение на братската дружба"

Не, ще се направи паметник на ГЕРБ-авата простотия и лично на главния простак в държавата!!!

Предлагам на управляващите след като построят газова централа на площадка" Белене ' да построят ВЕЦ в либийската пустиня. И двете централи ще бъдат почти еднакво скъпи и безсмислени за определените им региони.

Днес, напълно случайно, попаднах на някакъв руски сайт, който казва няколко думи по проблема "Белене". Според тях, в България има два американски ТЕЦ-а, и НЕК се е задължила да им купува произвежданата ел. енергия по много високи цени. Та, ако беше построена централата в Белене, само за десетина години тези ТЕЦ-ове щели да станат излишни, а сегашното решение барикадира позициите им да много дълго време. Т.Е. решението за спиране на проекта е взето не за благото на Българския народ, а заради интересите на няколко американски фирми.... Дали пък не са прави руснаците?

То може и да купуваме скъп ток от американски тецове, но токът от Белене също няма да го продават евтино, така че ми е все едно дали ще купувам скъп ток от едните или от другите. Даже белене създава допълнителни еко и финансови проблеми за държавата...

Да бе, а американските ТЕЦ-ове на въглища не "създават допълнително еко проблеми"! В сравнение е ТЕЦ АЕЦ е много по-екологична централа

Това не е вярно. АЕЦ няма вменени задължения на държавата да му изкупува тока, така цената му не може да бъде над средната за страната (около 65 лв/МВч. Виж в сайта на ДКЕВР, че цената на тока от АЕЦ Козлодуй е 42 лв/МВч. Това сравнено със 136 лв/МВч от американските ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 е много по-евтино.

Съвсем са прави. САЩ държат ББ на много къса връвчица, и каквото му свирнат става - поради лични негови причини и без никаква връзна с националния интерес. Човек си остава зависим от миналото си докато е жив - някои за добро, други за лошо.

Да, точно така е. ТЕЦовете са ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 (сега с малко изопачени имена). Костов ги продаде на американците като натресе на държавата задължението да им изкупува тока на цена много по-висока от средната за България, а именно: в момента НЕК е задължен да изкупува тока от тях на цена 136 лв/МВч и да го продава на ЕРП за 74.69 лв/МВч, като при това има разходи за пренос от 9.32 лв/МВч (данните са от сайта на ДКЕВР). Значи при разходи на НЕК 145.32 лв/МВч той има приходи от 74.69 лв/МВч. Т.е. НЕК губи по 70.63 лв/МВч от тези два ТЕЦа. При общо производство от 1500 МВ и при годишна работа 6500 часа получаваме загуба за НЕК от 690 милиона лева за една година. Т.е за 15 години ще се натрупат над 10 милиарда лева българска пара, която всички ние наливаме в бездънната фалирала американска икономика. И това ако не е причина Костов и американците да са против АЕЦ Белене.

Точно и ясно казано. Просто няма какво да се добави.

Браво Батс ! Е това трябва да се знае от целокупния български народ, за да проумеят какви са причините за прекратяване на изграждането на АЕЦ Белене. Значи българският данъкоплатец налива за година 690 милиона бг лева в търбуха на американските фирми, 10 милиарда лева за 15 години. Това е почти половината колкото ще струва АЕЦ Белене. Но по-важно от интересите на българските граждани са комисионните на такива предатели на националните интереси като Костов, ББ и останалата сволоч от парламента.

може и лунапарк да построят защо не.

Най-добре да стане паметник на простотията и продажността на тиквите и гробарите.

Продължават да се подиграват с нас! Като са толкова печени, защо не организират един референдум "За" или "Против" АЕЦ "Белене", да видят какво ще се случи с площадката на Музея на излишните технологии...

Абе най добре да построят една голяма тоалетна , да организират непрекъснати туристически атракции, та туристите да серат на българските простотии. Без атомна енергетика сме боклуци , то какви ли сме били до сега де....

Добре, спряха АЕЦ-а. Сега защо се опитват да направят така, че дори и в даден момент да се вземе друго решение, това да не може да се случи заради налична газова централа или спортен комплекс?

Защото така им е наредил Уродлик. Той знае, че всички икономически анализи (вкл. последния от HSBC) са изключително положителни за АЕЦа, и рано или късно ще се преразгледат нещата от някой мислещ политик и тогава ще се наложи отново да се правят разходи за площадка и ББ и пикльовци да бъдат съдени за огромни щети нанесени на България. Вече в Украйна осъдиха Тимошенко за вреди към държавата, ще влезе в затвора и клоунът на Уродлик - ББ.

а няма такъв филм аз не съм гласувал за уорлик .