Без бездомни кучета в София след 3 години

Проблемът с бездомните кучета в София ще бъде решен окончателно през 2014 година, обеща шефът на „Екоравновесие” Петър Петров.

Обратно в новината

Коментари - Без бездомни кучета в София след 3 години | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Причината за увеличаването на бездомните кучета в София била в пускането на домашни животни на улицата, не е заради повишена раждаемост сред тях. Това е поредния мит, който упорито тиражират за да не свършат работа. Ако искаха - щяха. Вместо да кастрират женските животни сега ще им слагат чипове. Всяка година кварталната кучка Джина ражда по 5/8 кутрета. Може и GPRS да им сложат. При 200 000 хиляди домашни кучета регистрираните от тях са само 4-5%. От къде я взеха тая цифра? В преброителната карта нямаше въпроси за домашни любимци. А, иначе, има едни пари за похарчване...[smilie22]

Напълно те подкрепям besen! Такива неуравновесени кучезащитници, като тоя "ХЕЙ", не знам дали по средата на името не е друга буква, та такива като него трябва да го пуснем сам през глутница с безстопанствени кучета, та да видим.

Дори и за едно евтаназирано куче ще съдя България до дупка в Страсбург!Да се обединим и да не допуснем тази простотия!А за жестокост на управляващите към животните-съд и затвор!това да не ви е комунизъм бе другари гербери!

Проблема с бездомните кучета не е от вчера . То е характерно за България .А проблема иде от управляващите ни. За тях кучетата са по важни от хората , защото за хората дадените пари са много повече отколкото за кучетата. А бездомните и бедните хора нека бездомните кучета ги ядат.Поне в моите очи е така. Не знам колко от вас помнят времето през Тодорживковото време , когато имаше акции на ловните дружинки за изтребване на бездомните кучета.Ето това беше начина да се отървем от тях , а не със съсрадание от псевдозащитници на бездомните кучета. Като толкова много ги обичат нека си ги вземата в къщи да си ги гледат, както много от пишещите тук ги приканват.Хайде да не споменавам колко са вредни за човека с приносимите от тях болести,наранявания че и даже смърт в отделни случаи.

Лошото е , че като свършат кучетата и циганите - пак ще съм си същия мизерник с 10 лева в джоба и без бъдеще:)))) Дали те са ми виновни ?.......

не ,не си звяр , селянин си . което не може да се затвори в буркани го броиш за ненужно .

никакви кучегони и кастрации.има много ловци които могат да се справят с проблема.нека този който кледа кучета дори и котки да се замисли дали ще може да се грижи за тях,а не да ги пускат,както правят много хора.

Хора-вярвате ли?

Нема какво да се мотаме с обезпаразитяване - направо приспиване!

На американците им трябваха 3 години ,да се справят с японците в Тихия океан.А на нас три години да се борим с кучетата. Голяма битка ни чака.

Браво! Мъдро решение! Аз пък знам на кои улици мръзнат и страдат от недояждане и недопиване 15 -20 клошара. Да ги вкараме и тях в някой дом за настаняване и след две седмици, ако няма желаещ да ги гледа и за да не се мъчат - безболезнено приспиване! Пък, така като се замисла, колко много пенсионери се мъчат и едва преживяват без храна и лекарства, без топло и пр. - това решение ще бъде супер и за тях. Хем и ние няма да им плащаме пенсиите.

Проблемът не е в бездомните животни , а в алчността на управляващите и безотговорноста на хората. А някои коментари направо могат да обогатят психиатрията като наука. Какво правим обаче с глутниците цигани , а ?! Със здраве.

абе тия помияри може да ги изтрепят за месец,ама не искат щото трябва да се лапат парички ...

Искам да знам и моля - ако някой има информация да каже, след като едно куче се отведе от улицата в приют, дали се прави оценка възможно ли е да се социализира и ако не се осинови до 14 дни, дали се евтанизира ? Защото не съм чул за такава практика у нас, не мисля, че е нормално държавата/общината с години да изхранва един бълхар, при положение, че в целия свят ( САЩ, Великобритания и много други) практиката е да се ликвидират след 2 седмици ! А това, че шеф на някаква организация, на която се плаща именно защото има помияри и само докато ги има, е казал, че няма да има бездомни кучета в София, е същото като директорът на ЧЕЗ да обяви, че до 2-3 години, всяко домакинство ще си произвежда необходимото електричество и ЧЕЗ, заедно с НЕК, ще предостави цялата си мрежа безвъзмездно и след това ще се самозакрият !

Много ми омръзна да слушам тая мантра с изгонените от дома животни. Така като гледам бездомните песове, не виждам нито един, който да ми прилича да е отглеждан в домашни условия. Развъждат си се на воля по улиците,и ще се развъждат, докато не се преодолее това сектантско отношение към тях като към свещени животни.

Ами как ще видите като никога не сте стъпвали в приют! Повече от половината животни там са били домашни или полудомашниот строежи, автокъщи и т.н.

Болшинството охранители на предприятия, фирми, строителни обекти и т. н. , държат и хранят улични кучета в нарушение на ЗВМД, като помощници и за запълване на времето. Родилите се при тях нови палета попълват бройката на уличните псета. Затова е необходимо охранителите да не държат и хранят т. н. помияри и да не позволяват на други лица същото, в охраняваните от тях обекти. За изпълнение на същото е необходимо: 1. Да се издадът съответните разпореждания, като на ръководствата на охранителните фирми се разясни същността на мероприятието и им се окаже съдействие за отстраняване на "любимците" от охраняваните обекти ,- главно с транспортирането им. 2. Тези охранители, които биха желали да работят с постови кучета, да бъдат обучени и подпомогнати в набавянето им от "Дружеството за защита на животните" и Полицията, като се използуват породите "Немска овчарка" и "Българско овчарско куче". 3. Същевременно да се изготви подробна НАРЕДБА ЗА РАБОТА С ПОСТОВО КУЧЕ. 4. Прогонването на кучетата от охраняемите обекти да стане от центъра на града към периферията, поетапно, като градът се раздели на концентрични зони и за всяка зона се издаде отделно разпореждане със съответните застъпващи се дати. Прилагането на този подход няма да премахне на 100% бездомните кучета, но след около 2г. ще свали до поносимо ниво тяхната бройка по един траен и хуменен начин. Главната спънка са многобройните неправителствени природозащитни организации, които получават финансиране от многобройни фондации, за да решат проблема с бездомните кучета. Ако изчезнат тези кучета, то тогава ще секне и финансирането. Преди години прочетох в пресата, че само за София има 12/дванадесет/ НПО, които получават пари по тази линия. Отделно ще бъде засегнат бизнесът с кучешки кожи и кучешко месо.

Хвърляйте ги в газовите камери! И без това народа е достатъчно беден за да се отделят толкова пари за излишна кастрация и строеж на кучешки приюти. Но това си е сериозен бизнес за някои фирми, които умишлено след като ги заловят пак ги пускат.

Да възстановим дружбата с нашите братя - виетнамци, може да ни научат на работа, а и да ни помогнат да решим проблема с кучетата по техния кулинарен начин !

Такива като тебе май трябва да хвърляме на виетнамците! Едно зло по-малко!

Просто като свършат бездомните кучета, ще свършат и европарите за тях. Така, че някой не иска да няма бездомни кучета.

Съгласно новоприет закон, ако съседите ти не искат кучето, трябва да го махнеш. Питам къде? На улицата! Много собственици си изхвърлят кучетата, защото не могат да ги гледат или съседите им не ги искат. Какво е решението в тези случаи?

нещо не си разбрала , няма такъв закон и никой не може да те задължи да си изхвърлиш кучето на улицата , стига да спазваш определени правила.

Селата и малките градчета се обезлюдяват - няма поминък, а ако някой развива животновъдство и растениевъдство мангалите му ограбват труда. ЦвЦв и Б.Б. да спрат да се "борят" с организираната престъпност около себе си, а да вземат да си запретна ръкавите на полицаите и да ги накарат да въдворят ред в провинцията. Тук всеки полицай си пази здравето и благоразположението на мангалите и наркопласьорите (които са основния контингент крадци). Господин министър-председател и вице, излезте си от кабинетите и от телевизиите - НЕ ВИ Е ТАМ РАБОТАТА! София не е България, а ако продължавате да се оливате може да ви изритаме преди да е изтекла и годината! СЕДНЕТЕ СИ НА ЗАДНИЦИТЕ И МИСЛЕТЕ ЗА БЛАГОТО НА ДЪРЖАВАТА, А НЕ САМО ЗА ВАШЕТО!!!!!!!!!!

Кучетата не трябва да се избиват а да се хранят! Филия хляб предварително напоена в концентриран антифриз и намазана с пастет - върши чудеса!

Изяж и ти една такава филия!

ти хляб ли продаваш или пастет? а хапало ли те е някога пес?

от година и половина избивам кучетата в студентски град, ама няма свършване. много пес много нещо.най-странното е че никои не ми помага.

Ти , верно ли очакваш и помощ за това , а психо ?! Лекувай се или се гръмни , като второто ще е общественно полезно. Ако те е хапало куче , вероятно просто смърдиш на леш.

Комплексарче ходи да се лекуваш някъде!!!

Аз не мога да разбера защо проблема не се реши веднага?! Обаче трябва да се усвоят едни пари за едни приюти.

Ако кмета беше читав за няколко месеца щеше да оправи проблема. Настоящата кмметица освен че е приятелка с Бойко, други качества не притежава. Това и беше и основната предизборна платфома. За простия народ дето я избра, това явно е достатъчно.

От такива черногледци-аман!Нищо хубаво не виждат по света,само недоволстват.И аз искам да няма улични кучета и дупки по улиците,но за всичко трябват пари и то много.Не става с вълшебна пръчка...

Проблема с бездомните кучета няма да се реши докато не се реши проблема с циганските гета! 90% от бездомните кучета идват от там... Кучетата там се размножават и плъзват из цяла София... дори и да се приберат бездомните от улиците... от циганските глутници прииждат нови и нови кучета! Знаете къде е проблема, но се правите на слепи!

Добрите неща са като хоризонта - нямат стигане за разлика от лошите - тук и сега...

За прочистване на канализацията използвам сода каустик на люспи. За да се оттървавам от гризачите в мазето използвам "Мишемор". За рибоволов използвам дребни тройни кукички, които слагам в кремвирш за по-добра примамка.

А за разправа с такива като теб аз също ползвам мищемор, сода каустик и др. А по-интелигентните от мен те изтребват с наркотици, ГМО и др. За да не ти е лесно са пуснали по петите ти и цели сурии с гейове. Хак да ти е!

Най-лесния начин да започне да се решава проблема е в поставянето на чип/30 лв./ на всички домашни любимци . Така отговорността се идентифицира и няма да може безнаказано да се взимат кученца и като поотраснат да се пускат на улицата . Елементарно.

Така е, но теззи от общината не искат проблемът да бъде решен. Мойто куче има чип, паспорт, платени такси и т.н. Ноооо, хващат ме веднъж в парка инспекторите и викат - има ли документи? Ми имаме всичко. Показах, пък после питах - ами вие с какво можете да четете чиповете? Те вдигат рамене - ми не можем! В цяла Варна има само двама ветеринари с четци на чипове. Освен това, напълно умишлено не правят необходимата база - данни за чиповете и това обезсмисля очипяването. Реалон то важи само когато трябва да ходиш с кучето в държава от ЕС - каквато ние за съжаление само се водим, но не сме.

всички чакаме с нетърпение!!!

Съмнявам се! По скоро няма да има хора, а ще има само кучета и цигани!

Господинът от "Екоравновесие" да дойде сутрин да се поразходи в Студентски град, може да заведем детето дори заедно до детската градина, която е на 50 м от блока, да види на какво се казва оцеляване....Оправданието с парите просто е нелепо, а организацията им абсурдна!

Това ли ви е най-големия проблем? Бездомните кучета? А не ви ли дразнят мръсотията и увеличаващата се маса на автомобилите, паркирани където им падне ??? Лично за мен най-големият проблем на столицата са наглите шофьори, които паркират къде ли не -не им стигат тротоарите , та започнаха да използват за паркинг и детските площадки, и малко останалите зелени площи ...Хората са принудени да лавират по улицата между движещите се коли.За мен това е най-големият проблем на столицата, не горките животинки !!!

Да, бездомните кучета са най-големия проблем! Проблемите, за които говориш също са доста сериозни, но на първо време трябва да се отървем от бездомните кучета. Омръзна ми детето ми да си играе в кучешки л-йна. Извеждам си детето в пара нас Воената академия- там няма коли, но има бездомни кучета

мръсотия, та мръсотия, егати папагалското повтаряне. И какво да застане под балкона ти общински служител с чувал и да чака да си изхвърлите боклуците през балкона, или след всеки да върви и да събира свищините, фасовете и лайната. То и "софиянците" трябва да пазят чистота и да се научат да хвърлят боклуците си където трябва, а не където им падне, че и през балконите

Дано стане това нещо, защото не може да се спи грам от кучешки лай, по принцип не съм против животните, но от няколко години в Дружба 1, ми се случва да се събуждам по 5-6 пъти на вечер от лаенето на бездомни кучета. Прибирам се с кола и не са ме закачали, но си мисля какво ли е да се прибира някой по тъмното и цяла глутница кучета да му налитат.

ми ходи си на село

Хахх - ми той си е на село в дружба 1:)))

Да ви го ти куче в г_а и гражданите :)

Проблемът е спешен!!! Стига с това удължаване на срока - слушаме го от години и никой не успя да се справи, нито Б.Борисов, нито Фандъкова, нито тези преди тях. Докога ще бъде така!

Не ги барайте!!! Това си е ходеща мръвчица. При това вкусна.:-)

при взимане на домашен лубимец - регистрация. които продаде куче без регистрация - глоба. чрез регистрацията на кучето се установява собственика, в случаи че го изостави. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ТА ПОСЛЕ ПО УЛИЦИТЕ ........БЕЗДОМНИ КМЕТОВЕ.ТОВА ЛИ Е РЕШЕНИЕТО НА ВЪПРОСА??????????

отнася се до АЗ ОТ 10.41ч.

А във Варна кога ще се реши проблема? Пълно е с бездомни псета.

Искате да се избият всички бездомни кучета, е да това за много от вас е решението, но защо слагате винаги каруцата пред коня, ще има бездомни животни до тогава , докато има безотговорни хора , които ги изхвърлят на улицата, ако задължат всички които отглеждат кучета и котки да ги маркират с чип и задължително регистрация тогава много лесно ще се установи на кого е животното и глобата да е баснословно висока, когато видите ,че съседа ви има куче и то не е регистрирано , вие като съвестни граждани звънете където е необходимо и сигнализирайте, защото всичко това е плод на човешкато безразличие и безотговорност, насочете гнева си към тези хора за да има някакви резултати.

Болшинството охранители на предприятия, фирми, строителни обекти и т. н. , държат и хранят улични кучета в нарушение на ЗВМД, като помощници и за запълване на времето. Родилите се при тях нови палета попълват бройката на уличните псета. Затова е необходимо охранителите да не държат и хранят т. н. помияри и да не позволяват на други лица същото, в охраняваните от тях обекти. За изпълнение на същото е необходимо: 1. Да се издадът съответните разпореждания, като на ръководствата на охранителните фирми се разясни същността на мероприятието и им се окаже съдействие за отстраняване на "любимците" от охраняваните обекти ,- главно с транспортирането им. 2. Тези охранители, които биха желали да работят с постови кучета, да бъдат обучени и подпомогнати в набавянето им от "Дружеството за защита на животните" и Полицията, като се използуват породите "Немска овчарка" и "Българско овчарско куче". 3. Същевременно да се изготви подробна НАРЕДБА ЗА РАБОТА С ПОСТОВО КУЧЕ. 4. Прогонването на кучетата от охраняемите обекти да стане от центъра на града към периферията, поетапно, като градът се раздели на концентрични зони и за всяка зона се издаде отделно разпореждане със съответните застъпващи се дати. Прилагането на този подход няма да премахне на 100% бездомните кучета, но след около 2г. ще свали до поносимо ниво тяхната бройка по един траен и хуменен начин. Главната спънка са многобройните неправителствени природозащитни организации, които получават финансиране от многобройни фондации, за да решат проблема с бездомните кучета. Ако изчезнат тези кучета, то тогава ще секне и финансирането. Преди години прочетох в пресата, че само за София има 12/дванадесет/ НПО, които получават пари по тази линия. Отделно ще бъде засегнат бизнесът с кучешки кожи и кучешко месо.

Доста точни неща казваш. Хората създаваме проблем с кучетата, а не кучетата с нас. Та с малко воля и мерки, като тези които си описал, плюс някои допълнителни - като напр. създаване на приюти, ще подобрят положението значително.

Абе Марийке,кой ще плаща за такива щуротии,чипове ,не знам си какво. За лудите кучкари и кучкарки,отглеждащите котки и др. обаче сте права.Това всъщност са приюти за градски животни и не е допустимо специфични граждани да тормозят останалите.Може би законът трябва да се промени съответно. Първо хората!

И кой точно съсед да звънне - този дето си дострои незаконно балконче на първият етаж ли? А може би някой от останалите 7 етажа, само дето 2/3 от тях незаконно си вкараха балконите в кухните. А може би другият дето ползва стълбището за склад? Те ще звъннат и съседа с кучето ще звънне. Така ще се изпълни мечтата на властта - население, което само се следи и топи. А властта си гледа сеира... Ама и властта се състои от такива хора, дето си имат съседи... Затова реакциите ще са вяли и епизодични. Твоят подход е обречен да не работи.

Гледах предаването тази сутрин по БТВ и въпреки ,,добрите обяснения,, от страна на отговорните лица ми се струва, че проблема просто не може да се разреши. Сменя се датата /удължава се с още 2-3години/. И тогава няма да стане. Бездомните кучета се увеличават и това е една безкрайност. Докато се дават пари за това безхаберие, така ще бъде. Бих искала да знам колко човека се занимават с тези кучета.Колко пари отиват за заплати.Аз съм била в почти всички европейски столици, но такова чудо не съм виждала.Има кучета, които са в повече от окаяно положение, със счупени крайници, проскубани, недохранени и т.н.Нека тези кучета се премахнат по един хуманен начин, а всички останали да се премахнат от междублоковото пространство.А къде? Не им правете замъци моля ви! Научете се да ги предлагате на хора, които наистина могат да се грижат за тях.

защо само в софия,не трябва ли проблемът да се реши в цялата страна?

Масово трябва да съдим общината, че не ни пази от помиярите. Дори неухапаните, могат да съдят общината за психически травми. Ако не става в БГ подобието на съд, в Страсбург ще стане. Наскоро четох, че някакви турци са осъдили държавата си по същия повод в Страсбург. Съд до дупка на некадърната община !

Некастрирани кучета в София почти няма. Тези бройки дето били 10000 въобще са неверни. В София има около 2000 кучета кастрирани което за 3 милионен град си е нищо. А ъобствениците не биха си изхвърляли кучетата ако не ги товареха с данъци и гонения по парковете и тъпи закони като оня че дете не може да разхожда куче което си е най-нормалното нещо на света. Ако имаше поощрения пък били те и минимални хората биха прибирали кучетата а не да ги пускат. Обаче у нас винаги е обратното. Проблем няма с кучетата. Но като няма новини журналистите които са си разпределили териториите-едни дежурят в болниците а другите пишат романи-за кучета и котки трябва да изкарат някой лев и почват да раздухват да ни информират за някое измислено число. Кучето е интелигентно животно, приятел на човека от векове. Хилядолетия е имало кучета и дано да ги има. "Куче" не е мръсна дума а живо същество с чувства като всички нас и със същите права на живот и прехрана. Нивото на обществото си личи по отношението към животните и природата. Простия и неук човек разсъждава по прост начин. Убий, унищожи,вземи.

Точно!

поне като лъжеш, излъжи както трябва ..за софия 3 милиона са малко 13 милиона да беше написал....

Това го кажи на обезобразените деца и уплашените до смърт жени, тиквенико ! То бива глупости, бива малоумия, ама трябва да имаме малко приличие !

Колко си жлъчен и зъл!?! По думите ти личи, както умствения ти така и духовният ти багаж. Не е чудно, че и ти ревеш за мъст и смърт. Такива като теб най-лесно ги юркат по време на война да трепят де що се движи. Гнус ме е от хора като теб. Сигурен съм, че и жена ти и децата ти питаят подобни чувства към теб. Я кажи колко са обезобразените деца!!!!!!!! А пък аз веднага мога да ти кажа колко са отвлечените деца за органи и проституция

Аз пък домашни(породисти) по улиците никога не съм виждала!

"Домашно куче" значи гледано у дома :)))) - не непременно породисто :)))) Извинете , Вие да не сте Руса? :)))

Не съм, не ми отива!:))) А би ли ми казал колко души гледат непородисти? Аз съм една от малкото,които са взимали от улицата и са го гледали до смъртта му! Ако имаше наистина хора, нямаше да има кучета по улиците!Ако всеки вземе да гледа по едно, улиците ще се изчистят от кучета!Ама всички знаят да лаят, никой не взима!

и ти си един наглец и крадец -с тези бездомни кучета нищо не правите иначе няма да са толкоз много и да стават повече-хайде стига само лъжи и хвалби

то всичко е за след 2,3,5.............. години в БГ нищо не се случва сега

не си права МАМЕ ,до тогава -кучетата ни яли...................

който иска домашен пазач да дойте в Младост 1 бл.41 има и малки сладурчета

Бездомните кучета са пряка функция от манталитета и дейността на ХОРАТА . Същите тези хора , които си изхвърлят мизериите през прозореца , фасовете и хартийките на улицата . Тези хора изхвърлят кучета на улицата , но за разлика от хартийките и фасовете кучетата се размножават , като се хранят с мизериите , изхвърлени през прозорците , неприбраните от ТИТАН боклуци , или "грижовни" софиянци , които им носят храна. Решението е в санкциите. Глоба до дупка за изхвърлянето на всичко - на боклук , на фас или на куче. Спешна регистрация на всички домашни кучета и котки . ДАНЪК/ и сега има , но не се събира/ за домашния любимец , с парите от който данък да се развие стабилна и хуманна мрежа от чисти и уютни приюти за бездомните животни . Кучетата нямат място на улицата . Или в дома , или в приют.Това е. Виновните за да са на улицата са ХОРАТА , а не общината. Боклука се извозва от ТИТАН , защото плащаме такса смет.Ако плащаме и такса бездомни кучета - тогава можем да съдим общината.Безплатен обяд няма. В цялата тази говорилня , единствените , които нямат никаква вина са кучетата - изхвърляни , гонени , убивани , или обречени на бавна смърт в мизерни точилни на пари - сегашните приюти. А на "европейците" от София с кървясал поглед , които искат да избиват бездомни кучета ще кажа - С този манталитет , вкл. и с отношението към животните , Шенген дълго време ще е мираж .

Всички знаем че това няма да стане .... Просто приказки

Подкрепям...

2008 г. същите имбецили обещахте че 2011 г. няма да има бездомни кучета по софииските улици. Е те за периода се увеличиха неколкократно а Екоравновесие е напълно излязла от равновесие и практически не реагира на сигнали за опасни кучета...