Работникът прибирал 30% от произведеното

Едва 30 на сто от общата добавена стойност на производството отива в джоба на работника, което означава, че заплатата му е една трета от реалния му принос за съответната фирма.

Обратно в новината

Коментари - Работникът прибирал 30% от произведеното | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пак много взима работника. Проста аритметика: 30% за работника, 31% за държавата, средно 20% присъщи разходи. Остават 19 процента. От тях трябва да се плати данък печалба, т.е. средната рентабилност е около 17%. Това звучи задоволително, при положение, че няма забавени плащания и ДДС. Но за януари са 700 000 лв. ...... Следователно с голяма степен на сигурност можем да приемем, че разпределението е следното: 31% за държавата!, 30% за работника, 15% за работодателя. Не знам за работниците, но държавата взима най-много ...... :) За 2011 пък се очертава 33:28:15. Тенденцията е ясна. :)

учените, защо забравяте принадената стойност как се формира и кой я прибира,не е ли време за пенсиониране

Само с шиене не ми давай пример. Немските и др. марковидрехи ги шият нещастници в България и Азия,които си бодат очите по 12-16 часа и не могат да идат и до клозета. Цената на една операция е в рамките на стотинки и ако не дай си Боже,нещо е сбъркано и върнато следват глоби. Моя приятелка беше гладачка в подобен цех-издържа три месеца. Напусна след като нейна колежка получи инсулт и умря на тревата пред цеха.

ФОРМУЛАТА ЗА ПРИНАДАНАТА СТОЙНОСТ Е КЛАСИЧЕСКА .ЗАВОАЛИРАНЕТО НА ПРИНАДЕНАТА СТОЙНОСТ Е ОПИТ НА БУРЖОАЗНИТЕ УЧЕНИ - КАПИТАЛА ДА СЕ ПРЕДСТАВИ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ .ВСИЧКИ СРЕДСТВА ЗА КОИТО КРИТИКУВАЩИЯ ПО ДОЛУ СПОМЕНА СА ЗА СМЕТКА НА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРИНАДЕНАТА СТОЙНОСТ .ВЪПРОСЪТ Е ДО КОЛКО И В КАКВА СТЕПЕН КАПИТАЛИСТЪТ Е ГОТОВ НА КОМПРОМИС И ЗА ЧИЯ СМЕТКА.ЗА ПО ПОПУЛЯРЕН ПРИМЕР -КОЛКО МУТРИ ДАВАТ ПАРИ ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ВКЛ. ЗА СТРОЕЖ НА ЦЪРКВИ И ДОМОВЕ ЗА СИРАЦИ. ДОБРИ ХОРА ПАРИ ДАВАТ ЗА НАУКА ИСВОБОДА НО НЕ ТЕХНИ ПАРИ БРАТЯ А ПАРИТЕ НА НАРОДА.

Въпреки,че не е моя карекцияга,която я има и във формули в интернет, и явно се прилага и от Световната банка,когато се орледебея ще върне ли искания зяем дадена държава или просто ще го отнеме това отделено от друтиге не защото е в излишък, а за да се подпомогне изравняването и намаляване бедността,страданиет ,то е ясно,че когато голяма част от БВП се преразпределя пасивно без обратен принос има загуби и порочен кръг на бедността за всички,и разрастване на измамите и организираната престъпност с последици инвалидност ,болести,смъртност сред добронамерените от свръх-обременяване с данъци и осигуровки за неактивните с ниска грамотност и ниски човешки възможности,но чного страдание...В Румъния са намалили пасивните социални разходи и се отпуска заем сега,но там ромите са 2 млн на 21 млн население, а тук -над 2 млн на 7.5 млн население, в което смъртността надвишава раждаемостта с около 200 000 годишно, от които 100 000 са в млада възраст жертви на насилие,ПТП и стрес , а помощите за многодетните ромки са над средната заплата за страната....И личното обвинение за ограниченост не рлиемам,тъй като все-странно е погледнато от мен и целта е равенство и по задължения за намаляване мизерията,страданиет и високата смъртност,....относн IQ-то ми -то е над средното ,така че погледни себе си и по човешки се актуалидирай!

Не пиши глупости, бре! Някой бил писал нещо си, следователно е прав, тъй ли? Учи по Капиталът, преди да коментираш, бре! Ти какво очакваш да пишат съвременните капиталисти - нали трябва да ви излъжат заради собствените си интереси бе, ливадо!

Капиталът вече не е само частен по типа на дребни и средни ванифактури, а се окрупнява в обществен -с акционерно или инвестиционно участие, държавен ,смесен и т.н. И ТАКА МНОГО ДРЕБНИ АКЦИОНЕРИ СЕ ЯВЯВАТ СЪСОБСТВЕНИЦИ И ИНВЕСТИРАТ В ПРЕДПРИЯТИЕ, В КОЕТО НАПРИМЕР С 2 МЛРДА НЕ МОГАТ ДА ПОСТРОЯТ И ПРОИЗВЕЖДАТ ТОВА,КОЕТО КВАЛИФИЦИРАНИ МОГАТ С 1 МЛРД,НО ТАРИФИТЕ НА ПАЗАРА СА ЧЕСТО СВЕТОВНИ И ТВЪРДИ ПО МЕЖДУНАРОДНО ТЪРГОВСКО ПРАВО И СПОРАЗУМЕНИЯ....Не е мое творение корекцията, а го има в интернет -при търсене за икономика,политическ икономика,капитализъ ,капитализъм-демокра система,микро-иконом и т.н. -предимно на английски език,но и на други езици също

А кой въведе тези новости и корекция - ти ли? Да знаем кой е коректорът, де! Също, в интерес на кои са напъните. Дали не бъркаш Марс с Маркс, а - щото, очевидно е, хабер си нямаш от Капиталът. То на същия принцип можеш да сложиш за разход и въздухът, дето диша работникът в помещението на капиталиста и всичко което се сетиш да добавиш, за да доказваш колко мноооого губи капиталистът от съприкосновението си с работната сила.... Ми що като губи, що не си запретне ръкавите - своите и на семейството си - та сам да си върши работата, вместо да наема работници да го експлоатират - така цялата принадена стойност ще си остава само за него! Те ти идея - прокарай я! Честно, коментарът ти е уникален по глупост, едностранчивост и интелектуална недостатъчност!

Ти определено си малоумен.Първо вземи да пишеш на кирилица,защото ми се размрежи погледа да те дешифрирам. Още малко ще сложиш и пистолет на работодателите на челата само и само да ги ограбваш. Сещаш ли се че тогава и аз ще стана работник. Та то така е супер. Не мислиш нищо, не влагаш нищо и накрая- чат 80% от печалбата на шефа ще си делнем ние хрантутниците.

В немските заводи работят много турци и др.Говорим за производителност-нем ризи ушива немската шивачка/може да е от всяка националност/и колко българската за един работен ден?Като си отговориш на този въпрос ще разбереш и предишния ми пост.

Аз попитах как е сметнат %,а от думите ти разбирам,че е от целия приход и намирам,че е справедлив,а за някои сектори от бизнеса и висок.Още, пише се еснаФ и не носи непременно негативно значение.Бъркаш и значението на ''алчност''Всеки подготвен и средноинтелигентен човек би правил бизнес само ако ще печели,другото е благотворителност.А благотворителността е възможна само когато един срещу друг стоят хора,в смисъл на човеци.Има една хубава българска поговорка:''Каквот повикало,такова се обадило.''

po golemi mo6emnici ot RABOTODATELITE NQMA.. moi priqteli rabotqt v razli4ni firmi v koito vzimat po 300 do 400 leva zaaplata, dokato tehniq rabotodatel pe4eli po 200 000 nagore godi6no.. nito 1 stotinka ne se VLAAAGA v ka4estvo na TRUDA, nito 1 stotinka ne se vlaga v KA4ESTVO NA PROIZVODSTVO, nito 1 stotinka ne se vlaga v PODOBRENIE NA INFASTRUKTURATA NA SGRADITE.. vsi4kite pe4albi na 6efovete otivat za KOLI, KA6TI, KURVI, KRA4MI.. trqbva da se sloji danak zaa firmite minimum 60%, plus 20% za 4istata pe4alba na 6efa na dadena firma... ednaa firma trqbva daa bade s pone 80% oblagana s DANAK, ina4e tezi 6ibani DOLNOPROBNI RAABOTODAATELI NQMA DA SE NAU4AT da RAABOTQT 4ESTNO i PO4TENNO, i 6te zamrsqvat okolnata sred, na na6 grab,dokato tezi IZRODI pe4elqt ot mizernite si stoki deto ne struvat i 1 stotinka (puke)

Оттогава теорията и практиката са се развили и непременно се отчита заплщането на работника спрямо инвестицията в него и продукта/производите -нали стана ясно,че има случаи,в които производствените разходи +заплатите на много ,ниско производителни работници НАДВИШАВАТ ПРОДАЖНАТА ПАЗРАНА ИЛИ СВЕТОВНА ЦЕНА И ТОГАВА ИМА ЗАГУБА ЗА РАБОТОДАТЕЛЯ И ИНВЕСТИТОРА, А РАБОТНИКЪТ ЕКСПЛОАТИРА -ТОВА СЕ КОРИГИРА С ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ И КВАЛИФИКАЦИЯ-има университети и за работещи. Ами каква част или какъв процент получават като помощ социално-слабите месечно,годишно,или за целия си живот от БВП без обратен принос -все пак е добре да се знае това ! Именно корекция по последното е направена ,май сега в Румъния за преминаване от пасивно преразпределение на БВП към активна производителна работа

Много ви здраве от феодалните проф.союз.

Като искате немска производителност защо не си наемете немски работници ? Те ще бъдат повече от щастливи да работят на българските работодатели.

До. d (27.01.2010 г. 16:05ч.). С изказването си показваш колко разбираш ти от тези работи. Чистата печалба винаги е за собственика на бизнеса. Няма такова нещо от печалбата да се раздават заплати. Заплатата е разход, това е. До всчики останали робовладелци. Защото си мислите че всички са алчни и искат само пари. Това е еснавското обяснение на чорбаджията,Щом искаш да имаш пари стани като мен, и граби. Ако това е основна ценност, значи сме обречени да повторим историята.

Няма как човек да се съгласи -всяка година ДЪРЖАВАТА ДОДАВА над 100 млн на земеделски производители, освен еврофондовете също в млн, е не са стигали до всички,но това е преразпределение в обратната посока -от данъкоплатците и от държавните заплати за труд в едни от най-трудните сектори -борба с престъпността,борба за опазване здравето и образованието КЪМ СЕКТОРИ,КОИТО ПО ОПРЕДЕЛЕНИЕ СЛЕД ПРИВАТИЗАЦИЯ ИЛИ РЕФОРМИ И ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НЕ СА ДЪРЖАВНИ ВЕЧЕ ...Производителностт другаде в земеделието е 2-5 пъти по-висока отколкото е тук, а изкупните цени са същите като тук, а хората там имат и по-високи разходи и по-високи приходи -как става според вас - с по-висока производителност от по-малко ,но квалифицирани работници за всяко нещо, и за много неща...

Като производителността стане немска и заплатите ще станат.Който не е доволен трябва да повишава квалификацията си и да търси активно реализация тук или навън.Не е достатъчно да си даваш самооценка,трябва околните да те оценят.Едва ли има качествен бизнес без качествен персонал.

Да попитам,колко % трябва да бъде възнаграждението и то от бруто или от чиста печалба.И няма какво да гледаш в канчето на шефа,като си толкова отворен стани шеф и пак ще си пишем.

Ако прегледаме Капиталът на Маркс ще установим, че такава е традицията в капиталистическото общество. И веднага изниква другият въпрос: Ами защо всички не се стремят да станат работодатели и да ограбват работниците? Какво им липсва? Пари? Не е вярно, банките дават заеми, започва се с нещо по-малко и постепенно се разраства. Инициативност? Не вярвам, в България всички всичко знаят и могат. Не, сещам се, манекенките са малко, няма да стигнат за всички новоизлюпени бизнесмени и бизнесдами. Това трябва да е, не виждам други пречки пред бъдещите експлоататори. Дерзайте, господа, започвайте, докато не е станало късно.

A zagubite ot neblagopriatni godini-graduchki,dag

Това показват данни от анализ на пазара на труда, направен от учени от Икономическия институт на БАН...Според тях....Според икономистите на БАН...Според икономистите.... Ако това показва анализът на данните защо трябва постоянно да се нспомня, че е така според......Това е все едно да кажа: Според военния министър армията наброява еди-колко си колко си души.

В джоба на държавата.

Процента не 30, от 8 до 10 е. Това е една от причините да сме най бедната страна в ЕС. Алчността на робовладелците (работодателите) е безгранична. 99,99% от работещите са в перманентна италианска стачка, не точно италианска по-скоро българска. Те ме лъжат че ми плащат, аз пък ги лъжем че им работим. От тук вече за какво развитие можем да говорим, затова толкова бавно напредваме. Трябва да има минимална заплата някъде от около 500 евро и това е, едвали ли има работник който да искарва по малко на месец.

Ми щом е такава голяма далавера да си чорбаджия, ставайте чорбаджии! Принципно на България и липсват качествени чорбаджии, поради това и заплатите са толкова дървени...

БГ+ го е казал. Ако всичко се даде на служителите, няма да остане и за реинвестиране в техника и сграден фонд. То ако остане на държавните служители, всичко трябва да се изплюска. Затова я докарахме дотук. Остана само администрация - производство няма. Затова и на тези от БАН ще им покажат пътя. Щом разбират толкова икономиката, като ги уволнят да си направят частни фирми и там да дават 99% от добавената стойност за заплати, а останалия 1% - на държавата.

НЕЩО ГО БЯХТЕ ПОЗАБРАВИЛИ ТОВА ПОНЯТИЕ- ПРИНАДЕНАТА СТОЙНОСТ.КЛАСИКА...К

Ами нали робите-работниците трябва през нещастния си живот да изхранват онези със синята кръв,мен лично ме е срам,че Българите са страхливци и гъзолизци,жалко за АПОСТОЛА-Васил Левски който си даде живота за всички вас нещастници вище гърците и другите народи вие не заслужавате нищо повече от това което сами сте си избрали демократи...

Парите дето робовлад...работодат си спестяват един ден през носа ще им излязат. Ако не на тях, то на децата им. Всичко на тоя свят се връща, разберете го деца.

Поредната манипулация. Като прибавите осигуровки, ток, наеми на помещения, охрана, вода, разходи по поддържане и обновяване на машинния парк и се окаже, че нищо не е така както се опитват някои измекяри да провокират. Говоря за реално производство, а не за празни махленски и синдикални приказки. Не зная как е в банките, в петролните и електроразпределител / и други монополни / фирми, но в реалното производство като добавиш и между 2 и 4 месеца липса на поръчки, положението е трагично не само за работниците.

А те кво очакват - да отидат 130% ли?

Много по-малко е! Веднъж погледнах износната фактура на фирмата, знам колко съм произвел за месеца! Продават това за 100 000 евро! Къде са моите 3 000 евро заплата тогава???

Прав бе Дянков, че ви е време да си ходите в пенсия старчета от БАН.

bate ti si super NEKOMPETENTEN :D zahvani se s ne6to drugo, mnogo dale4 ot politika

po golemi mo6emnici ot RABOTODATELITE NQMA.. moi priqteli rabotqt v razli4ni firmi v koito vzimat po 300 do 400 leva zaaplata, dokato tehniq rabotodatel pe4eli po 200 000 nagore godi6no.. nito 1 stotinka ne se VLAAAGA v ka4estvo na TRUDA, nito 1 stotinka ne se vlaga v KA4ESTVO NA PROIZVODSTVO, nito 1 stotinka ne se vlaga v PODOBRENIE NA INFASTRUKTURATA NA SGRADITE.. vsi4kite pe4albi na 6efovete otivat za KOLI, KA6TI, KURVI, KRA4MI.. trqbva da se sloji danak zaa firmite minimum 60%, plus 20% za 4istata pe4alba na 6efa na dadena firma... ednaa firma trqbva daa bade s pone 80% oblagana s DANAK, ina4e tezi 6ibani DOLNOPROBNI RAABOTODAATELI NQMA DA SE NAU4AT da RAABOTQT 4ESTNO i PO4TENNO, i 6te zamrsqvat okolnata sred, na na6 grab,dokato tezi IZRODI pe4elqt ot mizernite si stoki deto ne struvat i 1 stotinka (puke)

Липсата на достатъчно конкуренция прави тези факти. Много от секторите са силно монополизирани и там нещата са извън контрол. Банковия сектор е сериозно монополизиран, електроразпределение топлофикация и т.н. Държавата не създава условия за ДРЕБЕН бизнес, а единствено за чуждустранен едър капитал. Законодателно се пречи на малкия бизнес - да си припомним , че самоусигуряващите се плащат двойни осигурителни вноски на работниците. Т.е. някой има сметка да няма самоосигуряващи се.

В България е много по-малко специално за ИТ фирмите. Например аз работех във фирма, която печелеше благодарение на моя труд по 180000$ на ден, но аз получавах малко над средната заплата. Разбира се се преместих в друга фирма, която повече цени труда ми. Но реалността е такава. Особенно чуждестранните фирми, чиято продукция е за иснос плащат дори под процент от печалбата си на работника. За мен едно 50%-60% е справедливо възнаграждение. Като се има предвид че един импресарио взима 10%, защо при фирмите да е повече?