Криминалист: Хиляди вече иззети ДНК проби не са в базите данни

Тайната на криминалистиката е, че лошото никога не остава неразкрито - стига да има последователни и логични действия, категоричен е проф. Костадин Бобев

Обратно в новината

Коментари - Криминалист: Хиляди вече иззети ДНК проби не са в базите данни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да отговори на един-единствен прост въпрос: ЗАЩО беше "пенсиониран" Иван Иванов - ръководител на ДНК-лабораторията?

Господин Професорът трябва нещо да е в грешка с тези си изказвания.В България само за около 10-тина години,се откраднаха всички държавни парични фондове,златото беше изнесено зад граница,а също бяха откраднати еднолично и няколко хиляди завода и по-малки държавни предприятия.Никой не беше заловен.Как стават тези работи ли ? Ами нека господин Професорът да ни обясни как стават.

Е, как да не се получва?! Много даже се получва - хиляди неразкрити престъпления! А и защо да се разкриват като след това за престъпниците и без друго няма наказания или те са неадекватно малки в сравнение с престъплението?!

И как разкривате кибер престъпленията бе келеши ..по ДНК проби ли. Да не говорим за това че едни ги хващат а други ги пускат.

Куп престъпления не оставят следи и редовната практика на следователските ни кучета в МВР е да си сложат няви слди и да набутат някои под светлините на прожектора само да излезе че разкриват.

Аз се притеснявам,не че няма да ги хванат,винаги ги хващат.Яд ме е ,че понякога не искат да ги хванат,или ако ги хванат не ги наказват(мамините синчета)

съзнателно се омаломощава МВР и то вече изнемогва за радост на престъпници и алчни адвокати и корумпирани магистрати. Служителите му са демотивирани и свестните кандидати за работа в него са малко. А циганията расте с бързи темпове...

Търсил съм експертното изследване на Иван Иванов- началника на ДНК лабораторията в НИКК и често съм го получавал. И неговите ръце бяха вързани, може би затова напусна. Имаше търкания между него и проф.Бобев, но...... не мога да бъда съдник.Един от проблемите беше нелоялната конкуренция от страна на " лекарската ДНК лаборатория", ДНК експертизата струваше много пари и всеки искаше да ги лапне. Иванов не можеше да ги лапа, защото бачкаше,като служител на МВР на "ползу роду". Според мен и двамата бяха прави със аргументите си, криви бяха ония отгоре- неграмотни шапшали. Такива,като Иванов и проф. Бобев вече няма.За съжаление и без уважение към онези със позлатените шапки, униформи и галоши старши и главни комисари мога да кажа,че от тях и чеп за зеле не става!

Будалкат за "най големият бюджет" на МВР! Най голям бюджет изчислено на 1 служител е на ДАНС, след това на НСО. Водят най голям на МВР,защото там са най голям брой служители, на коита са вързани ръцете- по върховете дори и не подозират,че трябва да има научно техническа полиция, съкратиха бройките на експертите под санитарният минимум, а 98 % от преписките за престъпления се възлагат на Полицията. Института по криминалистика едва крета, създадоха някакво недоносче БОРКОР,което харчи без да работи,сега е най модерен " Компютърни престъпления"-ГДБОП, там е белият хляб.Но, ако им дадат материалите по нашумели убийства,като на Ил.Павлов, Кюлев, Фатици,матици , та да ги ракриват чрез компютрите..... ще ги разкрият на чуткин ден.В криминална има най много бачкане и най малко пари, на кой му пука за убийства, грабежи еле пък за кражби от жилища и на коли..... най важното е да се бачка за банките и големите фирми за да не може отворените лапета да им свият кинтите.

Липса на апаратура, на химикали и на достатъчно лаборатории?! И иде реч за МВР - министерството с НАЙ-ГОЛЕМИЯ БЮДЖЕТ / НАД 1.5 МЛРД. ЛВ. /?! За министеството, на което през месец одобряват допълнителни разходи за 10-ки милиона левове?! Хах!

Пари има бол. В Криминалистиката на МВР изхвърлят неизползвани реактиви за стотици хиляди левове всяка година заради изтекъл срок и т.н. Така че, проблемът не е в липсата на пари. Управленският им материал е зле.

С допълнението, че в силовите ведомства / МВР, МО и службите за сигурност / 90% ОТ БЮДЖЕТИТЕ отиват ЗА ЗАПЛАТИ.

Ама някой е прибрал парите за това, нали? Време е в здравеопазването да има присъди с лишаване от права- чл. 37 НК.

Държавата вместо да дава около 1 милиард за интеграция на циганите да беше дала няколко милиона за лаборатории.Така ще ги хваща като краднат по лесно .

Лаборатории има, хора няма. Нямат персонал, които да им работи и то не само заради ниското заплащане, но най-вече заради некомпетентното ръководство.

Е нали сте оборудвани като по филмите. По кой филми?! Анимационните ли?... Май гледаме различни филми. Гледай какво публикувам и купувай апаратурата, с която е правено. Mетодът прочети. Последна дума на откритието е. Наш e; няма друго участие и вмешателство...и не е краден ако си мислиш. Няма издънка и го описвам дума по дума. Така, че четеш и повтаряш експеримента за вашите проби. Ако ти трябва сумер клъстер за сметките - имат у БАН! Пускатe една парола за достъп и си смятате там. БАН е Държавна собственост!