Краят на историята? 30 г. по-късно, валидна ли е все още тази идея?

Провъзгласеното поражение на комунизма не бе началото на продължителна златна ера за западния, капиталистически либерализъм

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Фукуяма и подобните нему не могат да правят верни прогнози, защото не отчитат географския детерминизъм. Решаващи за формирането и развитието на обществото на конкретно географско място в конкретен исторически момент не е личността на лидера, нито официалната идеология. Човешкото общество се развива съгласно законите за обществено развитие, които са част от природните закони, обективно действащи и независещи от желанието на отделния човек, па бил той и вожд или от желанието на ограничена група хора /партия, класа, клуб/. Какво да бъде обществото на конкретно географско място в конкретен исторически момент зависи от обективни условия, преди всичко природни, в т. ч. естествено укрепени граници, възможност за комуникации с останалия свят, съседи. Русия, например е обхванала толкова огромна територия в търсене на естествено укрепени граници. Сегашните и неизчерпаеми природни ресурси, както и ресурсите, климата и разположението на Китай им отреждат водещо място в бъдещия свят.

Дрънканици на изкуфял дъртак , известни и на децата . Нищо прогностично от научна гледна точка ! А падането на берлинската стена и на правителствата от източния блок бе една контрареволюция , организирана от ЦРУ и КГБ начело с техните агенти и клики на Горбачов и Елцин ! Само да не си мислят , че са сложили край на борбата на народите за социална правда и свобода - Чили , жълтите жилетки ,Ирак ....Историческият опит сочи , че след френската революция Републиката е задушена , но само временно.Така ще бъде и сега ! " Истината ше победи !"Историята се движи само напред , а регресът е само временен !

Думичката "временно" е относително понятие. Временно може да е и 2-3 века от историческа гледна точка :)

Няма значение !

И тоя с писанията си ''млад политолог'' само доказва че и като поостареят все същите менте ''политолози'' си остават като гледаме по нашите....

Дълго, скучно, пълно с неточности и груби фактологични подмени. Тенденциозно и почти безсмислено. Загубих си времето с тоя текст. Внасям този автор в санитарния си личен списък.

И защо ми го цитират какво е бил казал за бъдещето!? Още с първите думи на статията се вижда, че не го бива като анализатор. Нищо от това което е анализирал и предвидил преди 30 години не се е случило. След като тогава нищо не е могъл да анализира правилно, защо трябва сега да смятам, че анализа ще му е правилен. По-скоро отново си анализира някакви свои мечти. Или пък ни поднася като анализ, това което са му заплатили да каже. Може би и преди 30 години също му е било платено!

''Много хора не разбират как това да си част от ЕС, например, им е позволило да живеят в мир и стабилност, каквито преди не са съществували.'' Това може да бъде писание само на човек много далеч от реалността тогава и сега...Освен това комунизъм НЕ Е имало ама то като се хванеш за една дума многотомници можеш да съчиниш около нея..

Фукояма се е нагълташ с прах от Фукошима.

PEYTSCH

Русия (а и другите оръжейници) си го клати и ви пита „виждатели какъв голям го вадя“, ама не пита „а сега какво да го правя?“, щото толкова мозък няма...

Голям к. да вадиш, отколкото да се дупиш.

PEYTSCH

К. е до известно време, после следва „перестройка“...

PEYTSCH

Но наш Ганьо друго освен големия не вижда и се облизва...Защо ли? Тъпичек балканец...

Ок - аз съм си тъпичък и консервативен - то може да ме отсрамиш пред "прогресивните" като се загъзиш и намажеш

"...Фукуяма признава, че е бил разочарован (!!!) от някои събития през десетилетията. Той казва, че книгата му не е била пророчество, а констатация, ..." 1. Бил разочарован, ДЕМЕК, действителността не се съобразява с неговата теория! Ах, какъв лош свят - не иска да спазва указанията му, а се развива по своя логика! - хахахаха 2. "Либералната демокрация ще победи в цял свят". Това не било "пророчество", а "констатация"! - хаха. Този е зле и с граматиката, и с логиката! Констатация е "ПОБЕДИ", ... а "ЩЕ ПОБЕДИ" е пророчество, прогноза за бъдещето. Понеже през 1989 г. не всички държави по света са с либарална демокрация (например СССР, Китай, С.А., Катар и десетки други) явно, че той не може да направи констатация, а само прогноза, която обаче рекламира като "твърда истина", тоест като "пророчество"! Само дето Фукояма е лъжлив пророк, тоест говори неистини.

Преди 30 годи събориха СССР и само от Русия източиха и проядоха 3 Трилиона Долара. Колко откраднаха от другите държави, и досега никой не знае. Но в края на краищата, броените пари свършват. И с тях свършва и Златната Ера на Западния Капиталистически Либерализъм. Амин!

Да. Преди 30 години настъпи Краят на историята на Западната Цивилизация ...

Така преди 30 гони чертаеха нашия път, докато разграбваха изграденото. Хайде, тъй като често намесваме Швейцария в спорове, какво се премълчава за нея: 1971 г.-от тогава жените там имат право на глас; 3-тата по въоръжение в населението страна в света; 2002 г-след референдум е в ООН; за банките и часовниците, за кравите и мармотите - на друго място ще говорим; задължителна военна повинност; на-високи чуждестранни инвестиции; не е член на ЕС; 14 място по износ на оръжие в света; 8 милиона жители! Е, преди 30 години много си приличахме със Швейцария...(:

Каква Шевйцария бе Ганьо. На Шевйцария не си приличал никога и никога няма да приличаш. Ония се самоуправляват, сами си гласуват на референдуми по всеки въпрос даже и данъчната политика. Тука не бяха за допитвали до народа за каквото и да е от 36-та година до 89-да. Оттогава досега който вземе власттта той ни прекарва и през кризи и развитие просто стоим като едни мишки и се надяваме следващия да не ни вкара в национална катастрофа в каквато ни вкараха хора като Цар Борис, Георги Димитров, Андрей Луканов и Жан Виденов.

Това ти е проблема - все чакаш някой да те вкара в нещо. Има мно-о-о-го да чакаш !

Швейцарец ми бил Ганьо по комунизма даже не те пускаха в близост до швейцарец на плажа бе, за толкова долни утрепки те имаха комунисттите...

Не може да не се замисли човек [ ако е мислещ] .

от ден на ден правите все по-тъпи публикации на самоопровергали се автори! Защо? НЯМАТЕ ЛИ "ВКУС" към публикациите, (стойността им) ???!

Каква идея!? За 30 години капиталистите сринаха България от 9 милиона на 6 милиона (от които 2 милиона цигани). Опустушиха и обезлюдиха цели региони. Натъпкаха София с провинциалисти и превърнаха икономиката ни в огромна перачница на пари......

PEYTSCH

Какво сте се вторачили очаровани в Русия или Китай, Иран или Северна Корея ? Все едно да гледате ококорено замечтано тъп негър с член до коляното, който не знае с какво друго да се похвали ?

явно лилия чалева е спала отвита на течение! толкова глупости може да напише човек само ако има температура над 39 градуса !

Някой видял ли е ...КОМУНИЗМА?!

видяха го! от едната страна го видяха активните борци против капитализЪма и фашизЪма с народните пенсии, а от другата страна го видяха ония дето през това време стояха на опашки пред празните магазини

PEYTSCH

Не. Ама умрелите комундета са вече там...

и ти ще видиш демокрацията

Уж обявиха край на социализма, но либерализъмът в европейските дъжави в момента си е жив социализъм. Безброй социални помощи и безплатни привилегии за бедните и много високи данъци за богатите, които демотивират хора за часна инициатива и предприемачество. Това по същество си е жив социализъм.

Донякъде е трагично, че някои от някогашните западни демократични държави направиха такъв ляв завой, че вече в определени аспекти дори не са социални демокрации, а проповядват типични марксистки идеи (особено в културно и образователно отношение). А някогашните социалистически държави завиха крайно надясно и сега пак идва момент, в който да се противопоставят на идеите, от които избягаха преди десетилетия. Истината е, че европейският свят е изправен пред една екзистенциална криза, чрез която се бори за съществуването си, а смешното е, че Шпенглер я е пророкувал преди век, и въпреки това никой не можа да направи нищо, за да я предотврати.

PEYTSCH

Каквито и страховити оръжия да се произвеждат от ново „могъщи“ сили е доста тъпо начинание...Защото оръжията имат смисъл цамо в практическо приложение. Или да играят ролята на възпиращ аргумент. Което не прави калта в Сибир на асфалт, а огромното каселение на Индия, Китай и другите на силни, да речем, футболни отбори. Швейцария не нито по територия, нито по население, нито по модерни оръжейни разработки нещо...Нито Люксембург или Монако...Напротив, точно натам се тикат руските тарикатчета барабар със суперидеите си...

РАЗБИРАМ ,ЧЕ ФРАНСИС ФУКУЯМА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВИВА КАТО ФУТУРИСТ И СМЕНЯ КОРЕННО ПРОТИВОПОЛОЖНИ ВЪЗГЛЕДИ, ЗА ДА , ПАРДОН, " УЦЕЛИ" ВЯРНОТО БЪДЕЩЕ ;) НЕКА ДЕРЗАЕ, НО ДА НЕ МУ ВЯРВАМЕ МНОГО !