17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Открай време празниците ни са клиширани, но това е НАШАТА традиция! У нас се стараем да разчупим стереотипа на празненството с различни идеи- получава се. Вярно е, че Хелоуйн е по интересен за децата- все пак може да се ползва за идея за Коледа, например. Лошо е друго- Християнската ни вяра е разцепена! Разминават се празниците в Грегорианския и Юлианския календари- би било редно, като сме с една вяра да имаме и едни празници....

Това го кажи на поповете, те самите не могат да си поделят бог и да уточнят празниците.

резултатите не са верни - вижте колко много партита има за хелуин, всички деца се радват, а в училище задължително трябва да почитат българските будители.

В древната келтска традиция, точно в нощта срещу 1 ноември (начало на тяхната нова година) се отваря свещена порта на времето, през която слизат душите на мъртвите, а жреците-друиди, опазват живота от смъртта с жертвоприношения и ритуали, векове по-късно, превърнали се в маскарада Хелоуин. С Христовата жертва мантия от светлина затвори тъмните портали на времето, а в човешкото съзнание се пробуди идеята за вечността, любовта, доброто. Пробуждането, което идва след дълбокия сън-смърт, пробуждането, след което виждаш по друг начин светлината, пробуждането, което води към възкресение... Пробуждане! Ние българите сме щастливци, че можем да започнем ноември с благодарност към хората, служили за пробуждането ни! Поклон пред Будителите !

Не знам дали нещо подобно не се е празнувало и при нас по времето на светлия комунизъм, неофициално разбира се. Съвсем ясно си спомням, че по моя край, като деца имаше ден, не си спомням кой точно, в който дълбаехме тиквите под форма на човешка глава и слагахме вътре свещи и обикаляхме по съседите да ги показваме. Излишно е да противопоставяте двете събития, които дори са на различни дати. Живейте си живота и дано да имате поводи за повече празнувания.

Хелоуин е на 31 октомври, а "будителите" на 1 ноември. Какъв ви е зорът да признаете, че и двата съществуват? Още повече, че Вси светии е католически празник, а у нас има достатъчно католицо ... Ако това ви е проблем, то какво ще кажете за исляма? Малко мюсюлмански празници ли се празнуват тук, та сте ревнали срещу Вси светии, който все пак е християнски, а траете за мюсюлманските празници (не искам в никакъв случай да кажа, че трябва да пищите срещу мюсюлманските празници, но нека мерим с еднакъв аршин!) И накрая - не е ли по-добре да има повече светли празници, отколкото протести ?

Аз пък не се чувствам длъжна да признавам чужди празници. Живея в България и признавам българскитв празници, ако някой ден заживея в САЩ, тогава ще съм длъжна да им призная техните празници.

Сисе Кой е български, Коледа, Великден, Гергьовден, 9 септември, 8 март? Коя година сме 2018, 3200, 10525?

Децата харесват празника Хелуин - когато пораснат ще възпитат своите деца както искат, а дотогава националистическите тролове ще са измрели отдавна :) Е някои може да се завърнат от оня свят на Хелуин - муха хаха

"Харесеват го", защото потоянно им се набива в главите тази простотия.

Не желая да ми звънят на вратата ми с думите "Сладкиш или пакост". Това звучи едновременно като изнудване и заплаха. Не признавам този „празник“, затова не искам да бъда безпокоен в дома си.

на мен ми звучи като "македонския" ултиматум - или ке ми бутнеш, или ке те е.ем - много възпитателно

Оставили са ни 500 години да се успим без да ни събудят, преди това още 200, та сега и да ги чествам? Да си бяха свършили работата да ни събудят на време, да ги чествам.

Уникално тъп коментар, също като комениращия по-горе...!

Бубе, пи ли си хапчетата днес

Спорес мен руската пропаганда е примината за омразата и злобата срещу свети валентин и хелоуин. Ако не бяха американски а унгарски нямаше да им обръщате такова внимание. . Замислете се защо тогава не мразите 8 декември. И той не е традиционен български празник. Просто за него руската пропаганда не ви е казала да го мразите все още

Осми декември е празник на българските студенти. Но, простено е на тия които не са били студенти да не знаят това...

Ти като си бил, завърши ли..? Отговорът е ясен, тъпунгер!

А ако не бяха американски щяхме ли да ги „празнуваме“. Има български народни празници, които са много по - смислени. Но ние, разбира се, трябва да копираме чуждото и да се отричаме от българското. Копираме без да мислим. И се отричаме от себе си. И не просто се отричаме, ами и сами се хулим колко сми глупави.

Каква е причината да не се празнуват и двата, при положение, че са в различни дни и хората имат такова желание?

Ами те повечето научиха , че има "Ден на народните будители" именно покрай "Хелуин" , но сега са ербап отвсякъде ! Иначе празниците са за празнуване , колкото повече , толкова повече :-)

За твоя справка, Павчо, първо всички знаем за Деня на народните будители, след това се "внедриха" вещици и подобни простотии. Ако ти първо си разбрал за Хелоууууууууууууин , а след това за Будителите, значи имаш голям проблем.

Сиси , смешна си , определено !

Когато се притеснявам дали този месец ще вържа бюджета, хич не ми дреме какъв празник е, било то християнски, езически или космически.

4 хелуина в Щатите. Сутринта гледа при Гала предаване за празника - изобщо не е това за което говориха. Не говоря англиски и не знам и аз доколко съм разбрала но мисля, че страшното е че през времето на празнуването идват от "долната земя" покойници - скелети най-вече. Други страшни персонажи са пирати, много вещици забити за дърветата с метрите - значи са летяли бързо и са се забили. Голямо впечатление ми направи една "сватба на скелети ." в един двор имаше маси и столове направени от тънко бяло дърво младоженци, бенд, които свиреха, гости и дори торти - струва доста пари, но кварталът беше престижен. Ако къщата не е осветена - значи няма бонбони. Обикновено вратата е широко разтворена и има торби с бомбони които домакинята раздава на децата които кзват "дай нещо сладко или ще ти направим лошо. И се състезават койповече лакомства е събрал - носят кошнички. Не виждам какво общо има с кукерството и защо трябва да го побългаряваме с кукери. Едното е едно, другото друго.

Гласувах за Хелоуин! Тъй като притежава някаква екзотична уникалност, а в същото време е необходим, за да отговори на някои екзистенциални човешки апории (затова и неслучайно се е утвърдил на Запад). На народните будители и свързаната с тях почит към знанието са посветени немалко дни през годината. Но няма друг празник като Хелоуин, който чрез щрихи от карнавалната палитра обрисува диалогичното единство на живота и смъртта, на делничното и свръхестественото, на обяснимото и ирационалното.

А ти притежаваш някаква уникално тъпо мислене!

Поне може да мисли

А Коледа ще стане ли "зимен" празник за целия ЕС:) Така де, време е всички, които живеем на европейска територия, да бъдем приобщени. И това най-лесно става чрез комерсиалното и материалното, според Брюксел. 31 октомври по традиция е Ден на Реформацията за повечето протестантски църкви в Западна Европа. На този ден през 1517 г. Мартин Лутер заковава прочутите си 95 тези на вратата на Витенбергската катедрала. Денят на реформацията се чества като празник на евангелските съборни църкви и в България. 31 октомври по традиция е Ден на Реформацията за повечето протестантски църкви в Западна Европа. На този ден през 1517 г. Мартин Лутер заковава прочутите си 95 тези на вратата на Витенбергската катедрала. Денят на реформацията се чества като празник на евангелските съборни църкви и в България.

Що за въпрос?! Да не би да са на една и съща дата?! Да не би единият да е в противовес с другия?! Нека всеки си празнува каквото иска, без да пречи и хули другите. В 21 век сме, за Бога!!!

Да, в 21-ви век и в България. Ако ти си в САЩ, е друг въпрос.

Маце, я по кротко! В България съм, българин съм и не си ти човекът, който ще ми каже кой празник да празнувам и кой не и какво да празнуват децата ми! С твоя мразещ дом никога не бих имал каквото и да е общо. Нито пък децата ми биха припарили до теб! Ти и подобните ти излъчвате омраза от километри! Ясно ли ти е?

В България няма празници, всичко е делници! Дружно потъваме, а не изплуваме.

Що за въпрос?

Хелоуин и Св. Валентин са печалбарски празници за търговците, които искат да измъкнат и последния лев на хората. Кога в англосаксонската традиция ще започнат да празнуват православни празници с духовна стойност? Да не забравим колко грозен и отвраителен като същност е Хелоуин. Това е въдица за неграмотни и без интереси индивиди, които запълват живота си с Биг Брадър.

Както Коледа и Великден, нищо по-различно

ми аз признавам всички празници! какво означава изобщо този въпрос?? редактора може да не признава байряма, примерно, ама 1 300 000 000 го признават и си го празнуват! та резонния въпрос би следвало да е кой празник празнувате, а не кой признавате!

Българи да признаем Хелуин .Света е друг,да пуснем мигрантите ,няма да ни изядат, бъдете толерантни.

И в нея празнувай каквото си искаш, ама без да пречиш на съседите.

При положение, че Хелуин не е бългаски празник, няма как да бъде признат в България, от друга страна Вси светии (Хелуин) е на 31 октомври, а Денят на Народните Будители е на 1 ноември.

Няма нужда празниците да се противопоставят. Децата се радват на маскарада, какво лошо има в това. Да се маскираш като кукер е доста по-сложно, а и те са доста еднообразни. А за маскарада на Вси светии костюмите са според фатнтазията. Денят на мъртвите, на душата, както и нашата Задушница ни напомнят, че животът не се изчерпва с материалния свят. Това е важно да се обясни и на децата. Както е важно и в училище да има доста събития, свързани с Деня на будителите, но няма. Има само ваканция. Остава в ръцете на родители и близки да обясняват на децата за празниците.

Сравнението на Задушница с а Хелоуин е неуместно. Явно не разбираш и двата празника за какво са.

Децата могат да се маскират по всяко време, за тази цел си има разни празненства, в които ги обличат всякак, защо е нужно изобщо този Хелоуууууин да се внедрява?? Ако живеете в САЩ, ок, маскирайте си детето и като скелет, ако искате.

Празниците са на различни дати!!!! Що за смотан журналистически въпрос?

Хелоуин разбира се! Все пак сме управлявани от тикви и кратуни, не от народни будители.

jdd@

Оправете си статистиката. От нея излиза, че гласът ми е отишъл в друга група.

Спорес мен руската пропаганда е примината за омразата и злобата срещу свети валентин и хелоуин. Ако не бяха американски а унгарски нямаше да им обръщате такова внимание. . Замислете се защо тогава не мразите 8 декември. И той не е традиционен български празник. Просто за него руската пропаганда не ви е казала да го мразите все още.

Това, че си "примината" ми навява мисълта за "примат", и то от черно белите неграмотни. Както и да го въртиш, все Путин и руснаците ти виновни.