Коментари - Съдът отмени изгарянето на отпуски | Днес.dir.bg

Съдът отмени изгарянето на отпуски

Конституционният съд (КС) е отменил текста на Кодекса на труда, предвиждащ "изгаряне" на отпуски.

Обратно в новината

Коментари - Съдът отмени изгарянето на отпуски | Днес.dir.bg

Коментари

Нека се знае едно - най-много отпуски имат разни началници - като бившата шефка на НОИ!

Крайно време е нашите управляващи да управляват, а не да създават напрежение! Представям си, ако учителската стачка беше по тяхно време, за какви ли зли тояги щяхме да слушаме... То не бяха чантаджии, не бяха лапачи, не бяха зли кучета, не бяха мързеливи археолози без ватенки и калорифери... Да се разбере в случая, че държавните служители са с малки заплати, които не могат да скрият и да не се внасят данъци и осигуровки, нямат право да работят допълнително и т.н. И освен това вече заради лошото отношение кам наетите в частния бизнес - единственото по-добро нещо при доржавните служители са някои не толкова големи права и уж -УЖ- стабилност... И сега постепенно ще се отнеме и тази възможност за конкуренция между държавата и частните фирми за работници, и все по-малко кадърни хора ще бъдат наемани на държавна служба - оттам и още по-лошо обслужване! Като не си харесва преките управлявани, да си ходи това правителство!

Престанете да грачите против държавните служители. Нямя такъв, който да не иска отпуска. Виновни са началниците им, които не им разрешават.

Спрете да съчинявате произволни числа.Къде са тези 300000 държавни служители.Каква статистика използвате.А че регламента за отпуските навсякъде е еднакъв е близко до ума.Не на всички нива държавните служители ползват по-голям брой дни за отпуск. Ниското ниво на заплащане се компенсира с повече отпуски за някои нива и сфери на администрацията.Всеки държавен служител би ви отговорил,че предпочита адекватно заплащанеи и по-малко отпуск.Като завиждате толкова елате на работа в администрацията и ще разберете колко е сладък меда. Да не говорим, че това е любима тема на озлобения народ да си изкарва яда на някого.Което впрочем е умело използвано от всички управляващи. Що се отнася до правилата и наредбите държавните служители само ги изпълняват.Законотворците са в Народното събрание. За правилници и наредби се обръщайте към Министерски съвет или отделните ведомства.

Крайно време беше да се вслушат какво им говоря!

Хитреците с натрупани отпуски следва да влязат в затвора ако за времето на накуп ползваната отпуска реши да поработи още допълнително. Казано "на черно". Поне глобата е 10.000 евро. Така, че и да се пенсионира и да получи парите за отпуските си наведнъж ще получи пенсията си СЛЕД съответния период от работни дни по календара. Тоест Глупак с голямо "Г".

ела при нас - ама не искаш.

Големата врътка тук знаете ли каква е? Натрупал си 50 дена отпуска ама си бил на заплата 200лв (400лв ако ги платят) , а сега си на 2000лв (4000лв ако ги платят). И като ти ги платят тея 50 дена познайте по коя заплата ти ги плащат? А сега сметнете по колко е трябвало да ги платят?

стани учител и ти ще си с ГОЛЯМ отпуск

вЕрвай ми, че проблема на работодателя, си е изцяло твой проблем. Стигне ли се до временно наемане на някой, ти си толкова излишен, че няма на къде повече.

Може ли някой да ми обясни следното, тъй като никога не съм била държавен служител и не ми е ясно. Значи бюрократите не си ползват отпуските, през това време взимат заплата. След това, в някакъв момент, например, ако ги преназначат или съкратят им плащат събраните отпуски накуп. Тоест, за един и същи времеви период взимат 2 заплати ? Колко работят по-голямата част от тях е друг въпрос... Ако е така , не знам как работещите в частния сектор ще им смогнем да им изкараме заплатите.

И е така, и не е така. Значи - хората работят, вземат заплата. В един момент напускат и неизползвания отпуск им се изплаща като обезщетение. В ЧАСТНИЯ СЕКТОР ПО ЗАКОН Е ТОЧНО СЪЩОТО. Къде е проблема?

А някога работил ли си, защото постановката на отпуските е една и съща независимо дали си дървавен служител или не. Не само в България при това. Друг е въпроса кой колко работи и какви придобивки има.

Пълни глупости. Не може всички да са под един знаменател. Аз съм държавен служител. Вие обаче ме наричате бюрократ. Аз просто съм инженер с висока квалификация, английски , руски и т.н. , сменял съм няколко работи главно в частия бизнес и се моли да не работиш никога с мен, защото вдигам летвата винаги много високо. Просто ми е малка заплатата и не мога да си позволя големи почивки и екскурзии, а не обичам да лежа в къщи. Като ми оправят заплатата няма да имам останала отпуска. Ето виждате ли нещата не винаги се оправят с плюене. Вярно е обаче, че в държ. сектор е по-добре с отпуските и осигуровките , но за сметка на заплатите. Това е пробленм на бизнеса - той не ще работоспособни , отпочинали хора , а просто евтина раб. ръка.

Мисля, че споровете в нета са загуба на време, но реших да ти отговоря. 1. Не искам да се заяждам с никой, просто попитах как е закона, т.е. дали де факто се плаща 2 пъти за едно и също време- бил си на работа (взел си заплата), отпуската отделно- пак да кажем за същата година. 2. Визирам държавните служители, защото техните заплати се формират от моите данъци- преки и косвени. В частния сектор се създава реален продукт, докато в държавния се създват основно правила как да живеем- в много от случаите достатъчно объркани, така че да има "поводи" за корупция. Но това е друга тема-дълга и неприятна. 3. Пак за държавните служители- Не е въпроса какви са Вашите лични качества, а КАКВО РАБОТИТЕ.Създавате ли нещо с труда си? Да, има работни места, за които трябват квалифицирани хора и наистина има нужда от тях. Но при 300 000 държавни служители, мисля че при голяма част от тях става дума за местене на едни папки от тук- там и слагане на печат за разкош....Интересно е, че в последно време май да станеш държавен служител е фикс идея на целия народ. 4. Не съм наясно с отпуските, тъй като за 15 години трудов стаж, сменени около 8 работни места в началото и работейки в последното десетилетие като малка частна фирма , никога не е било проблем. Когато работиш за шефове и не намираш общ език за пари или други неща- намираш друга работа. Когато нещата зависят от теб- сам си решаваш дали да излезнеш в отпуск или не. Това, което ме накара да напиша поста си е- мисля, че с отпуските не малка част от държавните служители успяват да си докарат още една или повече заплати ? Ами като са им малко парите, защо не идат да работят нещо друго?

Леле колко си тъп.

Последно като напусках работа от една варненска изсипана фирма не ми изплати около 10 - 15 дни отпуск. Просто фирмата си беше слаба и се бях набутал. Преди това бях в друга фирма - там като напусках ми платиха неползвания отпуск - около 20 дни трупан за няколко години. Ето и в частни фирми плащат ама не винаги щото фирмите и шефовете им често са пълни капути. Сега съм държ. служител - с отпуските и осигуровките е по-добре , но пък заплатата е ниска. И не ми говорвте , че ми изкарвате заплатата - немислимо е при моя ценз, образование и квалификация и езици и т.н. Молете се да няма много като мен около вас, че летвата много се вдига.

Ти си типичен представител на т.нар "държавен хартутник". Непрестанно ни втълпяваш колко високо вдигаш летвата, обаче седиш на държавна работа, където всички знаем седят предимно посредствени хора, на които малката заплата и дремането на раб. място е това, което търсят в живота. Като толкова много си кадърен що чиниш там, където прогреса е най-бавен? Защо не си в частния сектор, защото носителя на прогреса е именно там. А пък и сам ще си изкарваш заплатата, а няма да чакаш на моите данъци. Ако шефовете ти, бившите, са били "капути", както се изказваш - ми супер - направи си собствен бизнес и смачкай конкурентите "капути". Какво, страх те е, че толкова ще си вдигнеш сам летвата, че не можеш сам да се настигнеш ли? Ма ти един същински Бобко Тиквата Две бре:) Често ли се гледаш в огледалото любувайки се на собствената си гениалност? Смешник!!!!

От това, което си написал става ясно, че злобееш и никакво обяснение няма да проумееш. А, това че ББ иска да уволнява наред без да изплаща обещетения за неизползван отпуск и да си назначава свои хора е единствения мотив за тази тъпотия. Всички управляващи си получиха парите за неизползван отпуск - ББ, Фандъкова, Митрева, Ал.Цветков, Т.Младенов - да не ги изброявам, включително и на по-ниски нива, а за другите да няма!? Представи си пък какво ще стане и в частния сектор - там и без това не се спазват никакви закони, но както написах ти няма да проумееш, защото си от дупелизците на ББ!

Питай Цветанов, той е взел над 40 хилки от неизползваните отпуски. Това е в рамките на шегата, но тези разпоредби се отнасят и за частния сектор и поварвай в ЕС едва ли има друга държава освен БГ, където държавен експерт, лекар или даскал взема по-малко пари от зидаромазача

Горещо препоръчвам да се стегнете, за да ми изкарате заплатата, уважаеми леопард, че то друго какво ли вършите в обсебения си от завист живот! Може би ако спрете да гледате тъпата си телевизия вечер ще осъзнаете, че имате още време да свършите нещо смислено в жалкото си съществуване, като например да се вгледате в себе си и да се запитате какво точно е вашето присъствие в семейството ви и изобщо имате ли място под слънцето с такова злостно сърце...И, да, не случайно не сте бил никога в публичната администрация - нямате шанс....

Мога да ви обясня. След като се извършиха така рекламираните съкращения,и останахме шепа хора ,все пак някой трябва да работи ,така че ако отсъствувам повече от една седмица ,става многа лошо.Не всички спекулират с платеният отпуск .Хайде със здраве.-

Като не разбираш някой неща поне не пиши глупости.

понеже си много компетентен...ако си на трудов договор...се изплащат невзетите отпуски..друг е въпроса, че в частния сектор трудничко ще има натрупани отпуски за 20 години..просто защото няма толкова стаж в т.нар. частна фирма те или фалират или напускаш..или те напускат ха ха!!!много преди да натрупаш тези 20 години отпуски

Това, че няма кой да ти дава отпуски е ПРОБЛЕМ НА РАБОТОДАТЕЛЯ! Той може да наеме временно човек. Не се сотавяйте да ви мачкат! Вие, софиянци, лесно може да си смените работата в същия град! Само че маса от вас са прости и не могат да разсъждават от друга гледна точка. Защо заради някакъв работодател келеш, трябва да си променяш живота, когато най-близката подходяща смяна е на 50 км?! Закони няма ли?!... Държавните служители така и така ще си ги приберат тия пари! Повечето от тях не са случайни хора! Пример - шефката на НОИ. А ако някой си мисли, че е безценен и ще може винаги да диктува условията на работодателя си - греши!... Затова са законите, за да се регулират отношенията работник-работодател, па макар и в една не-правова държава! Не е справедливо да наказваш невинен, за това, че някой си извършил престъпление, ама не са го хванали! Затова дай сега да режем главите на всички... Аз пък си взимам всички отпуски. Теб като те прецаква работодателя ти, се махни, защо кибичиш там?! Ако пък те кефи да те мачкат - стой и си мълчи! Ама недей обяснява, че е голям кеф, че с моите данъци ще плащат милиони на злоупотребили държавни чиновничета, които дори когато са работили, не са вършели нищо!... Надявам се това да е само временна победа на Първанов, Доган и всички останали антибългарски изчадия от червения сектор!... Че от някои особено държавни служители се злоупотребява с отпуски е ясно на всички, но в частните фирми има много натрупани отпуски поради непускане на служителите в отпуск! Сега така наречените бизнесмени искат един вид да им се опростят тези пари за сметка на работниците! Чудно ми е защо синдикатите проспаха тази законова промяна?! Че кога профсъюзите са защитавали работниците, та сега да отреагират?! Те по смисъла на създаването си не го правят! Намесват се само когато има облага за самите профсъюзни деятели! Проследи стачките, които са организирали, какво са искали и това, което са постигнали, в чия полза е!... Не мога да разбера, кога ББ ще осъзнае нещо, че в тази държава, колкото и жалка да е, има все още едно нещо по-силно от неговите лични амбиции и това е нашата конституция! Ако той си мисли, че като въведе китайския модел, ние ще стигнем китайската икономика, нещо се залъгва!... Докато е този състав на КС - винаги ще подкрепя агента-доносник Първанов! Те са като него - доносници, дето ги държат с папки, за да правят това, което им се казва!... Пфу... мръсници!...

Гле'и, ся... Като цяло си прав. НО... /Както винаги има едно но/ Това със отпуските, теоретично може да ти го приложат утре и със заплатата, нали? Отпуската, може да я разглеждаш и като вид спестяване - Представи си че ти се наложи извънредно да не ходиш на работа, по-добре е да имаш нещо заделено, от колкото да ползваш неплатен. Нали?

А не пести от отпуски, пък за морето да излезнеш седмица болнични !!!

Докато е този състав на КС - винаги ще подкрепя агента-доносник Първанов. Те са като него - доносници, дето ги държат с папки, да правят това което им се казва...Пфу...мръсници

дай да ги сложим пак само "наши" та като каже "тато" и всички да пеят едно и също????? Къде е контрола тогава????

Додо, точно този комунистически състав на КС пусна мракобесническите и отвсякъде противоречащи на Европейската конвенция за правата на човека промени в НПК, за които ще плащаме пак ти и аз от джоба си.

Не мога да разбера, ББ кога ще осъзнае нещо, че в тази държава, колкото и жалка да е има все още 1 нещо по-силно от неговите амбиции и това е нашата конституция. Ако той си мисли, че като въведе Китайския модел ние ще стигнеме Китайската икономика нещо се залъгва.

ДБ, ти явно си един държавен служител, свикнал да ползва всички привилегии. ДА АМИ тези привилегии ти ги даваме такива като мене, които от 1990 година НЕ СА НА ДЪРЖАВНА РАБОТА. И тъй като аз ти ги давам - НЕ ЖЕЛАЯ ДА МЕ ЛЪЖЕШ, НЕ ЖЕЛАЯ да ползваш отпуски, а през работото време да бягаш от работа и да не работиш....това сте Вие!!! Ти, твоя доносник Първанов, назначеният от него Конституционен съд - сте за боклука. НЕ разбрахте ли ВЕЧЕ - ПРЕЧИТЕ НА ВСИЧКИ...махайте се...

Абе пич пиеш ли си хапчетата редовно? Нещо разстроен ми се виждаш? Кой дава на хора във видимо неадекватно състояние достъп до нет-а? Бягай сега пред пжртрета на Боко да кажеш три пъти молитвата "Отче Тикво и пророка му Цврък" и лягай да сънуваш ТИМаджии.

Поредната излагация на кауБОЙКО. Добре, че сме в България и опозицията натопи поредното малоумно решение в съда

Че кога профсъюзите са защитавали работниците, та сега да отреагират! Те по смисъла на създаването си него правят! Намесват се само когато има облага за самите профсъюзни деятели! Проследи стачките, които са организирали, какво са искали и това, което са постигнали в чия полза е!

Явно някои от хората в този форум нямат и ден трудов стаж, за да пускат подобни коментари. Че от някои особено държавни служители се злоупотребява с отпуски е ясно на всички, но в частните фирми има натрупани отпуски поради непускане на служителите в отпуск. Сега така наречените ни бизнесмени искат един вид да им се опростят тези пари за сметка на работниците. Чудно ми е защо синдикатите проспаха тази законова промяна?!?

Аз пък си взимам всички отпуски. Теб като те прецаква работодателя ти, се махни, защо кибичиш там. Ако пък те кефи да те мачкат - стой и си мълчи. Ама недей обяснява, че е голям кеф, че с моите данъци ще плащат милиони на злоупотребили държавни чиновничета, които дори когато са работили, не са вършели нищо. Надявам се това да е само временна победа на Първанов, Доган и всички останали антибългарски изчадия от червения сектор.

Държавните служители така и така ще си ги приберат тия пари. Повечето от тях на са случайни хора. Пример - шефката на НОИ. А ти ако си мислиш, че си безценен и ще можеш винаги да диктуваш условията на работодателя си - грешиш. Затова са законите, за да се регулират отношенията работник-работодател, па макар и в една не-правова държава. Не е справедливо да наказваш невинен, за това, че някой си извършил престъпление, ама не са го хванали. Затова дай сега да режем главите на всички...

Вие Софиянци лесно може да си смените работата в същия град. Само че маса от вас са прости и не могат да разсъждават от друга гледна точка. Защо заради някакъв работодател келеш, трябва да си променяш живота, когато най-близката подходяща смяна е на 50 км? Закони няма ли?

Нека ти обясня ситуацията нагледно за да я схванеш по добре. Аз съм пицар - работя в пицария, и имам колега. С колегата ми работим 2/2 и получаваме надница за тези 15 дни в месеца. Отпуската се изразява в уговорки " Вземи ми тая врътка аз ще ти върна следващата" и т.н. Да ама и ние сме на Трудов договор, и ако аз си подам молбата за отпуска няма кой да работи ! Имам стаж 3,5 години и ме осигуряват на 420 лв. 3.5 х 420лв = 1470 лв Ако господата от съда не бяха отменили решението след 1-ви януари мога да ходя и да си ги искам от тоя дето духа. А ти недей да си мислиш че държавните служители са супер. Да вярно е че не вършат работа, ама знаеш ли какви са им заплатите в администрацията на обикновенните чиновници. Не гледай само тези които за на върха - те че крадат това е пределно ясно .

без проблем означава само едно: с теб и без теб НЯМА РАЗЛИКА! Хората, които са важни за дадена фирма имат проблем с отпуските! И не ми давай тъпи примери. Заради няколко десетки тунеядци в държавната администрация сложиха етикет на коректни и интелигентни хора!

То си беше ясно!Все едно някой да ми каже ,че ми вдига данъците със задна дата......

Далаверка знайш .... Сега като ми ти се заредят искове за изплащане на едни-ми-ти отпуски от/в онез-там `компании` и сие... `и така - до края на света`.

Тъпооооо, ама много тъпо, пак се изцепиха тези от КС, решили и недорешили като хората.

Не е тъпо, просто прочети - отменя разпоредбата за старите отпуски - 3, 4 и т.н. години (вече минали), а остава разпоредбата за в бъдеще - ако неизползваш отпуската си за 2011г. ще я изгубиш през 2013г.

тип си баце ти, това е правилно, ако искаш и БГ-то да е правова държава, а между другото този казус показва нагледно колко просто е населението на територията, географски известна като булггаристан - всички преебани тикви от частните фирми се кефят, че мързеливите държавни служители са загубили отпуски...е тикви защо не си търсите отпуските от работодателите, имате синдикати, стачкувайте, борете се като гърците и франсетата а???

Коментари - Съдът отмени изгарянето на отпуски | Днес.dir.bg

Съдът отмени изгарянето на отпуски

Конституционният съд (КС) е отменил текста на Кодекса на труда, предвиждащ "изгаряне" на отпуски.

Обратно в новината

Коментари - Съдът отмени изгарянето на отпуски | Днес.dir.bg

Коментари

Нека се знае едно - най-много отпуски имат разни началници - като бившата шефка на НОИ!

Крайно време е нашите управляващи да управляват, а не да създават напрежение! Представям си, ако учителската стачка беше по тяхно време, за какви ли зли тояги щяхме да слушаме... То не бяха чантаджии, не бяха лапачи, не бяха зли кучета, не бяха мързеливи археолози без ватенки и калорифери... Да се разбере в случая, че държавните служители са с малки заплати, които не могат да скрият и да не се внасят данъци и осигуровки, нямат право да работят допълнително и т.н. И освен това вече заради лошото отношение кам наетите в частния бизнес - единственото по-добро нещо при доржавните служители са някои не толкова големи права и уж -УЖ- стабилност... И сега постепенно ще се отнеме и тази възможност за конкуренция между държавата и частните фирми за работници, и все по-малко кадърни хора ще бъдат наемани на държавна служба - оттам и още по-лошо обслужване! Като не си харесва преките управлявани, да си ходи това правителство!

Престанете да грачите против държавните служители. Нямя такъв, който да не иска отпуска. Виновни са началниците им, които не им разрешават.

Спрете да съчинявате произволни числа.Къде са тези 300000 държавни служители.Каква статистика използвате.А че регламента за отпуските навсякъде е еднакъв е близко до ума.Не на всички нива държавните служители ползват по-голям брой дни за отпуск. Ниското ниво на заплащане се компенсира с повече отпуски за някои нива и сфери на администрацията.Всеки държавен служител би ви отговорил,че предпочита адекватно заплащанеи и по-малко отпуск.Като завиждате толкова елате на работа в администрацията и ще разберете колко е сладък меда. Да не говорим, че това е любима тема на озлобения народ да си изкарва яда на някого.Което впрочем е умело използвано от всички управляващи. Що се отнася до правилата и наредбите държавните служители само ги изпълняват.Законотворците са в Народното събрание. За правилници и наредби се обръщайте към Министерски съвет или отделните ведомства.

Крайно време беше да се вслушат какво им говоря!

Хитреците с натрупани отпуски следва да влязат в затвора ако за времето на накуп ползваната отпуска реши да поработи още допълнително. Казано "на черно". Поне глобата е 10.000 евро. Така, че и да се пенсионира и да получи парите за отпуските си наведнъж ще получи пенсията си СЛЕД съответния период от работни дни по календара. Тоест Глупак с голямо "Г".

ела при нас - ама не искаш.

Големата врътка тук знаете ли каква е? Натрупал си 50 дена отпуска ама си бил на заплата 200лв (400лв ако ги платят) , а сега си на 2000лв (4000лв ако ги платят). И като ти ги платят тея 50 дена познайте по коя заплата ти ги плащат? А сега сметнете по колко е трябвало да ги платят?

стани учител и ти ще си с ГОЛЯМ отпуск

вЕрвай ми, че проблема на работодателя, си е изцяло твой проблем. Стигне ли се до временно наемане на някой, ти си толкова излишен, че няма на къде повече.

Може ли някой да ми обясни следното, тъй като никога не съм била държавен служител и не ми е ясно. Значи бюрократите не си ползват отпуските, през това време взимат заплата. След това, в някакъв момент, например, ако ги преназначат или съкратят им плащат събраните отпуски накуп. Тоест, за един и същи времеви период взимат 2 заплати ? Колко работят по-голямата част от тях е друг въпрос... Ако е така , не знам как работещите в частния сектор ще им смогнем да им изкараме заплатите.

И е така, и не е така. Значи - хората работят, вземат заплата. В един момент напускат и неизползвания отпуск им се изплаща като обезщетение. В ЧАСТНИЯ СЕКТОР ПО ЗАКОН Е ТОЧНО СЪЩОТО. Къде е проблема?

А някога работил ли си, защото постановката на отпуските е една и съща независимо дали си дървавен служител или не. Не само в България при това. Друг е въпроса кой колко работи и какви придобивки има.

Пълни глупости. Не може всички да са под един знаменател. Аз съм държавен служител. Вие обаче ме наричате бюрократ. Аз просто съм инженер с висока квалификация, английски , руски и т.н. , сменял съм няколко работи главно в частия бизнес и се моли да не работиш никога с мен, защото вдигам летвата винаги много високо. Просто ми е малка заплатата и не мога да си позволя големи почивки и екскурзии, а не обичам да лежа в къщи. Като ми оправят заплатата няма да имам останала отпуска. Ето виждате ли нещата не винаги се оправят с плюене. Вярно е обаче, че в държ. сектор е по-добре с отпуските и осигуровките , но за сметка на заплатите. Това е пробленм на бизнеса - той не ще работоспособни , отпочинали хора , а просто евтина раб. ръка.

Мисля, че споровете в нета са загуба на време, но реших да ти отговоря. 1. Не искам да се заяждам с никой, просто попитах как е закона, т.е. дали де факто се плаща 2 пъти за едно и също време- бил си на работа (взел си заплата), отпуската отделно- пак да кажем за същата година. 2. Визирам държавните служители, защото техните заплати се формират от моите данъци- преки и косвени. В частния сектор се създава реален продукт, докато в държавния се създват основно правила как да живеем- в много от случаите достатъчно объркани, така че да има "поводи" за корупция. Но това е друга тема-дълга и неприятна. 3. Пак за държавните служители- Не е въпроса какви са Вашите лични качества, а КАКВО РАБОТИТЕ.Създавате ли нещо с труда си? Да, има работни места, за които трябват квалифицирани хора и наистина има нужда от тях. Но при 300 000 държавни служители, мисля че при голяма част от тях става дума за местене на едни папки от тук- там и слагане на печат за разкош....Интересно е, че в последно време май да станеш държавен служител е фикс идея на целия народ. 4. Не съм наясно с отпуските, тъй като за 15 години трудов стаж, сменени около 8 работни места в началото и работейки в последното десетилетие като малка частна фирма , никога не е било проблем. Когато работиш за шефове и не намираш общ език за пари или други неща- намираш друга работа. Когато нещата зависят от теб- сам си решаваш дали да излезнеш в отпуск или не. Това, което ме накара да напиша поста си е- мисля, че с отпуските не малка част от държавните служители успяват да си докарат още една или повече заплати ? Ами като са им малко парите, защо не идат да работят нещо друго?

Леле колко си тъп.

Последно като напусках работа от една варненска изсипана фирма не ми изплати около 10 - 15 дни отпуск. Просто фирмата си беше слаба и се бях набутал. Преди това бях в друга фирма - там като напусках ми платиха неползвания отпуск - около 20 дни трупан за няколко години. Ето и в частни фирми плащат ама не винаги щото фирмите и шефовете им често са пълни капути. Сега съм държ. служител - с отпуските и осигуровките е по-добре , но пък заплатата е ниска. И не ми говорвте , че ми изкарвате заплатата - немислимо е при моя ценз, образование и квалификация и езици и т.н. Молете се да няма много като мен около вас, че летвата много се вдига.

Ти си типичен представител на т.нар "държавен хартутник". Непрестанно ни втълпяваш колко високо вдигаш летвата, обаче седиш на държавна работа, където всички знаем седят предимно посредствени хора, на които малката заплата и дремането на раб. място е това, което търсят в живота. Като толкова много си кадърен що чиниш там, където прогреса е най-бавен? Защо не си в частния сектор, защото носителя на прогреса е именно там. А пък и сам ще си изкарваш заплатата, а няма да чакаш на моите данъци. Ако шефовете ти, бившите, са били "капути", както се изказваш - ми супер - направи си собствен бизнес и смачкай конкурентите "капути". Какво, страх те е, че толкова ще си вдигнеш сам летвата, че не можеш сам да се настигнеш ли? Ма ти един същински Бобко Тиквата Две бре:) Често ли се гледаш в огледалото любувайки се на собствената си гениалност? Смешник!!!!

От това, което си написал става ясно, че злобееш и никакво обяснение няма да проумееш. А, това че ББ иска да уволнява наред без да изплаща обещетения за неизползван отпуск и да си назначава свои хора е единствения мотив за тази тъпотия. Всички управляващи си получиха парите за неизползван отпуск - ББ, Фандъкова, Митрева, Ал.Цветков, Т.Младенов - да не ги изброявам, включително и на по-ниски нива, а за другите да няма!? Представи си пък какво ще стане и в частния сектор - там и без това не се спазват никакви закони, но както написах ти няма да проумееш, защото си от дупелизците на ББ!

Питай Цветанов, той е взел над 40 хилки от неизползваните отпуски. Това е в рамките на шегата, но тези разпоредби се отнасят и за частния сектор и поварвай в ЕС едва ли има друга държава освен БГ, където държавен експерт, лекар или даскал взема по-малко пари от зидаромазача

Горещо препоръчвам да се стегнете, за да ми изкарате заплатата, уважаеми леопард, че то друго какво ли вършите в обсебения си от завист живот! Може би ако спрете да гледате тъпата си телевизия вечер ще осъзнаете, че имате още време да свършите нещо смислено в жалкото си съществуване, като например да се вгледате в себе си и да се запитате какво точно е вашето присъствие в семейството ви и изобщо имате ли място под слънцето с такова злостно сърце...И, да, не случайно не сте бил никога в публичната администрация - нямате шанс....

Мога да ви обясня. След като се извършиха така рекламираните съкращения,и останахме шепа хора ,все пак някой трябва да работи ,така че ако отсъствувам повече от една седмица ,става многа лошо.Не всички спекулират с платеният отпуск .Хайде със здраве.-

Като не разбираш някой неща поне не пиши глупости.

понеже си много компетентен...ако си на трудов договор...се изплащат невзетите отпуски..друг е въпроса, че в частния сектор трудничко ще има натрупани отпуски за 20 години..просто защото няма толкова стаж в т.нар. частна фирма те или фалират или напускаш..или те напускат ха ха!!!много преди да натрупаш тези 20 години отпуски

Това, че няма кой да ти дава отпуски е ПРОБЛЕМ НА РАБОТОДАТЕЛЯ! Той може да наеме временно човек. Не се сотавяйте да ви мачкат! Вие, софиянци, лесно може да си смените работата в същия град! Само че маса от вас са прости и не могат да разсъждават от друга гледна точка. Защо заради някакъв работодател келеш, трябва да си променяш живота, когато най-близката подходяща смяна е на 50 км?! Закони няма ли?!... Държавните служители така и така ще си ги приберат тия пари! Повечето от тях не са случайни хора! Пример - шефката на НОИ. А ако някой си мисли, че е безценен и ще може винаги да диктува условията на работодателя си - греши!... Затова са законите, за да се регулират отношенията работник-работодател, па макар и в една не-правова държава! Не е справедливо да наказваш невинен, за това, че някой си извършил престъпление, ама не са го хванали! Затова дай сега да режем главите на всички... Аз пък си взимам всички отпуски. Теб като те прецаква работодателя ти, се махни, защо кибичиш там?! Ако пък те кефи да те мачкат - стой и си мълчи! Ама недей обяснява, че е голям кеф, че с моите данъци ще плащат милиони на злоупотребили държавни чиновничета, които дори когато са работили, не са вършели нищо!... Надявам се това да е само временна победа на Първанов, Доган и всички останали антибългарски изчадия от червения сектор!... Че от някои особено държавни служители се злоупотребява с отпуски е ясно на всички, но в частните фирми има много натрупани отпуски поради непускане на служителите в отпуск! Сега така наречените бизнесмени искат един вид да им се опростят тези пари за сметка на работниците! Чудно ми е защо синдикатите проспаха тази законова промяна?! Че кога профсъюзите са защитавали работниците, та сега да отреагират?! Те по смисъла на създаването си не го правят! Намесват се само когато има облага за самите профсъюзни деятели! Проследи стачките, които са организирали, какво са искали и това, което са постигнали, в чия полза е!... Не мога да разбера, кога ББ ще осъзнае нещо, че в тази държава, колкото и жалка да е, има все още едно нещо по-силно от неговите лични амбиции и това е нашата конституция! Ако той си мисли, че като въведе китайския модел, ние ще стигнем китайската икономика, нещо се залъгва!... Докато е този състав на КС - винаги ще подкрепя агента-доносник Първанов! Те са като него - доносници, дето ги държат с папки, за да правят това, което им се казва!... Пфу... мръсници!...

Гле'и, ся... Като цяло си прав. НО... /Както винаги има едно но/ Това със отпуските, теоретично може да ти го приложат утре и със заплатата, нали? Отпуската, може да я разглеждаш и като вид спестяване - Представи си че ти се наложи извънредно да не ходиш на работа, по-добре е да имаш нещо заделено, от колкото да ползваш неплатен. Нали?

А не пести от отпуски, пък за морето да излезнеш седмица болнични !!!

Докато е този състав на КС - винаги ще подкрепя агента-доносник Първанов. Те са като него - доносници, дето ги държат с папки, да правят това което им се казва...Пфу...мръсници

дай да ги сложим пак само "наши" та като каже "тато" и всички да пеят едно и също????? Къде е контрола тогава????

Додо, точно този комунистически състав на КС пусна мракобесническите и отвсякъде противоречащи на Европейската конвенция за правата на човека промени в НПК, за които ще плащаме пак ти и аз от джоба си.

Не мога да разбера, ББ кога ще осъзнае нещо, че в тази държава, колкото и жалка да е има все още 1 нещо по-силно от неговите амбиции и това е нашата конституция. Ако той си мисли, че като въведе Китайския модел ние ще стигнеме Китайската икономика нещо се залъгва.

ДБ, ти явно си един държавен служител, свикнал да ползва всички привилегии. ДА АМИ тези привилегии ти ги даваме такива като мене, които от 1990 година НЕ СА НА ДЪРЖАВНА РАБОТА. И тъй като аз ти ги давам - НЕ ЖЕЛАЯ ДА МЕ ЛЪЖЕШ, НЕ ЖЕЛАЯ да ползваш отпуски, а през работото време да бягаш от работа и да не работиш....това сте Вие!!! Ти, твоя доносник Първанов, назначеният от него Конституционен съд - сте за боклука. НЕ разбрахте ли ВЕЧЕ - ПРЕЧИТЕ НА ВСИЧКИ...махайте се...

Абе пич пиеш ли си хапчетата редовно? Нещо разстроен ми се виждаш? Кой дава на хора във видимо неадекватно състояние достъп до нет-а? Бягай сега пред пжртрета на Боко да кажеш три пъти молитвата "Отче Тикво и пророка му Цврък" и лягай да сънуваш ТИМаджии.

Поредната излагация на кауБОЙКО. Добре, че сме в България и опозицията натопи поредното малоумно решение в съда

Че кога профсъюзите са защитавали работниците, та сега да отреагират! Те по смисъла на създаването си него правят! Намесват се само когато има облага за самите профсъюзни деятели! Проследи стачките, които са организирали, какво са искали и това, което са постигнали в чия полза е!

Явно някои от хората в този форум нямат и ден трудов стаж, за да пускат подобни коментари. Че от някои особено държавни служители се злоупотребява с отпуски е ясно на всички, но в частните фирми има натрупани отпуски поради непускане на служителите в отпуск. Сега така наречените ни бизнесмени искат един вид да им се опростят тези пари за сметка на работниците. Чудно ми е защо синдикатите проспаха тази законова промяна?!?

Аз пък си взимам всички отпуски. Теб като те прецаква работодателя ти, се махни, защо кибичиш там. Ако пък те кефи да те мачкат - стой и си мълчи. Ама недей обяснява, че е голям кеф, че с моите данъци ще плащат милиони на злоупотребили държавни чиновничета, които дори когато са работили, не са вършели нищо. Надявам се това да е само временна победа на Първанов, Доган и всички останали антибългарски изчадия от червения сектор.

Държавните служители така и така ще си ги приберат тия пари. Повечето от тях на са случайни хора. Пример - шефката на НОИ. А ти ако си мислиш, че си безценен и ще можеш винаги да диктуваш условията на работодателя си - грешиш. Затова са законите, за да се регулират отношенията работник-работодател, па макар и в една не-правова държава. Не е справедливо да наказваш невинен, за това, че някой си извършил престъпление, ама не са го хванали. Затова дай сега да режем главите на всички...

Вие Софиянци лесно може да си смените работата в същия град. Само че маса от вас са прости и не могат да разсъждават от друга гледна точка. Защо заради някакъв работодател келеш, трябва да си променяш живота, когато най-близката подходяща смяна е на 50 км? Закони няма ли?

Нека ти обясня ситуацията нагледно за да я схванеш по добре. Аз съм пицар - работя в пицария, и имам колега. С колегата ми работим 2/2 и получаваме надница за тези 15 дни в месеца. Отпуската се изразява в уговорки " Вземи ми тая врътка аз ще ти върна следващата" и т.н. Да ама и ние сме на Трудов договор, и ако аз си подам молбата за отпуска няма кой да работи ! Имам стаж 3,5 години и ме осигуряват на 420 лв. 3.5 х 420лв = 1470 лв Ако господата от съда не бяха отменили решението след 1-ви януари мога да ходя и да си ги искам от тоя дето духа. А ти недей да си мислиш че държавните служители са супер. Да вярно е че не вършат работа, ама знаеш ли какви са им заплатите в администрацията на обикновенните чиновници. Не гледай само тези които за на върха - те че крадат това е пределно ясно .

без проблем означава само едно: с теб и без теб НЯМА РАЗЛИКА! Хората, които са важни за дадена фирма имат проблем с отпуските! И не ми давай тъпи примери. Заради няколко десетки тунеядци в държавната администрация сложиха етикет на коректни и интелигентни хора!

То си беше ясно!Все едно някой да ми каже ,че ми вдига данъците със задна дата......

Далаверка знайш .... Сега като ми ти се заредят искове за изплащане на едни-ми-ти отпуски от/в онез-там `компании` и сие... `и така - до края на света`.

Тъпооооо, ама много тъпо, пак се изцепиха тези от КС, решили и недорешили като хората.

Не е тъпо, просто прочети - отменя разпоредбата за старите отпуски - 3, 4 и т.н. години (вече минали), а остава разпоредбата за в бъдеще - ако неизползваш отпуската си за 2011г. ще я изгубиш през 2013г.

тип си баце ти, това е правилно, ако искаш и БГ-то да е правова държава, а между другото този казус показва нагледно колко просто е населението на територията, географски известна като булггаристан - всички преебани тикви от частните фирми се кефят, че мързеливите държавни служители са загубили отпуски...е тикви защо не си търсите отпуските от работодателите, имате синдикати, стачкувайте, борете се като гърците и франсетата а???