Комунизъм, терор ще се изучава в учебниците по история

Понятия като комунизъм, репресивен апарат, Народен съд, терор, атентат, съветизация и др., са въведени за изучаване в учебниците по история за 10 клас.

Обратно в новината

Коментари - Комунизъм, терор ще се изучава в учебниците по история | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Забравили са да споменат, че 1989 година хората в България бяха девет милиона, млади, здрави, работещи. А при неолибералната демокрация за близо 30 години населението се стопи с 2.5 милиона, отделно че е старо, а работоспособните са в чужбина. И 50% от новородените са с майчин език различен от българския. Такава демографска катастрофа за 30 години и през Османското владичество за пет века не е имало.

А нещо демокрация-деградация и пълен социален и демографски колапс няма ли да се учи?

Гаче както е "тръгнала" демографията, няма да има кой да учи от тези учебници.

А за НАРОДЕН СЪД във всички победени ФАШИСТКИ държави,наложен от победителите чрез СКК /Съюзната контролна комисия/ ще учат ли? Защото Народният съд у нас е част от такъв съд във всички победени държави?

На 30 септември 1944 г. "Министерският съвет приема единодушно законопроекта на Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу Съюзените народи и за злодеянията.." "Московското примирие е подписано към края на участието на България във Втората световна война. С него България официално преминава на страната на Съюзниците. Примирието е подписано на 28 октомври 1944 година в Москва, между правителството на България, от една страна, и правителствата на Съветския съюз, Великобритания и САЩ, от друга."

Не лъжа, архивите са живи.

Имате отговор на реликата Ви към "Част от истината" по-долу.

браво! крайно време е ясно да се каже, че комунизмът е една утопична идеология и чудовищна конспирация за поробване на народа и превземане на света.

А нещо за "демокрацията" да споменеш? Или си абсолютно зомбиран, както навремето комунистите.

Да гледат младите например последното интервю на Тодор Живсов: youtu.be/caTqHb9HJr0 Та дори там казва "система е едно, а строя е друго". И хората как само хвалят там Живков в коментарите.

Странното там е, например как като говорел с турският премиер Демирел е казал, че в България турци няма, а мохамедани туркоезични и мохамедани българоезични.

А понятието "мутра", участието на мутрите в управлението на държавата и приносът им в нейното съсипване в кой клас ще се уучи?

Както е тръгнало, скоро и "демокрация" ще се изучава в учебниците ! Хехехе

Така ще се изучава и капитализма,неолиберализма и унищожената ни родина.Всяко нещо с времето си.

Малцина знаят, че след като победената България - сателит на Хитлер, е задължена императивно да съди и накаже военнопрестъпниците, както са ги наричали тогава, няколко от страните победителки си съперничат в искането те да осъдят нашите фашисти. Англия и Америка настояват българските военнопрестъпници да бъдат изправени пред съд в Италия (а там добре знаете как е ставало - започва се с Мусолини и хубавата Клара Петачи, които са обесени с краката нагоре на най-близкия стълб, с някой и друг куршум в тях за всеки случай). Югославия и Гърция мечтаят да се докопат до нашите хора и да ги съдят по балкански тертип в селищата, в които са вършили золумите си. СССР пък прибира превантивно най-главните ни фашисти, за да не му ги задигне някой друг, но бързо ни ги връща обратно да им потърсим сметка ние. Дори убеждава съюзниците да приемат този вариант. Представяте ли си какви щяха да са присъдите, ако вместо в нашия Народен съд бяха издадени в чужбина?!

Може ли да дадете източника за "Част от истината"???

Напишете в търсачката: "Рузвелт и Чърчил: Главните престъпници да бъдат разстреляни..." и "Що за измислици се леят за "жертвите на комунизма!" Освен това препоръчвам и другите статии от същия автор - Христо Георгиев в "Поглед".

Реално никога не е имало комунизъм - нито в България, нито където и да било другаде. Обаче в България сега си живеем при КУМОНИЗЪМ - времето на кумовете, кумците и кумиците, брат'чедите до "ъмнайсто" коляно, тъщи, балдъзи, зетьове и тем подобни... А пък терорът вече еежедневното "развлечение" на хората - докато разберат за поредното престъпление и го разгадаят, то друго вече е в ход.

vasil

Комунизмът е монополната власт на комунистическите партии в страните от соцлагера- фактически филиали на КПСС- (болшевики).

Това е теоретично определение за комунизма. Но като обществен строй той не е съществувал реално никъде, а само в лъжите на върхушката и в мечтите на обикновените хора.

Дърт, недей и ти като Хаджи Генчо да лъжеш ! Разстрелването без съд и присъда е типично за след спомената от теб "велика" дата /по-точно първите години след нея/ - преди това такива нища не е имало.

А ти разкажи за разстрелите преди датата. След това разкажи, защо за периода 1944-1989г България има такъв възход в развитието си, че чужденците ни наричат Китната градина на Балканите. Разкажи за разрухата и унищоженбието на цялата ни икономика след 1989г, след като станахме американска колония. Има достатъчно цифри и факти. ПО направления: какво сме били и днес до къде ни докара. Пич, балъците на 90-те умреха.Царят е гол!

Още сме си руска губерния ,а че руснаците ни викаха китна градина - е бяха прави , в сравнение с тяхната кал ,бяхме градина

Хаджи, на теб ли да вярвам или на баща си, който не оцелял само защото агента изпратен да го ликвидира му е бил приятел от детинство и го е предупредил да изчезва още с пристигането си в Русе?

Извинявам се за грешката Е оцелял.

Ще се изучава от малцина и то само тези които могат да четат, другите ги няма и няма да ги има все повече и повече ще заминават с еднопосочен билет :(

Нещо не разбирам. Искат да кажат на младите, че през тоя период е имало кал, смрад, въшки, нищета, убийства, репресии и какво ли още не? Това няма нищо общо с истината и действителността. Истината е съвсем друга. През този период беше създадена мощна индустриална и енергийна база, модерно селско стопанство, могъща армия. Явно е, че някой иска да зомбира младите, да им напълни главите с глупости за "лошия комунизъм". Когато им обясняват, що е това Народен съд, добре е да им кажат защо е бил създаден. Да кажат за набучените на кол човешки глави, за децата от Ястребино, за разстреляните по Закона за защита на държаната български антифашисти. Някой трябва да отговаря за всичко това. А баснята, че са осъдени невинни хора, сме я чували.Не могат да са невинни хората, чиито ръце са потопени до лактите в кръв!

Генчо, Генчооо, много грубо лъжеш. Или си толкова нагъл трол, че нямаш спирачка в напъните си да си заслужиш тролската надничка. Набучените на кол глави не бяха ли на партизани, а ? А партизаните не бяха ли нелегелни /хора без документи/ които ограбваха мандрите на хората ? Децата от Ястребино не бяха ли и те партизанчета ? Имаше ли филми, в които комунисти-убийци се показваха като герои - чакат в сградата в която живее нарочената от Партията /любимата, незабравимата/ жертва, и с демонстративно насочен пистолет и с думите "В името на народа !" я разстрелват, а ? Особено добра в тези роли беше Виолета Гиндева - много й прилягат. За тези неща децата ТРЯБВА да учат, за да знаят кое какво и как е било !

пич, май ти си лъжеца тук. Много ти изнася да подбираш избирателно фактите. Не ми става ясно, от къде се взеха тия партизани. Разбрахме, лоши били, убивали. Ууу. Да ни светнеш, защо са правили това? Кой е първият партизанин и защо е станал такъв? Що не обясниш на хората, че до 09.06.1923г т.нар. комунисти са били безобидни надъхани хорица, тесните социалисти, дето си правели сказки и си философствали. Разкажи как изборите печелят земеделците на Александър Стамболийски и почват да управляват значително по-справедливо в интерес на по-обикновените хора. А да разкажеш за преврата на 9 юни. Да не пропуснеш кой го организира, защо. За съдействието на царя. Да вземеш да обясниш, как превратаджиите убиват през нощта законния министър председател Стамболийски. Разкажи ни, колко хиляди човека изчезват безследно. Идват по нощите, след това никой не ги вижда. Всъщност, виждат ги след време, след като намират общите гробове. Демек ямите, където труповете са нахвърляни и засипани със земя, така че да не ги намери никой. Колко хуманно само! И тези хора нито са се биели, нито са били партизани. Били са неудобни. Включително и интелектуалци. Като Гео Милев, за пример. Наистина жестоки престъпления, така се спори с опонентите. Убиваш го и готово. Мошенце, антикомунистите в България почти изцяло сте мошета, защото това е Бизнесът. Много пари носи и влияние. За толкова престъпления, редно е да има наказания. ПОне навсякъде по света е така. А дали наказанието ще е от обикновен съд или Народен съд, какво значение има. Дали някой ще бъде застрелян. За делата трябва да се плаща. А след като е било война, кой кого да обвини. Важното е, кой я е започнал и довел до това състояние. Това с набучените на колк партизански глави си е истина, има и снимки. Трудно е да кажем, че има нещо човешко в топва. На всичкото отгоре, извършителите сега да ги водим репресирани, че и да им плащаме. Трябва да се знае цялата история, такава каквато е била.

А ще се включат ли терора и избиването на хора без съд и присъда преди 09.09 1944?

тема: Има ли някакви шасовете мъжът aко жените хукнат пpезглава дaсе.бът

"Защо кумонизъма, вpеди на мозака на каpатиста" написа лично Министъ пpедседателя, под pедакцията на дp.Цачева

Това дали идва от кумовете на Делянчо?

Откатът от хирургии в образованието е със сто годишна сила, докато и последният учил това си отиде. Допущането на чужди интереси в нашата история ще унищожат България. Ние НИКОГА не сме били англичани, нито те някога са били сродни нам. От къде на къде мръсните им ръчички са наврени в мозъците на нашите деца?

Дир, къде прочетохте цинизми, обиди или накърняване на доброто име в коментара ,,все по- ясно,,, след като се поставя въпроса дали сме си мислели, че децата ни ще трябва да се учат за неща като тероризъм и трети пол?

И аз преди малко под друга статия за третият пол видях да са ми направили коментара на: "*Коментарът е скрит, защото съдържа обиди, цинизми или накърнява доброто име" Къде ли отиде свободата на словото?

Трябва да се учи и за златния век при Тодор Живков! Имаше промишленост здравеопазване ,култура ,спорт,ред и дисциплина! Като се пише да се пишат реалните неща!!!!

Ами може , щом българското възраждане според учебниците се е състояло през турското робство, що да не разширим идиотията на българина. Празните магазини , лагерите, задължителната безплатна работа за държавата по един месец годишно , която и при турското възраждане е нямало, наказването със затвор за притежаване на чужда валута , стоенето без ток на свещи вечер, дупките по улиците, липсата на един читав път и магистрала между градовете, пълната изолация от световната култура, наградата за всеки войник убил съгражданин опитал се да избяга от този "възроден свят" дефицита на всички стоки, чакането 15 години да ти доставят кола и 20 за апартамент ех безкраен списък от възраждания, за малко да достигнем истинското , което е било през турското робство , както пише във всички учебници.

А "демокрация, безкраен преход, мафия, опустошаването на една държава и обезверяването на един народ" КОГА ще се изучават?!?

се изучи ролята на "кръглата маса" и участниците в нея, както и фалитите на България след 89-та..За преди нея да не говорим.

След '87 (оседмесет и седма) България не е фалирала повече.

Чудесно! Децата трябва да знаят какво да правят със сегашната политическа върхушка - терор, експроприация, народен съд ... :)))

МЕЖДУНАРОДЕН съд, като този за бивша Югославия.

Интересно дали ще включат в учебните материали как комунистите създадоха македонската, шопската, добруджанската и тракийската нация? Или как "народната власт" не си мръдна пръстапрез 1945, за да защити българите в Повардарието от шумадийските говеда, от чиито терор бяха убити над 20 хиляди българи...

Македонската нация я признаха желю и демократите. Ама тва еврозомбитата сте тотални изкуканяци. Дори вашите изродщини пак приписвате на комунистите.

Нема да го изучат. Но поне виждат класацията след десетилетия кУмАнизъм и кретането ни в ЕС.

интерсно като ще се учи за комунизъм и тероризъм ,а ще се споменава ли за това и произходът,кариерата и биографията на водещите днес български политически лидери ,честно без да се робува на партиина принадлежност и авторитет!

Как бе Бойко е чист като момина сълза. Нищо че го има на снимки на парти на СИК. Има фирми с тях, Бориславова, ВИС-аджии и подобни. Че шеф на клон на неговата фирма, застрелва конкурент с 5 куршума. Че в съда бивш охранител на Бай Миле казва под клетва, че за канала на наркотици от Турция, се е грижел Бойко Борисов. Че ЦРУ и швейцарците правят доклади за миналото на Бойко. А и как като става кмет, веднага прави плащанията да минават през банката тогава на Бориславова. Само от таксите от хората на месец сигурно по някой милон печалба за нея. Продала после банката за май 660 милиона евро. Но сега сме във времената на нашите хора. Като при Ало Ваньо. Дето му казва да не закача Мишо Бирата, че му е обещал. И двамата мърви мужду другото.

ма вий сте извзели функциите на прокуратурата..Ми що не се кандидатирате за некоя магистратска длъжност.

браво,а защо не опандизят всички които са били комунисти по време на бкп диктатурата,да им отнемат имотите и да работят принудително за благото на българският народ се питам аз и много други?да им се забрани достъп до общесвена и държавна власт както те правеха на времето

....това трябваше да го направи другарят Иван Костов!

Ти какво искаш, Боко и гербаджиите да останат без имоти ли? :)))

включете и братските бомбандировки на английските и американски самолети през 1943 г. -1944 г. И не забравяйте колко хуманно са избивали деца с експлозиви маскирани като детски играчки.

ни обявил война 1944, а после сме им пазили левия фланг и сме плащали репарации ум да ни зайде.

Ще ти обяви ами, гангличаните също те бомбардираха като фашист. Щот си фашист.

ами то, тези,които саразстрелвали и съдели от името на народният съд и диктаторите на бкп,апаратура,номенклатура и военните на армията на бкп са днешните управляващи днешна демократична българия,ето погледнете произхода и биографията на българският министър председател-боико борисов и другите водещи български политици от времето на преходът!вярвате ли им?

Станишев, чиято майка Дина колеше и бесеше в СУ.

интересното е че всички тия програми се създаваат на компютри, произведени в комунистически Китай, с руски суровини !!

След време ще се учи какво е демокрация и геноцид в България след 1989-та година.

се мимикрира в демократ.

Аз казах:ХАЙЛ!

Хал Сорос, Хитлер, Меркел или Бойко?

Деца ето за това е имало НАРОДЕН СЪД: link link

Скъсай линковете преди всяка точка. Поне пред com bg и подобни.

безмислено е!като се има предвид истинското лице на днешна псевдодемократична българия и бизнесстатуввото на саморазпадналата се бкп и дс-сдс,ндсв,бсп,герб.обединени патриотари ,дпс,дост и тн,принциппът е-заметено забравено ,преиначено узаконено! ненапразно ни казват ,че сме последнта светлинка на европа,наи бедната и наи корумпирана изостанала икономика,дори за водещите немски компании по важни бизнес страни са комунистически китаи а и турция,отколкото европеиска българия,която се подмазва на германия и по богатите и културни народи и икономики!

Това го нат всички деца. За ИДИЛ терористичните актове са също толкова ''справедливи'', колкото тероризма и ''народния съд'' на БКП/БСП. МАЛОЛЕТНИТЕ ИСЛЯМИСТЕЧЕТА ОПАСАНИ С БОМБИ , СА СЪЩИТЕ КАТО МАЛОЛЕТНИТЕ ''ПАРТИЗАНЧЕТА''!

Народният съд е бил ИЗИСКВАН! Най-вероятно е решен на Парижката мирна конференция през 1947г. Там и решават, че границите на България са от 1.1.1941г. (преди ВСВ) с което губим Македония. Та онези преди комунизма са резали глави стил ИДИЛ. Комунизма сам по себе си, едва ли е лош. Нещо като христянството. Ако имаш 2 ризи, дай едната на ближният си. ;) Не че съм запознат с него реално - такива неща не ми се четат. Фашизмът проповядва геноцид на расова основа. Огромната разлика. Само че тук не обявявят фашизма и феодализма за престъпни строеве. Нито когато на туко що избраните на избори земеделци с 52% (разбирай демокрация) биват избивани. На премиера се реже главата и носи в София. Спуснатото царче веднага признава преврата и се счита за част от него. А това си действие е антидемокрация - срещу избора на народа. А историята не трябва да се политизира.

опомни се.Християнството учи да не крадем,, а да даваме доброволно на нуждаещите се, а комунизмът учи да се взема от едни и да се дава на други по преценка на имащите сила и власт-това е вид кражба

Когато бях ученик се изучаваше предмет "Основи на комунизма ", и си спомням как мой съученик ,син на търговец от преди 09,09,1944г се присмиваше на тази "наука". Сега ще се получи същото: В училище ще им пълнят главите с едно-каква тирания е било през социализма . А в къщи дядо и баба ще му обясняват колко прекрасно е било. Абе ,маскари с маскари в стремежа си да възпитавате колкото се може по скоро младежите на антикомунизъм и русофобия -ще постигнете обратен ефект. Оценката на близкото минало не може да бъде обективна .Обществото е много поляризирано на тази тема и затова , такава история няма да бъде приета еднозначно.

Тези които са искали да разказват за преди 9-ти 44-та, са били избивани. Ти явно си потомък на шумкари.

Като са били избивани ,как са оцелели Йрдан Василевци ,Александър Йрдановци,Алекс Алексиевци ,че са се изучили и все адвокати станали . Стига с тези глупости ,че станахте смешни ,пък и не е 1990г. и тези глупости не вървят. Сегашната "мека" диктатура не се различава много от едновремешната. Някога беше Т.Ж с политбюро сега е Б.Б с Цв.Цв.

А за Айдуккосто,Хвърковатата му айдушка чета и демоНкрацията им -кайво ще напишете

Дивите дебили изпoлзват всяка властова възможност, за да плюят по дружния живот и социалната държава. Факт е, че комунистите просто искат да ибат мамата на егоистите и хората да живеят що- годе дружно. Най- големият страх на егоиста е - някой да не му вземе нещо, или да го принуди да даде. Затова ще продължават да реват по сайтовете и да правят пропаганда денонощно, затова ще лъжат и в учебниците, защото НА СТРАХА ОЧИТЕ СА ГОЛЕМИ.

даже и в Русия няма социализъм. И бай путин отрече социализма. Бай тошо и той.

Ми - оказа се, че егоистите са много. Затова ще се затрие и този свят - от многото термити.

беше - едни бачкаха по национални обекти, други хапваха и пийваха безплатно от хотел Рила и купуваха маздички на по-народни цени.

Преди 1944 също е имало убити. А за тях какво пише в новите учебници по история? Понятието "идиотизъм" кога ще се включи?

още преди 9-ти е имало нерегален червен терор.

В това и "др." дано да включат и сегрегация, неоколониализъм, съвременен либерален ГЕНОЦИД ...

Справедливо е и днешният режим да влезе в учебниците по история. Той е също тоталитарен, като насилственото прокарване на определени политики става чрез медиите и малки, но добре платени групички продажни интелектуалци, организирани в НПО-та и финансирани отвън. Помнете ми думата - днешният либерал-фашизъм, който атакува самата ЧОВЕШКА ПРИРОДА, е много по-страшен от комунизма и фашизма. Ако не се противопоставим своевременно и с всички сили, наистина ще остане един "златен милиард" ...

Вече си смешна с опорните си точки. Едни и същи глупости под всяка статия. На твое място бих потърсил причината за недоволството и дискомфорта в себе си. Не прехвърляй причината за жалкия ти животец върху системи, политически развития и т.н. Не манипулирай! А "днешният режим" ще се изучава след време, когато стане история. Малоумно е да изискваш предметът история да изучава днешни и утрешни събития!

Гяуров, продажнико жалък. Няма нищо по-чудовищно от днешния тоталитарен режим на сороската мафия, прокарван чрез сороската агентура и в България.

Димо, не се издавай, че си от 80-те процента дебили. Щом говориш за опорни точки, значи ти самият си (много прост) трол. Аз не се оплаквам в личен план, глупако. Тревожа се за обществото и неговото бъдеще. Но твоето мозъче няма как да схване, че има хора, които мислят трансперсонално.

финансираме Русия отвън да си прави маневри и бази.

"..терор, атентат, безпартиен режим, комунизъм, репресивен апарат, глобализация ..." А монархо-фашизъм!? ...Подлоги с тоги!:)))))

Ще напиша учебник по история за Боко Българозатриеца и ще го оставя на поколенията си да го размножават по света. Да се знае и помни!

След като масата от хората си самозакупиха Умни телефони и закриха 90% от работата на съответните служби по 'възпитание' и 'проверка' сега е само редно да платим и за децата модерно обучение. Защото ако пробват по този умен телефон да проверят какво е то комунизъм или народен съд може да попаднат във 'фейк сайт' със 'фейк нюс' дефиниции. Не бива.

Та сегашния режим с какво се различава от комунизма. Все са си тоталитарни режими, само че сегашния гони българите от България и ги лишава от работа.

Преди 89-та беше предимство да си партиен член. Днес вече трябва и второ предимство - да си "джендър". А пропо! Съществителното име "джентър" е в мъжки род, затова не е ли проява на дискриминация да наричат и жените така?

Закона за Защита на Държавата от главорези, крадци, терористи от преди 9.IX.1944 година трябва да се учи основно...!!! И да се гласуват в Парламента, а и да се въведат отново основните му параграфи и членове...!!! Дааа...!!!

отрочетата и наследниците на същите червени терористи, крадци и убийци продължават да управляват и да имат икономическата власт вместо да са по трудови лагери и затвори!

ще лъжат децата и ще им промиват мозъците за да са по манипулируеми в матрицата.

Да не забравите понятията - демокрация, свободен пазар, геноцид на българския народ, обезлюдяване на България.

Абе осран колхознико. В русия комунизъм ли има? От кво се спомина великия СССР?

От предател. И Търново от това падна.