”Тренд”: 1/2 от българите искат живота преди 10.XI

Българите са раздвоени по въпроса дали годините от Освобождението до 9 септември 1944 г. са били добри или лоши години за България.

Обратно в новината

Коментари - ”Тренд”: 1/2 от българите искат живота преди 10.XI | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и при тошо беше лошо...

Ако сега работливите хора живееха по-добре от преди или поне както преди, кой щеше да си спомна времето преди 90-та? Защо сега нямаме нито войска, нито вътрешна сигурност, нито икономика, нито селско стопанство? Оправете ги и никой няма да си спомня какво е било преди!

...най-верният показател в цялото проучване е фактът, че две трети от хората над 60 години си искат социализма.Какво говори това?? Тези хора преди 30-на години бяха на по 35-40 години - най-зрялата и работоспособна част от население,заварено от промените. Тези хора имаха големи надежди.Викаха по площадите, вярваха.Те изнесоха тежестта на прехода и днес вече са пенсионери. За това днес, те дават и най-реалистичната и правдива оценка за "демокрацията" - искат времето да се върне назад и да живеят отново в НРБ.Защото бяха ИЗЛЪГАНИ! Това е истината,всичко друга е идиотска антикомунистическа пропаганда, която е предназначена за онези, които тогава не бяха родени, но днес разбират най-много от комунизъм. Хората след 10.11.89г. искаха да заживеят честито- да има равен старт и възможности за всички, справедлива и умерена приватизация, а не хищническо разграбване на активите на България, достъпно здравеопазване и образование. Само че, докато 30 години ни плащат с дежурната Държавна сигурност, някои "демократи" натрупаха милиони и милиарди.някога младежта растеше любознателна, образована,патриотична, със съзнанието за осигурена работа и бъдеще. Днес новата младеж е в безпътица, мисли как да се махне от тук, наркоманията, агресивността и неграмотността се ширят....днес хората не живеят, а оцеляват. Вълче време.Уви,прекалено късно е. "Онова време" ще остане легенда.

Капиталистическите изроди ако бяха направили така, че живота на хората да стане по-добър от времето на социализма, сега никой нямаше да си спомня за него. Но това няма как да стане, защото стандарта на живот който имахме по времето на соца дори и на запад още го нямат, няма и да го стигнат.

Значи яко си пълнил гушата през социализма,да не можеш още да го забравиш,голямо цоцане ще да е било.Той и затова се сгромоляса де,щот се качихте много на клона.

И какъв беше стандарта на живот преди 10.11.1989г??? Средната заплата към месец Май 1989г. е 195лв а пенсията е 100лв. при цена на хляба 40 ст бензин 60-75 ст. Да си закупиш съветски автомобил чакаш 15-20 г. като си депозирал 1500 лв. и накрая плащаш още 5500лв. По същото време на запад средната заплата е около 1500$ и пенсия 850$при цена на хляба 50 цента, литър бензин 60-70 цента.производителите на коли се надпреварват да ти предложат последния модел като заплащаш 250-300$ първоначално и колата е твоя а остатъка от сумата си е плащаш всеки месец в продължение на 3 до 5 години на цена отново около 250$ на месец.Здравеопазването у нас беше безплатно,но и на запад беше такова за всички държавни служители ,както и за социално осигурените. В специализираните клиники си плащаш като поп.Безработните на запад също бяха с безплатно здравеопазване а безработните пари които получаваха бяха около 350$ на месец с осигурена квартира(общежитие).

Западните бедняци са далеч от стандарта ни през соца. Тук всяко семейство можеше да си позволи жилище и чисто нова кола.

Истината е една, всеки нормален човек би си поискал живота през социализма. Дебилите и богаташите естествено няма да искат, за тях сегашната мизерия е рай.

Аз чак толкоз големи дебили не познавам:)

Тези "основни изводи на първата част от национално представително проучване на изследователски център Тренд за нагласите на българите за исторически периоди и личности, възложено от евродепутата Андрей Ковачев от групата на ЕНП" са ОЧЕВИДНА НЕСКОПОСАНА ЛЪЖА И ОПИТ ЗА МНОГО ТЪПА И ПРОЗРАЗЧНА МАНИПУЛАЦИЯ, и това е повече от очевидно за всеки, който дори и да не е експерт и специалист прочете по-внимателно тези "резултати". Елеметарно е да се докаже лъжата, само обърнете внимание, ЧЕ НАВСЯКЪДЕ ГОВОРЯТ САМО ЗА ПРОЦЕНТИ, няма нито каква е точно "ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ИЗВАДКА" като бройка, нито ... КОЛКО ВСЪЩНОСТ БРОЯ ТЕ ТВЪРДЯТ, ЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВА, ТОЕСТ КОЛКО СА БЪЛГАРИТЕ, И ОТ ТАМ ПОЛОВИНАТА ОТ ТЯХ, ЗА КОИТО СЕ ВНУШАВАТ ТЕЗИ НЕЩА! Не знам за вас, но за мен е обидно да мислят хората за толкова прости и наивни А, и между другото - тези над 2.5 милиона българи, тях как ги броят и изобщо броят ли ги, защото за мен е повече от очевадно, че не, и тогава искам да отперя един прост въпрос към "специалистите" с тези и подобни псевдоанкетки - И ТОГАВА КВО ПРАИМЕ, БЕ?

Стига бе ! Пенсиите раздвоени ?!

Изобщо не се учудвам. Само ние от цяла Източна Европа не направихме опит да се освободим. Само ние поискахме да станем съвеЦка република. само ние си преизбираме комунистите, без те да са се извинили дори. И проф. Иво Христов за съжаление е прав, че 80 % от народа са дебили. Не знам дали не са и повече! Много преди него Левски си е написал в тефтерчето "Народе????" Какво ли е имал предвид?

За какво да ти се извиняват комунистите, за това, че ти бяха подредили държавата ли.

Кой шантажира България и твърди, че искаме това? "Твърди се, че първата му кола е лимузина Мерцедес 600, която му е подарена на 9-годишна възраст, а самият той може да кара от едва тригодишен. Според легендата той дори е победил в състезание с яхти собственика на компания за тяхното производство. Мълвата разказва, че 32 или 33-годишният лидер е издал заповед да се търсят млади момичета, които да образуват бригада за развлечения. Медии в Южна Корея информират, че момичета на възраст около 13-14 г. биват отделяни от семействата им и завеждани в двореца на държавния лидер. Те го обслужват в качеството си на чистачки, танцьорки, певици или дори като сексуални партньорки. Друга страст на ексцентричния лидер е баскетболът, като преди време му гостува звездата от НБА Денис Родман, за да гледа местния национален отбор срещу демонстративния тим на Харлем Глоубтротърс."

Това е цитат от Труд "Ким Чен Ун държи в страх Северна Корея"

"Ким Чен Ун държи в страх Северна Корея Твърди се, че първата му кола е лимузина Мерцедес 600, можел да шофира от 3-годишен Създава бригада за развлечения, съставена от 13-14-годишни момичета Още с възкачването си на трона на Северна Корея Ким Чен Ун хвърли целия свят в размисъл. Дали ще предприеме агресивна политика спрямо съседите от Юга, спрямо Съединените щати и западните страни като цяло. Дали няма да стане тъкмо обратното да започне процес на демократизация на най-изолираната страна в света и дори да осъществи мечтаното обединение на полуострова. За съжаление първата прогноза се оказа вярна и както никога досега, севернокорейската армия провежда агресивни военни учения, ядрени опити и ракетни изпитания, които будят притеснение за сигурността както в региона, така и в света като цяло. Ким Чен Ун обаче е известен със своята ексцентричност и митове, които обграждат личността му." Труд

"12. На всеки 5 години се провеждат избори в Северна Корея. В бюлетината има само един кандидат. Миналата година бяха проведени избори за Върховно народно събрание на Северна Корея. Спечели Работническата партия, председателствана от Ким Чен Ун. Управляващата партия получи 100% от гласовете, а избирателната активност също беше 100%."Някои от най-странните факти за Ким Чен-ир и Северна Корея

"10. В Северна Корея само военните и правителството имат право да притежават моторни превозни средства. Да, едно от многото забранени неща в Северна Корея са и личните моторни превозни средства. Моторни превозни средства могат да притежават само военните и хората на властта. Очевидно правителството се грижи за здравето на своя народ като им позволява да карат колела. 11. Носенето на дънки, също е незаконно в Северна Корея. Тази забрана сигурно върви в комплект с избора на прически. Както може би сте чували в Северна Корея имат точно определени прически, 28 на брой, от които да си избират. Строго се наказва носенето на прическа различна от одобрените."

"9. В Северна Корея можеш да бъдеш наказан със смърт, ако притежаваш Библия, гледаш Южнокорейски филми или разпространяваш порнография. През 1992 са направени поправки в конституцията, които легализират организираната религиозна активност и позволяват строежа на храмове, но при условие, че религията не служи като проводник за западно влияние и не застрашава обществената сигурност. Преди тези поправки е била насърчавана анти-религиозната пропаганда." Някои от най-странните факти за Ким Чен-ир и Северна Корея

"6. През последните 60 години, над 23, 000 севернокорейци са избягали в Южна Корея. Само двама южнокорейци са минали в Северна."Някои от най-странните факти за Ким Чен-ир и Северна Корея

Дано по-скоро успеем да стигнем стандарта на Сев. Корея, но май никога няма да стане.

"Севернокорейският лидер наредил отвличането на южнокорейския режисьор Чхин Санг-ок и на неговата съпруга, актрисата Чхуе Еун-хи през 1978 г., за да му помогнат в изграждането на севернокорейската филмова индустрия. Заедно те направили 7 филма, преди да успеят да избягат на запад през 1986 г. Ким е композирал 6 опери и е обичал да поставя на сцена мюзикъли. Докато бил в университета, според биографията му, той е написал 1500 книги за 3 години. image -Ким получава първата си кола на седем години. Тя е Mercedes. Смята се, че се е научил да шофира на тригодишна възраст. -Детето-чудо на девет вече управлява яхта. На тази възраст се смята, че той е победил във ветроходно състезание изпълнителен директор на международна компания за яхти. -Два сантиметра е дължината на косата на Ким Чен Ун. И понеже неговата прическа е единствената разрешена за севернокорейските мъже, това е дължината на косата всички представители на силния пол в държавата. -Смята се, че лидерът на Северна Корея тежи 127 кг. Той го поддържа с любовта си към питиетата и швейцарското сирене. Смята се, че той направо е пристрастен към ементала. Според чуждите медии Кин Чен Ун е лягал под ножа на пластичния хирург неведнъж. Смята се, че повечето интервенции са извършени, за да прилича на дядо си." Някои от най-странните факти за Ким Чен-ир и Северна Корея

"Неотдавнашен списък на луксозни стоки, внесени в Северна Корея, показва, че Ким е имал предпочитания към китайските делфини, френските пудели и африканските афродизиаци. Твърди се, че той е бил ценител на магарешкото месо, на омарите и на скъпото френско вино. Докато пътувал с влака си, омарите например му били доставяни със самолети, посочва БТА. Смята се, че Ким е пиел коняк на стойност от 450 000 британски лири годишно, докато средният доход на глава от населението в Северна Корея се равнява на 580 британски лири. Смята се, че Ким е имал най-малко 17 разкошни имения. Твърди се, че Ким е разпространил из страната си мита, че може да контролира времето чрез настроението си. Ким е имал персонал, съставен само от жени, които да проверяват всяко зрънце ориз дали отговаря на стандартите за дължина, тегло и цвят. Ким е принудил келнерки в ресторанти, посещавани от чужденци, да си направят козметични операции, за да изглеждат по-западно. Ким е продуцирал документален сериал от 100 епизода с патриотично съдържание и е написал книга, озаглавена "За изкуството на киното". Ким бил голям фен на Елизабет Тейлър, а любимите му филми били "Рамбо", "Петък, тринайсети" и "Годзила"." link

Смята се, твърди се, тези думи са типичните ,,доказателства " на капиталистическите измамници.

"Всички обичат да смятат Северна Корея за луда. Тя заплашва да погълне САЩ чрез ядрен огън на всеки три дни, лидерът й брутално екзекутира собствените си генерали и уби брат си, тя харчи огромни суми пари за ядрени оръжия, докато се придържа към провален икономически модел. Приказките за лудостта на Северна Корея винаги са на първите страници." Клуб Z

"13. Около 6 милиона севернокорейци имат нужда от храна и 33% от децата страдат от хронично недохранване. В доклада на ЦРУ се посочва, че 23,4% от БВП на Северна Корея идва от селско стопанство. Това включва ориз, царевица, картофи, соя, бобови култури, добитък, свине, свинско месо, и яйца. Въпреки това около 6 000 000 граждани там се нуждаят от храна, по данни на Световната програма по прехраната."16 любопитни факти за Северна Корея

Не са 1/2 от българите,а 99,99 %-както преди 10.11.1989 г. Въпрос на стъкмистика- който плаща на оркестъра, той поръчва музиката!

Който иска, държавата да му плати билета до Северна Корея! Там, казват, че живота е бил по-добър от нашия преди 10-ноември! И марихуаната била безплатна, растяла свободно покрай пътищата!

статистики - стЪКмистики........ Зависи кой плаща парите и какво е желанието му за крайния резултат . Има достатъчно умни хора които знаят какви критерии да заложат за да постигнат определен желан резултат- останалото се игнорира. ВЕРВАЙТЕ МИ..........

Не можеш да си представиш колко си прав! Бил съм там и си е точно така!

Естествено, че тези, които са живели на гърба на другите, скатавали са се и не са искали никакво развитие, да си търсят старото, защото така им е изгодно. Обратно - търсещите, можещите и тези, които са движели обществото, икономиката, науката и трудът и постиженията са им били подценени, е нормално да са на обратното мнение. Чак дори ме учудва, че са 50:50! Аз си представях паразити и готованци къмто работещи и творящи да е поне 80:20...

Съотношението е 80:20. Само че при социализма това съотношение даваше някакъв резултат, щото 80-те процента бачкаха заедно с другите 20. А сега няма кой да ги накара. И им харесва да не бачкат. Харчим на тати и мама пенсията и живеем при тях, щото ни мързи.

Мечтите на мурзилките: Да изкарат лумпените, да направят война в България, Гърция, Сърбия, Румъния и Турция да нахлуят и да окупират държавата ни! Герб и Патриотите да не си барат т....., ами да вземат да се погрижат за тази хибридна война с България! за да не ревем с кървави сълзи по погубеното си бъдеще, нашето и на внуците ни!

В скандинавските страни има капитализъм, той е по-социален, защото са натрупани ресурси, за натрупването на тези ресурси работи Герб и Патриотите! В Скандинавието има милионери и милиардери, хората не са равни! БКП работят против Герб и Патриотите, защото те не искат социален капитализъм, имат голямо его и не мислят за благото на българите!

Не е нужно да има думата "комунизъм" в управлението на дадена държава, или "БКП-БСП" за да се постигне онзи хубав живот който беше преди 1989 г. когато имаше за всички и нямаше бедни а беше заложено на равенство. Но това някои хора тук не могат да го разберат. На тях им е набито в главата едно и това си знаят. Справка - скандинавските държави. Там няма комунизъм-БСП-та и са постигнали това равенство към което се стремят за народа си, също и да има за всички и да няма бедни, същия живот както беше у нас преди 1989 г. Успели са и го имат това нещо сега. Най-малка пропаст между бедни и богати. Бедност и мизерия като в България нямат. Само равенство и залагат винаги на него, имат и безплатно здравеопазване, безплатно основно и средно образование. Истински просперитет за държавите им. Без комунизъм-БСП-та. Но как да го разберат някои хора тук. Не могат....те са като коне с капаци.

В скандинавските страни има капитализъм, той е по-социален, защото са натрупани ресурси, за натрупването на тези ресурси работи Герб и Патриотите! В Скандинавието има милионери и милиардери, хората не са равни! БКП работят против Герб и Патриотите, защото те не искат социален капитализъм, имат голямо его и не мислят за благото на българите!

Мен, най-добре емигрирай в скандинавските държави и си гледай живота, а тая паплач в България я остави да си седи бедна в мизерия и безпаричие. Докато се научи. Какво им отваряш очите, те това заслужават да си седят в мизерията и кочината.

Ти си тъпа хибридна мурзилка, мечтаеш си за скандинавието, само че там не си падат по хибридни мурзилки! Българите сме по-богати от вас и живеем по-добре, имаме права и свободи и ако ни е кеф можем да се преместим в Скандинавието, във Франция, където ни кефне! Само че повечето избираме да си направим България по-богата от Скандинавието и затова гласуваме за Герб и Патриотите!

Герб и Патриотите работят за натрупване на ресурси в България, за подобряване на стандарта, за да може държавата ни да стане по-социална, социален капитализъм, докато БКП/БСП не искат това, те са партия на големите куфарни милиардери и искат те да са единствени, както бяха при комунизма, апаратчиците от БКП живееха, като феодали и велможи, а българският народ работеше за жълти стотинки и беше затворен, като добитък на заколение, без права и възможности за пътуване!

България е в НАТО, ЕС и Европа никой няма да позволи България да се превърне в Северна Корея! Най-много заради шепата предатели на заплата от Сибирландия да ни докарат чужда окупация и дълги години на мизерия и глад, те това го умеят, вече ни го доказаха с Жанвиденовата зима на глад и мизерия!

Болните мозъци сте вие, които ни докарахте чужда американска окупация.

Пенсионерите си мечтаят за младостта, а не за комунизма! Трудно е да обясниш на обърканите и деменцирали хора, че БКП/БСП няма да им върне младостта!

В рая се е извила няколко километрова опашка от пенсионери, чакащи да се оплачат на Тодор Живков. виц, виц, ама е истина. ако я караме по ония стандарти, сегашната ни държавица ще фалира за около 25 дни - изчислено е.

Оредяващата групичка от стари апаратчици, сдухани старци, шепа лумпени, определени от техният И.Христов, като дебили, искат да превърнат България в Северна Корея и за това им слугинажват измислени "статистики"!

Благодаря на Герб и на Патриотите, че ни държат далеч от С.Корея! Безспорен факт е че всички страни от западният блок живеят по-добре от бившият и настоящ източен блок, въпреки че участваха в една и съща война. Българите живеем по-добре от руснаците и севернокорейците. Унгарците и поляците живеят по-добре от нас, защото никога не се предадоха напълно на комунизма и Русия! Вървим по правилният път с добро правителство на Герб и Патриотите, не щем разни престъпни комунистически структури да ни спъват развитието! Ако не бяха престъпленията на БКП щяхме да живеем поне, като австрийците! Дори и по-мързеливите гърци живеят добре, защото никога не са имали комунизъм!

Абе човек, какъв комунизъм, каква Северна Корея бе!!! Гледай как живеят хората по държавите в света и дали има равенство сред народа им! Без значение как се казва думата-социализъм или демокрация!-това няма значение! Виж че в скандинавските страни СЕГА има равенство, най малка разлика между най-богати и най-бедни, може да се живее еднакво добре и в селата им и в големите градове. РАВЕНСТВО НАВСЯКЪДЕ. И там НЯМА КОМУНИЗЪМ ИЛИ СОЦИАЛИЗЪМ но е постигнато това равенство и да има за всички хора КАКТО БЕШЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА !!! Така че може да се постигне това и сега и то БЕЗ да се въвежда "комунизъм" че да ми говориш за северни кореи. Справка скандинавските държави. Тях виж. Разбираш ли какво искам да ти кажа?!???

Може ли в една християнска държава да изберем партия, която е убивала свещенници и е правила атентати в църкви?! Не не можем и затова БКП в лицето на нейната наследница БКП няма място в управлението на България! Действията на БКП и ИД имат много общи черти, например убийствата на хора без съд и присъда, атентатите в църкви, убийства на свещенници!

Разбира се, че преди 10-11-1989 г. се е живеело по добре. Тогава всяко българско село беше живо пълно с живот и млади българчета. А сега вижте как са селата ни и малките градове. Пълна мизерия и разруха, не са останали никакви млади хора, само няколко пенсионера които половината са измрели. Вижте видеото на Калоян от Фермата за родния му град на дядо му и баба му...изоставени къщи, разбит път изоставен от света, няма млади хора, няма нищо освен разруха, мизерия и беднотия. И ще става и по лошо. Така че сега е доста по зле от преди и ще става по лошо. Ние изчезваме и се топим, най-бързо изчезващата нация сме. Докато преди 1989 г. през социализма имаше за всички селата ни пак казвам бяха пълни с живот и с млади хора, млади българи, всеки е имал препитание, заводи и фабрики имаше във всички градове, не се гледаше само за столицата, имаше равенство, както сега има равенство в скандинавските и западните страни, така беше и при нас през социализма. Тогава бяхме почти 9 милиона, сега сме 6 милиона. И до 50 години ще бъдем под 5 милиона. Разрухата ще продължава и ще става все по зле. Така че няма спор че преди 1989 бяхме в ПЪТИ по добре.

пп. аз затова ще емигрирам в някоя скандинавска страна защото там има това равенство както го имаше у нас през социализма до 1989 г. Там се живее добре както беше у нас през социализма. Роден съм 1988 г. и искам в БГ да се живее както е в скандинавските страни т.е. както се е живеело през социализма у нас имало е за всички нямало е бедни и безработни. Отвращавам се от сегашна България където имаме точно обратното на равенството - голямо НЕРАВЕНСТВО сред обществото. Мизерия, бедност и разруха в провинцията в селата и малките градове. Топящ се народ. Никакви доходи и перспектива за хората в малките градове. За отглеждане на деца да не говорим.............

А преди в селото на Калоян като е бил малък е било пълно с живот и млади хора. Хубаво е било. Така че само ще съжаляваме за отминалото време на социализма. Прав е и Иван Гинчев. Ако се върне онова време от социализма да има за всички българи в България работа и добри доходи да не живеят в мизерия тогава ще се върнат и 4-те ни милиона емигранти пръснати по света само 27 години през т.нар. демокрация......

Така нареклият се Болярин е изсипал една камара лъжи тук! Първо сега земеделието ни е по-развито отколкото по време на комунизма, второ хората не са закрепостени и избират по-доброто за себе си и търсят по-лек и охолен живот в чужбина и в по-големите градове, в Скандинавието има милиардери, което прави смешна тезата му за равенство!

Това е пълна лъжа което си написал. КАК НЕ ТЕ Е СРАМ? Но има един който гледа, да знаеш....... 1-ва лъжа ние нямаме никакво земеделие сега. Все по малко родни производители имаме. Все по малко животни гледаме сега. Кози, крави, овце справка в нета през годините, всяка година все по малко. Второ- Земеделието бе унищожено от КОСТОВ през 1997г. !Ликвидира ТКЗ-то! И докара мизерията у нас! Трето- хората от провинцията емигрират в чужбина ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ!!! А не за да търсят охолен живот!!! ПРИНУДЕНИ СА ДА ЕМИГРИРАТ!!! Явно си платен трол защото си нямаш и хал хабер как е в БГ в провинцията, и си на принципа сития на гладния не вярва. Но ситите са 10% от населението ни, а 90% мизерстват и беднуват! В Скандинавието е заложено на равенството. Прочети за него тук life dir bg / news.php?id=26270073 Защо финландското образование е толкова успешно Равенство Няма елитни или посредствени училища - всички имат еднакво оборудване и пропорционално финансиране. Не се сортират ученици в класове според способностите или кариерните им предпочитания. Всички деца, умни или не учат заедно с всички. Разликата в нивото между слабите и силните учащи е най-малката в световен мащаб. Недопустимо е учител да има сантименти към своя клас, да имат любимци или да сравнява един ученик с друг. Всякакви отклонения от нормата завършват с прекратяване на договорите на подобни учители. Равенство в правата на възрастния (учителя, родителя) и на детето. Финландците наричат този принцип уважително отношение към ученика. Безплатно Държавата гарантира 100% безплатно средно образование. Това включва обучение, учебници, тетрадки, пособия, всичките канцеларски материали, калкулаторите и дори лаптопите и таблетите, както и транспорт до училище при по-дълго разстояние. Освен самото обучение, безплатни са: обедите, екскурзиите, музеите и цялата извънкласна дейност. Всякакво събиране на допълнителни средства от родителите за каквито и да са цели, са забранени

Уважаеми господа от "Тренд", разбирам деликатното положение в което се намирате, след като трябва да огласите резултата от анкетата. Такъв резултат е невъзможно да видите в соросоидните анкети.Поздравления за положените от Вас усилия. Това което искам само да добавя е, че тези по-младите, каито нямат и представа от това какво значи да живееш в социална държава, с безплатно здравеопазване, безплатно образование, с почивни станции и санаториуми за трудещите се , с детски лагери на море и планина, с чиста природа и ....т.н. Та, тези хора вече на по 20-30 г.ако бяха живяли тогава и действително можеха да направят сравнение, резултата щеше да бъде далеч по-различен. Лошото за съжаление е, че тези хора ще се налага за напред да живеят все по-зле, в условия които уж стават "все по-добри"!

социална държава и социалистическа държава. Носталгия по казармата, бригадите, съботниците и всякакви форми на безплатен и нискозаплатен труд. И защо не даваха на хората да ходят в чужбина, защото не се връщаха. Поради прелестите на соца си избираха капиталистически страни. И тогава и сега никой не ходи да работи и живее в Русия и Северна Корея, а в Западна Европа и Америка. И това е оценката на соца.

е, че комунизмът си отиде отвсякъде. Носталгия, носталгия, ама като отидат пред урните какви ти 42 процента, няма и 14 процента за БСП. Комунизмът си отиде, остана носталгията на комунистите по един един живот на гърба на другите.

100% искат живота по времето на цар Симеон Велики.

Тогава мъжете бяха, мъже, жените . жени, а храната био. Когато я имаше, де. Вместо телевизия, хората ходеха на църква и враговете бяха лесни за различаване. п.п. Мръсни ромеи!!

Дори и живота на Симеон не искам. Той дори и ток не е имал, където и да тръгне най-много с луксозна каруца да е пътувал. За интернет, автомобили, самолети не е и чувал. За безвизово пътуване - абсурд. Да тръгне да се разхожда без охрана - къде ти. Замислете се сериозно, че реално в 21 век живеете много по-богато дори и от царете от 9-ти век. Без да имате отговорността да се грижите за много поданици.

А живяли ли са преди 10ти? Защо не дадат разбивка по възрастови групи, за да се види, че всеки живее във фантазиите си. Освен това, животът в края на 80те беше един (частпромчета, разлагане и грабежи), докато преди това, нещата бяха много по-различни.

Тренда е съвсем ясен. Преди 25 години 90% смятаха, че преди 10-ти Ноември е било по-лошо. Сега вече са по равно. Като продължават в същия дух управляващите политически партии, процента на одобряващите живота преди 10-ти вече ще са мнозинство. както се казва: "Въпрос на време е!"

Така е, някой тъпаци им е мъчно дори и за казармата... А там мрънкаха ли, мрънкаха... И се присмиваха на тия дето им беше мъчно за казармата. "Не били постигнали нищо, нищо не можели..." Пък сега, каква стана тя, а? :)))

От комунизъма ми липсват само спокойствието(ниската престъпност), детството(юношеството) ми и ............НАДЕЖДАТА. Друго не!

МИХАЙЛОВА ли?

само младостта.

това КГБ! Уж всичко знаят, а не са разбрали, че соц-ът фалира. Изхарчи парите, взе кредити, и тях изхарчи и западняците казаха - няма да ви даваме повече и другарите казаха: Това беше. Разделяме се. Ние взимаме парите, работещите предприятия и всичко, което може да се продаде, а на вас - народа, оставяме дълговете и циганите. И всеки по пътя си. Поне да си бяха отишли. А те пак ни крадат.

и при тошо беше лошо

абе и тогава не беше добре и сега не е добре. истината е, че хората искат да живеят по-добре. на първо време да се увеличат заплатите на работещите и пенсиите на тези които са работили. вече 30 години увеличават само помощите на мързеливците и пенсиите на тези които са мързелували на млади години

Щом все още има индивиди, които не обичат свободата и мечтаят за отминалите тъмни времена, значи наистина половината от народа е стар, прост и изкуфял (част от тях не са стари а са маймуните, които чакат комунистите отново да вземат властта за да се се хванат за някой клон, мамка им престъпническа!)

Свободата? За кои? Толкова обезценихте тази дума, че е чудо, че все още има хора, дето да вярват в нея.

Виж сега, за тебе тая дума явно никога не е имала смисъл. Все пак какво е да нямаш право да кажеш какво мислиш, когато нищо не мислиш? Какво е да те спират да пътуваш, когато те мързи да отидеш до кварталния магазин. Колко да е тежко да си на тъпо събрание, ако ти си този, който наказва тия дето не ръкопляскат или, не дай си боже, не са дошли...

втурва се дори и във форум да води война.

да бе, и се прави на млад човек, а разсъждава като набор на Живков

Да, дори лично видях Путин как набираше статията и после пишеше коментари :)))))

Резултатите от това допитване подтвърждават, че чалгаризирането на нацията и мощната анти-пропаганда към социалистическия ни период, все още не дават нужния резултат и все още има не малко хора, които мислят с главите си. Независимо от това оглупяването на нацията, промиването на мозъците и елиминиране на тези, които имат спомен от неотдавнашното ни минало, продължава с пълна сила. Но похватите на сегашната ни "демокрация" копират най-лошите практики на социализма за промиване на общественото съзнание. Но както начина от осъществяване и последствията от "строителството на демокрация" у нас, така и недоразуменията в политиката ни, еднозначно ще доведат един ден до същия крах!

Отговарям на коментаторите по-долу: 1. "Цифрите казват, че средната работна заплата е 1016лв. Ти вярваш ли им?" Да, вярвам на цифрите. На внушенията не вярвам. 2. "тези хора са родени в годините, когато не е имало демокрация и са достигнали тази възраст. Родените в "демокрация" измират твърде млади и не ги лови статистиката." Напротив, статистиката лови всички. Загиналите сато деца или юноши също влизат в нея. 3. "никой не отчита колко повече хора са измрели в резултат на недояждане, болести и самоубийства през тези години, колко повече аборти са направени." Напротив, измрелите от недояждане и самоубийства се отчитат от статистиката. Абортите не влизат в тази статистика. Дължината на живота се измерва от раждането. За абортите има отделна статистика. започва Ти ни сабили живи, за тя твлизат 4. "Строят няма нищо общо с продължителността на живота, тя е световна тенденция, за сметка на здравето, пак световна тенденция." Това е точно така. Средната продължителност на живота е функция на качеството на живота. Световна тенденция е качеството на живот да се подобрява. Това имах предвид, че качеството на живот се е подобрило категорично за перода от 1989 година до 2017 година в България, като количественото измерение на това подобрение е 3 години средно по дълъг живот за всеки български гражданин.

Дедо , ти си противоречиш. Как не вярваш на внушения, те тия цифри са си вид внушение.

И ти си прав. По-голямо внушение от доказателството няма. Но все пак с цифрите се доказва и затова науките, боравещи с цифри се наричат точни!

Един човек за да твърди, че през социализма е било по-зле , трябва или да е някой богаташ или луд.

един човек, за да се кръсти КГБ и да твърди, че е бил добре през социализма, а сега е зле, значи е пълен тъпак и мързеливец, щото сега всеки предприемчив, на когото му се работи, може да постигне съвсем приличен стандарт

Стандарта на живот който имахме през социализма няма да го стигнем никога повече.

в Северна Корея, велика сила в своите очи. Така е и с комунистите, хвалби, хвалби, ама Курни не си заведе синето в Русия, а в САЩ, Бокови също, много обичат не Русия, а ботуша, който разрешава живот на гърба на другите. Да плачеш за соца си е губене на време, а да говориш че соца е по добре от демокрацията, няма къде.

Истината боли, а?

правилно е да ги рониш, има защо.Тогва живееха добре и наготово, а сега се искат усилия, а не са свикнали.

Не само КГБ и ДС а и всички нормални и работливи хора бяха добре тогава.

Както казваше проф. Спас Манолов: "Много и малко не са цифри и трябва да се уточнява спрямо какво са такива". Бих казал, че това важи и за понятията "по-добре" и "по-зле". Да се уточнява "спрямо какво" и "кое точно е по-...". Или казано по друг начин - при соца карах "Ватрбург", ама в него чук.х като жребец. Сега карам 320 SEL, ама бих го сменил за оня "Вартбург" и ония години. За съжаление на всички - нема връщане...

Мерцедеса лесно ще го смениш пак с Вартбург, но годините назад не можеш да си върнеш. Но българския народ го върнаха със сто години назад в развитието си.

навсякъде народът е разделен между лумпени и прогресивно мислещи хора. Пропуск в анализа е ценностната система, кое е всъщност по важно липсата на демокрация при комунизма или това, че има работа за всеки, никоплатена, скоято едва изкарваш до другата заплата, добре, че по магазините нямаше нищо освен най необходимото.

Така беше.

По магазините имаше всичко напълно необходимо по онова време!Сега като има повече магазини от асортимента какво от това!Сирене ,което не знаеш дали е от крава или бик,наблъскано с Е-та и в 200-различни опаковки със звучни имена! С онези заплати се живееше добре!С тях се купуваха апартаменти и се ходеше по 14 дни на море ,което беше чисто и не се връщаш с гастрозаболяване обратно!Още мога....

При положение, че всичко беше почти безплатно, какво значение имаха заплатите тогава? Дори почивките по две седмици на море през лятото и две седмици на планина през зимата бяха безплатни, единствено ти оставаше да си платиш за храна и жилище!!!

заплатите бяха толкова ниски, че хората едва преживяваха от заплата до заплата и не им оставаше нищо за нищо.

Хахаха, хората разполагаха с пари бе кратунчо. А след 89г капиталистическите изроди ги обраха.

Заплатите стигаха за всичко!И да лъжеш можеш само децата!Може пък и това да е целта!

Спомням си, по едно време получавах около 230 лева заплата. Още не бях женен. Удържаха ми парите за вода и ток по банков път, плащах 40 лева месечно за изплащане на кредит за жилище /беше ми прехвърлено от родителите ми/, вземах около 50 лева месечен аванс, хранех се на стол и в разни закусвални, и по едно време реших да проверя какво има в сметката ми - бяха се събрали 4000 лева. Някои неща ми бяха втръснали - например агнешкото и ярешкото, които ми пращаха от село, но едно нещо никога не ми омръзваше - козето сирене, доматите и изварата от подквасено козе мляко.

Абсолютни простотии . Поредната пропаганда , манипулация на хорското мнение .