Борисов обеща добри заплати в IT сферата

Министър-председателят Бойко Борисов официално откри Седмото национално състезание по компютърни мрежи за ученици в математическия факултет днес.

Обратно в новината

Коментари - Борисов обеща добри заплати в IT сферата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-вероятно г-н Борисов е направил това изказване на база месечните заплати на IT специалистите в Министерски съвет! Там може и по 10-20 хил. да взимат. Също статистиката ще е вярна ако се взимат под внимание заплатите на ДИРЕКТОРИТЕ в ДЪРЖАВНАТА фирма Информационно Обслужване.

А бе Тикво, как ти определяш заплатите, бе кретен такъв? Нали това са частни фирми. Ти какво общо имаш- не управляваш ли държавните институции? Знаеш ли въобще какво е устройството на държават?!

Колеги,големият проблем се крие в една друга цифра! Само стотина ученици участват . От цялата страна. Сиско академиите , разбира се, не са перфектни. Само дето няма по-добра опция за масово професионално обучение. За съжаление дори нашите университети са на много нива под академиите. ф

Да се разберем, в България има много сфери, в които трябва да се повдигне заплатката. Каква е тая дискриминация питам аз? Искаме заплатки във всички сфери бате

Колеги,големият проблем се крие в една друга цифра! Само стотина ученици участват . От цялата страна. Сиско академиите , разбира се, не са перфектни. Само дето няма по-добра опция за масово професионално обучение. За съжаление дори нашите университети са на много нива под академиите. ф

тези дане превъртяха IT сектора е един от най засегнатите и много фирми от него изгърмяха пълна заблуда за младите като завършат има да се чудят къде ги заплатите докато разберат че са големи ама не тук а след терминал 2 почват да растат

Пожарникарски, много малки заплати бе. Аз взимам по 7000 на час. Не, няма такава трагедия.

ХАХА 7-8 хиляди верно ли бе в коя фирма само това не каза. Иначе да за уредените държавни поръчки може и по 14 хиляди на месец да ги факрурират заплатите.

Боко и твоита маика също

Ха-ха-ха тва и аз мога да го обещая :) След като средната заплата за работниците в производството е 400лв. а програмистите тръгват от 2000лв стартова заплата :))) Ха-ха-ха

Това, което аз ще ви обещая, никой друг не може! :)

Да бе да. Бях на интервю преди 2-3 години в НР. В началото още като ми казаха заплатката, и ми стана ясно, че няма да работя там.

Г-н Борисов, какви заплати обещавате като става въпрос за честния бизнес, освен, ако имате предвид обществените поръчки, та и сега бизнеса зависи от този сектор, всяка Ваша промяна, особено по няколко пъти на година гарантира на специалистите , обновяване или създавене на нови програмни подукти, така, че тежко на бизнеса след като Вие ще ги определяте.

Един тъпак да с епроизнася за ИТ сектора- леле какви лумпени ни управляват. И едв али някой е дошъл у нас поради осигурени някакви условия от държавата- напротив държавата в момента е мъртва и само смуче каквото може- нищо и на никого не дава, така че да не си приписват чужди заслуги, ако може, но те мой през целия мандат до тук само това правят..... оплакват се или пък си приписват чужди заслуги.... едни големи хленчовци!!!! Тъпи ГЕРБ-аджии!!!

Е на това му се казва " шменти - капели 4 , човека трябва да си затвърждава все пак " авторитета " на специалист особено в този сектор.

средната не е 8, не е 4 а най-много 2. Най-много и то ако не броим тумбата 'специалисти' по кварталните кафета и ланоподобни.

Много ми е интересно, кой IT специалист изработи новият софтуер на М-тел? Ако се обади ще му дам 1 000 000..........тояги!!! Обади сеее.

Не са българи.

Поредната лъжа на един _ъздухар

С нетърпение чакам новия си фиш, явно в HP имаме увеличение на заплатата в пъти :)

Няма никъде толкова високи заплати, толкова пари може да заработваш само от някаква частна дейност. Ако въртиш няколко магазинчета например. Но от ИТ на заплата можеш да поддържаш добър стандарт в БГ, не и да забогатяваш.

В HP има заплати по 7к+, може и в САП да ги има. Не са средните обаче, камо ли за цяла София (за страната няма и да пиша).

"Хюлет-Пакард" си направиха център за телефонисти в София, за да могат да им работят много и за жълти стотинки. А от 98-ма година до момента, средна заплата от 8000лв. в сектора не съм видял. Е, виждал съм и по 10,000лв., но такива заплати обикновено взимат ръководни длъжности и то само единици от тях. По-лошото е, че сега всички, които не знаят истината, ще си мислят колко много пари взимат в IT сектора. Поредното разделяй и владей.

че то сега в IT заплатите са най- високи!!!!!

Това просто не е вярно. Големи са, на специалистите с опит, но така е в повечето отрасли. Тук най-много хора ги вземат 'на заплата' за това се говори така - останалите браншове най-често не са на такива форми на заплащане.

"Той отбеляза, че средната заплата в IT сектора е 7-8 хиляди лева на месец" Бива да не си в час...ама толко...

Абе тя е толкова ама в чужбина :) в БГ (София) по мои наблюдения е около 2000 (чисто).

Някой казал на Боко какви са заплатите в Германия, а оня помислил, че става дума за България. И то за "средни". Може би през третият му мандат ще станат такива, а ако дочакаме петия - тогава ще сме #1 в света. Аз искрено се надявам да не си изкара първия мандат, че ще паднем на африканско ниво.

Борисов да га ду... ЩОТО: 1) По времето на триглавата ляма имаше стипендии за постигналите добри резултати по информатика, математика, химия и физика, и песни и танци... т.нар. на "Програма за закрила на деца с изявени дарби " ТАЗИ ПРОГРАМА Е ПРИКЛЮЧЕНА ...поне така казват в общините! 2) Щото е пожарникар и не разбира от IT, а единствения, дето требваше наразбира то IT то е РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ, ама той е отсвирил този занаят и се бори с регионалното развитие 3) Cаше (Безуханова) , а стига го лъга тоз чоек вече, че се замая 4) "Седмото национално състезание по компютърни мрежи за ученици в математическия факултет днес. " - кво ли е това ????

Плевнелиев неотдавна призна за компютърната си неграмотност и че не знае как се пращат имейли...

Що за обещания са това, като няма кой да ги изпълни поради предсрочни избори? Хайде тогава и два мола от мен.

В кои сектори от икономиката се печели най-добре? ....... Така според официалните данни един държавен служител взима средно около 731 лв., докато при частния бизнес заплащането през 2010 г. варира от 583 лв. за първото тримесечие до 605 лв. за второто и третото. Най-добри заплати се получават в сектора Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива 1. 377 лв. На второ място по добри заплати се нареждат финансистите и застрахователите с 1. 294 лв. на месец, а след тях са слжителите в сектор Далекосъобщения с 1.283 лв. ....... Явно тези 6-7 К заплати се отчитат по друг начин , като бонуси и кой знае как... кеш, брой, на ръка и т.н. Кой каза, че западните компании в българия не укриват данъци и осигуровки? Истината е, че може да има такива средни заплати, но първо трябва да си оправим къщичката ... иначе сме си си оставаме евтина работна ръка за западните компании ....

Въщност IT влиза в някаква друга по-голяма категория. Например в някакво производство. При преброяването го открих някъде навътре из отраслите, дори в няколко за различните видове IT дейности. 6-7К няма как да е вярно. Ако се отчитат по друг начин, то откъде държавните органи знаят теи числа?

НКИД - Национален Класификатор на Икономическите Дейности ..... link ..... СЪЗДАВАНЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ИНФОРМАЦИЯ И ТВОРЧЕСКИ ПРОДУКТИ; ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯ Този сектор включва създаване и разпространение на информационни и творчески продукти, които са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Включва още дейности по осигуряване на средства за предаване или разпространение на тези продукти, данни или съобщения, дейности в областта на информационните и комуникационни технологии, както и други дейности, свързани с информационни услуги. Основните раздели на този сектор са: - издателска дейност, вкл. издаване на програмни продукти - раздел 58 - филмопроизводство, звукозаписване и издаване на музика - раздел 59 - радио- и телевизионна дейност - раздел 60 - далекосъобщения - раздел 61 - дейности в областта на информационните технологии - раздел 62 - други дейности, свързани с информационни услуги - раздел 63ИТ-то не е производство в буквалния смисъл на думата, ИТ-то е предимно интелектуална дейност .....

Борисов започна да лъже и децата.

Всички добре занем, че в момента ИТ-то в България съществува единствено заради евтината работна ръка и ниския корп. данък от 10%. Ако в даден момент наистина се случи така, че средната ИТ заплата достигне дори 3000 лева , автоматично ИТ аутсорсинга ще си набие камшика още по на изток(това лично мен не ме кефи). От скоро се говори за промяна и на корпоративния данък(пакта евро плюс) което още повече не ме кефи ... след няколко години май няма да сме много привлекателни за инвестиции...

Средната заплата може би е над 3000. Както писах по-долу, не бива да бъркаме средна с масова заплата. Не е изключено редки високоплатени случаи да вдигат с двадесетина процента спрямо масовото.

С това съм съгласен.

а каква е масовата?

Средна означава да събереш всички заплати и да разделиш на броя на хората. Какви са тия понятия средни и масови дето ги измисляш? Явно осредняваш само от тия дето ти харесват, а които са ниски не се броят.

Заплащането зависи в голяма степен от търсенето. Търсенето зависи от инвестиционния климат. Беше ясно, че инвестициите в строителство са големи, но не са жизнеспособни в дългосрочен план. Хубаво е ако зад едно таква говорене се крие преориентация към нещо смислено. Не е уцелил само с около два пъти. Но като се има предвид фирмената тайна за заплащането, то колкото и да не е в час, все пак е първият управник с официално предположение. Досегашните статистики показваха все как най-високото средно заплащане е в еди каква си промишленост и е например 1089 лева.

Глупости и популизъм .Интересно в коя държавна фирма ,агенция се IT специалист взима 8 бона.В частните фирми - колкото дават ( може и повече но на практика мноооого по- малко.И там като на всякъде шефът е Човек - иска почивка на хаваите и т.н. и няма пари за такива глупости като заплати ).Сиреч като на всякъде.

Борисов обеща да контролира интернет...за такива заплати - такава работа. За други заплати - други фирми.

Разбира се, че именно тези специалисти трябва да получават подобаващо възнаграждение. Стига вече сме пълнили гушите на Адвокати, които и представа си нямат от ученето, което пада, за да станеш омпютърен специалист.

Г-н министър-председателя трябва да знае, че такива заплати в България не се дават току така... А защо-? Попитайте г-н Хампарцумян , г-жа Виолина Маринова и др. банкерии...

Кой знае защо ,като чета всичко това,си спомням,че когато Тодор Живков откриваше завода за полупроводници,гвоздеят речта му беше "...Ха да ни е честит завода!Тази година за полупроводници,а догодина - за цели проводници!"

Г-н Борисов, някой пак Ви е подвел относно размера на заплатите в ИТ -сектора...!Тук и наполовината на споменатите от Вас-НЕ ДАВАТ! А ЗАЩО ЛИ ?Попитайте съответните ръководители..директорите на ДСК, УКББ-КОЛКО ВЗИМАТ-СИСТЕМНИТЕ АДМИНИСТРАТОРИ, ГЛАВНИ ЕКСПЕРТИ, ПРОГРАМИСТИ С НАД6,7 ГОДИНИ СТАЖ!?..А МИИИ--хиляда и нещо...до две .и нещоо!?-това е -а в Европа-стартират от 4-5 000 евро...!?

Абе, айтитата, някой видя ли по какво е състезанието? Циско академия с теоретични въпроси, това на запад се води общ курс, хората с циско академиите ако си мислят, че някой ще им даде 7-8 хилки са в голяма грешка - обикновено се иска доста повече, за да си вземат и 1000-1500-те лева. Изобщо ефтин матриял за телелинк и друготе организатори.

нещо ти е бръкнала в д-то циско "академията". курсът там не би трябвало да е теоретичен, а че във университетите си е мизерия (вкл и елитните такива) това не е проблем на циско.

Бойко Бойко, все обещаваш неща, които не зависят от теб. IT-тата в цял свят всемат по-големи заплати от твоята (е, като не ти броим рушветите).

Бокооо, Бокоооо, пак се изср....В друси сектори е по-належащо да се вдигат заплатите. IT специалистите и без това взимат хубави пари на фона на повечето заплати в бг.

Той Бойко си обещава, керванът си върви....

Това за заплатите в чужбина за експерти в ИТ. В БГ - е някъде наполовина. ( иначе няма смисъл за идват чужденците )

Всички ние, които нямаме психични заболявания, сме убедени, че там във света на Бойко всичко е много красиво и спокойно....

Какво правим...?... ,ако всеки си спи в своя свят...? Може би трябва да се събудят..., но от кой... почти всички са заспали...? Кво правим..? Често срещан въпрос..., не мислиш ли..?

На улицата се решават всичко, по форумите - нищо.

А обеща ли да разбие картелното споразумение между ИТ фирмите за наемане на ключови ИТ специалисти. Като "крепостни селяни" няма никакви шансове да се вземат такива заплати.

Ти, приятелю, доколко си наясно с процесите в тази сфера? От колко години работш в тази сфера? Аз лично работя от доста и мога да ти кажа че това за картелното споразумение е пълна глупост, просто пазарът определя някакви нива, а през псоледните две години пазар на практика няма, което е видно по оборотите на фирмите

"Завиждам ви не само за младостта, а и за познанието." - Бойка може да завиди за познанието и на тухла-четворка (с извинение към строителния материал, една тухла поне върши работа)! НР си направиха телефонната централа в БГ, защото им е най-евтино, а Бойчето се опитва да пробута това като доказателство, че е хвърчим неудържимо напред?! Обещала била :))) Ще падна от смях! Нито това подобие на правителство, нито което и да е от предишните са направили, каквото и да е, за да взимам заплатата, която взимам сега! И докато сме на темата за пари: за КПД-то, което Бойка и Ко. демонстрират, те не трябва да получават заплати, а да дават пари! Обещала тя... :)))

И аз мога да обещая на банкерите големи заплати. Гарантирам, че ще вземат по 50 000 на месец. Това стига ли да стана премиер?! - Този човек е уникално тъп. Обещава неща, които ИЗОБЩО не зависят от него... че и гарантира даже. С какво гарантираш, бе?!? Нямаш нито диплома, нито акъл.

Аз давам....добър девиз..., но ти кой си....има правила..., но те са фалшиви и неработещи....Предлагам да изчистим боклуците от България.Да започнем на чисто и еднакъв старт за всички......, хубаво е понякога човек да сънува....., по добре е някои да се събудят вече...така, че моля помогнете им.

За непрекъснатото умствено развитие на премиера говорят и следните думи казани от сърце и с чупка в кръста: "Няма български премиер, който да е ходил 7 пъти на театър и да се ... премиера Борисов, каза по БНТ министърът на културата Вежди Рашидов" Бойко знае какво говори!

Да, едва ли някоя европейска държава е имала по-прост премиер. Жалко, защото това е лицето на Бг пред света. Но ....

Приказките са едно, лошото е че са само те (покритие няма) Моля погледнете сайта link и изберете английското знаме. Бива ли такова нещо - за този сайт са платени 3,ооо,ооо лв. - една от основните държавни агенции и надпис - COMING SOON ... Нямам думи

Б.Б. си навлече гнева на ИТ фирмите :) Сега служителите им ще си поискат средната заплата със задна дата :)

Сега ще се почнат едни протести...

Забравил е да каже, че по неговите виждания това ще се случи по време на 18-йия му мандат като премиер, определено смята поне толкова да управлява :))) Аз обаче мисля че ще си остане самос първия че ми писна от постоянните му лъжи

пази боже и да го изкара целия..

абе къде живее министър председателя? къде ги видя тея заплати по 6-8к лева?