Турски тираджия уби един от най-добрите ни колоездачи

48-годишен турски шофьор на ТИР блъсна и уби на място един от най-добрите ни колоездачи Мартин Гачев. Заради инцидента велосипедисти организират протест.

Обратно в новината

Коментари - Турски тираджия уби един от най-добрите ни колоездачи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Занимавам се с шосейно колоездене от 2 години. Наистина доста често се случва, да те притискат и да минават на по-малко от метър от теб, което с по-голяма скорост е доста опасно, защото те засмуква към задминаващият те. Малко повече толерантност трябва, въпреки че повечето шофьори се съобразяват, но в случая инцидентът е станал на място с ограничение 60кмч, където видимост има. Още не се знае шофьорът ли е карал с превишена скорост или пък колоездачът е бил без нужните светлини. Но имайки предвид, че е тренирал всяка вечер, едва ли би се излагал на риск да кара без светлини и светлоотразителен екип. Със сигурност протест трябва да има! И то не само един. Нека се изостри вниманието към проблема и да се търси решение. По-строги мерки срещу такива шофьори-убийци, законово минимално отстояние за изпреварване на велосипедист и маркиране със знаци на пътищата използвани по-често от колоездачи и велосипедисти.

Жалко за човека, но да караш колело по тъмно на междуградски път е безотговорно. Един голям камион може само с въздушната си струя да изхвърли колоездач от пътя

Ми не може, не така лесно...

Нарочно го е сгазил. Тези гадове са много нагли по пътищата ни! Да ги товарят на влакове, да им взимат по 500 евро за превоз и от едната до другата граница без да се спира! Хем за нас добре, хем и за БДЖ!

Комплексарщина лъха от постовете на велосипедистите. Я малко въпроси за господата с комплекс за малоценност: - колко клоездачи спазват изискването да управляват велосипедите със ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА светлоотразителна жилетка? - колко велисипедисти познават ЗДВП като участници в движението по пътищата? - пресичането на пешеходна пътека ВЪРХУ велосипеда нарушение ли е? - Видял ли е някога санкциониран велосипедист за нарушаване на ЗДВП? - Всички изброени по-горе въпроси често срещани ли са в София? Не става само с искам права г-н комплекс, с правата идват и отговорности. Докато си мислите, че всеки ви е задължен, ще мрете като мухи, това е положението, законите на физиката важат и за велосипедистите, а после на св. Петър обяснявайте, че и той ви е задължен! За мен велосипедистите са в същата категория като бакшишите, маршруткаджиите, голфаджиите и онези малоучните, които дрифтят по светофарите!!!

но в Европа принципът е друг. Сутрин от 7:30 улиците се изпълват с родители на колелета дърпащи количките с най-малките и деца каращи колелета без педали, мъниците на тротоара,по-големите деца до 12 години също,всички други са сред колите отиващи към работа, не казвам бързокаращи, защото е абсурд. Изчакват се, съобразяват се. Усмихвам се винаги на тая картинка, като знам как е в България

В коя Европа? В тази на морковите ли? Тази , която не ни дава да си сложим ред у нас? Щото първа същата тази Европа може и да ни бомбардира, ако недай сои боже кажем , че някой не е ром, а циганин и същия краде безогледно

Тоя човек какво е нарушил? На пешеходна пътека ли е бил? Ако закъсаш с колата и попаднаш на анадолци и след това четеш в коментарите "той защо е носил ан_с през нощта? " По твоята логика настъпването на непрейъсната линия нарушение ли е? Ходенето по велоалея нарушение ли е? И докъто носиш ан...

Око за око ,зъб за зъб ! Щом са леки законите можем да си отмъщаваме на Съдиите със смърт ! Пуснали убиец , Съдията да отговаря , режат главата му ! Само така може да се реши проблема ! ГЕРБ измислиха тези нежни закони !

ТОВА "ОКО ЗА ОКО И ЗЪБ ЗА ЗЪБ "Е МНОГО МАЛКО. ТРЯБВА ДА СТАН Е "ОКО ЗА ДВЕ И ЗЪБ ЗА ЧЕНЕ"

"Шофоьорът е задържан" и да очакваме в следващите, нааай-много 24 часа,да го изпратят по живо по здраво към Турция,както ,нормално,процедират при подобни тежки престъпления.

Сега няма ли да го изпратят в Турция, че уж там да го съдят, а пък там да си го пуснат да си ходи по живо по здраво...... Тъпи хора управляват държавата ни и затова никъде не ни уважават, защото като видят управляващите какви ги вършат и се гаврят с нас!

Чий го дири велосипедиста на международен път с голямо натоварване??? Каквото е търсил си го е намерил! Тираджията не е виновен!

нашата номинация за наградите дарвин тази година

Не е ли странно, че тоя чешит дори НИКАКЪВ документ за самоличност не е носил у себе си - далеч от дома си, извън населено място?! Нарушава един елементарен обществен закон и демонстрира липса на инстинкт за самосъхранение - кой му е виновен в случая?

От къде накъде велосипедисти и тираджии ще карат на един и същи път? Ако това е станало на магистрала , велосипедистът няма работа там!

Често виждам велосипедисти да карат по аварийната на магистралите. На места, авраийната е малка, голяма или никаква. Там не им е мястото на велосипедистите. При спукана гума, примерно, често колата завива в едната посока, докато я овладееш - ако в аварийната има колоездач - смятай, че е заминал.

по магистралата колелетата са забранени.... и едва ли случая е такъв...

TIREX

срещал съм такива с колелета но са придружавани с коли със сигнализация. И няма как да не ги забележиш.. тоя си джиткал по средата явно.. че турците са убийци и трябва да им се забрани да минават през булгаристан е друга бира.

Товарният автомобилен транспорт в България вече е надминал но интензивност и брой възможностите на транспортната ни система. По т.н. ни автомагистрали и главни пътища се точат кервани от камиони. Бъдещето и решението е в ограничаването му чрез развитие на ЖП транспорта - в Европа вече се мисли и за това.

съдът и държавата да се справят с проблема с турските тираджии, които умишлено ни избиват по пътищата!!! Вижте го кой е и направете така, че никого повече да не седне зад волана! Докато не започнем и ние да ги чистим и осакатяваме тия няма да спрат да ни избиват нарочно! Та колко вече станаха жертвите на тези тираджии по нашите пътища и до кога ще търпим това?!

Преди 3 дни един велосипедист ми се изрепчи защото бях спрял поради авария плътно в дясно на аварийки и като си отворих вратата да изляза замалко не я отнесе. Беше около 19.30 а той нямаше никакво осветление нито челник нито някакво фарче на колелото което беше спортен бегач а и облеклото му беше предимно черно!

що ти да не да си имал някакво осветление като слизаш от колата??? жалко че не е била кола.... щеше да се оглеждаш следващият път...

Аз винаги гледам в огледалото преди да отворя вратата но при тъмнина и липса на осветление от негова страна как да го видя а и той е длъжен също да се съобрази и да не минава на една лайсна от аварирал автомобил.

Нали, ти го изпревари, пет метра по-късно забрави, че си го изпреварил, мина плътно в дясно, даде аварийки, той се опита да те обиколи от дясно, но ти реши да отвориш вратата точно пред него...

вместо да защитим този който е пострадал незаслужено ние плюем..... няма надежда за тоя народ, и атомна бомба да ни пуснат пак ще плюем че над Нагазаки е паднала по хубаво....

Като голям манияк на тема колела мога да кажа следното: В Бг не смея да изляза на шосе, затова и стоя в чужбина 8-9 месеца през годината и си карам без грижи, а и съм по-спокоен за децата си. Тук вина имак Полицаите, на път с ограничение 60 км се крият като къртици за да вземат 10 лж бакшиш и даже се радват на убийците по пътищата.

ЧУЖБИНА ?! ОДЕВЕ,В ДРУГА СТАТИЯ ПАК СЕ ХВАЛЕШЕ ТАКА ?! И КОЙ ТИ ДАВА ПАРИ ТАКА,ЗА СТОЕНЕТО САМО ?! НЕЩО ВЗЕ СЪМНЯВАШ ?!

гледам ги вчера карат един до друг трима, пред тях още от същите по Подбалканския път и си приказваме: Ако шибнеш единия ще удариш и тримата защото онзи отвън ги поставя в опасност, но те са отвътре и не се сещат за това. Отминахме ги и гледаме още такива, които никак не се сещат, че не е добре да са един до друг. Чудя се, защо не атакуват баирите , където няма коли? Много обичам колоездачите, но милите са адски незаинтересовани от правилата, които е добре да спазват за собствената си безопасност.

Мръсни фесове......

И по-добре ли ще се чувстваш ако беше Белгийски или Български ТИР

Колко човека, българските и белгийските тирове са избили през последните 2 години? Това с гаджалските шофьори стана ежедневие! Не броя мнагобройните катастрафи и инциденти без жертви. Мой приятел едва не загина от каращ в насрещното турски тир, добре че имаше рефлекс и излезе извън пътя в една нива. Прав е човека да обижда и да се възмущава, нали Бойко толкова време лиза задните части на Ердоган и фесовете естествено се чувстват безнаказани...

ТУРСКИ ТИРАДЖИИ ЩЕ ЗАТРИВАТ ХОРА ПО НАШИТЕ ПЪТИЩА?! ДА НЕ БИ ДА Е ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ?! А ДА НЕ БИ ДА Е НАРОЧНО?!!! ВЕЧЕ МЕ СЪМНЯВА...

Почивай в мир,колега! Молим се,само да не излезе ТОЙ ,виновен,за това ,че НЕ е бил с КАСКА!?

Не му е мястото там

Преди доста години бях активен велосипедист.Но предвидливо се отказах , защото обстановката по нашите пътища стана невъзможна .Да караш по този маршрут велосипед си е просто игра на руска рулетка.Само който е карал колело знае какво е да те изпревари на 2 метра голям камион.При голяма скорост вероятността да излетиш от пътя е огромна.Да не се обиждат колегите велосипедисти но огромна част от тях нямат и понятие от правилника за движение по пътищата и си мислят че някой е длъжен да ги пази. Да не говорим и за многобройните самоубийци които карат велосипеди по тъмно.Никакви светло отражатели не могат да ги спасят ако ги настигнат на завой или при лоша видимост.Иначе бог да го прости , но откровено казано сам си е търсил белята. Да не уточняваме ,че велосипеда не подлежи нито на регистрация , нито се плаща пътен данък, нито се иска свидетелство за управление. Т .е всеки грабва колелото и излиза на пътя и прави каквото си иска.

Dimi

Велосипедисти самоубийци има колкото си искаш - карат по тъмно с тъмни дрехи без жилетка, без фарове и светлоотразители... Когато ми се налага да карам колело през ноща съм с фар отпред, мигаща червена светлина отзад и жилетка и пак очите са ми на четири... Но от друга страна този път не е магистрала и колоездача има право да е там. И тираджията трябва да се съобразява с това и да внимава... да не говорим, че ако не се лъжа при разклона за Божурище ограничението е 60км/ч, мога да се обзаложа, че тахографа на тираджията ще покаже не по-малко от 80-90км/ч... ако изобщо е включен

Отказали сте се "предвидливо" от колелото заради обстановката по пътищата. Навън дебнат толкова опасности, трябва ли да се откажем да живеем?

Беше в периода 1991-1993 година когато всеки ден в периода Март - Юли и Септември - Ноември (началото на Ноември) ходех на училище от кв. Младост в Сливен до езиковата гимназия в центъра на града. Беше едно голямо удоволствие макар и да минавах през тенис кортовете, стадиона и градската градина където нямаше автомобили и нямаше риск. Миналата година бях в Сливен и да караш колело дори и по този маршрут е вече невъзможно, защото и там ще се намери някой да те блъсне......... Жалко за човека......

Почивай в мир! Не съм карал по този маршрут, но сега съм сигурен че ще го направя в негова памет. Надявам се да ме разберете.

Аз пък съм склонен да взема обратното решение - карал съм по този маршрут и сега мисля - да го повторя ли?

Навсякъде другаде в Европа срещаме човечност и уважение срещаме млади и стари,семейства с малки деца,в дъжд,студ и пек,но вече се е разпространило колко е опасно колоезденето в България,а и аз не бих насърчила никакъв европеец за туризъм в България.Хубаво е че има гръцки острови и стотици колоездачни пътища от скандинавските страни из цяла Европа

Редовно пътувам по този път.Не е магистрала.Преди разклона за Божурище в продължение на 1,5 км има 3 знака ограни4ение 60 км.Турски тирове не ги спазват.

като катаджиите са българи и за 20евро правят даже и свирка. Ама нали и ние се възползваме и ние даваме и то по 20 лв, не евро.

Не познавам местопроизшествието, но не приемам, че българският колоездач е виновен в това или онова. А турският бабаит?! Той няма вина, нали? Що за нация сме? Къде е нашата услужлива т.нар. разследваща журналистика? Ако нашенец, беше сторил подобно нещо в Турция, то на мига щяха да му бъдат извадени: кръщелното, родители, жена, любовница, цялото му житие, пр. И за дни щеше да бъде осъден... Когато новината се появи, казах на мой приятел, че няма как това да не е турски ТИР, та спечелих малко питие. И още. Че няма да бъде осъден, че ще се проточи т.нар. дело, докато се забрави "новината" а турчина си замине откъдето е дошъл... Познавах български турци, които се изселиха преди т.нар. Възродителен процес, и които яхнаха тирове в Турция. Тук те бяха бръснари, шивачи, комбинатори-изискани далавераджии...Сега идва ред на онези отвратителни индивиди от оня комитет, носещ името на столицата на Финландия, които следва немедлено да му осигурят квартира, за да бъде пуснат под парична гаранция, нали така? Това е - просто и ясно...За да се знае, че този случай е практиката, а не изключението, и тази практика ще продължава, защото те просто гледат на нас пренебрежително...Това е истината -вЕрвайте ми1

дали е имал фарове, светло-отразителна жилетка? Това е много важно и поучително за всички!

ПИПО

Вечер с велосипед по международен път? Съболезнования на близките за загубата им, но вината ако не цялата то по голямата част е на колоездача.

Турските тирове преминават през България с винетка за 20 лв.Не спазват правилника за движение,рушат пътищата ,не плащат нарушенията си, убиват хора и няма адекватни наказания.

понеже не само пътищата, но и полицаите ни са българи за съжаление.

Не искам по нокакъв начин да оправдавам тираджията. Редовно пътувам по този път и има много велосипедисти. На почти същото място преди 2 години имаше пак аналогичем смъртен случай с велосипедист - удар отзад. Понеже е равнинно често там се стеле мъгла/смог, като добавим и сумрачното време (18.40) наистина те се виждат много трудно. Изхождайки от горното, аз никога не бих карал колело по този път. Жалко за момчето.

Лека му пръст на загиналия! По това време е нощ, и велосипедистът трябва да е бил със светлоотразителна жилетка и червен стоп отзад на велисипеда. Писачът би трябвало да се поинтересува от тези обстоятелства - имало ли ги е, или не. Той с вродена безотговорност не го е направил. Та рано е за злоба, лукови маршове, идиотщини по форумите. Както е написано - шофьорът не го е видял, защото не е имал възможност. И натам следва, че няма обвиняем, защото виновният за ДТП-то си е платил за грешката.

Е в завой как се виждат тия бавно движещи се светлини и жилетки. Когато ги видиш вече си ги връхлетял.

Рано за злоба а вече обвияваш велосипедиста дали е имал или нямал стоп и жилетка. Даже не си и информиран. Ама важното е да злобееш и обвиняваш велсоипедиста, щот си поредния уличен състезател на 4 гуми и велосипедистите ти пречат да излиташ от пистата.

Карал е с екипировка - цялата е със светлоотразителни елементи !!! По-голяма вероятност, е да не видиш някой кален турски ТИР, отколкото колоездача.

Жилетка се изисква, тя образува по-голямо светло петно. И пак, червен светлоотразител отзад - който той може да не е имал, точно защото е спортен велосипед - плюс на спиците. Та въпросът си остава, ако знаеш - напиши нещо, понеже на журналистите им е все-тая защо е станала катастрофата. А иначе разбирам мнението ти, но може да не са достатъчни светлоотразителните елементи, за да се види колоездачът. Нещо повече, те не са и необходими по закон. Въобще не разбирам защо се продават велосипеди, не спортни, без задължителните светосигнални елементи отпред и отзад. На спиците слагат. Пък велосипедистът е бил опитен, бих казал еталон.

Мисля, че без включени светлини отпред и отзад няма право да се движи, защото е опасност за движението. Поправете ме ако бъркам.

Този ще офейка като онеци турци убили на моста на Драгоман семейството на мотор,ако си спомняте случая де.

Мощта на влекач с ремарке е толкова силна понякога, че може да завлече с въздушната си струя колоездач по ремаркето. Да не говори, че понякога бута въздуха напред и също може да окаже въздействие върху стабилността. Трябва много да се внимава.

"Турски тираджия" е нарицателно за ненаказуем индивид поради някои слабости във иначе перфектната ни съдебна система.

Нима мястото на колоездачите е на пътното платно при автомобилите и камионите?

Точно пък на международен път - София-Калотина, наистина не е.

Dimi

Единствено на магистрала е забранено придвижването на колоездачи. Пътя към калотина не е магистрала и съответно колоездачите имат право да са там, а шофьорите би трябвало да се съобразяват с това... виж срещу турските тираджии и с кола да си пак няма да се отървеш...

Ами точно по закон - там им е мястото. На пътното платно, и точно за този път няма забрана. Ако беше магистрала - нямат право да се намират на пътя.

Dimi

Съгласно закона за движение по пътищата, ако няма велоалея точно на платното им е мястото... изключение правят само магистралите и там където изрично има знак, че е забранено за колездачи...

Да направи Боку по някоя велоалейка ли? Хахахах само тук неможе нищо да стане щото е пълно с кухи!

Ама карайте където трябва! Създавате рискови ситуации както за себе си така и за шофьорите!

Dimi

И къде според вас "трябва" да карат колездачите?... чели ли сте случайно Закона за движение по пътищата или просто си говорите наизуст каквото Ви дойде на акъла?

Отиде си прекрасен човек. Почивай в мир, Марто!

Тировете нямат място на пътя!Поклон пред велосипедиста..Това е война между мастодонти и хора...

А бе аз отдавна апелирам да се осигурят въздушни коридори за тия тирове, ама а де.......

Ти, ако си същият оня 1, дето все такива редки глупости ги пуска, си неспасяем в посредствените си опити да се покажеш умник. Айде вземи да апелираш за тия тирове да се осигурят ЖП коридори, върху товарни вагони, ако може дървената ти главица да съобрази това чудо невиждано.

Турците си пътуват безметежно без винетки, без правила и газят де що моторист или велосипед му попадне - така де, България си е техен вилает. Пуснете го чиляка по живо по здраво, утре-другиден пак ще дойде да си довърши работата.

Е как пътуват без винетки ве, като на всеки ГККП има будка за винетки. Ако не си платиш не ти вдигат бариерата.

спогодба имаме да минават без пари! За тва и бяха всичките разправии последните години спомняш ли си протестите на шофьорите и транспортните фирми? А че са калпави шофьори това е известно на всички. Особенно тук и ако незнаеш по времето на Иван Костов от турското посолство на няколко пъти вдигаха олилия че нашите катаджии и даиджии деряли турските тирове. Дерат ги щото не почиват, щото неспазват изискванията попътищата. Тогава им се отрети специално отношение към тях!

Мартин Гачев -Мадмарчиган ,бог да го прости и светла му памет.Оказал се е на лошо място,когато не трябва.

За тираджията разбрахме че не е фиркан, обаче нищо не казват за колоездача. Има лекарства на които пише , че не трябва да се кара колело. Тоя с колелото с ко се помпи, че да кара там където карат тирове. Ако беше карал по тротоара щеше да е жив ама можеше някоя майка с дете да пострада.

Не знам дали някой от пишещище е управлявал 20 тонен камион, че да знае как става това. Не оправдавам шофьора на камиона - отдалеч е трябвало да направи маневра - но ОСНОВНАТА ВИНА е на велосипедиста!! Понякога просто изпреварването им е невъзможно заради насрещно движение и НЯМАТ НИКАКВА РАБОТА на пътя - има си колодруми за тая работа!!

Да се моткаш близо до тир с каквото и да е не е добра идея. Не само, че са трудно управляеми ами видимостта на водача е кофти. Всеки може да му се натресе под гумите пък в разни завои не се вижда всичко.

да бе точно така, те за тва в ония западните държави вече няма велосипедисти?

Dimi

Тоест, защото тира е голям и се управлява трудно дай да не спазваме Закона за движение по пътищата и да газим нареед колездачи, мотористи и всякаква друга паплач случайно излезла на пътя пред нас... аман от малоумни тираджии...

Не бе спазвай го ама да знаеш, че у нас има повече убити пешеходци на пешеходни пътеки отколкото такива дето пресичат извън тях. По света когато свети светофар той е зелен само за пешеходците, при нас са обединени с тия за дясно и ляво завиващите А сега се огледай колко в България те изчакват спокойно да минеш и колко те подканят с единствената цел да те прегазят и да ти пилят гуми на 5 см. от краката. Ако решат да ти дадат предимство задължително го правят на 5 см от капачките на колената ти.

Ти на коя планета живееш? Я ми кажи колко пъти си карал на колодрум? На пътя имат право да се движат всякакви превозни средства, като законът налага съответните ограничения, когато е необходимо. (без каруци, трактори и колелета на магистрала например). Като управляваш камион от 20 тона ще се съобразяваш и това е, както аз се съобразявам с всички участници в движението, независимо дали съм с кололо, джип или микробус.

Е тия за какво точно протестират. Все едно някой кораб на удари плувец и после аверите му да протестират нещо си там пред морска администрация.

Ако беше поне малко по-умен щеше да разбереш колко ти е абсурден поста.

Абсурден е ама това е реалността. Хората имат различен праг на безстрашие и търпимост на болка. Аз например обичам да плувам навътре в морето далеч от мръсната и мазна от кремове вода на брега на плажа. Обаче винаги имам едно наум, че ако ме връхлети някой джет или катер сам ще съм си виновен. Кефа да плувам в бистри води ме кара да не си притъпя страха от това, че някой ще използва главата ми за шамандура. Когато карам колело обаче ме е страх да го карам по асфалта дори да знам, че там минава една кола или един камион на час. Карам си колелото на тротоара. Там 100% съм зашитен. Пешеходците, децата и майките с колички обаче не се чувстват сигурни въпреки, че си карам колелото с 3-6 км/ч.

Ееее, бива ли да арестувате шофьора. Пуснете го под домашен арест. Той ще седи и ще чака да го осъдите.

Бог да го прости момчето, заминало си е вече. А останалите живи колоездачи- нямате/ме работа с велосипеди на пътя по тъмно. Не ни виждат, или друго, без значение какво, но риска е голям. Да не става дума, че има и много по-лошо от това да загинеш на място...

Много често колоездачите не спазват и правилата за движение, като се движат по посока на движението, а не срещу него. Ако спазваха правилата за движение по пътищата, щяха да виждат какво идва срещу тях и да имат някакъв шанс да се предпазят.

пешеходците трябва да се движат срещу, а велосипедистите по посоката. За тва и отзад отражатела е червен. Има и причина защо не трябва да се движи колоездач срещу МПС то щото шофьора на автомобила неможе да определи скороста при насрешно движение. Физиология на зрението.

Явно не си шофьор. Велосипеда е ППС и трябва да се движи както останалите на пътя, а движението срещу останалите е само за пешеходците.

Мисля ,че там където се движат тирове и камиони велосипедистите нямат никаква работа. Бог да прости загиналия.

джитетата са за коли и камиони, за колеларите има вело алей,за каращите по джидето има пилотни коли с буркани отгоре дето светят и сигнализират за опасност

Еба*си мамата резнаците как продължават да ни трепят в мирно време.... Това е поредното убийство на български гражданин от скапан фес.

Истината е че българските пътища не са пригодни за велосипедисти. Много магистрали, много нещо ама пътища лоши.

мартинчо пийна вода, един вид...