КАТ иска месец без книжка, ако шофьор не спре на ”зебра”

Ръководството на столичната служба КАТ предлага да се отнема за един месец свидетелството за правоуправление на всеки шофьор, който не дава предимство на пешеходна пътека.

Обратно в новината

Коментари - КАТ иска месец без книжка, ако шофьор не спре на ”зебра” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Предложението е глупаво и пресилено. Катаджийте да контролират движението и да помагат на водачите, кагато има затруднения в движението, а не да се правят на законотворци. Те затова са катаджий, а не народни представители. А Ако предложението идва от някой началник, то той е за незабавна смяна. Само човек с болни властови амбиции може да предложи подобна санкция. А такъв човек не може да има каквато и да е изпълнителна власт. Санкции трябва да има, но без сталински крайности! Отнемането на книжка нищо не променя - за пример виж новината за шофьора в Шумен - 3.5 промила, с отнета книжка и катастрофа. Това повече заслужава да се наказва!

Всички искаме ред, ама само, на думи, е няма, да се оправим никога с това балканско мислене.

а кой ще глобява пешеходците, велосипедистите, каруците и пр. , които според ЗДП подлежат на глоба от 30 лв ако не спазват същите правила за ДП, които важат и за шофьорите? айде глобете първо един ром с каруца, пълна със крадено желязо. Да не говоря, че вчера спирам както винаги пред пешеходната пътека и чакам една дама да пресече. Обаче и тя спря по средата на пътеката и стоим двамата и се гледаме. След 1 мин отварям прозореца и питам - госпожо, ще пресичате ли или да изляза и да ви пренеса на ръце ? Отзад зад мен имаше поне 10 коли, които ми свиреха да тръгвам и да не ги бавя. е как трябваше да постъпя ?

Този Милчев мисли да направи още една хранилка на полицаите не само на катаджий ,а на всички . Първо да научи пешеходците как се пресича улица "спира се на тротуара поглежда се на дясно, после на ляво" и след това ако е чисто да пресече ,с това ще даде и възможност на шофиорите да го видят и да му дадът предимство ,а не да пресичат говорейки си по телефона и гледайки на другата страна или хвърляйки се като овце заминаващия тролей .То това отдавна си е написано ,но трябва да има хранилки .Той по добре да вземат да помислят къде по големите улици как да увеличат скоростта , а не да ги остават без знаци и когато те спрат полицаите си пребират своето ( знаците обикновенно не се поставят след ремонт на на тези улици)

Ти явно или си олигофрен или си един от онези джигити които постоянно се опитват да отнесат някой по пешеходните пътеки включително деца и майки с колички. Докато такива като теб щъкат напред назад по улиците мислейки се за Богове, България няма да бъде приятно и безопасно място за живеене.

създаването на такива глоби и правила ще доведе до повече катастрофи с пешеходци ,защото те си милят че като са пешеходна пътека не можеш да ги пипнеш с пръст и едва ли не са богове на пешеходната пътека ,вярно те са с предимство но всички тези "привилегии" задължително намаляват бдителноста на пешеходците и това ще има жестоки последствия ,смятам че 1 глоба от 20лв е напълно достатъчна за водачите на мпс.

Шокиращ екшън се е развил на 1 септември в близост до Стара Загора, за който МВР мълчи, а вътрешният министър Цветанов пропусна да се яви по bTV за да оповестни поредната шумна акция на управлението на ГЕРБ. На 01.09.2011 г. в близост до гр. Стара Загора, зам.министърът на земеделието и храните Георги Костов, пътувайки с шофьора си в служебния си черен джип със софийска регистрация е застигнал автомобила на младеж от гр. Николаево, който пътувал към гр. Стара Загора. Какво точно се е случва на пътя между двата автомобила е въпрос, който разследването трябва да изясни, но явно зам - министър Костов и шофьорът му са били провокирани от нещо, което ги кара да започнат да притискат с джипа си към канавката автомобила на момчето от гр. Николаево. След като вип особите го засичат и избутват от платното за движение, принудително са успели да го спрат, след което двамата "юнаци" са слезли от министерския джип и са му теглили един хубав юмручен бой.

ЦОКО, АЙДЕ ИЗЛИЗАЙ В БЕЗСРОЧЕН ОТПУСК!!!ПИСНА НИ ОТ ТЪПОТИИ!!!

Кой кретен направи с данъците ни на 4-ти км, преди 2 месеца само, до новата зала на колелото, знаци със зебри и прекъснати пешеходни пътеки, за да обърква всики шофьори и пешеходци в този батак.

Потните, мазни катаджийски фуражки, поради горещините тези дни, завряха и с голямо напъване, тиквите под фуражките им изсраха поредната малоумщина. Резултата от тази проява на заврял мозък без гънки, ще бъде един: Пешеходци олигофрени, които и в момента пресичат неправилно, отново ще пресичат неправилно, но с вдигната ръка!

Този алкохолик веждичката, колко пъти е карал пиян, ама се измъква. Голям моралист излезе. Да трябва да се спира на пешеходни пътеки, Да само ако вдигнат ръка. Пълно е с хора които блеят или просто си стоят до пешеходната пътека без намерение да пресичат, не мога да спирам за всеки който е в радиус 5м от пешеходната пътека. Новата игра за шофьори е следната. 2-ма катаджии дебнат на 50-100м от п. пътека, а на пътеката поставени лица (примерно деца на 15-16) срещу процент ще скачат изведнъж на пътеката, а ние ще ковем спирачки като норматив и всяко година нови дискове :)

Абе интересно що тогава навсякъде където съм бил в Западна Европа и в САЩ в момента в който стъпиш от тротоара на пътеката и всички спират?!Не че няма пак олигофрени като тук,ама такива солени глоби отнасят че свят им се извива?!А и ако някой шофьор убие пешеходец,защото е карал с несъобразена скорост,въпреки че пешеходеца го е информирал с ръка няма ли риск шофьора да излъже че пешеходеца не си е вдигнал ръката?!Това с вдигането на ръката е пълна глупост!Всички сме правили нарушения и като пешеходци и като шофьори!Това че 20 години сме си правили каквото искаме и не сме спазвали закона не значи че нетрябва да започнем да ги зпазваме!А в закона си пише че при наближаване на пешеходна пътека скоростта трябва да се намали!!!

Не е ли по-добре закона да е следния: ако шофьора блъсне човека на определеното място за пресичане, да иде в затвора и да плаща обезщетение на близки и роднини. Но ако шофьора блъсне пешеходеца улицата където това не е разрешено и го убие, то пешеходеца да плати щетата на колата, нанесената психична травма на шофьора и задължително лечението си, но без участието на здравната каса. И да видим тогава така наречената от пресата и КАТ "война на пътя" дали ще продължи. Вярно е че всички карат бързо, но и пешеходците не спазват правилата и изскачат като побеснели глигани на пътя, просто защото трябва да минат от където са решили.

Май не ти се отдават разсъжденията!Като си карала шофьорските курсове не ти ли обясниха че винаги трябва да пазиш пешеходеца?!Винаги по-големия пази по-малкия!Все едно ти да правиш неправилно изпреварване и да те блъсне камион и роднините ти изплащат за нанесени материални и психични щети на шофьора на камиона?!Пък и нещо много си объркала в коментара си-хем шофьора ще блъсне пешеходеца и ще го убие,хем пешеходеца ще плаща на шофьора!С какво?Валутния курс от Отвъдното при живите не важи!Затова трябва да се спазват знаците и скоростта!

Супер, обаче какво представляват пешеходните пътеки в България: Намитат се на самото кръстовище, светофарите са общи за превозни средства и пешеходци, ако някой се влачи при смяна на светофара някой ще те отнесе докато даваш път на пешеходците. Туй пук даване на предимство на пешеходец на двулентов път в едната посока е пълно безумие никога втория не спира почва да изпреварва и отнася пешеходци и майки с колички. Пред зад и на самите пешеходни пътеки има паркирани превозни средства по този начин пешеходците се виждат твърде късно че са на пътеката.

ТОВА Е ПОРЕДНАТА БЕЗУМНА ПЪПЕШОВА МИСЪЛ!!!ПРЕДЛАГАМ НА ЦОКО ДА Я ДОРАЗВИЕ!!!ПЕШЕХОДЕЦЪТ КАТО ВДИГНЕ РЪКА ТРЯБВА ДА ИЗВИКА СИЛНО:АЗ НЕ ИСКАМ ДА ГУШНА БУКЕТА!!!АКО ВСЕ ПАК ГО ГУШНЕ ЗНАЧИ НЕ Е ВИКАЛ ДОСТАТЪЧНО СИЛНО!!!!

Не разбирам какво толкова се палят всички!Закона е ясен в това отношение и той гласи че трябва винаги да пазиш пешеходеца ДОРИ И ДА НЕ Е НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА!И аз съм недоволен от пресичащи не където трябва пешеходци,но пък съм съвсем наясно,че трябва да се шофира внимателно,а не безрасъдно!А и всички както сме шофьори,така сме и пешеходци!!!А,и вчера в час пик(около 18ч)на жълтите павета пред Париба както исках да си пресека на пешеходната пътека за да си взема колата от паркинга(затова изрично споменах че сме и шофьори и пешеходци) един тежкар с джип профуча с около 80км,беше влязъл в насрещното защото няма коли,за да се набута 20-30м по-напред от останалите балъци дето си чакат кротко на кръстовището!Е за какво говорим изобщо!И най-шокиращото е че точно на 10м от пътеката имаша патрулка с двама полицаи които просто си седяха подпрени на колата и гледаха мацките по колите!Егати арогантноста!

Вдигни ръка-спри джигита, а аз какво да вдигна за да спра овчеподобната пасмина, която изскача изневиделица на пътя и се влачи един по един? Докато не започне да се пресича само на пешеходни пътеки и то по установен ред и на групи не очаквам да се промени нещо!

Аз предлагам пешеходецът на зебрата да вдига и двете ръце. А може и с едната от тях да размахва шарена кърпа, като същевременно подскача постъпателно в такт седем осми. Като отвреме навреме прави стъпка назад и полуоборот ...

kgb777kgb

Не съм срещал по-голяма тъпня от тази !!! Пешеходецът на пешеходна пътека / зебра/ така или иначе е с предимство и който не спира си е нарушител !!! НО да не забравяме и друго София се напълни със диви селяни , които пресичат където им падне като на село и представа нямат кога имат предимство / а то е САМО И ЕДИНСТВЕНО при зелен сигнал на светофар или пешеходна пътека ЗЕБРА / !!!

я пак прочети закона. така е навсякъде навън

Аз лично мисля че ако няма двустранно глобяване няма да стане ! Освен това трябва пешеходните пътеки да са ИЗРЯДНИ ! В София повечето пътеки са пътеки "фантоми"! Да не говоря за пешеходците ,които си седят и чакат такси или марширутка на пешеходната , какво ги правим тях ? Минаваш защото говедото просто си седи и милиционера на "пусия" те "излавя" .... Трябва да има ЯСЕН РЕГЛАМЕНТ ! А не да създаваме нови хранилки на КАТ!

То и сега си има закон, просто трябва да се спазва. Практиката показва точно обратното.

Винаги давам път на пешеходците, ако са стъпили на пешеходната пътека и повечето го оценяват - гледат да минат по-бързо, а някои и благодарят. И днес направих така, а отзад се разсвириха клаксони, защото ги забавих с 5 секунди. Въпрос на маталитет, а той няма да се промени, за съжаление.

Тъпанари. КАТ искат да вземат по големи подкупи. Затова го правят

А какво ще вземат на пешеходците, които като овце пресичат където им дойде на ум?

А кога ще доживеем да видим санкциониран полицай??? Случайно да сте видели полицейски автомобил да спира на пешеходна пътека. Масово карат без да спазват правилата - доколкото знам може да минават на червено итн. само ако са с включени светлинни и звукови сигнали.....

Поредната глупост. Как се доказва отнемане на предимството на пешеходеца ? Като го качиш на предният капак ли ? Това е лобизъм от страна на КАТ, за да си увеличат рушветите. НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ДА МЕ ГЛОБЯВАТ С АРГУМЕНТА - "НЕ ВИДЯ ЛИ ПЕШЕХОДЕЦА, КОЙТО ИСКАШЕ ДА ПРЕСЕЧЕ" . Ще има много постановки. Това е един от начините им за рекет. В момента се опитват да го направят официален. Бих подкрепил такава идея, но с доказателство на твърдението на куката, ВИДЕОЗАПИС. Но видеокамерата не при куките, а на стълба снимаща всичко. Ако бъдат наслагани повече камери - всички се съобразяват - даже хората стават по-вежливи. ТАКА ЧЕ ПЪРВО СИ РЕШЕТЕ ВЪПРОСА С ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО, А СЛЕД ТОВА ПРОМЕНЯЙТЕ НАРЕДБИТЕ И ЗАКОНИТЕ ! Разбира се ако искате да има ефект, а не само отчитане на дейност. Съгласен съм на основание на ВИДЕОЗАПИС да бъда наказан, но само на твърдението на корумпираната КУКА - КАТЕГОРИЧНО НЕ

Във Велинград какво са правили не знам,но адекватно за малък курортен град пешеходеца е цар.Предлагам в мерките да се обърне внимание и на пешеходците,че ползват предимство,а не привилегия.Много често,обикновено млади хора просто се разхождат и наслаждават на предимството си по нея,вместо по най-бързия начин,без да тичат естествено да пресекат.

прекрасно ,най после нещо умно.Аз съм шофъор ,но когато пресичам улицата като пешеходец ми се налага да тичам ,защото някои малоумник ще ме прегази.Те -шофъорите си мислят че щом си без кола ти нямаш книжка и хабер си нямаш от закона за пътищата - и даи сега да те утрепем...

Тази акция "вдигни ръка спри джигита" някой психопат ли я е измислил? Значи вече всички водачи са джигити и особено тези които спират! А за вдигането на ръка просто да се смее ли човек или да плаче! Още малко ще искат и да им се кланяме! По-добре да се сменят павираните пътища с асфалт и да се построят многоетажни паркинги вместо да се измислят такива малоумни неефективни акции еднодневки!

И какво ще сложат по един полицай на всяка пешеходна пътека ли? Няма как да стане! Единствено може там където има камери, но това са само много натоварените кръстовища, не съм забелязал да има камера специално за пешеходна пътека. Става ми смешно като се сетя че някои полицаи твърдяха че контрола с камери не бил ефективен, защото не можело веднага на място да се отнеме книжката а се чакало повече време. То е ясно че с камери е доста по-добре а и няма възможности за подкупи!

Кефят ме тези от КАТ :) Представям си милиони пешеходци с вдигнати ръце ала Хаил Хитлер и да пресичат с маршова стъпка... Мнооо яко!

правилно е да се дава път винаги на пешеходци...така е в цял свят...но и само с безумни санкции и наказания не става трябва и съвест.иначе да вземат на всички книжките и да са спокойни катаджийте....

Как така месец без книжка...? Направо да се разстрелват !

Пияните щофьори а ла Ставийски ги осъждат условно за убийство а тия седнали за зебрата да умуват.

На оня свят отива душата на един загинал моторист и среща душата на друг: -Ти колко километра в час си вдигал ?- пита новопристигналия. - 200 . А ти ? -Само 150 . Явно затова си пристигнал пръв......

Поредната улигофрения на управниците!

Едно умно решение като изключим вдигането на ръка. Защо трябва да се вдига ръка за да имат оправдание шофьорите ,че не са видели вдигната ръка.А иначе един месец е малко поне три месеца хем ще намалее малко движението хем ще се замислят хулиганите по пътищата дали да спират на пешеходна пътека. Но пак ми се струва ,че това е поредния балон без да се направи нещо.

Абе какви са тия глупости 1 месец без книжка - направо ДО ЖИВОТ да отнемат правото да управлява. Само дето също така трябва да започнат да чупят краката на пешеходците, които пресичат където им скимне, на червено, със скоростта на бременен охлюв и т.н. Най-големият проблем на БГ транспорта е неспирането на пешеходна пътека. Разни тъпанари летят пияни със 150 в града, но неспирането на пешеходна пътека е враг номер 1 на движението ...

Не съм съгласен, защото крайно време е да има и някакъв контрол и върху пешеходците. В движението по пътищата и те участват и доста предпоставки за ПТП са по тяхна вина. Осъден пешеходец за предизвикано ПТП няма в историята на България. Не знам колко често минавате през пешеходната пътека пред Ректората, но всички ходят като овце. Как ще се търси отговорност само от водачите без останалите очастници в движението? Според мен всички тези забрани се правят само и единствено заради лошата ни инфраструктора и лошите ни пътища. Вместо да ги оправят, по-лесно е да се издаде една забрана. Дано след като Бойко асвалтира Лунната пътека с турски фирми, да обърне малко внимание и на наще пътища!

напълно правилно!

ей шматарок,първо се научи да караш със съобразената скорост в градски условия,тогава прехвърляй топката,селянино!

Много ясно е , че не трябва да има пътеки тип зебра , а светофари или подлези и надлези . Ако трябва да изчакваш пешеходците на пътека с интензивно движение , колите никога няма да преминат . Освен това ако се движеш пеша значи не бързаш и можеш да изчакаш / пък и кратуната ти не е по-здрава от желязото , нито пък задника ти се спира по-трудно от автомобил /.Аз когато съм пеша винаги давам предимство на МПС -то и се дразня когато някои спират и ме подканват да премина , излязъл съм на разходка , а не да ми ръководи някой темпото . СЪВЕТ КЪМ ПЕШАЦИТЕ:Ползвайте си предимствата с внимание и дори се отказвайте от него , защото пострадалите ще сте вие , кел файда , че шофъора ще го осъдят условно , счупената глава ще е вашата .

Е,па,като и в двете кунки имам торби-как да вдигна ги вдигна,а!Или ще си седя на тротоара.

Седиш,бабе, и чЕкаш /като полицай пред асансьор да се съберат трима / ,и тогава молиш някой да вдигне ръка заради тебе! :-)

Като цяло на книга имаме добри в някои области наказания... Само дето не се налагат... Камери, снимки, наказания, глоби, вземане на книжки, дори затвор, ако е необходимо... Бай Ганьо така ще разбере от ред! Яки и БЕЗМИЛОСТНИ глоби!

"КАТ иска месец без книжка, ако шофьор не спре на зебра, а тенекеджията 1000лв и една седмица без кола (за задна броня, капак на багажника , задно стъкло, стопове, изчукване и боядисване). Избирай сам.

Още един начин да ни рекетират "бедните"полицаи

Ще се повторя с коментаара си по повод трагедията с майката и детето. Какви пешеходни пътеки ви вълнуват, когато на трамвайната спирка на К.Величков, на "Св. Петър и Павел", редовно ми се налагада изчакам 5-6 бясно летящи автомоболи, за да се кача на спрелия отдавна и слава богу, кротко чакащ трамвай. Там впеочем, има и прекрасно сигнализирана с пробягващи светлини, макар и поизтрита "зебра'. Ако тази нагла "практика" беше само на тази спирка, щях да хвърлям шапка. Вече реших, че има нелепа промяна в Правилника, за която аз не знам и новият "ред" е, пешеходците и градският транспорт да изчакват овчедушно да минат "спешните" юнаци и юнакини. Аз лично вдигам ръка , след като ми спрат на пешеходна пътека и пресичам тичешком, от благодарност се старая да им спестя чакането.

абе ако вземат да премахнат зебрите какво ли ще стане? не разбирате ли че тези кротки животни, са призвани да узаконят именно притичването на бързащите пешаци, за което следва да им бъдат благодарни. :))) шегичка разбира се

То и аз искам 2000лв. заплата,но какво от това.Полицаите гледат само как да вземат повече пари от рушвети.

Като им дадеш 2 бона заплата и ще почнат да отказват рушвети ли???

аз искам самолет, може ли?

Не само в София.Трябва в цялата страна да е така.

и аз искам да не се мотат дърти пендели по платното в час пик а да си пресичат само на пешехидните пътеки. тях какво ще им земат като са в нарушение - макарите ли ???

Аз след 20 години "шофьорлък" започнах да не спирам на пешеходни пътеки: - постоянно ми се случва на пешеходната пътека пешеходеца просто да си седи, а не да иска да минава - за сметка на това 10 пешеходеца минават не на пешеходната пътека, а явно трябва да ги изчакам, за да не ме изкарат убиец - спирам на пешеходна пътека, някой отзад ме изпреварва и уплашения току що преминал пешеходец се хвърля назад на моята кола - разказвай после, че не си виновен Но в общи линии съм съгласен за наказания за неспрял на пешеходна пътека, но само ако за сгазен пешеходец извън пешеходна пътека дават бонус - примерно 50% от наследството му. Смятам че така след кратък пик катастрофите с пешеходци рязко ще намалеят.

Друга идея - да си носим по една лимонка - ако някой ни отнеме предиството на зебра - да му я метаме през прозорецо. Само така ще ги отучим.

ЗДП гласи: ешеходната пътека е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение. Така че престанете с тези глупости как маркировката била изтрита и не се разбирало, че е пешеходна пътека!!!

е тогава да си отворим една сергийка, нещо, да копнем едно дръвче. аман от малумни тълкувания

Пич, не знам за какво тълкуване говориш - , това е извадка от закона, а не плод на болното ми въображение.

В тази кампания има и много недомислия.Правят се сравнения с по-напредналите страни,а тук пешеходните пътеки на много места са в лошо състояние,без видима маркировка,без предварителен знак,на много места обрасли с храсти или дървета,нощно време без осветление.Трябва да се внушава на пешеходците да са отговорни,да са сигурни,че ги виждат и че всичко останало крие непосредствена опасност от травми и смърт.