Антимафиоти затвориха виртуална библиотека

6-ма души, занимавали се с пиратско разпространение на книги в интернет чрез сайта chitanka.info, са уличени при акция на антимафиоти, съобщи МВР.

Обратно в новината

Коментари - Антимафиоти затвориха виртуална библиотека | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тези анти-мафиоти са развързаните питбули на държавата пуснати да тормозят обикновенните хора. А БНТ само как ги възхваляват докато ги показват как разбиват врати и влизат с пушкала...Това всичк е устроено за обикновенния добронамерен гражданин да бъде роб в новата ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА НА БОЙКО БОРИСОВ.

Най-накрая признаха, че Читанката не е книжарница, а библиотека .( виж новините на БТВ в22.00ч. на 23.06.2010)Е щом е БИБЛИОТЕКА тогава да върнат иззетата техника, да се извинят публично на всички засгнати и да оставят читателите намира!

Мисля ,че вътрешния министър следва да се извини за това което служителите му направиха.

От човешка гледна точка - си прав - трябва, ама той има задължения (запитай се към кого)

Браво, ГДБОП, браво, орли на правосъдието! След като разгромихте мафията, затворихте убийците, озаптихте крадците, поставихте на мястото им унищожителите на природата, изловихте измамниците и изобщо свършихте всичката си важна работа, опряхте и до най-ужасните престъпници - тия гнусни бандити-библиотикари, дето дръзват да бръкнат в джобчето на монополистите и да позволят на недобросъвестни люде да четат... БЕЗ ПАРИ!!! Хвала, хвала, хвала! Поклон! Дълбок поклон! Желая на Читанката скорошно възстановяване и успех във високоблагородното им дело. С вас сме, приятели!

подкрепям Ви 100%

Mislia che GDBOP bi triabvalo da se zanimava s neshto po seriozno ot tova.

Това беше най-глупавото нещо!!! Вместо да се стимулира четенето и образованието те правят точно обратното. Кькво да направи българина като е беден и няма пари да си купи книги. Това беше единственият хубав сайт за книги и не е вярно че на Английски няма такива - има даже много по -богати които могат да се свалят директно на телефона. Искам да кажа че таза библиотека я има и на други места -и може да се смваля цялата.

Я гледай ти колко привърженици на открованата кражба имало у нас!!! Особено когато е анонимна и никой няма да ги види, че крадат! А вие искате да окрадете любимия си автор, труда на издателя и да не говорим за другите нататък - печатница, книготърговци... Браво! Баво! Висок морал и интелигентност и то от хора, които, видите ли, четат! Щом вие не разбирате кое е кражба, то защо се възмущавате от обикновените бандити, които ви обират къщите или портмонетата в автобуса?

Жалко за такива автори, които пишат за пари! По-добре не пиши нищо, защото това е бъдещето - безплатна култура! Ако това, което пишеш е интересно, има много хора, които все още предпочитат хартиен носител! А иначе...сигурен съм, че и ти не караш по старому и не пишеш на пишеща машина, а на компютър!Не търси оправия на нови проблеми със стари закони!

Библиотеките не може да са незаконни!!! Четете внимателно закона - там пише, че библиотеките могат да възпроизвеждат произведения без разрешението на авторите и без заплащане за това: Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо: (...) 9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели; 10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба; 11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер;

До колкото те подущвам през "нета" ако не си господин другар комсомолец Николай Банев, то си негов колега и другар. Много ви е неприятно, че смукахте кръв дълго, и ви се иска да беше продължавало още много дълго, но има една подробност - с измама - до някъде! ... От тук нататък, дано с вас се занимава истинска правораздавателна система, а не такова чудо, каквото е у нас днес (имам пред вид посрещачите на оня ...).

Ти Авторе би трябвало да даваш пари за да ти сканират бозите а не да искаш проценти от ялови печалби

ти не си "автор" , а най-обикновен "мръвкаджия"!!!

ЗАЩО ББ? ЗАЩО!?! ЗАТОВА ЛИ ГЛАСУВАХ ЗА ТЕБ И ХОРАТА КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАШ? ЗА ДА СИ ПО-РАЗЛИЧЕН ОТ СС. ДА, ПО-РАЗЛИЧЕН СИ - ОЩЕ ПО ГЛУПАВИ И БЕЗУМНИ АКЦИИ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ! "Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата"

След като разрових в малко установих няколко интерестни неща. Първо собственика на сайта не е арестуван и не е чувал май за ГДБОП, второ май сайта е хостнат в чужбина и е с прецакан сървър а не е свален (ГДБОП ли са го прецакали или е съвпадение незнам но подозирам второто :) ) Копа който са намерили май е за форума на сайта и за някакъв речник, и Кого подяволите са арестували (та чак 6 човека) хич не ми го побира главата. Май се очертавата поредната издънка на ГДБОП в услуга на някой с прояви на подсъдна полицейщина.

Въпреки че съм свързан с издателство, а и със списание, съм категорично против подобни действия. Признавам, че ползвах Читанка в работата си и тя ще ми липсва. С полицейщина и цензура, осъществявана от очевидно не особено четящи хора няма да се стигне далеч (по-точно - ясно къде ще се стигне). А законът за авторските права отговаря на представи от преди близо век.

Ами айде преди да напишете поредната глупост като коментар, се замислете и ми дайте пример в коя развита европейска държава има подобни free share сайтове, че нещо не мога да се сетя...и аз не знам защо...

А защо все някой друг да ни е за пример, а ние да копираме?? Защо един път ние да не сме първи, ако това е хубаво за хората? За съжаление не сме първи, споко - виж- the pirate bay!

Библиотеките не може да са незаконни!!! Четете внимателно закона - там пише, че библиотеките могат да възпроизвеждат произведения без разрешението на авторите и без заплащане за това: Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо: (...) 9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели; 10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба; 11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер;

Това, което пишеш може да помогне на адвокатите! Имайки в предвид проените в техниката, ДЪРЖАВАТА , както на времето е направила библиотеки и читалища с цел повишаване на културата, СЕГА трябва не да затваря виртуални частни библиотеки, а тя да създаде и поддържа няколко такива! Но съвременните държавници, вместо да са благодарни, предприемат безумни действия! Как може държавниците от миналия (а и от по-миналия) век да са мислели, дарили са площи, строили са просветни сгради, за да се повиши културата на народа, а съвременните, като коне с капаци, да гонят букви от закона и се занимават с авторски права??

Поредната показна акция на МВР в името на рейтинга на Бате Бойко Борисов - Бухалката. Тия малоумници ще вземат да влязат и в централната библиотека (където можеш да си преснимаш АБСОЛЮТНО ВСИЧКО само срещу стандартната такса за ксерокопие! (Според закона, от всяко издание трябва да се отделят поне 20 бройки за централната библиотека) ... жалкото е, че изпростелият ни и неграмотен народ вече не чете книги, а интернет е последният лъч светлина в тънела...

страхотен сайт затвориха , и сега се бият в гърдите, ТРАГЕДИЯ, боклуци много ме е яд

Хора, според мен не сте прави - реагирате твърде емоционално, което е разбираемо, но това ви пречи на разберете и приемете, че наистина в този случай най-вероятно има проблем с нарушаване на авторски права. Този интернет сайт няма легален статут на библиотека (вижте в закона за обществените библиотеки кое е библиотека и кое не) и поради тази причина няма право без съгласието на авторите да разпространява техни произведения, с изключение на тези произведения, за които е изтекла защитата на авторското им право по закона за авторските права. Очевидно на този сайт са били качвани произведения, които се ползват със защита на авторско право и то без съгласието на авторите им, съзнателно или не - така, че без значение дали е безплатно или не в случая най-вероятно са нарушени авторските права на някой автори!

А на времето, когато е нямало библиотеки, по кой закон са ги строили? Защо де се гледа по-съвременно на проблема и не се приеме за разглеждане корекция (осъвременяване) на стария закон? Ама по-лесно е - на кладата! Затова хората реагират емоционално! Държавата е хванала закона , както инквизицията - библията и ще минат години, преди да се осъзнае!

Легалният статус на сайта вероятно е спорен. Фактическият му статус обаче, след всички тези коментари, трябва да е ясен на всички. Дори да е последното не докрай законно нещо в интернет, пак е безобразие просто да се затваря. Най-малкото е редно мерки да се взимат СЛЕД като съдия се е произнесъл по въпроса, а не преди това. И не е задължително това да означава затваряне - нека посочат незаконното съдържание - и основанията за статуса му - и дадат възможност на администраторите да го озаконят или да го свалят. В случай, че съд постанови така. Парадоксалното е, че в ситуация, на конфликт между това, което е полезно за обществото като цяло (надявам се, никой няма да спори, че четенето на книги е добро), и нечий в най-добрия случай спорен финансов интерес, държавата застава на страната на парите, а не на гражданите си. Безцеремонно, тенденциозно и с апломб.

Напълно подкрепям идеята за специализирани съдилища. Един такъв съд трябва да осъди всички участници в тази акция заедно с министър председателя и вътрешния министър на следното: да прочетат всички книги в сайта читанка, който са затворили. Това им стига.

Това звучи добре. Но въпросът е дали могат да четат или някой ще се наложи да им ги чете?

Закона за авторството, като че ли е малко спорен. Аз например мисля, че в този закон трябва да пише, че автора освен очакване на облаги, трябва да носи и отговорност за труда си. Като първа под точка да бъде : "автора на закон оправдаващ престъпление да бтде съден за подстрекателство". Автор, желаещ да получи като заплащане за труда си часово възнаграждение с коефициент по-голям от 12.34 от минималното, да бъде разследван за крупна измама. и т.н и т.п

ТТ :-) Ти изби рибата.....Ако тия андрешковци трябва эда доказвт загуби с официални документи,може да се окаже,че Читанка.инфо им е реализирала печаялба:- ):-):-) По този повод имам предложение: Вместо да гласуваме с СМС за печеливш в Биг Брадър, чрез СМС да събереме пари за адвокатска защитана шестимата истински българи от читанката.......Не е важнжо колко ще се разпишат в тяхна защита,а колко ще си бръкнат в джоба за тяхна защита.....Един процент от спестените пари за читанката от читателите дадени за каузата ще купят и полицай,и следователи,и пржокурори и съдий....

Не става дума за твърдения на андрешковци - а за нов гаф на "спец.полицаи" които не знаят какво правят, но го правят яко.

Във фейсбук има съобщение, че няма арестувани. Но, почитателите на Читанка трябва да сме в готовност за всякакво съдействие.

Следват детски градини, за гледане на пиратско ДВД и публично четене на приказки.......

"Читанката" е едно от най-хубавите неща, които са ми се случили в последните години и малка утеха в абсурдния живот, който живея на ръба на стреса и недоимъка. Веднъж ни обраха апартамента , веднъж ни разбиха колата и веднъж ни свалиха гумите. Никой не се затича да търси крадците и съм с впечатлението, че полицаите и не очакваха, че някой ще бъде наказан за кражбите. Били дребна работа, случвали се ежедневно. Няма неразбито няколко пъти мазе в блока. Колко жилища са обрани вече не броим, много много са. Целият квартал знае кои са наркодилърите, които "работят" с децата от квартала. Доскоро си имахме публичен дом в съседния вход и често виждахме полицаи да се отбиват там "на смени". МВР да се бори с истинската престъпност, а не с организаторите на един сайт, от който може да има само полза. Изобщо не вярвам, че са нанесени щети на книгоразпространението чрез този сайт. Това са глупости. Изказвам огромната си сърдечна благодарност на създателите на "Читанката" и им пожелавам цялата история да се окаже буря в чаша вода и да ги направи по-силни. Скоро да ги видим отново в нета. Успех, момчета и да сте живи и здрави!

Нямам думи за """"героизма""" на """"анти""""мафиотите

За кокошка няма прошка, за милиони няма закони!

Уважавам авторските права, аз самият съм получил 500 лева хонорар за една написана от мен книга.... Но не одобрявам стореното от Асоциация "Българска книга"! Не одобрявам и това, че се хвалите с него! Не успях да разбера доколко вие се борите за по-широкото разпространение на българската култура и словото, виждам само, че сте заинтересовани от нереализираните си приходи. И то при условие, че т.н. "престъпници" не се вижда да са генерирали приходи от дейността си. Смятам, и че съзнателно подвеждате общественото мнение с информацията, че загубите ви са за "милиони левове". Бих искал да представите публичните финансови отчети на членовете си, за да видим какви приходи са декларирали официално, предвид спецификата на "бизнеса" ви. Абсолютно съм уверен, че акцията ви няма да ви повиши печалбите, дори напротив - по-скоро би отвратила читателите ви... Да ви е сладко!

Драги ми QWE, Ти платен драскач на издателите ли си или просто се правиш на какъвто си си. Как е възможно да сравяваш, книгата със сирене. Това най много ме възмути от всичките ти писания. А за "читанката" от мен само, голямо благодаря! Искрено се надявам в най-скоро време да я открият отново. Другото, да накажат виновните за тази акция си е само блян.

Всеки, който няма интернет и разчита на новините от вестници и телевизия ще разбере за смелите подвизи на ГДБОП и неравната им битка с "шестчленна престъпна група" в интерньета. Е, това е целта! Надявам се да не създават големи неприятности на "престъпниците" и от МВР-то да не се престарават! Хора от библиотеката са просветители, ей!

Много слаб PR Яворе! Веднага да уволниш твоя PR мениджър (хората, които са прочели повече от половин книга, знаят, че на БЪЛГАРСКИ това е началник/ръководител "Връзки с обществеността"). Ако не бързаше да се биеш в гърдите и да пропагандираш "подвизите" си, можеше цялата тази простотия да остане незабелязана и да не събираш "пожеланията" на хората, които четат. ПС До сега не бях посещавал chitanka.info, но сега хуквам към the pirate bay...

Ако властимащите бяха внимавали в час и бяха учили както трябва,сега щяха да знаят,че знанието е велика сила,че книживността ни е съхранила като народ през вековете! О НЕРАЗУМНИЙ ЮРОДЕ!!!

Браво, справихте се с престъпността, лишавайки хората от книги!!!Ей, това е то начина да решите проблемите с убийствата, кражбите, измамите, изнасилванията и корупцията в държавата!От книгите по-голямо зло няма на света!Дерзайте!И чакайте да гласуваме за вас!!!

мене не ми пука. аз книги не гледам. аз си гледам порното и друго ми не трябва.

Библиотеките ги има от хилядолетия! Групата във фейсбук е: Искам да затворят ГДБОП и да отворят Читанка.инфо!

Понеже няма да предприемем нищо независимо от днешната простотия на простите, следващите дни търсете в гугъл за "Chitanka", вече се подготвят сървъри извън страната и така ще можете да намерите новия сайт! А за фашистите унищожаващи книги един голям среден... парапет :-)

Е, значи да спим спокойно вече?!

"нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове" Българската култура не са книгоиздателите. И загубите на издателите, не са загуби за културата. Българската култура губи имено от затваряне на подобни сайтове, разпростаняващи писменото слово. Ако книгоиздателите днес са изгубили милиони левчета, то културата губи милиони читатели. И всеобщата безпросветност ще доведе до милиарди левове загуби в бъдеще.

"нелегален", "престъпници", "пирати", "ощетили"!!! Какви са тия приказки?! Срамота! Ако не съществуват подобни сайтове, никога нямаше да обърна внимание на някои заглавия. А така, отивам в книжарницата със списък от книги. Ценителят на книги не обича да чете на екран, радва се да подаде книгата и на други хора, които нямат интернет или дава информация и те си я купуват. Издателствата и авторите трябва да са им благодарни за безплатната реклама! Защо не се споменават засегнатите издателства и автори, щом се твърди, че има такива? Никога няма да купя нещо от тях!

Гологлаво изчадие, време ти е да умреш от РАК, не мислиш ли???

Демек да му падне рака на главата ли???? с празен няма да стане трябва да има в него поне 15 тина DL-ки за да мине номера, или бекъп библиотека по-добре :))

Замислих се и за още нещо. Като съм подарявала сума ти книги на местната библиотека в читалището сега хората като мен трябва да ги водят "ъплоудъри" и да ни окошарят също като тези от "читанката", нали сме си дали книжките на населението да ги чете безплатно. Затова никакви дарения на библиотеки повече, ами то това си е незаконно, ако съдим от днешните събития.

Такива като този на снимката са запалили Александрийската библиотека!Варвари!

По данни на спецполицаите чрез нелегалния сайт, който е действал повече от 2 години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове. ------------------------- Нямам думи! Щом БГ културата я смятаме в пари... Колко по-точно струва цялата???

Галев, Маргинити и сие компания са кротки овчици - изнасилвания, блудства, убийства, атентатчета малко наркотици, малко проституцийка, хазарт и далавери, - това е аджамийска работа, кокошкарска. Виж да хванеш някой разпространител на книги в наше време е истински подвиг, свобода за Маргините и аверите, доживотен затвор за такива главорези и душмани, дръзнали да пускат в интернет безплатни книги за простия народец. Аз съм да се върне смъртното наказание и такива да бъдат разстреляни до стената, никаква милост, книги ще разпространяват, мамицата им и мафиотска!!!!!

Да, да ги разстрелват, ама само ако преди това се закълнат във вярност към Аллах и неговия шеф боко тиквата. Ако няма такива смекчаващи вината обстоятелства, трябва да се изгарят на клада, а грешния сървър да гние в затвора без ъпгрейд!