Велика зелена стена ще спира разширяването на Сахара

Франция и Германия дават по 3 млрд. евро за възобновяеми енергийни източници и екопроекти в Африка до 2020 г.

Обратно в новината

Коментари - Велика зелена стена ще спира разширяването на Сахара | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Здравейте на всички. Случайно попаднах тук но се позачетох и ми стана интересно. И така ,много пъти и аз както много от вас съм си задавам въпроса " може ли пусти ята Сахара отново да бъде залесена? Интересна тема ,макар че скептиците са повече от оптимистите. А замислялимли сте се ако случайно ЕС и света реши да превърне тази идея в реалност ,дали на истина може да стане? Аз лично вярвам че е възможно стига да има желание от страна на Европа и пари за изграждането на такъв проект. Как би могло да стане това?. Ами вероятно повечето от нас знаят че живота е възникнал от бактериите и растенията в последствие . А сега си представете че се изградят тръбопроводи с далеч по голям от тези по които прекарват по дъното на моретата за петрола. Представете си и че се хванат водоизместимост или от Испания, Франция, Италия,Гърция тъй като това са най- близките държави до Африка. Представете си че по те,и тръби се насочи вода от най мощните и пълноводни реки в изброените страни към пустинята ,а след това незабавно да започнат със засаждане на мангрови дървета ( тъй като те о имат именно такива места) и други топло и пустино устойчиви растения. След всичко това лека по лека когато ,започнат да се самовъзпроизвеждат тези растения ще започнат и други ,такива донесени от вятъра,с което пустинята ще се превърне в савана ,а постепенно и в зелена зона. Аз вярвам в такъв проект. А вие какво мислите ???

Зеления вал ще се пази от Дневният страж - мъже нямащи нужда да обличат "черното", т.к. На цвят го докарват, а и като цяло няма нужда от облекло. Засега единственият враг зад Вала са Пясъчните бродници, но с времето ще се появят и други. Глобалното затопляне иде.

Нужно е да се създаде зелен пояс ,чрез капково напояване.Има една идея на елински историк-да се прокара канал и да се вкара морска вода в Сахара,така ще се създаде влага и растителност.Идеята не е лоша,ако в Европа всичко ни беше наред.

Има логика. Солената вода, като премине през пясъка ще се филтрира и обезсоли.

А могат ли да накарат гората да се разлисти ? Спасявайте хората ,те са по-важни !

Някога случвало ли ви се е да мислите, като пишете. Как точно си представяте хората да живеят без растения и животни. Спасявайки горите, животните и въобще заобикалящата ни среда, спасяваме и себе си. Това е единственият правилен начин. Къде и как си представяте да се спасяват хората! Мислите ли, като го казвате? Да им се наливат до безкрайност пари, не става, да се изселват от там, дори и да искат, няма къде да отидат. Как предлагате по друг начин да ги спасяват? Хайде излезте с обосновано предложение (не предположение), с нещо адекватно. Защото "гениите", като вас, големите "човеколюбци", но в същото време неоценяващи околната среда (флора и фауна), не си давате сметка, че без природата, под формата на гори, живи и зелени, животни, стински и диви, ние, хората нямаме шанс на тази планета, никакъв. Чували ли сте, че дори само пчелите, ако изчезнат, прогнозите за живот на земята са за около 15 години! Давате ли си сметка колко е крехък баланса и колко много трябва да го пазим и не ми обяснявайте кой природозащитник какъв е, защото вие по никакъв начин не сте по-добър.

Hе ми се вярва да стане,макар и да ми се иска много. Hнамирам мярката за безнадеждно закъсняла . A и защо всички останали с пари не се включат, Kкитаж , Cащ ,Pусия, Kатар и Cауди Aрабия и т.н. това засяга цалата земя

За мен най големия проблем за планетата в последните години е изместването на магнитните полюси на нашата земя. Това е

причината за природните катаклзми напоследък. А изместването на магнитните полюси се дължи на все по големите количества полезни изкопаеми, особено рудата, която се добива в милиони тонове в една точка на земята и с кораби се пренася на съвсем други места.

по-страшното от "магнитните полюси" е това, каква страшна гледка изглежда земята по и около така наречените мини за полезни изкопаеми. Земята по такива места изглежда, като огромна, възпалена, неизлечима рана,запълнена тонове отрова. искам да ви насоча и към подземния резервоар под калифорния, който става все по-празен благодарение на човешките действия и сега, дори да вали, като при второ пришествие, този резервоар никога не може да поеме толкова вода, колкото преди е приемал, защото почвата се е смъкнала надолу с метри, с което е намалила обема на резервоара. това е известно и от физиката за трето отделение. само защо не се разбира от "експертите" не е тежко да се каже. защото всички са приели тактиката на щрауса. щом не искаме да видим проблема - той автоматично изчезва. разумни същества с мозък на щраус. интересно, нали?

Тези милиарди ще потънат някъде, като вода в пустиня :)

Дано да имат ефект заложените програми.

само с "дано" и "програми" не става, трябва си и някой да поработва по малце. трябва и някой да следи къде отиват всички тези пари. за да не се окаже, че дърветата са били садени с корените нагоре и за това парите са потънали като питейна вода в пясъците на сахара, която е за(вз)ела цялата планета Земя, която изглежда на Марс. и изведнъж да се окаже, че не е необходимо да ходим чак на Марс, след като можем да си го произведем и на местно ниво.

Посмали манго!

За появата на Сахара са виновни само и единствено европейците Проблема е че в Европа горите са изсечени и не се задържа влага Затова и междо април и октомври там няма да капне и капка дъжд.а в останалото време е рядкост Само преди 3000 години Европа е било място покрито от край до край с влажна гора а северна Африка зелена прерия После започнала цивилизацията...

Сахара се е появила преди 7 хил години. Не съм сигурен колко дървета са били успели да изсекат тогавашните "европейци"...

Ехааа, ама добре ви промиват мозъчетата на вас, русофилите. Европейците са виновни за Сахара, това е истински смях. И за какво още са виновни европейците? Но моля, насочете отговора си само към събития от преди 3000 години, за да са сравними. Няма по-тъпо изказване.

Добре защо саш като най-развита, толерантна, екологична, миролюбива, милееща за бъднините на човечеството страна не си потупат джоба и те с някой и друг изпаднал милиард, или по-точно не въложат на ФЕД да напечати някоя и друга хартийка.

Преди около 5 години си поставих за цел да направя много, за да се озелени Сахара. Малко успях до сега да напредна, но с радост установявам, че много политици имат същата идея. Зелен пояс може да даде началото на озеленяване на планетата до нова ера за човечеството. Възможне е, хубаво начало е, браво! Да видим обаче как ще опазят тази гора от местните, които секат поголовно, за да се топлят в студените сахарски нощи. Всъщност те са основната причина за напредъка на пустинята. Очакваме да чуем решението. Мисля, че ограда няма да ги спре.

да озелениш не е лоша идея, но как ще върнеш живота в гората, след като няма да има останали животни, нито риба в моретата, а само никому ненуждни планини пластмасови играчки произведени на конвейр от хора, които приемат всякаква работа, за да не умрат от глад. а други ги назначават на конвейр за да имат все по-нови планини от виртуални пари, които не раждат нищо друго освен перверзии и унищожения. все пак е добре човек да поработва по нещо, наместо по цял ден да мисли като в приказката за дявола, който си таковал децата от липса на други идеи... пак стигаме до системата, която не е грешка на природата, а на развитието

москаляките нещо ще правят ли или само бази и калашници, не съм чул да са направили нещо за човечеството?

проблемът е точно във фосилните горива, от чието проклятие човек трудно се отделя и отказва. това е нещо като с дрогата, човечеството е зависимо от нещо, без което може да живее много по-добре, но смята, че ще измре за няколко часа без него. отделно от това, къде отиват големите концерни с тяхното световно влияние, на което са подчинени дори онез, които в края на конференцията ще ни обясняват как нищото, което те постигнаха за пореден път в същност било голям пробив. празноглави приказки, предназначени за празноглавци. пекин е затънал от дни в смогово затъмнение на слънцето, но никой не се спира и за момент. но какво е здравето и неунищожението на единствената планета с която човечеството разполага в сравнение с престижа да имаш повече? а след теб да остане само една клоака, за да можеш да кажеш: ето тук живях добре. а това след мен е за вас, деца! от драго сърце!

Човечеството се е побъркало. Каква гора ще садят бе! Велика зелена стена в пустиня! От всичките там никой не е посадил дори едно дръвче, защото иначе щеше да знае, че след това някой трябва да го полива, за да се прихване. За справка вижте посадените дръвчета на излизане от София по АМ "Хемус" - 60 процента вече са изсъхнали. При нашия климат!!!!!

това са празнодумия, защото всички знаят, че така раздухвания оптимизъм от началото на поредната среща за "спасяването на света", ще се окаже поредният финансов балон на големите думи на демагозите и нулевите действие на същите. това е така, защото никой не иска да си признае, че никой няма никаква сметка от спасяването на някаква си планета на която е временно и трябва да гребе с пълни шепи от "щастието" на "живота" от "рога на изобилието". за какво трябва да се мисли за някакви си други, които дори не познава. печалбата е тук и сега. грабете! докато мисленето на най-голямата част от човечеството е такова. аз лично не виждам никакво бъдеще за тази грешка на природата. и това не е песимизъм, а реализъм.

Справка - Панамският канал.

защо трябва да си специалист за да видиш, че пясък от сахара е вече често явление в европа. та пясък от сахара е развяван из целият свят. не зная колко трябва да е висока тази зелена стена, за да спре това развитие. вижте, това трябва да кажат специалистите по всичко, като меркел и оланд. но инак сте напълно прав за амазония, както и за изсичането на вековни гори и унищожаването на планетата за да можем всички ние да си мием задните части със сапун от палмолив и да си пържим яйцата в същото масло. понеже сме станали толкова изискани и префърцунени, че вече не ни стигат и пет комплекта лъжици, чинии и вилици.

големият бъг към момента е това че всичко се измерва в пари с две думи замърсяваш -плащаш все още едва ли има концепция - която да даде точното значение на компонентите наблюдава се ефект - и се дава решение с което дискотеката да върви ама и да се предприемат действия неизвестни по ефект знанията са недостатъчни - проблемите се отлагат ефекта се засилва равновесието се нарушава от един момент нататък просто е късно с пари без пари -до там с две думи - правим пари - и тъй като знаем че сме виновни ще заделим малко да си измием душата ТОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ

Филма" 2012 г.". Отговорът е там in plain sight, за тези, които не само гледат, а и виждат.

Със темповете със които,лицемерните и алчни колониалисти искат да изпреварят времето, за да не стане планетата пустиня,явно ще достигнем 3-те милиарда години до края на животът на нашата планета!

Една инвестиция за бъдещето на онези, които ще наследят земята!

Се обяснява: Да се чете "това е инвестиция на онези, които се готвят да наследят земята". Не всички влизаме в с/ката, но какво да се прави. Вместо да пишете минуси, направете нещо за себе си.

А колко танкове ,самолети леки картечници и кашици ще трябва да изпратят там колониалните сили за да охраняват хиляда и петсотинте километра гора?

Преди да присвоят няколко милиарда за тази "Велика зелена стена " да се поучат от китайците ,които преди години правеха подобни "стени" с пояси от тополи ,за да спрат Монголската пустиня от север ...но до колкото знам без особен успех !

Кадафи бе почнал да залесява от туниската граница и бе стигнал със средиземноморски бор и евкалипти почти до Мисурата. Широчината на пояса обаче не бе по-голяма от 1.5 км. , а и поясът бе на петдесетина километра от морето. Какво ли е останало от него и от Великата изкуствена река, докарала чиста питейна вода до цялото крайбрежие на Либия?

тази гора в Африка няма ли да стане зян? Тъмнозелените няма ли да я изсекат както у нас "ромите" секат на ред по гората.

Голямо крадене ще падне в Африка. Ужас!!! То там корупцията е доста голяма. Бай западни филми ще се нагушат с грешни пари от ЕС

Да започнем първо да си поправяме Фолксвагените

Проектът е добър, няма да се унищожава обработваема земя. Ще има храна но докога? Ще станат два милиарда и пак ще гладуват.

Значи сега изсичаме и ще изсичаме гората в амазонка, джунглата в азия доколкото е останала! Пък после ше залесим сахарата! Брех по-голема глупост не бях чел! То бива тъпота бива тъпота ма чак пък толкоз! И най-гадното е че ние си плащаме за тая тъпота!

Голяма тъпотия е... Но само така може да се краде от парите на данъкоплатците!

джибути е френска колония,ако и де иска да се вклъучи в зелена стена,значи има какво да се смуче от там-дяманти,петрол и махагон и хора за немската армия

Добре като идея, ама..надали.

едно евро ше бъде вече единица за глупост...

...Велика зелена стена ще спира разширяването на западната европа.... до австря и германия...

На думи от ЕС дават десетки милиарди. Ама на дела Турция е получила 35 милиона от обещаните й 3 милиарда. Та и с Африка така..

Великата френско -немска глупост

От едната страна ще засаждат, от другата страна животните ще секат и ядат. А в Африка борче не може да садиш трябва нещо, което вирее, а всичко що вирее го изяждат маймуните, да не говорим за хората лошо! Така, че едни пари от немските и френските данъкоплатци ще отидат в безсъзнанието на политическата им класа за "благородни цели". Тъй се крадне пичове, поучете се от челния опит.

Е няма по-големи тъпани от евро политиците. Дай им да хвърлят пари на вятъра. То не беше интеграция на ромите. То не беше разселване на емигранти. Но това с горския пояс дето ще спира Сахара вече уби рибата! Абе шибеци, знаете ли, че преди десетки хиляди години, Сахара е била малък пясъчник, ограден стотици хиляди километри гъсти гори. Е сега тия гъсти гори са нефт под изялата ги пустиня. Очевидна простотия и лицемерие да се харчат толкова пари на вятъра.

Че те и в Европата знаят да крадат парици, ти да не мислиш, че само у нас е така?

Че ще са пари хвърлени на вятъра това е ясно още от сега. Иначе десетки хиляди години не са достатъчни за образуването на нефт. Повечето нефт на света се е образувал на дъното на плитки морета и океани съществували преди 50-150 милиона години. Създателите му са морски микроорганизми а не гори. Въглищата са продукт на високопродуктивни гори съществували преди повече от 200 милиона години - Карбонифера. Причината да са се натрупали именно тогава е било многократно по-високия дял на въглерода в атмосферат тогава. От там и името на периода. Със скоростта с която увеличаваме въглерода в атмосферата в днешно време след някое и друго столетие може и да се върнем едно 200 мил години назад...

15км широк и 7000 км дълъг пояс с евро фиданки в Африка. Ох на батко, каква сеч ще му ударят местните. Ще имат дръвца за строеж поне 1 година с парите изхарчени от евро глупаците.

Франция да спре да граби русурсите и да си изтегли войските от Африка природата веднага ще се опарви..

На тия талибани и чернилки баш до гори и екологично развитие им е.Накрая ще се усвоят в оръжия патрони и бомби да гърмят невинни, а Меркел и всички останали олигофрени ще обясняват колко е чиста земята.Невероятни малоумна политика се води в Европа.

И сега всички нелегални нахлули в Европа да бъдат откарани в Африка да работят по тези проекти а не да висят на социална хранилка при християните в Европа.

Поклон към развитите нации. Нека винаги ни бъдат за пример. А чебурашките освен да лаят...

Не си такъв глупака на какъвто се маскира! Пари за възобнояеми източници!Т.е. излезли от единия джоб и влезли в другия.

Идиотизъм след идиотизъм.Резаните им го опряха отзад, те се чудят къде да си хвърлят парите само и само да не е за решаване на най-належащия въпрос.Наистина трябва да си дебил за да те направят лидер.

Той и Кадафи щеше да прави зелена стена в Сахара,но му видяха работата. Сахара ще позеленява, а Европа ще бъде пустиня- само Русия се кефи- в далечният изток и зад полярният кръг ще стане като климата в Б-я сега.

Накрая Путин ще ги сложи всички в малкия си джоб и ще се включи в спасяването на планетата с залесяване на Курилските острови.

Трябваше да бъде направено преди десетилетия, ама не - на ви войни, смърт и разруха!

Ей сега всички кретени пак ще налазят темата и ще усмърдят всичко.

но то така и така вече е осмърдяно.

И що не оставиха Кадафито сам да си построи водопроводите и да си залеси горите?...

Пак глупости - ще залесяваме Сахара, вместо да спрем изсичането на европейските гори, доколкото още ги има. Или просто да поограничим производствата, отделящи вредни емисии. Започвам да си мисля, че т.нар. световни лидери са пълни малоумници.

Добро утро!