Променя ли се климатът в България

Как и в каква посока се е променил климатът в България през последния половин век.

Обратно в новината

Коментари - Променя ли се климатът в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Климатът на България и на света се затопля вследствие на горенето на изкопаеми горива и емисиите на парникови газове в атмосферата. Кога най-накрая на всеки ще му стане ясно, че всеки ТЕЦ, всяко превозно средство с ДВГ (самолети, кораби, автомобили), всеки завод, изхвърлят газове, които затоплят атмосферата. И това затопляне е от началото на Индустриалната революция насам, но нещата особено се влошиха след края на Втората световна война и най-вече след 1990 г. Толкова е просто: Земята е крехка екосистема, която трябва да е в баланс. Но се горят прекалено много изкопаеми горива, има прекалено много превозни средства с ДВГ и това затопля атмосферата. Топлата атмосфера задържа повече влага, оттам повече валежи, оттам повече наводнения, променя се атмосферната циркулация, променят се океанските течения, климатът става екстремен: по-големи горещини, повече валежи, повече бури, по-едра градушка и т.н. Всички сме обречени, ако не спрем да горим изкопаеми гориво с възможно най-голяма бързина. А след това трябва да измислим как да изтеглим допълнителния въглуроден двуокис от атмосферата, за да балансираме отново климата. Това в глобален аспект. Ако САЩ, Китай, ЕС, Русия и Индия спрат емисиите си, нещата ще тръгнат към по-добро. Емисиите на България са незначителни, в сравнение с други.

А знаеш ли какво е съдържанието на този ужасТен парников газ, наречен въглероден двуокис?

Имам предвид съдържанието в атмосферата.

спешно да се възстановят и разширят напоителните съоръжения вместо да се санират даром на мързеливците панелките.

Дрън дрън ярина! По-глупаво написана статия дкоро не бях чела. От всичките лакардии не стана ясно променя ли се климатът в България.

Много интересно колко климатика, хладилника и фризера са били продадени за описаният период, за да подгреят околната температура.

Статията съдържа същите локуми, каквито и ежедневните прогнози- особено на няколко добре познати "климатолози". Дали има затопляне не съм сигурен, защото в последните години вече няма истинска пролет например; а за септемврийските топли дни на морето можем само да си спомняме. По-важното е, че нашите синоптици не могат да дадат една що-годе точна прогноза дори да един ден напред.

Как няма да се променя климата ,като континенталните плочи се движат.В този период Евразийската плува на Юг към най-старата ,където сега е Африка.

Обещавам да пусна линк към статията насред някой януарски студ, белким се постоплим малко. Кой от смях, кой от възмущение, кой от винце...

Преди е имало много по горещи лета,рекордни температури,топли зими... и никой не говореше за глобално затопляне,а сега при всяко затопляне и се започва... Аман от платени анализи,не им вярваме! Когато пък зимата се застуди започвате анализи да градите,как идвал ледников период,важното е да се плаши простолюдието,аман от тъпи статии!!!

Това, дали някой малоумник вярва или не в глобалното затопляне, не променя фактите. Независимо дали малоумникът е Тръмп или анонимен и никому неважен кретен като теб.

Няма смисъл от разни подробни изчисления на база времеви периоди и разни "норми". Поне за себе си,мога да кажа - на база последните изживени 40 години, за мен климатът в България осезателно се е затоплил. И нищо не може да ме обори, защото емпиричният опит от реалния живот е най-меродавното "изследване". Помня летните ваканции през 70-те години.Приятни 25-28 градуса. Тогава в програмата за времето, Любка Кунчева излизаше и обясняваше, че в Русе се очакват температури от 30-32 градуса и трябва да се пие повече вода и да се седи на сянка. Да, тогава температури над 30 градуса бяха нещо много рядко. Каква е тенденцията днес - факт е, че през последните 10 години,наистина осезателно летата станаха сухи и горещи. През юли и август има вече не епизодични случаи с температури от 40 градуса, а цели периоди от порядъка на 10-на дни...По география някога учехме,че България се намира в умерения пояс. Страхувам се, че вече поясите се изместват и днес сме навлезли в субтропичния.Вина за това има единствено човекът. Просто да се сравнят емисиите въглероден двуокис в индустриалното производство в Света за 1980г.и за ...2017г. Разликите ще са в пъти.Не е никак случайно,че вече няколко пъти от Арктика или Антарктика се откъсват огромни айсберги,последният бе само преди два месеца и имаше площ на един голям град. А един ледник още от преди 10 хиляди години само за последните няколко десетилетия почти е изчезнал. Случайно??

Баце, на 4.8.1979, температурата в Русе бе 44,7 deg. Та к'во помниш - еша си нямаш!

На базата емпирични данни: от баща ми Бог да го прости знам за летата в Плевен - 40 града на сянка, от неговото детство, а той в момента щеше да е на 75, криво-ляво.

Като дете имаше зими с много сняг, но имаше и зими 70 те години, в които се ходеше около Нова година по фанелки. Това са периоди. Между другото някак си забравиха новината, че тая годино ледниците са стигнали за пръв път по на юг - увеличили са се. Интересно как така се топят ледници по Алпите например, като миналата година от август почна да вали сняг там...

Абсолютно си прав Вале, мога да се подпиша под това, което си написал.

Не ме интересува кой какво казал и кой какви интереси има. Аз на себе си ли да вярвам или на мошеници, които си треперят за бизнеса? До 1990 г помните ли какви зими имаше? Бели, пухкави... По 1-2 месеца не се топеше снега. А сега януари месец градушки и гръмотевици. Летата бяха прохладни и 32-33 градуса ни се струваше жега. Сега 39-40 на сянка. Не бе, не се е затоплило. Направо застудява. Ебах ти и наглеците.

Каквото и да се казва и пише, и предполага или спекулира за климата, истината е една: каквото и да прави човечеството, на себе си го прави. Може да унищожим стотици животински и растителни видове, но в крайна сметка потърпевшите пак сме ние. Стремежът към повече материални блага и/или власт ни носи нещо само за краткото време, през което съществуваме. А на фона на съществуването на планетите, нашето е по-кратко от това на еднодневката спрямо човека.

МОЛЯ ДА НЯМА ТАКИВА СТАТИИ, ЗА ЗАТОПЛЯНЕ В БГ, ЧЕ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ, НЕДОСЕГАЕМА И ОТ "ГОСПОД", НЯМА ДА МОЖЕ ДА СИ ДЕРИБЕЙСТВА НА ВОЛЯ, А СЕГА КАТО Я НЯМА И КТБ, КЪДЕ ЩЕ ВЛОЖИМ НАПРИМЕР, 600МЛН КИНТА НЕ ПАУНДИ

че температурата в България вследствие на замърсяването с парников газ и изсичането на горите се е увеличила трайно и особено очевадно през лятото с 10-15-20 градуса особено за месеците юли-септември....Пожарите и странните аномални градушки и потопи са съпътсващи явления в резултат на глобаното затопляне и обезлесяването за нашето географско местоположение...С изключение на последна , зимите от 10 години са с предимно сх студ и съвсем малко снаг,който се задържа за максимум 2 седмици през зимата. С други думи, по отношение на климатичната катастрофа на земята, причинена от лумпенизацията на хората и алчността им за ПААРИИИ, ние тука в България още не сме разбрали истинскат аситуаци, в сравнение с много други места по земното кълбо, където дъждовете са напълно изчезнали като явление или където пожарите и потопите, придружение с ураганни ветрове от 250-300км/ч са ежедневие...Изводът: вие просто сте едни овце, подкарани от сатанистите милиардери на заколение, трябва да ви изтребят по някакъв начин - на глад и мизерия се оказахте жилави, сега в ход пускат климатичните оръжия

Малоумно градоустройство -изсякоха дърветата и бетонираха градинките и било по топло. На бетонната Слънчатка сигурно и 10 градуса отгоре ще покаже. Такива корифеи статистици що не пищат за изсичането на горите в цяла България. Ами естествено че ще станем пустиня от собствения си акъл.

Рибата мирише от.....Тецовете който си разпределиха нямат системи за пречистване на дима/на Мариците се направиха,ама плащаме най скъпият ток.Вецовете най чистото се раздаде наДПС.Топлофикацийте крадът и съдират кожата на хората.И оства ,,уж,,най ефтиното отопление,,на въглища,,обаче най много замърсява въздуха.У нас не се дават нормални заплати за да използваш по чисто отопление.Бедни сме и караме стари коли който замърсяват също въздуха,но на това ни търсят ,,цаката,,пак на нас да посегнат.И аз мисля ,че се изсекоха горите,особено по времето на царя,строи се междублоковото пространство и нямакакво да пречиства въздуха.Затова се променя природата,за да се облагодетелстат едни,потърпевши сме всички останали и никой няма желание нещата да се оправят,защото няма държава,няма правосъдие,прокуратурата действа под диктат и тъка ,,керванът си върви кучето си лае,

Предлагал Лилето Павлова да я направим министър на климата след Евро председателството...

Да съдиш по температурите в няколко населени места, отстоящи едно от друго на 100-ина км и за период от 50 години е меко казано несериозно. По-скоро е скудоумно. Особено като се има предвид, че Земята съществува от милиони години.

Тъпаци!!

Дайте БГ да си направи едно държавно народно климатично оръжие,и така ще преборим митичното глобално затопляне. Някои имат и го използват.

Гледали сте "Юрски Парк", оня филм с динозаврите, нали? Майкъл Крайтън, написал книгата, е световно известен писател с научен подход, подобно на Жул Верн. Та в "Състояние на страх" (има го безплатно в нета) той убедително доказва, на базата на приведени данни от всички реномирани метеостанции, че Глобално Затопляне няма. Което не значи, че няма куп писания по темата.

Като стигнах до Горно нанадолнище, спрях да чета. Тази статия е толкова сериозна, колкото приказките за дядо Мраз

Цьеку Минефф наля парички в бетонче по планините, ама май, май...

Кафявият ще го оправи.

Променя ли се климатът в България..? ДА!

Затопля ти се Дедовия :D

Дедовият и да го топлиш, и да го охлаждаш, и да го правиш какво ли не - е все тая! Стрелките паднат ли веднъж на шест и половина, от кремвирша все едно шпексалам не става!

Не знам дали се затопля или охлажда Земята но знам едно....промените са най-различни и трудно поне за сега можем да открием някакви зависимости. Учените в тази област все още нямат достатъчно данни за да правят такива заключения в глобален мащаб. Просто защото 150 -200 години са недостатъчен времеви период за събиране на данни. Освен това в по-ранните данни не сме особено сигурни. Факти е обаче че около началото на новата ера в южна Европа и по-специално на Балканите почти не са виждали сняг. Климата е бил по-сух и доста по-топъл отколкото сега. Около хиляда години по-късно климата в цяла Европа е доста по-влажен и студен. Това е една от причините за застоя в развитието на европейците. Така нареченият ренесанс съвпада и със ново затопляне в Европа. С две думи на Земята се наблюдават огромни периоди на затопляне и застудяване какъвто е например един ледников период. В тези периоди има по-малки периоди ....а по-малките още по-малки. Проблема е че те се с много различно времетраене и не знаем защо кога и как се проявяват. Ето защо хората занимаващи се климата и прочие казват ....прогноза. Тоест "може би" или "предполагаме".

Нищо не разбираш :) Имало било консенсус, че безцветния газ със съдържание от 0.04% (4 стотни от процента, 4 на 10000 или иначе казано 400 ppm, т.е. 400 на милион), бил основната причина за затоплянето. Такива ми ти работи. Пък диводородният монооксид бил изключително опасно съединение, което се използва в много промишлени производства, а също и в селското стопанство!

П.П. "съдържание" по-горе да се чете "съдържание в атмосферата"

да си гледат уката, ГОРНИЯ си знае работата !!!

Много приятен за четене анализ, браво!

Не знам за вас, но от десетина години много тежко ги карам летата. С тия климатици ли се изнежихме, какво стана, обаче влезе ли юли и август броя минутите да се свършва деня. Нито са ми много годините, нито килограмите и въпреки всичко вече гледам носа си да не подавам навън.

Топлофикация не мисли така!Става все по студено!

поради промяна на формата на земното кълбо северните части усреднено се приблихзават,кум слунцето,поради гравитационното му птривличане.температурата зависи от разпределението на слунчевата на единица повурхноаст и би трябвало да се повишава по експониенцялен закон по протезение на времето...

,,вредните емисии,, в атмосферата, играта на борсата с тях и ,,глобалното затопляне,,...??? преходът ни върна в годините на ,,дървената ваканция,, , отпреди 4 5 години с тази разлика че само се ,,сече,, а не се ,,залесява,,...!!! с ,,цигани дървосекачи,,...???

Аз последната седмица заглеждам темепратурите у нас и в Либия и Чад (средата на Сахара). Ми, у нас беше по-топло с 1-2 градуса. Разбира се, това нищо не значи, освен че е любопитно. Явно въпроса не е, къде е по-топло, а къде вали повече дъжд. Според мен е логично, че ако температурата се повишава, трябва и да вали повече. Нали щом е по-топло, се изпарява повече вода от океаните, и тя трябва все пак да падне обратно. Излиза че с затоплянето Сахара може и да позеленее. Друга тема от какво е затоплянето (ако го има изобщо де). Знае се, че мощноста на Слънцето не е константа и има данни че последните 200 години мощноста му се е увеличила с около 0.1%, което не е толкова малко.

За да вали дъжд, трябва относителната влажност да доближи 100%, а тя с покачване на температурата намалява.

Що за въпрос е този! Променя се всяка секунда. Сутринта беше 25 градуса, сега е 28. Това не е ли промяна? Паникьосахте ли се вече, хайде започвайте да хвърляте пачки от терасите, а аз тръгвам да ги събирам.

СЪМ ЖИВЯЛ В САХАРА И СИ ИМАМ ЦЯЛА ТЕОРИЯ И ЛОКАЛНИ НАБЛЮДЕНИЯ ЗАЩО И КАК ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ПАК В ЗЕЛЕНО МОРЕ .... А МОДЕЛИТЕ ПОКАЗВАТ ЧЕ В СЪЩОТО ВРЕМЕ ГРЪЦКИЯ СУШАВ КЛИМАТ ЩЕ СЕ ПРИНЕСЕ ПРИ НАС И ЩЕ ХХХХ МАЙКАТА НА ГОРИТЕ

ЕДИНСТВЕНО МОЖЕ ДА ИМА МАЛКО МИЛОСТ АКО СРЕДИЗЕМНОМОРСКИТЕ ЦИКЛОНИ СТАНАТ ПО ЧЕСТИ ПОНЕЖЕ САХАРА Е ПО-ХЛАДНА КАТО Е ЗЕЛЕНА .... АМА КВО ДА ОБЕСНЯВМ НА ТЪП ЖУРНАЛИСТ , КОЙТО СЕ Е УЧИЛ САМО ДА СЪБИРА ЧУЖДИТЕ МИСЛИ :))

как може да ,,конкурираш,, учените за ,,които,, една от причините за ,,глоб.затопляне,, е раждането на ,,деца,, и биомазата от ,,кравите,,...???

И АЗ ГИ ИМАМ ТИТЛИТЕ ... ТЕ НЕ ТЕ ПРАВЯТ УМЕН ... НАПРОТИВ ТИТЛИТЕ ГИ ДАВАТ НА 80% НА ИЗБРАНИТЕ ПОСЛУШНИ

Дори да спрем ползването на всички видове горива, а ползваме само слънце и вятър, един мега внулкан може да върне земята в ледена епоха. Впрочем това се е случвало много пъти. За това яжте пийте, топлете и охлаждайте се, и си носете новите дрехи. Каквото ни е писано.

Анализът е за 30 годишен период - това са близо три 11 годишни цикли на затопляне и захлаждане. Ако два цикъла са за затопляне и единият е за захлаждане, анализът не е точен. Освен това има 100 годишни цикли на затопляне и захлаждане. Сега сме в 100 годишен цикъл на затоплене. Изводът е че от нас почти нищо не зависи, а от слънцето и от слънчевата система в Млечния път.

Какъв анализ бе. Знаеш ли че в природата не съществува "опорна" точка. "Всичко тече, всичко се променя", е казал един умен човек преди 2000 и кусур години.

Точно така, след като в далечното минало е бил много по-топъл и много по-студен както сам каза, каква е ролята на човека в цялата работа, както фанфарите затоплистите-грантоеди?

Когато не знаеш на какво се дължи защитаваш тезата, която е печеливша за теб. ЗА България и ЕС е печеливша тезата, че се дължи на човешката дейност. За ОПЕК и Русия е печеливша тезата, че е нормален процес. Ролята на човека е да си защитава интереса. Е това е ролята на човека. А ролята на глупака е да защитава тези от които други печелят.

В миналото Земята е била много по-топла. От къде се е взимала растителността за да се хранят гигантски гущери като динозаврите, за преобразуването на въглеродния двуокис в кислорода, който дишаме, за въглищните и варовиковите депозити? Защо Гренландия се нерича Гренландия? Ще дочакате глобалното захлаждане, не се притеснявай "гимнастичке"

"Глобалното затопляне" е медиен балон, от който се изхранва доста народ. Проказа, която истинските учени вече не могат да изчистят.

Променят го.

Променя се климата, но не по начина който описвате и не заради причините, които си мислите. Очаквайте глобално захлаждане в идващите 50 години /намалена слънчева активност/.

акселериращ темп значи

Според мен виновно е не само глобалното затопляне, а безразсъдното изсичане на горите в Родопите и Рила. Така топлия въздух от Сахара безпрепяствено нахлува в България.

Поздравления за автора Иво Некитов. Добър анализ, ако може да продължава все така!

Добре че сам се хвалиш, тъй като отдавна вече няма кой да го прави! Щеше да си смешен, ако не беше жалък ;)

България е основно планинска страна, но страни като Бангладеш отиват към ликвидация. Ако 1% повишение температурите на Арктика и Антарктика повиши нивото на океана с 2.3м, на тия хора им остават по-малко от 50г.

Каква част от тези държави ВЕЧЕ е потопена при сегашното повишение? Глупаци, някой се бори за 100 млрд. на година, а вие блеете...

Ако е един процент по Целзий или Фаренхайт, не мисля, че има драма :P