Патриарх Кирил: Чрез българите русите са получили езика си

Учениците на Светите Кирил и Методий са просветили нашите предци и са ги приобщили към славянската писменост, каза в София руският патриарх Кирил.

Обратно в новината

Коментари - Патриарх Кирил: Чрез българите русите са получили езика си | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЧРЕЗ МАКЕДОНИЦТЕ, КИРИЛИЦА, БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, ВСИЧКО Е МАКЕДОНСКО. ПУТИН НИ ГО КАЗА!

да не съм влязъл в някой македонски форум случайно

Да не забравяме и датата 03.03.1918. Тогава България прие капитулацията на Русия.

Стига простотии. Историята не е дъвка за хейтъри.

Да се разберат с Путин кой я писа тая азбука, че на маймуни ни обърнахте бре!

Щом нашият президент Путин ви каза, че азбуката е от македонски земи, значи е така!

В тази си реч, си посволи да напада украинците! ТОЧНО НА ТАЗИ ДАТА 03.03.1918г България подписва капитулацията на Русия и ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА УКРАЙНА ОТ РУСИЯ!

Руските комплексари пак си приписват чужда история . Покръстването на Русь става 988г. , Москва се споменава за първи път през 1147г. и тогава е финско селище. Московско княжество , на което е приемник русия възниква едва през 1276г. Няма как да са участвали в събитията от 988г, освен това Московските князе дейсват като васали на монголите и методично унищожават по пълномощие на монголите незвладените от Ордата княжества останали от Киевска Русь. Приписват си участие в история от преди образуването си и се пишат приемници на тези , които са унищожили, а нашите глупаци мислят, че ги величаят. Азиатска наглост и балканска простотия.

Замазва наглото изказване на шефа си, че българската азбука не е българска, а македонска. На всички истински българи и патриоти - честита 100 годишнина от подписването на Брест-Литовския мирен договор, унижил крепостните мужици, капитулирали през България! Вечна памет на героите на генерал Иван Колев, изгонили руската паплач от Добруджа!

Кире,Олигофрена си ти.То се вижда по това което си написал.Или по то4но си соросоид ,който за сребърници би продал вси4ко.

нещастник?

Нечути азиатска наглости, при покръстването на Киевска Русь и създаването на славянските книги , Московско княжество още няма, дори град Москва няма. Русия е наследник на Московското княжество, което не съществува , когато даваме писменост на Киевска Русь. Част от Киевска Русь е завладяна от татарите, тогава възниква Московското княжество , като васал на империята на татарите и като техни васали унищожват другите княжества останали от Киевска Русь. Татарите унищожват част от Киевска Русь, а Москалите, като техни васали останалата част- Новгород, Псков, Твер и т.н. Няма такива наглеци, все едно турците да се имат за приемници на средновековна България , която са унищожили и да си приписват покръстването и просвещаването на Киевска Русь. На такава дълбокоазиатска наглост и турците не са способни.

На днешната дата преди 100 години Русия капитулира пред България с Брест-Литовския мирен договор! Това е достоен повод за празнуване! Поклон пред загиналите български воини за свободата на Добруджа!

НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА НАПОМНЯМЕ ЗА ТАКИВА СЪБИТИЯ СТАНАЛИ С ПРОЛИВАНЕТО НА БЪЛГАРСКА КРЪВ ЗА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКА СВОБОДА.

Без Българското Царство, нямаше да има днешната Русия, а можеше да е друга с друга култура и с друго име дори! Руския Патриарх Ви даде ОТГОВОРА на въпроса: Защо Русия освободила България!?! Само, че сега не виждам кой ще ни освободи от ШАЙКАТА наречена Герб, Бойко която 13 години върлува в България!

Ако бяха гърците полу4или такова признание щяха да го тръбят пред цял свят.А тука някакви мек.рета го оспорват.ОП трябва да про4етат декларация в Народното събрание по повод изказването на руския патриарх

Подмокри ли се бе комплексар , като те ласкаят слугите на източния деспот , трябва да си нащрек не да се подмокряш или си Олигофрен да бъркаш дипломатически ласкателства с реална политика. Тоя булоносец е пратеник генерал на техните служби да обслужва ореола на Джуджето и да реди мръсните му игрички с православните глави и менторите им , да се връзваш на змийските му думи е престъпление.

За да не се излага.

Най-после си признаха.

Да признае, че сме им дали четмото и писмото, но спести, че сме ги и покръстили! Първият им епископ е търновец, мисля, че се казваше Киприан. Трудно, много трудно е да кажеш истини под сурдинка, но няма как, все идва един момент на равносметка, особено когато се напъваш да търсиш световно признание.И вместо оръжия, да започнеш да разработваш нови....учебници и вкусни храни за народа.

Много си невеж- покръства ги Константинопол- 10в., а Киприан е 15в. То само с мерак (за плюене) не става, трябва и четене!

И с любов към съветски глупости не става?

Покръства ги Константинопол с малка забележка в покръстването вземат участие и български духовници.

Невежия е 44? Според древно руско Киевски я летопис(Йокимовска летопис)КИЕВ приема християнството от България по времето на цар Симеон?

Предисторията на покръстването е дълго от преди това. Древноруската Йоакимовска летопис предава, че покръстителят на Киевска Рус, княз Владимир приема християнството от българите. В ръкописа се разказва, че българският цар Симеон Велики изпратил в Киевска Рус учени йереи (свещеници) и книги. Вероятно тази мисия е осъществена или по времето на великия киевски княз Олег, с когото се предполага, че цар Симеон сключил някакъв военнополитически съюз, или при наследилия го негов син Игор I. Съпруга на Игор е Олга Киевска, първата жена-християнка от управляващата династия Рюрик. По това княжески презвитер в Киевска Рус е Григорий, българин по народност. Олга не успяла да утвърди християнството в Киевска Рус, но това се случило 30 години след нейната смърт.

Киевска Русь приема християнството от Византия, и конкретно тогава император е Василий Втори/Българоубиец/. Владимир се жени за негова сестра,с което получава и династична близост с тогавашния център на света.А писменост получават пак от Византия, но са пращали като просветители от товашната тема Мизия/покорена България/. Връзката е Русь-Византия. България е била просто една от византийските провинции и не е участвала като самостоятелен субект в процеса на християнизиране и просвещение ..

Григориѝ Цамблак

Чест и почитания за българските опълченци и руските войници!!! Както и за руския народ, защото и те са главния подстрекател, руските войници да дойдат и да помогнат на славянските си братя от Дунава!!!

бесни глупости! падам от смях кви тъпотии ръсят българските тапаци.... ей безбройни сте! немате чет! пиша ви от флорида пък сега... мани 3 седмици в япония, сега 3 седмици във флорида... насрах се. >< >< >< :-)))

Я,Я кажи какви са тея веселите хапове бе недовършен.Яко, а.Бая си се умерисал.Пръдльо, ти си единствения-Флорида-Япония.Сигурно от Фишер Айлънд пишеш, д,ева и цървула ти.

Напред с братска Русия!

И къде е това "напред", чедо, - Евразия? Та ние сме винаги сме били свързани с Европа, защото от там идват идеите за свобода и хуманизъм...

Руснаците са много особен народ, донякъде близки на нас поведение, а в същото време и далечни. Ние сме им дали език, религия, култура, традиции, а те - нашата свобода. Окей. Уважавам ги за това. Но никак не ми харесва това, че на Балканите те са комбина със Сърбия и няма да позволят да нарастнем като територия.

Ами като ние сме се нагъзили пред краварите, така е. Най- близките нации до нас са сърбите и руснаците. Който твърди че това не е истина е промит мозък наистина

Ще ме извиняваш, но не си съвсем прав. Филолог съм по професия и не се считам за промит мозък. Трите страни, които в момента образуват Балканския езиков съюз (подчертавам на думата "езиков"), са България, Румъния и Албания. Тези 3 нации имат най-близък език, а също и генетично родство (прабългари активно участват в образуването на румънската и албанската държава). За Русия е ясно - там няма какво да се коментира. С подлите сърби нямаме нищо общо и историята това отдавна го е доказала - винаги са ни забивали нож в гърба. Далечно родство имаме също с прахървати и унгарци. С иранците - също.

А, Америка ли ще ни разширява?

Не, но и Русия няма да ни разшири.

И какво ще правиш с тая "нараснала територия", уважаеми? Със сегашната територия не можем да се оправим, малко по малко я обръщаме на бардак и пустиня, той за още имал мерак... Разбирам територия да иска банкянското слънце - ще ни направи по-дълга ограда и ще прилапа още някой лев, а на тебе за какво ти е? По-добре ще заживеят българите ли? Ще са по-щастливи? Ще раждат деца, вместо да ги газят по пешеходните пътеки? Филолог бил...

А защо териториите с наши сънародници да не се върнат при нас? И каква връзка има това с щастието на българите? Който иска да живее по-добре, да се образова, да си развива мозъка, да се квалифицира и определено стандартът му ще се промени. Да не би някой насила да ги държи с недоразвити мозъци????

Подкрепят сърбите, защото те не са им дали нищо, а ние, сме им дали всичко, просто не могат да приемат, че една малка държава им е дала всичко онова, което ги прави държава, затова ни потискат от 140 години насам, освободили са ни не толкоз от благодарност и съчувствие, а по-скоро, заради геополитика, иначе няма резон, 7 години след Освобождението , да ни пречат да направим Съединението, те много добре знаят, че когато ние сме имали държава и държавност, те са били скитски племена, които сме биели, където сварим!

Който хули патриарха на най- голямата православна държава със сигурност ще си навлече Божият гняв. И да знаеш - Господ се пише с голяма буква, а сорос може и с малка. Агарянци долни !

Ами не знам как да ти го кажа, ама е и страната с най-много мюсюлмани в Европа . :)

Господа, Патриархът е изразил уважение към българския народ и това е редно да се уважава от нас - българите. Уважението към нас следва да зачитаме - "уважение" е изразено съзнаване на важността на другия. При все това следва да имаме пред вид, че не чрез българите русите са получили езика си, а и че и обратното също не е така. Народ не получава езика си, а го създава. Руският и Българският народ са създали езиците си, но и не са ги натрапвали един на друг. Поради съвместността в историческото ни битие - предците ни са имали съвместно битие, в езиците на двата ни народа има сходства - имали сме общо битие - били сме ж него съвместно и доброжелателно. С основание често това общо битие се нарича "братство". Историческото братство на различни народи не е често в историята на човечеството. Щом Патриархът изразява братството между народите ни, то е редното и взаимно нравствено дължимото. Ето защо, не само разумно, а и честно е да ценим уважението на Патриарха и народа му.

Много ми е любопитно в кой точно момент сме имали "общо битие" с москалите и какво значи това? Колкото до езика, разбира се, че те и досега пишат на език, по-близък до старобългарския /черковно-славянски , както го наричат/ отколкото съвременния български, но това е така, защото векове са ползвали българската църковна литература, а това е повлияло на руския значително.Обратно влияние - от руски към български - е имало за кратко през 19 в.

Азиатско лукавство , напудрено с християнски орнаменти от доносник , предавал християните на болшевиките , облечен с патриаршеско було, пратен да реди далавери и завери на азиатския вожд , на когото подгъзува.. Отврат, Юда не е токлова противен, той е осъзна низостта си се е обезил, тоя сияе от щастие и се къпе в падението и низостта си.

С първия самолет и обратно. Поредния агент на кгб, мерси но в БГ си имаме достатъчно.

Честит празник.Вече е 03.03.2018г.Имам един въпрос-ако сега се наложи да защитаваме Шипка с камени и дървье-ако го няма нете,ще ли я защитаваме Шипка???

вярващите, ама грешен посредници сте си избрали за да си говорите с господ

Русия е щастлива страна с такъв президент и с такъв патриарх. Бъдещото пред нея е само едно- непрекъснат икономически и духовен растеж, нов център на световната политикиа, с който ще трябва да се съобразяват всички. А ние българите трябва да се гордеем с това, че сме най-близкия братски народ с руския и да се радваме на нейните успехи. Има ли я и процъфтява ли Русия, ще ни има и нас и ние ще вървим напред, когато сме с нея.

Москалите от Петър Първи вече 300 години все това разправят как щели да водят света и да са първи , а пък все се борят с изоставането и са все по изостанали . С шамански заклинания, вождове и пропаганда не става , ако ставаше Африка щеше да е първенец , най-развита и духовен център на света.

А ти чети кои Африкански страни сега са напред,а кой са онези под опекунството на САЩ

За теб Априлския пленум още не дошъл .

Това са азиатски змии , които ласкаят , за да те примамят и загробят. Тия от Възраждането се пишат братя и покровители християни, пък те самите толкова им дреме за християнството , че превеждат библията на руски едва през 187ш, по-късно от Капитала на Маркс . РПЦ е някъв държавен придатък ръководен от ченгета за въздействие и натиск върху християните по света и прокарване на руската агресивна политика. С Христос общо нямат , ползват го за долните си азиатски интриги.

Имам предвид , че превеждат Библията на руски едва през 1876г.

Куха лейка! Имам предвид, че си куха лейка.

на православните ни "братя" да цункат рязания "Турски поток" вместо да опънат "братска" тръба по земите, за чието "освобождение" били полагали кости. Европейска България иска тръби, а не мощи.

Тия патриаршески тикви се кълнат в любов и мазнят с лицемерни слова един с друг , ама така се мразят , че 500 години не могат да се съберат на събор и се дебнат и заговорничат като мафиотски кланове. Уж любов , а от гордост и подозремия не могат да определят регламент , по който да се срещнат и да направят общ събор, на който поне малко да уеднаквят пълната анархия от разбирания по духовните въпроси. Вследствие на това фактически православно единно учение няма и повечето въпроси имат поне две мнения и противоположни практики . Такава гордост и омраза , прикрити зад почти сатанинско лицемерие и ласкателство и облечени в християнски папагалски цитати не може да бъде въобще християнство , а граничи със сатанизъм. Като прибавим и пълното безхаберие за грижите на вяраващите и традиционното сребролюбие,злоупотреби и слагачество на всички силни на деня , се оформя отвратителна картина, която може да отблъсне и най-вярващите.

Я... патриарха бил гаден Соросоид. Поне така ме наричахте като днеска ви говорих СЪЩИТЕ НЕЩА които са в статията!!!!

Истината казва, какво е човека без дух? Едно нищо, политиката и държавното устройство се менят, но духовността не. А тя при нас е обща. Прочетох, че в Украйна има гонения на православни духовници, един вид превземане на църкви от някакви сили. Това е недопустимо. Като близък народ до Украйнците и в момента председатели на Е.С. би трябвало да им кажем, че това е варварство.

В Украйна ако има гонение,и от от праформирования(Бндеровци и АТО),това не е варварасто,нищо че те са забранени в Европа.Там в Украйна може.Европа нали няма двоен стандарт???

дори когато ви носят дарове. ДС посреща КГБ - смех

Тимео данаос ет дона ферентес - казал жрецът Лаокоон когато оглупелите троянци вкарали троянскиа кон зад стените на Илион. Не вярвайте на руснаците дори и когато признават, че говорят на старобългарски, пишат на азбуката създадена от учениците на св. Църхо и св. Страхота и са приели християнството от България. Подлеци и гадове са всички те.

Аллах ми е свидетел, че в тази обледено-заскрежена зимна нощ ме дарихте отново с великано-титанска порция звънък смях и ободряващ кикот - а това е здраве и берекет или най-добрият антидепресант-невролептик! Хахаха, ще се пръсна от смях от смехотворните твърдения на тоталитарно-комунистическото съветско патриархче Кирил, че кирилицата била българска!!! Не мога повече, сочното ми тяло като фиданка с две бомби - обли ябълки по средата ще експлоадира от тези евтино-насосани, смехотворно-натъманени уйдурми! Целият свят знае, че Кирил и Методи не са никакви византийски философи, а известно-благи тюркски учени-дервиши. Истинското име на Кирил е Керим, а на Методи - Метин. Та двамата мюсюлмански дервиши не измислят никаква КИРИЛИЦА, а КЕРИМИЦА. Крайно време е да наричаме нещата с истинските им имена!!! Истина е, че от вас нареченият цар Борис Първи поръчва опростена Керимица, но неговото точно име е кан Беркан Първи, кан-обединител на прабъларо-тюрките по целия свят! Освен това Кан Беркан Първи, наследник на тюркската фамилия Дуло, приема нарочно и ПРОФОРМА християнството, за да утвърди и заздрави тюркската си държава, която след това става част от Османската Империя. Кан Беркан Първи поръчва създаването на Керимицата Климент, чието истинско-нефалшифицирано име е Кемал - виден тюкрски интелигент, ученик на братята Керим и Метин. Та великият Кемал създава Керимицата с един друг ученик на братята Керим и Метин, когото вие познавате като Наум, а всъщност той носи звучно-сочното тюрско име НАИМ! Приемете най-после историческите факти и се преклонете пред делото на тези видни тюркски аслани! По тази причина т.н. българи сте много по-близки до вашите естествено-обичливи роднини по първа съребрено-братска линия турците, отколкото с окаяно-неспособните руски племена!!! Бъдете горди с този факт-постулат! Аз ви обичам и ви приканвам да се върнете в руслото на Истината, Цивилизацията, пазещи като мощна орлица Правата и Свободите на всички малцинства по света!!!

пак психиатрите са отървали студента от първи курс по история-едно знаел той за историята на България от медиит,друго когато наистина се изчаваи така се получава-всичко му се е омешило в главата-турско ,руско а то все си е българско,как да не полудее човек:)))

В хапчетата е истината братче! Пий ги редовно и повече силна храна......

Аллах те е освидетелствал осава само и на чужди езици да заприказваш. Яко та пяре съчмата - чак Моисей да ти завиди на свидетяла и свидетелствата.

мама мия.... ако не уважавах просветеността и ерудицията ви бих казал... мама мия ... каква ошфорна мисъл....какъв чутовен бъртвеж....

1300ит.н.години факт и какво от това ние сме дърво без корен откъде идваме какви са били предците ни ? По-добре да ни няма доказали сме че сами не може да съществуваме винаги ни трябва Голям брат!

Учениците на Светите Кирил и Методий са просветили нашите предци и са ги приобщили към славянската писменост, каза в София руският патриарх Кирил-Само тези слова са достатъчни да се знае,че навремето обикновеният войник е загивал освен това ,че бил в царската армия,но е воювал и загивал с идеята за братския български народ.Да ние сме им дали и писменост,да ние сме им дали и даже и Законника на Асен.От България е даже един от първите им патриаси.Ние сме(не ние,нашите предци) дали и на сърби и румънци ,те и за това са били в същата война(или незнаехте че са участвали???)същата писменост и кондиката как се прави държава.Така ,че леко утре е празник,да почетем паметта на тези които са оставили костите в името на това да се родим ние.Те тези които са загивали не са мислили какво поколеният ще мислят за тях

Гундяев специалиста по ролекси и македонска кирилица!

На 30 април 311 година римският император Галерий роден и умрял в Сердика (София) издава "Сердикийският едикт", с който се прекратяват вековните гонения срещу християните. Това е забележителен цивилизационен акт, единствен по рода си документ, формулиращ за пръв път идеята за религиозна търпимост. Текстът му е изцяло запазен и безспорен. Всеки може да го прочете на латински български и гръцки език, има го пред църквата "св. София" Издаването му се приема за повратен исторически момент, който създава условия за официалното християнизиране на Европа и света. В модерната култура той е известен и като Едикт на толерантността Днес на запад властва неолиберализмът и християнството за съжаление е в упадък, но за щастие на изток се възражда и това е едно от обясненията, защо Русия е велика и оцеляваща. Също както България.

държава на 1300 и държава на 300 години по критерий оцеляване

За официална година на създаването на Руската държава се смята 882,когато новгородксия княз Олег завладява киевския престол и обединява Киевската и Новгородската земя.