100 години ВЕЦ-Енина захранва Казанлък (снимки)

В навечерието на новата 2014-та година Градът на розите празнува личен празник. Точно преди 100 години, Казанлък е захранен с електричество. Това се случва в първата минута на 1914 година.

Обратно в новината

Коментари - 100 години ВЕЦ-Енина захранва Казанлък (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този край на България е ковачница на инженерно-технически кадри.Там няма къща в която да няма технически грамотни хора. Те са изключителни, родолюбиви и големи майстори. Сега цялото задбалканско население неоправдано е поставено в този мерзски климат. Там се строяха български самолети, трактори, Военното производство беше силно развито. Мерзавци ,злобни и алчни българи съсипаха цялата промишленост и поставиха незаслужено тези хора в условията на глад и мизерия. Имената им са ни болезнено познати. Ще дойде време когато ще получат заслуженото си наказание.

Ето това е инвестиция! Работи дори и след 100 години!

Само 36 години след освовождаване от робство два рода имат пари за електроцентрала??!!? Амчи да взема да се напъна малко да изкарам и аз пари за половин електроцентрала поне,какво си губя времето.

Не е било комунистическо

Те парите са ги имали и преди "освобождаването". След "освобождаването" българските търговци на практика загубват огромния пазар на Османската империя и са принудени да се пренасочат към други поприща.

Момче, вземи се в ръце защото ЗЛОБАТА ЩЕ ТЕ ИЗЯДЕ както казват шопите "из от вътре".

Закъснял си, пич. Има една стара поговорка: Разбереш ли , че от нещо се печели, вече си закъснял ;)... Огледай се колко електроцентрали се навъдиха- фотоволтаични, вятърни, водни... закъснял си пич :)

централи не могат да правят! Те със собствените си нужди не могат да се справят, та камо ли с нуждите на другите.

"Nemo ( нерегистриран ) 31.12.2013 15:59 Бачо Ганчо, аз съм щастлив, че съм пропуснал половината от 100-те туристически обекта от време оно :)... Сещай се..." Зная. Твоят единствен туристически обект е бил и е нужникът на двора. Личи.

Ти чак се запени, развихри се. Даваш ли си сметка на колко народ правиш шоу в момента? Но за едно си прав, навремето нужника ни беше в двора и зимата си беше цяло приключение да го посетиш. Доволен? Айде стига, нека е мир - казвам ти го от все сърце... Налей си там каквото пиете и кажи "майната му". Наздраве и здрава година на теб и близките ти! (няма да пиша повече)

Ами те тези "съпръжения" са две водни турбини Пелтон и една Францис. Какво да им се повреди да тези чекръци, бе невежо говедо? Просто няма какво. И ВЕЦ Царска бистрица е на повече от 100 години и нищо не се е повреждало и оборудването работи до ден днешен.

Защо не кажеш 100 г работа добро качество ли е или не? Каква марка са няма значение. Какво е постигнато има. Не се отвличай

"И.Марков И.Марков ( регистриран ) 31.12.2013 16:14 Бъркате ВЕЦ с ПАВЕЦ,другарЮ!" Ако следиш сайта на TSO "Работа на ЕЕС" и ако не си невежо и тъпо парче да си разбрал за каво вецовете в момента и то в реално време. Невежо говедо.

Така като те слушам май ще празнуваш сам довечера. Човек като те чете остава с впечатлението, че си си самодостатъчен! (Изпепелиха те хората, ама ти сам се натресе... Гаден ли е вкуса в устата, а?)

КАКТО Е КАЗАЛ ПОЕТА - ЗА ЛУДО НЕ ПИТАЙ ТО САМО СЕ ОБАЖДА!

Историята на България започва на 09.09.1944г., преди това не е имало нищо......вие ще ми говорите за ВЕЦ-ове и т.н. Естествено, че не е верно, в тази статия всичко е лъжа и измама !!! Аз знам че първата крушка в България я поставят честни и доблестни другари от СССР и това е крушката която свети толкова силно в моята червена душа :))) Весели Празници на всички българи със припомняне на посланието на Княз Кубрат "Обединението Прави Силата"

Да живее българския технически гений. Казвам го напълно сериозно. Когато сме строяли собствени ВЕЦ-ове и железопътни линии, в Анадола и Цариград само са си мечтали. Например София има трамвай от 1900 година а Истанбул от 2000. Някои ще кажат какво от това. Да ама не, талантливо племе сме, умишлено ни закопаха и не сме виновни ние или комунистите, или фашистите, или каквото се сетите, не че не си вредим сами, дори и сега. Просто за лорд Д'Израели и наследници сме геостратегическа грешка, която трябва да се поправи.

"Местните жители се надигат и започват да саботират работата. Първият слух, които се пуска в село Енина е, че електричеството по водата ще избие кравите, които са на водопой." Пълна аналогия с кампанията на комунистите срещу шистовия газ. Дори тогава са се наричали социалисти както сега.

Освен това основното предназначение на ВЕЦовете е регулиране на системата а не чисто производство.

Голямите български вецове са изградени предимно с бригадирски труд. А тази въшка въобще не си струва да се коментира. Каквото с нея, така и без нея.

Виж сега, Ганьо, тази "въшка" в гнилия запад щеше да бъде туристическа атракция която да внася пари в общинската или държавната хазна...

Тя винаги е била тиристическа атракция. Както ВЕЦ Батак например. Имаше ги в 100те туристически обекта дори. Това, че си тъп селяк, който е ходил само до нужника на двора си е твой проблем.

Българите сте изключително големи комплексари! Учудвам ви се на злобата. Дори да има някакви неточности в статията, в случая не това е най-важното. И като чета всичко опира до това кой е бил първият в една и без това малка държава. Какво значение има?! Хванали са се хората, направили са нещо хубаво. Било, за да се продава ток - еми естествено. Вие като ходите на работа, нали ходите за да продадете труда си и съответно да оползотворите благата от въпросния заплатен труд за благото на своето семейство? Как намирате сила в навечерието на една Нова година отново да се засипвате със злоба?

Не ги мисли, те и без това няма никога да изплуват. Желая ти весело посрещане на празника. Наздраве! :)

АТНОСНО ТИЯ С НЕГАТИВНИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ - ОПИСАНИ ОТ ВАС МНОГО ВЯРНО НО С ЕДНА МАЛКА НО СЪЩЕСТВЕНА ГРЕШКА - ТИЯ НЕ СА И НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ БЪЛГАРИ!ТЕ СА ЕДНА МАЛКА ПРОСЛОЙКА БЪЛГАРОФОБИ ЗА КОЯТО ВРЕМЕТО ЗАПОЧВА НА 09.09.1944 ГОДИНА А РОДИНА Е РУСИЯ!

стига сте се хапали .обеденете се.весело посрещане на новата година.и нека новата ни донесе всичко наи хубаво и обединение.бог да пази бг и православният бг народ.

вижте статията: Град Троян е третият електрифициран град в България, след София и Пловдив на линк: link и тогава пишете глупости(последните 3-4 реда) А може да научите всичко на място в Троян

Ще направя една корекция на статията - Перник е първото населено място с електричество -1895 - В Перник светва първата електрическа крушка в България. След това идва София .

Първия ТЕЦ може би, тук говорим за ВЕЦ и екологично производство на електроенергия, не за обгазяване!

Стайнови от Казанлък и Хаджигенчеви от Трявна, две богаташки фамилии си правят ВЕЦ за да продават електричество. Е, нищо ново под слънцето, сега всички богаташи си направиха ФвЕЦове пак да ни продават електричество. Интересно е да се знае, че френската ЕДФ е направена от национализацията през 1946г на 1700 такива централи произвеждащи и продаващи ел. енергия, само че там не са били толкова маломерни както у нас.

е що не и на Буда, той какво-второ качество комунист ли е според теб! Не е вярно! Буда е първо качество-потомствен комунист от третия-слугински ешелон на ЦК на БКП!

ВЕЦ Енина може да захранва с енергия един по голям жилищен блок. И то когато има вода. Когато няма вода, както е сега може да захранва една кучешка колиба.

Ето това е най-страшното престъпление на комунистите, не физическото избиване на цвета на нацията, а ликвидирането на предприемчивостта, решителността, личната ангажираност на целия народ! Ако не бяха ретроградните, скопяващи 45 години България сега щеше да бъде сред първите 10 страни в Европа, не на последно място...

"цвета на нацията" дето такива като теб са му були ратаи. Комунистите ви образоваха, дадоха ви самочувствие да не се кланяте до земята на разно чорбаджии , но явно манталитета на бай Ганьо си е такъв, да се кланя до земята и да целува ръката на богаташите. Аман от роби!

глупости и дрънканици на бивш партиен секретар

Това ли са днес опорните точки които са ти спуснали от посрано 20.

Явно произлизаш от същите тези селяни, които са мислели, че електростанцията ще им умори кравите. Поне на това умствено ниво се намираш и в момента. Какви съветски електростанции са те патили 1914 година, даже и на теб не ти е ясно. Или само така си пишеш, за да убиеш времето и да се покажеш колко си умничък пред цял свят? Успокой се малко, и си вземи книжката за оцветяване, да нашариш някой СЪВЕТСКА електроцентрала от 1914-та година...

100 г. ВЕЦ.АЕЦ има живот най-много 60 г.Тази Вец е работила ,безопасно и екологично 100 г. ще работи още 100г. най-малко.Сега разбрахте ли защо искат нашите комуняги АЕЦ.Да убият предприемаческия български дух.За големите комисионни, Те другарите род и родина предават партия и Русия и техните технологии никога.Да пренебрегнем българските евтини ,екологични и безопасни технологии,няма безопасна АЕЦ.2 000 мегавата, по водопроводните мрежи струва 1млрд евра.2000 мгвт АЕЦ струва 13 млрд евра.Както се казва открийте разликите.

Ти си изключително тъп! Написал си няколко изключително глупави коментара. Да не мислиш, че на веца не е правена рехабилитация на турбините за 100 години??? 100% вътре няма оригинални части! Аман от глупаци в тази държава, гледай си бизнеса, ако имаш такъв и не се занимавай с неща, които не разбираш!

Виж снимките глупако,основен ремонт не е направен.Знаеш ли какво означава това да не е направен основен ремонт,само със малка тубичка пръскаш машинно масло и... това е.100 г.Не коментирай неща които не разбираш ,чел си нещо ,но не достатъчно.

Социалистите избиха цялата интелигенция и такива предприемчиви хора. Останаха само тези, дето ги е страх ВЕЦ-а да не им убие кравите с ток. И дето не ядат асфалт.

Така е, останаха такива тъпоъгълници като теб, от писанието си разбира, че не се имаш за интелигентен. "Неуките" комунисти изградиха цял АЕЦ, но на Андрешко му дай някакъв ВЕЦ да му се радва и да си мисли, че е покорил света!

Една от причините за фалита на социалистическата икономика беше изграждането на АЕЦ Козлодуй; и сега тази съветска фабрика произвежда евтин ток точно защото беше за сметка на държавния бюджет, а инвестицията никога не е била изплащана през цената на продукцията.

Бравооооо...!Закрийте АЕЦа и разчитайте на млекаря ,учил в чужбина и допринесъл за родината.Науката и прогреса вече не са за българина.Тая пародия на централа не можеше да захранва Казанлък с големи предприятия като "Арсенал","Кремона" и др.и три големи военни танкови поделения.Бъдещето тук е в занаятчийството.Да ви е честито!

Аз пък си мислих че комунистите са електрифицирали страната...:). Еликтричство + социализъм = комунизъм.... имаше такъв плакат навремето

Да, те го направиха, до 1944 г. само 12% от България е електрифицирана и затова сме били зле развита държава. Това е някакъв смешен вец, но в България в момента много обичаме да отделяме внимание на незначителните неща.

Много промити мозъци от селата погрешно си мислят, че Бай Тошо е изградил и ж.п. мрежата на България. Истината е че дължим това на Стефан Стамболов.

Мракът е изгонен от домовете им !!!!

Смятай, млекар, който се интересувал от инженерство, строи централа. А днешните архитекти правят лайн*. Срам!

..днес пък бивши "философи" са ХИДРОИНЖЕНЕРИ...

интересно кои е собственика сега ! министър или депутат

Типичен пример как се прави чист и полезен бизнес и то от българи .Печалбата остава в страната и е за всички.Типична е и злобата на дребните душици които са винаги против добрите начинания използвайки невежеството на хората.Интересно ми е сега чия собственост е тази централа .Не един добър бизнес създаден с труда на предците ни е заграбен от комунистите и обевен за държавен като собствениците са избити или измират след затвор и репресии ,а днес заграбен на безценица от номенклатурното котило.

Централата е от типа ВЕИ (възобновяеми еликтрически източници)! Съгласно новите концепции на днешните управляващи, тя следва незабавно да се ликвидира, като екологично чисто недоносче, незамърсяващо околната среда! Чакам с нетърпение немедленната намеса на "високоекспертното" правителство!

Гаранция социалистите са ги избили цялото семейство след 44-та, че да не им умират кравите, докато са на водопой..

Глупендър

Е, това е един много хубав спомен за напредничави българи! Много му се зарадвах!

Спорно е къде е светнала първата електрическа крушка в България- в Габрово от ВЕЦ построен на река Янтра под Габрово от фабриканта Хаджиберов или в двореца в София.Това е преди началото на 20 Век.

е, Габрово сте първи във всичко, няма спор:)))) Първата електроцентрала в България, както и на Балканите е Кокаляне на р. Искър, построена 1900 от италианци. Но тя най-веряотно е захранвала Габрово...;)