Румънски автобус се обърна в ”Хаинбоаз”, жена загина

27-годишна румънка е загинала, а десетки пътници са били ранени след като румънски автобус се преобърнал на мокър път в прохода "Хаинбоаз".

Обратно в новината

Коментари - Румънски автобус се обърна в ”Хаинбоаз”, жена загина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

пътувах същата нощ/сутрин. видях катастрофата, но вече беше относително спокойно. освен, че беше мокро от дъжда, от пътя се дигаха изпарения, нещо като мъгла. по-лошо от мъгла. карах лек автомобил едва едва на трета. иначе съм и шофьор на камион и това работя. възможно е и за секунда да е заспал и като се е стреснал да е опитал да оправи рязко траекторията и това го е обърнало. този път е много коварен. и много дълъг и уморителен. май по-добре е ако има избор да минаваме през шипка. повече завои, но те държат концентриран. а и от габрово до дунавци е много кратко като разстояние

В края на правителството на Костов, румънците ни молеха да ги чакаме по пътя на ЕС да влезем заедно. Днес, 13 години по - късно срещу тях да бягаме не можем да ги стигнем. На тъп народ - тъпа съдба!

Ако можеш да ми обясниш какво общо има твоя коментар с катастрофата че нещо не те разбирам.

всеки ден го пътувам този път и знам че несъобразената скорост води до такива последици просто румъница си е виновен че се е правил на състезател

Ако мокрият път е причина, а не водача, то трябваше всички преминаващи с автомобили през прохода да са катастрофирали. От дир.бг май намекват/подсещат, че прохода трябва да е затворен, когато настилката е мокра/влажна: дъжд, роса, мъгла.... До дир.бг: Съобщения за ПТП-та да се правят само от правоспособни водачи на МПС. Този, който е писал коментираната статия ако има документ за правоуправление да се яви на проверовъчен изпит, защото явно не е бил в час, когато са го учили, как се управлява МПС, а сега и сега на нас в подтекст ни се пояснява, че не сме виновни при ПТП ако пътната настилка е мокра. Причината е слабата квалификация на водача.

Комунистите са виновни, няма спор!

Ей, писачи-неграмотни! Няма такъв проход "Хаинбоаз"! НЯМА! Има "Проход на Републиката"! Набийте си го в кратуните :)

Да, прав си.....това е старото турско име на прохода, което отдавна е излязло от употреба и неясно защо продължава да се натрапва от някои "списвачи".....

"Мнозина смятат, че мокрият път е основна причина за катастрофата" Няма такова нещо, ама някой трябва да помисли, преди да пише. Казва се: "Несъобразена скорост с пътните условия".

Завоя го знам. Ако се заплеснеш за момент и си вън. Мангала се е изсилил и после е обънал буса. Сега се чуди кой да му е виновен.

Рядко тъп си, ама ти е простено..

Ега ти формулировката : "МОКЪР ПЪТ ПОДХЛЪЗНА АВТОБУС????"

"Мокър път подхлъзнал румънския бус в Хаинбоаз"?!?! Браво бе, редактори на дир-а! Как успяхте да "съшиете" такъв "бисер" на логиката и то на главна страница!

Какво е състоянието на пътя. Да не би някоя дупка да е метнала автобуса?

Кога български хеликоптер ще се отзове на пострадали в чужбина Българи?

Е ще се отзове, ако е някой дебело гъз политик!

Или бистришките тигри!

когато си купим хеликоптери за тази и други нужди. но нали всеки път като купим нещо мрънкаме- не било руско, много скъпо, някой взел комисионна...

Вместо да се драпате кой е винове и защо, забелязахте ли по-важното даже е по-черно за да се вижда. "По-късно румънски хеликоптер, кацнал в Горна Оряховица, е транспортирал ранените до Букурещ." Кога това ще стане в Бълагрия, да не говорим за пращане извън страната, докато се разберат в коя болница да те приемат в Бг си умрял!

Да, румънците имат най-бързата спешна помощ в Европа, като масово ползват и хеликоптери.

Вярно е това за румънската спешна помощ

Ако шофьора беше бъ;таски граничен полицай, щеше да има МИ ТОЙ АВТОБУСА ТРЪГНА ВНЕЗАПНО НА ЛЯВО

Няма пътища на Борисов, на Станишев, на Костов или на филанкишията. Няма значение по чие време са правени пътищата. Ако беше обратното, Тодор Живков от воле слага всичките заедно в джоба си - и с пътищата и магистралите, и с електроцентралите, язовирите, напояването, промишлеността, трудолюбието на циганите, селскостопанското производство и какво ли не. Но не е така. Пътищата са на България, на българското общество, на българското умение да си устройваме (или не) живота сговорно, отговорно и резултатно - независимо по чие властническо време се правят. Същото се отнася и за икономиката ни, образованието и т. н. Нищо не е на Борисов - дори Борисовата градина в София, за която внукът ме пита: "Дядо, Борисовата градина Боко ли я е правил?". Та се наложи да му изнасям историческа лекция за някой си княз Борис Търновски и другите, но май не го убедих твърде.

Na6te Defileta v Balgaria sa Trudni, da ne se barza, Shofer na Avtobus e Trudno !

kikuno

По някога минавам по част от стария път от Сливен за София .Някога с баща ми и ГАЗката която караше сме пътували с него до София и обратно.Този път е несравним със сегашните но и по него пътувахме без произшествия.Пътищата могат да се променят но основното си остава шофьора особено ако не става въпрос за авария с колата или идиот изхвърчал изневиделица отпреде му .

Не е преценил скоростта и условията. Може да се случи на всеки. Жалко за жената!

Всеки,който шофира знае,че мокра настилка има същото сцепление като по сух път,особено когато и гумите са добри.Не казвам за време,когато едва започва да вали и тогава има опасност от аквапланинг,защото колата приплъзва върху водата,която е върху запрашената настилка,но в случая не се е случило това,а чисто и просто водачът не е преценил,че завоя е остър и с голяма скорост няма да се получи и буса се е обърнал при грешно действие на водача и мисля,че той единствено е виновен,а пътя не е заледен.

Аз шофирам от доста време, и смело мога да заявя, че при мокър път сцеплението (т.е. коефициентът на триене) е по-ниско. Ако не вярваш, пробвай да спреш от 50 км/ч на сухо и на мокро и виж каква е разликата в спирачния път.

"Мнозина смятат, че мокрият път е основна причина за катастрофата." Мокрият път няма как да е причина за катастрофа, т.к. се вижда, и шофьорът би следвало да е съобразил действията си с него.

dsco@

Особено ако е имало и малко прахоляк преди това си става доста хлъзгаво. Но автобусът е на пътя обърнат на завой. По-скоро е влизане с несъобразена скорост в завоя. Ако е било само хлъзгане щеше да излезе от пътя и удари в нещо.

Ти пич сигурен ли си, че имаш книжка и шофьорски стаж? Сцеплението няма как да е еднакво при сух и мокър път. Просто в единия случай имаме сух път + вода. Проста физика. И още един пример мога да ти дам с майка ти, като е мокра по-малко е сцеплението и по-лесно влиза,

ебати тъпотиите изписа.... едва ли си се качвал на кола някога, дори и само да се возиш. дори и понятие си нямаш кога и при какви обстоятелства се получава аквапланинг, да не говорим за великата изцепка за сцеплението на пътя при различни метеорологични условия. ЛАИК

Дори не си се возил в кола!!! На пътищата в Европа, дори по магистралите има масово табели за ограничение на скоростта при дъжд заради аквапланинг - просто на ниски места на магистралите с идеално пътно покритие се събира вода, не може бързо да се отводни и се получава аквапланинг. Понякога ограничението на скоростта за аквапланинг при тежки камиони е дори двойно. Всички шофьори там спазват ограниченията когато вали проливен дъжд. Вероятно шофьорът се е предоверил на мощния автобус Мерцедес и става въпрос просто за грешна шофьорска преценка, както и за липса на такива ограничения на скоростта на участъка. Може би е необходимо и по българските пътища да се поставят табели за аквапланинг, но със сигурност добър шофьор ще намали много скоростта при мокър път... много жалко за ранените и убитата млада жена.

Пич, явно не си карал нещо по-добро от верижна машина, като булдозер например...

Разбрал си ти какво е аквапланинг. Леле,леле.

като не искате да катастрофирате ходете пеша, за това имате 2 крака

Пътното строителство е некачествено и свързано с много-,,икономии"-кражби, особенно строените по времето на Боко ,,магистралния". Има големи възможности за надписване на сметки. Точно тези надписани сметки се плащат с кръвта на невинните жертви. Разбира се че зависи и от шофьорите, които глупаво пътуват през нощта по некачествените български пътища.

тъпанар, преди ревахте че не ядете асфалт, що да се строят нови пътища, сега ревете що не са построени нови пътища, а решете кво точно искате, или за вас е важно да мрънкате. колкото да тоя проход, не знам Борисов да го е строил и да има нещо общо с него. RIP за загиналата и дано другите се оправят

Мини през тунелите на "Люлин". Не можаха да изкарат и една година.

Дано се почнат тунелите час по скоро.

тaзи сутрин минaхме с aвтобусa, беше се обрaзувaлa голямa опaшкa... зa медиите бе пореднaтa чернa стaтистикa, зa нaс нищо ново под слънцето. Aлa в Румъния едно семейство скърби зa еднa дaмa, ненaвършилa 30 години. Виновен винaги ще се нaмери, aлa товa нямa дa върне отнетите души.. Утре, всичко ще сезaбрaви, всичко ще е ОК.. Докaто отново не стaнем свидетели нa пореднaтa стaтистикa... RIP..

Подобни събития трябва да ви светнат червената лампа, къде е нужно да се налива асфалт, дали имаме спешна нужда от магистрала Хемус или пресичането на Стара планина трябва да бъде максимално безопасно за хората. В 21 век, северна България и южна България се свързват с проблемни връзки , които са трагични при падането на дъжд и първият сняг. С трагична хроника се слави и пътят Русе-Бяла , по същото трасе , свързващо Дунав мост с Южна България. След прохода на Републиката, тези румънци щяха да минат и по този път за Русе. Най-натовареният търговски трафик е по тази дестинация. Всички тирове от и за Турция вървят по него. Другари докато не направите тунел под Шипка и да направите аутобана между Дунав мост и Шипка , не ни чакайте до урните. Въобще не ме интересува дали Софиянци ще стигат за 3 часа до Варна. Така като ви гледаме , май само това ви интересува. Ами да ви гласуват софиянци само.

"Подобни събития трябва да ви светнат червената лампа, къде е нужно да се налива асфалт", ама нема кой да налива, изгониха Бойко с лафа "асфалт ли ке ядем?"! Тизи, дето го изгониха са виновни за жертвите по пътищата, ама ще плащат ли за жертвите? Да, ама "друг път"!

Карамфилке,има една много важна част от автомобила,ако и най-важната.....казва се задкормилно устройство.

По посоченото трасе Русе- Бяла, че и по нататък до Плевен, никакво перфектно "зад кормилно устройство" не може да се справи в определена рискова ситуация , /като изпреварване на колона от ТИР-ове например или някой който ти е изскочил внезапно насреща /защото няма никаква възможност за маневра, много тесен двупосочен и лош път, особено Русе-Бяла.

По тази "великолепна" логика в Германия и Франция не трябваше да има никакви жертви от ПТП. Да, ама не. Виж статистиката просто. А пък, ако желаеш да осигуряваш безопасността чрез пътната настилка, то трябва да я премахнеш, да остане черен път, тогава няма как да се убиеш с 10 км/ч.

И на тази новина ли се из..а лекенце червено недоносено :)

Това беше за лай..то СНАЙПЕР по-надолу !!!

До това водят пътищата на Борисов...пълна катастрофа. Поредните който ще осъдят държавата

Нещо си кисел тази сутрин, сигурно Путин не ти е харесал поредния дудук?

ivo10

Когато става въпрос за румънски шофьор пътищата нямат значение. Карат като изоглавени, без да спазват правила. Имал съм случаи в един ден, за да избегна челен удар, три пъти да влизам почти в канавките на завой без видимост заради изпреварване от румънци. Рисковите изпреварвания на къси разстояния са обичайни за румънците. Най-страшно е през лятото като тръгнат масово към морето.

Като имаш СНАЙПЕР,поне се прицели в правописа,а не се излагай да даваш неграмотно написано мнение!"ПоредниТЕ,коЙто..."

Последният човек съм, който ще е адвокат на Тиквата. Но написаното от теб е неадекватно, защото точно на Хаинбоаз нищо му няма, пък и Боковите хора не са го строили. Държавата е за съдене, ама защото не си гледа работата да въдворява ред по пътищата. Румънските шофьори по нашите пътища са бетер хуни. Ако КАТ осъществяваха ефективен контрол, само от техните глоби щяха да си оправят бюджета за цялатя година.

Една мамалига по малко. Загубата е никаква. Вчера 7 безполезни булгаристански скота пукнаха по пътищата. Загуба също няма.

Фашисте, май нещо си сбъркал века. Твоят Скорцени повече от 40 години е в ада. Може би искаш да го последваш?

хахахахаааа ... на тебе лично Хитлер ти говори !!! Познавам добър психиатър ще ти помогне - дай координати !!!

Жалко, бог да я прости! Смъртта на един човек е трагедия, смъртта на милиони е статистика. Май тенденциозно се обръща внимание на такива неща. Всеки ден в света загиват трагично десетки хора, ама знаем ли? И пука ли ни наистина?

В Румъния се създава впечатление за ред и дисциплина навсякъде, но с с присъствието на много полицаи навсякъде, и с огромни глоби за нарушения. затова румънците като дойдат в БГ се държат като "отвързани" и в превозни средства и извън тях. Страшно примитивни хора/болшинството , поне които идват тук/ . Бог да прости загиналата, дано се оправят и другите, но не знам защо си мислят , че тук всичко ще им се размине и всичко им е позволено. Позволявам си да го пиша защото съм от гр. Русе и ежедневно ги виждам /по неволя/, по улиците като шофират е ужас.

Ами така е! Защото в България всеки е като отвързан и най- вече ние българите! Не само румънците ами и всички други народи са така. Няма ли ясни правила и някои да ги прилага не очаквайте обикновенните хора да се сетят. Ей затова казваме, че няма Държава ами цари един хаос. И винаги хората плащат сметката!

Бог да го прости момичето, а на пострадалите - бързо и успешно оздравяване.

Като се състезават в това мокро време и хлъзгав път така става за съжаление.

С 10% скача задължителната застраховка Гражданската отговорностот Нова година. До момента за автомобил от среден клас с обем на двигателя до 1700 кубика шофьорите заплащаха между 180 и 200 лева. С увеличението на тока, алчните за печалби застрахователи веднага се преориентираха да запазят същата норма на печалба с тези нови 10% тежест за сметка на обикновения човечец. Очаква се лавина от поскъпвания.

Комунистическото "поевтиняване" ще ви излезе на задниците. Казах ви го още тогава.

Лошо, но какво общо има това с тази трагедия? Бог да прости загоналата! Дано другите хора се възстановят бързо и се приберат.