Коментари - КАТ няма да взима точки при вина за катастрофа | dnes.dir.bg
назад

КАТ няма да взима точки при вина за катастрофа

КАТ вече няма да отнема контролни точки на шофьор, причинил катастрофа. Отпада санкцията отнемане на точки при навлизане в еднопосочна улица, неправилно паркиране в района на пешеходна пътека и движение по трамвайна линия.

Обратно в новината

Коментари - КАТ няма да взима точки при вина за катастрофа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

tiratron

На депутатите им пречел забранителния знак- махат го. На нарушителите им свидели точките - няма да им ги взимаме. Що за логика е това? Утре ще вземат да сложат по една глоба от 300 лв. за убийство. И уж натам са тръгнали нещата пък понеже аз ще съм на далавера , няма да го доживея да го видя. И така можем да дефинираме правило за формиране на закони в България: закон ,който води до кражба от държавата и до обедняване на нацията следва да бъде създаден. Също така закон който помага на най-обикновените хора не следва да бъде одобряван. Спазвайки само тези две правила може да се напише цяла нова конституция. Вместо да вземете да вдигнете наказанията за да се спре анархията по пътищата, да има и пари за бюджета от глобите, вие махате санкциите. И това ако не е идиотско... А всъщност колко лесно би било да се удари с едни солидни глоби за каране пил, за превишена скорост. Ама не да се глобява с 100 лв. за едно превишаване, защото оня дето кара кола за 80 000 му е през оная работа тия сто лева , той може да ги даде и десет пъти. Санкцията трябва да се определя според цена на колата. Превишиш с 50 км / ч - глоба 4000 лв. Превишиш втори път - глоба 10 000 лв. Айде да видим трети път дали ще посмееш? И най-накрая вземете да направите някакъв сайт на който да се виждат всички автомобили които са били хванати с тия прословути камери, защото много се съмнявам че ония с джиповете си джиткат на червено и никой не ги бута после. А камерите си затварят очите май.

Здравейте,аз искам да споделя случаят от събота (17.11.12)На бул.България в гр.Пловдив спирам в дясна лента на аварийни за да кача пешеходец.Стояла съм точно две мин.и идва патрулката и ми пише директно акт-а не фиш.Ок спряла съм неправилно но нали именно затова говорим,че в тези случаи е редно да има просто фиш??? Попитах защо акт.....започнаха да шикалкават и да искат почерпка директно ме попитаха какво предлагаш???Говориха ми на ,,ТИ,, и когато казах на няколко пъти нищо единия полицай каза на другия дай ми папката с актовете да се научи следващиат път.Оглеждаха ми колата и тъй като ненамериха забелейка както по нея така и по документите ми изцепиха въпроса ти защо си със зимни гуми???При което аз отговорих-Може би защото е средата на месец Ноември!След това последва следващият тъм въпрос-защо имаш пуснати халогени???Отново отговорих ,че не съм в нарушение тъй като може и лека но все пак имаше мъгла.Заяждането беше прекалено.И след като вече видяха че пари няма да им дам ми написаха акт.Питам редно ли бе да ми състават акт?И къде е всъшност тъпото Българско правосъдие!

И за какво са тия точки тогава? Всеки ден 5-те % нормални шофьори пристигат на работа и се връщат вкъщи изморени и озлобени от некадърни шофьори, джигити и "герои" на колела. Откакто въведоха синьо-зелената окраска в центъра съм пешак... И съм още по-втрещен от това колко много и нагло се минава на червено, как се паркира, как се кара на пешеходна пътека и как се спира зад спрял трамвай с отворени врати... Тия са от друга планета..., друга държава..., друга паралелна реалност с тези "мерки".

Всичко което се предлага в новата наредба е обърнато с главата надолу. Точно за превишена скорост не трябва да се отнемат точки, а да се завишат паричните санкции - по 20лв/км над разрешените.Над 50 км - 30лв/км . По принцип е по- добре да се помисли за събиране на глобите. Много от тях за съставени актовете остават несъбрани, което напрактика обезмисля съставянето им.

С една дума се толерира разпасаното поведение. Практически отпада понятието "еднопосочна улица" и прочие!

С оглед нормативната уредба на контролния талон с определен брой контролни точки, давани ведно със свидетелството за правоуправление, начина им на отнемате с оглед вида на извършеното нарушение на съответните предвидени правила по Закона за движението по пътищата и Правилника за прилагането му, следва изводът, че отнемането на контролни точки е последица от извършеното нарушение по посочените нормативни актове, фигуриращо в списъка по наредбата, която последица възниква екс леге по силата на закона, като момента на настъпването на правния ефект е датата на влизане в сила на наказателното постановление, с което е установено извършеното нарушение и за същото е наложено съответно наказание. Този факт води и до отчитането на извършеното нарушение с отнемането на контролните точки, чийто брой е отбелязан в наказателното постановление. Или отчетът на отнетите контролни точки се води въз основа на влезлите в сила наказателни постановления за извършеното нарушение и наложеното наказание, поради което в частта му, с която се отбелязва броя на отнетите точки, удостоверява, че поради извършено нарушение, за което е наложено административно наказание, влязло в сила (след обжалване по съдебен ред или когато е необжалваемо) от наличните точки на водача по силата на закона се отнемат отбелязаните в наказателното постановление брой контролни точки.

Абе колеги съфорумци, това е просто една антикризисна мярка издействана от Вдянков. Щото от гледна точка на фиска пешеходецът е неизгоден участник в движението. А шофьорът останал без точки е какъв? Правилно, "горд пешеходец". Тъй че нека си кара и нарушава завалията, щото от това капят кинти за бюджета, а от ходенето пеш не капят. Да му мислят пешеходците и да внимават като пресичат!

КАТ вече няма да отнема контролни точки, а пари в брой ни дай...Трябват ни пари, трябват ни свежи пари! Дори да сме против "КАТ да не отнема контролни точки", парите ви ни трябват. Парите ви са наши, нашите контролни точки са Ваши!

Каква е тази работа? Като се въвеждат правила - ревете! като се махат правила - пак ревете! Май само за ревльовци ставате!

Абе да та так..ам в тъпака ,скрии са бе ееееей

..по мъже ли си падаш, душко?

tiratron

Като се въвеждат малоумни правила как да не ревем? Като се махат правила ,които трябва да стоят и дори да се засилят как да не ревем?

Тогава, КАТ да станат и да напуснат работните си места. За какво ще са ни тогава..

Всички провинциални джигити да почерпят, те така или иначе не се съобразяват с нищо и никого, само с учинайката и чичевете си!

Благодарско от нас аверите с дебелите портфейли ся вечи мой си праим квот си знаим. Не чи дуся ни беши тъй ама другу сий да знайш чи няа ти свършът точките толкоз лесну щот то големи глауболия после. Пък ся кво само кинти шъ цакаме дваиси пъти да ма спрът днеска пак няма да ма заболи, чи то аз на вечер по два бона оставям в кръчмата. Шъ пофърлям малко салфетки докът ми пей азис и шъ ми олекне. Само тъй батка и европата да почва да съ учи от нас чи глей докъде са я дукарали.

Супер! Значи ще си карам с 20 км/ч и ще газя всички членове на закона без да ми отнемат точки, а за да ми е по-забавно ще карам на задна.

Какви са тия глупости сега? Защо веднъж поне не вземем пример от Европейска страна, като не знаем какво да правим? От абсурдно, до най-абсурдно както и да я четеш тази статия!!!

Купете си един Правилник от Германия и го преведете на български! Много по бързо ще стане и много по точно!

Някой знае ли какво правят в белите държави?! Там сигурно знаят как стават тия работи, след като Ганю Балкански става промерен шофьор като мине границата! А нашите експерти ще откриват топлата вода?!

Естествено, че знаят, но не им изнася

Явно на някой депутат му свършват точките....

Това е нечувано. Значи в България шофирането е под всякаква критика тези намаляват санкциите. Алоу, управлението, санкции се намаляват когато положението се е подобрило, а не влошило!

"КАТ вече няма да отнема контролни точки на шофьор, причинил катастрофа" Това изречение е неправилно и предполагам е причина за повечето негативни коментари. Няма да се наказва самата катастрофа, а нарушението довело до нея. Ако превишиш скоростта с повече от 50 км/час и катастрофираш, естествено, че ще ти бъдат отнето точки заради скоростта.

То и ти нищо правилно не обясни - не за всяка катастрофа се извършват експертизи за да се установи БЕЗСПОРНО превишение на скоростта! По твоето обяснение би следвало да се наказва превишението на скоростта, довело до ПТП ... в патрулката, регистрирала превишението на скоростта!!! Иначе КАТ требе да блокира от експертизи - те обикновено се правят само при настъпили ТТП (тежка телесна повреда) или смърт!

Като няма експертиза как да знаем кой е виновен, и на кого да отнемем точки???

Сега безумието , което цари по улиците и пътищата у нас ще се затвърди с някои също толкова безумни идеи на някои бюрократи. БРАВО....О !!!

Ебаси малоумната история!! Полицаите като дойдели не можели да определеят кой е виновен ? Абе тея смотани милиционери въобще за какво стават освен да взимат подкупи ? Необразовани некадърници!!! И как ще спираш на пешеходна пътека и няма да има санкции ? Вие луди ли сте бе ??? Тая смотана държава отиде на майната си ... смотано мутренско правителство, смотана държава. Ще се бяга от тук ... ясно е.

Не могат защото ги заслепява подкупа! Как през комунизма можеха с точност, сега не могат?

Тези промени донякъде премахват несправедливостта.Не е редно за едно наказание да ти налагат акт - глоба и едновременно да ти отнемат точки, това са две наказания.Трябва да бъде наложено САМО едно наказание.Затова смятам, че е справедливо да направят промени, но нека не са толкова чести, защото в крайна сметка почти нищо не остава и не се знае дали полицая вече е прочел последните промени за да ги прилага.Този хаос в законотворчеството говори единствено и само за лошо законотворчество, а това означава че законите се пишат от лаици и хора, които са далеч от правото.

В правилника да остане само една точка: 1. Малкият се пази от големия.

Ясно ми е,че не съм по-умен от хората измислящи и постоянно променящи правилника!Що не погледнат германци,австрийци и т.н. и да пейстнат тва онова аз не мгоа да разбера!!!Ами да направят ГО обвързана с ПТПтата и глобите на водача и да видите как ще се секнат ВСИЧКИ!Както и да направят така закона както е в Австрия-осакатавяш някой-плащаш му ДОЖИВОТНА издръжка всеки месец в размер мин.1080 ЕУ!Аз плащам 85 ЕУ месечно сума в която влизат данък и застраховка и А си сгафил-следващата година повече...сгафи каквото и да е(въобще не говоря за сгазен пешеходец или алкохол)БААААМ още по голяма застраховка,докато се научиш!Сега разбирате ли защо като сте в Германия примерно,хората намалят 150 метра преди пешеходна ДОРИ да няма човек около нея,а има ли,се спира и изчаква колкото е необходимо,а около училище за 4год.не съм видял някой дакара повече от 25-30км в час!ЛЕСНО е да се сетят тея пишещи законите!Понякога решението на даден проблем е толкова лесно...или понякога се чудя някой дали чете форумите като този,защото наистина понякога има страхотни предложениа и коментари!

на 100% си прав за всичко което си написал особедно за това че не се четат тези неща от хора които се занимават с законите а трябва

те и сега ги гледат, ама... нали трябва да има орган да ги регистрира нарушенията, а не да се чуди "К'во ше пра'им са?"

Братко, проблемът е по-дълбок. В Германия дали източват парите за подлези и надлези, а после за отбиване на номера вместо тях намацват смъртоносни за пешеходците зебри на всеки 30 метра? Аз като си плащам данъците искам държавата да ми осигури и нормална и безопасна пропускателна способност по пътищата и в населените места, а не 20 коли с запалени двигатели да чакат някоя омотана лелка докато пресече небрежно бъбрейки по GSM. Колко гориво се хаби, колко CO2 изхвърля и колко човеко-часове отиват на вятъра??? Осигуряване на нормална пропускателна способност на пътищата е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на ДЪРЖАВАТА, защото за всяка минута от работния си ден Й ДЪЛЖА ДАНЪЦИ и като бързам занякъде аз не бързам за плажа, а да ИЗКАРВАМ пари, от които после си ПЛАЩАМ ДАНЪЦИТЕ.

Ама ако карате без светлини през деня,ще ви глобяваме и ще ви взимаме точки...

Според тези уроди "навлизане в еднопосочна улица, неправилно паркиране в района на пешеходна пътека и движение по трамвайна линия" са НЕСЪЩЕСТВЕНИ нарушения. Мутризацията на България продължава с бързи темпове.

Имаше около 2001 год. един текст, че радарен контролен пост трябва да е означен с табела, мисля 120 метра преди и след поста... Махнаха го...

БРЦК

Повечето промени са ОК , ама защо на причинителите на катастрофи нема да се отнемат точки ? С това не съм съгласен. Също така и за навлизане в еднопосочна улица също трябва да си остане точковата санкция.

Ами това е добре, че както беше тръгнало, ако минеш на червено полицаят вади пистолета и БАМ те застрелва! Какво ще играем на шикалки, аама-ха!

До кога ще търпим този произвол? Пак правят промени с които затвърждават правата на тези с големите коли и вратове! Давайте да се събираме и да протестираме. Ние искаме ясни и качествени закони, а не всяка година нови и нови промени направени с цел събиране на пари. Искам сурови санкции за всички джегити, тарикатчета и мутри, а не само да някаква си глобичка. Трябват да се приложат законите които са в САЩ. При повторно нарушение санкциите стават сурови и всяко следващо става още по сурово и по сурово, при потретване направо в затвора! Аман стига вече!

Във Варна ,пред баничарница Бай Бисер редовно спират в лентата за движение полицаи които спират колите си и ядат заедно с останалите нарушители .За какво говорим ?!

Посочените нарушения, за които да не се отнемат точки, се извършват масово от полицаи. Отидете в който и да е град и вижте около РПУ тата как са наспирали служителите им. Без значение, че са на пешеходна пътека, кръстовище (при което не можеш да завиеш от тях или правиш маневри все едно караш тир) или в еднопосочни улици. Жив пример в това отношение е Плевен.

Ма много искат тези магистрати и някакви си там от КАТ. Щом е така и аз искам да се направи закон с който да се задължи КАТ да отделя патрули които всеки ден да се движат по големите булеварди и улици и да глобяват за всякакви нарушения от рода на неправилно паркирали коли в дясно, за каране по релсите, за паркирания по пешеходни и тн. Да видим после дали като това стане практика ще се паркира и нарушава, и не на последно място дали след като се направят и солени тези глоби и те се събират дали някой после ще си позволи да прави нарушения. Наместо да измислят нови закони всеки ден, да хванат да ги прилагат на практика! Аман от начини само и само да правим пари по лесния начин или да си намалим работа щото ни мързи да ходим пеша. 90 % от работещите в МВР са с наднормено тегло, защото са мързели и не си вършат работата. В случая КАТ да хванат малко и да вкарат служители в тази очевидно доходоносна професия събиране и налагане на глоби в София.

В мутроландия законите се пишат за мутрите с пари. Имаш ли пари можеш да си правиш всичко при това с позволение от така наречената ни полиция. Гласувайте пак за мутри догодина! Подготвя се узаконяване на премазването на пешеходци срешу глоба от 20 лв. Каране по тротоар с 50кмч. не се наказва ...

Отнемането на точки все пак беше някаква спирачка. Сега с премахването ще стимулират отново платежоспособните нарушители. Целта е ясна, събиране на приходи, а не борба с дразнещите нарушения в града.

Няма държава в СВЕТА където да те глобяват, че синият талон не е в теб... ПО-ТОЧНО ИМА ЛИ ДЪРЖАВА КЪДЕТО ДА ИМА ТАКИВА СИНИ ТАЛОНИ. И ДА ТИ ВЗИМАТ ПО 5 ЛЕВА ОЩЕ ЗА НЕГО.......

ПРИ СЪЩЕСТВУВАЩАТА ВАРВАРСКА ОБСТАНОВКА ПО ПЪТИЩАТА В РОДНАТА НИ СТРАНА, САМО СМЕКЧАВАНЕ НА КОНТРОЛА ЛИПСВА. ПОЛИЦАИТЕ ИЗЧЕЗНАХА ОТ ШОСЕТАТА, ЗАМЕНИХА ГИ КАМЕРИ. НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЕ СЕ ПРОМЕНИ. СЕГА СЕ ПРАВЕИ ПОРЕДНАТА КРАЧКА КЪМ ПРЕАВРЪЩАНЕКТО НА ШОФЬОРИТЕ-ГАНГСТЕРИ В БЕЗНАКАЗАНИ ТИПОВЕ. ПОСЛЕ ДА НЕ ХЛЕНЧИМ, ЧЕ ЕВРОПА НИ ГЛЕДА ОТВИСОКО. И ДА СЕ ГОТВИМ ЗА ЖЕРТВИ, ОСАКАТЕНИ И Т.Н.

Докога ще го прекрояват този закон? От Костов насам - че така, че иначе. Оставам с впечатлението, че всичко ни е изчистено като закони и остава само този.

Имаше около 2001 год. един текст, че радарен контролен пост трябва да е означен с табела, мисля 120 метра преди и след поста... Махнаха го...

Ами, ако наредбата е противозаконна - това трябва да се провери. Защото има пример: Наредба (местна) за огражденията за пешеходци по средата на бул/ул (има ги във всеки град) противоречи на чл. 54 в ДР на ЗДвП.

СКЪПИ ДРУГАРИ, ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ СПРЕТЕ И ДА ПОЧНЕТЕ ДА МИСЛИТЕ ЗАЩОТО ОТСТРАНИ Е ЖАЛКО, МНОГО ЖАЛКО, КАКТО И ВСИЧКО КОЕТО НИ КАРА ДА СМЕ ТОЛКОВА МУХЛЯСАЛИ ОТ СЕДЕНЕ, А ЗА МИСЛЕНЕ ПАРИ НЕ ДАВАТ , УВИ... ХОРАТА ПИШАТ АМА КОЙ ДА ЧЕТЕ И МИСЛИ, ПРЕМАХВАНЕТО НА ТОЧКИТЕ НЕ ЗНАЧИ ЧЕ ПАРИТЕ ЗА ТЯХ ОТПАДАТ!!!!!! ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ КАМЕРИ!!! ЩЕ СЕ ВДИГАТ ПАРИТЕ ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ДЖИПОВЕ И ES КЛАСИ, ЗАЩО ЛИ НЯКОЙ ТАКА ЖАЛНО МУЧАТ НАД ПОСЛЕДНИТЕ ХА ХА, АКО ЗАВИСЕШЕ ОТ НЯКОЙ ХОРА,ВСИЧКИ ЩЯХА ДА СЕ КИКЕРЧАТ В ГОЛФОВЕ И СВОБОДНО ГРАВИТИРАЙКИ ОКОЛО СОФИЯ ДА ИЗЖИВЯВАТ ЛИЧНОТО СИ ОКОЛО ОСНО ВЪРТЕНЕ. КАРАМ МОТОР,ДЖИП И Т. Н. НЕ СЪМ И МУТРА, НА МЕН НЕ МИ СВИРЯТ, НЕ ПРЕЧА НА ХОРАТА,СЪЩОТО НЕ МОГА ДА КАЖА ЗА ВСИЧКИ ПО ПЪТИЩАТА НИ, ДАНО С ПО-МАЛКОТО НАКАЗАНИЯ С ТОЧКИ НИ НАКАРАТ ДА СЕ ЗАМИСЛИМ, ЗАМИСЛИМ ЧЕ НЕ СМЕ ДЕЦА,СТАВА ДУМА ЗА ЖИВОТА НИ,ЖИВОТА НА БЛИЗКИТЕ НИ, ЗАТОВА НЕКА НЕ ИСКАМЕ ДА НИ НАКАЗВАТ ЗА ДА СЕ УЖ -БУНТУВАМЕ, МНОГО ДОБРИ СМЕ В "БУНТОВЕТЕ", ПРОТИВ ГОРИВА, ПРАВИТЕЛСТВА, МУТРИ , СТАНЕТЕ НОРМАЛНИ ХОРА, А НЕ КРЕТЕНИ КОИТО НЯКОЙ ТРЯБВА ДА НАКАЗВА НОН -СТОП ЗА ДА .............

Пешеходците пък, за да преминат, трябва да имат право да се катерят по колите, паркирани на пешеходна пътека, като прокарват въжета и забиват пикели и котки.

стига с тия пешеходци. аз по-се страхувам от шофьори дето излизайки на платното да се качат на колата си не се оглеждат. или като спрат без да погледнат отварят вратата и колегата дето кара набива спирачки. те са по-страшни и от пешеходците

Искам само да попитам-има ли друга държава,в която има такима точки и сини талони??????

Да, има. В ЕС. И не само. Но е разбираемо да не си ги чувал/а - човек за да отвори Гугъл явно трябва малко повече усилие, а виж колко по-лесно е да мрънкаш по форумите.

ей, платени драскачи, стига се бълвали глупости,освен да храните нещо друго можете ли, ако новината беше за взимане на повече точки, отколкото досега се взимаха пак щяхте да плюете, само това си знаете. Паричните санкции остават!

Променят правилата, само и само рушветите да са по-големи. Точките трябва изобщо да изчезнат, да няма такова нещо - точки. Да има само глоби, като хванат катаджия да взема подкуп - да го уволнят и да му отнемат всички вноски за пенсия, както и трудовия стаж до момента.

Когато чета публикация, едното ми око винаги се затваря, защото не ми трябва да чета лъжи и измислици. Така, че ще си има изменение на закона, като го видим в ДВ, ще си отворя и другото око. Мижи да не те лажат!!!

Цитирам: "Според сегашните разпоредби при вина за причиняване на пътно-транспортно произшествие шофьорът се наказва допълнително с отнемане на 4 контролни точки от общо 39-те, които всеки водач получава първоначално. В новия вариант обаче този текст липсва. "Юристите се произнесоха, че не е коректно. В общи линии идеята на новата наредба е да се наказва само за съществените неща", обясниха от КАТ" ========================= Аз ли не мога да разбера наистина или според тях катастрофата не е съществено нарушение ?

Наистина не разбираш. Катастрофата сама по себе си не е нарушение, тя в повечето случаи е следствие от едно или повече нарушения. Отпадат 4те точки които сега се отнемаха заради самата катастрофа, без значение от причините

Според написаното излиза, че няма да ми отнемат точки ако карам тежък бетоновоз срещу движението на магистрала в най-лявата лента и направя челен удар с някой каращ си по правилата. Също така без проблем мога да паркирам насредата на кръстовището на попа, и пак няма да загубя точки ...

Има... парична глоба. От 1 година и повече всичко се приравнява в парична глоба, а самите парични глоби се вдигат... На Дянков разбирането за пълнене на бюджет. Иначе да, прави си...

Да ама полицая идва пише акта и ти си продължаваш в насрещното на магистралата, щото вече си наказан за това нарушение, че не ти се чака в задръстването на изхода на София за Филибето.

В общи линии нещата изглеждат така: За всичко, без превишената скорост ще ви глобяват, но без да ви вземат точки. Колкото до превишената скорост - в случай, че ви хванат да карате със 100км/ч. при ограничение 50км/ч. тогава ще ви вземат книжката, ще ви отнемат 8 контролни точки и ще се изръсите с 350лв. Общо взето, за това нарушение се прилагат всички наказания на куп без вкарване в затвора. Ето това е! Дано съм помогнал да разберете правилно...

Браво! Но мислиш ли, че има смисъл да помагаш тук )))

Смърт за убийците на народа, които с такива либерални закони ще ни изтребят с голяма скорост!

Какво очаквате когато МПС-тата на пожарникар -физкултурната команда ъе движат само в режим - специялен .От къде да знаят какво правят " обикновенните "

аз както го чета - отпадат САМО точките, не и наказанието глоба (и/или друго предвидено) за всички тези неща...защо се реши, че ще е позволено

...защото някои хора не могат да четат и бързат да пишат глупости по навик... Естествено, че глобите остават!

Браво на КАТ. Дерзайте БЪЛГАРИ/Софиянци/. Вече ще може да карате по Цариградско с 129км./ч., а по останалите улици с 99км..ч. БРАВО!!!

Имам лични наблюдения, че напоследък в София, най-нахалните маневри и нарушения, се правят от коли с различна регистрация от С/СА.