72-метров кръст на Бакаджика за убитите от автобуса

Най-високият православен кръст на Балканския полуостров ще се издигне на хълма Бакаджика край Ямбол.

Обратно в новината

Коментари - 72-метров кръст на Бакаджика за убитите от автобуса | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За какъв туризъм говорите?!За каква известност на региона?!На гърба на починалите и на близките им искате да станете известни с този кръст?!Това ще е паметник на простотията българска.Искате от всяко събитие да си направите PR.Лоша реклама няма-тя винаги е реклама.

Време е да разберат всички българи, че трябва да се гради и препоръчвам на всички не прогледнали овчедушни създания: 1 да знаят,че паметника няма да се сабаря, а в него ще се вгради и над него ще се извиси най-големият християнски православен кръст в света.Тази идея се подкепя от цял свят, защото по света има вече достатъчно прогледнали българи.Пожелавам ви да прогледнете и вие ямболци. Кръстът на спасението ще се издигне там да ви спаси от дребномислието ви.Идеята да се издигне кръстът на спасението там се роди много по-рано от трагедията, която се случи на Спасовден.Тази трагедия само ни даде знак,че неговото място е там.18 са жертвите от трагедията 4 са посоките на кръста, което прави точно 72. 72 са глаголическите знаци в Глаголицата.Този кръст ще е символ за спасение на целия български народ, защото мисията на българите е да спаси света,а това е знака, който трябва да им дадем, че сме готови да го направим.На мястото на този кръст се е намирал параклисът Св.Спас, който е бил разрушен.Тук е била поставена границата на България при освобождението ни от турско робство.От тук е почвала българската християнска земя.Българи, време е да се събудите от тежкия сън и да прогледните. Ако сте българи ще ме разберете, защото всеки на когото във вените му тече българска кръв ще подкрепи това начинание, защото на нас българите ни е необходимо духовно да се повдигнем.Надявам се,че у вас ще се развие вярата и ще бъдете носители на божественото.ПОЖЕЛАВ ВИ КАТО БЪЛГАРИ ДА БЪДЕМ ОБРАЗЕЦ ЗА ЦЯЛ СВЯТ.

Пак нещо ще бутат. И то паметник преди да са дорасли, за да преценят дали трябва да се бута. Като са майстори защо не бутнат монумента на Бузлуджа? После пак ще строят, нали пари трябва да се взимат.

тури му един паметник по протокола и нещата се оправиха, като не могат да оправят съзнанието на куп виновници, поне целофан като опаковка на цялата трагедия могат да турят....Срамота!!!!

Стига с тая простотия.Българите не вярват в Бог.Ако вярваха ,щяха да се държат по друг начин.Пример:на Голяма Богородица на Драгалевския манастир имаше много хора.Привечер пред манастира беше станало бунище.Значи на българина му дай да се наплюска и да си остави боклуците.Българина ходи по манастири и планини да плюска и да цапа.Ако вярваха в Бог щяха да са благородни ,да пазят природата си ........

Жертви на какво-на българската простотия и беззаконие.За успокояване на гузни съвести...72 м.- за чия сметка.Някъде из България има села без ток и водопроводи.

Паметникът на ген Жулев е ДРУГ ! Намира се на мястото на гибелта на генерала -южно разклонение на връх Асан баир , на около1,5 клм изток-югоизток от връх Св.Спас на който комунистите издигнаха струващата 4,5 милиона лева(планирана) и 6 млн (струваща) идиотщина - паметник на българо-съветската дружба.В скоба-голяма част от тези пари бяха окрадени за вили и резиденции ! И генерала не загина в изпълнение на служебния си дълг а в следствие на детския си инат. Ни българо-съветскипа 72,100 или 300 метров кръст трябва да има на това свято за всеки ямболлия място ! Просто трябва да се взриви паметника и на негово място се възстанови съществувалия още от турско време ,възможно и от Средновековието параклис -Свети Спас,от който ,поне до началото на 60-те години на миналия век,все още личаха основите.

Правилно в източните граници на християнството трябва да има ясни знаци.

Ако някой си мисли,че може да види Одрин от Бакаджика,то сигурно може да види белите мечки на Северния полюс.А общината първо да поразшири този път,за да не се налага после да се строи втори кръст.Каква е тази грандомашина! Я ямболии да си кажат колко линейки изпратиха по време на трагедията и с магарешки впряг ли бяха,че пристигнаха след софииските.Греховете ли искате да си изкупите с този гигантски кръст.И той ще е малък за греховете ви!

И 200 метров да сложат, полза няма.Ние сме по разните безмислени паментици, виж да си оправим пътищата и да прилагаме законите хич ни няма,

Сега остава кръстът да падне, или некой самолет да се джасне в него. Май трябва да си внесем акъл, по едно време не достигаше, а сега май хич го няма! Вместо да строите кръстове, оправете държавата, внесете нови автобуси, не допускайте стари изперкали шофьори да ги управляват, също и мърляви алчни собственици. Ще има ли край този идиотизъм!

Простотия!!!Ще развалят паметника на българо-съветската дружба и ще сложат този огромен кръст!Само пари хвърлени на вятъра.Загиналите са само предтекст.Истинската причина е,че в Сливен ще има 33 метров кръст.Как да се примирят с това в Ямбол?

Баси и простотията! На Бг. и трябват ИНВЕСТИЦИИ И РАБОТНИ МЕСТА А НЕ КИЧОЗНИ КРЪСТОВЕ В 21 ВЕК, ЗАЩОТО СМЕ МИЗЕРНА И БЕДНА ДЪРЖАВИЦА!!! ТЪПАНАРИ!!!!

Не сте много умни. Сакар планина явно за вас не съществува щом си мислите, че може да се види Одрин от Бакаджика. Аман от невежи

Вместо да се каже истината за тази трагедия, ще замазваме очите на хората с висок кръкт - който ще е повече паметник на глупостта и нехайството (не дай си Боже, умишлено дело) отколкото уважение към жиртвите на тзи безумен инцидент.

eto pak monument 6te se izdiga.Za decata ot INDIGO-pametnik, za decata ot LIM-pametnik...cqlta durjava se oseq s pametnici!!ne pametnici da vidgame,a da se raboti i misli taka,4e da ne se slu4vat takiva incidenti!

Като няма виновни, сложи му кръст и толкова !

Аз пък не съм християнин. Така че по-добре една плоча с имената на загиналите и посвещения от техните близки. Нещо скромно и смислено

Па да се прасне некой авион у него!

така ще са застрашени всички в радиус от 72 метра. Нека го дигнат до 100 метра- като ще е гарга да е рошава.

До: ot evropa (18.08.2009 г. 20:32ч.) Тебе пък кой те пита за мястото на историческите паметници бе, кирлив емигрант? Я си мий паниците там и недей рева!

Аман от глупости! Не може за всякакви хора такива грандиозни паметници! Че то по шосетата само кръстове ще има, цялата страна ще заприлича на гробище. Впрочем, дали не е такава България?

Отлична идея! А за многознайковците - оставете ги да си чешат езиците - те и без това друго не могат.

Аз съм ЗА

До миро и до до SHFИма значение кой е наел един амортизиран ,технически неизправен автобус и е изложил на риск живота на хората.Това правеше безапелационно БКП-БСП в течение на 65 години.,ръководена от мисълта какво тук значи някаква си личност .

браво поне да имаме скво да сме известни!

Не разбирате ли че някой по цял ден си чопли с пръст отзад какво мащабно дело да подеме, където да има събиране и преразпределение на пари?????

винаги съм казвал ,че този паметник не му е мястото там а сега и кръст.не може ли тъпите комунисти да сътворят нещо друго по умно и от бетонирането на река Тунджа.например на това място да се изгради мощен тв ретранслатор да гледат чак в одрин бг телевизия а и булгарите в този район защото сигнала на телевизиите е слаб а за сметка на това се приемат няколко турски тв.

Велика е глупостта в България. И 100-метров кръст да вдигнат - все тая. Българинът така и не се научи, че с показни начинания няма да върне живота на хората. Нещо ми намирисва на онази история за войнишките паметници.

Не, не искаме джамия, изобщо не искаме строежи на каквито и да е религиозни символи в 21 век. Средновековието отдавна отмина. И преди някой да напише 'официалната религия на Бг е православното християнство' - точния текст е '(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание'. Абсолютно с нищо неангажиращ текст. Дайте парите на БАН или за някоя детска градина или за лечение на някой в кома след катастрофа или каквото и да е.

Малък ще бъде този кръст, пък турците ще го вземат за провокация. По-добре ще бъде да е висок 5-600 метра, та да се използва и за радио-телевизионна антена, пък и Европа ще може да види акъла ни. Те затова Господ ни бие и на Спасовден!

Ми. Добра идея за развитие на туризма и популярността на региона. Ама за тея убитите... други мерки требет.

И защо трябва да е висок точно 2 метра кръста?

Ами вие какво искате, джамия ли да вдигнат. Идете в съседна Гърция да видите как хората си тачат християнството и над всеки град на хълма има или кръст или параклис а у нас само джамии се строят напоследък.

Поредната простотия. На семействата на загиналите паметник ли им е нужен или подкрепа? Това не е ли двойнствен аршин? Уж проверяват всички министерства, агенции и какво ли не за укрити пари, а в същото време се хвърлят много пари на вятъра. Изумена съм и как така шофьорът се води свидетел. Човек, който е убил 18 човека и ранил 14, бил свидетел? Вярно, не е само той виновен. Най-голямата вина е на собственика на автобуса. Ама тоя нали много години бил професионален шофьор? Щом пътниците са усетили, че нещо не е наред с автобуса, той как не е усетил?

За Ямболските гербери-паметника на Бакаджика не е паметник на българо-съветската дружба ,а Паметник на генерал-майор Дело Жулев - летец, загинал при изпълнение на служебния си дълг на 04.03.1976 година. Само Калигула и Нерон са правили такова варварство,върху статуите на именитите си предшественици -отсичали са главите на статуите и са ги подменяли със свои изображения.Не са могли да си позволят изцяло нови свои статуи. Позор за некадърниците в Ямболската община.Все едно някога някой да им разруши паметната плоча над гробовете им.

А какво ще стане с паметника на българо-съветската дружба?! той да не е виновен нещо за трагедията, та на негово място ще се вдига този чудовищен кръст?! Колко ще струва съоръжението, кой ще го поддържа, и няма ли да загрози целия пейзаж с мегаломанските си размери? За какъв дявол трябва да се правят такива нечовешки съоръжения - на никой бог не са му дотрябвали, нито на хората, най-много да стане място за юнашки пиянски изпълнения и самоубийства! Да вдигнат една човешка църква в памет на някоя светица-застъпница, например Св Петка Българска, и да не се замайват с такъв грамадански кръст! И ще бъде ли осветен нощем - както правят в други страни? Колко ли ще струва това осветяване на такава височина и как ще се опазят кабелите от набезите на тъпите циганя, които изобилстват в региона?!... Не ми харесва тази идея, бомбастична е, но не е измислено както трябва.

след дъжд качулка

Поредната простотия - ултраскъпа при това. ще влязат поне половин милион лева, за тоя дето духа. Като флаговете във Варна оня дребния бурсук василев - да отиде да си ги види - за 200к евро, на боклука.

Какво безумие, навремето се отказаха от тролеiте за да направят този паметник а сега ще го съборят доколкото разбирам за да направят кръст, моите съболезнования към семействата на загиналите и аз съм от попарените в живота, но подкрепям напълно написаното от ???.

КЕЛ ФАЙДА.КАКТО КАЗВАМЕ .

i kato sa simpatizanti na BSP, kakvo ot tova???? Ne budi prost dragi mi..Breii..nauchi se da uvajavash 4oveshkata muka bez zna4enie politicheska prinadlejnost. :)))

Грандоманията у нас взема необикновени размери, особено напоследък. Има много по-смислени начини да се запази паметта за починалите.

Харч на пари за глупости.

И КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ТОВА

Боже опази от подобна трагедия всекиго, но ако това е причината за кръста то цяла Бълагария трябва да е като гробищен парк. Защо не се съберат пари за подпомагане на семействата за безплатен паметник на всеки починал, да се направят алеите в гробишния парк, за да не се спъват опечалените и. т.н. ежедневни карйно необходими неща в полза на живите, та да почитат починалите. Колко велико, колко загрижено, колко грандоманско нещо е да направиш кръст в памет на загиналите, та да помни поколението не хората, а безотговорността им и престъпното поведение. Един подобен монумент, ще измие ли вината от обществото, че е допуснало да се случи това. Като ще се вижда от Одрин, да направим един и там та да се вижда в България в памет на загиналите там от безотговорността на други.

А защо се пропуска да се пише,че автобусът е бил с пътници,активисти на БСП,посетили преди това паметника на българо-съветската дружба.

Да се събаря наред. Днес паметника на българо - съветската, а утре на дружбата. Ако няма такъв, да се преименува и пак да се събори. Нека помислим и за име на новия паметник. Предлагам името Кръст на общината. Защото който не помисли, той не разбра, че тази община е причина за бедата. А и за други...

ИДИОТы