Откриха снаряд в къща край Ловеч

Специалисти от Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" обезвредиха снаряд от минохвъргачка, открит в стара къща в ловешкото село Тепава.

Обратно в новината

Коментари - Откриха снаряд в къща край Ловеч | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А в НС няма ли да открият нещо подобно, но по-големичко?

Фала на такваз армада,пардон - армия! Де да е Шкембе Вайвода, да види и да плесне с ръца!

"Снаряд за минохвъргачка", отново къртите мивки в мрака. Изстрела за минохвъргачка се казва мина. Мината както и любимите ви снаряди се характеризира с калибър, а не с дължина. Обикновено калибъра на мините e 60, 81, 82, 107, 120 и 160mm. С дължина 300mm са 81 или 82mm мини. А това на снимката не е "снаряд за минохвъргачка", а изстрелян снаряд от 122mm гаубица. Да ги различавате, мината има отзад перки.

Абсолютно точно. Боеприпасите за минохвъргачка, както личи от името и' се казват "мини". А на снимкате не е 122 мм снаряд. И изобщо не е снаряд. Прилича на бендикс, някакво зъбно колело със силно изронени зъби, някакво грубо струговано чело. Изстреляния снаряд има също такъв пръстен, по който има нарези. Само че - пръстенът е меден и не ръждясва като на снимката. Нарезите са по-малко, по-широки и по-плитки. Нарезите са наклонени, за да придават въртеливо движение на снаряда. И Накрая - водещият пояс не е толкова близо до дъното, както на въпросния предмет.

Аз знам селата Умаревци,Йоглав,Асеневци,Александрово.Но това село сигурно е към Тетевен.Да.

Това село е на Деветашкото плато, далеч от Тетевен.