Коментари - Банов: Разрушаването на знакови обекти започва по Коледа | dnes.dir.bg
назад

Банов: Разрушаването на знакови обекти започва по Коледа

Провокира сериозен интерес как може точно по Коледа да започне такова разрушаване на знакови обекти, коментира министърът на културата Боил Банов.

Обратно в новината

Коментари - Банов: Разрушаването на знакови обекти започва по Коледа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е явен пример за алчни хора, които не могат да си поделят имуществото. Вместо да я дадат под наем или продадат те се джавкат няколко десетилетия, докато сградата и за кенеф не става вече. Сградата трябва да се бутне за сметка на собствениците, ако не могат да си го позволят, общината да им вземе парцела.

Къде беше министерството до сега. Тоалетна насред София. Нещо което не се съхранява за какво е. Доста години са под канали собствениците и нищо. Защо министерството не е реагирало

След национализацията ,кой се погрижи за тези сгради като добър стопанин?Какви пари инвестира държавата в откраднатите и присвоени имоти?Какви пари заработиха комунистите?Какво обещетение получиха собствениците като пропуснати ползи и обещетение за да възтановят блясъка на тези сгради?

ще бутат сгради, ще разрешат лифтове и концесии. Точно преди всяка ваканция парламента набързо приема знакови закони. И кворум винаги има за разлика от полупразната зала през почти цялата година. Някакъв повсеместен работохолизъм ги обхваща по никое време. Хитри плужеци надяващи се хората укисани в битовите си ангажименти да не забележат простотиите им.

Когато им ги реституираха бяха доволни, а сега нямат пари да я поддържат, реват...

Така е. Но за това трябва закон. Собствеността не е само привилегия, но и задължение. След като не плаща данъци, след като не поддържа частта от имота си, да му се отнеме и да се предложи на съсобственика или, ако не на търг.

Като не се поддържа ще я бутнат. След като министърът не е предложил закон за неподдържани постройки така ще бъде. Дайте му срок на наследника за възстановяване и ако него изпълни му вземете къщата и я пуснете на търг. Както е по света. Министър щом се моли, трябва да си върви. В него е делегирана властта.

Какви дивотии сътворява Слави-учиндолеца. И не мога да се начудя каква е тая bTV-телевизия, която му плаща за тия негови простотии и дивотии? И тоя Слави някои допускат, че именно той, Слави, трябва да определя кой да управлява България??? БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.

Знакова съборетина оградени с метални огради от най-грозните...

Преди няколко години, една такава Баба Яга се срути в сърцето на София (ул. "Алабин") и уби две момичета. Две деца, пред които животът беше пред тях, убити от паднала къща в центъра на Европейска столица, по мирно време. Не знам да има нещо по-нелепо. Тогава виновни нямаше (както в повечето случаи в съвременна България). Тази къща, обаче, ако падне и убие някой, ще се знае името на виновника. Един измислен министър на културата, взел решение за нещо, което е тотално извън неговите правомощия.

Падна защото нарочно й бяха съборили трегерите, за да може да се срути и да освободи петно за строеж. Тя също беше паметник на културата и подлежеше на реставрация, но бандитът Кирчев - близък до СДС, заповядал нарочно да премахнат носещите конструкции. Чисто криминална история, заради която две момичета станаха нелепи жертви.

Спрете разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров! Всички стари сгради по Дондуков трябва да са със защитен статут. Вижте на снимката колко грозно стои стъклената сграда на банка ДСК. Кой кмет им е разрешил да вдигат стъкло и метал в стария център на София? Вероятно Софиянски е извършил това кощунство, а Фандъкова го следва по петите. Оставки трябва да валят от кметството и дирекция Архитектура и градоустройство!

Ти нормален ли си бе! Това са съборетини, без никаква култура, или историческа стойност! Стоят и грозят града ни и са потенциално опасни! Като толкова много страдат, да си я оправят, собствениците! Не да стоят като циреи насред града!

Прав си. А и ген.Рачо Петров според историята, не е кой знай каква личност.

За какво АПЕЛирате, бе, джанъм. Въпросната съборетина преди 1990 беше държавна печатница Тодор Димитров, клон 2. Каква генералска къща, за която Институтът за паметниците на културата (на 50 метра вляво) да не е знаел? Айде стига истерии!

Аз мисля, че проблемът не е толкова сложен, колкото се прави да изглежда сложен. В крайна сметка ако после не се дава разрешително за строеш за по-голямо РЗП отколкото е било- нещата ще се урегулират от само себе си. Всеки ще си направи сметката да бута (ама после РЗП пак същото) или да реставрира... Пак ще има бутане, но доста по-обмислено... то пък и няма нищо вечено... идеята е да се контролира презастрояването!

Въпроса е дали е Морално или Законно да се събаря нещо, което във въображението на един Министър е паметник на културата, а в очите на безпристрастния наблюдател е съборетина в центъра на града? Не е работа на въпросния министър да решава дали е Морално, а само дали е Законно. Ако е законно оставете хората да развиват инициатива си - морална или не, ако не е законно ги спрете с цялата строгост на закона. Ако имате забележки към Моралността на историята, направите необходимите законови предложения и променете закона, така щото да отговаря на Морала, нали за това имате законотворческа инициатива или е лесно да се говори, но е някак изморително да се свърши нещо Наистина.

Взе ми го от клавиатурата. Още пвече говорим за нещо което Не е паметник, Опасно е и Има Заповед за събаряне и в крайна сметка някой има интереси и започва да говори за Морал. И Изказването, че всяко неое е възстановяемо и Трябва да се възстанови не е нормално. Не всяко старо нещо е красиво, нито смислено, нито добро, просто е старо, мож да е пълен боклук, но ще задължаваме да се запази, може дори да е грозно ама ние изискваме. Или тоз мъж не е в час или имат някакви интереси

Прав сте, но това е много сложно за днешните управляващи, няма да схванат идеята - нужен е интелект, а и думата Морал им е непозната

а какво, да чакаме тази съборетина да се самосрути и да убие някого ,след което да започнем да кършим ръце що така стана същото е и с прословутата къща с ягодите, все по страшно изглежда

И това ми било модерна столица !? Надули гайдата за някаква съборетина , защото била ,видиш ли , на някой си пра пра дядо пък бил той и знатен човек. Сградата е само купчина от тухли или кирпич и не трябва да се отъждествява с човека и неговите дела.

беж на село да си водиш овцете

Банова е фамилията на една синоптичка !

Аз само не разбрах общината с какви пари разрушава къщата и после терена под нея чия собственост е. Щото нещо много парици май май играят там

Абе комуненце, за какво са ти такивастари къщи, които са се превърнали в развалини бе? Кой ще ги ремонтира и за какво би го направил? Хората искат бизнес сгради, за ьа се развива търговията, бизнеса, да има работа и да се върти икономиката на тая държава. За тая цел не ни трябват стари съборетини от твоята младост!

Сладур то точно това е номера . Стари къщи с бедни собственици на апетитно място пей сърце и вместо, ако са паметници на културата държавата да реши какво ще ги прави те си се рушат, а играчите от общината се правят на ухапани .

На държавата като й е зор за паметници на културата, що е дремала досега. Защото това, което е останало от тези сгради е вече неспасяемо. Ако пък е частна собственост - тебе какво те е грижа апетитен ли е имота? Има си собственици. В крайна сметка, след толкова години централните зони на много градове са пълни с опасни съборетини, в който се навъртат повече от съмнителни лица.

Очевидното ти празноглавие как дава обяснение на това че в центровете на Париж, Виена, Прага и Будапеща е пълно със стари сгради? Явно там някакъв страшен комунизъм се вихри

Аз пък се чудих защо толкова градинки и зеленина в Манхатън, вмвсто още бизнес сгради , там положително им трябват още, а в София по статистика бол незаети бизнес сгради- май нещо не върви добре..Само с бизнес не става, хората искат и да живеят и да дишат

В мърлявата София е пълно със знакови обекти, тип кочини, кенефи, обори и тем подобни, за сега обаче туристически или друг интерес няма даже обратното. Има цели гета като това на центъра около Лъвов мост, циганите вече живеят в центъра, каква по добра интеграция, дали сме им възможност, важното е сега да не се събарят леговищата им, което по принцип е незаконно.

Интересна фамилия Е БАНОВ, Е БАНОВА също.

Този министър всъщност на какво е министър, мисли ли, вярва ли това което говори? щели да се възстановяват тази къща, двойната къща(случая от преди месеци).Тарикатът ще си изкара мандата и толкоз.

Какъв паметник на културата какви глупости я погледнете от десетки години на какво прилича: съборетина, сборище на наркомани и клошари, постоянно пожари. Чакаме да падне върху хората и тогава пак ще "вземаме мерки". Като е паметни на културата г-н министър полагайте необходимите грижи, а не някакви си реттитути сега да се правят на собственици...

На работниците как е плащано - като за празничен ден - четворна надница ли?-:)))

ПИТАЙ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА - АМА ТАМ НЕ СМЕЯТ ДА ВЛИЗАТ ЗАНИМАВАТ СЕ САМО С МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС - ПРЕСТЪПНИЦИ. НЯКОЙ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРОВИ И ТАМ - В ИТ

Защо точно по Коледа да се кърти,шуми,бръмчи, разнася прахоляк,камиони и багери и т.н ..нали хора живеят наоколо и сигурно искат спокойна почивка по Коледа и Нова година. Над 20г се е чакало и точно за Коледа да почне събарянето - да е весела Коледата за околните :-(

Гледам снимката на тази къща и не мога да се сдържа да я определя като метафора на българската култура от последните 27 години.... Но какво друго да очакваме когато вулгани простаци са начело на институциите които би трябвало да бранят културата.....

НАЙ- ГОЛЯМАТА ТРАГЕДИЯ НА ПРЕХОДА - ВСИЧКО СЕ РУШИ, А САМО БОГАТАШИТЕ СИ ГРАДЯТ И КУПУВАТ ИМОТИ.

Поредният имот придобит по непрозрачен начин от Киро Японеца/циганина/!

Сградата отдавна е свърталище на клошари, наркомани и бездомни кучета. Охранителната фирма не пази НИЩО!!! Просто не е редно всички околни да са потърпевши от безхаберието на собствениците. Ако са искали-досега 300 пъти да са я ремонтирали!

Собствениците на тази сграда не могат да си я върнат години наред. Един от тях беше на гости на Люба Кулезич. Намерете интервюто по BIT ,ако ви интересуват фактите около сградата и не коментирайте без да сте наясно.

Паметниците на културата трябва да се одържавяват и поддържат,ако искаме да ги има.Проблемът е,че управниците ни никога не са били културни хора - виждате ли лултурни хора в сегашния парламент ? Аз лично - не

Този имот на кой управник е? Или пак си плюем по инструкция а?

Къде прочете да е на някой управник? Безхаберието на управлчвашите е проблемът , а те са такива поради ниска култура - личи си от изказванията им като си отворят устата.Доста от хората в парламента не говорят дори и правилен български

Не е редно в центъра на столицата да има съборетини с метални огради.Ако сградата е архитектурен паметник нека общината да помогне финансово или материално на собствениците,а ако те нямат възможност -да я продадат.Има достатъчно богати хищници,но не и общината,защото ще ги изнудва с малко пари.

Айде бе! Общината ще го оправя! С какви пари? Да го оправят собствениците. Като не могат да го продават и готово. Като не става така - бутане.

Поредното доказателство за анархията, която се шири в тая държава. Що не промените закона така - който събори паметник на културата, плаща глоба равна на двойната стойност спрямо цената на това, което иска да построи? Да видим тогава ще събарят ли!

Всички ще декларират че са имали намерение да построят нужник с клекало.

Става. Ама да има и допълнение - които остави паметник на културата да се руши да го възстанови и в пандиза. Ако докато се руши някой пострада - в пандиза. Ако не се грижи за него - в пандиза. Става ли? Щото чета, че от 25 години никой не го ползва това. Верно си е паметник ама не на културата.

Стига вече бе нещастници ,има морал докато се прави закона ,след това има закон,който трябва да се спазва абсолютно от всички.

Тези, които пишат законите нямат никакъв морал и те са първите, които ги нарушават.