Коментари - Разкриха договорка между хипермаркетите | Днес.dir.bg

Разкриха договорка между хипермаркетите

Големи хранителни вериги нерегламентирано са координирали търговската и маркетинговата си политика, съобщи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Обратно в новината

Коментари - Разкриха договорка между хипермаркетите | Днес.dir.bg

Коментари

Тея всичките може да ги оправим за точно един месец, като спрем да влизаме и да купуваме там. Но при българите това е невъзможно да се случи, защото сме овце.

Е и? Мен какво ме грее? Цените ли ще се понижат или заплатата ми ще се повиши, а може би и двете? Всичко е прах в очите, никой нищо не може да направи, нали искаме пазарна икономика, ето ви пазарна икономика, малко дива, но явно такава ни отива.

Ееееее...., че то това се знае одавна...крайно време е да ги подпукат. Много ми е интересно защо "Фанастико" не присъства в списъка с вериги????Може би от тях е излязло цялото "РАЗКРИТИЕ"!!!

И аз доста се чудих къде са Фантастико в цялата схема! И те са в първите редици на изнудвачите, а и такива клаузи имат в договора, които е доста притеснително колко смело са сложени там. Много ми е интересно какво ще бъде развитието по тази тема. Дано само да не е поредния ПР на правителството. И друг много важен въпрос: кой ще удри едно рамо на родното производство. Всички вериги и верижчици си внасят или натискат да им се призвеждат "собствени" марки, които по никаъв начин не помагат нито за качество на продуктите, нито на производителите, които много сериозно държат на качеството, но за да продават във веригите им обират и долните гащи.

е и какво от консттацията на тези факти, нали е известна приказката за кервана и кученцето и приказката, че когато някой не иска цяло село не може да го накара......

Стратегически инвеститори ги наричат. Иначе кожодерството не им е чуждо!! Да се саботират..

ТОЗИ ЧОВЕК ИЗОБЩО ЗНАЕ ЛИ ЧЕ Е МИНИСТЪР!? ВМЕСТО ДА СЛАГА ОГРОМНИ ГЛОБИ И ДА ЗАКРИВА ЦЕХОВЕ,ЧЕ НИ СЪСИПАХА ЗДРАВЕТО-ТОЙ САМО ПРИКАЗКИ ПРЕД КАМЕРИТЕ РАЗКАЗВА! КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ИСТИНСКИТЕ МЪЖЕ КОИТО ДА СЛОЖАТ КРАЙ НА ТОТАЛНИЯ РАЗПАД НА ДЪРЖАВАТА. НИТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА НИВО НИТО ХРАНИТЕ НИ БЕЗОПАСНИ- КАКВО СЛЕДВА -СЕЧ НА ХОРАТА КОИТО ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ ..................

да почнат от СЛУЖЕБНИТЕ бонове които издават в била и свършат с картелните споразумения.

Бойко е винооовен!!! Бойко е винооовен!!! Бойко е винооовен!!! Бойко е винооовен!!! Бойко е винооовен!!! айдееее Бойко е виноовен!!! Бойко е виновен за всичко! За световния глад също!

Това е положението, така е в цяла Европа. Не си мислите че в Европа е по-различно. това което тук става, то е копиано от Европа. Виж Китай, Турция и пр. страни им развалят рахата. Те са които озаптяват европейските картели. И Европа ще не ще се съобразява вече с Китай. Ако си мислите че в Германия ще купите качествена стока жестоко се лъжете. Всичко е по китайския принцип, евтино и нетрайно. Има една интересна авиокомпания например, Раън еър. Голям трън в очите на другите авиокомпании е. Защото шефа им е безапелативен, прави си каквото си иска. Ако искате да летите от Англия за Испания, ще летите за 25-30 евро в двете посоки. Тая авиокомпания за 10 години стана една от най-големите. И накара всички други авиокомпании да смъкнат яко цените на билетите, защото щяха да останат без пътници. Вижте само как плюят в Интернет по Раън еър. Това е положението.

Не е това положението. Първо анти-картелни мерки има в почти всичките им закони и глобите са най-малко 10% от годишния оборот. Дъмпинг и продаване под себестойност (банани за 70 ст. и кисело мляко за 5 ст.) е разрешен само 3 дена годишно. А когато се самозабравят и има масови оплаквания държавата ги разкатава и глобява с милярди. Освен това в повечето европейски страни чуждестранните вериги и молове откровено "не вървят" и не се появяват. Така е и в Гърция. В ЕВРОПА ВЪОБЩЕ НЕ Е ТОВА ПОЛОЖЕНИЕТО.

Не ме интересува картелното им споразумение! В големите вериги цените на стоките са много по-ниски от кварталните бакалии. А да сте видели в бакалията компютър/за да следят стоките до кога са в срок на годност?/? Да са ви сменили стока с изтекъл срок в кварталната бакалия? Хипермаркетите били разхвърляни-я погледнете стъклата на кварталните магазинчета, от кога не са мити? Докато държавата не започне да контролира всички търговци наистина, няма да има свестни продукти и ще има съмнение за картели!

Като сте толкова отворени отворетете вие магазини и продавайте по-евтино!

и ще фалираш. Печалбата се прави от оборот, а не от цени.

Илюзия останала от зората на капитализма. Печалбата се прави от дъмпнг, сриване на "пазара" и последващ разюздан монопол. Другото е за масите.

а договорка с цената българското брашно и хляба не разкриха ли? а още колко договорки има... само конкуренцията отвън ще ги оправи нашите "производители"!

глоба - поне 50% от оборота! в противен случай няма ефект. при повторно нарушение - отнемане на лиценз...

Да стане чичо Адолф, да ги види!

Тия откриха топлата вода... през 2000-2002 живях в Гемания, естествено бях заливан от реклами в пощата... интересното беше, че всъщност само "шапката", т.е. името на веригата беше различна. Вътре висчко беше еднакво, всички "прИмоций" с разлика в цените от максимум 0.5 ЕUR. Е колкото и тъп да си ще прозреш че "прЮмоцийте" са съгласувани. Там "Дресирането" на купувачите обаче вървеше с пълна сила.

Уж решението не подлежи на обжалване, пък в същото време имат 60 дни да обжалват... И какви са тези смехотворни глоби? Парите от глобата те ги правят за 2 часа. Глобите трябва да започват от 10% на база годишния оборот, при втора глоба - 15%, при трета глоба 20% и отнемане на лицензи. При примерен оборот от 60 милиона, глоба от 6 милиона би им дошла като студен душ, тогава никога не биха си и помислили да не спазват законите! Ама нали те и всички други мастодонти като тях имат лобисти... Да го д*т бедните...

Картелното споразумение нанася големи вреди на всички нас,защото води до еднакви цени по хипермаркетите!Затова комисиите за борба с нелоялната конкуренция трябва да се задействат!Във Франция има големи различия в цените на отделните хипермаркети ,а тука са почти равни!

Големите ЕВРЕЙСКИ магазини СА ВРЕДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ!

а дали не се договарят и за заплатите на работниците?:)

А защо луканката беше 15 лева преди година, а сега няма под 20?

Алоууу, какви 60 дни за вземане на решение? За 60 дни трябва да се определи цената, която да затвори устите на КЗК и Найденов? Аман!

В Париж се възраждат малките фирмени фурни и магазини с доказано качество-тук ако има такива-само от там ще пазарувам!Много хора уважават себе си-дори да ми отнема време-търся и купувам само домашно!!!Имам си познати по пазарите-производители.Така им помагам.Правя им реклама и се радват на клиенти!Не стъпвам в хипермаркет!!!Там е витрина на ментетата

Аз съм един от пострадалите от тия вериги - от 13 години имам малък магазин и исках да направя и малък цех, но никога не можах да си покажа главата! Първо беше Виденовата зима, после ме рекетираха мутрите-застрахователи, после дойде строителният балон и цените станаха безбожни, започнаха да никнат хипермаркети като гъби и направо ни стъпкаха, а за капак и сегашната криза, гарнирана с намаляващо и застаряващо население! Ние изобщо нямахме възможност да израстнем и укрепнем по естествен път - да натрупаме традиции, онит и капитал! Не може да има никаква честна конкуренция срещу огромни и мощни западни фирми! Това стимулира само далаверите, кражбите и лесните печалби!

Ако българите бяха гражданско общество, при такава новина нямаше да стъпят поне един месец в посочените магазини. После веригите ще пеят друга песен. Ако....

както като вдигнаха млякото в Greece никои не купуваше докато не го намалиха под 1 еуро

я даите да си варнем соцялизама,поне всичко имаше контрол *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Тук е мястото да спомена един призив на Американски президент по телевизията ,защо ще купуваме японските коли и телевизори като и ние ги правим нима искате да сте без работа.Префазирано ние купуваме Турски и Гръцки зеленчуци и се чудим какво става с Българските.Купуваме месо от къде ли не ,а тук фермери фалират.Нещо има ненормално това е един пример само.не може нищо да не се произвежда и да сме богати просто не се връзва.Нямаме петрол нямаме нищо с което да сме на световния пазар.Но защо отричаме нашето производство.

И аз не разбирам. Как така килограм червни чушки от Гърция с транспорт до тук, данъци и прочие струват по-евтино от нашите, при условие, че са по-вкусни и произовдители им вземат много по-добри пари... как се получава това?

Обмитяване се казва. Питай Ваньо

Много е просто и се чудя как не е видимо. Ами гръцките фермери получавата субсидии (предварително гарантирано изкупуване на продукцията) на 4 пъти по-високи от българските фермери, които ако не са далавераджии въобще не получават. Така гръцкия домат е платен на производителя преди още да е посаден и ова което получава от продажбата е някакъв добавък, който може да бъде на каквато иска гръкът цена. Да говоря ли за франсета и белгийци ?

Ами елементарно, защото вносната стока е по- качествена и по-евтина! Така е в България, в Америка е друго! Там като влезнеш в 5 супермаркета ще има 5 различни цени за едно и също нещо, затова потребителя има право да избира!

Незнам какви споразумения има между изброените, но по-големи скъпчии от Била незнам дали има. Там цените стават все по-безумни, магазините са мърляви и разхвърляни. 3 лв банани, това го няма сигурно и 345 или Пикадили, които се водят за най-скъпите. Просто си направете труда и сравнете цените на Била с всичк останали и ще видите за какво става дума.

че кой каза, че това е капитализъм?!

Е това ви е прословутият принцип за саморегулиране на Капиталистическия пазар !Всичко е за сметка на потребителя ,работника -изобщо наемния труд!Държавата нехае защото ще вземе някакви проценти, а и ще осигури някаква заетост -оттам натат хората кучета ги яли!Кой ли не го изпълнява това упражнение -ЧЕЗ ,ВиК , Топлофикация и все такъви измамници!Е хайде кажете ми какво са ги наказали -някакви смешни хилки които те ще оспорват години , а през другото време ще продължат да ни цакат сочно!Но , и ние сме си добитък който кротко преживя в предверието на кланицата с надеждата " децата да са добре ..."

а,бе мирославе за нищо не ставаш

А ти за какво ставаш?

Е и какво ме грее мен-клиентът на хипермаркетите, че са ги глобили?!? Пак ще ме лъжат в цените, качество и измислените прИмоции. Изобщо не разбирам как глобата защитава личните ми интереси на потребител. Държавата ще прибере парите,определени лица ще пъчат гърди, че са успели да изимитират дейност. Такива като нас никой няма да ни овъзмезди за изядените ГМО-та, 20 годишното замразено месо и другите боклуци, които ни примамват от лъскавите витрини на тези магазини.

С 2 ръце съм за тоя картел, ако успее да смаже прекупвачите, и да се договаря с производителя ( разбирай сдружения и земед. кооперации).Щото и преди веригите и след тях на бай Иван млякото(тютюна, гроздето, плодовете и зеленчуците) му се плащат пак за стотинки.

ТО ГОЛЯМО ОТКРИТИЕ СЕ НАПРАВИ

Ти ги остави да "порастат" големи пък после се чуди откъде ти е дошло. Държавата се хвали като построят поредния мол, а после защо са големи и защо "бият малките". Видяхме дясна политика (най-вече в полза на чужденци), но като става реч за либералност - къде е тя - та нали тя е въздуха и водата за единственото, което може да ни спаси от големите - малките. Никаква комисия не може да замести силния квартален магазин, бакалия, железария. Без тях комисите са като безгласни певици, които ихъркват от време на време, колкото да оправдаят съществуването си. Защо ли? Ами защото за всяко нещо трябва да има алтернатива, ако няма - няма и конкуренция, която впрочем не е между мола и комисията, а между мола и бакалията.

При първо провинение предупреждение за изгонване от България при второ да им се бие шута за да не ни правят нас на шутове.

Еееех, БълХарийо, родино мила. Каква страшна глоба са им наложили...Чак да ги оплачеш. Преди време бях в чужбина, и там изловиха дилърите на Форд, че си договарят цените. Глобиха ги "само" 1000000 евро. При втори случай щяха да ги глобят 5000000. Глобите за тези вериги напомнят глобата на МТЕЛ от 5000 лв, които те навярно печелят за части от секундата от стотиците хиляди надписани сметки. Все едно мене да ме глобят за нещо 5 стотинки. Ама това са нашите велики глобяващи органи.

Глобите са смешни и пак ще си го правят... А глобите трябва да бъдат такива, че през ум да не им минава да продават стока с акцизни проблеми, а камо ли да правят картели. Друго, което започнаха да правят - защото явно няма санкции, е да продават некачествена стока, вкл. абсолютно некачествени скъпи (!) инструменти. Купих си от Практикер ел. трион, включих го ... и просто изпуши. Купих си от Метро мобилен телефон - опитах да го вкл. за зареждане и му се... измъкнаха жиците - просто бяха залепени със скоч. То бива бива ама...

изводът е прост за да се оправим по добре да не пазаруваме при чужденците /кауфланд лидл карфур т маркет и сие още няколко такива представители на чуждестранната инвазия в бг за да не ни измъкват хляба

Ами то това не е нещо ново. Унищожи се животновъдството, затвориха се големите предпиятия -сега ще ядем боклуците на Запада. На кой му пука за бедния български народ!!!

Какви боклуци на запада,я си купи немска стока от магазините ... Естествено,че бг-стоката под марката на Лидл например няма да е на нивото ... защото пак ще е шмекеросана ...

Е балъци, рабрахте ли сега "западният" капитал, инвестиции и морал какви са ??!! Дето неспряхте да плюете тези 20 години по майките,бащите,бабите и дядовците си. Които съградиха с много труд и пот онази България със високотехнологични заводи, промишленост, инфраструктура...тази дето още продължавате да рушите от простотия! Ми те Метро източват ДДС от много време, и стотици случаи на ограбването ви, но вие го рабирате когато го УСЕТИТЕ! Иначе ако ви се каже и обясни, веднага обвинявате някой с ум в главата за луд, глупак, конспирации.....Е и още ще го усещате, още по голям...Крепостни селяни..

Ако някой по-умен им го каже, ще го обявят за мръсен комунист. Абе, те на паметта на бащите си плюха, а ти...

Ти си балък! с какво нахалство наричаш всички "балъци"?! ти да не се имаш за много умен?

"със високотехнологични заводи, промишленост, инфраструктура."

Ти па кво разбираш от технологии??? Я, ходи мии чинии!

,,човеко помни своята история и род,, !!! наистина в България е имало високо технологичен завод за компютри,където са работели само специалисти при свръх чисти условия ( ,,о,, запрашеност ,ако това ти говори нещо),не само-България е ПЪРВАТА страна в Европа която въвежда лекарските кабинети в училищата (които Костов премахна)и още ,и още много стандарти ,показатели и сфери...

истината е, че всички които пишете/четете коментарите в тоя сайт сте боклуци! ако нещо не ви изнася - организирайте се и блокирайте София, елате на площат Батемберг. спрете да плащате шибаните си кредити поне за няколко седмици и се захванете с нещо наистина съществено, надявам се че банките ще ви го простят... или може би в главите ви се мътят поредните планове за изграждане на "светлото" бъдеще?.. нещастници...

Ето за това малките тарговски магазини се задъхват с нищожни печалби на ръба на фалита(някои фалираха)а това сме ние хората от народа-българи.Дадохме хляб на чужденците, ание да го духаме.

Хм, Интересно, малко сметки Дружеството отнесе санкции от 21 346 лв.и 42 692 лв. 0.1% от оборота й за 2008 г. Значи за 1 % оборот 426 920 лева, за 100% оборот 42 692 000 годишно, разделено на 365 дни, 116 964,38 лева оборот на ден за всичките им магазини. Не зная колко магазина имат, и къде в страната, освен в София, но ми се вижда подозрително малко дневен оборот за магазините им. Какво като имат касови апарати, да не би да не може да се манипулира? (Реторичен въпрос към данъчните :-) )

+1

Имат само два магазина и оборота им наистина е толкова.

Откъснете им главите от глоби,скъсайте ги от проверки,да е.а и дерачите на кожи мръсни!!!

бълха ги ухапала хит

Драги Българи, Нали искахте глобална икономика ?! Нали искахте "дясно" и "либерлано" управление. В последните 20 години всички бяха десни - ето го резултата. Ние с широко отворени очи приехме правила наложени от вън, по които сме слаби и които са убийствени за нас. Унищожихме първо родните производители, после търговци на дребно, после търговци на едро, междувременно и българските банки и (сега) българските застрахователи. От тук нататък ще имате само СКЪПИ ДОЛНОПРОБНИ ЧУЖДИ СТОКИ и ще работите и слугувате за жълти стотинки в държава-кочина - без образование, без здравна система и без бърза помощ, зарити в боклуци собствени и на европейците, обложени със смазващи данъци (персонално на всеки индивид за това, че диша). ЧЕСТИТО !

харесва ми написаното!

така си е

Търговските вериги непряко са обменяли информация за доставни цени, договорени с едни и същи доставчици, както и за маркетинговите стратегии на конкурентите. Координирали са действията си, като са прилагали вертикални споразумения за определяне равнища на доставни цени и отстъпки, както и на размера на таксите за достъп до търговските площи. Наскоро министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че се обсъждат механизми за влияние върху големите търговски вериги, които завишават цените и оказват натиск на пазара. През 2010 г. Върховният Административен Съд потвърди наличието на картели при производство на мляко и млечни продукти, масов пшеничен хляб, слънчогледово олио, сирене и др. Това си е картел отвсякъде! Глобите са направо смешни, трябва да са стотици хиляди (и даже милиони!), поне 10% от оборота, за да има осезаем ефект, иначе само ще си приказваме и ще преливаме от пусто в празно!... Трябват строги антимонополни закони и също така строг контрол за прилагането им! Това се отнася и за ЕРП-тата, а и за всички отрасли в икономиката!

Това е поредния балон на правителството,което усеща че започва хиперинфлация! Напротив-заради тези големи вериги все още може да се купи хляб по 60-70 стотинки! А иначе цените се вдигат, защото производителите и дистрибуторите на едро ги вдигат- на всяко 1-во и 15-то число на месеца цените се вдигат средно с по 10%!

Абе тикво зелена, ти виждал ли си договор на производител/дистрибутор/търговец с поне една от изброените вериги? Вдигат цените на 1-во и 15-то число ама когато цъфнат налъмите! Хватката е толкова желязна че просто няма измъкване от нея. В най-добрия случай "гориш" с всички такси/вноски до момента за всеки новооткрит магазин. Сумата зависи от от вида на търгуваната стока в съответната верига, както и от броя артикули листвани в магазина. За сравнение мога да кажа че в сектора замразени храни един магазин на Билла варира от 600 до 1100лв за Кауфланд от 600 до 900лв, за Метро от 800 до 1200лв без ДДС. Ако направим кратка ретроспекция само на тази "удръжка" назад във времето мога да кажа че първия магазин на Метро в България беше с такса 2000лв без ДДС. Накратко - магазините са СПОНСОРИРАНИ ОТ ВСИЧКИ производитеби и търговци. И сега на готова и изградена инфраструктура всяка верига започна да си налага "собствените" търговски марки :) И е прав антиглобалиста, че ни натискат в момента да потребяваме боклуците им. На Миро наденичката няма да оправи нещата, той само ще подпре "неговите" в далаверата.

А ти виждал ли си бланка с уведомление за повишение на цени? Нилана,Уни Пек,Симид,Бор Чвор,Герма,Делта Транспот /това е сиренцето Жоси/ и още десетки фирми от 01 януари тази година са в непрекъсната "Акция" по повишаване на цени! А иначе сега привършва подписването на годишните договори за доставка на стоки и си нямаш представа какви отстъпки са готови да дадат, само и само да се продават техните продукти..........

А какво да кажем за бензиностанциите? Или за мобилните оператори? Всички си го знаем, ама не ни стиска да покажем зъби на монополите и те се подиграват с нас...

Не се съмнявам, че имат договорка. Съюзили са се турци, гърци и подобни да ни ошушкат до шушка.

А ФАНТАСТИКО ????? Най-големите бандити са пожалени, така ли?!

Коментари - Разкриха договорка между хипермаркетите | Днес.dir.bg

Разкриха договорка между хипермаркетите

Големи хранителни вериги нерегламентирано са координирали търговската и маркетинговата си политика, съобщи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Обратно в новината

Коментари - Разкриха договорка между хипермаркетите | Днес.dir.bg

Коментари

Тея всичките може да ги оправим за точно един месец, като спрем да влизаме и да купуваме там. Но при българите това е невъзможно да се случи, защото сме овце.

Е и? Мен какво ме грее? Цените ли ще се понижат или заплатата ми ще се повиши, а може би и двете? Всичко е прах в очите, никой нищо не може да направи, нали искаме пазарна икономика, ето ви пазарна икономика, малко дива, но явно такава ни отива.

Ееееее...., че то това се знае одавна...крайно време е да ги подпукат. Много ми е интересно защо "Фанастико" не присъства в списъка с вериги????Може би от тях е излязло цялото "РАЗКРИТИЕ"!!!

И аз доста се чудих къде са Фантастико в цялата схема! И те са в първите редици на изнудвачите, а и такива клаузи имат в договора, които е доста притеснително колко смело са сложени там. Много ми е интересно какво ще бъде развитието по тази тема. Дано само да не е поредния ПР на правителството. И друг много важен въпрос: кой ще удри едно рамо на родното производство. Всички вериги и верижчици си внасят или натискат да им се призвеждат "собствени" марки, които по никаъв начин не помагат нито за качество на продуктите, нито на производителите, които много сериозно държат на качеството, но за да продават във веригите им обират и долните гащи.

е и какво от консттацията на тези факти, нали е известна приказката за кервана и кученцето и приказката, че когато някой не иска цяло село не може да го накара......

Стратегически инвеститори ги наричат. Иначе кожодерството не им е чуждо!! Да се саботират..

ТОЗИ ЧОВЕК ИЗОБЩО ЗНАЕ ЛИ ЧЕ Е МИНИСТЪР!? ВМЕСТО ДА СЛАГА ОГРОМНИ ГЛОБИ И ДА ЗАКРИВА ЦЕХОВЕ,ЧЕ НИ СЪСИПАХА ЗДРАВЕТО-ТОЙ САМО ПРИКАЗКИ ПРЕД КАМЕРИТЕ РАЗКАЗВА! КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ИСТИНСКИТЕ МЪЖЕ КОИТО ДА СЛОЖАТ КРАЙ НА ТОТАЛНИЯ РАЗПАД НА ДЪРЖАВАТА. НИТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА НИВО НИТО ХРАНИТЕ НИ БЕЗОПАСНИ- КАКВО СЛЕДВА -СЕЧ НА ХОРАТА КОИТО ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ ..................

да почнат от СЛУЖЕБНИТЕ бонове които издават в била и свършат с картелните споразумения.

Бойко е винооовен!!! Бойко е винооовен!!! Бойко е винооовен!!! Бойко е винооовен!!! Бойко е винооовен!!! айдееее Бойко е виноовен!!! Бойко е виновен за всичко! За световния глад също!

Това е положението, така е в цяла Европа. Не си мислите че в Европа е по-различно. това което тук става, то е копиано от Европа. Виж Китай, Турция и пр. страни им развалят рахата. Те са които озаптяват европейските картели. И Европа ще не ще се съобразява вече с Китай. Ако си мислите че в Германия ще купите качествена стока жестоко се лъжете. Всичко е по китайския принцип, евтино и нетрайно. Има една интересна авиокомпания например, Раън еър. Голям трън в очите на другите авиокомпании е. Защото шефа им е безапелативен, прави си каквото си иска. Ако искате да летите от Англия за Испания, ще летите за 25-30 евро в двете посоки. Тая авиокомпания за 10 години стана една от най-големите. И накара всички други авиокомпании да смъкнат яко цените на билетите, защото щяха да останат без пътници. Вижте само как плюят в Интернет по Раън еър. Това е положението.

Не е това положението. Първо анти-картелни мерки има в почти всичките им закони и глобите са най-малко 10% от годишния оборот. Дъмпинг и продаване под себестойност (банани за 70 ст. и кисело мляко за 5 ст.) е разрешен само 3 дена годишно. А когато се самозабравят и има масови оплаквания държавата ги разкатава и глобява с милярди. Освен това в повечето европейски страни чуждестранните вериги и молове откровено "не вървят" и не се появяват. Така е и в Гърция. В ЕВРОПА ВЪОБЩЕ НЕ Е ТОВА ПОЛОЖЕНИЕТО.

Не ме интересува картелното им споразумение! В големите вериги цените на стоките са много по-ниски от кварталните бакалии. А да сте видели в бакалията компютър/за да следят стоките до кога са в срок на годност?/? Да са ви сменили стока с изтекъл срок в кварталната бакалия? Хипермаркетите били разхвърляни-я погледнете стъклата на кварталните магазинчета, от кога не са мити? Докато държавата не започне да контролира всички търговци наистина, няма да има свестни продукти и ще има съмнение за картели!

Като сте толкова отворени отворетете вие магазини и продавайте по-евтино!

и ще фалираш. Печалбата се прави от оборот, а не от цени.

Илюзия останала от зората на капитализма. Печалбата се прави от дъмпнг, сриване на "пазара" и последващ разюздан монопол. Другото е за масите.

а договорка с цената българското брашно и хляба не разкриха ли? а още колко договорки има... само конкуренцията отвън ще ги оправи нашите "производители"!

глоба - поне 50% от оборота! в противен случай няма ефект. при повторно нарушение - отнемане на лиценз...

Да стане чичо Адолф, да ги види!

Тия откриха топлата вода... през 2000-2002 живях в Гемания, естествено бях заливан от реклами в пощата... интересното беше, че всъщност само "шапката", т.е. името на веригата беше различна. Вътре висчко беше еднакво, всички "прИмоций" с разлика в цените от максимум 0.5 ЕUR. Е колкото и тъп да си ще прозреш че "прЮмоцийте" са съгласувани. Там "Дресирането" на купувачите обаче вървеше с пълна сила.

Уж решението не подлежи на обжалване, пък в същото време имат 60 дни да обжалват... И какви са тези смехотворни глоби? Парите от глобата те ги правят за 2 часа. Глобите трябва да започват от 10% на база годишния оборот, при втора глоба - 15%, при трета глоба 20% и отнемане на лицензи. При примерен оборот от 60 милиона, глоба от 6 милиона би им дошла като студен душ, тогава никога не биха си и помислили да не спазват законите! Ама нали те и всички други мастодонти като тях имат лобисти... Да го д*т бедните...

Картелното споразумение нанася големи вреди на всички нас,защото води до еднакви цени по хипермаркетите!Затова комисиите за борба с нелоялната конкуренция трябва да се задействат!Във Франция има големи различия в цените на отделните хипермаркети ,а тука са почти равни!

Големите ЕВРЕЙСКИ магазини СА ВРЕДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ!

а дали не се договарят и за заплатите на работниците?:)

А защо луканката беше 15 лева преди година, а сега няма под 20?

Алоууу, какви 60 дни за вземане на решение? За 60 дни трябва да се определи цената, която да затвори устите на КЗК и Найденов? Аман!

В Париж се възраждат малките фирмени фурни и магазини с доказано качество-тук ако има такива-само от там ще пазарувам!Много хора уважават себе си-дори да ми отнема време-търся и купувам само домашно!!!Имам си познати по пазарите-производители.Така им помагам.Правя им реклама и се радват на клиенти!Не стъпвам в хипермаркет!!!Там е витрина на ментетата

Аз съм един от пострадалите от тия вериги - от 13 години имам малък магазин и исках да направя и малък цех, но никога не можах да си покажа главата! Първо беше Виденовата зима, после ме рекетираха мутрите-застрахователи, после дойде строителният балон и цените станаха безбожни, започнаха да никнат хипермаркети като гъби и направо ни стъпкаха, а за капак и сегашната криза, гарнирана с намаляващо и застаряващо население! Ние изобщо нямахме възможност да израстнем и укрепнем по естествен път - да натрупаме традиции, онит и капитал! Не може да има никаква честна конкуренция срещу огромни и мощни западни фирми! Това стимулира само далаверите, кражбите и лесните печалби!

Ако българите бяха гражданско общество, при такава новина нямаше да стъпят поне един месец в посочените магазини. После веригите ще пеят друга песен. Ако....

както като вдигнаха млякото в Greece никои не купуваше докато не го намалиха под 1 еуро

я даите да си варнем соцялизама,поне всичко имаше контрол *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Тук е мястото да спомена един призив на Американски президент по телевизията ,защо ще купуваме японските коли и телевизори като и ние ги правим нима искате да сте без работа.Префазирано ние купуваме Турски и Гръцки зеленчуци и се чудим какво става с Българските.Купуваме месо от къде ли не ,а тук фермери фалират.Нещо има ненормално това е един пример само.не може нищо да не се произвежда и да сме богати просто не се връзва.Нямаме петрол нямаме нищо с което да сме на световния пазар.Но защо отричаме нашето производство.

И аз не разбирам. Как така килограм червни чушки от Гърция с транспорт до тук, данъци и прочие струват по-евтино от нашите, при условие, че са по-вкусни и произовдители им вземат много по-добри пари... как се получава това?

Обмитяване се казва. Питай Ваньо

Много е просто и се чудя как не е видимо. Ами гръцките фермери получавата субсидии (предварително гарантирано изкупуване на продукцията) на 4 пъти по-високи от българските фермери, които ако не са далавераджии въобще не получават. Така гръцкия домат е платен на производителя преди още да е посаден и ова което получава от продажбата е някакъв добавък, който може да бъде на каквато иска гръкът цена. Да говоря ли за франсета и белгийци ?

Ами елементарно, защото вносната стока е по- качествена и по-евтина! Така е в България, в Америка е друго! Там като влезнеш в 5 супермаркета ще има 5 различни цени за едно и също нещо, затова потребителя има право да избира!

Незнам какви споразумения има между изброените, но по-големи скъпчии от Била незнам дали има. Там цените стават все по-безумни, магазините са мърляви и разхвърляни. 3 лв банани, това го няма сигурно и 345 или Пикадили, които се водят за най-скъпите. Просто си направете труда и сравнете цените на Била с всичк останали и ще видите за какво става дума.

че кой каза, че това е капитализъм?!

Е това ви е прословутият принцип за саморегулиране на Капиталистическия пазар !Всичко е за сметка на потребителя ,работника -изобщо наемния труд!Държавата нехае защото ще вземе някакви проценти, а и ще осигури някаква заетост -оттам натат хората кучета ги яли!Кой ли не го изпълнява това упражнение -ЧЕЗ ,ВиК , Топлофикация и все такъви измамници!Е хайде кажете ми какво са ги наказали -някакви смешни хилки които те ще оспорват години , а през другото време ще продължат да ни цакат сочно!Но , и ние сме си добитък който кротко преживя в предверието на кланицата с надеждата " децата да са добре ..."

а,бе мирославе за нищо не ставаш

А ти за какво ставаш?

Е и какво ме грее мен-клиентът на хипермаркетите, че са ги глобили?!? Пак ще ме лъжат в цените, качество и измислените прИмоции. Изобщо не разбирам как глобата защитава личните ми интереси на потребител. Държавата ще прибере парите,определени лица ще пъчат гърди, че са успели да изимитират дейност. Такива като нас никой няма да ни овъзмезди за изядените ГМО-та, 20 годишното замразено месо и другите боклуци, които ни примамват от лъскавите витрини на тези магазини.

С 2 ръце съм за тоя картел, ако успее да смаже прекупвачите, и да се договаря с производителя ( разбирай сдружения и земед. кооперации).Щото и преди веригите и след тях на бай Иван млякото(тютюна, гроздето, плодовете и зеленчуците) му се плащат пак за стотинки.

ТО ГОЛЯМО ОТКРИТИЕ СЕ НАПРАВИ

Ти ги остави да "порастат" големи пък после се чуди откъде ти е дошло. Държавата се хвали като построят поредния мол, а после защо са големи и защо "бият малките". Видяхме дясна политика (най-вече в полза на чужденци), но като става реч за либералност - къде е тя - та нали тя е въздуха и водата за единственото, което може да ни спаси от големите - малките. Никаква комисия не може да замести силния квартален магазин, бакалия, железария. Без тях комисите са като безгласни певици, които ихъркват от време на време, колкото да оправдаят съществуването си. Защо ли? Ами защото за всяко нещо трябва да има алтернатива, ако няма - няма и конкуренция, която впрочем не е между мола и комисията, а между мола и бакалията.

При първо провинение предупреждение за изгонване от България при второ да им се бие шута за да не ни правят нас на шутове.

Еееех, БълХарийо, родино мила. Каква страшна глоба са им наложили...Чак да ги оплачеш. Преди време бях в чужбина, и там изловиха дилърите на Форд, че си договарят цените. Глобиха ги "само" 1000000 евро. При втори случай щяха да ги глобят 5000000. Глобите за тези вериги напомнят глобата на МТЕЛ от 5000 лв, които те навярно печелят за части от секундата от стотиците хиляди надписани сметки. Все едно мене да ме глобят за нещо 5 стотинки. Ама това са нашите велики глобяващи органи.

Глобите са смешни и пак ще си го правят... А глобите трябва да бъдат такива, че през ум да не им минава да продават стока с акцизни проблеми, а камо ли да правят картели. Друго, което започнаха да правят - защото явно няма санкции, е да продават некачествена стока, вкл. абсолютно некачествени скъпи (!) инструменти. Купих си от Практикер ел. трион, включих го ... и просто изпуши. Купих си от Метро мобилен телефон - опитах да го вкл. за зареждане и му се... измъкнаха жиците - просто бяха залепени със скоч. То бива бива ама...

изводът е прост за да се оправим по добре да не пазаруваме при чужденците /кауфланд лидл карфур т маркет и сие още няколко такива представители на чуждестранната инвазия в бг за да не ни измъкват хляба

Ами то това не е нещо ново. Унищожи се животновъдството, затвориха се големите предпиятия -сега ще ядем боклуците на Запада. На кой му пука за бедния български народ!!!

Какви боклуци на запада,я си купи немска стока от магазините ... Естествено,че бг-стоката под марката на Лидл например няма да е на нивото ... защото пак ще е шмекеросана ...

Е балъци, рабрахте ли сега "западният" капитал, инвестиции и морал какви са ??!! Дето неспряхте да плюете тези 20 години по майките,бащите,бабите и дядовците си. Които съградиха с много труд и пот онази България със високотехнологични заводи, промишленост, инфраструктура...тази дето още продължавате да рушите от простотия! Ми те Метро източват ДДС от много време, и стотици случаи на ограбването ви, но вие го рабирате когато го УСЕТИТЕ! Иначе ако ви се каже и обясни, веднага обвинявате някой с ум в главата за луд, глупак, конспирации.....Е и още ще го усещате, още по голям...Крепостни селяни..

Ако някой по-умен им го каже, ще го обявят за мръсен комунист. Абе, те на паметта на бащите си плюха, а ти...

Ти си балък! с какво нахалство наричаш всички "балъци"?! ти да не се имаш за много умен?

"със високотехнологични заводи, промишленост, инфраструктура."

Ти па кво разбираш от технологии??? Я, ходи мии чинии!

,,човеко помни своята история и род,, !!! наистина в България е имало високо технологичен завод за компютри,където са работели само специалисти при свръх чисти условия ( ,,о,, запрашеност ,ако това ти говори нещо),не само-България е ПЪРВАТА страна в Европа която въвежда лекарските кабинети в училищата (които Костов премахна)и още ,и още много стандарти ,показатели и сфери...

истината е, че всички които пишете/четете коментарите в тоя сайт сте боклуци! ако нещо не ви изнася - организирайте се и блокирайте София, елате на площат Батемберг. спрете да плащате шибаните си кредити поне за няколко седмици и се захванете с нещо наистина съществено, надявам се че банките ще ви го простят... или може би в главите ви се мътят поредните планове за изграждане на "светлото" бъдеще?.. нещастници...

Ето за това малките тарговски магазини се задъхват с нищожни печалби на ръба на фалита(някои фалираха)а това сме ние хората от народа-българи.Дадохме хляб на чужденците, ание да го духаме.

Хм, Интересно, малко сметки Дружеството отнесе санкции от 21 346 лв.и 42 692 лв. 0.1% от оборота й за 2008 г. Значи за 1 % оборот 426 920 лева, за 100% оборот 42 692 000 годишно, разделено на 365 дни, 116 964,38 лева оборот на ден за всичките им магазини. Не зная колко магазина имат, и къде в страната, освен в София, но ми се вижда подозрително малко дневен оборот за магазините им. Какво като имат касови апарати, да не би да не може да се манипулира? (Реторичен въпрос към данъчните :-) )

+1

Имат само два магазина и оборота им наистина е толкова.

Откъснете им главите от глоби,скъсайте ги от проверки,да е.а и дерачите на кожи мръсни!!!

бълха ги ухапала хит

Драги Българи, Нали искахте глобална икономика ?! Нали искахте "дясно" и "либерлано" управление. В последните 20 години всички бяха десни - ето го резултата. Ние с широко отворени очи приехме правила наложени от вън, по които сме слаби и които са убийствени за нас. Унищожихме първо родните производители, после търговци на дребно, после търговци на едро, междувременно и българските банки и (сега) българските застрахователи. От тук нататък ще имате само СКЪПИ ДОЛНОПРОБНИ ЧУЖДИ СТОКИ и ще работите и слугувате за жълти стотинки в държава-кочина - без образование, без здравна система и без бърза помощ, зарити в боклуци собствени и на европейците, обложени със смазващи данъци (персонално на всеки индивид за това, че диша). ЧЕСТИТО !

харесва ми написаното!

така си е

Търговските вериги непряко са обменяли информация за доставни цени, договорени с едни и същи доставчици, както и за маркетинговите стратегии на конкурентите. Координирали са действията си, като са прилагали вертикални споразумения за определяне равнища на доставни цени и отстъпки, както и на размера на таксите за достъп до търговските площи. Наскоро министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че се обсъждат механизми за влияние върху големите търговски вериги, които завишават цените и оказват натиск на пазара. През 2010 г. Върховният Административен Съд потвърди наличието на картели при производство на мляко и млечни продукти, масов пшеничен хляб, слънчогледово олио, сирене и др. Това си е картел отвсякъде! Глобите са направо смешни, трябва да са стотици хиляди (и даже милиони!), поне 10% от оборота, за да има осезаем ефект, иначе само ще си приказваме и ще преливаме от пусто в празно!... Трябват строги антимонополни закони и също така строг контрол за прилагането им! Това се отнася и за ЕРП-тата, а и за всички отрасли в икономиката!

Това е поредния балон на правителството,което усеща че започва хиперинфлация! Напротив-заради тези големи вериги все още може да се купи хляб по 60-70 стотинки! А иначе цените се вдигат, защото производителите и дистрибуторите на едро ги вдигат- на всяко 1-во и 15-то число на месеца цените се вдигат средно с по 10%!

Абе тикво зелена, ти виждал ли си договор на производител/дистрибутор/търговец с поне една от изброените вериги? Вдигат цените на 1-во и 15-то число ама когато цъфнат налъмите! Хватката е толкова желязна че просто няма измъкване от нея. В най-добрия случай "гориш" с всички такси/вноски до момента за всеки новооткрит магазин. Сумата зависи от от вида на търгуваната стока в съответната верига, както и от броя артикули листвани в магазина. За сравнение мога да кажа че в сектора замразени храни един магазин на Билла варира от 600 до 1100лв за Кауфланд от 600 до 900лв, за Метро от 800 до 1200лв без ДДС. Ако направим кратка ретроспекция само на тази "удръжка" назад във времето мога да кажа че първия магазин на Метро в България беше с такса 2000лв без ДДС. Накратко - магазините са СПОНСОРИРАНИ ОТ ВСИЧКИ производитеби и търговци. И сега на готова и изградена инфраструктура всяка верига започна да си налага "собствените" търговски марки :) И е прав антиглобалиста, че ни натискат в момента да потребяваме боклуците им. На Миро наденичката няма да оправи нещата, той само ще подпре "неговите" в далаверата.

А ти виждал ли си бланка с уведомление за повишение на цени? Нилана,Уни Пек,Симид,Бор Чвор,Герма,Делта Транспот /това е сиренцето Жоси/ и още десетки фирми от 01 януари тази година са в непрекъсната "Акция" по повишаване на цени! А иначе сега привършва подписването на годишните договори за доставка на стоки и си нямаш представа какви отстъпки са готови да дадат, само и само да се продават техните продукти..........

А какво да кажем за бензиностанциите? Или за мобилните оператори? Всички си го знаем, ама не ни стиска да покажем зъби на монополите и те се подиграват с нас...

Не се съмнявам, че имат договорка. Съюзили са се турци, гърци и подобни да ни ошушкат до шушка.

А ФАНТАСТИКО ????? Най-големите бандити са пожалени, така ли?!