Проф. Янакиев: Има мъдър ход за БПЦ относно Македония

Българската църква може да влезе в евхаристийно единство с македонската без да се произнася за статута й и да започне преговаря с останалите православни църкви.

Обратно в новината

Коментари - Проф. Янакиев: Има мъдър ход за БПЦ относно Македония | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

един от разколниците по времето на управлението на сдс.

Абсолютно се съгласявам с коментара "няколко уточнения"! И ако БПЦ постъпи неразумни и признае тези сръбско-интернационалисти изедници, то ще има голямо отстъпление от Църквата Ни! Аз лично не съм кръстена, но се смятам принадлежна единствено и само към Единната Българска Православна Църква и ще се чувствам предадена, ако им признаят автокефалност! БПЦ нееднократно е отстоявала Принципа си да страни от светски дела и политики и се надявам и вярвам, че и този път ще устои!

1. Наричащата себе си Македонска православна църква - Охридска архиепископия е самоволно отделила се и провъзгласила се за автокефална от Сръбската православна църква през 1967 г. в нарушение на всички канонични закони. В резултат на това Македонската църква и миряните й са отлъчени от православното християнство от Сръбския синод, а самата църква не е призната и досега от нито една друга православна църква. В този смисъл македонската църква-майка е сръбската, а не българската. В момента македонците се възползват от политическата обстановка и търсят признание, но БПЦ не може да им даде такова, докато не се уредят въпросите със Сръбската църква и няма съгласие от останалите поместни църкви. 2. Охридската архиепископия, на която претендират, че са наследници от Македонската църква, няма нищо общо със средновековната българска Охридска архиепископия, на която днес приемник е БПЦ и това е исторически и канонично признато от всички поместни църкви. Спекулативните твърдения за провоприемственост от страна на Македонската църква са в пълно нарушение на историческите факти и на каноничните закони. Далечната цел е признаването на македонския народ и нация като отделни субекти със самостоятелна история през вековете, различна от българската. 3. БПЦ е независима от държавата, така че нека оставим клириците на спокойствие да вземат решение по въпроса. Въпросът е строго каноничен, а не политически. И не на последно място - решението зависи и от мнението на всички останали поместни православни църкви.

Коректно написано. Ясно е и защо тоя препоръчва "мъдрия" си съвет: " . . . Това обаче не бива да ни засяга, това е в областта на църковната политика, а в областта на църковния дух, аз ви казах какво трябва да направим. . . . . " Той обаче е ОБИКНОВЕН ПРОФЕСОР, а не божи служител. .

Всичко, което води до сближаването на българи и македонци е добро и праведно !!!

Това е излишно "..и македонци"

И как е "Аман от тези българи" на руски, че нещо не можах да си го преведа? Да не говорим, че не си спомних кога и по какъв повод е казал такова нещо. Припомни, ако обичаш, че съм в поредното затруднение!

Архиепископия Охридска и на цяла България ,това го е казал и направил император Василий българоубиец ,като понижава в ранг българската патриаршия ,следователно МПЦ ,която изкуствено е отделена от БПЦ от комунистите ,вече след като този "прекрасен" режим си отиде ,"майката " си взема детето и започват да си служат заедно под ръководството на българския патриарх ,просто всичко си идва на мястото ,а политически ,че на някой не му харесва ,просто майната му ,комунизма си отиде !

Ако имаше "комунистическа следа", просто щяха да създадат САМОСТОЯТЕЛНА македонска църква. Т. че историята сочи друго . . . . . .

Другарю ,нещо много се засягаш на тема комунизъм ,СССР ,Сърбия ,нещо много са ти мили ,повече от България ,тролче червено !

Ей така, от движение и на пръв поглед всичко изглежда нормално ( не съм в течение на цялата история, но не можах да намеря информация, че комунистите или коминтерна е присъединил МПГ към сръбската. Виж, оказва се, че МПЦ е положението на нашия 2-ри синод с историята на Фори - светулката, ако си спомняте. Та щом тоя натиска да се приеме МПЦ от БПЦ . . . . . намирисва. И друго, за Македония, след като беше подадена команда :"Айде в НАТО!" всичко тръгна някакси "абе много розово". Обаче какво ни пречи със "същия поглед" да се отнесем и към Сърбия, но те май имат резерви за НАТО и не са толкова големи фоби за разлика от нас. Помня много добре, пак тоя и другата демократична мисъл, натискаха пак БПЦ за един събор преди време, но Патриарха устоя. Сега пка гледам Патриарха при Президента, тоя умник дава съвети с "кофата" . . . . .вероятно отговора ще е "македонския "Фори - светулката" първо да се разбере със Сръбската православна църква и след това може да се говори да преминат към българската. И тук няма нищо противо българско. Защото си го представям тоя "умник", какви ще ги плещи срещу БПЦ, когато Европейският съд разтълкува питането на румънския съд, дали законите за еднополовите бракове, щом са валидни в една страна от ЕС , не трябва да са валидни във всички страни на ЕС и ще ни задължат да го приемем. И тога възниква въпросът: Щом са обявени за семейство, значи могат да са ПРИЕМНИ РОДИТЕЛИ, да осиновяват и т.н. То този въпрос ПРАВОСЛАВНИЯ СВЯТ е "БЕТОН".

Има един във фермата по БТВ - двойник на този професор.

Не прочетох написаното от този "професор". Но като доцент, мога да кажа, че познавайки дейността и позициите му, не съм съгласен с него!

Прости Господи, но когато един доказан политически интригант и нечистоплътен във всяко отношение субект се намесва в Твоите дела, това си е отвсякъде гавра.

първо да се изкъпе и преоблече, пък тогава да дава акъл за всичко останало!

Янакиев , уж си умен човек , уж си професор , че и философ , а си пъхаш гагата в църковните дела !Вие да не сте от последователите на безбожния Христофор Събев - мир на праха му!Македонската църква отдавна се домогва до самостоятелност , но не я огрява!Така че гледай си даскалото и не се навирай там където не ти е работа!

Господин професорът е на всяко гърне мерудия, има меродавно мнение по всички въпроси и където има или назрява скандал, той винаги е намесен. Имаше нещо в евангелието за вълците в овчи кожи. В момента господин професорът е дякон на един объркан свещеник от плебейски произход, когото е взел под крилото си и на когото е влязъл под кожата от позицията си на авторитет. Но предполагам, че синодалните старци са много добре запознати със ситуацията и го държат под контрол, но докога - не е ясно! Каквото има да става, то си назрява и се случва.

Нищо не знам за този професор и не мога да коментирам. Но самият факт, че ти употребяваш думата "плебейски", говори че ти не си член на Църквата.

Проф . Янакиев е гордост за СУ. Лекциите му са интересни и пълни при това с хора и от други специалности, на които курсовете му не влизат в учебния план, само за да слушат лекциите му . Това трябва да ви говори много при положение, че мнозинството студенти не стъпват на лекции дори по собствената си специалност.

vasil

Толкова и знаеш - йеромонах Христофор(Събев)си е жив и здрав,а ти нързаш да го копаш. :-)

Македонците искат църквата им да бъде призната за автокефална, като отделили се от църквата-майка Българската православна църква, както ние навремето сме се отделили от Гръцката патриаршия.

vasil

Вселенската Патриаршия би могла да се нарече Византийска,а Гърция си има отделна Екзархия на Елада в Атина..

От всички многословни обяснения за схизми, евхаристии и др. алабализми НЕ става ясно къде е ВЯРАТА В БОГ! Той е в сърцата на хората, а не в институциите!

Българските православни църкви на територията на Вардарска Македония са били присъединени към Сръбската православна църква не доброволно, а насилствено, като следствие от заграбването на Вардарска Македония от Сърбия. Не било канонично да се отделят от СПС. А канонично ли са били присъединени?

Да ,щом Коминтерна е заповядал ,ние сме атеисти ,да живее Сталин ,Тито ,Деимитров !

това, което дипломацията на европа, основавайки се на фактическото разпространение на българския етнос, както и на историческите факти от средновековието установи през 19ти век и очерта границите на българското православие е абсолютно неоспоримо. Всякакво корегиране (отстъпка) от това положение представлява държавна измяна. По своята същност съвременна македония представлява сръбска държава с друго наименование. А да се правят услуги на т.н. европейски съюз за наша сметка е най-висша глупост и безразличие към България

Янакиев,гледа си работата. Светия синод ще си реши сам кое е добре за БПЦ,акъл от теб никой не иска.

Историческата истина е безкомпромисна МПЦ е неразделна част от БПЦ ,но през годините комунистите казват друго ,но Господ забавя ,но не забравя !!! Я да видим сега ,кои са мекеретата на Сърбия и Русия в България ?

Създай си църква и си ги прибирай тези макета. БПЦ не може да си създава проблеми с другите православни църкви заради тези смешници,които се наричат македонци.

Извинявай, но това което трябва да ни води е Истината, а не безпроблемното живуркане.

Всичко може в името на справедливостта! Ходи се Пери....

на малоумни тролове не ме интересува. Само мога да ти кажа, че по времето на комунизма нямаше села без попове, сега попове има на 3-4 села един.

Комунистите не успяха да се справят с българското християнско ПРАВОСЛАВНО семейство, не им стигна времето - отидоха си. Сега със същата задача са се заели е такива професори и разни други демократи. Единия баш демократ Меркел, нещо го закъса, намазаха му ските . . . . . . едни други в далечната история се опитваха 5 века, та . . . и други ще се "качат" на ските

Тия забравиха ли за "Македон"?

Седнал другарят Янакиев акъл да дава на Светия Синод!? Един нещастен проикуменически настроен човечец, дето все против БПЦ говори и действа!

В икуменизма няма нищо лошо. Измислен е от българи. Необходимо е единство на всички християнски църкви{ортодоксални/православни/,католически, протестантски и др.}, които трябва да се обединят за спасение на цивилизацията. Папата не да мие краката на мигрантите, а да разкрива църкви и манастири в Африка и Азия. Ватиканът има пари за това.Нашият Синод правилно се обяви против мигрантите.Протестантите да не ми проповядват на мен БЪЛГАРИНА, а да проповядват в Азия и Африка. Трябва да се действа за контролиране на високата раждаемост в Африка и Азия. Само тогава може да се отстрани мигрантската опасност за цивилизацията.

Я не въвеждай хората в заблуждения!!! Трябвало било обединение! От какъв зор? Всичките изброени от теб по един или друг начин сами са се отдръпнали от Православната Църква в един или друг момент или са реакция срещу католицизма. Никой никога не ги е спирал да се върнат обратно в лоното на православието, те не искат! А Св. Синод трябва чавка да им е изпила акъла, ако обявят МПЦ за автокефална...

И символът на вярата знаеш ли изобщо? Няма безброй църкви, има само една, света, съборна и апостолска църква! И нейната глава е Господ Иисус Христос. Какво значи да се обединят всички църкви тогава? Това, че някой е решил да служи на лукавия, направил си е собствена сатанинска църква по подобие на християнската и то не са един и двама такива, много са, всеки със различно мнение и със различна змийска глава, нима означава, че всички останали трябва да пристанат?

Човече, ходи се прегледай! Не те слуша кофата и не знаеш какви ги плещиш! Зут, коте, под масата!

ти ако си ортодоксален, не знам. Как може да говориш, че няма нишо лошо в икуменизма? Ей тъй да се обединим все едно нищо не е станало. Само дето техните църкви не са църкви. Христос е основал една църква. Всички останали католици, протестанти, цветя на справедливостта са едни отровени деноминации. Келеш!

Сега е моментът да разберем дали нашият патриарх служи на Сърбия и Русия или .....на България !!!!!

И какво точно ще спечели България, ако Синода признае МПЦ за автокефална, като чисто църковно-исторически и диоцезно тя е част от БПЦ?!?

На Баце е достатъчно Ердо да му скръцне със зъби и веднага ще омекне. А Ердо е на сиджимка при Путин, така че косвено Борисов ще служи на Путин, че и мачле ще играе.

Тоя проф. Янакиев го "познавам" доста отдавна по медийните си изяви. Та, той винаги е изявявал изключително "добродушно" отношение към българската православна църква и нещо ме съмнява в неговото мнение, т.че нека да оставим спокойно самите Владици да си решат и стига вече, че всичките били от КГБ и ДС, чак пък толкова дълголетници в няма в България.

Професорът забравя или не иска да си признае, че има и днешни ченгета, че ако предните са служели на КГБ, днешните са кадри на ЦРУ. Нищо ново под слънцето, режимите всякога са имали своите милиционерски клакьори и по амвоните... и днешният не е по-различен.

Професорът от кои е? Или според накъдето задуха вятъра?

тъй като не познавам църковните закони, въпреки че съм православен, какво трябва да се направи, и то в рамките на закона. Мисля, че БПЦ ще намери правилното решение. Но съм против да се слуша мнението на това изтъкнато американско мекере и виден българомразец, мразещ българското православие, руското православие, и въобще православието. Неговите разбирания са пречупени през призмата на неолиберализма на тези, на които служи, и които му плащат. А както знаем, те казват "майната му на православието". Така че не е морално и редно този човек както да чете лекции, така и да се нарича специалист в тази област, така и да се изказва по тези въпроси.

На кой му дреме за тия църкви и религии бе хора.

По християнски трябва да помогнем на братята си от Македония, независимо дали те ще са ни благодарни или не.

Днес Българската православна църква има нужда от капитани, а не от полковници от ДС, каквито са сегашните ни отци. Трябва да се действа незабавно, както капитаните през 1885 г. Македония е частица от нашата истинска същност, наша кръв, наша болка, наш национален идеал. Ние сме един народ, насилствено разделен. Гледайте премиерите. Не чакайте положителен отговор от Руската ПЦ (разбирай Путин). Сега е моментът Неофит да отхвърли зависимостта си от Москва, да се покаже като истински българин, истински радетел за българщината.

Говорите глупости. Сега вие сте креатура на американците, а те даже не са православни християни. Не предизвиквайте Бога, не ядете български хляб и това го издават думите ви! В модерния свят религията сякога вече ще бъде поставяна в услуга на голямата геополитика. Да сме с атлантиците и срещу освободителката ни Русия днес, това означава да унижаваме и унищожаваме православието.

И всичко в крайна сметка зависи от Руската православна църква. От нея чакат благоволение,но е ясно че няма да го получат. Все едно дали признаваме Македонската ПЦ. Това прилича на някакъв Варшавски православен договор.

От руската ама друг път!

Много разумно решение предлага проф.Янакиев: 1. БЦП да възстанови евхаристийно единство, т.е литургичното единство - да може да се служи заедно, да може да се причестяваме заедно; 3.БПЦ да започне преговори и разговори с останалите православни църква, да й съдейства за признаването й от тяхна страна. Въпросът за автокефалността може да се отложи. Само не знам Македонската архиепископия приела ли е някои празници да са съгласно Григорианския календар, както ние сме приели. Ако не са приели трябва да приемат, а и държавата им може да поеме ангажимент. Имам предвид Коледа, Никулден и др.

След признание, следва плюене. Както направиха с признаването на държавата им. Да се научат да не плюят по българското, пък тогава ще видим.

Откакто патриотите влязоха във властта, започнаха все хубави неща да се случват с Македония. Бог с нами!

Уж професор , а колко е прост!

А професор Иво Христов, който говореше за такива като тебе - червени дебили, хич не е прост.

Напротив, много е умен, може би най-способният български философ, обаче и яко го е яхнал дяволът, щом мрази Русия и се е поставил в услуга на доказани отродители и врагове на православието - англоамериканските талосокрации. И какво общо има православието с протестантската либерална демокрация така и не разбрах, въпреки че съм му изчел всичките писания в съответните портали.

Като оставим настрана безпросветния национализъм и болното национално его, трябва да прогледнем, че СЕГА македонците са отделен народ, с отделна държава, респ. заслужават своя отделна църква. Така както българите са я заслужавали и постигнали през 19 век. И никаква схизма, и никаква "църковна дипломация" не може да се противопостави на желанието на един народ за релизиозна независимост. Предложенията на професора са умерени (дипломатични) и логично обосновани, поради което не разбирам защо го плюят в този форум. Всъщност...... знам.....колективното ни българско его се страхува, че с акта на признава ще "намалее" и "ще се обезцени"...ама това са разсъждения за друго място.

"Много строго канонически схизмата може да вдигне именно сръбската църква..." Да бе, понеже е била "присъединена канонически" към нея, а не по "държавно-политически" причини.

Нека си я държат схизмата и да си я варят на чорба, братята сърби...:)))

От отговорите на проф. Янакиев разбирам: 1) защо македонците се считат за наследници на Велика България (заради Охридската епархия, на която доста по-късно БПЦ се писала наследница); 2) и че са подготвили нов македонски трик да оризилят България пред останалите православни църкви....

Проф. Янакиев!?!?!?!? ЩОМ ТОЗИ Е ТИТУЛУВАН..........ПРОФЕСОР.......,ПОДМИНАЛИ СМЕ .....ДЪНОТО , НО ПРОДЪЛЖАВАМЕ УПОРИТО ....ДЪЛБАЕНЕТО !!!!!!!!!!!!

Докога нашите властимащи-светски и духовни,а и интелигенция и журналисти ще клякат пред тази продажна и безродна измет-т.нар. "македонци"?Те ни плюят от години,а нашите се правят,че дъжд вали.Стига!!!

Нещо Тесногръдо ми се струва.

И в края---пак Русия главен враг!:)))) ...синьо добиче!:)))

ти пък...червено добиче ...

Айде стига с тънки сметки и половинчати работи! Признаваме и даваме всичко, което иска МПЦ и точка!

jingiby

Съгласен!