Калфин загуби, Виле Итала оглави ОЛАФ

Новият генерален директор на службата за борба с измамите с евросредства Виле Итала е финландец, представител на европейската десница

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

безлов: Ако Калфин беше избран за председател на ОЛАФ, това щеше да бъде репутационен проблем Интервю на Лъчезар Цветков с Тихомир Безлов Ако Ивайло Калфин беше избран за председател на ОЛАФ, това щеше да бъде репутационен проблем. Това коментира анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в интервю за предаването „Нещо повече“. „Първият аргумент беше, че би било много странен избор, който ще предизвика известни напрежения в администрацията и в политиката на ЕС, да се избере българин за директор на ОЛАФ, защото страната е с лоша репутация по отношение на корупция, злоупотреби. Българин, който да управлява ОЛАФ, респективно да разследва измами, би било репутационен проблем“, обясни той и добави: „Вторият аргумент срещу възможната победа на Ивайло Калфин беше, че твърде много български представители са спечелили ключови административни позиции в европейската администрация и още един пост би станало твърде много за този кратък период“.

Разумен избор са направили хората!

Борбата за "шеф" на Европейската служба за борба с измамите!? Там, ако не е най-печеният мафиот, ще вземе да измре "бизнесът". Честито на италианото! Винаги съм смятал, че сме си лаици спрямо тях.

Не е италианец, а финландец! Чети етикета и статията!

Е то остава да назначат доста съмнителен човек от най-корумпираната държава в Европа за директор на СЛУЖБАТА ЗА БОРБА С ИЗМАМИ... То нали той ако я оглави тази служба, МАКСИМУМ до 1 година на хартия няма да има нито 1 измама вече, всичко ще става като у нашенско, всичко е точно ... няма нищо ... хаха

Не може да си с една партия с крадлив агент Гоце, и да искаш да си шеф на ОЛАФ

Сагата с Бокова се повтори...Калфин предупреди... Пак българин срещу българин... А "Съединението прави силата" е девизът на българското председателство ... Калфин не е спечил по 3 причини: Първата - защото бил българин и не можело българин от най-корумпираната държава да оглави ОЛАФ; Втората, не бил член на ЕНП и го бламирали; Третата, много българи били на високи европостове, т. е. не ни се полагало, за да не преядем с власт... ... Калфин обвини посланика ни в ЕС, че саботира кандидатурата му за ОЛАФ Интригата с кандидатурата на Ирина Бокова за ООН ще се повтори, само че този път – с Ивайло Калфин и надпреварата за шеф на Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ. За това предупреди самият Калфин в интервю за в. "24 часа". В него той твърди, че българският постоянен представител към ЕС Димитър Цанчев е саботирал кандидатурата му. От постоянното представителство на България в Брюксел отказаха да коментират пред "Дневник" думите на Калфин. Калфин и финландецът Виле Итала са на последния етап на подбора за заместник на досегашния шеф на ОЛАФ Джовани Кеслер. Крайното решение се взема от Европейската комисия, но Европейският парламент и Съветът на ЕС също изказват решаващи мнения. "По най-неочакван начин при мен проблемът дойде от Съвета, където българският постоянен представител се дистанцира демонстративно от кандидатурата с обяснението, че България е председател на Съвета на ЕС и затова той не може да взема страна", казва Калфин. "А преди 7 г. при аналогичен случай - белгийско председателство и белгийска кандидатура, посланикът е много активен. Сега Димитър Цанчев направи това, което представителят ни в ООН Стефан Тафров направи при кандидатурата на Бокова". "Имах подкрепа от Бойко Борисов, заявена много ясно, но посланикът после показа на всички, че държавата не може да се ангажира с този кандидат. Дали го направи на собствена глава, не знам", уточнява още той. На въпрос дали е говорил с премиера по повода, Калфин казва: "Информирах го три пъти поне, че не върви, така че знаеше, че има проблем." Калфин беше вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев, както и вицепремиер и министър на труда и социалната политика във втория кабинет на Бойко Борисов. Като бивш член на т.нар. група "Монти", която изготви доклад за възможните реформи в приходната част на европейския бюджет, от април 2017 г. Калфин е специален съветник на европейския комисар по бюджета Гюнтер Йотингер. През 2016 г., след пет неформални гласувания за нов генерален секретар на ООН, в които кандидат на България бе Ирина Бокова, правителството смени позицията си и издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева. Бокова не се оттегли, а генерален секретар на ООН стана португалецът Антониу Гутериш.

Не може да си член на партия,която е оглавявана от Гоце и сега от пикаещия във фонтани Румен Петков и да искаш да те изберат на такъе висок пост!. Хората не са зависими от руската мафия,еййййй,комунисти жалки! Там знаят кой какъв е много добре.

Не може да си член на партия,която е оглавявана от Гоце и сега от пикаещия във фонтани Румен Петков и да искаш да те изберат на такъе висок пост!. Хората не са зависими от руската мафия,еййййй,комунисти жалки! Там знаят кой какъв е много добре.

Кариерата на фина е впечатляваща.

кой луд ще назначи за шеф на ОЛАФ представител на най-корумпираната държава в ЕС! Това е все едно да сложиш вълк да пази овче стадо!

Тия наши "управници" верно на са в ред. Да предложиш представител на най-корумпираната държава в ЕС/по международни класации/ за шеф на служба за борба с измамите.....Това е все едно да сложиш Вл. Кузов за "лелка" в детска градина или да накараш вълка да пази стадото, пълно малоумие.......

Тия се спасиха , ама ние, нещастни българи? Дето ни натресе тоз пенсионната реформа. Какво ще правим?

Тези "скопен кон" наистина ли си е помислил,че в що годе свободния свят ще го вземат за нещо..

Някой надявал ли се е, че ще допуснат бащата на заменките да се бори с измамите?

Дали е за чудене това че вместобългарин са избрали финландец. Финландците са нация известна с послоовичната си честност и принципност. И хората в ЕС имат доверие точно на такива. А Калфата? Комунистическа номенклатура, няколко пъти пребоядисана. Като кола втора употреба на 20 години. Кой ще си купи такова нещо? В нормалмна европейска държава. Е, от чист патриотизъм ББ може и да е казал няколко добри думи, но само толкова. Все пак Калфата е бивш министър и в едно от правителствата на ББ.

В ЕС не им дреме за България! Просто защо да дават на Калфин - някакъв българин нещо! Нас ни смятат за нищожества бе драги КГБ! А и си противоречиш виж Станишеф стана шеф на ПЕС! Има и други българи надоста местенца, проблема е че ние сме продажен народ! По точно най-гнусния народец!

За огромно мое съжаление си много прав. Въпросът е защо, и той е важния. Аз имам някакъв отговор. на мен самия не ми харесва, но е така (според мен). Някога ни смятаха за най-верния съюзник на Москва. И бяха прави - БКП винаги си е получавала заповедите от Кремъл. Но това не е всичко - те са правили много повече. За да се стигне до там че на пленум на БКП единодушно да се реши закриването на една държава на 1300 г, и да го предложи на Москва да сатенм 16-та република на СССР. А за наш най-голям късмет СССР да откаже. От една страна късмет, от друга резил. Да те изхвърлят като най-долна курва от турски ТИР. Калфата е част от цялата тази работа. Нали не смяташ че някой би взел насериозно номенклатурчик на БКП да стане нещо си в ЕС. ПЕС е друго - това е обединение на партии. А Станишката е все пак пшро-европейски ориентиран. Колкото и странно да изглежда за един бивш съветски гражданин.

Е добре да , кой здрав мозък може да допусне дори и на сън,че Калфин може да оглави ОЛАФ. Това е абсурд ,дума не може да става изобщо.

СКРИ Е УДАР В ДЕСЕТКАТА ТАКА Е ДРОГАРЕ ГР---------РЕ И С----------Е СТИГА ЯДЕНЕ НА ПУСТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

ЧЕ ФИНЛАНДЕЦА ЩЕ Е НА ПОСТА ИНАЧЕ МНОООООГО ЕВРОФОНДОВЕ ЩЯХА ДА ИЗЧЕЗНАТ ТЪИ КАТО В БГ НИЩО НЕ Е НАПРАВЕНО КАТО ХОРАТА ТО САМО ЕДНИ ГООООООЛЕМИ ЛАКЪРДИИИИ ОТ ГРООООБ И СИЕЕЕЕ ЧЕ В БГ ВСИЧКО Е ТОЧНО КАТО КИТАИСКИ ЧАСОВНИК ОТ ПЛАСТМАСА!!!!!!!!!!!!!!!!

имах си хас тва руско мекере да спечели

Билянчето: "Що бе тате, що не ти "откликнаха позитивно"?"

Нима онзи, който осребри FTA в Благоевград, е достоен за ръководител на ОЛАФ !

без малко да вкарат вълка в кошарата да пази овцете

А другият знаеш ли го :)? Пречи ли му да е подобен?

Нима онзи

Абстрахирайки се от конкретното име ,естествено ще се радвам ако българин успява на важни позиции.Но някак си не е логично тази служба да я оглявява представител на страна(България или Румъния),считана за една от най-корумпираните в ЕС.