Разширяват ”неизбежната отбрана”?

Трябва да се даде възможност на хората да се защитават не само когато в жилищата се прониква с насилие и взлом, а когато е застрашен животът ти...

Обратно в новината

Коментари - Разширяват ”неизбежната отбрана”? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хем държавата не си върши работата по опазването на живота, здравето и имуществото на данъкоплатеца, хем не му позволява да го стори сам.

Защо бивши ченгета или военни да имат право на оръжие, а хората служили в казармата да нямат? Ако трябва, да се направят курсове и който ги мине да има право на оръжие.

Направи си труда и почети в нет-а, не е толкова сложно ако нямаш психични увреждания и досието ти е чисто. Ако имаш проблем с психото или досие - пак може да стане, но с повече пари :)

Въпрос към "народните" избранници: По вашата логика - ако влезе в къщата е кражба, НО АКО влезе в двора и обере всичко - инвентар, животни и т.н. -КАКВО е??? Тъпанари въобще не мислите за обикновенните хора. Браво на доктора че е убил този плъх!

"...Не става дума да стреляш по влезлия в двора ти..." Защо, нали е частна собственост, нали заради това има ограда и нотариален акт, нали аз му плащам данъците??? Ама децата заради една череша ... ама да си берат свойте череши тези деца. Никой не умира от глад, а и винаги могат да си купят. Едно-две ще ги отстрелят, ще се разчуе и родителите им ще ги научат, че чуждо не се пипа. Днес черешите, утре колата, после пребиват баби за пенсиите ...

Как да се защитава човек на пътя от бабаити с бухалки, които го пребиват, защото не им е дал път или ги е засякъл? Как да се защити пенсионер от млади и наркомани? Как да се защити нормален човек от боксьор, каратист, ММА побойник? Отговорът е, че трябва да се разреши използването на оръжие за защита от нападатели и извън дома, без глупостта за превишаване пределите на неизбежна самоотбрана. Агресорът трябва да знае, че може да бъде и убит и това ще го накара добре да помисли преди да тръгне да напада или обира.

В чест на Европредседателството - да въведем уличните стандарти на Америка!

АДМИНЪТ - на ,,боен пост,,! ...смешници, бате....

Aз се кефя, че "плъха"... вече го Hяма... и Hяма да тормози, обира, бие, ръга с ножове хората!!!;))

От гледна точка на семействого и ,,докторът,, няма да го има известно време. ... а аз не се кефя...

доктора, 3 месеца условно с 6 месеца изпитателен срок и "вълкът сит и агнето цяло"!;)) докторът ще си е в къщи да се радва на хубавата си жена!!;))

щом политиците, Pазрешиха, без да попитат народа, в страната да се настанят воени бази на щатите, "Bъоражени" и при това с имунитет, за Hе- Hосене на Oтговорност по българското законодателство, трябва да "Pазширят" закона за неизбежната отбрана, като препишат и въведът "Bтората поправка" от конституцията на щатите, която гласи, че всеки има право на Cамоотбрана и притежаване и носене на оръжие!! Tе, ни внесоха демокрацията, с Tехните норми трябва да се съобразяваме!! Tова, е демократично Hали????;))

и то включва апартамент,гараж и дворно пространство. А в съда за жилище се приема само кухнята и двете стаи. Този закон за тази държава ли е направен и този съд тука ли работи или на Луната.

Политическата импотен*ност на напите законотворци е просто потресаваща. Проблемът е, че законите се списват от такива като тоя на снимката - посредствени, но силно привилигировани хорица, напълно отксънати от реалния живот на народа. Жестока грешка има в начина на мислене на тия т.нар. законотворци. Какво ще стане ако например някой "Плъх" проникне противозаконно в дома на Буда? Или в гаража му? Вярвам, че крадецът ще бъде отстрелян и това ще се счита за нормално защото някакси, животът на Буда се смята за ценен. А на доктора и всеки друг гражданин - не. Може да бъде отнеман от всякакви примати. Законите не трябва да се списват от хрантутници, които се разхождат обградени с бодигардове, готови да отстрелят всеки, заплашил мизерния живот на хрантутника. Законите трябва да се списват от умни хора, които притежават знания и чувство за справедливост.

ни докараха до тук

Пак само приказки от ОП

Ромите трябва да се интегрират, не с раздаване на социални помощи, а с обучение и труд. НПО-тата да създават работни места и обучение, вместо да си лапат парички и като някой сгази яко лука да го издърпват ни лук ял , ни лук мирисъл. Децата - задължително в училище.

Влезе ли някой без покана във дома - гърмиш. Няма какво толкова да го умуват "умниците" в народното събрание. В този случай няма как да се наруши закона. Ако си на улицата - ДА - там вече може да се вземе в предвид закона който урежда употреба на оръжие в условието на крайна необходимост и неизбежна отбрана.

всички дават предложения, а кака цеца , никаква я няма , за ИК излезе 1 писта да се излага , а сега?

Във гроП копан с мотика, сандък със злато обкован. В сандъка лежи патреот, тулум със огън и катран. той имал ум във краката и топли чувства в червата.

Ако мечка нападне въоръжен човек, какво - той да я стреля ли или да я хапе? Щом те нападнат, имаш право да се защитаваш с всички средства, до пълно неутрализиране на нападението. Що за простотия е това, като те нападне някой с нож, да нямаш право да го застреляш, ако си въоръжен. С какво ножът е по-слабо оръжие, когато се използва от непосредствена близост и с изненада? Откъде да е сигурен човек, че нападналият го с нож, ако бъде неутрализиран първоначално, няма да извади пистолет? В шахмата, най-великата игра, матът с пешка, по-малко мат ли е от този с дама?

AbuTalib

Кой е ректорът на този ИНСТИТУТ наречен неизбежна отбрана?

"нощем"- значи ако се промъкне в имота ми денем,нямам право да пуцам!?

обичам през лятото да спя на двора, на хладина, а не в къщата. Ако някой нахлуе, аз как трябва да постъпя? Да бягам в спалнята, за да имам право да се защитавам ли?! Айде стига глупости!

са готови да направят поредна глупост, ако приемат така предложените текстове-промени. Възможността за самозащита с крайни средства трябва да бъде БЕЗУСЛОВНА! Уговорките само отварят вратички за измъкване на престъпниците! Дворът и стопанските постройки са също така частна и неприкосновена собственост, както и спалнята!

Добре е да се разширят правата при самозащита, но преди това трябва да се помисли и върху правото за притежаване (не носене!) на подходящо оръжие за тази цел. Има такива оръжия - това са пистолети или револвери с къса, безнарезна цев и боеприпаси без ризница на куршума. Това е идеално оръжие за самозащита, с достатъчно добър стопиращ ефект и с минимална възможност за поражения върху други хора в затворено помещение или на улицата. Това не са бойни оръжия, а такива, които могат да се употребят на много близка дистанция и с малка точност. Всеки трябва да може да притежава такова оръжие за защита на собствеността и живота си! Ако не се лъжа, в САЩ дори полицаите са въоръжени с такова или подобно оръжие.

Не разбирам, какво лошо виждате в предложението?

минусиге ги слагат троловете на бхк!

Въоръжен - гражданин, безоръжен - роб.

Пак глупости за замазване на очите и отбиване на номера!Пък две или повече лица, пък нощем, пък не знам какво си! Тези, самонарекли се политици са гюбрето на нацията и трябва да бъдат изринати като гюбре!

"Така ще дадем възможност на хората, които законно притежават оръжие, да могат да се защитят." Ние които не притежаваме законно оръжие да го духаме. Така ли?

аха ясно трябва да те пребият или изнасилят и да са 2 или повече лица за да имаш право да използваш оръжието си и да не носиш съдебна отговорност; ясно

Не съвсем. Само нощем. През деня го отнасяш и им благодариш ...

A как щеше да буде ако Aдолф беше спечелил воината?????

ВМРО - срамите едно достойно име! Тези "текстове" са същите боклуци и като сегашните "текстове"! Седнете и СИ СВЪРШЕТЕ РАБОТАТА!!! Искаме ЯСНО и ПРОСТО да е написано, че имаш право да се защитиш където и когато те нападнат! ИМАШ право да защитиш близките си и ИМУЩЕСТВОТО СИ!!! Щом някой е нарушил закона като те напада или прави опит да те обере, ГУБИ част от конституционните си права, които го защитават в подобни ситуации!!!! Аз съм подтиснат и мачкан със сегашните а и вашите смехотворни "промени"! ВИЕ защитавате правата на престъпници! Как така крадеца има право да краде ??? Защо го пази закона ако бъде убит по време на кражба???? А аз да съм престъпник ако се опитам да го спра??? ВИЕ СТЕ ЛУДИ БОЛНИ МОЗЪЦИ! Аз може и да не стрелям, но ако съм насочил пистолет към крадеца и той откаже да спре ???? ВИЕ ЛИ ЩЕ МИ ПОКРИЕТЕ ЩЕТИТЕ ??? Как уж променяте закон, пък той си остава същия??? СВЪРШЕТЕ СИ РАБОТАТА ЗА КОЯТО СТЕ ТАМ И ПОЛУЧАВАТЕ ПАРИ!!

Значи ли,че през деня може ......? Какво значи " две и повече лица"? А ако само едно лице ?

щял бил уж дебелото да....

Като ще сменяте закона, да не забравите да уточните и : 1. секс с малолетни; 2. раждане на 12 години; 3.кражби; 4. изнасилване; 5. побой на възрастни; 6. побой над изпълняващи служебните си задължения горски и полицаи; 7. незаконно строителство върху чужда собственост; 8. не плащане на ток, вода, данъци и транспорт; 9. рушене на чужда собственост; 10. просия; 11.проституция; 12. трафик на наркотици; 13. трафик на нелегални престъпници. 14. източване на социалната система чрез фалшиви ТЕЛК и болнични;15 превръщане на майчинството в професия, без грижи за децата и образованието им. И колкото повече НПО се борят за "интеграцията" им и харчат милиони за това, толкова повече милионите изчезват в едни други сметки, а безнаказаността към "циганията" се увеличава. Слепи ли са политиците или това положение им изнася?

Не е зле да се разреши и на полицаите , и на горските да използват оръжието си за самозащита , а и за въдворяване на ред когато мургавите паразити ги пребиват от бой с тояги, брадви и т.н.

Г-н Министър,ако и това не направиш си политически труп-сред своите и другите.Темата е назряла за решаване от години ама нямахте смелост да решите проблема.А сега да ви видиме-колко ви е националното наистина.

Значи, първо трябва да чакам да ме нападне, да ме изнасили, аз да въртя на 112 и ако те не отговорят, след като го предупредя пред свидетели - мога да го гръмна! Що си мисля, че някои неща ще станат по друг ред?

всички лекари и зъболекари са рецидивисти! те са извършвали и ще извършват осакатявания и убийства защото затова са ги учили и това практикуват..... и държавата им помага в тази смъртоносна дейност!!!

нормален ли си

Изобщо не ходи при тях. Спри също и твоите роднини, да се окажат от услугите им.

Дрън дрън. Трябва малко да се замажат очите на народа. Иначе ГЕРБ няма никакво намерение да променя каквото и да било. Та нали ако се разреши притежанието и употребата на оръжие ГЕРБ бият по собствения си електорат!

Случая е показателен, че трябва да да се измени закона. Професор от СУ каза, че и сега имало закон да убиеш при" неизбежна отбрана" и даде пример, влиза крадеца, виждаш го, той вади нож и ти трябвало да вземеш нож и чак тогава можело да го убиеш. Що за простотия е сегашния закон. Глупости, крадеца с нож, ще чака да вземеш нож и да го убиеш, това било неизбежна отбрана. Трябва да стане както в Америка, имаш пистолет в къщи и го използваш само в къщи без да те подведат под отговорност. Сигурен съм, че така кражбите от къщи, гаражи, вили , ниви и други почти ще изчезнат. Крадеца краде защото знае че държавата го пази, доказателство, този плъх има 9 кражби, къде е държавата, щом не може да се справи да разреши и направи така, че хората да се защитават с пушките, много от другарите на този плъх ще кротнат като знаят че може да намажат оловото. Излязъл да пикае и се отзовал в чуждия гараж. Идиотски изцепки на жена му, не знаела къде е?

Трябва да се разшири обхвата на неизбежната отбрана - когато въобще се прониква в жилището трябва да се защитаваш. Така ще дадем възможност на хората, които законно притежават оръжие, да могат да се защитят. ... А тези които нямат законно ? Как те да се защитят ? Знаете на кого се издава законно оръжие в България .Не и на обикновенния човек.Прокарвайки този закон влстимащите,богатите ,влиятелните и привилегированите ще бетонират още повече ненакърнимостта си. Ако тълпата реши да се разбунтува и нахълта в двора на някой крадлив министър,кмет или депутат,оня ще има пълното право да открие огън...

Нема лошо, ама ебал съм ви е приоритета! До сега какво чакахте? Колко хора бяха бити, убити, изнасилени и ограбени в домовете им? Чакахте хората да излезат и да си мръднете задниците, най-вече тлъстия ти. Ама от отрепки и пиявици.

Шило

Пак популизъм. И сега го има това нещо. Карата така и не е разбрал какво е това нещо "неизбежна отбрана". И гаражът не е жилище, Кара! А не бързай, първо осмисли предложенията си. Стига популизъм, заради него сме на това дередже

нес слушах по разни телевизии Каракачанов и Мая Манолова и се изненадах, че те и двамата нямат юридическа мисъл, а се водят юристи. Прочетох им биографиите и се оказа, че и двамката са историци, завършили нещо като курс по право в икономическия и югозападния "университети".

Джендър Мая Кюстендилската Слива не я ли слуша колко олигофренско защитаваше ИК?! Тая тъпанарка има точно толкова общо с правото, колкото Винету с науката!

ГЕРБ-Столипиново изгубиха много ценен кадър.

Еййй келеши!Стига сте писали глупости без хал хабер да имате от Наказателно право!Отивайте на село да копаете нивите гнусни мързеливци!

1. Промяна ще има - много скоро 2. Простести на незоканно заселени, на такива които пикаят по улиците с по 9 присъди - е доста смешно 3. За катунясване и други самозаселвания също трябва закона да се промени - Гърмен, Асеновград и къде ли още не. 4. За просия - строги наказания и принудителен труд на полето. 5. За малолетни родилки - затвор

А защо трябва да се въоръжаваме като плащаме на правителство ,съд,прокуратура, полиция,община ,т.н не е ли това тяхна работа и задължение?!?

А нещо конкретно за циганската вечно безнаказана престъпност няма ли да се предприеме? Вече съобщиха, че Столипиново се готвело и организирало за протест утре срещу пускането на д-р Димитров! А за сметките за тока, които изобщо не плащат, както и за водата, или сметоизвозването - никой нищо не казва! Нито за спиране на кражбите и постоянния тормоз срещу българи, арменци, евреи, гърци ... и всичко, което не е мангал ... Циганският терор не само си продължава, а се засилва! Нещо да кажат смотаните ни политици или полюциите по тези въпроси?! Някакви планове за справяне с проблемите има ли някой?

не искам да съм в една страна с източна Румелия и Македония! днес убиват циганин, утре ще убият турчин, в други ден ще убият и мене! да живее самостоятелното княжество България! да дадем източна Румелия на султана, а ако не я иска и пари да ми дадем само и само да я вземе и да ни отърве от нея!!!

Призори, сумрак, сутрин, вечер, ами ако е облачно и ще вали - няма право да ти влиза в дома ти и това си е. И да се знае какво го чака ако влезе. Аз да няма да стоя на вратата и да ги броя и да гледам тъмно ли е светло ли е. Ако тези мерки не ги възпират поне бързо ще намалеят.