Почина последната в света гигантска слонска костенурка

В Галапагоския национален парк в Еквадор почина последната в света гигантска слонска костенурка.

Обратно в новината

Коментари - Почина последната в света гигантска слонска костенурка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Милото животинче, жал ми е за него, невинна душица. :-(((

Умряло добичето само на 100 г. Да му режем лентата и да се напием по този повод.

Горкото добиче!

Ако Бате Бойко беше поел и тоя случай, сега щяхме да се чудим как да се отървем от големия им брой на тея гадове...

Елементарно е , но се пази технологията!

Голям провал за световната наука!..Ако беше "глобалното затопляне" или "озоновата дупка" или нещо,което да се свърже с някоя изборна кампания щеше да има вече поколение ....

Бог да го прости-макар ,че това добиче няма и частица от нашите човешки грехове.Дали някой ще се сети да забележи когато изчезне и последния българин?Не гордо съзерцание и вайкания а размножаване му е майката ,ама не само да правим първата част а да продъпжаваме и нататък и подобно на всяко разумно същество да пазим и се грижим за потомството си и да не го оставяме да пропадне сред плевелите.Увлечението по лоши чужди съвети е престъпление.

Това е заради боко-мутрата и лобисткия закон за горите. Да излезем на Орлов мост тази вечер и да протестираме срещу ГЕРБ - убийците на Галапагоските костенурки.

Не е вярно, Сергей Станишев е виновен и е крайно време ББ да се изкаже по въпроса като "последна инстанция"

при посещетението ми на галапагоските острови имах възможноста да видя и тази костеурка. тя е единствената оцеляла от своя подвид: ендемичен за остров пинта. учените се опитвали да съхранят вида с кръстоска с костенурки от други острови, но без успех. това е и една причините за името на костенурката. така че изчезването на този подвид бе само въпрос на време. лошото е че котенурките и от другите галапагоски острови са затрашени от изчезване в близко бъдеще ако не се вземат необходимите мерки.

Бог да го прости!

Всички животинки се раждат ангели и си отиват ангели, т.е. те са напълно невинни и Бог няма какво да им прощава. Така пише в библията....... просто Бог си я взе.

душата на един човек е по ценна и по скупа от всичкото богацтво на земята

popov

Така е, но какво да правим когато милиони хора живеят с отдавна умрели души. Казаното се отнася за душата, не за тялото!!!

По надолу някой се жалваше за 14 000 изтребени сирици, еми това си е наш проблем хората се изтребват в продължение на стоцици години , даже хиляди щото сме едни прости и алчни боклуци, покрай изтребването си изтребваме и другите видове в желанието си да станем милионери и после да изгнием така или иначе и докато костенурката е била само една което си е трагедия от гледна точка на нейния вид и биоразнообразието на земята то хората сме 6 милиарда и 14 000 хиляди сие нищо така или иначе американските болуци искат да ни намалят още повече за да има плюскане за дебелите им дирници.

Голяма работа. Едва ли Вселената ще се разплаче за костенурката си. Тая планета е видяла такива зверски катаклизми и невероятни унищожения, толкова много видове са измирали и ще продължат да измират, че крокодилските ви сълзи изглеждат смешно. Ква костенурка, кви 5 Евро. Самите ние не можем да се оправим с една елементарна настинка; да не говорим за ХИВ или по-големи метеорити.

Обожавам ги тия невинни душички!

Аман от глупости! Не е последният от вида си! Просто е бил най-големия екземпляр !

става въпрос за подвид. самият вид е представен с 10 други подвида, като общата численост в момента надвишава 19000 индивида.

Горкото животинче , сигурно е умряло от самота и това е по наша вина , на "великите хора ".

Не е по наша вина! анд 99% от изчезналите видове (живяли някога на замята) са изчезнали преди да се появи човека. ... просто поредния вид дето не може да се приспособи към помените

т.е. да се приспособи към промените които е направил ЧОВЕКА! Унищожената природа! Така че пак човека е виновен! Няма достатъчно място за тия животни, не са отделени огромни пространства територия резервати каквито вида изисква, отделно хората като ги намерят ги убиват, замърсяват морето, плажа и т.н. и т.н. Ако хората на планетата бяха само 1 милион, сега тия костенурки щяха още да съществуват!

То и българите сме на изчезване и затова се опитват да ни кръстосват с циганите (за сега доста успешно).

в сирия починаха над 14 000 хора от които много изкормени жени и деца!!!!!!!!!!

Такива са интересите на великите сили.

сугласен сум,просто умряла костенурка...не е по важна новината дори от това,че кучетата разкусват живота на старци,а глупавите природокучетафили изтукват и защатават животницугласен сум,просто умряла костенурка...не е по важна новината дори от това,че кучетата разкусват живота на старци,а глупавите природокучетафили изтукват и защатават животните повече от живота на булгари!!! костенурката е голяма новина,а живота на хората е нищо!!!не сум сугласен с това,скоро ще има нечувана воина,вижте сирия,турця,руся,уса,израел,китаи и бг е в нато,скоро ще се наложи бг да пращат синове там,а обществото е заинтригувано от умрели костенурки......пригорвете хотелите за болници!!! путя е сирия,турця,бг.....беянци и прочие....

Уви костенурката беше последната от вида са, а тъ..ците като теб са милиони.

сугласен сум,просто умряла костенурка...не е по важна новината дори от това,че кучетата разкусват живота на старци,а глупавите природокучетафили изтукват и защатават животницугласен сум,просто умряла костенурка...не е по важна новината дори от това,че кучетата разкусват живота на старци,а глупавите природокучетафили изтукват и защатават животните повече от живота на булгари!!! костенурката е голяма новина,а живота на хората е нищо!!!не сум сугласен с това,скоро ще има нечувана воина,вижте сирия,турця,руся,уса,израел,китаи и бг е в нато,скоро ще се наложи бг да пращат синове там,а обществото е заинтригувано от умрели костенурки......пригорвете хотелите за болници!!! путя е сирия,турця,бг.....беянци и прочие....

Хъм...Май е връсник на БСП и предходници...Ама тия не умират така млади...

Интересно предложение има дадено във форума, на застрашените и изчезващи видове да се трансплантират "клетки и от български пенсионер...". "Програмата Ран и Ът" към днешна дата предвиждаше мутрите отдавна (още преди 10 години) да са "спуснали шалтера" на държавата и да са преименували България в "Румелия". Та затова ми е думата, към "инвитро" или "инвиво" напъните за борбата на българският род с демографската си криза.

А не може ли да го клонират?

Колко жалко... още един изчезнал вид.

въпреки че е костенурка и е жимотно, а не човек, като прочетох че е последното от вида си, ми стана много мъчно и сърцето ми трепна. ДА си призная по-ми е мъчно за костенурчо отколокото когато застреляха Кюлев и други "бизнесмени" като него, може би защото те не са от изчезващ вид. Мир на праха му (имам предвид на праха на костенурчо)

За последните 300 г. човекът е унищожил стотици животински и растителни видове. Това е много лоша тенденция за планетата. Жалко за този пореден вид, можеше да бъде спасен ако не бяхме такива диваци.

Видове са изчезвали винаги, и преди човека, така че едва ли сме толкова виновни, колкото се опитват да ни внушават. Историята на планетата е история на гибелта на всеки, който се е родил. Не ние /хората/ сме го измислили така, вината не е наша.

са изчезнали и пак говори. Не може да се величаеш като венец на природата ,а да си хай -кръвожадното и тъпо копеле на нея. Въпросът е сега да запазим останалите.

Ти откъде знаеш, че хората не сме причинили гибелта на даден вид. Животински видове са изчезвали, но винаги нещо е причинило гибелта им. Т. е. имало е конкретна причина. Тук такава не се споменава. А и защо човешката дейност да не може да бъде причината. За масовото измиране на пчелите, процес започнал в Щатите, а сега пренесъл се и в Европа е доказано, че причината е в дейността на хората - като отглеждането на ГМО култури, разрастване на телекомуникационните мрежи и т. н. Много спокойно приемаш нещата, направо пасивно. Според мен по-добре не се изказвай по теми, които явно не те вълнуват.

Липсва ти достатъчно информация. Изчезването на видовете наистина е нещо съвсем нормално, но скоростта на изчезването през последните столетия е без прецедент в историята на живота. Говорим за плавните процеси, а не за масовите измирания. При островните животни няма какво да спорим - човека ги е изтребил, примери има колкото щеш - додо, птицата моа, костенурките. Американският прелетен гълъб е бил унищожен от хората, бизоните и зубърите също са били на границата в определени периоди, но са били спасени. Торбестият вълк в Австралия също е бил избит от хората. Много видове са загинали от косвени последици - интродуциране на инвазивни видове от човека, най-вече по островите. Примери има стотици.

ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!

Не е добре, че изчезват животинси видове в нашия свят. Никак не добре...

Къде ще е преклонението пред тленните му останки ?

Ами на Галапагоските острови. Къде другаде

Едва навършил 100 години, и вече си отиде... дано вече не си самотен, Джордж...

100 години без секс и ние няма да издържим.

А беше толкова млад, в разцвета на силите си...

Скоро така ще приказват и за българчетата.

Надявай се куме да хванеш некой за к.

е като е топ новина сложете повече снимки, какво сте сложили само една. нека хората да видят. ди.. тъпаци

милото животинче, могло е още да живее!......

Хич да не е, поживял си добрия стар Джордж, лошото е, че некадърните учени при цялата налична техника и знания не са успели да го размножат приживе, дано да успеят да направят все пак нещо...

ето докъде ни докара некъдърното управление на боко .

Съсипахме още един животински вид с глупостта си...

Стига глупости! Още малко ще кажете, че хората са виновни и за изчезването на динозаврите. Точно заради изчезването на едни видове и появата на нови сме се пръкнали и ние. След няколко милиона години нищо чудно и ние толкова да сме се променили, че да сме съвсем различен вид.

Милото :(

Е не можаха ли да го клонират или ин витро да го размножат?

Rosemary

и аз това се питам....

милото костенурче - можеше още да поживее..................

за клониране е нужна яйцеклетка...

Още един животински вид изчезна завинаги.. Учените освен аутопсия, да се опитат да извлекат гени и да ги кръстосат с костенурка от друг подобен вид. Както искат да кръстосат клетки от мамут със африкански слон, с цел да възстановят вида отново. Това са възможни неща вече.

Може да добавят клетки и от български пенсионер..............

chekur предлагам кетките да са от теб. Ако още не са станали пенсионески ще станат...щом са за добро и богоугодно дело