Създадоха синтетичен живот

В лабораторни условия беше създаден първия в света изкуствен живот - жива клетка със синтетичен геном.

Обратно в новината

Коментари - Създадоха синтетичен живот | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тези откачени учени май сериозно са решили да затрият човечеството. Взеха да правят ГМО, сега и съвсем нови организми. Просто не виждам как в един момент нещата няма да излязат от контрол и да се случат ужасяващи неща. Уважавам науката и съм твърдо "за" да се развива, НО вземе ли да се меси в Божията работа, просто не виждам как може да излезе нещо добро накрая като знаем какви хора има...

А ти откъде знаеш??!!

Страшно е да си помисли човек за какво могат да бъдат използвани тези синтетични клетки!!! Някакви ненормалници,които се надпреварват да творят "голямата наука" с глупавите си опити могат да унищожат всичко живо на земята или пък да "пуснат" от някоя лаборатория нова болест!!!

Не знам дали този гявол ще създаде гориво,ама някоя болест пред която спина ще е като хрема .може и да създаде.Навремето братята американци в лабораториите на ЦРУ създадоха спина ,за да изпразнят Африка от черната раса и сега се правят че това било дошло от маймуните.Същите маймуни с 48 хромозома дето говедото Дарвин беше набедил ,че от тях е произлязъл човека ,който е с 46 хромозома.В задачата се пита къде се загубиха двата хромозома разлика от маймуната и човека.Сигурно Баща му на Дарвин много дълго е пилил майка му ,която е била маймуна и след като и изпилил двата хромозома се е пръкнал Чарлз Дарвин.

Това откритие е може би по-страшно от откриването на атомната и водородната бомба.Човечеството още е невежо по многобройни въпроси свързани с развитието на естествения живот и много рано прави опити да си премери силите /сиреч възможностите / с БОГ.Според мен това са опасни опити от които не се знае какви ще са последствията.Моралът на хората има значителни недостатъци и няма никаква гаранция ,че всички открития първо няма да се използуват против човечеството.Историята ни показва, че всички важни открития са използувани за постигане на егоистични имперски и завоевателни цели.Политиците и военните винаги искат да се възползуват егоистично от откритията за да постигнат световно господство, каквато е целта на всички военни и политици/ това много често се нарича патриотизъм или борба за световна демокрация/

Както винаги под подобни новини - религиозни, креационисти, конспирационисти и обикновени лумпени безброй. Проблема ви е, че въпреки всичките библии и свети книги, сайтове с конспирации и филми с "научни" (всъщност само научно-звучащи и псевдо-логични) обяснения, нямате нито едно реално/пряко доказателство за хипотезите си (за разлика от добре доказаните теории в науката). Самото споменаване на бог и библия когато става дума за наука е срамно. Засрамете се, че сте на тоя акъл в 21 век. Колкото да се опитвате да легитимирате религията, противопоставяйки я на науката, трябва да разберете - няма да стане. Изкуствен живот ще има, и още много други чудеса ще има, независимо от вашия страх. Без риск няма гювеч. Щом ви е страх от сатанинските изобретения, моля, спрете да ползвате сатанинските компютри, сатанинския интернет, както и сатанинския ток от аец-а, защото това са резултатите от научния прогрес. Ако мога да перефразирам едно предишно мниение - влака идва, не стойте на релсите, не можете да го спрете, само причинявате неудобство на другите с действията си. п.с. храна за размисъл - Ако вашия бог е наистина толкова всемогъщ, и не е искал да можем да създадем изкуствен живот, то тогава би трябвало по някакъв начин да ни спре да го направим нали така? Е, вече го направихме, и той не ни спря. Или е съгласен, или не е толкова всемогъщ, или го няма. Не е началото на края това. Нито края на края. Началото на началото е. Моля, затегнете коланите.

Май си си пропуснал часа за хапченцата...

пиленце мило, сладичко, науката си е наука, но тя не бива да е по-високо от Създателя, Господ или както и да го наречеш или духат в човека, който е в основата на всичко, та над всяка найка стоят т.н. духовни или космически закони , които НЕ МОЖЕ да се отричат. Само Духат може да създавал Всичко останало е клонинги - човек без душа, и какво предназначение има едно такова съцествуване, след като смисълът на човешкия живот е развитието и усъвършенстването на душата и човешкия дух.

Обръщам внимание на всички, които плямпаха, че в БАН се правела ГОЛЯМА НАУКА - прочетете внимателно съобщенията на световните за горното откритие - ТОВА Е ГОЛЯМА НАУКА. Вашето е "почти нищонеправене.

Е това ,което прочетох е малко по - скромно. Първо са прехвърлили хромозомите от един микроб в друг и след като експериментът е бил успешен са решили да създадат синтетични хромозоми. Понеже след като се достигнела определена сложност на ДНК, не можело повече да се усложнява ДНК , чрез генно инженерство , решили да разделят ДНК на четири части и накрая успели. Значи става дума за синтезиране на ДНК и генно инженерство. До създаване на изцяло синтетична уникална клетка, било още многодалеч. Да не говорим за многоклетъчни организми с милиарди клетки, оделни тъкани и органи.

Ето затова японците ядат отдавна и са свикнали менюто им да включва водорасли. Предвидлив народ, ей....Сега вече е сигурно, че от глад нема да се затрие нацията им. Ама виж - от друго може и да си изпатят и то доста. Некой октопод ако глътне тия модифицирани водорасли, романите на великия Жул Верн ще се превърнат в учебни помагала по лабораториите.

... май някои Октоподи вече са станали шефове на лаборатории, ако правилно ме разбираш.

само да изясня, таи кото превода "Ученият обяви, че иска да изпробва дали клетката може да произведе гориво, да създаде водорасли, които да изсмукват въглеродния диоксид от атмосферата и да ги използва при разработването на нови, по-добри ваксини." не е правилен, таи като му липсва една запетаика мезду "атмосферата" & "и"!!! (само като пример: "да се помилва, не да се обеси!"&"да се помилва не, да се обеси!" има саществена разлика!) та става вапрос за саздаването на водорасли, които да използват ваглеродя диохид в атмосверата като източник на ваглерод за да сънтесират гориво а не ваццини!!! отделно, може да бадат саздадени организми, които да бадат използвани за ваксини!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

До: Ева Чернева Доколкото разбирам, става въпрос за създаване само на генома. А тук се казва, че са създали първия жив организъм - тоест цяла бактерия от същия този геном. Разбрах също така, че са имали много неуспешни опити докато успеят да направят цял и жизнеспособен организъм, който е започнал вече да се дели. Мисля, че между едното и другото има огромна разлика, и ми се струва съвсем нормално да измине една година оттогава. Все пак не си даваме сметка какъв огромен труд е това - бих го сравнил само с "огромната стъпка за човечеството" - стъпката на Нийл Армстронг на Луната!

Има един интересен филм Unlocking the Mystery of Life - Разгадаване загатката на живота. Напълно научно обяснява защо е невъзможно самовъзникването на живота, без интелигентен дизайн. Намерете го.

има го в колибка.цом

Знам го този филм. Това откритие доказва много неща за сътворението на живота. Впрочем, идеята на учените е много по-близка до представата за Бог-творец, отколкото е Дарвиновата теория. Обаче и опасенията на човечеството, че ще се злоупотреби и с това научно откритие е напълно основателно. Учените нямат сигурни механизми за опазване на откритието си от безотговорни персони.

:) do Д -абсолютно вярно

Това не омаловажава мащаба на това откритие!!!

Е, сега вече можем да си конструираме подходящи организми и колонисти за каквато и да е планета, където може да съществува органичен живот. И да ги пуснем да се възпроизвеждат, умножават и усъвършенстват... Естествено, първо трябва да се научим да извличаме чиста енергя от тях...

На демонстрацията на първия парен локомотив една стара лейди каза "Това чудо няма никога да тръгне". А когато чудото тръгна, тя каза "Това чудо няма никога да спре"...

Синтетичният геном на д-р Вентър беше публикуван преди повече от година: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18218864?doptCitation Неизвестно защо у нас се появява чак сега като новина.

Всъщност сега се появява и във всички останали страни, включително и в Италия, където живея, защото чак сега е създадена цяла бактерия. Моля четете внимателно!

има извънземни раси които се телепортират в други тела живеят в духовна форма без тяло успяват да разгадаят и пребродиат вселената създават чисти двигатели движат се по бързо от светлината а ние първолаците сме създали изкуствена клетка дано нени се смеят на глупоста ни.

толкова можем, толкова сме създали!

Ако беше чел Библията, щеше да знаеш, че тези извънземни отдавна са описани и се наричат демони ;)

До: Оф 2 Аз пак ще повторя - Господ не греши. Иначе нямаше да е Господ. А за другото - винаги има и обратна страна. Дали чашата е наполовина празна, както би казал песимиста, или е наполовина пълна, както би казал оптимиста? Въпрос на гледна точка, би казал Айнщайн :-)

На мен ми е трудно да приема ,че Бог греши. Като всеки човек в плът,ние и тук търсим логиката. Обаче е погрешно да се търси логика ,защото нашите мисли не са божиите мисли.Сигурно има предел,до който Бог ще допусне своето творение,оттам нататък ,зависи от неговота духовно усъвършенстване.Защотото познание +духовна деградацияунищожение.Що се касае до диалектиката,това е пак човешка трактовка,извинение за неговата слабост да се отрече от егото и да приеме,че само любовта към ближния,може да бъде истински творчески двигател.

ЛЮБОВТА КЪМ БЛИЖНИЯ в това изказване??? "Ученият обяви, че иска да изпробва дали клетката може да произведе гориво, да създаде водорасли, които да изсмукват въглеродния диоксид от атмосферата и да ги използва при разработването на нови, по-добри ваксини."

Аз им казвах да си траят, ама снощи много доди уискито. Кво' да ги прайш, деца!

Господ като създавал света и светлината и разните там твари, само една грешка е допуснал - създал е човека и го е оставил да е*е майката на всичко останало !

Първо ЧОВЕКЪТ открил барута и започнал да се мисли за бог и да трепе де що не му се нрави и не му харесва, после открил и атомните и биологичните оръжия, за да се трепе и помежду си по-ефикасно - защото барут вече имали твърде много хора. Междувременно се създали всякакви организации, които да пазят тайните и мира, спонсориирайки за което разработването на нови оръжия ?!? И ето сега вече си имаме ново откритие, даващо неимоверна власт за злоупотреби, приложими във всякакви аспекти. Чудя се колко ли време ще успеят да опазят откритието си преди всяка една терористинча организация да снабди с него учените си ??? Ако и да не е имало Господ до момента, добре е да се появи, защото не знам кой друг може да ни спаси от собствената ни креативност и резултатите и !

До: Д "Само че първоначалния замисъл на Бог,да бъдем по негов образ и подобие е провалено от самото му "създание", ..." Еми нали Господ не греши? Иначе да, за другото съм съгласен. Всяко заиграване с подобни технологии може да ни доведе до самоунищожение, но това пак ще повторя не противоречи дори на диалектиката - винаги има две страни. Добро и зло. Бог и дявол. Как ще си представим свят изпълнен само с добро? Всички се стремим към него, но точно в това е смисъла - в пътя към доброто. Ако ние постигнем съвършенното добруване, така да се каже - то тогава за какво да живеем? Затова винаги ще има атомни централи и атомни бомби. Дори да унищожим атомните бомби, то теорията, замисъла за тяхното създаване (пъкления замисъл както биха казали някои) ще съществува. Дори да го забравим, все някой ще се сети след време и ще го преоткрие пак. Но ние разбира се, винаги ще се стремим да правим атомни централи а не бомби :-)

Това не е началото на края, по-скоро сме вече към края на края.

Знам че много големи опткрития са посрещани със скептицизъм или съпротива, но все пак ми се струва, че с изкуствените форми на живот можем да мислим дали да се заемем едва когато оправим дереджето на естествените. Освен това имаме само една grand схема и в нея изкуствени клетки и изкуствени микроби няма. Да не стане така, че природата да дръпне шалтъра не само на изкуствените но и на естествените оганизми. Отделен въпрос е, че военните винаги са големи ентусиазти на оригиналните открития. Хич не се радвам и определено предпочитам да се борим с въглеродния двуокис по класически метод, както и да не създаваме водорсли защото това е лош сигнал, че ще ги включваме в менюто. А взгледите на г-н Вентър за живота ще се променят още по-радикално ако поживее няколко години сред онази част на човечеството която живее с по-малко от долар на ден.

БГ-правителството веднага трябва да поиска всички синтетични организми и, надяваме се в скоро време и човеци, да бъдат заселвани в БГ. Още сега в комплект с ПРО-то.

Сега, след като тези двама юнаци са на път да изпратят господ в пенсия и заслужен отдих,човечеството ще очаква с нетърпение появата на първите синтетични американски супервойници,които да продължат да разнасят по света светлината на демокрацията и западните ценности /то други ценности всъщност няма!/. Предполагам,че те ще ощастливят приоритетно /подобно на човешните си аналози/ и предимно народите и страните, в които по едно съвпадение са концентрирани основните залежи на природните енергоресурси или пътищата за тяхното транспортиране към... знаете към къде...

Наричат се симуланти и ни подготвят за тях по AXN!

ДЯВОЛА КАТО СИ НЯМАЛ РАБОТА СИ Е..Л ДЕЦАТА , ТА И НАШАТА РАБОТА С УЧЕНИЯ Е СЪЩАТА.

Уважаеми "някой",напълно възможно е това ,което казваш за твореца,и аз съм го мислил по същия начин,защото всички сме частици от божественото начало.Само че първоначалния замисъл на Бог,да бъдем по негов образ и подобие е провалено от самото му "създание",чрез свободната воля която му е дал Бог,за да бъде творец,не както при другите биологични видове по определена от него програма,за да не грешат.И точно тук е противоречието ,че ние хората използуваме тази свободна воля за нашето его и по волята на тъмните сили.И докато е така,докато не влезем в правилния божи път,никога няма да ни бъде дадена паролата за да бъдем творци по Божие подобие.Имитатори по сатанински-да,но повече от това,никога1

"...никога няма да ни бъде дадена паролата за да бъдем творци по Божие подобие...". Явно не знаеш на какво са способни хакерите в днешно време...

Тя се самовъзпройзвежда а баща и е компютър... а тези двамата са създателите на МАТРИЦАТА

До: Закон Би ли ме светнал, кои точно закони са нарушени в дадения случай?

До: Той Бре! Ти откъде знаеш генома на клетката че да я виждаш че е нестабилна??? Да не мислиш че генома е с open source код?

Защо ли нашите протестиращи учени от БАН не направят подобно отритие. Как обаче. Институтът по биологияоще преди двайсет години се изсели в Америка. Това е пложението.

Нашите от БАН са заети с далеч по-важни неща, като например "Анализирането на извънземните, които са сред нас на земята и опити за контакт с тях"

Незнаеш какво губиш когато печелиш ,малък тарикат.........

Преди три години имаше една друга статия: До 10 години учените ще успеят да създадат синтетични живи организми Специалистите предполагат, че първите изкуствени организми ще бъдат много слаби и ако те могат да оцелеят в лабораторни условия поне час, това ще бъде голямо постижение за науката 23.08.2007 До 10 години учените ще успеят да създадат синтетични живи организми. Според специалистите, които сега правят изследвания в тази област, технологията за създаване на изкуствени живи форми на живот може коренно да промени нашия свят. Тези промени дори не могат да бъдат предсказани, пише АП. Получаването на първата синтетична клетка от основните химични елементи на ДНК едва ли ще впечатли обикновените хора - тя не може да бъде видяна без микроскоп. Но както уверяват учените, създаването на протоклетки ще помогне да се разгадае тайната на създаването на света. Някои специалисти са уверени също така, че изкуствените форми на живот, създадени от човека, ще позволят да се намерят начини за решаване на най-разнообразни проблеми - от борбата с болестите до предотвратяването на глобалното замърсяване. Засега биолозите трябва да преодолеят три основни препятствия за да получат синтетични организми. Необходимо е да се създаде клетъчна мембрана, която да задържа в клетката "добрите" молекули и да отсява "лошите". Втората задача за учените е да разработят генетична система, която да контролира функциите на клетката, позволявайки й да се репродуцира и мутира според промените на околната среда. Накрая специалистите трябва да създадат механизъм на метаболизма, с помощта на който от околната среда (от храната) да се извличат суровини, които след това да бъдат преработвани в енергия. Според един от лидерите в сферата на синтетичната биология, Джак Шостак от Харвардския медицински университет, в близките шест месеца ще бъде създадена клетъчна мембрана с използване на мастни киселини. С получаването на нуклеотиди - строителните блокчета на ДНК, проблеми също няма да има. Стив Бенър, биохимик от Фонда за приложни изследвания в сферата на молекулярната еволюция, се опитва да реши проблема със създаването на изкуствени организми, излизайки извън рамките на естествената генетика. Нормалната ДНК се състои от четири азотни основи - аденин, цитозин, гуанин и тимин, т.е. молекули, двойки от които определят генетичния код. Бенър ще опита да добави в "генетичната азбука" още осем нови основи Експертите се опасяват, че създаването на изкуствени форми на живот може да излезе извън контрол. Но способи за решаване на тези проблеми съществуват, пък и преди те да възникнат ще мине още доста време. Учените предполагат, че първите синтетични организми ще бъдат много слаби и ако те могат да оцелеят в лабораторни условия поне час, това ще бъде голямо постижение за науката.

СКОРО ИДВА БОЖИЕТО НАКАЗАНИЕ ЗА ВСИЧКО ТОВА.ОБРАЗОВАНИТЕ МОГАТ ДА РАЗБЕРАТ ТОВА КОЕТО ГОВОРЯ.В ИСТОРИЯТА Е ДОКАЗАНО ЧЕ ВСЕКИ ОПИТ ДА СЕ ОЕДНАКВИШ С БОГ Е ГРЯХ И ТО ВОДИ СЛЕД СЕБЕ СИ СМЪРТ. БОГ ДА СЕ НАМЕСИ НА ВРЕМЕ И ДА УНИЩОЖИ ТЕЗИ САТАНИНСКИ НАМЕРЕНИЯ ДОКАТО Е ПО РАБО

Абе те учените разправяха преди няколко години и за ЦЕРН, че ще преобърне човешката история, но освен джобовете на хората, с цел да има с какво да обясняват съществуването си тези т.нар. "учени", нищо друго не е преобърнало ;)

абе я се замисли малко...на господ дали му трябва неква човешка помощ. ходи се грумни

Алчността ще унищожи човечеството

човекът, още от първия камък в ръка,през ножа та до атомната енергия е пред дилемата за добро или зло ще се използува дадено откритие. иначе на мен клетката ми е симпатична,най малкото защото си няма на кого да каже МАМО(тука пускам една сълза).....както се казва човечеството винаги е на ръба на пропастта.лозунга "ДА НАПРАВИМ РЕШИТЕЛНА КРАЧКА НАПРЕД" не винаги е най-умното решение,но за масите е опияняващ......

Страшна новина. Мечтите от детските ми години се сбъдват, но тогава нямах жизнен опит и четях статии на журналисти и слушах фантазии на хитри учени. Оказа се , че светът е управляван от хора - егоисти и печеленето на пари за подхранване на самочувствието е основна цел. Генетиката не е гвоздей на който да си закачваме шапките.

Умната! Вмешателствата в природата обикновено завършват с плачевни резултати.

и аз подозирах, че дянкъф е био-робот. не може хем да приличаш на хер-флик хем да ръсиш простотии ида правиш глупости.

Те ти булка Спасов ден. Всичко писано от пророци ще се сбъдне, дано само не стане филм на ужасите.

преди пет години също английски учени обявиха, че са създали тероядрен процес в стъклен буркан.

До: oeir Значи, аз по принцип съм привърженик по-скоро на диалектическия материализъм, но ще ти припомня едни думички от Библията. А именно, че "Бог създаде човека по свой образ и подобие". Забележи - от всички животни на Земята (мисля че никъде в Библията не се твърди че човекът не е животно), единствено човекът е създаден по Божие подобие. Е, какво прави Бога - той е творец, нали така? Създава всичко - и нежива материя и жива. Е, тогава какво лошо прави човекът като създава живот? Той не се прави на Бог, той просто Му помага. Между другото, съвсем сериозно ще ти кажа че съм виждал много икони в кабинети на наистина образовани, интелигентни и способни лекари. Така че тук не виждам противоречие между лекарите, учените, и религията. Противоречие има само когато нарушим моралните принципи и закони, които ние, като различаващи се от животните и надарени с разум именно от нашия Бог, сме длъжни да спазваме. Но това означава че носим и отговорност.