Джефри Сакс: Днешният модел на развитие ще завърши със сълзи

Днешният модел на растеж е по инерция. Той може да продължи още, но всичкo ще завърши със сълзи. Това казва в своя статия проф. Джефри Сакс.

Обратно в новината

Коментари - Джефри Сакс: Днешният модел на развитие ще завърши със сълзи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

България се движи 2з години по инеция от лошия социализъм, довел я до клуба на космическите държави. Чак сега, когато парите под дюшека свършиха и останахме на улицата, а управляващите ни бандити и десни реакционери ни докараха до първо място по бедност, се съгласихме с Джефри Сакс. Вече няма как да вярваме на нашите лъжци и новоизпечени милионери-милиционери и прочее сволоч. Логично е. Чака ни само катастрофа. И ново средновековие.

Полвинчато и естествно отклоняващо от по серйозните проблеми - пренаселване , изчерпване на ресурсите (особено почвения слой, водата дори кислорода) и механизмите на детоксикация на планетата ( карбонов цикъл, воден цикъл). Реално погледнато би било достатъчно да се прявява малко скромност и въздаржание от имащите - нямат реална нужда да притежават толкова , а и по неимащите не е необходимо да попадът в капана на вещоманията. С малко рационалност може да се постигне много повече отколкото чрез бясна надпревара.

Четирси и вторката (42)!?Можеш ли да ми обясниш, с какво бяха по-добри държавно-комунистическите лапачи и защо същите тия, толкова бързо и изврътливо, само за месеци, плюейки на комунистическата си идеология, се извъртяха на сегашните, от вълчи по вълчи капиталисти!?Туй, по коя идеология го пише, че така трябваше да стане!?Надали обаче, имаш толкова ум да ми обясниш смислено!?

Ми нали вие го наложихте тоя модел,оценявате си работата и си късате дипломата, г-н професор! Апропо, той никазва - цакайте яко за зелена енергия!Уруш търгаши, там е далаверата,спусната отгоре!

Наложеният модел си свърши много добре работата, но няма нищо вечно. Точно за това става въпрос в статията - че е време за промени. Те всъщност се виждат вече, но въпросът е, че трябва да са по-бързи и по-всеобхватни. Само за протокола - в момента Китай е най-големият замъррсител и в името на икономическият си растеж не губи време и пари за разни "зелени" производства и други такива.

А на какво се дължи нискотехнологичното интензивно развитие в "периферията"? Нали на аутсорсинга - износа на "лоу тек" от Запада.Същата работа като с приказката за вълка, който се сопнал на агнето: "Ти защо ми мътиш водата!"

Твърди се че днес - приоритетно се разглеждал т.нар. upsourcing. (Не знам как да го преведа, извинете !)

Доколкото разбрах, то си е разновидност на мрежов мениджмънт, който всъщност позволява боклукът да се изхвърля и в собствената къща - а през това време човек си гледа кефа и си цъка из нета, примерно. В резултат, вместо да се изнасят калпави производства, се внесат амуджи да ги правят на място.

За мен най-логично е обяснението, че това е прехвърляне на работа от подчинените към началниците им:) Или по-засукано - от по-ниските нива, към по-високите. Трудно е да си го представи човек, но е напълно възможно и се обяснява с липсата на достатъчно власт, недостатъчна информираност, нежелание да се поеме отговорност и т.н.

Тоя или не е в час със глобалното застудяване случващо се по планетата вече 5-6 години, или прави пари от глобалното (виртуалното) затопляне. А от днешната система печели най вече Китай. Също Бразилия, Индия, Турция, както и традиционните големи банди(банки). Нужно е ново балансирано преразпределение на днешното безумно предлагане/производство на стоки (например за к'во ни е чесън от Китай)

Комшиите оттатък Дунава ги подгониха с камънье-и-дърве. (чесънопроизводителите)

"Бързо растящите развиващи се страни не могат просто да следват пътя на растежа на икономиките, по който по-рано са минали богатите страни." Ще видим дали не могат... ако се наложи СЪС ЗАРИН, но ще могат - бъдете сигурни! и първи ще станат курбан тарикатите европейци, след тях и емериканците :)))))))))))))

За всичко това е виновна АЛЧНОСТТА - движещата сила на Капитализма. За ограничаването на алчността е необходима ПЛАНОВА (КОМУНИСТИЧЕСКА) икономика.

Абе ти тъп ли си ? Нали видя до къде ни доведе комунизма с неговата планова икономика. Добре, че китайците още в края на 70-те години се отказаха от тая тъпотия, че да дръпнат напред. Ама виж ни нас къде сме сега. Ако искаш да разбереш какво всъщност става търси в нета "Кой е Силвио Гезел" и чети.

ти си май тъпият - доведе ни до здравеопазване образование и култура, а капитализЪма докъде ни доведе - до просешка тояга и посмешище за света!

Историята показа че и капитализма и социализма са дефектни. Нужна е нова система, комбинираща добрите страни на двата модела и изключваща лошите черти. Сега трябва някой младеж да я измисли и въведе. :)

:-)))))

Иван

Вече съм я измислил, но никой не се интересува от нея, а аз за сега нямам ресурса да я наложа.

Докато позволяваме на сегашната лихварска банкова система да работи алчността и корупцията ще управляват и доведат до изтощаване на ресурсите и до деградация на природната среда. Лихвата изкривява икономиката. Не се правят инвестиции, които ще носят по-малка печалба от лихвата. По-изгодно е да изсечеш една гора, да прибереш парите в банка и да взимаш лихва, отколкото да отглеждаш гората и да черпиш по малко от нейните ресурси. Търсете "Кой е Силвио Гезел", четете и ще разберете причините за бумовете, кризите и войните.

аззз

тоз пък къв е и от къде се появи да ми обяснява как да живея аз и милиардите по света? Слушали сме ги тия социалистически, секстантски приказки много пъти - да спасим планетата, да танцуваме в кръг с вдигнати ръце и да пеем кумбая, да правим групови оргии по поляните и т.н. Ай стига, много си е добре човечеството, консуматорството е двигателят на всеки прогрес, така че народе харчете пари и не спестявайте, иначе затъвате още повече.....

:-))) Как беше онзи анекдот - ... Абе орли, орли - ама я спрете вентилатора че ще се разпарчатосаме.

аззз

ей просто парче си беше и просто си остана...

Само не разбрах що за чудо ще да са тези "секстантски приказки": неуспешни опити за начално сексуално обучение, инструкции за употреба на навигационно оборудване... или просто повечко отсъствия от училище...

Човекът е тъп ограничен егоист и лакома свиня. За да просперира една система, тя задължително трябва да се опира на тези му "качества" и да се опитва да ги експлоатира. Ако се надява, че Човекът може да е добър или се опитва да го промени към добро, задължително ще рухне. Справка - комунизма. Не помня кой мъдрец беше казал нещо подобно: "Човекът постъпва разумно и благородно чак след като е изчерпал всички други алтернативи."

Социализма умря но без много жертви. Сега умира и капитализма но със много смърт и самоунищожение. А оправданието е както винаги че няма нищо по-добро измислено. Идиотщина!

Мизантроп

Ooo... Има много неща измислени и много по-добри. Ама не работят.

Комунизмът рухна по съвсем други причини. Самата система е генетично увредена.

Всичко е в сферата на пожеланията, но едно е сигурно - капитализма умира, така както умря социализма. Но за разлика на социализма, смъртта на капитализма ще е съпроводена със много войни и самоунищожения. А продължава да се твърди, че няма измислено друго по-добро. А какво му е доброто на днешния ден?

Надеждата ? ... Видимите опити за установяване на разговор/диалог/дискусия ? ... Направените-вече откровения ? (Да ! - и все повече се вижда че мъглата пречи на Здравото.)

Ми то ако кроманьонецът не беше открил цепеницата, щеше да свърши като вечеря за лъва и Кюри (само за да влеза в конкретиката, защото ако става въпрос за атома, по-скоро трябва да се пише Ръдърфорд, както и Панчо Т. Панчев знае), както и всички ние, щяхме да сме само еволюционен потенциал на едно праисторическо животно.

заради такива като МОНСАНТО не само сълзи , а кръв ще има

За кое Монсанто става въпрос? Това, в което работят 21 183 човека, има 404 бази в 66 страни и голям брой дистрибутори и търговци, печелещи от техните продукти! Дали ако бяха само шефовете и собствениците, тази компания би нанесла толкова вреди? О, те обикновените хорица гледат само да хранят семейства, без да виждат по-далеч от носа си! И сигурно техните деца пишат гневни постове в интернет срещу гадната компания, която дефакто ги е хранила! Такива примери с милиони ...

А баш!

Като нямате доводи в спора го обръщате на правопис. Учил съм правопис преди 60 г. Простено ми е да го забравя, обаче вие жълтурковци вместода дремете по цял ден в нета попрочетете нещо полезно.

Е го си личи, че си промит политпросветник от тошово време и явно в рабфака друго не си учил - простено да ти е...

Ех, ама и Вие сте една кокорбашийка ...:-))) ...Гъсъмътата и смартчетата знаете че вадят очите и кълчат пръсти. Навсякъде. ... 'Наште' еди-кои-си - ... Какво да ги изреждаме ?! Те сите са ясно-кви/чии. Какво има да се плашункаме зер ?! - То ясно, че Всичко е за скрап. Както дискретно Ни казва човека - Навсякъде. ... Свободните започнаха. Френците и ингилизите - също. Скандинавците. Италиянците. - Няма да сеедим със скръстени ръце-и-Умове я !

Не говоря за марксисти, а за влияние над масите. 75% от ЦК на КПСС веднага след ВОСР са били евреи. Има достатъчно документи и литература (не художествена), които доказват присъствието им във всяко едно управление на големите държави. Не ми отговаряй, моля! Не искам да споря с теб заради предубедеността ти.

Както писа някой по-долу ние не сме узряли за истински, коренни промени! Човешката история показва, че хората и обществата се променят само след дълбок, разтърсващ катаклизъм - т.е.когато вече няма накъде! Отказваш цигарите ако заболееш сериозно, почваш да мислиш за здравето само като го загубиш! И най-важното е да се проумее личната отговорност и влияние на всеки един от нас - никакви лоши чичковци - богаташи, полититци и пр. не могат да действат без нашето участие и съгласие! Нима те лично секат дървета, строят, произвеждат оръжие и тонове ненужни дрънкулки, бият се в малки и големи войни?! Не - това го правм НИЕ - "обикновените" хора!

да но те държат пръчката с моркова

Ти да не си магаре че се водиш от пръчката и моркова?

И как милиарди хора не могат да отнемат моркова и пръчката от шепа имащи? Защото са разделени от лични интереси, егоизъм, алчност и страх! Защото се драпат помежду си и са обединени само в плюенето на лошите! В тези форуми се вижда най-добре!

Какво правят "обикновените" хора, си е тяхна работа. Важно е какво правя АЗ. На Бог ли се кланям или на Мамона. Преди месец изтече срокът на маите за статуквото на ерата "ТЕЛЕЦ". Ерата "ВОДОЛЕЙ" настъпва, но по-полека от колкото аз бих желал. Нишаните които тя дава само за м. януари са предостатъчни и видими за тези, които имат ум и очи да ги видят. Един такъв човек е проф. Джефри Сакс. Обаче неговият апел е, "Като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша.". За това, ... "... Така стигаме до резултата едно дебалансиращо енергийно поле в общото поле на планетата и една бунтуваща се планета и неясна перспектива. Всичко и навсякъде е енергия, а тя изисква баланс и хармония. И когато това не се случва, космическите закони се налагат, като глобално решение по волята на Бог и за една нощ, независимо от нашите очаквания и нагласи!" - последните редове на статията "Човешкото мислене и светът след 2012 г." от Никола Събев.

Аве, "58"!?Нима не разбираш!?В момента поне тези, които се възползват, са изнамерили начините и държат обикновените хора в съзнателно ниво, при което ги контролират така, както си искат!?Щом обаче си такъв отворко, хайде повеждай народните маси на бунт и революции, да те видя докъде ще оправиш нещата и кои ще са жертвите!?Как виждам аз оправянето ли!?Ако, многобройните обикновени хора не проявят достатъчно бързо, ясно изявен инстинкт за лично и обществено самосъхранение и сравнително бърза еволюция в съзнанието си за мощен, обединен, обществен, но еволюционен натиск, върху структурите пазещи статуквото, "...надежда тука всяка оставете!?"Нали за това са демократичните достижения на човешката цивилизация!?

Доста объркано и противоречиво написано! Ти как разбра "истината" - явно тебе масовата психоза не те лови! А и човека е написал за личната отговорност на всеки - нещо за което май и ти говориш!

Драги 58, браво! Радвате лошите лелки и чичковци, като си признавате, че тъкмо със съгласието си тях, "обикновените" хора сечат дървета и се бият в големи и малки войни и т.н. За да поправите вината си, опитайте се да намерите някой от "лошите" чичковци, с когото да се съгласите да няма ни сеч, ни войни. Като не намерите ни един, обвинете пак "обикновените" хора, че лошо са търсили.

ами ще търсим сред обикновените хора - нали те искат промяна, значи те трябва да могат да я извършат! само с искане и рев не става ...

Във всяка една съвременна фирма в края на годината се спускат икономически цели за следващата година, докато този приоритет не се замени с намаляване на отпечатъка върху околната среда, нищо добро няма да ни очаква

Напред , към социализЪма и комунизЪма.

Аммммм, еврейски произход, нали :) Айде пак го обърнете на комунисти и кпиталисти! Със сигурност ще се стигне до БСП и ГЕРБ. Ама що ли ни е толкова тесен мирогледът, та като Футьо Тъпанчев все за краставицата си дуднем?

Моделът, по който се развива човечеството явно е изчерпан и по всяка вероятност дълбоко погрешен и ни води стремително към гибел. Но гибел само за нас хората и може би за по-голяма част от живите твари на Планетата. На нея, Земята нищо няма да и стане, тя само ще се освободи от едни ненужни същества, които се опитват да нарушат равновесието в Природата. За няколко века или хилядолетия ще настъпи нормалният ред на Земята. Трябва да разберем, че всички приказки за нашето определяне като висши същества, появили се тук с някаква специална мисия са пълна глупост. Тези висши същества, на които всичко на този свят им е ясно и които си въобразяват, че са нещо по велико от Природата, в момента са в пълна безпътица и с всяко свое действие ускоряват приближаването на своя край. Никой не е в състояние да даде формула за излизане от този модел. Твърде късно е за тръгване по нов път на развитие, нещата са необратими. Виждам как всички, които четете тези редове се усмихвате иронично, но ако се замислите по-задълбочено ще прозрете, правилността на горното. Не само в България, но и в цял Свят през последните години най-изявените хора непрекъснато говорят за реформи и за какво ли не, но нищо не се случва, всичко върви по старому, зле.

Говоренето за реформи и осъществяването им са две различни неща, кой според теб може да прокара такива мащабни реформи ако не обществото като цяло, но за това то трябва да узрее, въпроса е дали ще узрее преди да е станало късно!

Въпросът, който си задавате е предизвикан от отговора, който вие добре знаете.

Браво ! --------- По мойте-скромни данни - все още хората сме ненужно-свити...и не откликваме на търсенето на мнение/помощ/съвет.

Добро утро Джефри!?Това се предупреждаваше най-сериозно от напредничави умове, поне от тридесет години насам, когато ти си бил сигурно все още студент!Пренаселването на планетата, подтикването от НЯКОИ, на жаждата на все повече обикновени хора към притежание на съвременни "машинки" от всякакъв род и вид, но само които са ПОЗВОЛЕНИ за тях и това на базата на силно интензифициран чрез машини техен труд! И вече при наличие на повечко средства, в тези обикновенни хора и СТИМУЛИРАНЕ на материалните им желания, това изчерпва пределно, голяма част от невъзобновяемите ресурси на планетата!Всичко това съчетано с развиващата се климатична и екологична криза в планетарен мащаб, причинена от НАЧИНА на индустриално развитие!Тези неща комбинирани, след огромни и тежки ПЕРИПЕТИИ, само след 30-40 години ще доведат до това, 2/3 от хората на планетата да не са сигурни за продължението на живота си и на този на техните деца и внуци!?И разбира се, изчезването от човешкия кръговрат на техните индивидуални генетични линии, развивали се през вековете!

Начин за справяне с тези невероятни опасности, разбира се, има, но се изисква, във върха на управление на човешката цивилизация, да са освен най-способните, но и изключително ДОБРОНАМЕРЕНИ човешки същества!?Съставили най-вярната програма, за развитие и управление на човешката цивилизация и безкомпромисно изпълняващи я, с най-точния контрол!В този момент, поне лично аз не виждам, как това може да се случи!?

Изчезването на някои генетични линии не е проблем, няма да е за първи път( всички сме произлезли от една жена и един мъж и не според библията, а според генетично изследване на хора от цял свят), така или иначе в това количество човешкият род няма да просъществува, въпроса е дали въобще ще останем като вид на тази планета!

Не разбираш ли, че и твоята генетияна линия е застрашена!?Ти съгласен ли си с това, че един ден може да изчезне!?Което изобщо не го пожелавам!И за теб и за всички нормални хора!

Защото съм умен бе левацииии! В Германия му направиха нов паметник като най-велик германец. А тоя дето пише за комунизъм и фашизъм и ред глупости е със жълто на устата . Простено му е. Ама, че е тъпак това не се прощава в живота.

Казано по друг начин - на този свят има за всички, но не и за всеки...

През последните 80 години не е направено нито едно революционно откритие (инженерно, научно, медицинско). Всичко постигнато през тези години е плод на еволюция на предишни наистина революционни открития. В социално, икономическо и политическо отношение такива открития не са правени повече от сто години. Покоят, в който се намира светът, трябва да бъде нарушен, за да се провокират нови модели, нови постижения, които да са принципно различни от досегашните. Този покой може да бъде нарушен единствено чрез глобална катастрофа - война, епидемия, глад и други... все свързани помежду си. От една страна светът има нужда от подобно раздвижване, но от друга всеки изпитва страх от подобна промяна. Същото важи и за хората управляващи света - тези с безграничната власт, достъп до ресурси и информация - тях ги е страх много повече от подобна промяна, отколкото нищонямащите.

Абе не е баш така. Последните 80 години се разцепи атома, летя се в космоса и още доста доста неща които ме мързи да изброявам. Но като цяло всяко откритие е резултат на предишна работа в съответното такова - не се сещам думата. Нищо не идва от въздуха.

И атома и космоса са постижения базирани изцяло на разработки през ВСВ.

Атомът се разцепи, след като се разбра, че има такава възможност, което пък се случи през 19 век (Кюри). Полетът в космоса е следствие от откриване на принципа на реактивния двигател пак през 19 век (Циолковски). Всяко едно техническо постижение е надграждане на вече открити принципи. А революционно е това откритие, което въвежда нови, ПРИНЦИПНО различни модели. Принципно различни са били теориите за атомния разпад и за ядрения синтез, когато са били открити в края на 19 и началото на 20 век. Бил е непознат принципа на ДВГ в средата на 19 век. Бил е непознат принципа на реактивния двигател в средата на 19 век, електричеството, радиовълните, цифровия пренос на данни, всичко, което днес е даденост, е било принципно немислимо и непознато.

Така е. ...Това, което цитирате като подход за изход - казват, никой Здравомислещ не би допуснал Днес (Ясно защо.) ... Все повече стават доказателствата, че Човешкото Познание има необходимост от Нов Подход/Допълнение за генериране. Някои го наричат - Преосмисляне на вече-генерираното.

Има и друг начин, чрез еволюция, възможностите на хомо сапиенса достигнаха предела си, трябва да еволюираме(може и по изкуствен път) до следвъщото стъпало иначе ще изчезнем като много видове спрели да се развиват!

Джефрито мой и той беше "съветник" по Управянето на БГ.

Едно е да съветваш, друго е да те слушат.

Браво !

Няма значение дали слушащият е послушал съветите или не - последствията са винаги за негова сметка.

Алчността и корупцията са пагубни за всички нас. Не само за богатите и не само за бедните. Достиженията на човечеството позволяват всички ние да живеем добре. Няма нужда да ограбваме, за да спечелим. Храната и благата стегат вече за всички. Има нужда от здрав разум и от чисто сърце. И в нашата прекрасна страна има достатъчно за всички ни, но алчността и корупцията тук са първи избор но мнозина - и на бедни, и на богати. Това ни е на нас бедата.

Бедата ни е че масите са прости и овце, нито им стиска, нито знаят как да си търсят правата!

Аз мисля ,че всичко ще си дойде на мястото когато нефа започне да привършва или силно намалее.Той е жизнено важен за всяка една човешка дейност.Транспорт, пройзводство, туризъм, селско стопанство и за всичко което се сетите. Прогнозите са около 2035-2040 година ресурсите от нефт силно ще са на изчерпване с този темп на добив.За сега алтернатива на нефта няма. Така ,че спете спокойно колеги професори.

Това може да се случи и по рано.Китай в момента се развива с убиващи темпове съответно и като консуматор.

До 078.Джефри Сакс не е политик.Друг е въпроса на коя партия симпатизира,но това не променя фактите от които следват неговите разсъждения.

Мерси Чичо Сам, схванахме посланието. Ние ще си стоим бедни, за да спасиме планетата, а вие ще сте така добри да ни обяснявате, как да го правиме правилно.

не сте бедни,вие сте АЛЧНИ(о тнищо не сте лишени,но все не ви стига и ламтите за още),както много точно го е казал човекът

Тука хората показват тенденция да се чувстват бедни когато им се наруши "правото да си купуват маркови дрехи и плазми от мола", както се изрази един лумпен преди време.

Ама разбира се, извора на алчността са Балканите, Западна Африка, Югоизточн Азия..., които са и родината на "молкултурата"

Браво ! --------- Предложих подход. За Бденето-Ни. ... Оплюват ме като чернодупко генератор. - Помогнете ако обичате !

От думите на този професор разбирам, че бедните ще си останат бедни, а богатите надали ще успеят да се преборят с алчността си, т.е. те ще са си добре, а останалите да му мислят...а, отделно не знам защо на всяка цена трябва да се търси икономическо развитие?!? При положение, че ресурсите на земята са ограничени, икономическия подем води до свръхпроизводства, които постоянно водят след себе си до икономически кризи...

Инвестирайте в злато, коняк и Ак 47 или нещо по-мощно

Ако се срине статуквото, с какво би ти помогнало златото? Рядко е, но не се яде, не се пие, не лекува. АК определено е по-полезен и конвертируем в криза. А най-полезни са уменията. Това е единственото богатство, което никога не губи стойност и винаги може да намери пазар. И не говоря за уменията да търгуваш на фондовата борса или да изготвиш годишен ОПР на фирма с оборот от 65 милиона.

Едно общество или се развива или изчезва, няма средно положение, за това трябва винаги да се развиваме иначе при динозаврите!

Всяко едно развитие означава експанзия и увеличена консумация...при положение, че Земята не е безкрайна, в даден момент ще се окажем в много деликатното положение да искаме, но да няма!

че съм препил - ами сънувах. че Министър председателя на България Бойко Борисов поздрави в Македонската столица Атина Македонския си колега по случай 100 годишнината от Създаването на Велика Македония и Македонската окупация на Луната

Направете си труда да прочетете "Капиталът" ако въобще го намерите. Много трудно четиво за гладки мозъци. При всички случаи ще спите по-спокойно защото ще сте доста по-грамотни.

Изобщо не се занимавайте с тъпотиите на Мракс, на които се базира най-голямото нещастие на 20век - така нареченият комунизъм /откъдето произтича фашизма/. И не се вързвайте на това, че се учел и на запад. Има предостатъчно икономисти и преди и след него

Простичък/ка си. Маркс е описал днешните социални и икономически събития с точност от която лошичко ше ти стане. Също така комунизма съществува доста преди Маркс. А пък се учи, и не само на запад, защото е доста проницателен философ и социолог (икономиката както я знаем в наши дни не е съществувала още).

Щапка му свалям! Само че в случая е утопист. По-здрави хора, означава повече и много по-гладни хора на тази планета.

По-здрави хора значи семейства с по-малко деца в развиващите се страни. А храна и сега има достатъчно, само че е разпределена неравномерно.

той казал ли е досега нещо което е станало

за разлика от гойко, на който думата му на две не става.

Байно, човека е професор, не гледачка на карти.

Това е истината! Не може всички да са развиващи се и богати, защото светът ще се самоунищожи. Затова някои, вместо да помислят за запазването на природата, тръгнаха да ни унищожават по всякакъв начин за да останат само 10% от населението. Богатите няма да променят навиците си, но няма да допуснат и ние да станем богати. Да, всичко написано е вярно и час по-скоро трябва да спасим природата и всички нас, но тези, от които това зависи, няма да го направят, ако не се вдигнем всики, за да ги принудим

ти давам пример - социализмът беше направил така, че всички да имат по малко, но достатъчно и никой да няма кой знае какво по-различно от другите - и колкото и да ти е странно се получаваше. Така и ресурсите не се хабят излишно и престъпността е ниска и се ограничава и замърсяването, защото няма да отречеш, че преди 1989 г, България беше много по-чиста

всичкото зло иде от ненаситните богаташи-олигарси и алчни да грабят до безумие и оттам унищожават и природата ,а нашите са от наи-върлите грабители и са зарязали народа си,само го изцеждат

по-ненаситни от българите няма

Джефри Сакс не е казал НИЩО! Това са често повтаряни мантри-глобално затопляне,корупция,алчност -бла,бла....Докато не изчезне "този"капитализъм,който уважава само богатите-нищо няма да се промени.

Господа, забележете, че в лъжите за екологичните катастрофи причинявани от индустрията, вече има малка поправка, Катастрофите "отчасти са предизвикани от човешката дейност". Отчасти! Премълчава се, че частите са по-дребни от милиардна от милиардна от милиардната, но все пак има някакъв напредък - дребничка част от истината. А това вече и на наука мяза...

Напиши в гоогле "asian brown cloud" и спри да говориш глупости, за смях си с тия конспирации. Ако си мислиш, че могат да се изхърлят милиарди тонове говна във въздуха без последствия, явно ти убягва нещо.

Драги, за никакви конспирации не съм писал - напразно ми го приписвате. Много пъти повече от изхвърленото в атмосферата от индустрията от както я има, се изхвърля всеки ден по природни причини. И не изпражнения, а вещества с ерстествен произход. За да се знае това, е нужно не само да се пише в Гугл, а да се четат книги - примерно за металхидридния състав на Замята. Но някои са "писатели, а не читатели" и с всичко и всички са на Ти...

Сетихте се най-после, а?

Всичко което е казано е много хубаво, само че изречено от западен политик е безкрайно лицемерно. Западът консумира огромната част от ресусрсите на планетата и се стреми да държи в мизерия, малограмотност и зависимост огромното количество хора, нации и държави и това продължава вече 400 години. За целта се използват безогледно природните ресурси на "развиващите" се страни, стимулират се всички най-лоши качества на човешкия индивид и общество, целенасочено ссе разрушават образователна и здравна система - да дараги ми приятели това, което се прави в България през последните 23 г. е похват на "Запада" на всякъде. По подобен начин е измислена и приказката за "глобалното затопляне". Не напразно огрмната част от страните членки в ООН не искат да признаят "това явление"-измишльотина на американската наука. Чрез него се цели ядрени и топло централи да има само в "белия" запад. По този начин само там може да има евтина енергия и промишленост. Америка, която потребява 45% от природните ресусрси на планетата (петрол, вода, минерали) и има само 5% от населението си със самолетоносачи и кръв се докопва до петрол, метали и контрол на ядрените производства на ток и "търгува" с парникови емисии (търгува с природата - цирк ?!)

Тихомълком, но устойчиво се върви към "редуциране" на човешката популация, чрез предизвикани регионални конфликти(арабската "пролет"),разпространение на вируси разработени в техни лаборатории и финансови кризи водещи до глад и смърт. Лумпенизиране на човечеството чрез филмовата им индустрия, водещо към уродливи прояви на агресия и смърт. Разпространение на генно-модифицирани продукти водещи до същото. Натрупването на милиони тонове токсични отпадъци, предизвикващи пак смърт. И всичко това опаковано в красивата фраза:"АМЕРИКАНСКИ НАЧИН НА ЖИВОТ"- измислен от ЕВРЕЙСКАТА МАФИЯ, управляваща USA. Единственото хубаво нещо е,че ефекта на бумеранга, поразява и ТЯХ!!!

Момче трябва ти психиатър или много четене и преди всичко осмисляне на нещата и фактите. Дж.Сакс не е политик. Последните 400 г. неграмотността намалява главоломно и ти си едно доказателство за това. Благодарение на разрушаването на здравните системи на развиващите се страни (представа на болен мозък) населението им само за последните 50 г. е нараснало ДЕСЕТОРНО, намаляла е детската смъртност в пъти и средната продължителност на живот е нараснала с 15 г. Глобалното затопляне не се признава от официалните власти на САЩ и Китай - най-голямите икономики - това са страните неподписали договора в Киото. А това за ядрените и топлоцентралите е пълен смях. АЕЦ има в Индия, Пакистан, Румъния, Южна Африка, Аржентина, Мексико, Китай, Иран и т.н. общо 31 държави. Да не говорим за евтината електроенергия в арабските и другите петролни държави. Новите технологии могат да превърнат Африка примерно в област с изключително ниска цена на електроенергията поне през деня. А това за 45% от ресурсите потребявани само от Америка направо изби рибата. Сащ консумират 19 млн. барела петрол дневно при 91 за света което е около 25%, за другите "вода и минерали" процента е под 15. И понеже не са подписали Киото не търгуват с парникови емисии. Със самолетоносачи внасят 10 млн. барела дневно, а Китай без самолетоносачи внася по 6,5 млн. барела при дневно потребление към 10 млн. Надяма се си схванал вече, колко си тъп.

Джефри Сакс е професор от Харвард, съветник на правителства от "младите демокрации" прилагали шоковата терапия върху техните икономики. ГЛобалист и специалист по здравна политика. ДОБРЕ ПРЕЦИЗИРАМ ИСКАЗВАНЕТО СИ - НЕ Е ЗАПАДЕН ПОЛИТИКИ А ЗАПАДЕН КОНКВИСТАДОР И КОЛОНИЗАТОР. Що се отнася до източниците ми за данните които цитирам - определено не са от бТВ, National Geographics, History Chanel, Fox News и CNN. За тези които си изтърваха нервите четейки написаното от мен, да им кажа, че съм на почти 50 г., обиколилъм съм Света няколко пъти, ползвам 7 езика и в Софийския ми апартамент "хващам" над 6000 сателитни програми. За намяляването на детската смъртност и "оправянето" на положението в Африканските страни - след Първата и Втората св. война западната колониална система се разпадна и под натиска на събитията Западът се принуди да раздаде милостиня създаде представителна демокрация в колониите разорявани в продължение на 100-300 г. преди това. Разбира се всички природни ресурси - за западните компании, а за туземциите - компрадорски правителства (послушници на западът). Изключително поучителен (за всезнаещия раздразнен демократ Дада) урок е този на държавата Бангладеш. Държавата и "икономиката" по онова време били много развити - всъщност промишлената революция започнала първо там, а не в Англия. Направили обаче една грешка - не развили армия.... ... Англичаните ги завладяли и с особен цинизъм и перфидност разрушили всичко в държавата им. Специално внимание положили в унищожаването и поругаването на интелигенцията, образованите хора и хората с ценности.

На мързеливите винаги им трябва оправдание и виновник за несполуките. Стягай се, работи, бъди почтен и ще получиш добър живот. Всичко друго е деградация, което неизменно води до сълзи. Илюзия е, че като откраднеш ще живееш по-добре с откраднатото. Всичко се пише, всичко се плаща по един или друг начин.

аз не знаех, че проф. Сакс бил политик но както и да е... тя според теб лошия Запад бил пак виновен - консумирал бил ресурсите? По-долу си посочил някакви цифри, които си получил незнайно откъде, но дори и да е така, би ми било интересно как Америка потребява 45% от водата на планетата - вероятно смуче със скрити водопроводи водата на Африка или Азия или Патагония?? По въпрос с петрола - едните продават, другите купуват. Саудитска Арабия примерно изнася петрол, който Америка купува, Според теб това е порочна практика, саудитците да си го държат тоя петрол и да го пият ако искат... мога да ти кажа, че се работи по въпроса - американците имат за цел да станат независими от вноса на енергийни източници до 2020 година. Тогава и Саудитска Арабия, и Иран и всички тия за които си заплакал, ще могат да си седят на барелите с петрола и да търсят друг пазар за него. Друг интересен аспект е как лошия Запад вече 400 години бил държал огромно количество хора, нации, държави в мизерия и малограмотност ?! само това изказване е достатъчно да се прецени умствения ти багаж. Обясни ако обичаш, кои нации и държави са държави са държани в малограмотност от "Запада" (кой е той всъщност??) как примерно САЩ са влияли на нивото на грамотност в която и да е държава, да речем в Буркина Фасо или Того? сигурно са пратили командоси да избият всички грамотни хора там? Заключенията ти за "глобалното затопляне" като измишльотина са от същия тип като горните... не знам как една ядрена централа би била субект на договора от Киото - ако случайно не знаеш, АЕЦ няма емисии от въглероден двуокис, така че всяка страна, дори и да е подписала , може да си строи колкото иска АЕЦ, стига да има пари и да не я е страх че може да стане като Фукушима. Като цяло, си написал(а) някакъв параноиден пасквил, в стил "Работническо дело" от 1975 г, пълен с неверни данни и лишени от всякаква логика заключения.

Той даже не е политик, неграмотно комсомолче. Много ги разбирате вие тези работи с икономиката. Знаете да консумирате на чужд гръб и после да обвинявате другите за кашите, които сте забъркали.

Джефри Сакс не е политик, бе льольо

Джефри Сакс е професор от Харвард, съветник на правителства от "младите демокрации" прилагали шоковата терапия върху техните икономики. ГЛобалист и специалист по здравна политика. ДОБРЕ ПРЕЦИЗИРАМ ИСКАЗВАНЕТО СИ - НЕ Е ЗАПАДЕН ПОЛИТИКИ А ЗАПАДЕН КОНКВИСТАДОР И КОЛОНИЗАТОР. Що се отнася до източниците ми за данните които цитирам - определено не са от бТВ, National Geographics, History Chanel, Fox News и CNN. За тези които си изтърваха нервите четейки написаното от мен, да им кажа, че съм на почти 50 г., обиколилъм съм Света няколко пъти, ползвам 7 езика и в Софийския ми апартамент "хващам" над 6000 сателитни програми. За намяляването на детската смъртност и "оправянето" на положението в Африканските страни - след Първата и Втората св. война западната колониална система се разпадна и под натиска на събитията Западът се принуди да раздаде милостиня създаде представителна демокрация в колониите разорявани в продължение на 100-300 г. преди това. Разбира се всички природни ресурси - за западните компании, а за туземциите - компрадорски правителства (послушници на западът). Изключително поучителен (за всезнаещия раздразнен демократ Дада) урок е този на държавата Бангладеш. Държавата и "икономиката" по онова време били много развити - всъщност промишлената революция започнала първо там, а не в Англия. Направили обаче една грешка - не развили армия.... ... Англичаните ги завладяли и с особен цинизъм и перфидност разрушили всичко в държавата им. Специално внимание положили в унищожаването и поругаването на интелигенцията, образованите хора и хората с ценности. За тези които не виждат как се разори образователната и здравната система в България - те са слепи по душа - нищо не можем да направим за тях. Съжалявам, нямам повече време за диспути с превъзбудени глобалисти.

"алчността и корупцията ЩЕ доведат до изтощаване на ресурсите, до деградация на природната среда, от която зависи благополучието на човека и процъфтяването ще ни се изплъзне". То това за България Е настояще. Алчността и корупцията превърнаха морската природа в градски пейзаж!

Джефри, всичко, що дъвчиш сега, е открито още преди 100 години от Маркс. Няма криза - просто това, което наблюдаваме днес, си е характерно за капитализма.

Сто години ли?

Всъщност повече от 100.

Струва ми се, че де-факто просто казва - капитализмът Умря !...и засега Не Се Вижда нищо читаво налице. - Което да си призная - го чета като учтиво подсещане за Развиване на Потенциала-Ни ! И на нам-подобни също.

Умря т.нар. манчестърски капитализъм, но не капитализмът въобще. Вероятно трябва да изчезнат парите, за да се каже, че капитализмът е изчезнал. Даже в т.нар. комунистически страни има капитализъм, но държавен капитализъм.

Джефри Сакс говори най-вече за екологията. Някак нямам спомен Мордехай Леви или Карл Маркс да нищи въпросите на околната среда. Тук става дума за различни видове криза.

Без коментар.

Колкото "помогна" на България.

Да бе!! Ние все чакаме някой да ни помогне!