Американски щати признават българския език за официален

Българският език е признат за официален в американски щати като Илинойс; в област Кук например данъчната администрация работи и на него, пише „Труд”.

Обратно в новината

Коментари - Американски щати признават българския език за официален | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

сте прави, уважаеми американци, и отново се оказахте много по-далновидни от мнозина други в този свят! Признавам Ви, че с това признаване на българският език за официален език в определени щати и с тенденцията за признаването му за официален и в други щати, изпреварихте в политическо отношение всички останали държави по света, защото с този акт давате легитимност пред света на историческият факт че корените на славянската писменост и култура са част от историята на българският народ. С това признаване за официален във вашите щати Вие давате ясно да се разбере, че всички ползващи славянската писменост трябва да общуват с Вас на родният ни български език, а това е нещо чутовно в исторически и международен план и никоя друга страна не го е правила за нас!

И ние признаваме хамериканския за официален.

А КОГА РУСИЯ ЩЕ ПРИЗАНЕ ОФИЦИАЛНО, че ИЗПОЛЗВА БЪЛГАРСКА АЗБУКА? Когато кирилицата е създадена в двора на Цар Симеон Велики през 10 век, когато през 10 век в Преслав се превеждат църковни текстове на кирилица, създадена в Преслав, РУСИЯ ДОРИ НЕ СЪЩЕСТВУВА. А днес руснаците твърдят, че кирилицата е руска азбука!

Двата основни и най-важни съвременни езика от лингвистична и "вибрационна" гледна точка това са английският и българският. Признаването , или непризнаването, на този факт не променя неговата обективна същност.

От години живея в посочения район ( Илиной - кук каунти ) , и за пръв път научавам това. Институциите работят само на 3 езика: Англ. , полски и испански!

someone

за бан съм чувал, че е пълно с бивши агенти на държавна сигурност -доносници, партиини секретари, и т.н. от такива хора каква сериозна наука да излезне?

Милиционерите и патриотарите в българската политика се опитват да прокарат нови понятия, с които да ни разединят. "Териториални българи" и "глобални българи" - това са най-новите измишльотини на тукашните политици, а тукашните журналяги с готовност ги използват за да тровят и разделят. Медии и форумни тролове внушават, че българите, живеещи в България са "по-българи" от българите, живеещи в чужбина. Че българите в чужбина са "предатели" защото са напуснали България и те нямат право на мнение за това, което става у нас. Съответно нямат право да гласуват на български избори. Само че това са стари милиционерски и кадесарски пинизи и ние още ги помним. В България мафията си има държава, пречупила е гръбнака на "териториалните българи" и се зъби на "глобалните българи" да не й се месят в далаверите. Само, че това зъбене предварително е обречено на провал.

Съгласна. Аз бих го казала с други думи, но генерално съм съгласна. Любопитно ми е, какво ше праи мафията, като избие окончателно бълХар? ше минат на цигани ли, на турци ли? иле ше си внесът пакистанчета? Не съм чула мафията да кара влакове, да копа полето иле да бере картофи....некой ше требе да бачка, но кой? :))))) Не моем да мислим и мафиотската трагедия....:)))))))) (тука пада хилеш...) :)))))

Българският език е разновидност на руският, поради което и благодарение на високата руска култура през вековете става популярен - нали все пак българите са тръгнали да емигрират именно от руската земя, и даже и погребения на български князе се намират още по Русия, Новорусия и останалата украйненска руска земя... и като един вид част от славянският субстрат в Европа е нормално това нещо

Ограничена руска блядко, когато е имало Волжка и Дунавска България, руснаците са били още само блясък в очите на прабългарите!

"Българският език е разновидност на руският,"" - тъпчо, дори руснаците признават, че ние сме им дали писменост и език, а не те на нас! Голяма си тиква путлерска!

ИЗСЛЕДВАЙ ЗАДЪЛБОЧЕНО ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ И ЩЕ ПРОЗРЕШ ИСТИНАТА!!!ТЯ Е ДЪЛБОКО СКРИТА,НО ПРИ ДОБРО ЖЕЛАНИЕ СЕ ДОСТИГА ДО НЕЯ!!!НИЕ СМЕ БРАТСКИ НАРОДИ И Е ИЗЛИШНО ДА ВОДИМ ТАКЪВ СПОР!!!

да е жив и здрав професора ама май вече поостаря и взе да изкукуригва. С бързи темпеве се разраствало говоренето на български......боже..., по скоро обратното, тия къде хванаха за чужбина децата им не ги бройте българи, поне в англия като ги гледам развален български говорят само с ббабите си щотото те не знаят английски

и визите да махнат като сме толкова близки

Много се съмнявам от БАН да са излезли извън България и да са приложили наистина научен подход. Това отвсякъде е "една жена каза", пък било то и от Илиной(с). Там май е втората по големина общност на бивши българи в Щатите - ще да са десетки хиляди сигурно. Впечатленията ми отпреди няколко години минавайки оттам и после през почти всички щати, са много забавни. Повечето, които са по-отдавна и са сърцевината на общността, говорят много смешно - с една безумна смесица от забравен жаргон от 80-тте и 90-тте с лек регионален акцент - подобно на простоватия изказ на малоумния ни премиер и множество английски думи с български окончания. Добре образованите отпреди, явно не е лесно да се открият така набързо или си имат по-важни занимания и работа. А децата - малки и по-големи - забрави - разбират само "българския" на родителите си, аз все едно им говоря на финландски - и това дори с късни тийнейджъри. Вижда се как учтиво кимат като куче-играчка на задното стъкло на кола и дотам. На една млада колежанка за майтап вмъкнах в разговора "земи фани ме за к.ра" и тя "Ца, 'кей". На английски комуникацията е също толкова безсмислена - риъли? изънт дис амейзинг? Ми да, няма за какво - нямам къща там, трък, мортгидж, дете в колеж, дребен шофьорски или имотен бизнес. Какви българи са това със смешни и изкривени "български" ритуали и селски събирания - яж, пий и се хвали. Поне някой да имаше чувство за хумор и самопреценка, но това е останало в България, ако го е имало изобщо. Както и да е - отклоних се от темата. Това, което исках да кажа са три неща: 1. Българският език и писменост не мисля, че ще оцелеят в такъв вид в близките 20 г. и никой не прави нищо за това, особено БАН 2. БАН, както винаги блеят и тепърва откриват интернет като информационен източник, който те считат за достоверен, точно както и жълтите вестници 3. Най-вероятно не са случайни такива очевидно изкривени проучвания, ами поръчкови - готвят се някакви пари за някакви цели.

Значи никога не си бил в Америка. Нито си виждал българи в чужбина. Защото просто не е така. Нищо в твойто мнение не е верно, ама в истинския смисъл на думата нито една дума не е верна. Аз имам впечатления от цяла Европа и косвено от Америка, защото там имам много приятели, роднини и познати. Виждала съм ги когато съм ги засичала из европа. Аз не съм ходила там, но те са идвали в Европа, и са много, и въобще не са това, което описваш. Живеят из цяла Америка, включително латинска Америка. И ти казвам, че си в огромна заблуда. Хората си пазят езика. Имам дядо, който почина - той говореше прекрасен български език какъвто се е говорил по време на Втората Световна, когато е избягал. Човекът си беше запазил езика и го помнеше дори бидейки на 86. А беше избягал на 18. С едно единствено нещо съм съгласна - с констатацията, че явно некой е тръгнал да усвоява 'едни пари'. Мисля, че е огромна подигравка и изключително непочтено просяци и неграмотници като тебе да се произнасят така за емигрантите. Оттам тръгва конфликта - простаците в бълХар завиждат до жълтозелено - и почват да клеветят и мразят. Емигрантите са заети да си живеят много по-хубавия живот и не отговарет - може и да не знает, че са клеветени. Гнусотията при всички положение идва от бълХар в страната. Толко гнусно племе като оциганелите бълХар нема никаде другаде по света!

Хм. Оставяме настрана кой лош, кой добър. Имаш чувството, че някой в България ти дължи нещо ли? Защо се занимаваш с българите в България? Границите са отворени, отишла си където си искала, никой не те е спирал. Що се чувстваш задължена ежедневно да ръсиш акъл?

СамърОф69

Има две поговорки за случая - едната е не викай лудото, то само се обажда, а другата - гузен негонен бяга. Сещам се и за трета - по-добре да замълчиш и да те сметнат за тъп, отколкото да проговориш и разсееш всяко съмнение. Дори ще измисля четвърта - простакът и неграмотникът пръв вика на другите, че са простаци и неграмотници. Е, благодаря, че с този пасквил показа точно какви са бившите българи в чужбина, особено такъв, който пише БълХария и бълХари. Макар, че ме загуби още след "косвените впечатления" от Америка. Някъде да съм казал нещо за емигранти в Европа? Защо се почувства длъжна да отговориш заради тези в Америка? И защо реши, че това, което съм писал, е от косвени впечатления, тъкмо като твоите? Поради всеобхватното познаване на нещата от живота, което имаш? Искаш ли да ти посоча грешките в твоя български? А да изкажа няколко предположения относно твоята личност, които при това ще са напълно обосновани? Ако желаеш да приемат коментарите ти не с погнуса или изобщо да ги четат, вземи под внимание следните неща - приеми възможността тъкмо ти да си простакът, който ръси обиди. Приеми, че не разбираш от всичко. Приеми, че в сферата на мненията и впечатленията, не са валидни само твоите. Избягвай да коментираш коментиращите и техните мнения, дори и да ги считаш за подигравателни, след като това не е към теб. В една комуникация ще получиш и отговори, които не ти харесват. Това се нарича "обратна връзка". Ако беше малко по-интелигентна, щеше да разбереш от тази обратна връзка какво даваш самата ти като качество на комуникация. В крайна сметкамоето мнение може да е без особена стойност, но пък твоето е излишно е вредно.

someone

не искам да обиждам никого - но личните ми впечатления са, че в самата българия като количество срещам много повече образовани, интелигентни, добри хора, отколкото в чужбина - в чужбина образованите са много редки и сякаш се крият. смешно.

Ти явно си много тъп. При средна официална заплата по НОИ в БГ 920лв, как си представяш мениджър с 600лв? За мене няма да говорим - не си ми на нивото.

С тези 920 лв. като мениджър, дори не си достигнал 1/3 от заплатата на западен мияч. Трябва да учиш още десетилетия за да се изравниш по заплащане със западните миячи.

Отдавна съм надминал средната заплата в САЩ и запдна европа в пъти и без да съм мениджър. За тъпаци като те бе, мисля, че и 500лв на месец е много.

Константин Сергеевич Новоселов е БРИТАНСКИ физик от руски произход. Носител е на Нобелова награда за физика за 2010 г. !!! Що не си този човек в проспериращ рашистан при великия путлер ???

КОСТЯ НОВОСЕЛОВ БЕШЕ ПОКАНЕН КАТО МНОГО УМЕН ЗА ДОКТОРАНТ В АНГЛИЯ ПРИ АНДРЕЙ ГЕЙМ - РУСКИ ЕВРЕИН - ПРОФЕСОР ТАМ :))) СЕТНЕ СИ ПОДЕЛИХА НОБЕЛА :)

откъде пишеш в момента (ако не е ГРУ-тайна)?

Е добре и каква ти беше целта на това изказване само не разбрах? Че евреите са една от най-умните нации в света ли? Това си го знаем. Не са един или двама умни учени евреи, това Айнщайн, това Нийлс Бор... Въпросът е защо не се връщат в матушка Россия, нали било (уж) много хубаво там при цар Путя?

Оти Путлер е свинар - началник на кочината!

умовете текат от там, където ги има, натам, където ги няма. Основен принцип в природата

Умен при умен ходи, бягайки от простия. Основен принцип в еволюцията.

Руснаците имат огромна емигрантска диаспора - някои от тях са още от царски времена и даже отпреди. И се поддържат, не се карат както се карат бълХар. Най-много се карат бълХар в бълХар. Постарите български емигранти превключват на друга култура и спират да се карат. Научават се на човечност и абе цивилизоват се. Немат много избор - или се научават и успяват даже и в чужбина, или не се научават и требе да се върнат в страната..... Руснаците са много интелигентни и кадърни, за разлика от простия оциганен бълХар. бълХар не обиче да учи, бълХар обиче далавери (пак цигания). Не бълХар цижилизова циганите, а циганите интегрираха бълХар. От чужбина се вижда с просто око до каква степен бълхар са се оциганили - картинката е страшна!

someone

тези, които видях в чужбина - които знаеха език и имаха по-хубава работа не говореха на другите българи, не ги поздравяваха, не общуваха с тях - да покажат превъзходство и високомерие. жалка картина.

И до кога глупостта ще шевства из медиите???Знаете ли какво значи ''официален език'????Стига вече с идиотщини като това как 15 милиона говорели български???къде се говори български толкоз много като на наша територия не се говори на 100% при 5 милиона население??Та избягалите от България на 50% поне НЕ говорят български. Хайде един българин в тоя щат да покаже как му издават официален документ на български, как си подава декларацията на български....

Браво! Каза им го! Чудя се само, ако въобще е истина, че в някои щати са пуснали данъчните декларации на български (в което не вярвам), не е ли малко обидно това за българите, които явно не могат или не искат да се адаптират там. Дали нямат декларации и на китайски тогава?

А за честването на 24 май в Москва нищо не написахте! Родоотстъпници! Червения площад е пълен на този ден и отдава почит на двамата велики Българи!

Свидетел съм как се "разпространява" езика ни в чужбина, още 1-та година един директор гепи парите :)

А в брайтън бийч се говори на руски, "ваня прийди сюда, иностранец пришел, не говорит по русский".

Не знам за кой Брайтън говориш, аз знам британския Брайтън, и е верно, чче руснаците са навсякъде. Много често в Лондон срещам руснаци и си говориме на руски. Те не се срамуват от езика и културата си, даже напротив. За което евала им правим. Случвало ми се е да ме посрещат с недоумение, де е па бълХар, къде беше това. Тогава се се случвало да казвам, че съм рускиня - и да видиш какво уважение настава, каква почтителност.....нема да видиш руснак в чужбина да го е срам, те са пробивни, енергични, целеустремени и се оправят с всичко. Не съм била в Русия, но ако съдя по руските емигранти, то откровено твърдя, че руската образователна система е отлична. Руснаците, които съм виждала в чужбина, са отлично образовани, със самочувствие, себеуважение и не се спират пред нищо. За разлика от бълХар, които масово са смачкани, подмолни, често са направо гнусни с циганията си, немотията си и неспособността си да се справят с най-елементарни житейски проблеми. Щото савсикнали на шуробаджанащина....сега ше доде шурата и ше каже ко да праим.... Ноо са зле бълХар, ноо! имам предвид бълХар в страната и пресните излезли навън, тея са направо удавени мишки в кофа лайна..... Старите емигранти са СЕРСЕМ ДРУГА БИРА...виждала съм емигранти избегали още след първа или втора световна....хехе, тея са светлинни години пред сегашните бълХар от бълХар! какво пречиниха куманистите на тая страна.....и още не се усещат идиотите кой им го спретна....още си дондуркат същите куманисти и си ги тачът...пуста шуробаджанащина.....

Браво. Добре го каза. Само не каза они почему тогава са избегали от хубавата си Россия?

Този успех за българското четмо и писмо се дължи изключително на нашият премиер г-н ген.инж.д-р Б-Борисов.Ето толкова години американците не можаха да го накарат да говори ,пише и четe на английски и сега се принудиха да учат български!

Вече съм сигурен , че БАН е един от основните развъдници на калинки в БГ.

Не знам какво е толкова положително в тази статия! Явно данъчните власти в Илинойс са се 'видели в чудо' с българите там (не знам дали американците правят разлика между българи, македонци, чехи, поляци и т.н.). За да успеят да съберат данъците са се принудили да назначат говорещи български инспектори... Не виждам нищо положително в това че 'българите' в Илинойс не знаят английски или се правят че не знат, за да се укриват и да не плащат данъци ... Апропо, за 'матура на български' в Австрия не е вярно, но има средни училища в цивилизована Европа, където децата могат да държат матура освен по задължителните предмети, и по български, полски, китайски или друг език. Последното е под условие, че се съберат достатъчно деца за сформиране на клас по един от тези езици. Не знам какви източници ползва българската изследователка, но явно не са надеждни, или тя не разбира ...

Абе само като видях заглавието и ми стана ясно, че Щатите скоро ще се разпаднат! То не е било българите да не се намесим някъде и то да не стане дармадан, Евросъюзът е най-пресният пример.

Езика ни взехте, но да поработваме, не ни научихте? Ю, емпиреалистите! баба Моника Мечева баба Тодорка

Бабината ви трънкина, я да млъквате!

като медалист от Международни Математически Олимпиади завърши с пълна стипендия и отличен успех Великия Бъркли, това миене на чинии и вецета ли е, неграмотни туземни рашистчета ?

браво на момчето! само че аз веднъж изтървах едно яйце на пода. не знам как падна, но не се счупи. не беше варено. и сега какво, да трещя яйца в земята и да викам, че не се чупят?

един на сто хиляди? Колко годишно завършват бъркли и колко от тях са българи? А миячо?

Незнам колко българи са миячи но жалкото е че вие руските и турските лизачи сигурно сте повече!!!

КОЛКО ГОЛЕМИ ОТРЕПКИ СТЕ БЪЛГАРИТЕ В БГ-ТО? ... АМИ ЛИЧНИЯ СЕКРЕТАР НА ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ САМ ИЗДАВА ЧОВЕКА ТОМ СЛЕД ТОМ ЛИЧНИЯ МУ АРХИВ В ТОРОНТО .. И НЕ СЕ НАМЕРИ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК ДА МУ ПОМОГНЕ ! ГЕОРГИ И ПАНДИ МЛАДЕНОВИ ... ИМАТ И БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ ....

ГЕОРГИ МЛАДЕНОВ ИМА И ПРОБЪЛГАРСКА СТРАНИЦА В ИНТЕРНЕТ ... НО КОГА ПУКНЕ НЕМА , НЕМА КОЙ ДА ГИ ЗАМЕНИ ТИЯ БЪЛГАРИ !

прорашистки национал-патриоти болен, краси, или национал-патриотичните прорашистки олигарси златев, гергови, василеви, велчеви, банев, манчев, божков, ветко, цеко, манджуков, донев,...

Хм. Ти сигурно ще искаш след смърта ти българската държава да плати за твой паметник в детройт може би?

ИГНАТ КАНЕФ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПЕРАЧ НА ЧЕРВЕНИ ПАРИ В СЪСЕДНА КАНАДА ПЛАТИ 10 МИЛОНА ДОЛАРА И СГРАДАТА НА НАЙ-ИЗВЕСТНИЯ ИМ УНИВЕРСИТЕТ ПО ПРАВО В КАНАДА - ОСГУД ХОЛ СЕ КАЗВА "ИГНАТ КАНЕФ БИЛДИНГ":))

Май започваме да догонваме нашите братя макетата по безумна грандоманщина... Избиването на комплекси не е добра реклама...

МАЙКРОСОФТ КЪСТЪМЪР СЪРВИЗ В ДЕТРОЙТА ОПРЕДЕЛЕНО Е НА ПЕНДЖАБИ ИНГЛИШ :)))

защо боко им забрани да гласуват! Защото стават все повече и задават неудобни въпроси!

Ей сега ще им звънна на Social security administration в Кук да ги проверя чиновничките знаят ли за новата наредба да се обслужва на български език ;)

Превръщаме се в номадски народ без земя, държава и родина.

деер

Това е идеята!!!

И много хубаво. Откак сме слезли от конете сме доказали недвусмислено, че тая земя не я заслужаваме.

да така е, сега и земята ще ни изкупят, а в париж ще закрият българса филология заради чудесната преподавателка марин вринат децата се отказват още на втората година

Друго си е да имаш бобовдолско жителство и на 50км от границата да ти искат открит лист. За новините от останалия Свят да научаваш от Работническо дело Уседнала работа.

Забавна статия. Ако живеех в Илинойс и ме спре ченге на пътя, да му мисли ако не говори български - такъв съдебен процес ще му спретна, че няма да работя до края на живота си.

В САЩ ако те спре ченге и говориш само български - ще ти намерят преводач. Независимо в кой щат се намираш.

Статията да не е за "македонския" език? ;)

Илинойс няма как да признае българския за официален по простата причина, че в САЩ изобщо няма официален език. За справка - Уикипедия. Повечето американци говорят американски английски, но той не е официален като такъв.

Днес и ти ще се бориш за наградата "Топ малоумник". Имаш голям шанс, защото легендите щерю и бггея и са извън съревнованието, тъй като са удостоени с приза - Топ малоумници пожизнено и получават пенсия от Козяк по 2 цента на година. :)

Поредната партенка, с която БАН симулира дейност. Българският НЕ Е официален език на Илинойс. Просто е един от езиците, на които администрацията може да издаде документи, ако си го поискате. Има още поне 30 такива езика. А тука някои бълнуват, че чиновничките в Кук каунти плещят на български, хахахах

деер

Дядо Йоцо гледа....

И всичко това се случва малко след като българските атлети защититха достойно името на България на последните параолимийски игри (special Olympics), който подвиг биваше обстойно отразяван по телевизията.

УКРОПА ЗАБРАНИ НА БЕСАРАНСКИТЕ БЪЛГАРСКИ БЪЛГАРСКИЯ КАТО ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК , А В ДОНЕЦКА И ЛУГАНСКА ОБЛАСТ РУСКИЯ ЕЗИК .... ЗАТОВА И СТАНА ПАТАКЛАМАТА ОТЧАСТИ :))

someone

знам, че в илиноис има много българи, но не одобрявам тази политика всяко малцинство да има документи на свои език и не виждам какво толкова има да се радваме - в америка всички държавни документи трябва да са на англииски. отделно голямата емигранцка общност с нищо не грее самата българия.

ех тея емигранци бее

На нито едно място в законодателните документи (най вече конституция), няма думите официален език! ако има достатъчно голяма група от хора говорещи суахили, която да внесе предложение и то биде прието, то тогава суахили ще бъде един от езиците на които да се говори в съответния щат! За справка Тексас... Там имената на стоките на англииски са с по дребни букви от колко на испански!

Само дето огромна част от народа особено пенсионерския щеше да измре, ако не му пращат парички от гурбет! Включително, ако тия емигранти си бяха в България - тук щеше да има супер безработица и гражданска война от глад!

someone

ами българина не знае как да прокопса в родината си - където са му всички роднини и приятели - огромна мрежа от социални контакти - вместо да е приятел с роднини, тои обикновенно се изпокарва с тях и така губи десетки хора/връзки, които могат да му оравят услуги, и отива на другия краи на света да гради от нулата.

Ще се сетят по някое време тукашните неудачници, дето плюят по емигрантите, че били предатели и не оставали в нашата територия да се борят (понеже явно те самите не могат), че ако не бяха парите от задграничните българи, тая държава щеше да е дори още по-бедна от сега.

Истината е съвсем друга, но е неудобна за останалите в страната. Те не си мръдват пръста да си оправят страната, само искат лесни пари от емигрантите. Справка- числото на безработните и как всички искрено верват, че не е тяхно задължение да работат и да оправят страната, а чекат друг да го направи. На емигрантите им се налага да превключат на по-широк мироглед в широкия свет, иначе нема да оцелеят. После връщайки се (абсолютно всеки емигрант го е имал тоя момент безброй пъти) е бил ошашавян от тесногръдието и малоумието на останалите в бълХар. Също, абсолютно не е правилно да се разчита на роднини 'за оправяне' (шуробаджанащина). Това даже не искам да го дискутирам колко е порочно. Ето как коварно си вмъкнал обвинение към емигрантите, че не разчитат на шуробаджанащина. Ми много правилно не разчитат. То затова останалите в бълХар са на тфа дередже - заради шуробаджанащината. Шуробаджанаците не дават на никой да къгне, сакън да не се види колко са некадърни - и това изпраща цялата икономика в 9 глуха - защото спиралата пада надоле, вместо да извежда нагоре...никой нема стимул да бачка, учи и печели (щото шурата ше даде едно рамо и без да се налага да работа...) е логиката..... Не можете да се видите острани колко сте прозрачни, невежи и прости. На мене вече ми е трудно да различавам циганин от бълХар - толко сте се оциганили, в същата мизерия и невежество живеете и сте също толко прости и тъпи като циганите.....да не говорим, че ставате и малцинство. С това ли се гордеете? С това ли искате да се похвалите? каква мрежа от роднини имате, шуробаджанаци? верно ли? в опустялата страна ....

И еврейче,като пишеш името на родината ни,нека е с главни букви,без значение къде се намираш.

Повтаряй си тая мантра, докато чуваш всеки ден по националната българска телевизия да пускат новини на турски език.

Ето на, колонизирахме ги.Другарите ''националисти'' трябва да са доволни

За нещастие в България турският е официален и се говори по "националната" лакейска телевизия.

someone

говори се само за новини. а турците са по-задружни и сатова са по-прокопсани - роднините до девето коляно взаимно си помагат - за образование и работа и услуги, при нас е много рядко срещано. ти знаеш ли колко турци станаха лекари и зъболекари в българия? не ги подценяваи.

За нищо не стават турците каквито и да стават.

Скивате ли какво става? В Илинойс са накарали държавната си администрация по гишетата да говори на български, а ние тука още не можем да накараме нашата!

Ти сериозно ли вярваш на такива глупости? Просто могат да ти издадат някой документи и на български, освен на останалите 30 "официални" езика там - that's all!

Е, пак важи, щото от моя опит с българската администрация по гишетата, да ги накараш да ти изкарат един документ на български си е ходене по мъките.

Може ли тогава следващия филма за капитан Америка да е на бг език?

Е, малко ли холивудски екшъни се снимаха последните години в БГ? Статистите са българи и на заден фон се чува българска реч.

А В БЕСАРАБИЯ УКРОПО-НАЦИСТИТЕ НЕ ДАВАТ АВТОНОМИЯ НА БЪЛГАРИТЕ И НЕ ИМ РАЗРЕШАВАТ ДА УПОТРЕБЯВАТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК :))) .... БИЛИ ГАДНИ СЕПАРАТИСТИ И ПРОВОДНИЦИ НА ЧУЖДА КУЛТУРА :))

Иначе пък нацистите се радват на нацистката си сътрудничка сафченко, която е природен феномен - след гладна стачка се прибра дебела на прасе. Чак се налагаше фашисткиите медии в укропия да ѝ слагат главата върху тялото на Линда Еванджелиста, че да не изглежда като свиня. Но нямаха проблем да вкарат журналист в затвора за 3 години, щото казал, че войната в укропия е гражданска. Въобще тези "демократи" ще извършат геноцид и срещу българското население там, след като ги мобилизираха да ги пращат на фронта. За какъв български език говориш във фашистка оКрайна?

Статията е писана от човек, който само по телевизията е виждал филми за Сащ ;) безсмислено помпане на национално самочувствие

Злобните неграмотни туземни рашистчета да видят в НЕТА участието на Български Учени в международни конгреси и симпозиуми по математика, физика, химия, молекулярна биология,..., ама де у потомствено рашофилистиче толкова акъл ???

И в източването на банкови карти на остров Бали примерно.

комунизма да ги изучи,щото с днешното образувание могат да участват единствено в чалготека

Ти щото си много изучен от комунизма, затова никога не си получавал нормална заплата.

Ама и вие сте едни русофили/русофоби - "Фани единия па удари другия!" Какво ме грее че имало български учени по чужбина? Важното за България е колко учени има тук, в България? Колко инженери, колко лекари, колко и каква дейност се извършва тук за да я бъде държавата ни? Това е важното! Същото важи и за руските учени. Аз ще ти кажа, че руснаци умни и талантливи има много, имало е, има и ще има. Лошото е в това обаче, че почти не останаха руски учени в Русия. Всичките са по чужбина - досущ като нашите учени. Съвсем пресен пример: Константин Новоселов. Нобелов лауреат - с награда за откриването на графена. Живее в Лондон. Даже има присъдена титла - Сър Новоселов! Как ви звучи? А е млад, няма 42 години! Що не живее в прехвалената Русия като е толкова хубаво там? И България е в кюпа с Русия, за съжаление, нищо че сме вече в НАТО и ЕС. Докато не скъсаме изцяло пъпната връв с Русия все ще бъдем зле и ще загинем в крайна сметка! Това е истината, останалото са алабализми.

someone

така е, и не само за учените. това е българска народопсихология - всеки да се спасява поединично, а другите - ако са над нас да им завиждаме и умуваме дали заслужават да са над нас и как да ги свалим под нас. нямаме единство.

то да зидаш туули не требе много акъл,ама без зидане не става............нема да има къде умните да умуват

САЩ, хубава пропаганда,не,че искам да ви я развалям, но руския, ,македонския и други славянски езици са почти диалекти на бг език. Някои думи са като на бг език,и всичко разбираме като се заслушаме защото бг език е матрицата на всички славянски езици.Това е важно за нас и ни изпълва с гордост.

От НАП и в САЩ не можеш да се скриеш, велики са.

Данъчната администрация в САЩ работела и на български. В Австрия се вземали матури на български. Е сега вече ме разсмяхте. Оправихте ми настроението. Не е нужно да чета бисерите на родните ни политици. Този който го е казал, дали си пил хапчетата тази сутрин. Или е решил, че вече не му трябват.

Сещаш ли се за оная реклама на шоколадите "Своге"? Швейцарски експерт опитва български шоколад. И естествено, говори на български. Ама то българския бил официален и в Швейцария бе, хора! И навсякъде - във Франция като отидеш на ресторант и си поръчаш "льо кебапче" или "льо кюфте", веднага ще те разберат... щото сервитьорът е българин!

В русия ще обявят ли татарския (говорен от наследниците на волжските българи) за официален език ?

Не ми дреме за т.нар волжки бг, мюсюлмани. Нямаме еднакво ДНК култура с тях.

Историята не ти е силната страна, а? Или българите още по аспарухово време са си дошли вече покръстени с византийската православна религия? Волжсците генетично са много по-близо до прабългарите, отколкото тукашните примеси със славяни (и впоследствие - с османци).

Тези твърдения ми звучат като продължение на историите за Барон фон Мюнхаузен. А може би е подготовка на някои от общностите ни в чужбина да откраднат още пари от и без това крайно бедната ни страна уж за училища, читалища и разходи за избори. Нямам нищо против българите в чужбина, но те плащат данъците си в други държави и са далеч от нашите проблеми. Ако искат училища, читалища и нови изборни секции да си съберат пари за това. Никой не им забранява да гласуват, но ние да им плащаме за това не трябва да го допускаме.

Ако не го направи държавата, съвсем ще ги откъснем от родината..

Те ти ПИКАЯТ на родината.

Аман от щуротии! Журналистчето е съвсем слънчасало, няма и една истина в статийката му. За съжаление обаче хората, които говорят български в България стават все по-малко... От ден на ден ние се топим, а циганите и турците се множат като хлебарки...

Кой ти е виновен, че си ялов?