Изкуството на Кристо - за и против

Опакованата Триумфална арка от Кристо - от земята до небето

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аде стига сте критикували. Разбирачи такива. Аз не със специалист ама я да видим кой откри опакованата арка . Президента на Франция и кмета на Париж. Кмета на Ню Йорк . Само Радев го нямаше

Преди да коментирайте отидете да го видите в Париж. И да видите денонощно че има хора от цял Свят!!!

ама все си мисля че изкуството не е амбалажен цех !

Тук има 69 трола!!!!!

Не, не го виждам като изкуство. 'изкуството' на Кристо има особена паразитна форма - за да го има неговото, първо някой е създал истинско изкуство. Това на Кристо буквално стъпва на гърба на славата за чужди заслуги. За това избира все сгради от световна величина, чиито форми са разпознаваеми пи целия свят. А посланията, които отправя, са в разрез с изпълнението. За каква нежност, за каква любов и невинност може да става дума, като в психологията на човека да скриеш нещо е акт на омраза?! А размерите, с които е избрал да работи носят точно обратния смисъл на крехкостта и преходността, за които говори Кристо. Огромните размери на сгради, устояли на изпитите на времето, са символ на сила, сигурност, стабилност и непреходност. Напълно съгласна съм с изказаното преди мнение, че Кристо е шарлатанин.

Лично за мен, цялото това "опаковане", е пълен абсурд и не е никакво изкуство. Да, технически погледнато, не е лесно да се осъществи, но нито идеята, нито резултатът имат каквато и да било стойност. За мен е дори грозно Нестандартно? Да. Има, обаче, арт-инсталации, които впечатляват и дори удивляват със своята нестандартност, но поне имат смисъл и са художествено издържани. Това "опаковане" няма никакъв смисъл! Нито е красиво, нито .... нищо! Направо се чудя докога ще го лансират и промотират като "изкуство"!

Накратко - Голяма глупост!!! Жалкото е , че в съвременния свят на приемственост това е поредния абсурд който се налага да бъде приет. Аз съм твърдо НЕ.

Наречете ме прост, но не разбирам изкуството на този. Ако опаковането е изкуство, то в Амазон например, работят хиляди майстори на опаковането. А скоро всичките тези майстори ще бъдат заменени от роботи! Така твърди Безос.

Канцлерът на Германия Хелмут Кол се изсмя на въпроса дали ще отиде да види опакования Райхстаг. Отговорът беше " Разбира се , че не. Това е глупост" Казва го първият човек на водеща сила в света, а не безработен снобеещ се изкуствовед от София. Бил съм в Париж, съзерцавал съм Арката и мога да твърдя , че с непокритата с найлон арка можеш да си говориш, общуваш, фантазираш какво са видели тези дялани камъни -последният крал на Франция, Наполеон, комунарите, войските на Вермахта , войските на съюзниците, търкалящи те се в градинките хипита през 60-те. Срещу това, тоя полу-, или цял идиот Явашев пробутва опаковка като обект на съзерцание..и намира съзерцатели..Айнщайн е бил прав-безкрайност е числото на глупаците и Вселената, но второто не е доказано..

"Новите дрехи на краля" е написана преди много време от Ханс Кристиян Андерсен. В съвременния свят Кристо шиеше нови дрехи на кой ли не крал, а Жан-Клод добре ги продаваше. Това е моето мнение.

То и тези дето слагат рамки на картините са гениални артисти.. Ама нашия галфон изби рибата с чаршафосването и перделъците!

Какъв Кристо е тоя Ицо дето дори не се има за българин? А прехваленотп му изкуство е за тъпири които не смеят да кажат че царя е гол:)) Като балъците дето се радват на невидимата скулптура на италиянския художник!!

Предпочитам някой българин да нарисува нещо като Мона Лиза или да извае нещо като Пиета, но...колкото можем- толкова. Един творят , други опаковат сътвореното. Всеки с моженето си.

Колко сме нещастни българите....понеже сме малка страна с големи амбиции, ставаме и жалки, и смешни понякога... Този наш "сънародник" Кристо, всячаски и навсякъде, явно се е отказвал от това да бъде определян като българин....

ВЪПРОСЪТ Е: КОЕ Е ИЗКУСТВО? ОПАКОВКАТА ИЛИ СЪДЪРЖАНИЕТО? В ОПАКОВАНЕТО МОЖЕ И ДА ИМА НЯКАКВА ФОРМА НА ТВОРЧЕСТВО, НО НЕ Е ИЗКУСТВО. ДЕКУПАЖЪТ ПРИМЕРНО РАБОТИ С ЧУЖДИ РИСУНКИ, СЪТВОРЯВА СЕ НЕЩО, НО ДАЛИ Е ИЗКУСТВО??? ВСЯКА ДЕТСКА РИСУНКА Е ВИД ТВОРЧЕСТВО, НО ДАЛИ Е ИЗКУСТВО??? МИСЛЯ, ЧЕ Е ПОВЕЧЕ ИЗКЕСТВО ОТ ОПАКОВАНЕТО НА ЧУЖДО ИЗКУСТВО.

Българска история! Единият брат бяга и даже не говори на български, а другия от най- известните артисти и играе в десетки филми и си живее в комунизма без гък да каже! Всеки има в рода си по един комунист и по един бивш човек и да се правиш на маймуна е подло!

Кристо не е талант. Талантът не се сламува от родната си земя. Сетил се е пръв да опакова и е хукнал след идеята си. Но да опаковаш световни културни обекти и символи е недобре. Дори неговите винилови портив Сентръл Парк ми се струва, че са взаимствани от Световната забележителност Фушими инари в Киото - Япония. Там са тунели от шинтоистки порти.

Това е кощунство Да опаковаш АРКАТА. ИНТЕРЕСНО КОЙ ПЛАЩА СМЕТКАТА ЗА ТАЗИ ГЛУПОСТ.

Цялата известност на този бездарник се дължи на това че е опънал явно доста добре двете дъщери на богато френско семейство. Което после му плаща за малоумните безсмислени "инсталации". При това докато е сгоден за едната е опъвал и другата (която също била сгодена). Тя малко след това се жени, но бързо се развежда и се жени втори път за годеника на сестра си (Явашев). Какво да коментираш за такъв човек? А те французойките и до ден днешен обичат да се пердашат с боклуци.

И да цъкате минуси и да не цъкате - биографията му я има на много места. А вие си се радвайте на тоя художествено бездарен и морално пропаднал боклук.

Всяка продавачка опакова нещо. Толкова за Кристо ли е, Христо ли е, Криско ли е. А това, че шепа лайнари обявяват тази "инсталация" за изкуство означава единствено, че те понятия си нямат какво е това изкуство.

Като има прости управляващи, които да позволяват скриването на истински произведения на изкуството с чаршафи, ще има и такива тъпи въпроси и тъпи хора да се наслаждават на тъпотията на фалшиви произведения. Явно и в днешното цивилизовано време, опростачването върви с пълна сила.

кич

Кюлоти...

Изкуството на Кристо изпълнява много от функциите на традиционното художествено изкуство - предизвиква огромен интерес и създава предпоставки за силни емоции. Някои го обичат, някои го мразят, но никой не е безразличен. Мисля че е чудесно че някой българин може да предизвика толкова голям позитивен интерес от международната общност.

Чудя се на тези, които харесват туй нещо. За мен е тъпня, а не изкуство. Да скриеш чужда творба, за да изпъкне твоят найлон. Това е като да гледаш опакована "Мона Лиза", да се правиш на познавач и да цъкаш с език - брей, каква загадъчна усмивка, какъв шедьовър.

Кристо е единственият световноизвестен български художник!

_stankow

Само дето не е български. Отдавна, отдавна се е отказал. Публично. С не много приятни думи за бившите си сънародници.

изобщо има българско гражданство трябваше отдавна да му се отнеме. Гаден човек, мразещ Родината.

Съгласен съм, че това е изкуство, но в контекста на програмата за саниране на жилищни сгради, КОЯТО е най-висшата му форма. И да не забравяме че Кристо не може дори да подпира м*дете на бат Бойко в това оношение. Изобщо - това опаковане е малък клон на програмата за саниране, а Кристо е просто не много успял ученик на ББ.

Занимавам се с изкуство от дете. В моите среди ми е неудобно да кажа мнението си за Кристо, защото колегите ми моментално ще ме обявят за човек, който завижда или неразбира... Тук съм анонимен и мога да кажа, че Кристо в чиста проба шарлатанин, но трябва да се признае, че е шарлатанин от най-висш ранг. Ако не съществуваше Триумфалната арка щеше да опакова някоя панелка в София.

Споделям и много добре те разбирам. Изкуството иска отдаденост, много часове прекарани над работата в самота, а не в тичане насам- натам да намерим едни пари и станем ама много известни. Известността и признанието за талант, за изкуство идват с времето. Доказват се в историята, след поколения понякога. Пак го казвам - изкуството е дух и материя, която оставя следа! Нека разсъждават Кристо изкуство ли прави. Не - шарлатанства с изкуството и времето само ще затрие всяка следа от него. Има и изкуство от отпадъчни материали, но изкуство, не търговия с влияние и известност.

Кристо цял живот се правеше че е "от Запад", дори за България не споменаваше да не би да го объркат, смееше се на френски дори, накрая някои не го харесвали. Е бива ли?

Това, че цял свят знае за някой, не означава, че го харесва и одобрява? Авторите на опакованите сгради мислите ли че биха дали съгласие за това? Това съгласие го дават администрации, чиновници, залязващи политици, а не хора които се занимават и правят изкуство. Мислите ли биха му разрешили гърците да опакова Акропола ? Но това е друга тема, която само подсказва, че не е изкуство опаковането. Колкото и красива да е една опаквка, съдържанието е по- красиво, при кристовите опаковки. Иначе нямам нищо против да се опаковат сради рушащи се или с лоша архитектура.

Ще се съглася, че това е изкуство и ще почна да му се възхищавам, ако го приложат на паметника с коня пред народното събрание или на моча А триумфалната арка не заслужава такова отношение!!!

Аман от комплексирани дебили!

Такива като теб ли?

Аз лично предпочитам опаковани свински уши от бай Киро, но и Арката си я бива, заяви чрез преводач премиера на европейска България от Банкя.

Искам едно нещо да знам, коментаторите, виждали ли са нещо създадено от Христо? Аз съм бил на три. Необяснимо е настроението което те обхваща, едно чувство на радост, на"хуманност", на благоденствие!!! И тук се крие обяснението на коментарите по-горе, на хора, лишени по рождение да приемат такива настроения, но готови всеки момент да дадат гласност на вродената им простащина!

Следващата "творба" ще е в чест на перничани и ще включва опаковането на осем винкела от различни размери. Тогава ще ви обхванат още по-силни чувства и ще има радостни възклицания и пръцкане!

Виж сега, на тия прословути оранжеви пътечки ходих, италианците бяха блокирали езерото Изео и за да стигнеш там и евентуално да минеш по тях ти взимаха майка си баща си. Та никаква тръпка не ме обзе, а ярост, че тия събират пари за да му платят кой знае какви пари, а могат да стигнат да тях само богатите,

На живо опаковани от това протеже вещи.Пълна скръб.Изкуството по начало трябва да създава естетическа наслада,каквато в това опаковане няма.Би трябвало да даде някаква интерпретация на реалността и да покаже творчески заряд.В това няма нито едно от изброените и никакъв талант.

Никакво изкуство не е това! Щеше да е смешно, ако не беше толкова трагично! Защо се загрозяват паметници, които наистина са произведения на изкуството?! Защо се отнема възможността на хората да им се любуват като ги крият зад грозна опаковка?! Каква е идеята - да разваляне това, което наистина талантливи хора са създали?! То по тази логика продавачките в магазина са творци щом опаковат продукти! Каква е тази мания? Това не е нормално според мен! Изобщо не ми пука дали е модерно и дали някой се опитва да го наложи като критерий за култура! Това е пьлна простотия!!!

Първо да ми докажат че това е изкуство. После да питат ЗА и ПРОТИВ.

това да не е проблем на съд и обвиняем за да доказват нещо???Съвсем сте опростяли в тая държава. Дай ви да си кефите на Митьо Очите Чалга и Мутри

Ама май ти си запознат с мутризацията, а не ние. Не забелязваш ли никой не омешва нещата на салата, като теб. Мутризацията не означава, че всички трябва да поемат рефрена за таланта на този, който няма такъв. Логично в този паданл свят всичко да е много ниско. Нотова, което е високо е в нещо като Лувъра, а не под чаршафите. Иначе и санираните сгради може да ги гледаш като произведения на изкуството. Проблемът е в очите на гледащите. Политиката няма място тук, както се опитваш да омажеш нещата.

Искуство в слчая нама. Какво биха мислили за @искуството@ му Микеланджело, Леонардо Да Винчи и т.н. Сигорно биха се напикали от смях.

се изказват по въпроса за Един Гений,който и да искат да го разберат няма да могат. Бил Българин,пък не искал такъв да бъде. Еми как да иска като вижда до какво полужение докараха България и е осъзнал,че БГ ще се оправи баз Българи. По добре на хората в устата отколкото в краката.

Не си убедителен, би бил такъв ако си по-грамотен! Но си пък пример за тези, които харесват псевдоизкуството - полу-грамотни или съвсем неграмотни. Не е случайно, че изкуството не е за всеки.както и наука не може да прави всеки! Пълна халтура / ако знаеш какво означава думата. Съвремието процъфтява от това - плевели в изкуство, култура, наука, образование, възпитание ….

оправи си първо Мутренската държава и тогава давай мнение.Народа си заслужава съдбата

А ти какво направи, за да оправиш държавата, НЕзавистлив Ганьо?

Ами той не се натиска да е българин в едно интервю каза, че е чех.

Смятай колко ток, вода, бои, въжета, скелета, платове са изхарчени. Вредни CO и СО2.

Тоя беше голям пърдел. Беше го срам, че е българин, а се радваше че е напуснал франция, понеже говорел френски като братята.

Поредния псевдо творец,който плю по родината си.Добре е че след година две никой няма да помни чаршафосаното му изкуство.

Намирам това за някакво шоу за публиката - да се опаковат тия неща временно, да си направят селфита туристите и всеки по-живо, по-здраво. Жалко за изхабените материали и енергия. Но чак "изкуство"...

Това изкуство не го разбирам, но не го и отричам. В края на краищата за, всичко и за всеки има място под слънцето. Повече ме дразнеше, че Кристо се срамуваше да се нарече българин. Но вече е все едно - покрил си е греховете. Лека му пръст и Бог да го прости.

Виждал съм как едни фирми опаковат разни дървени къщи и ги обработват с отроова срещу разни буболечки и гризачи. Но това не се смята за изкуство ... много странно!

Абе много ми е интересно - тези които се кълнат в таланта на този велин теорец, дали ще си опаковат хубавата мебел, или картина в къщи и ще седнат ли да я съзерцават? Представете си Мона Лиза опакована и куп празни глави пред нея с фотоапарати, цъкащи в захлас … Представете си красива мебел Стил Луи |Х опакована в чаршаф и цъкащи възхищители пред нея. Е няма такова изкуство! Не! Няма !

Какво изкуство видяхте в едни завързани чаршафи? Няколко пъти вече питам - ако аз или който и да е от вас беше направил същото това увиване с чаршафи на арката или беше наредил празни бидони в някое езеро под "оригиналната" форма на пресечена пирамида, щеше ли да бъде наречен "велик", "единствен" и каквото още там се сетите или щеше да бъде незабавно арестуван и евентуално изпратен за освидетелстване?

Интересно е, че все пак някой задава този въпрос, защото като гледам телевизия и от там ми проглушават ушите с новини за опаковките на Кристо представяйки ни ги като изкуство, се чудя аз ли не съм нещо наясно с това що е то аджеба изкуство. За мен лично това не е изкуство, не е и глупост. Абе нищо не е това ... едно голямо нищо. В Европа фабриките затварят, цените летят нагоре а Макрон се занимава с неща които не подобряват живота на хората, нито им помагат да се извисят културно.

Боби не си сам в клуба. Не се мъчи да го разбираш.Неможе да впечатлиш едно магаре с класическа музика.

Къде тук е класическата музика. Думата класа, ласика, класическа има съвсем, ама съвсем друг смисъл. Кристо и класика са две противоположности, антиподи ! И това дава ясно обяснение за неговия труд. Защото неговото е труд, труди се, мори се, поти се, не е изкуство, напън е .

Не го познавам този Даниел Неделчев, мо е толкова краен във венцехваленето, колкото обикновен фанатик. Явно персоната е яко мотивирана да надъха всички слушатели с мнението си. Е, не испява, защото Явашев Кристо може да е мечтател, може да е умен и хитър / най-вече човек. Може да е бизнесмен, но не е артист, нито някога ще стане. И тъй като времето е най-добрият критерий, ще доживеем и ще видим! Защо не е творец и артист Кристо? Макар,че можем да кажем че колаборира с артистичното, той не е артист, не е и създател, както и Банкси, междувпрочем. Този тип съвременни “артисти” само се заиграват с изкуството. Защото изкуството е дух и материя, която оставя следи в историята. Ако след няколко години никой не знае нищо за тяхното изкуство, повече от ясно е че това не е изкуство. Може да е проект, но не е изкуство. И забелязвам че яростните бранители на този вид смотано “творчество” най-често са хора, които са имали желания да се занимават с изкуство, но имат огромен дефицит на талант. Затова таботят само с устата - в едната или другата пососка. Кристо не е артист! Историята ще го докаже, и Банкси не е артист. Това е съвременен бизнес с изкуството, търговия с изкуство! Но всички знаем, че търговците ги изхвърлят от храма!

луд наркоман с алчна присъдружничка която всеки друг мандръса но не и той няма как да е творец

Не е никакво изкуство, изкуство е да създаваш, а не да опаковаш вече създаденото, ако опаковането е изкуство, всички продавачи трябва да са художници-артисти. Това опаковане е шизофренна форма на псевдоизкуство. Няма други “опаковачи” в света, освен нашия нещастник и френската му партньорка. Да посветиш цял живот на едно малоумие е много жалко.

Вие първо си оправте мутренската ви държава и тогава говорете за искуство.

Ти даже не знаеш, че думата е ИЗКУСТВО , а не ИСКУСТВО.