Изхвърлят чували с мъртви пчели, отново мор заради пръскането с препарати

Производители настояват министъра по земеделието да се намеси и да се спазва законът

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички плюят земеделците,но никой не прави анализи за истинската смъртност на пчелите,няма нито едно доказателство за вината на земеделците - просто писукания на неграмотни пчелари които със своята некомпетентност сами убиват пчелите.Нито спазват хигиенни изисквания,нито правят профилактични прегледи за евнтуални болести защото видиш ли нямали 400лв. за анализа.Метеорологичната обстановка също е голяма предпоставка за мор,слабите кошери ги нападат крадци на мед и така се и самозаразяват.Не казвам че няма и виновни земеделци,когато пръскат рапица през другото време и другите посеви няма причина да има пчели в тях. Два съседни пчелина бяха засегнати уж от пръскане - резултата единия твърди че пчелите му минавайки през нивата са били отровени на място, а другия когато са се върнали в кошера са умрели.Втория е на 1500м от нивата а първия на около 300м.Неспоменават само звънчета на вратовете на пчелите ли слагат че знаят къде са те или са по находчиви и слагат GPS.У нас стана модерно всеки неграмотен и калпав селянин да се занимава с пчеларство.Взимаш едни кошери хвърляш ги в една гора и чакаш да забогатееш.Това става само в празните ви глави.За да получиш трябжа и много да даваш и още повече да знаеш

То няма свободно кадето да нее пръскано и да няма мор за пчелите. Поредната аллчност за добиви-треиране с отрови.

ЩЕШЕ ИМ СЕ ДА СА ЧУВАЛИ С МЪРТЪВЦИ, АМА НЕ СТАНА! ЗА ТОВА СЕ БЯХА ПРИГОТВИЛИ!

Trqbva da se vkarvat v zatvor otrepkite zemedelski

Това е защото се пръскат забранени препарати или се избират по-вредните ,за човека и природата ,защото са с 15% по-евтини от безопасните за природата и хората. Щом земеделеца не пази пчелите ,от които е зависим ,представи си колко го е грижа за безопасността и здравето на клиента. Българското иначе е най-доброто..и балъците кълват и после ох

Ми ударете и на пчелите по една ваксина за пестициди.

Ти си боклук

я да видим сея си значи аз нивата, когато дойде време си я торя, пръскам срещу вредители, мана и тнт к8акто е казал агронома! някой смешко си разположил пчелина до моата нива, и иска аз да не пръскам, та да може да продава мед!? еее ама азикапък искам да продавам соя, грах, чушки и домати, патладжани и дини а това без пръскане нестава!

А като няма пчели кой ще ти опраши реколтата? Имате ли си на представа,че щом изчезнат пчелите ще изчезнат и хората?

А би трябвало производителите на земеделски култури да си плащат на пчеларите да им опрашват насажденията

Глифозатът не е ли забранен?

Не е.

GPS на всички пръскачки, конфискация на пръскачка без GPS и криминализиране на притежание на забранени пестициди. Възраждане на селскостопанската авиация. Защото там винаги се знае кой пръска, къде пръска и кога пръска. А с тези пръскачки-трактори като влезнат из масивите какво става само те си знаят. И еко полиция дето да се занимава с незаконни сметища, опасни отпадъци и т.н. Ако има желание има какво да се направи

ти що не си сложиш юларчета на пчеличките, и да си ги пасеш на твоята нива?

Ти без пчелите ще трябва да се учиш да пасеш. Щото без пчелите от вашите ниви само троскут ще вадите.

ти тая с пчеличките я разказвай на дечицата! също като оная приказчица за щъркела!

Аз мога ли да си пускам кравите да пасът в чуждите ниви и да се оплаквам, ако някоя се отрови? КАто имаш пчели, ще ги гледаш на твои територии, освен ако някой не те помоли да го сложиш около неговите и е готов да спазва исканията ти.

Личи си , че си КРАВАР и то голям.

Г-н Пчелар любител, ако се спазват чл. 8 и 9 от НАРЕДБА № 13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Няма нужда от GPS. Само че в момента това не се изпълнява по тази наредба, както и няма нужният държавен контрол, който да съблюдава за неговото спазване. Там е проблема, когато котката я няма мишките пируват.

Има чуден сорт царевица на "Монсанто",прекласен транс-генномодифициран сорт с ген от скорпион в него.Никакво напояване,никакво окопаване, не я нападат никакви болести,мамули по половин метър.Прекрасна работа,само където след три-четири години площите не стават за нищо.А дълготрайният ефект върху човека ,както и на млекопитаещите хранени с него има мно-о-о-го въпросителни.Мда-а-а

ще ти повЕрваме. ха ха ха

Ако искаш! Но се огледай как живееш и тогава се изкажи дали вярваш или не

след като имам в главата си мозък достатъчен да проверя данните и да знам какво прави и какво не Монсанто (която в момента вече е Байерн, ама кой да чете като може да троли) и ми е ясно че без вода не вирее и най-сложното ГМО, той ми тръгнал със селски изявления да си мисли, че може да ме манипулира... де си тръгнал бе?

Г-н Парашутист, разбирам сарказма Ви. Вашето предложение не може да бъде реализирано на територията на България, тъй като са забранени всякакъв вид генно модифицирани растения да се отглеждат, дори и за научноизследователска дейност. Предполагам, че сте в Германия, Австрия или Швейцария заради никнема Ви, а там контрола за такива генно модифицирани растения е още по-строг.

блокирай направо щото не те кефят постовете ми - нищо че няма причина да го блокираш, освен че не те кефят данните в тях.

Безумци! Природата ни изпраща едно след други послания, щом сме слепи и глухи да ги разберем ще живеем още известно време в ада - с маски, в страх, затворени, докато си получим заслуженото. Ще си умрем с алчността и безумието си!

серсем. що ползваш компютър и интернет които замърсяват света? Заради тебе е така.

Без пчелите ще го закъсаме много сериозно.

така казват и Германците на Бразилците за гората. Само дето гората в Германия е селскостопански площи и печелят млрд долари, а Бразилците трябвали да пазят тяхната и да гризват дръвцето.

ти вече си я закъсал

не си много умен

лошото е обаче че съм в пъти по-умен от тебе :)))

Тъпанари сигнализирайте прокуратурата, що министърката

Към плюещите по пчеларите и защитаващи зърнопроизводителите с евросубсидиите! Защо не отидете в агроаптеката и да си вземете по 100 мл разтвор на глифозат (раундъп)? И да го изпиете, бе, дебили! И понеже сте дебили, прочетете какво правят китайците в провинция Съчуан вече 15 години! Опрашват дърветата с метрлички. Понеже са били същите дебили като вас!

Еби бе китаец

А ти можеш ли да ядеш метличката!

Бай Ганьо земевладелец

Регистрирайте си пчелите като домашни любимци. И като ги убие някой - 5 години пандела.

Поименно

Това е голяма мъка за един пчелар. Чета мнения по-долу,че плераствтото е мързелив бизнес. Не е вярно. Цяла зима работят, подготвят си рамки, пити, магазини, хрант пчелите, купуват нов инвентар, подменят стар... Успяват с огромни усилия да преживеят зимата, пчелите да оцелеят ида се развият семействата за топлите месеци, когят осъбират нектар и правят мед. и точно преди да започнат да събират мед - някой ти убива пчелата. Да не говорим, че в този момент акот ти дойде проверка ще ти пишат умрели семейства и субсидията, която ти се полага няма да ти я дадат. Но това е най-малкия проблем. дори и да започнеш отново да пчелни семейства - тази година си е направо нулева. без никакъв добив. без никакъв приход. И това, защото ултрабогати земеделски кооперации, в нарушение на законите, със забранени препарати, нелегално внесени в България, пръскат през деня, а не през нощта, за да не плащат допълнително на работниците си за нощет труд, или направо пускат самолета, който като напръска напръсква и цялото село, заедно с хората в него, защото вятъра носи тези отрови навсякъде. и всичко това е наистина безобразие. За затвора са такива отровители. За затвора са такива, които унищожават малкия бизнес и съсипват живота на цели семейства. И Държавата от години знае за този проблем и нищо не прави особено. Защитава безмълвно големите земеделски кооперации. Които всички знаем че печелят милиони, и то много милиони. До голяма степен, защото не спазват правилата, не използват позволени технологии и препаратаи, не правят нещата по закон и да платят полагащото се на работниците си. Алчността им унищожава пчеларите. и това трябва да се прекрати.

Тези които са за затвора си имат име: Мафията "Октопод", защитавана от държавата и която не се страхува ни от съд ни от прокуратура!

Изчезнат ли пчеличките, ще изчезне и животът на Земята. Кой ще опрашва растенията?

чети биология.

Глифозат ... тихият убиец ... не само на пчелите...

Това е геноцид.Още много и по-страшни вируси ще има.Природата ще си отмъсти жестоко за това.

Глифозатът несъмнено има токсичност, и за хората, и за пчелите, но едва ли той е причината за този случай. Все пак той е хербицид, и основното му действие е да инхибира ензими, съдържащи се в растителни организми. Неоникотиноидите, които са инсектициди, са истинския бич за пчелите. А тези, които реват срещу всички препарати за растителна защита, по-добре да млъкнат, защото ако забранят всичко и в резултат реколтите се провалят, ще ядат на дедо си цървулите.

Тия ги разправяй на баба си, че глифозатът не е опасен за пчелите! Аз на очите си ли да вярвам или на твоите философствания! Пръскат днес с глифозад на 500 м от пчелина и до два дни пред кошерите пълно с трупове.

Най-вероятно е имало и нещо друго освен глифозат, за да има масово измрели пчели.

нека хляба да стане 10 лева щото добива е унищожен от твари, после ще питате дали има "хляб за меда".

Не си мисли, че стойността на препаратите не е калкулирана в "твоите" 10 лева. Точно обратното. Аз помня и времето, когато хлябът беше 15 стотинки и никой с нишо не пръскаше

Стига сте ги защитавали тези алчни пишман пчелари те все реват че някои им пречи и искат те да са наи важните и само те да работят сульо и пульо напълниха на бабите си дворовете по селата с кошери и не се съобразяват че нормалните хора не могат да си излязат в дворовете от техните пчели проблема им не е в пръскането а е в тях самите че е пълно навсякъде с кошери и повечето от пчеларите незнаен как да ги гледат и пчелите им умират от зарази и болести реват гащниците за закони ама трябва да има закон в населено място да няма кошери пчеларите са наи алчната и безскрупулна сбирщина без да се съобразяват че те пречат и тормозят цели села

слагаш кошери и работиш 10 дена в годината общо.

Аko e така наоколо ще е пълно с кошери, но май май не е точно така. Който не е гледал пчели поне 3 години няма идея за какво става въпрос. Не говорим за 3-5 кошера на нивата , а за поне 100 като минимум с които да изкарваш прехрана.

Уважаеми господа Атанасов и „то това най-лесното бе“ ще си позволя да направя цитат от Food, Farming, Fisheries администрацията на ЕС „Пчелните семейства са от съществено значение за селското стопанство и околната среда, те гарантират, размножаване на растенията чрез опрашване, като в същото време пчеларство допринася за развитието на селските райони.“. Дано това Ви позволи да си отворите съзнанието и разберете, колко важен е този отрасъл за нашата прехрана.

Боже колко си тъп

Г-жи и Г-да Пчелари, защо изхвърляте пчелите така в боклука. Те трябва да бъдат изхвърляни пред министерски съвет или пред министерство на земеделието. Има закони, но няма органи който да съблюдава за тяхното изпълнение и да взема адекватни мерки при неспазването му. Вие страдате, а после Ви се карат че сте алчни, когато искате компенсация. Явно сте много търпеливи хора, а не трябва.

Инфантилна и идиотска част от изречение: "срещу който има стотици противоречия, че е пагубен за пчелите" Неграмотност на автора.

Из цялата БОКОЛАНДИЯ Е така!

И от главатаря им чийто мозък е заседнал отдавна само на кражби на еврофондове през строителни фирми...ами никак, всички ще Омрем тука един по един

С фашисти като агентката на сорос

Причинява рак и при хората, които го ядат после

Тъпо човешко племе... За какво ти е да пръскаш културите с отрова, след като ще ликвидираш пчелите? Кой ще ти опрашва теси култури, ще наемеш китайцитер на ръка ли? Алчността и стремежа за маскимална печалба ви е изпила мозъка до там, че сами не разбира те какво си прчинявате. Вие мрете, все ми е тая, видяхме каква е ползата от вас...ниакаква, даже вредна, но не повличайте след себе си и нас....

Проблема е, че земеделците пръскат със забранени препарати, пръскат, когато вече са им опрашени културите, за да убият някоя вредна за тяхната култура буболечка, за да си решат своя проблем. Лошото и безобразието в случая е, че нарушават няколко закона, и не само - не им пука за бизнеса на другите - важно е техния бизнес. Не мислят за бизнеса и инвестициите на другите, това, че ги фалират и съсипват и семействата им. Това е безобразието. Аз като правя бизнес не го правя във вреда на друг бизнес - ще ме съдят и дори вкарат в затвора за умишлена вреда на друг. а тук, понеже е трудно да се докаже от какво и точно кога са умрели пчелите, земеделците работят във вреда на пчеларите и не им дреме, трудно ще ги хванат. ако обаче въведат спиране тотално са субсидиите на земеделец, който навреди на друг бизнес - ще се оправят нещата. Да не говоря, че тези препарати, както убиват пчелите, така убиват и всички други насекоми. и най-вероятно са вредни иза хората.

Това е пагубно! Простите хора могат да погубят всичко! Солидни глоби трябва за тези МЕГА ИДИОТИ да помислят дали да прьскат с каквото им падне !

И за опериране на честоти по- големи от 2G от страна на мобилните оператори по селата. Там само отучен интернет....Ако не след пчелите ще измрем без плодове, зеленчуци и храна и ние....стига ни управляваха неграмотни и прости бе, избиха ни

Уф, като прочетох за чували помислих, че става въпрос за чувалите за трупове, за които дъртия хитрец бат Бойко приказваше (честно, не си правя майтап)----ей така ни държаха в страх и паника!!!! И какво казах, че е хитрец (подобно на учителя си Тодор Живков, ето как няколко дни преди обявения протест на 14-ти, неочаквано взе, че отмени извънредното положение ( е, то не съвсем де- ще си имаме заробващ закон, тук таме маските са задължителни....)!!! А колкото до смъртта на пчелите- това е нещо УЖАСНО, и това е нещо, което наистина може да докара ИСТИНСКА ПАНДЕМИЯ- по скоро тотален глад, като няма да има кой да опрашва растенията!!!!

Прости хора,пчелата изчезне ли ,край с растенията

Пчеларите незабавно да заведат дело срещу фирмата, която е пръскала и срещу държавата, която допуска използването на глифозат (известен под името "Round Up" на корпорацията "Монсанто", в която случайно благородния филантроп Бил Гейтс има 500,000 акции)!

И се нарича Байер

драги хубаво пишеш за хербицида, но тук става въпрос за други препарати които убиват насекоми в това число и пчели! Има разлика между едното и другото.

А госпожата министърка ще оправи работата. Както се оправи с чумата по свине, кози и т.н. Знаете как.

Що не ги разследват ТИМ-джиите откъде са им парите? Вместо да са по затворите те притежават 30% от България.

Пазете пчелите!

Да им се спрът субсидиите на тези земеделци .

Див капитализъм

Тези фирмички, октоподи, трябва да ги закрият, а на собствениците да им да се забрани до живот да развиват какъвто и да е бизнес в сектпора на селското стопансотво! Просто срамота!

Пращайте ги всичките главнаци в алабама да пият раундъп от сутрин до вечер. Да се мият с него и да не забравят да дават на децата преди лягане! Ако това е вършено с общи пари (евро-средства, от джоба на Бойко и т.н.) е два пъти по-жалко. Утре може с моите пари да искат да гръмнат училището на децата ми - за общо добро. Идиоти и цървули - запомнете без вас, бетона и икономиката ще оцелеем - без ПЧЕЛИТЕ НЕ!

Питат министъра на земеделието... И какво като питат. У нас нищо в държавата не работи за народа. Нищо. И изобщо за какво са тези министерства, министри...

Това е ненормално. И тая Танева, от една година ми говори за промени в Наредба 13, за опазване на околната среда, природата, пчелите, за сформирана работна група....... глуписти. Една година не и стигна. Но как ще скочи тя, срещу ОКТОПОДА - Тимаджийте на Боко Тиквата. Затова да им запалят и ниви и техника. И вчера оня ЗС не да се чуди защо му е запален навеса с техниката, а да върне лентата назад и ще се сети какво е правил

Тая ли убавица, дето я наричат министър на земеделието, ще оправи нещата?!?! Пълен смях... Преди да дойде птичия грип и чумата по свинете сигурно беше виждала мисирка, патка и прасе само на картинка... А за пчелите знае, че са опасни, защото жилят...

Какво друго могат да направят?

Идиоти са много от хората,но за мен има Господ и тй си знае работата.Рано или късно идва възмездие,но за съжаление ние пчеларите сме най-много засегнати. Затова и много от нивите ще изгарят по незнайни причини,но кой каквото надроби такова ще яде.

Da je ovda vishe puno so idiotimaaa...

Това с пчелите наистина е една от най-големите простотии в днешно време! Тези прекрасни същества трябва да са под строга закрила на закона по цял Свят! Кое друго създание има толкова полезна роля в живота ни? Произвеждат цветен прашец, пчелен восък, пчелна отрова, пчелно млечице и прополис. И разбира се най-важното, опрашването на растенията! Направете един строг закон и правила и ги спазвайте стриктно!

Не може. Шкембелиите-земевладелци произвеждат други благинки, рушвети, мерцедеси, курви и наркотици, тия работи са им по-важни на законотворците, не от соца ами от 14-ти век на сам, най-малко.

Като уморим пчелите ще ми ядете ... нали знаете, всеки прескача тази тема, но ще стане на финала като приказката за мишката, котката кравата и т.н.