СУ в безпарична ваканция за 1 месец от Нова година

Софийският университет ще затвори врати заради безпаричие от Нова година до 31 януари 2011 г. Всички ще бъдат пуснати в отпуски, а студентите - във ваканция.

Обратно в новината

Коментари - СУ в безпарична ваканция за 1 месец от Нова година | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Министръра на образованието да си хвърля оставката! Дянков след него! След тях и ректорското ръководство на СУ! Да се маха всичките!

Когато аз бях студент вдигнахме стачка и съборихме правителството.Днешните студенти за нищо не стават-само чалга им е в главата.

Вярно, трябва като 1997г да ги изритаме тези!

Време е да се работи без да се губи времето в университет. Има достатъчно онлайн възможности за обучение.

Илчев - вън! Такава некомпетентност и нахалство. Разсипа Алма матер! И сега предизборно се опитва да се натегне на БСП, за да си гарантира министерското място, ако тези пак се докопат до властта... нямам други думи, освен Илчев - ВЪН!!!

Някой може ли да каже с колко изпита се дипломират от СУ и с колко, например от ТУ...

За ТУ не знам. За СУ физика бакалавър са около 40 изпита плюс дипломна работа.

Цветята (на нацията) не бива да се дърлят едни-други ; А да дърлят и разпарчатосват некачествените некачествености . Успех, колеги/колежки !

аве ей, боклуци, ние защо си плащаме шибанте такси, за да излизаме във ваканция ли ве? И някви бацили ше ми казват тука, да не сме стачкували, че по - лошо щяло да стане! Ей, тва не ви е времето преди 90 - та година, не вървят тия номера!

Ами като е такъв голям проблем отоплението защо не се направи голямата ваканция през зимата, а цяло лято да се учи...

Не трябва да оставяме нещата така.Трябва да вземем пример от гръцките студенти СТАЧКИ,БУНТОВЕ.Трябва да се обединим,трябва да покажем че българският народ не спи и го интересува за образованието,за бъдещето на България.

точно така. В такъв кризистен момент само един бунт трябва да направим за да усложним ситуацията...

Абе, ако махнат излишната администрация (могат да съкратят 75% ), спрат да откриват магистърски програми за по-малко от 12 студенти, спрат да крадат от обществените поръчки нещата ще се оправят без всякакъв бунт.

На пръв поглед има известен резон в това, което НикиБ казва, но на практика може да стане и по-лошо. Никой не оспорва нуждата от добро образование, но жизненоважна е и законността и сигурността на хората. Както и здравеопазването. Проблемът е много по-дълбок от простото определяне на приоритети и лежи в основите на обществото и държавата, които изграждаме в последните 20 години. Ако той не се разреши на такова ниво ще трябва вечно да установяваме приоритети, като взимаме от едни и даваме на други и вечно ще има ощетени и недоволни. Пари има и то много и те са навсякъде около нас всеки вижда и палатите и яхтите и скъпите лимузини и екстравагантните партита и разточителния живот на новобогаташите. Няма нищо лошо ако това са законно изкарани пари с платени данъци, но ако това е така националният ни доход би ни изстрелял сигурно сред първите 30 страни в света по икономически резултати. Ясно е че преобладаващата част от тези пари са от нашите откраднати пари през прехода, както и от сива икономика, контрабанда, рушвети, източен ДДС, търговия с наркотици и жива плът и просто укрити данъци. Има огромни средства изнесени и зад граница и никоя страна не би отказала да ги върне на държавата, ако се окаже, че са натрупани по престъпен начин. Така че всичко опира до политиците, да спрат да се занимават с популизъм, а да започнат да работят за народа, който ги е избрал и им дава властта и заплатите. Парламента да започне да работи ефективно. Вместо да се занимават с любовницата на този или онзи и да провеждат смешни предварително обречени популистки вотове на недоверие да натиснат правителството, да приемат ако трябва и специални закони за да върнат заграбените пари и да съберат дължимото с лихвите. Да се извади на светло сивата икономика и да се поощрят фирмите да инвестират в образование и наука и т.н. и т.н. Тогава ще има пари и за образование и за наука и за здравеопазване и за полицията. За да стане всичко това трябват политическа воля и хора необвързани с криминалният преход и престъпните структури, но за съжаление никой от съществуващите днес политически субекти не е такъв.

Уча в Софийският университет в момента и мога да ви кажа, че Бойко, Игнатов, и всичките ви там политици дет се знаете да изреждате НЯМАТ НИЩО ОБЩО 4Е СУ Е НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ! ТОЗИ УНИВЕРСИТЕТ ВЕ4Е ЗА НИЩО НЕ СТАВА. От 3200 души някъде ( половината администрация ) хората, които си вършат работата като хората са някой и друг преподавател ... има няма 150 души...И пак ми говорите за ББ, Игнатов, Дянков!! Нищо не знаете !!

Точно така е! А аз се питам защо , за да управляваш успешно фирма ти трябва специално образование; защо за да управляваш успешно влак ти трябва специално образование и т.н.? А как мооже да се управлява цял един университет от хора, които са може би добри филолози, литератори, философи и историци, но са абсолютни профани в областта на инвестициите, финансите, мениджмънта?! Унивеститетът е една мащабна институция, която трябва да ПРОИЗВЕЖДА конкурентноспособен образователен и научен продукт, за което трябва да влага ЕФЕКТИВНО съответните средства. Е как може да се очаква лаици да управляват ЕФЕКТИВНО целият този процес?! Те (ректорът и екипът му) просто са достигнали своето "НИВО НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ".

за образование не , но за български Лувър пари има нали....

не им втарваъте! да напомня, че на докторанти не е заплащано и парно не е имало и тоалетните са били смрадливи и...,а ега са ревнали!!! управлението им е лошо и се раководи от човек, коъто мисли само да саздава неприятности!!!

Не разбрахте ли,че този пожарникар ще унищожи умните и интелигентните хора,а издига на пиедестал най-простите,корумпираните и малоумни полицаи.....

Може някога СУ да се е гордеел с подбрани от цялата страна професори и доценти, но сега в него работят сбирщина от самозабравили се и минали покрай науката кадри.Завърших втора магистърска степен в този университет, преди това имам завършена бакалавърска и магистърска степен в провинциален университет.Не отричам, че и в провинцията има известно намаляване на стремежа на преподавателите да водят качествени занятия, но в СУ изобщо не се водят занятия.Всичко се провежда формално и минава времето само да ни вземат таксите и да ни дадът дипломи.Затова стига тези хрантутници на държавна софра професори и доценти от СУ, които се хранят от яслите на още други университети и гледат само за мъни, да не ревът, защото и това им е много.

Така не се пише! За кой факултет и за коя специалност става дума?

И ти се част от този сбирщина щом не знаеш как се пише "дадЪт и ревЪт" и то след две уж висши.

вместо да пренасочат парите от декември за януари, декември не се учи и парното само ще топли стените...

ПРИОРИТЕТ ЛИ Е ОБРАЗОВАНИЕТО? Има ли българин,който да не е чувал сто пъти тази изтъркана фраза "Образованието е наш приоритет". И Костов, и Кобургоготски , да не говорим за Станишев ни продъниха ушите с тия празни думи. Какво означава приоритет на образованието? Нещо много просто за разбиране и много трудно за изпълнение. Това означава да вземеш ресурс от един сектор и да го насочиш в друг. Това означава да се изпречиш пред 2 000 разгневени полицаи и да им кажеш в прав текст: "Господа имаме проблеми с финансите на страната. Ние обаче виждаме каква опасност крие ниската образованост на българите и заявяваме , че ОБРАЗОВАНИЕТО, не полицията, а образованието е наш главен приоритет. Затова в близките пет години вашите заплати ще останат непромемнени , а заплатите на учителите ща се увеличават с 10% годишно. По същата причина няма да ви ремонтираме районното управление и няма да ви купуваме нови коли, а ща ремонтираме училищата, ща правим физкултурни плащадки и кабинети по физика и английски. По същата причина тая година няма да ви дадем пари за униформи, а ще дадем по 150 лв. на учителите да си купят нави косюми, за да не им се подиграват отрочетата на барманите и митничарите. По тази причина новите компютри, които бяхте заявили ще ги изпратим в Горно Драглище за оборудване на училищен кабинет" И по същия начин това трябва да се каже и на военни и на спортисти. "Искате или не искате, взимаме от вас и го даваме за образование, защото сме решили , че то е по-важно" ЕТО ТОВА СЕ НАРИЧА ПРИОРИТЕТ! Другото са празни приказки. P.S. За разлика от предишните правителстна, това даже не се опитва да ни лъже, че образованието е негов приоритет. Което даже му прави чест ... в някакъв смисъл...

Илчев ! Мамка му и прасе бе, човек ! Навремето намери път/решение в свръх-сложните чехословашки условия ; А сега позорно навеждаш глава . Ха по-сериозно/твърдо/умело зер ! Студенцията е цветът на нацията, знаеш го добре ; И е задължително грижливите да се грижат за нея . ( хайде ..... и успехи !)

Скандално е да се назначава за министър един частник, ректора на НБУ, да не говорим , че е смехотворно да се занимава с и даже да "реформира" науката този посредствен хуманитар с 10 стр. научни публикации. Да, сороският НБУ прекрасно се развива - паразитирайки върху мизерията на изоставените държавни университети и институти. И все пак СУ все още по всички мендународни класации е най-добрият ни университет и там се прави 80% от университетската наука в България. Но познайте къде отиват постепенно най-добрите преподаватели и учени, оставени с мизерни заплати в СУ и БАН, къде отиват и студентите, за следването на които се отделят толкова мизерни средства, че качеството пада, най-накрая - какви изгодни само за НБУ условия за стипендии уреди египтологът неотдавна. Дянков и Игнатов, подкрепяни от кръжеца либерални икономисти и социолози, ни натрисат англосаксонския модел - скапано държавно образование за мнозинството, прилично частно - за децата на паралиите А ние уж сме европейска страна, но в Европа няма частни университети, с много малко изключения.

Но пари за ТУЗУРСКЕ КВАРТАРИ, СЕЛИЩА, САМОЛЕТИ, ПРИСТАНИЩА И "ЛЕТЯЩАТА ЧИНИЯ НА ДОГАН ЕФЕНДИ -ИМА. САМО КОЛКО ПАРИ ЩЕ СЕ СМЪКНАТ ОТ ТЯХ - ЕДИН ПЪТ ЗА УКРИВАНЕ НА ДОХОДИ И НЕПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ, ВТОРИ ПЪТ ГЛОБИ ЗА НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО И ТРЕТИ ПЪТ КОНФИСКАЦИЯ В ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ПРОДАЖБАТА ИМ. ЗАЩОТО ТЕ ТЕЗИ ИМАТ ПАРИ И ПО ДВА ПЪТИ ДА СИ ГИ КУПЯТ.

смех тва 15-20 млн евра бюджет ...абе тва Шломо Дянкофф - хер Флик си е абсолютен садист..не че не го знаем ама яко потвърждава...пък балъците пак да гласуват като на 05 07 мг

Густо майна Софето пред Университето пожарни кифли фраш.....

стига сте се занимавали с НБУ. при наличие на повече от 50 университета и колежа само за него ли се сещате! ами то той си се справя отлично - откакто е създаден е с покачващ се рейтинг. класациите от чужбина му дават 3-4 място за България, и хората там работят. . . . ама то гроздето е кисело. защо САМО по него се плюе? при наличие на толкова безобразия в държавните университети и на незконни частни? а в НБУ отдавна някои специалности се пълнят на първо класиране и то от отличници . .

От отличници с дебел портфейл

Боко знае , Боко може...хи хи малоумници така ви се пада....

А за МВР пари има :)

МОЛЯ,да не се обобщават ,квалификации, за цялото висше образование. Завършил съм ВИСИ/ВИАС,УАСГ/-тежко следване ,сериозна подготовка. Така се случи ,че 30 години по късно,дъщеря ми завърши последователно СУ и след това УАСГ.По нейно признание нито следването ,нито подготовката имат нещо общо.След тежко следване, от УАСГ излезе със сериозни знания и добра подготовка ,и веднага почна работа. Не може и да бъде другояче.Статиката,динамиката и съпромата са еднакви и в САЩ и в Бангладеш.Винаги съм се удивлявал защо ,в класациите за качествено обучение слагат СУ неизменно най отгоре.Една част от завършилите го ,не знаят нито какво е истинско следване ,нито какво е истинско висше образование. Наскоро една позната, със специалност теология ,ми се оплакваше ,че от няколко години била без работа.Какво очаква с такава специалност.

по принцип си прав...но Унивреситет си е унивреситет навсякъде...нали Харвард и тн не чче няма МТИ и пр...пък и ктао секна далаверката с кредитите...и съпроматът позамря тук нали ?

Да, наистина, прав си! Затова инженерните специалности от България не се признават никъде по света, за разлика от образованието по физика, химия, биология и математика от СУ. Затова 80% от завършилите тези специалности заминават в Западна Европа и САЩ, където се реализират, при това много успешно, защото в България, учените и умните са за подигравка от страна на некадърници, завършили НБУ и другите псевдоуниверситети. Затова и СУ е на мушката. Защото е обект на завист от некадърните!

ТУ (бившето ВМЕИ) се признава в САЩ.

Какво искате от премиер-пожарникар и министър на образованието, който има за цел да съсипе науката и висшето образование. Естествено остава само НБУ-място събиращо всички некадърници, които не могат да се класират на друго място. Първо решиха да съсипят БАН, сега СУ....да му мислят останалите. АБСОЛЮТНА ГАВРА!

Министър Игнатов има стари сметки за уреждане със Софийския университет и играе срещу него. Всячески лобира и подкрепя университета за скъпоплатени малоумници Нов Български университет, който не се признава никъде по света. Това е най-лобисткия кабинет. Този министър е опаден за българското образование.

Не е съвсем така - специалности от НБУ ги признават и в чужбина... а да не говорим, че учат и по програми на чуждестранни университети... което от своя страна ги улеснява после да се "пласират" навън... ЖАЛКО ЗА СУ !!!

СРАМ!!! СРАМ!!! СРАМ!!!

Да си закрият институтите, например "Институт за усъвършенстване на учители " в Княжево...Дърта номенклатура....ако видите какво "преподават" ще се хванете за главата.....

Браво Бойко - така се прави добър материал - с образование. Твойте приятели от САЩ ли те научиха, че колкото по-необразован е един човек, по-лесно се контролира? ;)

Тези са за .... . Ще направят така, че да нямаме никакво образование, не само липса на висше.

Да се закрие държавата за 1 година и всички на фотосинтеза!

Ето до какво води ЛОШОТО и неадекватно управление на една институция. Време е този университет да стъпи в 21 век и да си търси други начини на финансиране, а не само да лежи на кокала на държавата.

Безпарична ваканция през 2010 година- решение, достойно за съжаление ! Такива безсмислени почивки нямаше нито през 1991, нито през 1997- едни от най-мизерните периоди в новата история на БЪЛГАРИЯ. Свидетели сме на огромна духовна криза, нищета/празнота в българското общество- СУ го доказава.

За всички онези които казват, че в България е останала само плявата - то вие грешите!!! Не може да съдите по себе си за другите, не може да изказвате мнение, което не лежи върху конкретни факти и не можете да накърнявате човешките права на всички онези студенти които въпреки всичко са решили да подкрепят страната си и да си останат в България!

Няма нищо страшно в това решение! Повечето български университети от ПЕТИЛЕТКИ работят така. А освен това на днешните български студенти в БГ ама хич не им е до учене. А що се отнася до прехвалените кадри завършили СУ може да се направи справка с днешните управляващи - та нали повечето са завършили ТОЗИ университет, а не този в Перник или Шумен...

В хазната няма пари, защото в Държавата цари пълна анархия и абсолютен хаос на всички нива. Компетентните регулаторни органи не си изпълняват задълженията и вместо да налагат санкции и да пълнят бюджета, облагодетелстват собствените си джобове. Конкретни примери: Комисията за регулиране на съобщенията - по-голямата част от предприятията, предлагащи телефонни услуги и пренос на данни, допускат редица нарушения, но глобите които понякога им се налагат са смешни, ако бъдат съпоставени с печалбите на съответните компании, възлизащи на милиони... От своя страна Комисията се оправдава със законодателството... Друг пример: Комисията за защита на личните данни - разполага с огромен капацитет да пълни бюджета чрез налагане на санкции, но не си изпълнява задълженията, независимо от факта, че има масова злоупотреба с лични данни... Примерите могат да продължат и с други ведомоства и министерства, които могат да пълнят хазната чрез налагане на крути санкции, предвид хилядите нарушения, с които се сблъскваме в ежедневието, но УВИ! Корупцията и организираната престъпност са плъзнали из всички етажи на властта... Кризата и недоимъка са резултат от държавното бездействие!

Щом и СУ го закъса, работата в бг е ясна - пълен провал. Да живее ДЕМОКРАЦИЯТА. Като си имаме демокрация, защо са ни нужни разни глупости като образование, здравеопазване, наука, култура и т.н. Нали богопомазаните си царуват, а народа - кучета го яли.

И как така си въобразяват, че ще задължат докторантите да преподават безплатно?!!!!

Кой вече чете Платон, кому е мила истината?Не е ли време за "совите не са това,което са" , че нашите дипломи девалвираха като акции ог масовата приватизация и че е време за радикални реформи в цирка на Игнатов!

Както всички университети, така и СУ трябва да намери начин да се справя с бюджета си. Ще си ограничат за известно време есктрите. За мен лошото финансово състояние е плод на лошо управление на СУ. Вече започвам да с замислям какво образование се получава в Алма Матер, като учат там по 1-2 месеца на семестър.

В СУ учат 15 действителни седмици всеки семестър. Почти всички други университети имат 13 или 14 седмици през семестър.

Такова нещо нямаше ното при Луканов, нито при Беров, нито при жан Виденов дори. Каква е причината ли? За първи път от девети септември 1944 България се управлява от толкова много невежи и некадърни хора.

това няма нищо общо с правителството, просто във ВСИЧКИ БГ Университети много се краде и то от целия персонал , просто да крадват по по-малко!Имате ли представа какви средства се точат от Университетите в БГ само от така наречените Обществени поръчки и какви злоупотреби има там??? Правителстовто не е виновно, че има толкова крадци в системата на висшето образование!

За това е държавното управление.Да пресече кражбите,а не да пита,къде бяхте,когато се крадеше във ВУЗ-овете?

Доста от тях завършили СУ!!

"Да излезнели във ваканция от 8. декември"! Та той по-добре изобщо да не отваря:) Къде се е чуло и видяло семестър от 2 месеца?! Фарс!

Едно време завършилите СУ заменяхме гребенче за очила, а сегашните жалки възпитаници заменят прасе за ненужна диплома! Жалка история...

Г-н Ректор, като няма пари как така сменихте ПЛОЧКИТЕ? Как се оправдаха тези пари и кой идиот сметна, че има нужда точно от това? Чудя се колко ли милиона са прибрани само за това. Вие сте срам и позор, ако има те поне малко достойнство ще се оттеглите от този пост.

Ами като не можете да си направите сметката хубаво и като не знаете за КАКВО ТРЯБВА и за КАКВО НЕ ТРЯБВА да харчите - така ще сте - все безпарични!

Абсолютно вярно! Студентите да стачкуват против ръководството на университета заради лошото управление, заради това, че ги оставиха без топла вода цяло лято, за това, че за всичко друго има пари, а за основното - няма...

Преподавател, но къде?

Сега вече Борисов и Игнатов ще видят как се затваря кръстовището пред СУ. Как Орлов мост ще стане на Барикада!!!

ЗАЩО КОГАТО БЕЗКРУПОЛНО СЕ РАЗГРАБВАШЕ Д-ВАТ ОТ КОБУРГА И ТРОЙНАТА,КОГАТО ЗАТЪВАХМЕ ОТ ПРОДАЖБАТА НА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ,БТК, ЗАМЕНКИТЕ,ЕНЕРГЕТИКАТА,РАЗНИ СТАРИ ВАГОНИ,ХЕЛИКОПТЕРИ И Т.Н. И Т.Н. НЕ ЗАТВОРИХТЕ КРЪСТОВИЩАТА А СЕГА КОГАТО СА ПОСЛЕДСТВИЯТА И КИНТИ НЯМА ЩЕ ЗАТВАРЯТЕ.,И АЗ ЩЕ ЗАТВОРЯ КРЪСТОВИЩЕ И ЗА МЕНЕ НЯМА И ТРЯБВА ДА БЛЪСКАМ ЗА ДА СИ ПЛАТЯ ОСИГУРОВКИ И КАКВО ЛИ НЕ,ЗА ДА ИМА ЗА БЮДЖЕТА .ДЕРЗАЙ.

А, ще ни уплашат! Тамън ще спестим някой лев от транспорт, лекарства от мръзнене и трепане по ледовете, пък и работа творческа ще си свършим в къщи на спокойствие