10 000 лв. глоба за учители, ако скрият исторически факти?

С глоба от 2000 до 10 000 лева да се наказват учители, лектори и журналисти, ако отричат, оправдават или омаловажават значими исторически факти.

Обратно в новината

Коментари - 10 000 лв. глоба за учители, ако скрият исторически факти? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Доста незряло... Какви са критериите, за достоверност на историческите "факти" питам аз, при условие, че има толкова много (някъде бях прочел цифрата 26, ако не се лъжа) теории за произхода на етноса, наречен българи. Нелепо е да се говори за санкциониране и то на проводниците на знанието (учителите), които са в крайна сметка инструмент за имплементиране на научните данни в съзнанието на бъдещите пълноправни членове на т.нар. общество. Мисля, че вместо да се изказват подобни нелепости е небходимо да се организира (и то спешно) научния елит на България и същия да излезе с една стройна и максимално обективна (доколкото това изобщо е възможно!) теза за историята ни. Такава официална теза почива (априори) върху фактологически материал, чиято истинност е процентно приета, на база сравнителен метод като най-вероятна и НИКОГА категорична! С думи прости - никой не е бил там, за да осветява делата на нашите деди и няма как да отсече - ТАКА БЕШЕ!

...добро предложение, но повече важи за по-късни исторически събития, макар и там историците да спорят. Един вид, както дяволът чете...Аз примерно съм учуден, че до 17-18в. има много малко исторически факти за БГ от падането под турско. Оправдаването е пълно изолиране на държавата ни .Е, добре, за тия 500г. не се ли роди един умен и учен човек, който да опише или нарисува действителността. И друго. Не са ли останали архиви от турците-преброяване, данъчни книги, училищни документи и т.н. В този период е минала инквизицията и възраждането в Европа, не може да няма никакъв отзвук у нас. Потърсих в нета нещо и прочетох за неуспешния кръст. поход на Варненчик и няколко възстания. Толкова. По едно време се чу, че някои искали архивите от Турция, но тя отказала. Идеята, повтарям е добра, но спорна. Помня как другарката в у-ще ми се скара когато споделих , че БГ и Русия са се били във война-първата. Това знаех от дядо.

Руснаци и българи не са се били, а са били в противникови лагери. Дядо ти не ти е обяснил много добре.

...си рожбо, ама нали трябва да имаш повод за реплика.

ВМЕСТО ДА НАЛАГАТЕ БЕЗУМНИ ЗАКОНИ И ГЛОБИ, ИНВЕСТИРАЙТЕ И ПОДПОМАГАЙТЕ ФИНАНСОВО -> ДОКУМЕНТАЛНТА ФИЛМОВА ИНДУСТРИЯ

Добре, в крайна сметка да отричаме или да признаваме Холокоста не разбрах?!... Аз лично съм за първото..

Прав е Лъчко,щото ако децата питат дали е имало такъв идиот в Парламента,то учителят не трябва да крие истината.

ЩЕ МОЖЕ ЛИ ТОЗИ ГОСПОДИН ДЕПУТАТ ДА СИ НАПРАВИ ТРУДА И ДА ПРОЧЕТЕ КАКВО ПИШЕ В ИСТОРИЯ ЗА 8 КЛАС ОТ 1985Г И ИСТОРИЯ ЗА 8 КЛАС ОТ 2005Г В ЕДНОТО ПИШЕ ЕДНО В ДРУГОТО ГО НИЩО ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

Който и да е - ако оправдава ФАКТите в България...да плаща! Лъжите и измамите-метър.

Малка е глобата за учители ,които са дали дипломи на еничарите, които крадоха и крадат родината ни.

Що не вземе да си шибне един шамар да се освести, та да не вкара в беля някой нормален човек.

За мнозина този въпрос не е важен и на дневен ред. Но в смесените райони на турчетата урокът за Априлското възстание, турското робство , освободителните борби, Хайдушкото двийение и Баташкото клане бива претупван, смулявен и прочие. Някак си гузно се подхожда към историческите факти. Трябва да се вземат марки за да не се изопачава историята - за да не повторим " македонските грешки"

И как така депутатите вчера можеха да се правят на интересни - имало ли е в България геноцид по време на "османското " или просто турско робство , а днес като най-лесно за всяко ПРЕМЪЛЧАВАНЕ ИЛИ ОМАЛОВАЖАВАНЕ ДА СА ИМ ВИНОВНИ УЧИТЕЛИТЕ ИЛИ ЖУРНАЛИСТИТЕ ???

Имало е..1. Византийско, а не гръцко робство..2. Османско , а не турско робство. - По името на империята...По времето на нашето оправдание днес - в западна и по източна европа хората си живеели ..благо, благо...в русия крепостните дори не плащали данък за земята , която работили... при Наполеон е било хептен демокрация....Важното е сега , днес, да се радваме, че сме излъгани моми.. Балканския полуостров е със стара, но днес, в отделните държави - с различна история...На кого му трябва история- полуистина.

Защо оператора трябва да одобрява - неговата работа не е ли просто да публикува ?

Робуваме на митове, създадени в началото на 20 век, докато фактите в много случаи говорят други неща", коментира Игнатов. - Интересно защо ли ТРЯБВА да замениме едни митове с други МИТОВЕ ???

забравил е да включи и 09.11 но в ерата на интернет такива като този могат да си говорят колкото си искат- не сме 1947

Псевдодокторе,я не се излагай!Тръгнал да величае,този заради когото сега милиони българи са последните бедняци в Европа!А известно ли ти е,че на твоя велик обединетел сега русите ядат попарата,от страна на отмъстителните действия на чеченците!

Отричам геноцида на арменците в Турция! Имам швейцарско самосъзнание !! Искам да лежа във Франция !! По- бе- да, по- бе- да!! ха -та- каа..!

Вчера прочетош това в новината, че нашиа парламент е отказал да осъди османския геноцид над българите. "Разискването днес е недопустимо, защото противоречи на резолюция на Европейския парламент - че историческите оценки не могат да се трансформират в правни актове. Един парламент не може да законодателства по отношение на миналото, заяви в отговор Лютви Местан. " Сега искам да знам аз ли нещо не разбирам или вчера не може днес може, утре а дано ама на дали.... Май е време да се намалят депутатите на 100 та може и на 50. И без това другите са пионки и нямат мнение. Хората искат да се върви напред, а не депутатите да се занимават с история, която малко от тях познават. Има си хора за тази работа и това не са те.

Сега разбирам, че странния индивид тошев още е депутат. Тоя е ходещо олицетворение на това в каво се превръща един, общо взето, нормален човек след 20 години търкане на депутатската банка. Нещо повече, 10 от тези 20 г. лицето тошев прекара из европейските институции. Безкрайно отдалечаване от проблемите на сънародниците. Кой ще следи една учителка дали няма да изпусне реплика за Сталин или Хитлер. Кой ще я глоби с 20 , повторям двадесет месечни заплати , за това ? Ех тошев, тошееееев....

Ако оспорваш официлната версия за атентатите от 11-ти септември пак лище те глобят или направо те вкарват в затвора?

Ами до колкото ми е известно/притежавам поне 4GB записи на хора които отричат официалната версия/никой в Щатите не е преследван за това.Държавата си трае и се прави на умряла лисица.А САЩ май минаваха за напреднала демокрация/шегичка/.

Лъчезарчо,Първо за себе си трябва да изясниш нещо - що е истина.После да си изясниш дали има почва у нас.Сетне ще ти кажа и нещо дето май не ти личи да го знаеш - Във всяка лъжа може да има зрънце истина,но в никоя истина няма дори и един атом лъжа.Тя за това и рядко се среща.И още нещоСъществуват понятия като свобода на мисълта и на словото и всяко твърдение трябва да се доказва аргументирано което правило е неотменна част от горните свободи.Какво правим ако някой даде точни аргументи с/у официалното становище?А ако такова няма.Вземи си законопроекта и го заври дето слънце не изгрява/зад хладилника си напр./ и не търси медиина популярност.Вече си изветряла бира.Мислех те за по умен ама явно единственото нещо което ти се е отдало до сега е, че си уцелил момента да влезеш в политиката.сега гледай да уцелиш момента за излизане,че като гледам какви ги твориш май е дошло време.

Каква е тая цензура? Какво значи да омаловажаваш или оправдаваш? Това означава автоматично да приемеш противната теза за истина. Фактите са си факти. Не може да храниш учениците с готови изводи. Свободните хора сами правят изводите си.

Ами да, да глобяваме учителите, че е най-лесно! На калпава ракета космоса й крив!

Грандиозна манипулация, родена в нацистките мозъци още през 1934-35 година, за се отклони вниманието на народите от унищожителните замисли на Третия райх.

Закона хваща ли и американските пилоти , които хвърлиха бомбите над София по време на втората светована война , освен бомби те хвърляха , детски играчки -бомби , които откъснаха на много хора ръцете. Към коя група ще ги пречислиме Хитлер или Сталин,

Закона хваща ли и американските пилоти , които хвърлиха бомбите над София по време на втората светована война , освен бомби те хвърляха , детски играчки -бомби , които откъснаха на много хора ръцете. Към коя група ще ги пречислиме Хитлер или Сталин,

на днешните демоКРАДи и техните още по-големи демоКРАДСКИ външни господари. Сталин направи СССР велика световна сила, изпрати и двамата си сина на война и пожертва единия вместо " демократично" да го размени. Сталин направи парад на Червения площад пред носа на германците и спечели решителната победа във ВСВ. При Сталин нямаше далавери и олигари. А най-важна е оценката и сега повече от половин век след смъртта му от руснаците , които го смятат за най-велик сред тях.

Доколкото ми е известно ,нито един мирен иракчанин не е загинал от американски войник,за разлика от 1945 г.когато руските хуни са избили стотици хиляди мирни германски жени и деца!Чети повече,просвещавай се и тогава няма да се излагаш!

Явно нищо не ти е известно.

Глупости те един друг се избиват от приятелски огън та нито един мирен гражданин не бил убит.Извинявай да не би да си бил там та да знаеш . Освен това убиха и един наш войник ама работата се потули

А когато немски войници избивали мирни жители по руски, украински, беларуски села - това какво е ? Или само германски жени заслужават да живеят , а руски жени и деца - на сапун?За блокада на Ленинград да си чул? Когато хората получавали по 50 грама хляб на ден. Чети и просвещавай се - май твои думи.

ми то като е просто и не може да чете, а само да пише, типа: чукча писатель не читатель. Но имеет мнение, однако...

дълбок поклон пред геройския руски народ, който изнесе тежестта на ВСВ / ВОСР

Абе рускинче, защо им се връзваш на разни фашизирани неграмотни простаци? Интелигентна ми се виждаш, мама му стара! Колко такива има в България като тоя ждрольо?

ТЪПО! Импотентно! Ако има лоши учебници - учителите го отнасят... ако има някой ученик зъб на учителя - айде доносче и глобичка за даскала... Този смешко неумело жонглира с идеята за заклеймяване на нацизма и комунизма. Да има точни данни в учебниците, за да се знае, пък тогава нека даскала да умаловажава фактите! Пък на депутатина - Чичо, измисли друг начин да си сложиш в джоба премията за приет законопроект!!

А в какъв размер трябва да е глобата за академиците, кито години наред премълчават и и омаловажават важни факти сварзани с българската история и пишат хуморезки в учебниците? Какъв е изобщто този театър?

Най-нелепото е, че се поставя знак на равенство между Хитлер и Сталин. Стара манипулация на реваншистите от Западна Европа, които правят всевъзможни пропагандни екилибристики за да заличат спомена от 50 милионата жертви на фашизма през Втората световна война. Сталин обедини стотици разнолики народи и създаде великия Съветски съюз, а в същото време Хитлер бе едно антропологическо недоразумение.

А Сталин колко е убил? Николко ли?

Ида е убивал Сталин е убивал граждани на СССР, а не е трепел народита както хитлеристи и американци.

Не че го оправдам, но Сталин правил каквото е възможно, за да успее комунизма, за да се задържи самия той на власт, за да победи във ВОСР союз советох, и за да построи и разработи неизползваните райони в тайгите, сибир, коми, и др. В последните години култа към личността му в Росия, под давление на Путин и путинистите, в руските филми, постепенно го оправдава и реабилитира за начина и особеностите с който е ръководил

А СЪС КОЛКО ЩЕ СЕ ГЛОБЯВАТ УЧИТЕЛИТЕ КОИТО НЕ НАУЧАВАТ УЧЕНИЦИТЕ СИ СЪС СТИХОТВОРЕНИЕТО АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ?

Вижте "колко умно гледа на снимката",но в сьщност е глупак. Как искате уважаеми сьнародници с такива депутати дьржавата да вьрви напред,това е невьзможно.

А за тези дето продължават да насаждат, че в България не е имало ТУРСКО РОБСТВО, а видиш ли било то само османско присъствие, какво ще предложи за такива люде този малоумник нещастен.

Глупак!

Историческите факти подлежат на интерпретация. Няма сам за себе си исторически факт. И сам по себе си той нищо не говори. Или казва само частица ОТ ИСТИНАТА. Събитията И ИСТОРИЯТА КОЯТО ГИ ИЗОЧАВА, са сбор от факти, обстоятелства, събития, случки, хора, време, място,ситуация, вкусове, мода, идеи, мнения, въздействия и влияния, нещо възможно и друго невъзможно, с една дума живият живот, отразен във всичко изброено и още, не мъртвите факти сами за себе си. В историята фактите са ГРАДИВО а не самата история. Историята търси истината за миналото оглеждайки като един ДЕДЕКТИВ всичко онова което тя ни е оставила. Очевидно този от СДС се е престарал. От невежество. САМО ГЛУПАК МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ ПОДОБНА МЯРКА спрямо историята. И тя ще го закове като глупак. Но какво да се прави-нали всички у нас размбират от история.

веднага ми се появи желание да размишлявам над въпроса, докато не прочетах първият коментар на YES - точно тук е пойнта - не е сега време за гледане на зад... имаме нужда да гледаме напред и да измислим как да се измъкнем от това блато!! Така, че Парламентът, ако обича да работи по същество, т.е. съществото на задънената икономико-социална-обществена криза.

Възмутен съм! Какъв е този тъпак, че да ме учи какво да казвам и какво да не казвам на учениците си! Тази шушумига, която един господ знае как е станала депутат да не си пъха зурлата, където не му е работа!

Глоба ако продумаш за истинската история, а не за тази която са скалъпили и са ни натрапили.Това е любимата ви демо(но)крация.

И особено взривяването на българска църква и убийството на невинни българи Избиването на 18 ранени немски войници в санаториум при Жабокрек от пияни цървулковци партизани и представянето му като битка Обирането на населението по селата от организирани групи престъпници и представянето им като партизани борещи се за нещо Не бива да се крие , че БКП-БСП са си една шайка престъпници , докопали се дзо власт и съсипали България

choko73

Както и геноцида в/у пенсионерите в момента! Да не говорим за мутрите, които ни мачкаха години, а сега ни управляват!

Сърце и душа давам да дойде един нов "съсипвач" и да "съсипе" България така както БКП-то я съсипа - и поради което вече 20 години немогат демократите да рзпродадат "съсипаното". Аман от посерковци лигави.

Нямам думи,вие сте идиот и този отдолу и той.С комунист и Левскар не се спори.

Кощунствено е господине да лепите такива фашистки клишета по адрес на ония, които жертваха живота си да ни избавят от една световна лудост. Това е повече от обидно към паметта на стотиците хиляди комунисти, от всички европейски страни, които отдадоха живота си в жестоката борба с фашизма!

Л.Тошев има болен мозьк,или с тази поправка в "НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС" внесена от "ДЕМОКРАТА" Тошев,се цели да се покаже,че тази УМРЯЛА партия СДС е все още жива.Недоумявам как учителите ще скрият от учениците,каво се е случило по времето на "ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА",като в учебниците много ясно е написано и учениците са дльжни да си ги четат.

За жалост безумците стават все повече!Скоро ще има глоби и за такива писания в нета!

избори. Трябва да се вреждаме около софрата. Колкото по-малоумно изказване или предложение, токова по-вероятно е да ни забележат и включат в списъка...

Сюлейман паша и 80% от турските управници са били евреи, за арменския геноцид заповедите са били дадени от евреи, Маркс, Сталин, Хитлер и 80% от антуража им също са евреи...Холокоста е бил избиване на потомците на Хазарите приели еврейската религия...Това е истинската история. Барак Обама, Кадафи, Саркози и Станишев са евреи....Историята продължава...А вие пасете трева и след това-в кланницата!!!

Глоби трябва да има ако не се преподава по програмата. Какво има в програмата - не е работа на дупетатите. Всичко друго е демагогия.

Не ми пука за Хитлер или Сталин - по-важното е да не крият за турското робство! Особено в мюсюлманските райони..нега ги ограмотяват че са потурчени българи! А за Хитлер да ги учат в Израел..

Тошев предлага при повторно нарушение санкцията да е от 10 000 до 15 000 лева. - и той ще ги плаща.

а сигурни ли сте че е имало газови камери???? има доста доказателства за това че изобщо тези съоръжения не могат да функционират по начина по които твърдят някои хора.

ЛЪЧКО МОЗЪКА !!! ТОЗИ ПЪТ Е ОТ СДС !!!