Коментари - Кризата е далеч от края си | dnes.dir.bg
назад

Кризата е далеч от края си

Вчера в Истанбул се проведе срещата на министрите на финансите на Г7 и ръководителите на Централните банки.

Обратно в новината

Коментари - Кризата е далеч от края си | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Оставете приказките и гледайте двата филма Zeitgeist в замундата. Всичко което се случва в момента го има там. Защо, как и докъде ще доведе.

Павка, летящата чиния те чака да те отведе към Сателита! Там отдавна е настъпил новият стадий на еволюцията!

Митът за пазарната иконимика свърши, капитализма се провали.

Охо и дедо Йоцо се появи от нищото и безвремието. Деде, ти ли говориш за клишета, дето всичките ти фермани са copy-paste на писанията на гуру-то ви. Едно и също си предъвквате от години. Такава творческа немощ може да се сравни само със старческата импотентност. И като нея става по-зле с времето. Виждам, че си много културен днес, защото когато пишеш самостоятелно или ругаеш и обиждаш или използваш нецензурни никове. Ама то си е така на кой каквото му липсва за него си бълнува. Та какво стана с демокрацията за която толкова разпалено пропагандираш от името на ИБ, та се обърна на такъв ревностен защитник на комунистите. Или и това е по заповед на клубчето ви? Кога си искрен - тогава или сега? Май никога. Такива като теб, деде, са опортюнисти и са с тези, от които имат повече келепир. Хайде със здраве!

Павка, тая Жица е маниак. Не й обръщай внимание - щото е като да спориш с телевизор. Все нещо си я боли, все нещо се жалва, все си е недоволна по принцип. Да й четеш коментарите е загуба на времето - едни и същи клишета. Извън времето и пространството е, дала е накъсо през 90-те години и от тогава ни приема ни предава. А знае ли се може да я е ударила някоя скаларна хамариканска бомба. Зарежи я, щото като й кажеш а ще ти изкара цялата азбука от примитивни антикомунистически клишета.:)

ДО ПО ЖИЦАТА - ДЪЛБОКО СЕ ЗАБЛУЖДАВАШ , АКО СИ МИСЛИШ , ЧЕ НИЕ СМЕ ДИКТАТОРСКИ НАСТРОЕНИ . АЗ НЕГОВОРЯ ЗА ТОЗИ ТИП СОЦИАЛИЗЪМ , КОЙТО БЕШЕ НАЛОЖЕН , И КОЙТО СИ БЕШЕ ЧИСТА ДИКТАТУРА И ПОД МАСКАТА НА ФАЛША . АЗ ГОВОРЯ ЗА ИСТИНСКИЯТ , КОЙТО ЗА СЕГА ВСЕ ОЩЕ Е УТОПИЯ , НО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ОТ МЕЧТА В РЕАЛНОСТ . ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ МОЖЕ ПОСТОЯННО ДА БЪДЕ ЛЪГАНО И ЗАБЛУЖДАВАНО И МАНИПУЛИРАНА ОТ ШЕПА САМОЗАБРАВИЛИ СЕ АЛЧНИ СЪЩЕСТВА . ЩЕ ДОЙДЕ МОМЕНТА , КОГАТО ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ СИ ОТВОРИ ОЧИТЕ И ЩЕ ПРОЗРЕ ИСТИНАТА . МОЖЕ БИ , ТОВА НЯМА ДА Е СКОРО , НО ЩЕ Е НЕИЗБЕЖНО ;- НОВ СТАДИЙ В ЕВОЛЮЦИЯТА НА ХОМО САПИЕНС РЕЦЕНЗ . НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ - ШЕСТАТА , СЕДМАТА РАСА - ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ДЕЦА ИНДИГО . ТАЗИ НОВА ЕРА ЩЕ Е ЕРАТА НА ВЪЗВРЪЩАНЕТО НА МОРАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ , ПОБЕДА НА ДУХОВНОТО НАД МАТЕРИАЛНОТО . ТАКА , ЧЕ КАПИТАЛИЗМА НЯМА БЪДЕЩЕ . ИСТОРИЯТА ЩЕ ГО ДОКАЖЕ В БЪДЕЩЕ . ФАКТ - ЗАПОЧНАЛИТЕ МАСОВИ АНТИГЛОБАЛИСТКИ НАСТРОЕНИЯ СРЕД НАРОДИТЕ .ЧЕТИ МАЛКО ПОВЕЧЕ И СЕ ДОВЕРЯВАЙ НА ИСТИНАТА , А ТЯ Е САМО ЕДНА И НЕОСПОРИМА .

А бре Пафка, на тебе пък кой ти е казал, че си компетентен и можеш да съдиш за другите? Аз също не съм съгласен с мнението ти, но не давам оценки за образованието, компетентността или интелигентността ти или тези на съмишлениците ти. Старая се да ви убедя с факти и логически разсъждения. Схващаш ли разликата между нас? Не е нужно само да крещиш Долу капитализма, Долу експлоататорите или ти си тъп и досаден за да си прав, прогресивен или справедлив. Явно си млад и не знаеш, но точно същото като вас викаха и комунистите и комсомолчетата. И те като вас не признаваха чуждото мнение. Лошото беше, че те имаха и власт и затваряха, интернираха и гонеха до девето коляно несъгласните с тях. И те като вас вадеха какви ли не доказателства за да доказват колко гнил, несправедлив и експлоататорски бил капитализма. Жалеха за бедните и онеправдани по цял свят, а в собствената ни държава тъпчеха хората. Тези радетели на най-хуманния строй си живееха безметежно на гърба на народа, цялата държава им беше бащиния, а сега същите тези борци за справедливост и техните отрочета са най-големите бизнесмени и защитници на капиталистическото стопанство. Света не оправиха, но себе си уредиха. Да се чуди човек, как милиарди хора по земята са експлоатирани и си живеят супер, а една шепа защитници на правата им жалят за тях, докато народа им тъне в нищета. Само за да завърша искам да кажа, че хора, които не признават и не търпят чуждото мнение и не са в състояние да водят нормален диалог, не могат да бъдат никакви борци за справедливост, равенство или каквито са ви там идеалите. Те са си диктатори вътре в душите и единствената разлика с тези, които хулят е, че не са се докопали още до кокала.

ДО ПО ЖИЦАТА - АБЕ ТИ СИ БИЛ МНОГО ЗАБЛУДЕН ,БЕ . ХОРАТА ТИ КАЗВАТ ИСТИНАТА , А ТИ НЕ ТА НЕ . ВСИЧКИ АМЕРИКАНОФИЛИ СТЕ ТАКИВА - КАТО КОНЕ С КАПАЦИ . НО ДОБРЕ ,ЧЕ СТЕ МАЛЦИНСТВО . ВАШАТА ТЕЗА НЕ Е ИЗДЪРЖАНА . ИМА ДВЕ ПРИЧИНИ ЗА ТОВА ; - ИЛИ СТЕ НЕКОМПЕТЕНТНИ И НЕ СТЕ НАВЪТРЕ В НЕЩАТА , ИЛИ ВИ ПЛАЩАТ ЗА ТОВА . АМИ НАЛИ ТЕ ТАКА ДЕЙСТВАТ КУПУВАТ ТЕ И ТЕ ИЗПЛЮВАТ .

Ох, милите любители на конспирациите. Докопали се до секретни документи и кълват ли кълват с речниците, белким разберат някоя думичка. Не си губете времето, няма да намерите нищо. Този разследващ журналист хвърля сензации насам-натам, че имал такива и инакви документи доказващи това или онова, но на практика никой никога не е видял нито един от тях. Така беше и за изборите през 2000г, и през 2004г, когато уж имаше дискове. Същото беше и за изборите в Мексико, за потъналия кораб Ексон Валдез и други подобни. Историята е винаги една и съща - хване някой легален или спорен документ и започва да съчинява около него. Нищо чудно, че нито един прокурор и нито един съд не е разглеждал дело по негови сигнали. Всичко е бизнес. Той е скандален, оспорва общоприетото и очевидното и това се търси и продава. По правило ентусиазмът му секва след като съответната история се продаде. Любители на сензации и заговори винаги е имало и ще има и той умело използва тази пазарна ниша. А такива като него са много в Щатите. Някои дори си имат всекидневни предавания по централните телевизии. Целта са парите - от статии, от книги, от спонсори на предавания и дори от дарения, като в сайта на този господин, който е милионер, но моли за дарения поне от $50 ?!?! на човек, за да си поддържал сайта:) Не че няма нужда от такива хора. Той редовно открива разни дребни далавери, но те не се продават и затова умело създава големи истории. Ваша работа си е какво да четете и какво да мислите. Аз ви предлагам реални факти, които да осмислите с главите си и логически да стигнете до истината, а вие предпочитате съчиненията, които някой си пише за пари. Не ме интересува дали ви мързи да го правите или имате за цел да прокарвате нечия определена линия във форума. Интересува ме, че при всички случаи не сте вие хората, които могат да ми казват дали да пиша или не. Ако не ви се чете не четете, други пък харесват написаното. Или вие сте от онези борци против неправдата дето не признават чуждото мнение и искат хората да живеят по техните команди?

Не ни интересува какви институции са СБ и МВФ, а какви са престъпления вършат, в интерес на кого и срещу кого! Ясно? Дали са ти линк към секретни документи - чети! Разкарай се!

Световната банка се състои от няколко различни институции. Не е мястото да се дискутират всички тук, но ще дам някои данни за най-голямата от тях - Международната Банка за Реконструкция и Развитие. Според последната информация от 7 Юли тази година 186 страни са членовете и капитала на банката е сумата от техните активи. Федералният Резерв не е сред тях. Тежестта на гласовете на всяка страна се определя от активите, които тя има в банката. В момента това са САЩ с 16.36%. Следват Германия с 4.48%, Франция с 4.30%, Великобритания и т.н. България е с 0.34%, колкото има и Ирландия. Системата за гласуване е сложна, но важното е, че решенията не могат да се вземат еднолично от която и да е страна. Това са фактите, а на който му е досадно да си слуша чалгата.

ГРЕГ ПАЛАСТ - Федералният резерв на Съединените щати притежава 51 % от Международния валутен фонд и Световната банка.

Май не правиш разлика между информация и сензация, а? Или по чифутски се опитваш да омаловажиш престъпленията на двете колониални институции на USA! No pasaran! Чия собственост е банката, пише в интервюто! Досаден си!

В пействаните статии няма нищо сензационно. Всеки знае, че основната цел на капитализма са парите и в преследването на тази цел някои хора не се спират пред нищо. Някои се опитват да ограбват банки, други - цели държави. Въпрос на мащабност на мисленето. И на това, дали им се позволява. Въпросът не е за това обаче. Въпросът е, че се създава една погрешна представа за глобализацията и същността и дейността на СБ и МВФ. По отношение на глобализацията е достатъчно да се види къде са Хонг Конг, Тайван, Малайзия, Ю.Корея, Китай за се разбере, че целта и не е източване на суровини и експлоатация на местното население. За каква експлоатация може да се говори в Близкия Изток, където превърнаха пустинята в градина. Колониалното мислене, когато се отнасяше каквото може, а след това да става каквото ще, мина отдавна. Именно заради стремежа за по-големи печалби се оказва, че по-добре е да се инвестира (не само в пари) и тогава произвеждайки съвместно и търгувайки, в дългосрочен план, ще има стабилни значителни приходи, много по-големи от еднократното разграбване на една държава. Този процес също не може да продължава безкрайно, защото изтичането на работни места от инвестиращите страни намалява тяхната икономика, за сметка на развиващите се, тяхната покупателна способност и техният стандарт в крайна сметка. Така, че благодарение на този процес, в дългосрочем план ще се постигне доближаване, а защо не и изравняване на стандарта на живот в световен план. Умишлено или не е пропуснато да се отбележи, че Световната Банка е собственост на 180 нации и като такава не може насилствено да действа срещу никоя от тях. Всяка от тези страни по едно или друго време са ползвали или ползват заеми от там и никой не може да каже, че правителствата им са били или са контролирани от някого за да го правят. Това е банката отпуснала парите за плана Маршал за възстановяване на Западна Европа след ВСВ и никоя от тези страни не е колониазирана или заробена, нали. Изказаните в статиите мнения отразяват виждането за развиващите се страни, но никой кредитополучател не обича заемодателя си, още повече, когато не може лесно да си изплаща кредита. Отново, всеки мислещ субект, би имал повече полза от една стабилна, просперираща страна с която да може дългосрочно да работи, а не от бедна раздирана от конфликти и непредима страна, в която всяка помощ потъва в джобовете на местните управници и мафиоти. Поради тази причина е резонно даващият пари да иска да има някакъв контрол и гаранции, че те ще бъдат употребени по предназначение и че ще си ги вземе обратно. Така е дори при обикновените кредити, които почти всеки от нас взима. Вярно е, че в някоя от банановите републики може корупираните правителства да са действали срещу националните си интереси, но също така е вярно, че никоя от тези страни не е била заставена насила да действа така и да се приемат тези изолирани случаи за правило е неправилно. Може още много да се пише по темата, но главното е, да погледнем на днешните събития от всички страни за да можем да имаме по-правилно собствено виждане, а не да ни манипулират.

Тя не знае, че нищо в този алчен, престъпен, извратен свят не е емоция. Тя още не е разбрала, че всъщност всичко е интереси и сметки. Сметки написани с кръвта на човечеството.

Нямате представа колко грешите! Друг съм и искам да знаете истината. Не вярвайте на медиите, на пропагандата на платени манипулатори! Четете в нета!

Ami za da mogat USA da si razigavat konia taka,dedo Iozo,znachi MOGAT, nali?Znaesh prikazkata na lady Tacher za vechnite interesi, nali?Ami drugit strani kato NE MOGAT , nikoi ne im e kriv........Amerika e velika i vinagi shte bude, nabii si go v glavata....drugoo e zvist i zloba.Aide ostani si sus zdrave.

Няма нищо високопарно - не употребявай думи, чието значение не знаеш! Става дума за факти - чети в нета, има много анализи.

Вижте в нета: Secret Documents - a set on Flickr

Част от интервю на АЛЕКС ДЖОУНС с ГРЕГ ПАЛАСТ, журналист към БиБиСи и Обзървър, Лондон АЛЕКС ДЖОУНС - Това е истинско земетресение! Ще ни разкажеш ли какви ги вършат икономистите? ГРЕГ ПАЛАСТ - Искам да изтъкна две неща. Едното от тях е, че проведох продължителен разговор с уволнения бивш главен икономист на Световната банка, Джо Стиглиц. Проведох известно време в разговори с него, отразени от БиБиСи и Гардиън. Всъщност разговорите бяха, по-точно казано, разпити. Двамата сякаш повтаряхме една от сцените на Невъзможна мисия, когато човек прекарва с часове в изтегляне на информация от преминалия от другата страна. По този начин успях да добия поглед отвътре на случващото се в Световната банка. Интересното е, че той не разкри особено много, но ме насочи към други източници. Отказа да предостави и документация. За сметка на това, обаче други хора ме затрупаха с огромно количество засекретени документи от Световната банка и Международния валутен фонд. АЛЕКС ДЖОУНС - Тоест, за да се предпази, някой друг е подал информацията вместо него. ГРЕГ ПАЛАСТ - Не, не е така. Той не пожела да рискува, но стана така, че успях да се сдобия с всичко необходимо по други, напълно независими канали. АЛЕКС ДЖОУНС - Точно както успя да се добереш до W199I от нашия източник. ГРЕГ ПАЛАСТ - Едно от нещата, които се случиха, беше, че трябваше да се изправим лице в лице с президента на Световната банка Джим Улфенсен (Jim Wolfensen) по СиЕнЕн, но той отказа да разговаря с мен. И представяш ли си? - СиЕнЕн ме изтегли от предвидения разговор! АЛЕКС ДЖОУНС - И сега те заплашват с пълен бойкот. ГРЕГ ПАЛАСТ - Да. Нека да преминем към разкритията ни. Чрез предоставените документи установихме, че в основни линии Международният валутен фонд и Световната банка изискват от отделните държави да подписват тайни споразумения, с които правителствата се съгласяват - да продават основните си активи; - да предприемат икономически стъпки, унищожителни за народите им става въпрос за средно около 111 (сто и единадесет) изисквания. Заплашват ги, че в случай на неизпълнение ще им бъдат отказвани каквито и да било международни заеми. А никой не би могъл да оцелее без заеми, независимо дали става въпрос за частно лице, корпорация или страна - без да се заемат някакви суми и да се разполага с някакъв кредит АЛЕКС ДЖОУНС - Заради инфлацията на дълга, която същите институции създадоха. ГРЕГ ПАЛАСТ - Точно така. Разполагам с вътрешни документи, които получих напоследък от Аржентина и искам да говоря за тайния план, свързан с тази страна. Подписан е от ДжимУлфенсен, президента на Световната банка. Между другото, просто за твое сведение, те са доста разтревожени, че документите се намират в моите ръце, но не се опитаха да оспорят автентичността им. Всъщност, отначало се изкушиха да го сторят - заявиха, че няма такива документи. Показах им ги по телевизията и цитирах няколко в интернета. Имам копия на някои АЛЕКС ДЖОУНС - Имаш предвид твоя сайт, GregPalast . c o m? ГРЕГ ПАЛАСТ - Да, w w w . gregpalast . c o m. И тогава те отстъпиха и признаха, че документите са автентични, но отказаха да ги дискутират с мен и ме заплашиха, че ще ме държат настрани от ефира. Толкова за спора по документите. Сега, нека да се концентрираме върху разтърсвана от вълнения Аржентина. Тя смени пет президента за пет седмици, защото икономиката й е напълно разрушена. АЛЕКС ДЖОУНС - Не станаха ли вече шест? ГРЕГ ПАЛАСТ - Да, може би. Там МВФ и СБ като че ли преминаха на схемата седмичен президент, тъй като не могат да се справят с народа. И всико това става, защото в края на 80-те години аржентинските правителства започнаха да изпълняват заповедите на Международния валутен фонд и Световната банка и да разпродават всичките си активи, обществените си активи. Имам предвид неща, които не бихме посмели дори да докоснем тук, в Съединените щати например, водоснабдяването. А ДЖОУНС - С други думи, те натоварват хората там с високи сметки. Създават правителство, което поднася народа си на тепсия на двойката частни институции, Международен валутен фонд/Световна банка. Когато се върнем обратно на темата, искам да стигнем до четирите части, които така елегантно изложи тук. Имам предвид онази част, където те фактически плащат за това прехвърляне на собственост на политиците - на хората от правителствата - с билиони, превеждани на сметките им в швейцарските банки. ГРЕГ ПАЛАСТ - Точно така. АЛЕКС ДЖОУНС - Това е страхотна история! Моля те, продължавай. ГРЕГ ПАЛАСТ - Говорим за горчивата истина и това е само част от нея. Междувпрочем, не всеки получава парче от баницата. Водоснабдяването в Боливия беше продадено на компания, известна с името Енрон. На същата компания беше продаден и тръбопровод, свързващ Аржентина и Чили. АЛЕКС ДЖОУНС - А след това глобалистите гръмнаха Енрон, но не и преди да прехвърлят активите му на друга сенчеста корпорация, след което просто си прибраха откраднатото. ГРЕГ ПАЛАСТ - Правилно. А, между другото, когато се решаваше въпроса за прехвърлянето на тръбопровода на Енрон, през 1988 г. им се обжда някой, известен с името Джордж У. Буш. АЛЕКС ДЖОУНС - Невероятно! Останете тук. Говорим с Грег Паласт. ПРЕКЪСВАНЕ. ДЖОУНС - Разговаряме с Грег Паласт, журналист, спечелил награди, гражданин на Съединените щати, който работи за БиБиСи и лондонския Гардиън и пусна мощна бомба срещу глобалистите и престъпната им дейност. Няма по-подходяща дума за изнесеното от него. Може да прочетете или чуете изключително интересния материал на w w w . inforwars . c o m или на неговия сайт w w w . gregpalast . c o m, където ще намерите и други интересни статии от него. В момента тайни документи на Световната банка и Международния валутен фон са на негово разположение. От години виждаме външната страна на дейността на тази двойка, Международния валутен фонд и Световната банка. Сега разбираме, че те следват една определена схема - появяват в някоя страна и подкупват местните политици да им продадат на нищожни цени водоснабдителната мрежа, железниците, телекомуникационните компании, държавните петролни компании и газови станции. Глобалистите плащат на политиците поименно, билиони долари се превеждат на сметките им в швейцарските банки. Крайният резултат на този план е безпрогледно робство за цялото население на съответната страна! Разбира се, Енрон, както вече ви изяснихме, е фиктивна, подставена компания, перачница на пари, наркопари - информирани сте вече от разговорите ни в ефир с други репортери. Невероятна информация! Но отговаряща на истината. Грег Паласт разпространи тази история по света. Той е интревюирал бивш главен икономист на Световната банка. Нека да продължим разговора. Моля, представете накратко на масовия слушател системата, която разобличавате. ГРЕГ ПАЛАСТ - Изтъкваме тук факта, че те систематично и преднамерено изсмукват жизнените сили на народите по света, няма значение дали става въпрос за Еквадор или Аржентина. Проблемът е, че някои от порочните им идеи се прокрадват и в Съединените щати тоест, привършват се местата за източване на кръв, но не и апетитът им. Разговарях с главния икономист на Световната банка, който получи Нобеловата награда за икономика само няколко месеца, след като беше уволнен от работодателите си. Той не е обикновен човек. Каза ми, че е бил в много страни по време на преговорите за приватизиране и продажба на активите, за което вече стана дума. Всички от работещите в Международния валутен фонд и Световната банка са били напълно наясно, че лидерите на тези страни и основните министри ще отделят лично за себе си стотици милиони долари, докато тези процеси текат. Но си затварят очите пред този факт. АЛЕКС ДЖОУНС - Не става въпрос само за т.н. приватизация. Те чисто и прост ограбват народите си и поднасят откраднатото на двойката Международен валутен фонд/Световна банка. ГРЕГ ПАЛАСТ - А последните предоставят ограбеното на приятелчета като Ситибанк, която присвоява половината от банките на Аржентина. Бритиш Петролиум награбва петролопроводите в Еквадор. Вече споменах за компанията Енрон, която получава изключително апетитно парче от баницата - водоснабдителната мрежа в целия район! Освен това в процеса на източване активите на дадена страна, те унищожават награбените системи. В Буенос Айрес не може да се намери питейна вода! Подчертавам - не става въпрос само за грабене. В тези страни човек не може дори да завърти кранчето с очакване от него да потече вода. Става въпрос за нещо много по-голямо от забогатяване за сметка на обществото. АЛЕКС ДЖОУНС - Международният валутен фонд току-що получи Големите езера (Great Lakes) и сега разполагат с целия контрол над водоснабдяването. Съобщиха го в Чикаго Трибюн. ГРЕГ ПАЛАСТ - Федералният резерв на Съединените щати притежава 51 % от Международния валутен фонд и Световната банка. Въпросът е какво получаваме от парите, които влагаме? Освен това ясно е, че разсяваме зародиша на унищожителен хаос по целия свят. Индонезия е в пламъци. Главният икономист Стиглиц сподели с мен, че след време започнал да се пита какво, всъщност, става. Където и да отидем, в която и страна да влезем, в крайна сметка ние разрушаваме икономиката й и там лумват пожари. Той започва да задава неудобни въпроси по тези факти и го уволняват. Каза, че хората от висшата йерархия на Международния валутен фонд и Световната банка дори били разработили планове как да се възползват дори и от бунтовете. Наясно са, че когато източат богатствата на една страна и разрушат икономиката й, ще избухнат улични бунтове. Наричат ги Бунтове на Международния валутен фонд. С други думи, правителството на страна, по чиито улици се вихрят бунтове, е губещо. Целият капитал изтича от страната и това дава възможност на Международния валутен фонд отново да се появи на сцената с предложения за заеми срещу още по-жестоки условия. АЛЕКС ДЖОУНС - И това внася елемент на още по-голямо безразсъдство. Всъщност, говорим за имперска икономическа война с основна цел ограбване и разрушаване на други страни. А сега правят същото и тук чрез Енрон. Алчността им нараства с такива темпове, че са готови да разкъсат и изядат и тази страна. ГРЕГ ПАЛАСТ - Вчера говорих от Париж с разследващите Енрон в Калифорния. Разказаха за някои от игрите им, но истината е, че никой не следи какво става. Ограбени са не само акционерите на Енрон. Те са изсмукали милиони, милиарди долара и от джоба на обикновените хора особено в Тексас и Калифорния. АЛЕКС ДЖОУНС - Къде са активите? Всеки твърди, че няма активи, тъй като Енрон била фиктивна, подставена компания. Но разговарях с някои експерти, които заявяват, че активите на Енрон са прехвърлени на други корпорации и банки. ГРЕГ ПАЛАСТ - Стопили са се като ланшния сняг. Според разследващите с останките на дъното са платени сметките за електричество в Калифорния. Последните споделиха, че сметките са били надути ненужно в границите от 9 до 12 милиарда долара. Не ми е ясно от кого ще вземат тези пари отсега-нататък. АЛЕ ДЖОУНС - Хванали са губеирнатора на щата да купува електричество на цена 137 долара на мегават и да го продава обратно на Енрон за долар на мегават, повтаряйки тази операция отново и отново. ГРЕГ ПАЛАСТ - Даа, системата е напълно излязла от контрол - някои от проектиралите системата за приватизиране на ел.захранването на Калифорния впоследствие отидоха на работа в Енрон. Говоря от Лондон и не мога да не отбележа, че британците носят известна част от отговорността. Лорд Уейкхам беше в комитета за финансов контрол на Енрон. Липсват ми думи, за да охарактеризирим този човек. Няма конфликт на интереси, в който той да не е намесен по един или друг начин. АЛЕКС ДЖОУНС - Той е и президент на NM Ротшилд. ГРЕГ ПАЛАСТ - Едва ли има нещо, в което да няма пръст. Той участва в над 50 бордове. И един от проблемите е, че точно този човек беше в комитета за финансов контрол на Енрон, чиято задача бе да следи счетоводните операции на компанията. Истината е, че от Енрон са му плащали консултантски хонорари. Той беше в правителството на Маргарет Тачър - той направи възможно предоставянето на британските електростанции на Енрон. Освен това Енрон притежава и водоснабдителната мрежа в Централна Англия. Уейкхам одобри всичко това, след което беше включен в борда им. Но това не беше достатъчно - те подписаха и изключително изгоден за него консултантски договор. И същият този човек оглавяваше комитета за счетоводен контрол, който имаше за задача да следи как захранващите го с тлъсти суми боравят със сметките си. АЛЕКС ДЖОУНС - Той е и начело на борда за контрол на медиите. ГРЕГ ПАЛАСТ - Знам - имах множество проблеми, именно защото той ме контролираше. АЛЕКС ДЖОУНС - Понастоящем в Англия се опитват да прокарат закони, според които, ако в имота си имаш кладенец на 800 години или в някои случаи на 2000 години, построен още по времето римляните - си длъжен да монтираш водомер към него. Лишават те от правото да разполагаш дори със собствената си вода, намиращ се на собствения ти имот! ГРЕГ ПАЛАСТ - Даа, това е лорд Уейкхам. Този е човекът на Енрон. Не е възможно да се докосне тук, защото, както вече се изтъкна, той контролира медиите. Оплачеш ли се, ще върже ръцете ти. АЛЕКС ДЖОУНС - Ако човек се разрови в NM Ротшилд, ще намери всичко. А сега да говорим за онези четири точки. И така, вие разполагате с документите. Двойката Международен валутен фонд/Световна банка - четирите точки или етапи, чрез които те поставят една страна на колене и разгромяват обществените ресурси. ГРЕГ ПАЛАСТ - Пръво, отваряне на капиталните пазари, което ще рече, продажба на местните банки на чужди банки. Следващата стъпка е т.н. освобождаване на цените с цел преминаване към пазарна икономика. (Тук може да се даде за пример Калифорния, където всичко е свободен пазар, но все пак човек не може дори да си представи една евентуална разпродажба на водните компании на Съединените щати. Представете си обаче, че водата на района, в който живеете, се притежава от компания като Енрон. Тогава цените на водата ще скочат до тавана!) Трето, отваряне на границите за напълно свободна търговия. Стиглиц - техният бивш главен икономист, не забравяйте, че той е управлявал тази система, той е бил техният човек на цифрите сравнява процеса с опиумните войни. Това не е свободна търговия, заявява той, а принудителна търговия. Това е война. Те разбиват икономиките на страните чрез тези три последователни етапа. АЛЕКС ДЖОУНС - Китай налага митническа тарифа от 40 % върху нашите стоки, а ние налагаме техните само с 2 %. Това в никакъв случай не е свободна и справедлива търговия. И така, излиза, че една страна под пълния контрол на глобалистите се превръща в пазарен придатък на индустрията им. ГРЕГ ПАЛАСТ - Предполагам, познавате Уолмарт (Walmart) писах за него в книгата си. Нека само да спомена, че написах книга със заглавие Най-добрата демокрация, която може да се закупи с пари. Темата е как, за нещастие, самите Съединени щати са проснати на щанда за разпродажба. Книгата ще излезе от печат още тази седмица. В нея съм включил история за Уолмарт, който притежава 700 завода в Китай. В магазините му няма почти нищо, произведено в Съединените щати, независимо от всички ония орли по стените. АЛЕКС ДЖОУНС - Точно като в книгата на Оруел 1984 те развяват знамена с надпис Купувай амриканска стока, а на щандовете им няма такава. Двойният стандарт, за който пише Оруел. ГРЕГ ПАЛАСТ - А има и нещо още по-зловещо те наемат фабрика с определено производство до друга със същото производство, но намираща се зад стените на близкия затвор. Можете да си представите при какви условия хората на наемния труд работят за Уолмарт. Това е просто Алекс Джоунс - И ако някой от елита се нуждае от черен дроб, достатъчно е едно обаждане по телефона. ГРЕГ ПАЛАСТ - (Смее се) Знам, че е много зловещо. Говорих с един човек, казва се Хари У. Оказа се, че е бил в затвор в Китай в продължение на 19 години. Никой не искаше да повярва на ужасните му разкази и накрая се принуждава да се вмъкне в затвора с камера и да снима условията на работа. Според него такива са условията във фабриките, където се произвеждат стоките на Уолмарт АЛЕКС ДЖОУНС - Заплашиха ме, че ще ме изхвърлят от телевизията в Остин, когато пуснах видео за четиригодишни момиченца, оковани във вериги и оставени да умрат. Казаха ми, че ще ме арестуват, ако отново пусна същото видео в ефир. ГРЕГ ПАЛАСТ - Темата ни е наистина ужасяваща. Стиглиц прояви голям кураж, когато откликна на поканата ми и направи цитираните по-горе изявления. Но, както вече изтъкнах, той не ми даде документи. Документите, които получих по-късно, потвърдиха казаното от него и представляват неоспоримо доказателство. В тях се изискват подписи на посочени за целта мяста в знак на съгласие с включените 111 условия и това т.н. шаблонно споразумение се подава на местните корумпирани политици на различни страни за набиране на съответните заробващи подписи. Обществото няма право на глас и не знае какво става и какво им предстои. Те знаят само, че АЛЕКС ДЖОУНС - Моля, върнете се към т.н. приватизация. Тя е ключът. Тя е средството, чрез което политиците получават милиарди, за да продадат на безценица всички национални активи. ГРЕГ ПАЛАСТ - Стиглиц я нарича варваризация. Даден политик прокарва продажбата на местното водоснабдяване, което осигурява около 5 милиарда долара печалба за период от десет години; 10 % от тези 5 милиарда са 500 милиона. Ето как работи схемата за приватизация. Преди две седмици говорих със сенатор от Аржентина (разговорът ни е записан с видеокамера). Той заяви, че през 1988 год. по телефона му се обажда Джордж У. Буш, сегашният президент, и му нарежда да даде газопровода в Аржентина на Енрон. Според сенатора, най-съмнителната и отблъскваща част от този разговор е било предложението Енрон да плати една пета от световната цена за техния газ. Аржентинецът не се стърпял и запитал - Как си разрешавате да правите подобно предложение? Отговоря му не Буш, а партньор в сделката - Ако ние платим само една пета, сметката ви в швейцарската банка ще набъбне значително. Ето как стават тези неща. Алекс Джоунс - Това е

до Tedi USA: Мнението на Мария е високопарно, съгласен съм, но също така не е особено далече от истината. Просто от стотина години насам, хората около които е концентрирана (задкулисната) власт полагат всякакви усилия и всевъзможни методи да концентрират около себе си още повече власт. Наистина е просто, а и тук не си говорим за някакви теории на конспирацията, планове нещо-си и други такива псведоокултни глупости, а говорим за нещо многократно доказано ни от историята. Откакто човечеството съществува в съвременният си вид (с други думи - последните няколко хиляди години) ние, човеците, никога не сме били равни. Винаги сме се деляли на хора с власт и ресурси и на хора без власт и без ресурси. Спомни си за някогашните царе, крале, вождове, императори и т.н. Тази система на разпределение на властта - 1% хора с власт, 99% хора без - започва да се променя сравнително наскоро, а именно с Френската революция и появата на буржоата. Именно тогава за първи път се появява една трета социална група - хора, които нямат особено власт, но все пак имат ресурсите и образованието, нужни им за да не бъдат напълно подчинени на онези 1% с абсолютната власт. Както се сещаш, на онези горе това не им се е харесало, но в началото нещата (от тяхна гледна точка) са били поносими. Преди около стотина години обаче нещата стигат точката на кипене - обществата на запад се напълват с добре образовани, инициативни, борбени млади хора, които полагат усилия да успеят в живота и често действително успяват, присвоявайки си по този начин власт и ресурси (най-вече пари, но не само) които онзи 1% смятат за своя неприкосновена собственост. Именно тогава започва редица от кампании целящи да върнат нещата към предишното статукво - където масата от хората е тъпа, нискообразована, без инициатива и най вече - лесна за контролиране. Не знам за теб, но аз лично всеки път като се кача в автобуса или си пусна телевизора виждам, че планът им е до голяма степен успял. Именно затова на повечето хора днешната ценностна система е толкова пошла, именно затова модерната култура е толкова проста и цинична. именно затова масово се толерира селянията и простотията. Запътили сме се отново към средновековието, драги съфорумци, където учените и движещи прогреса напред хора са малко и са (често) недолюбвани от управляващите, докато мнозинството от хората просто си копаят градинката (образно казано, естествено) и се надяват да преживеят днешния ден, доволни от малкото което имат, свели глава пред дебело*ъзестите плужеци които ги управляват. Но все още има време за промяна. Дано!

Тя може и да е далече от края си, ама ние сме много близо, даже вече се вижда.....та може утре и да не доживеем да си пишем глупости тук!! И всичко това е от безграничната любов на държавната машина от всички епохи и стадии към хората - нарекоха ни електорат, после ЕГН-та, а един псевдоаристократ - че сме били популация!! Опитаха се 65 гадини да ни унифицират в облекло, мислене и даже приказки като китайците, после пуснаха дива мутренска демокрация на отстрел като при Дивия Запад, сетне дойде времето на мафиотските тайни кланове и клики от времето на Сухия режим и Черния петък в Америка, сега просто сме амортизирани и така претръпнали, че вече ни е все едно кой е поел жезъла и какво ни обещава.....Съвсем нормална обществена реакция на на пропилените надежди - кредо се дава само веднъж!! И от кризаота не ни пука толкова - имаме си вътрешносемейни механизми за оцеляване /домашни компоти, лютеници и туршии, ракийка и есенен берекет от ябълки и круши/. Като се прибави и самоизолирането и вътрешното капсулиране - здраве му кажи, направо пей, сърце4 и здравей, живот! Просто си щъкаме насам-натам по инерция, а пораженията ще ги видят и изчислят бъдещите поколения, ако останат такива...Защото някъде написаха, че имало между 3 и 4 милиона българи зад граница! По-добра и вярна оценка за сегашното ни икономико-политико-и положение / или направо - поражение/ от тази няма!!!! Пък вестникари, политици и политолози нека си каканижат и се ободряват взаимно.....

Събрали са се в Истанбул, за да избегнат вълненията и протестите на антиглобалистите. Никъде по света не са добре дошли, включително в собствените им страни.

Карат ги, драга, изнудват ги, принуждават ги като им слагат марионетни правителства. А държави, които като Югославия например,се противопоставят просто ги бомбардират. Айде, мий си паниците в USAsrel и не се обаждай от коневръза, щото ако гладкото ти мозъче още нищо не е разбрало, скоро коремът ти ще разбере. Мария-Карла казва истината, която ние тук изпитваме ежедневно на гърба си.

дедо Йоцо, ти тоя път хептен се уля!!!

Теди, промито мозъче - мий си чиниите и им бърши задниците, без да вземаш отношение. В нечии очи може да изглеждаш по-умен. Анализът на Мария-Клара Куто Соарес е перфектен, слушал съм подобен на лекция на голям икономист и познавач. Всичко е организирано и се изпълнява от група големи банки и техните собственици!

I understand Ms. Maria Soarez ot Rio with her wonderful Analysis of the international economic situation. However, all of us must understand one important Factor which will never disappear in the world- THE INCREASE OF THE WORLD POPULATION AND THE DIMINISHING RAW MATERIALS !!!

Абе ква криза бе? У нас казаха че имотите започнали да поскъпват! Що не попитат Бат Бойко как да се справят с кризата, той знае и може всичко! Глупаци, докато МВФ не стане член на ГЕРБ го чакат още кризи!!!

В България криза няма защото си направихме ферми за щрауси и се научихме как да си крием главата в пясъка!!!

Аве ква криза ве еййй

Като чета тези ужасни прогнози си викам, добре, че съм в страна, в която няма криза!

Дупе да ви е яко!

Що пък в Инстамбул са се събрали? Турция е член на Г20, но не и на Г7.

Кой неграмотник журналист написа това Кризата е далеч от края си? Този тъпак е далеч от мозъка си, а кучето е далеч от опашката си

Кризата ще си стои докато правителствата по света не разрешат по-голяма икономическа свобода на гражданите си, не гарантират защита на собствеността и правов ред...В този смисъл Русия, Турция и подобни ще се оправят...ама друг път...

Структурните реформи на Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ), налагани на страни-длъжници, са форма на икономически геноцид чрез целенасочено манипулиране на пазарните сили.Сравнен с геноцида от различните периоди на колониалната история, например принудителния труд или робството, неговите последици са опустошителни. Тази нова форма на икономическо и политическо господство, която можем да наречем пазарен колониализъм, подчинява народи и правителства посредством привидно неутралната игра на пазарните сили. Съдбата на над 100 суверенни държави от развиващия се свят, т.е. на 80% от човечеството, е поставена в пълна зависимост от макроикономическите спекулации на вашингтонската бюрокрация. Преструктурирането на световната икономика под ръководството на МВФ и СБ, които действат от името и в интерес на мощни финансови и геополитически интереси (Г-7, Парижкия и Лондонския клубове) има за цел да лиши суверенните държави от възможността да изграждат своя национална икономика. Те се превръщат в отворени територии, а техните национални икономики деградират до източници на суровини и евтина работна ръка за западните корпорации. Успор с това преструктуриране, което започна в началото на 80-те години, се развива една уникална икономическа демагогия, която бива налагана на академичните среди без оглед на средствата. Автентичният анализ бива потискан, за да бъдат наложени няколко икономически догми. Не се допуска тяхното отричане и даже тяхното обсъждане. Прилага се специална политика, която трябва да впрегне националните интелигенции в подкрепа на неолибералната парадигма. Понеже налаганите от МВФ и СБ структурни реформи увеличават социалното неравенство както между държавите, така и вътре в самите нации, тандемът МВФ-СБ по необходимост прибягва до фалшифициране на статистиката за доходите. Ето един пример. Според последните данни на СБ само 19% от населението на Южна и Централна Америка живее в бедност - груба фалшификация, при положение, че както всички знаем, в САЩ (където средният годишен доход на глава от населението е равен на 20 000 долара), всеки пети американец се квалифицира като беден (според Националното статистическо бюро на САЩ.) Дресиране на нации чрез условията за кредитиране Чрез т.нар. условия за заема (loan conditionalities) МВФ и СБ заставят държавите-длъжници да провеждат само такава политика, която служи на интересите на международните кредитори, докато в същото време държат съответната нация в усмирителна риза, за да не може тя да провежда независима икономическа политика. Една и съща рецепта се прилага навсякъде по света, независимо от дълбоките различия между държавите. Например те всички биват заставяни да приемат т.нар. пакет от стабилизиращи мерки на МВФ, който отваря широко вратите на националните икономики за т.нар. чужди инвеститори и чужди търговски банки. На държави, които откажат да прилагат този пакет от мерки, не се отпускат кредити за инвестиции в националната икономика, не се разрешава и разсрочване на плащанията по дълга МВФ разкъсва интегритета на националната икономика на всяка попаднала в мрежата му нация, като блокира краткосрочните кредити за националния бизнес. Още преди да започнат преговорите за заема, правителството на държавата трябва да даде доказателства на МВФ, че е твърдо решено да провежда реформи. Този предварителен етап протича във формата на сенчестата програма на МВФ (shadow programme). След отпускане на заема, МВФ и СБ започват тримесечни инспекции в страната. Финансирането може да бъде прекратено всеки момент, ако правителството се отклони от пътя, при което страната бива отново включена в черния списък и изложена на отмъстителни репресии в областта на търговията и капиталовите потоци. В много страни-длъжници суверенното правителство бива заставяно да заяви изрично своите приоритети в нарочна декларация за политическата рамка (Policy Framework Paper), писана под диктовката на МВФ и СБ и по зададения от тях формат. В нея се прави разграничение между функциите на двете институции-близнаци. МВФ поема политиката по бюджетния дефицит и валутния курс. СБ ръководи процеса на структурни реформи чрез своето представителство в съответната държава и мисиите, които периодически я навестяват. Структурни реформи се провеждат задължително в здравеопазването, образованието, селското стопанство, околната среда, транспорта и всички останали сектори. От края на 80-те години СБ контролира и публичните разходи чрез т.нар. Преглед на публичните разходи (Public Expenditure Review). Разпределението на разходите във всяко министерство се контролира от представител на СБ. Разрушаване на националната валута Разрушаван на националната валута е ключова цел на тандема МВФ-СБ. Нейната девалвация, която води до трудно поносими повишения на цените и драстично потискане на цената на труда (в долари) е задължително условие за преговори по заема. В Черна Африка девалвирането на френския франк по нареждане на МВФ (представяно пред нацията като първа мярка за изкореняване на бедността в аграрните региони) доведе, с едно драсване на писалката, до 50%-но намаление на цената на труда и на държавните социални разходи, а приходите бяха насочени към обслужване на дълга. Ефектът беше незабавен и брутален. За един ден всички цени поскъпнаха няколко пъти. Това беше реформата, която доведе до рязкото повишаване на заболеваемостта в Нигерия през 80-те години. Освен доларизацията на икономиката, МВФ заставя правителството да приеме анти-инфлационна програма. Започват масови уволнения, драстични съкращения на социалните разходи, премахва се индексацията на заплатите. Днес средната заплата в развиващите се страни е 70 пъти по-ниски от заплатите в развитите страни. Сценарият за разрушаване на публичните инвестиции Реформ на МВФ-СБ имат за цел да доведат до колапс публичните инвестиции. На всички разходни пера се налагат тавани. На държавата бива забранено да мобилизира своя собствен ресурс за изграждане на национална инфраструктура, пътища, болници и пр. Ръководството на инвестиционните проекти се поема от международните кредитори. Те определят каква инфраструктура трябва или не трябва да се изгражда, къде да се изгражда и кой да я изгражда. Техният контрол върху инвестициите води до колапс на националните ресурси и увеличаване на външния дълг на страната. Тази цел бива реализирана чрез системата на т.нар. международни търгове, по силата на които съдбата на публичните проекти се оставя изцяло в ръцете на чужди компании и консорциуми. Народът на страната-пациент е заставен да изплаща многомилионни суми на всевъзможни западни консултантски фирми, екипи и отделни лица, които получават мениджърски договори за тези проекти. Местните строителни фирми например, както частни така и държавни, не се допускат до международните търгове. Те могат да се надяват само да станат подизпълнители на западната компания, която ще спечели търга, и която реализира печалбата си благодарение най-вече на изключително ниското заплащане на местната работна ръка, която подизпълнителят наема. Световната банка се запрята да помага на бедните Тъй наречените целеви програми, с които СБ и МВФ твърдят, че помагат на бедните, включват непременно приватизация на социалната сфера. Според СБ приватизацията на здравеопазването и образованието е по-ефективен начин за постигане на социални цели, отколкото държавното управление. Т.нар. устойчиво намаляване на бедността, което трябва да се проведе според насоките на СБ, се състои в драстично съкращаване на бюджетa за социалния сектор. Държавата се оттегля от него, управлението на социалните програми се изземва от секторните министерства и се предава на т.нар. организации на гражданското общество под чадъра на Фонда за социално подпомагане. Този фонд финансира социалноосигурителна мрежа, като разработва програми за алтернативна заетост на съкратените от работа, изплаща минимални компенсации при съкращение, разработва проекти, в които те да бъдат ангажирани известно време с неквалифицирана, обща работа срещу минимално заплащане. Това е помощта за структурните реформи. Отделна структура, се занимава със създаването на неправителствени организации(НПО), финансирани от международните финансови институции. Целта на НПО е да изземат функциите и правомощията на местната власт. Първата стъпка, която се предприема в тази насока, е да се замразят, съкратят и сведат до минимум финансовите ресурси на общините. В името на структурните реформи! Всевъз проекти за малък и семеен бизнес, създаването на местни центрове за обучение и преквалификация, програмите за алтернативна заетост, могат да бъдат създавани само под чадъра на тази социалноосигурител мрежа. В тях наетите и обучаваните получават нищожни суми, които едва стигат за поддържане на жизнения минимум, с цел да се предотврати социален взрив. Фондът за социално подпомагане в Боливия и Гана например, е вече институционален механизъм за управление на бедните и разрушаване на системата за публично финансиране. Той се оказа много полезна политическа рамка за потискане на социалното недоволство при минимална цена за международните кредитори. Цяло десетилетие, това на 80-те години, бе загубено в осъзнаване на истинските механизми на действие на близнаците СБ-МВФ. В края на 80-те години обаче стана болезнено ясно, че тези две институции са само лостове за увековечаване могъществото на няколко богати и могъщи страни. Техните програми се представят, естествено, под названия, предполагащи загриженост. Например програмите за устойчиво развитие на местно ниво де факто разрушават системата за инвестиции в публичния сектор и превръщат устойчивото развитие в невъзможна цел. Особено опасни са последиците от техните структурни реформи в здраверопазването и образованието, които подкопават самите устои на нациите.

КРИЗА , СЪЗДАДЕНА ИЗКУСТВЕНО ОТ НЯКОЛКО ЕВРЕЙСКИ ФАМИЛИИ В САЩ , ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА И Т.Н , ОБСЛУЖВАЩА ИНТЕРЕСА НА БОГАТИТЕ ЗАДНИЦИ . КРАЙНО ВРЕМЕ Е СВЕТА ДА ПРОМЕНИ ПОСОКАТА СИ НА РАЗВИТИЕ , А ТЕЗИ АЛЧНИ , КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ЗАДНИЦИ ДА ОТГОВАРЯТ ПРЕД ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА ИЗВЪРШЕНИТЕ ОТ ТЯХ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ГЕНОЦИД .

а пък за кочината чалгария няма и да приключи!

Оставете приказките и гледайте двата филма Zeitgeist в замундата. Всичко което се случва в момента го има там. Защо, как и докъде ще доведе.

Павка, летящата чиния те чака да те отведе към Сателита! Там отдавна е настъпил новият стадий на еволюцията!

Митът за пазарната иконимика свърши, капитализма се провали.

Охо и дедо Йоцо се появи от нищото и безвремието. Деде, ти ли говориш за клишета, дето всичките ти фермани са copy-paste на писанията на гуру-то ви. Едно и също си предъвквате от години. Такава творческа немощ може да се сравни само със старческата импотентност. И като нея става по-зле с времето. Виждам, че си много културен днес, защото когато пишеш самостоятелно или ругаеш и обиждаш или използваш нецензурни никове. Ама то си е така на кой каквото му липсва за него си бълнува. Та какво стана с демокрацията за която толкова разпалено пропагандираш от името на ИБ, та се обърна на такъв ревностен защитник на комунистите. Или и това е по заповед на клубчето ви? Кога си искрен - тогава или сега? Май никога. Такива като теб, деде, са опортюнисти и са с тези, от които имат повече келепир. Хайде със здраве!

Павка, тая Жица е маниак. Не й обръщай внимание - щото е като да спориш с телевизор. Все нещо си я боли, все нещо се жалва, все си е недоволна по принцип. Да й четеш коментарите е загуба на времето - едни и същи клишета. Извън времето и пространството е, дала е накъсо през 90-те години и от тогава ни приема ни предава. А знае ли се може да я е ударила някоя скаларна хамариканска бомба. Зарежи я, щото като й кажеш а ще ти изкара цялата азбука от примитивни антикомунистически клишета.:)

ДО ПО ЖИЦАТА - ДЪЛБОКО СЕ ЗАБЛУЖДАВАШ , АКО СИ МИСЛИШ , ЧЕ НИЕ СМЕ ДИКТАТОРСКИ НАСТРОЕНИ . АЗ НЕГОВОРЯ ЗА ТОЗИ ТИП СОЦИАЛИЗЪМ , КОЙТО БЕШЕ НАЛОЖЕН , И КОЙТО СИ БЕШЕ ЧИСТА ДИКТАТУРА И ПОД МАСКАТА НА ФАЛША . АЗ ГОВОРЯ ЗА ИСТИНСКИЯТ , КОЙТО ЗА СЕГА ВСЕ ОЩЕ Е УТОПИЯ , НО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ОТ МЕЧТА В РЕАЛНОСТ . ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ МОЖЕ ПОСТОЯННО ДА БЪДЕ ЛЪГАНО И ЗАБЛУЖДАВАНО И МАНИПУЛИРАНА ОТ ШЕПА САМОЗАБРАВИЛИ СЕ АЛЧНИ СЪЩЕСТВА . ЩЕ ДОЙДЕ МОМЕНТА , КОГАТО ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ СИ ОТВОРИ ОЧИТЕ И ЩЕ ПРОЗРЕ ИСТИНАТА . МОЖЕ БИ , ТОВА НЯМА ДА Е СКОРО , НО ЩЕ Е НЕИЗБЕЖНО ;- НОВ СТАДИЙ В ЕВОЛЮЦИЯТА НА ХОМО САПИЕНС РЕЦЕНЗ . НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ - ШЕСТАТА , СЕДМАТА РАСА - ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ДЕЦА ИНДИГО . ТАЗИ НОВА ЕРА ЩЕ Е ЕРАТА НА ВЪЗВРЪЩАНЕТО НА МОРАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ , ПОБЕДА НА ДУХОВНОТО НАД МАТЕРИАЛНОТО . ТАКА , ЧЕ КАПИТАЛИЗМА НЯМА БЪДЕЩЕ . ИСТОРИЯТА ЩЕ ГО ДОКАЖЕ В БЪДЕЩЕ . ФАКТ - ЗАПОЧНАЛИТЕ МАСОВИ АНТИГЛОБАЛИСТКИ НАСТРОЕНИЯ СРЕД НАРОДИТЕ .ЧЕТИ МАЛКО ПОВЕЧЕ И СЕ ДОВЕРЯВАЙ НА ИСТИНАТА , А ТЯ Е САМО ЕДНА И НЕОСПОРИМА .

А бре Пафка, на тебе пък кой ти е казал, че си компетентен и можеш да съдиш за другите? Аз също не съм съгласен с мнението ти, но не давам оценки за образованието, компетентността или интелигентността ти или тези на съмишлениците ти. Старая се да ви убедя с факти и логически разсъждения. Схващаш ли разликата между нас? Не е нужно само да крещиш Долу капитализма, Долу експлоататорите или ти си тъп и досаден за да си прав, прогресивен или справедлив. Явно си млад и не знаеш, но точно същото като вас викаха и комунистите и комсомолчетата. И те като вас не признаваха чуждото мнение. Лошото беше, че те имаха и власт и затваряха, интернираха и гонеха до девето коляно несъгласните с тях. И те като вас вадеха какви ли не доказателства за да доказват колко гнил, несправедлив и експлоататорски бил капитализма. Жалеха за бедните и онеправдани по цял свят, а в собствената ни държава тъпчеха хората. Тези радетели на най-хуманния строй си живееха безметежно на гърба на народа, цялата държава им беше бащиния, а сега същите тези борци за справедливост и техните отрочета са най-големите бизнесмени и защитници на капиталистическото стопанство. Света не оправиха, но себе си уредиха. Да се чуди човек, как милиарди хора по земята са експлоатирани и си живеят супер, а една шепа защитници на правата им жалят за тях, докато народа им тъне в нищета. Само за да завърша искам да кажа, че хора, които не признават и не търпят чуждото мнение и не са в състояние да водят нормален диалог, не могат да бъдат никакви борци за справедливост, равенство или каквито са ви там идеалите. Те са си диктатори вътре в душите и единствената разлика с тези, които хулят е, че не са се докопали още до кокала.

ДО ПО ЖИЦАТА - АБЕ ТИ СИ БИЛ МНОГО ЗАБЛУДЕН ,БЕ . ХОРАТА ТИ КАЗВАТ ИСТИНАТА , А ТИ НЕ ТА НЕ . ВСИЧКИ АМЕРИКАНОФИЛИ СТЕ ТАКИВА - КАТО КОНЕ С КАПАЦИ . НО ДОБРЕ ,ЧЕ СТЕ МАЛЦИНСТВО . ВАШАТА ТЕЗА НЕ Е ИЗДЪРЖАНА . ИМА ДВЕ ПРИЧИНИ ЗА ТОВА ; - ИЛИ СТЕ НЕКОМПЕТЕНТНИ И НЕ СТЕ НАВЪТРЕ В НЕЩАТА , ИЛИ ВИ ПЛАЩАТ ЗА ТОВА . АМИ НАЛИ ТЕ ТАКА ДЕЙСТВАТ КУПУВАТ ТЕ И ТЕ ИЗПЛЮВАТ .

Ох, милите любители на конспирациите. Докопали се до секретни документи и кълват ли кълват с речниците, белким разберат някоя думичка. Не си губете времето, няма да намерите нищо. Този разследващ журналист хвърля сензации насам-натам, че имал такива и инакви документи доказващи това или онова, но на практика никой никога не е видял нито един от тях. Така беше и за изборите през 2000г, и през 2004г, когато уж имаше дискове. Същото беше и за изборите в Мексико, за потъналия кораб Ексон Валдез и други подобни. Историята е винаги една и съща - хване някой легален или спорен документ и започва да съчинява около него. Нищо чудно, че нито един прокурор и нито един съд не е разглеждал дело по негови сигнали. Всичко е бизнес. Той е скандален, оспорва общоприетото и очевидното и това се търси и продава. По правило ентусиазмът му секва след като съответната история се продаде. Любители на сензации и заговори винаги е имало и ще има и той умело използва тази пазарна ниша. А такива като него са много в Щатите. Някои дори си имат всекидневни предавания по централните телевизии. Целта са парите - от статии, от книги, от спонсори на предавания и дори от дарения, като в сайта на този господин, който е милионер, но моли за дарения поне от $50 ?!?! на човек, за да си поддържал сайта:) Не че няма нужда от такива хора. Той редовно открива разни дребни далавери, но те не се продават и затова умело създава големи истории. Ваша работа си е какво да четете и какво да мислите. Аз ви предлагам реални факти, които да осмислите с главите си и логически да стигнете до истината, а вие предпочитате съчиненията, които някой си пише за пари. Не ме интересува дали ви мързи да го правите или имате за цел да прокарвате нечия определена линия във форума. Интересува ме, че при всички случаи не сте вие хората, които могат да ми казват дали да пиша или не. Ако не ви се чете не четете, други пък харесват написаното. Или вие сте от онези борци против неправдата дето не признават чуждото мнение и искат хората да живеят по техните команди?