Парламентът на Каталуния прие пътна карта за независимост

Регионалният парламент на Каталуния прие план за съставяне на пътна карта за независимост от Испания до 2017 г. Премиерът на Испания оспорва резолюцията в съда.

Обратно в новината

Коментари - Парламентът на Каталуния прие пътна карта за независимост | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А сега да ви видим. И дира и целия запад защо не наричате каталунците сепаратисти? Защо не подкрепяте по военен начин да се спре сепаратизма? Ей гнусни сороси.

искат да обединяват държавите -ЕС. Други да ги разделят ...

Аз съм човек обичащ и познаващ Испания. Смешно ми е като чета спекулации на теми, които коментиращите не познават! Нищо страшно и лошо не се случва! Редно е и Шотландия да се отдели, защото това са отделни държави и е архитъпо да се сравняват с общини, квартали и махали у нас и в други страни!

Много хубав коментар.

Призовавам никой да не забравя Косово и защо Косово се случи. Не допускайте национално претопяване, иначе сами ще си гризете зъбите и никой няма да ви е виновен. За Каталуния не знам, но виждам какво става из Европата. Сами ще се биете по главите и нема да има на кого даже да викнете от яд.

САМА признавате, Роксана, че не знаете за Каталуня. Тогава просто си трайте. За бога, стига вече В ТАЗИ ТЕМА с това Косово, с това Кърджали и с тоз Донбас. Това са случаи, които нямат НИЩО общо помежду си. Поздрави от Каталуня, където впрочем нищо страшно не се случва. Просто страната лека-полека се освобождава от няколко века окупация от Испания.

Родните куманисти немат срам, там е проблема на страната. Ако искат да откраднат още няколко мелиярда и цената е да разцепят страната, те нема да се поколебаят, вЕрвай ми. С такива управлеващи не ти требат други проблеми, те са най-големия проблем на тая страна.

Ако се отдели от Испания ще се освободи и от ЕС и еврозоната и тогава......шотландците май излязоха по-умни а и не съ, чел някъде за държава Каталуния...то и трънска държава няма но те си говорят на "каталунски диалект":)))))))

Всичките ревачи, които много приказват за Каталуния, какво ще бъде мнението ви ако се съберат 30 000 идиота и започнат да говорят след 30 години за независимост на Кърджалийска област под името "Република Турска"?! Ако такава партия спечели 56% от местата в местната власт и декларира независимост, защото така й е кеф, каква би била вашата реакция? Много е лесно да коментирате нещо, което не е във вашата градина.

Тоев, Кърджали е ТОЧНО обратното на Каталуния. В Каталуния испанците са нашественици в каталунска територия, и каталунците просто искат да си ВЪЗВЪРНАТ суверенитета. В Кърджали турците са нашественици. И единственият проблем на българите е, че не се размножаваме достатъчно. Дали твоят сценарий ще се сбъдне (за Кърджали говоря) - не дай си Боже. Но Каталуня и Кърджали са абсолютни противоположности и е абсурдно да се смесват. Жалко, че поради това смесване доста българи не искат да видят реалния проблем на Каталуня.

Територията наричана България някога е била тракийска, след това е била гръцка, после е била турска. Няма такова нещо като "незаграбена" земя. Колко от каталунците са истински каталунци (етнически). Ако не ви харесва Кърджали като пример, вземете всяко от селата в Ломско, където има много хора с влашко самосъзнание, винаги са си живели там и биха били по-щастливи като румънски граждани. В случая е важен принципът и той е, че днес в един свят, в който е станало ясно, че сме по-добре заедно, е безсмислено да се водят подобни полемики. Цялата работа е за власт на една група хора - нова държава, нови президент, парламент, администрация, нови начини да се крадат пари. За това става въпрос. И как точно ще е "независима" Каталуния? Нали Испания ще е първата държава, с която ще правят бизнес? Как очакват други държави с подобен проблем да сътрудничат с тях? Белгия? Сърбия? Румъния? Италия? Всички тези държави имат малки групи изкукуригали хора, които искат да правят градове-държави... и те взели та цъфнали и вързали тези градове-държави. Без помощ от чужбина, без мигранти и без благоволението на големите сили - вързали чушки.

к'во Кърджали, к'ви пет лева? Малко по-далеч от носа си можеш ли да гледаш? Кърджали е българско и българско ще си остане. Каталуня е била заграбена от испанците и ще се върне на каталунците. Точка.

Браво на един здравомислещ човек ! И на писачите горе мога да ви дам турският аргумент - то и Кърджали и Търговище, та дори и цяла България са били турски някога ! Не ви ли стигат тези простотии, та трябва да вярвате на пропаганда, която не ви влиза в работата ! Това е един експеримент да се види дали служат шантажите на една парламентарна групичка, която няма мнозинство дори и да издаде един нормален декрет !

живееш в Каталуня. Пич, ако изобщо се намираш в Каталуня, най-вероятно се движиш в някакъв много тесен кръг на емигранти от Испания. С каталунци надали си се сближавал. И надали си си подавал носа извън Барселона, щом да говориш за шантажи и пропаганда. И сравняваш Каталуня с Кърджали... Нелепо е.

косово крим каталуня !!!!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А отделете се, бе, отделете се...да дойдем и да ви начупим кухите кратуни...като нямате спирачки, ние ще ви ги сложим...

Да тръгнат на такава стъпка явно в Барселона са намерили отговор на най-важния въпрос: В кое футболно първенство ще играе Барса след като Каталуня обяви независимост?

Ще си направят своя лига с пет отбора, която ще чака да бъде приета в УЕФА и ФИФА. В която Лудогорец ще е шамион, защото само в такава може нещо да измъкне с дузпи всеки мач.

Правилата на демокрацията не само позволяват,ами и поощряват такива процеси -поне досега!Разпадна се СССР,разпадна се Югославия,разпадна се Чехословакия,разпаднаха и част от Сърбия/Косово/,сега е ред и на други държави и съюзи!За едни може ,а за други не може!Айде де!

Всички империи (като Испания) и измислени държави рано или късно се разпадат. Каталуня и Паис Баско са последните колонии на Испания, които тя ще загуби.

Мариано, тичкай при Прасенко в Покрайната за обмяна на опит!! Е, виж от Донбас остана само кюмура!?

Имаше и нещо като новорусия ама му таковаха майката!!!!

Че си комплексар, верно си е! Ама защо го демонстрираш така глупаво откровенно? А колкото до Новоросията, това е название на област, а отделните републики - Донецка и Луганска си живеят вече свой живот и даже хунтятата от куев, даже в своите предавания по разните предавания по телевизиите си точно така си ги наричат, Донецка и Луганска републики. Така че иди се снимай, или по-добре иди на доктор!!!

НЯМА ДА СЕ ОТДЕЛЯТ! Никой няма да им позволи това! Та нали ще попречи на новия световен ред, дето го обещаха още 1999г.

Е как НЯМА? Нали уж демокрация евротам намкваси свободия до усерия, всеки прай квот иска!!! Па ти НЯМА....

Блядка, ти пак изпълзя от савецкото бунище.

Една глупава общност се подвежда от алчност и не вижда как ще стане територия на мафията, където такива като тези у нас ще ги превърнат в цървула, отново като нас. Ходете в Барса разкажете им какво ги чака и бегайте, че явно са прости.

Гума, добре, че си ти, че каталунците да разберат къде е истината. Ще им предам твоето предупреждение. Благодаря ти.

Търпи робе!

Гумиран, главата ти откъде е гумирана - отвън или отвътре? Падни на нея и ако не те заболи веднага - значи е отвън!? Шиши

Сигурно ти е гот да си беден червен и сдухан! Търпи робе! Чакай за свобода и карай другите да се сдухват в бедност като теб!

Този Рахой много-много да не приказва, защото могат да долетят американските бомбардировачи и да помогнат на Каталуния за отделянетой и за установяване на демокрация.

Американските бомбардировачи се намират от много отдавна в Испания, на юг от Каталуня и не ми изглежда много да са се притеснили по въпроса.

И преди Хитлер и сега националният химн на Германия е Дойчланд Дойчлан юбел алес.

ще цъфнат като се отделят, но всъщност ЕС по- лесно ще се интегрира в една държава през регионите отколкото през държавите... всяко зло за добро

Парламентът на бг-то прие пътна карта за независимост.... Парламентът на видинското царство прие пътна карта за независимост...

"Премиерът на Испания оспорва резолюцията в съда." 'Ма как тъй, нЕма ли да прати зелени човечета с танкове да му пазят малцинството ?!

Ъм ей тъй не ви щът ората европедрогейскиье ценности.. Искат си свой!!!

БългАриец

Ти я се озърни за варианти, че чувам 'Роснефть' щял да заема 10 млд. от. . . хокейния ЦСКА ! Рублите свършват, братушка-а ;-)

Първа,за кой ли,път?!...

гт

Имам един приятел, та на времето казваше: от днес отказах цигарите и направих първата крачка - спрях да си купувам. Я почерпи по една по случая. :-)

Моля това да не се приема сериозно по темата, просто си спомних с усмивка.

Друго е защото Кърджали е една от 30-те области на България. Населена е с български граждани и никога не е била самостоятелна държава. Каталуния е не само област - има такава етническа група със свой език. Не съм чувал за кърджалийски език, така че аналогията е никаква.

"Етническата група", както я наричаш, е КОРЕННОТО население.

Няма ли някой живеещ в Испания да сподели какво мислят испанците за това ?

И правилният въпрос е какво мислят по въпроса КАТАЛУНЦИТЕ (които са населявали тази територия преди Каталуня да премине към испания чрез династичен брак и последващо заробване и мачкане).

А колко от каталунците са реално каталунци?! Това да базираш тезата си на факт, че преди еди си колко години някакви хора населявали нещо, по тази логика може българите да отидат и да искат да са суверен на части от Русия, защото прабългарите са дошли от териториите около Волга. Глупости на търкалаци.

Половината мислят, че е добре, другата половина - не. Но в Каталуня мафията се нарича някогашната управляваща партия, която в продължение на 25 години не позволяваше да се учи на испански т.е. кастеяно, а само на каталунски в училищата. Докато Франко ги мачкаше тях, след това, новите национал-капиталисти започнаха да крадат и за да го замаскират викаха много силно срещу Испания. А сега се народиха едни по-малки, които хем са бедни щото още не са крали, хем си вярват. И всички заедно са под 50 процента, но пък имат мнозинство в Парламента ! Защото така им позволява кирливата изборна система ! Купува се телевизия, продават се на индийци, пакистанци и други съмнителни елементи, основни парчета от бизнеса в Каталуня, харчат се стотици милиони за пропаганда. Пък на тези, които все още имат два пръста чело, в повечето случаи каталонци по рождение, им се устройват шайки като в Южна Германия от 30 г. на миналия век ! И през това време, централното правителство си играе на правосъдни сериали ....

Половината от кои? Каталуня е пълна с имигранти (заселници) от Испания, как искаш да мислят тези испанци? Вероятно живееш в Санта Колома или Льобрегат, където именно е пълно с испанци. Ходил ли си, колко пъти и къде в Каталуня и видял ли си в коя страна се намираш и хора от каква националност я населяват? Естествено, че ще се говори на каталунски! Няма да се говори на езика на империята, я! Разсъжденията ти за корумпираните политици (те са навсякъде във всяка страна) изместват основния въпрос за националната идентичност. Тук именно се губят повечето философстващи от икономическа или "конспиративна" гледна точка. Поздрави от Жирона.

ще приема ли мигранти!!!

Ами ние в Кърджалийски окръг кога ще се отделяме.

За Анадола ли си тръгнал? Хващай автобуса и заминавай - какво ще отделяш.

Ба тръгнал той, за Нанагоре! Ша му са изрине дрипника};-)))

На 36-та дата, шестък, в кой да е 16-ти месец между 3066-та и 4066-та година /по европейското летоброене/

Когато Турция върне териториите до Босфора на България и Гърция и даде такива на кюрдите. Освен това сигурно кръвно тези в Кърджали са повече българи, но са им промили мозъците. Сигурно в Турция е проведен по успешен възродителен процес от тук. Там трябваше да има българи.

A така, разцепление му е майката. Разделяй и владей. Презокеанския голям брат ще помогне за разцеплението.

На Испания и идват в повече крайните комунисти и фашисти.

Появят ли се крайнолеви, националисти и подобни малоумници...Конят отива у ряката..Случвало се и на много по-цивилизовани народи..Ще видят те, кон боб яде ли, каталунец трева пасе ли

Ти, орс, ако мислиш, че каталунските националисти приличат на неандерталци (както в една балканска държава), много грешиш.

Абе, те и германците не са неандерталци, ама един психар с лозунг ''Германия над всичко'', такава попара им надроби.....Затова казвам, че и много развити народи правят тежки грешки..

Значи за Каталуния може, а за Донбас не може?!

Шило

Няма да се отделят. Бас хващам.

Не става въпрос дали ще се отделят или не. Въпросът е принципен - на едните е ДАДЕНА възможността да ПРОБВАТ, а на другите е ЗАБРАНЕНО ... На това му се вика - двойни стандарти.

Няма да им РАЗРЕШАТ защото нмикой управляващ не желае да си изпусне парата от някоя област благодарение на която раздава на други дебилни области

До некакво шиле!Аре да фанем с тебе бас ама реален а не виртуален бре!!!Такива въздухари са ми пределно ясни бре!!!Бас бил хващал-ха ха ха ха!!!Буууухахаха!!!За твое сведение шиле Каталуня отдавна се е отделила от Еспаня де факто бре!!!А на 01 01 2017 година се отделя и ДЕ ЮРЕ бре,шиле врътоглаво бре!!!

Къде сравняваш град в България с област която е била отделна страна някога. Кърджали е град в България а това че повечето останали там са помаци по етнос но българи по националност не прави Кърджали отделна държава

Друго е, разбира се. Каталунците ВИНАГИ са били тук и в Каталуня испанците са нашественици и окупатори. В Кърджали е точно обратното - турците са окупатори. Сега по-ясно ли е?

Шило

А не ги оплаквайте. Те си знаят.

между комунисти и фашисти няма почти никаква разлика , те са лумпени . Жалко за Испания .

преди години разликата м/у комунисти и фашисти беше само частната собственост....сега такава няма та се препокриха напълно

появят ли се крайно леви комуноиди , нещата зарубяват

крайно ляв, който да е националист трудно се получава.