Репресии няма да накарат каталунците да се чувстват испанци

Причините за днешното отвращение на каталунците от Испания са комплексни, не са само икономически.

Обратно в новината

Коментари - Репресии няма да накарат каталунците да се чувстват испанци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Той и Стоичето си знае! Какъв е до сега балансът от мачовете между ,,Барса,, и , Реал, - ,Атлетико, и работата ще почне да се изяснява Лека -полека. МАДРИД мрази, щото ги лупат като маче у дирек!

начи в днешно време всеки се самообявява за някакъв експерт и си плещи на воля. въпросният политолог мога да го уверя, че няма и елементарни познания относно испания е доста срамно да се изказва публично.

Гърците компрометираха еврото, а испанците демокрацията! Пишман запад е това!

Испанци като нация няма. Това е името на държавата доминирана от кастилците, които са покорили останалите народи влизащи в състава на Испания.

Испанци като нация няма. Това е името на държавата доминирана от кастилците, които са покорили останалите народи влизащи в състава на Испания.

Испанците сигурно са комуняги,та каталунците не могат да ги търпят???

Защо Стоичков пак си изкара червен картон ... 24 ЧАСА 09.10.2017 15:00; Валери Найденов .. ЕТО ЦИТАТ : Кореняците каталунци още помнят и никога няма да забравят онази Испания на Франциско Франко и неговата фашистка диктатура. Както е известно, през 1936 г. Франко оглави военен бунт срещу законната републиканска власт и победи с активната помощ на Хитлер и Мусолини. СССР помогна на републиканците, но незначително. След 3 години кървава гражданска война, в която загинаха над 500 хиляди испанци, войските на Франко превзеха последната републиканска крепост Барселона. И започнаха да избиват нежелателните лица по 4 черни списъка комунисти, анархисти, сепаратисти и активисти на футболния клуб Барселона. Целият клуб мина под ножа, начело със своя президент, Жозеф Сунйол. Сградата с купите бе разрушена. Но самият клуб не бе закрит, а превъзпитан. За целта му назначиха за президент капитана на анти-марксистката дивизия в силите на Франко. След години на един от хълмовете край града бе открит масов гроб с над 4000 избити противници на режима, а сред тях и доста активисти и фенове на Барса.

Интересни факти споменаваш, но ако кореняците каталунци знаят само това, което не са забравили от фашистката диктатура, то те се готвят да се защитават само от отминали вече нападения и някогашни сблъсъци. Очевидна е коренна смяна на стратегията прокарвана и чрез на стеклите с Брюксел миязми и предатели на народите си, известни още сред компетентните политолози като 'европейският политически елит'. Сега акцента сред отдавна подчинените европейски народи не е толкова да се разпалват граждански войни и налагат откровени, явни фашистки диктатури както преди в Западна Европа или сега в Украйна, които след това в стегнат юмрук да насочват населенията им да се избиват едни други във войни за прекрояването границите на политическите карти, а приоритет е да се разрушават границите въобще и да се прекроят демографските карти, при което местното население да се дави не в собствената си кръв както преди, а да бъде разтворено и отмито от вълни чуждоземци, връхлитащи организирано от цял свят и упорито до фанатизъм практикуващи репродуктивен екстремизъм, напълно несъвместим с представите, светогледа и практиките на местните населения.

Твърдението на политолога-експерт, че европейският политически елит не толерира създаването на независима каталунска държава обаче е напълно вярно. Сега. В бъдеще може и да се измени, но сега безспорно е така. Трябват им може би само едно или наколно десетилетия и нарастващата благодарение дейността на Брюксел и Мадрид със стотици, ако не и с хиляди проценти на десетилетие миграция, ислямизация и съответно декаталунизация на Каталуния, може да създаде предпоставки за ревизия на елитните нагласи и благосклонно отношение ала Косово към създаването на държава, вероятно откровено ислямистка, на територията на днешна Каталуния.

Върти го, сучи го, каталунците са си чисти бандеровски фашисти! Даже техният химн по време на гражданската война беше "Бандера росса"!

защо руснаците се отвратиха от путин?

Всички путлеристи, атакисти и нпо-та, можете да се захапете отзад от яд. Испания ще бъде цяла и неделима. ЕС ще го бъде. Умирайте от яд.

така като гледаме и слушаме и четем какво става там, изобщо не се очертава да получат автономия, а точно обратното. така, че путинярите можете да ревете колкото си искате.

Министърката Сорайя Саенс де Сантамариа допусна фатална грешка с решението за побоя над обикновени, НЕвъоръжени хора. Така тя показа грозното лице на Мадрид ПРЕД света и РАДИКАЛИЗИРА докрай каталунците. Всяко ново насилие ще доведе до гражданска война. В Испания това се е случвало вече. А случи ли се пак ЕС ще има огромен, ама наистина ОГРОМЕН проблем!

Факт, ама иначе Стоичков й е виновен.

кому въйгодно?

" Всяка няция, живееща на определена територия може да се самоопредели, без санкция на централната власт". Това е Решението за Косово, взето от съда под натиска на САЩ. Само с решение на парламента Косово се самоопредели. Плюс АОК, създадена от тогавашния директор на ЦРУ Джорж Тенет, по баща албанец Тенети. Плюс война срещу Сърбия, под фалшиви предлози за изклани мюсюлмани. Без никаква криминална експертиза. Агресорите просто си измислиха новият Райхстаг. Справка: Химическото оръжие на Садам ???.България даде коридор срещу Сърбия, за разлика от Турция и Гърция. България една от първите призна джихадисткото Косово и така предаде отново българите в Македония на тормоз и ликвидация. С посоченото решение западът отвори кутията на Пандора. Против беше само Русия. Сега глобалните терористи квичат като заклани прасета срещу Крим и Каталуния, но само ще квичат

Изгодно е на каталунците, които са 41% от икономиката на Испания. Няма да хранят повече арабските цигани от Южните области, от които не става нищо, поради 700 годишното арабско робство. Същото касае и нас българите.

Каталонците са си испанци, от които 43% не са добре с главата. Почти цялата им сепаратистка върхушка е уличена в милионни кражби и мошеничества. И най главните като Хорди Пухол и след него Артур Мас са разследвани. Обявяването на независимост е начин за тях да се измъкнат от правосъдието и да крадат още повече.

Испанци са, колкото ти си българин. Прочети повече бе селски цървуланино

е няма да стане на путлеровата.

Още повече, че статията е неточна: "правото на каталунците да използват свободно каталунския език," - това право вервайте ми го ИМАТ 100%, детски градини, училища, университет, каталан е 100% ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН и първи език, втори е испанския. Всеки бг, който живее в Каталуня знае, че репресиите са от страна на каталунците към останалите!!! Има явна дискриминация, всеки испанец и чужденец се страхува за работата си тук. Това трябва да се разбере от ЕС и да се покаже. Фашизмът вече е от тях, те са НАЦИЯ, която превъзхожда всички испански + италианци, португалци и французи, някъде са като германците най-вече, но испанците ги спъвали. Чисти арийски глупости слушаме тук. Няма как широко заселена област от испанци и пълно със смесени бракове и т.н. и Мадрид да не защити гражданите си. Ами да предположим български пограничен район със 40% българи и 60 други, е питам аз ще ги пратим ли в турско да речем ей така по живо по здраво, айде ходете и носете армагани после, ще преместим границата, 40% са по-малко от 60?

Все едно Българин да приеме че е турчин

те испанците са муслита, говорят суахили и пишат йероглифи, крадат децата им и ги покатоличват, колят като възстават, и им насилват жените, даже им строят магистрали, пристанища и бързоскоростни железници, абс. същия проблем имахме с турците навремето, мдаа

Репресиите нема да накарат българите да станат европейци! Репресиите нема да накарат балканците да станат европейци! ----- ЕС требе да да се разтури! евроапата требе да се потопи!

трябва да се натирят при талибаните, далеч от Европа и тогава континентът ще се оправи

Спукано гърне.

Щом е в Испания може , но когато е в Сърбия не може ! Айде нема нужда от такъв ЕС !

Както има невралгични точки в тялото, които превантивно реагират на болестите, така и Каталуня е такъв особен пункт в корпуса на Европа. Отвращението не е само у каталонците, както видяхме по сходен начин реагираха в Холандия, Гърция и Британия. И това, че проеврейските управляващи елити отхвърлят народната воля или правят всичко възможно да я тормозят няма да спре стремежът на народите за нова и по-справедлива и демократична конфигурация в Европа. А иначе Европа е един болезнено зависим от юдеоамериканската политика континент, което е унизително.

Ще трябва пак да смазваме пушките, Венсеремос!

Нашите военни заводи очакват поръчките!

То и у нас има малцинства, които се капсулират и само навън се правят на българи.

не требва да се чустват испанци. само требва да работът и да се подчиняват....армиата към барцелона.

Само ти и Стоичков не се научихте, че не се казва БарЦелона. БарСелона

Статията е пълен бъркоч и отново не дава убедителен отговор на въпроса "защо"? Освен за Франко се говори за някакво неясно отношение на политическият елит в Мадрид, а всъщност автономията е почти пълна. Всеки взе да се упражнява на тема "референдум", а всъщност е дълбоко ненаясно с проблема!

"а всъщност автономията е почти пълна" И ти си "почти умен" за да проумееш статията.

Е, как ще признаят Каталуня, бе. Това са тай-старите колониалисти , целия свят и морета колонизираха и сега някакви си тука под носа им искат да бъдат независими? ? !

и сепаратистките елементи в Каталуния няма да накарат испанците да забравят що е Подемос и кой вее червени знамена със сърп и чук там..

МНОГО ТЕНДЕНЦИОЗНО НАПИСАНО: 1.Защо каталунците - Говори се от името на КОЛКО каталунци, имате ли официялни данни, проценти и т.н.Внушава се - ВСИЧКИ каталунци.А това не е вярно. 2.Се отвратиха - Авторът изказва ЛИЧНИТЕ си чувства , опитва да ги вмени на аудиторията! Ама то каквато ти е държавата , такава ти е и журналистиката...

,,...официални..,,!!!

А Испанския Конституционен съд подрязва каталунците след като е сезиран от Народната партия, която пък от 2004 се ръководи от... Мариано Рахой;)

След осъществения терор над каталунците , испанското правителство да подаде оставка ...Единственият изход е диалог!

Ти гледай за ПОДЕМос в гащите си! ?

Аз ми е много болно кадето Испания потъпква каталонските наций Испания провежда насилствен вазродителен процес като българите с турците имам гаже каталонец много намъчен и тои ми вика знаеш ли вика колко каталонци получиха психически неврози натрапливи мисли и станаха тикажии тоес с тикове заради испанския тирор тои вика че масово каталонците клечът пред психиятрийте защото вика са получили страхови неврози и шизойфни тремоли каталонските маже кадето винаги в историата на Барселона са биле пичови са се превърнали в импотентни чикижии кадето не могат да задоволът и една жена аз отсастрадание се жертвах за него и го ликувах в чаршавите до като успя да дигни самолета за благодарно тои ми даде 29000 долара и вика харчи ги вика с кеф заслужаваш вика да та позлатя от гори до доло

болно когато неграмотници участват в изборите и определят бъдещето на семейството ми.

Кремено, благодарим за задълбочения анализ и на обществената обстановка, както и влиянието й в личен план. Ако можеш да ни осветлиш и за следизборните събития в Германия. Ако можеш, де, за да се ориентираме по лесно. А иначе, къде се изгуби последните години? Нещо изчезна от форума!

Защо каталонците се отвратиха от Испания ? Чакай да позная ! Дали не е заради същото, заради което българите се отвратиха от ЕС ? Лицемерие, двойни стандарти и много, много експлоатация ?

Пълни глупости, каталунците отдавна искат да се отцепят.

Няма никакво отвращение! Всичко това е изкуствено създадено, както в Украина, както в Сирия, Либия, Косово, Бразилия... "Разделяй и владей" е твърде стара препоръка на деструктивните сили. За отделяне от Испания в Каталуния са гласували само 43% от живущите там, при това бланките са били принтирани не в печатница, а на принтери... правете изводи.

Минусчетата не могат да правят изводи, те слушат новините и поглъщат жадно всяка манипулация. Интересно какво ще "мисля", ако могат, минусчетата, ако част от България (там близо до Турция) реши че иска да се отделя. Дали и тогава ще ни говорят за лошата демокрация, която видите ли не дава ... Не, тогава друга песен ще реят и от 10 кладенеца вода ще носят, за да ни обяснят какви са разликите (дето ги няма).

много са ти "ако"-тата...

Каталунците се отвратиха от Испания, защото Испания отдана с отврати от Каталуния !

Тук е пълно с разбирачи. Тези всезнайковци, понеже България цъфти и процъфтява са се захванали да оправят Испания и Каталуния, че и баските дори. Дерзайте, разбирачи!

като ще се отделят Хаскю и Кърджали... само да турят бариерата и без това на власт са турскоговорещи и без това там се говори само на турски

сбъркан ли си или така си се родил...!!! турците кога доидоха бе ,,алан-кои,,...!!! там говорят според теб само турски а според мен във всичките ни градове рядко ще чуеш ,,правилен,, български...само селски диалект с ,,чалга,, ноти в него...!!!

Kalin

Забравя най важното че такива действия на Испания могат да доведат до създаване на нещо като това в Ирландия или при баските.В Испания това не е нещо ново.

Ако референдумът в Каталуния се беше провел по правилата на истинската , а не на западната демокрация, ако не бяха затворени над 300 секции за гласуване , ако мадридската полиция не спираше достъпът на избирателите до секциите за гласуване и не изземваше бюлетините,ако не беше пролята кръвта на стотици хора, чийто единствена вина е , че искат да изразят своето мнение и бяха постигнати същите резултати на референдума, то сега нямаше да има нужда от цяла Испания да се събира "тихо мнозинство" за да протестира срещу сепаратизма. Уви, нещата в Каталуния не се случиха така поради злощастното стечение на две обстоятелства- от една страна действията на неадекватното и уплашено до смърт правителство в Мадрид, начело с Рахой и от друга страна бездействието на най-безличните ръководители от ЕС и ЕК. Не случайно най-напред от Брюксел обявиха, че това е вътрешен проблем на Испания, след това призоваха за диалог между Мадрид и Барселона, а накрая след дълъг размисъл с половин уста осъдиха и насилието по време на референдума. Но всичко вече е извършено, както се казва жребият е хвърлен. Какъвто и да бъде резултатът Испания вече не е същата и никога няма да бъде.

"Тихото мнозинствао" излезе защото видяха че Каталуния ще духа супата. Каквото и да говорим винаги става въпрос за пари. Фирмите масово започнаха да се изнасят от Каталуния. Вече не са най-богатата област на Испания но са с най-голям дълг.

"Тихото Мнозинство" е организирано, финансирано и изпратено Рахой и сие. Фирмите ОБЯВЯВАТ, че ще напуснат, не както се тръби по "верните" медии, че вече са го сторили.

Категорично съм против всякакви деления на територии. То света се превръща в голямо село.. тия решили да се делят. После ще се почне плачкането и помощите от евросъюза.. пак на мой гръб.

Колко дълго, тъпо и отвратително скучно "интервю". Каталонците просто искат да се отделят защото не се чувстват испанци но което е по-лошото те и не искат да се чувстват испанци. Защото примерно американците са збиратък но там даже и резаните искат да станат американци:)

искат да станат (или ще станат) жителите на Тексас, ако се отцепят от САЩ, каквито искания също има?

Където има намесени колониални кучета, има и бой.

Правителството на Рахой може да сътвори всякакъв закон и "демократично и законно" да изпрати танковете в Каталуния за опазване демокрацията, конституцията и европейските ценности...!

имат си спецялна гвардиям...

Guardia Civil няма танкове..

Отвратихме се, защото се видяхме с малко пари, и си помислихме, че всичко ни е даденост. P.S. Само дано бизнеса не се изнесе, и не обявим независимост, защото ни летище ще имаме, ни туризъм впослествие :)

Ти не си каталунец, а катунец...

Летището пък кой ще им го вземе ? В Мадрид ли ще си го носи ?

са направили преригистрации в други области. Вместо пристанище в Барселона ще ползват пристанище във Валенсия и... нека да е лят!

Само Сабадел, другите изчакват и обявявят, че ЩЕ напуснат Катралуния, но НЕ са напуснали!