Модели за минималната заплата по света

През последните седмици темата за минималната заплата и механизма на нейното определяне отново излезе на преден план.

Обратно в новината

Коментари - Модели за минималната заплата по света | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Hай правилният модел на минималната заплата в BG-то е, половината от заплатите на министри и депутати!!;)

договаряне между попа и иванчо: работи иванчо нивата е твоя, ама дядо попе, а заплата?? за заплата ще видим "някой ден",.. му отговорил попа!! това е модела в бг-кенефа!!

Ако ни намерят колая и без минимална заплата ще ни оставят гадовете

трябва да прави данъчни облекчения за региони, които се ОБЕЗЛЮДЯВАТ, за да насърчава хората да остават там а не да запрашват към София, Пловдив, Варна или Бургас, които вече се пукат по шевовете от народ, който не спира да бъде подлаган на стрес, замърсяване и обезличаване.

за минималната работна заплата ДА СПРАТ ДА Я ОБЛАГАТ с данък общ доход и така да я намаляват абсурдно!!! Защото 460 лева - 10% не е като 900 лева - 10% ДОД

Българския модел е е особен вид модел.Някакви самозвани организации на работодатели си присвояват правото да говорят от името на т.н.бизнесмени каквито в България няма изобщо.Системата е проста.Работете до гроб заплатите ако ви дадем.Любимата организация НОИ се радва на всеки починал пенсионер тъй като няма да хаби никакви фондове.Идеята е ясна ще работите до дупка и няма да ви плащаме.Няма нощен,извънреден,вреден труд и т.н.Това било лигавене от страна на трудещите се идиоти, които не са откраднали за да си купят фирми с компенсаторки и се именуват бизнесмени.

за БГ е японския модел - според регионите. Няма как да се слага знак на равенство между София и Видин, Пловдив и Видин или Варна и Видин, сравнението е напълно произволно. Но е ОЧЕВАДНА разликата. След като всички пари по европейски проекти отидоха да развиват големите градове, а в малките населени места колкото за една детска площадка, съответно няма икономическа среда за развитие на бизнеса в малките населени места. Как тогава останалите фирми, които се броят на пръстите на двете ръце и които всеки момент ще хлопнат кепенците, може да издържат на постоянното им приравняване по разходи с големите мастодонти и предприятия?! Няма начин , нали?

В България се използва Показния Модел или Моделът на Бай Ганьо във всичко. Показва се нещо, изприказват се хиляди неверни неща и най-накрая феодалите, наречени бизнесмени в България, плащат обидно ниски заплати. Става на въпрос за 90% от случаите. Винаги има изключения.

В БЪЛГАРИЯ НЯМА БИЗНЕСМЕНИ!!!ТУК СЕ ВИХРЯТ САМО КРАДЦИ И СХЕМАДЖИИ!!!

Не стига, че има недостиг на работна ръка ами искат и да намалят минималната работна заплата. Като изчезне и последния свестен работник да не ми ревете господа изедници "работодатели".

Ами нека нашите работодатели да предложат модел такъв които да накара младите да не мислят да напускат а тези които са навън да почнат да се връщат а не да се циганят за мизерната минимална заплата .Не е ли най добре както е в Англия ?седмично заплащане почасова ставка ?

Тук ми направи впечатление едно изречение - В един идеален свят, определянето на работната заплата би било обект единствено на свободно договаряне между работодател и работник. , мисля че това вече е Стар Модел - Робовладелския Строй , без Намеса на Държавата се стига до Робство .

Забравили сте "българският модел"! При него минималната работна заплата се използва за намаляване броя на населението, тоест да умреш или емигрираш по-бързо. Расте постоянно, с най-голям ръст в % в Европа, но винаги остава на по-ниско ниво дори от много пропаднали държави в Южна Америка и Азия.

5лв на час...

всички искаме да сме депутати ама не става ;)

Защо не ползваме закона на ЕС:Минимално не-по малко от 10 Евро на 1 работен час ( при качествено свършена работа).

Дори всички бизнесмени в България да развържат кесиите, 10 евро на час за минимална ставка звучи абсолютно неосъществимо, дори и в далечно бъдеще. Що се онася за качествената работа - работата по презумпция трябва да е качествена. Ако работиш некачествено просто те уволняват, а не ти намаляват възнаграждението.

като за начало 6 лева на час плюс на 6 месеца индексиране спрямо инфлация и ръст на БВП

Пич, за много от услугите (не за месечно заплащане, а за заплащане за на специалист за извършване на дадена работа) 20 лева на час е напълно реално и постижимо заплащане. Помисли си колко плащаш ако извикаш специалист за ВиК, покрив, лепене на плочки, зъболекар, проблем с компютъра, че дори и хамалин за обща работа..

Ако работиш двойни смени, ти дават 700(не 720 например) и ти си гледаш фиша 460 осигуровки а даже си свършил работа за двама. А шефа олеле тука сега 100 лв осигуровки ще си ги делим дай 50 айде лека

Каквито и дъвки да разтягат, промени се правят стъпка след стъпка, а не всичко на куп. Първа стъпка е въвеждане на часова ставка. Ако ми трябва чистачка на кабинета ми да го почисти за 2 часа, защо да и плащам за цял месец. Втора стъпка е плащане всяка седмица. Както аз съм свършил работата навреме, така и работодателя трябва да ми плати навреме. Не направят ли първо тези две стъпки, никакви реформи не правят.

Такова за съжаление е типичното мислене на болшинството български работодатели! Това господа е мислене от 19 век и все още се прилага в болшинството африкански държави и страните от бившия съветски блок. В съвременните цивилизационни страни (към които България за съжаление не попада) е измислен термина "аутсорсинг". Прилага се от недотам надежни работодатели които искат да си намалят разходите. Останалите си назначават персонал за тази работа и ТЯ се нарича "РЪКОВОДИТЕЛ НА ОФИСА" (за разлика от БГ където ползват робовладелската дума "чистачка" а понякога "прискужница"). За съжаление мисля, че сме далече от мисленето съвременния работодател на 21 век!

Не ви знам от кой век е вашето мислене, но познавам една която има собствена счетоводна фирма, има един работник (тя самата) и работи на ШЕСТ места. При нас идваше веднъж в седмицата за ТРИ часа да оправи счетоводството. Естествено че и се плащаше само за свършената работа. Я ми кажете това отговаря ли на вашите представи за "outsourcing"? Мисля че не знаете за какво иде реч!

Outsourcing модерното име на съвременната експлоатация на човешки труд. От гледна точка на работодателя аусорсингът е нещо чудесно изнасяш си половината сървис, сред найразпространените са кол центрове, обработка на документи, IT услуги и др. в друга държава (най-често с далеч по-нисък стандарт на живот от страната, в която си), хората са повече от радостни, че работят за голяма компания, а ти им даваш меко казано жълти стотинки (жълти, разбира се, за теб, не за тях). Сега нека отново видим и други цифри и факти: в София началната заплата на служител, нает в този бранш, варира между 1000 и 1300лв (650 евро), а ситуацията във Варна например е с горен праг 1000лв (500 евро), като стандартът на живот в тези два града не се различава особено. В същото време самите стоки и услуги не се предлагат на нашия пазар, а сред западните потребители, като логично цените на същите стоки и услуги са по западен стандарт. И какво излиза накрая печалба над 100%. Това не напомня ли много на изнасянето на производството на големите корпорации в бедните, азиатски държави, както и първоначалното развитие на аутсорсинга в Индия, където отново хората са принудени да работят над 10 часа дневно за никакви пари?

Ииии какво показва световния опит в определянето на МРЗ ...!?Почти на всякъде МРЗ се определя от професионалния опит и осигурителния /трудов/ стаж..и се договаря със синдикатите -между работник и работодател.!?Прочетете и добре си изяснете моделите в световната практика ..,г-да б.г. капиталисти -експлоататори...!?

Като ключовата дума е "синдикати", каквито тук няма...

Драги журналисте, моля Ви изяжте си дипломата, защото в Норвегия Минимална Работна Заплата СЪЩЕСТВУВА !!!!! Работя там от 15 години ! .... И не приказвайте повече глупости в статииите си .....

За 10 години в ЕС, БВП на страната е скочил 4 пъти. Средната заплата също. Кой ит вас може да се похвали, че заплатата му е скочила 4 пъти?

Ас

Научи граматиката и после се включвай г-н "ас".

Ама пратете ги на г-н Данев. И му кажете, че в много европейски държави не можеш да започнеш работа ако не си член на синдикат. За да няма изненади от работниците всички спорове се решават със синдикатите. Нека да отиде в Ямбол и да види с изключение на чуждите, има ли фирма която да осигурява на реални заплати. Навсякъде е същото. И после - ама 300 лв пенсия. Но работника ако не се съгласи - аут, вземат друг. Жената в София с мъка договори осигуровка на реална заплата и на първия месец я изгониха

ХЕС АД В ХЕС АД , Ямбол всички се осигуряват на реален доход /1300 лв. Средна работна заплата/

Не споменавате Великобритания където заплащането е почасово и доход ПОД 10 000 паунда на година, НЕ СЕ ОБЛАГА С ДАНЪК! не само това, ами ти и доплащат ако имаш деца да храниш...

рядко с толкова много писане се казва толкова малко! когато се пише за пари, драги дираджии, се ползват числа!

Български модел - изцеждат те, но си траеш за грошовете, че ти се натяква как можеш да останеш и без тях. И това през 2017-та година, не Чингиз Хан и Атила!

Най-справедливият вариант е минимлано почасово заплащане по отрасли.

В България не може и не бива да се отива на вариант пряко договаряне между търсещ работа и търсещ работник. Търсещият работа е много по-уязвим от търсещият работник. Това няма да е равностойно договаряне, а договаряне под натиск и принуда. Ако не се съгласи на мизерно заплащане, чака го още по-мизерен живот и глад за него и семейството му. Идете в Северна България и... свободно се договаряйте. Там хората работят за по 300 лева заплати! Пряко договаряне - как ли пък не! Това е мечтата за всеки български пишман-работодател!

Има още един модел, който се прилага в България - Свински модел - "Сития на гладния не вярва".

избирам германския модел точка а не сега като се разболея и банкатА ме осъди защото ще взема болничен на минимлна заплата, абе върнахаме 10 години назад заради операция какво да ви кажа това е булгаристан , ама идват времена в които ще им работът само украинци и тем подобни ние ще сме някъде си кой където свари

тура на германския ти модел, никакви гемании, никакви ебнати по вертикала модели

МРЗ у нас не е нетната. Така, че сегашните 460 лв. не са толкова. 10 % плосък данък, - 12.1 % осигуровки за сметка на работника и те стават на 361 лв. чисти пари. КЕФ.

Добро утро! Има много хора, които не го знаят тва (изключваме тези, които работят за толкова)

Получава се по-малко ако нямаш никакъв трудов стаж ,без нощен труд и извънреден ,вредни ..,порциони .,,премиии...!?