Коментари - 3200 жени с безплатно инвитро през 2011 г. | Днес.dir.bg

3200 жени с безплатно инвитро през 2011 г.

Над 3000 жени през тази година ще могат да се възползват от безплатни процедури по зачеване инвитро. Кандидатките имат право на 3 опита, за всеки от които държавата отпуска до 5 хил. лв.

Обратно в новината

Коментари - 3200 жени с безплатно инвитро през 2011 г. | Днес.dir.bg

Коментари

някои знаели как мога да се запиша.правя опити от 10 години безоспешни

PIPI. Ти ако имаш нужда от трансплантация недай Боже, няма ли да вземеш пари от фонд, много е лесно да се говори. Но като доиде яйцето до Г...И аз плащам данъци мила не само ти..

не е така това са животоспасяващи операции, не мисля че повечето от жените не могат да си позволят да изчакат 1-2 години и сами да си сберат парите.и точно за това ме е яд че има хиляди деца и хора които се нуждаят от спешно лечение а за тях пари няма и се налага да сабираме чрез смс-си *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Пожелавам на всички тези чакащи момичета успех от все сърце.

сори ама мен никои не ме е питал дали искам да се харчи от моите пари за тези инвитро услуги,смятам че една семеина двоика която толкова желае да гледа дете сас сигурност ше успее да ги сабере тези пари писна ми да ни обират а и колко деца се нуждаят от спешно лечение по-добре на тях да се дадат *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

да са ви здрави дечицата

трябва да се ограничи възрастта, защото по статистика риска нараства с възрастта и финансиране само за бедните.....дъртите да си плащат щото пари нема!!!!

Чедо, огледай се, па тогава приказвай. Колко познати имаш? Колко от тях са с този проблем? Направи си сметката да видиш. Може да не е много точно, но процентчето на безплодие няма да ти се види толкова високо.

Ами...от 5 познати семейства 3 имат такива проблеми....за щастие 2 от семействата се оправиха...сравнително лесно...с малко терапия на жените...но едното все още има ядове...говоря за набори от 82 до 86...имам чувството, че там има много проблемни... а от моето поколение 10 години назад... само да сме го помислили и сме заченали :-)....нямам познати които да нямат деца...

До Дядо Поп от 30.01 Дедо попе...Има една приказка дето моя дядо ми е казвал...Хората едно време са носели потури и са имали мадури....ся носят дънки и имат трънки! Сега сериозно: Малко са. Наистина би било по добре да се увеличат. Единствено имам едно леко притеснение за възрастта на кандидатките...До миналата седмица нямах виждане по въпроса, но видях една колежка бременна ...доста възрастна определено над 45... е стана ми гадно...честно ви казвам... ей така ми стана гадно, повдигна ми се.. определено не е красива гледка...Може да ме оплюете но... Според мен трябва на най младите двойки да се даде предимство...това е моето мнение...

ЕДНА НАИСТИНА ПРЕКРАСНА НОВИНА! ДАНО ГОСПОД ДАРИ ВСЯКО ЕДНО СЕМЕЙСТВО С ДЕТЕНЦЕ, А ЗАЩО НЕ И ДВЕ! БЕЗКРАЙНО СЕ РАДВАМ ЗА ОТПУСНАТИТЕ ПАРИ И ДАНО СЕ ОТПУСКАТ ВСЯКА ГОДИНА!БРАВО!

Ако една жена не може да има деца... си мисля, че просто не трябва да има. Бог си знае. Иначе можете да гледате филма Code 46 - бъдещето какво ще е ако всички сме инвитро - половината сме братовчеди и има сериозни закони срещу кръвосмешението, а и всички са с алергии и какво ли не... изкуственото осеменяване си е изкуствено и няма нищо общо с естествените процеси в природата. Ако искате това - ок - радвайте се!

От ковентара ти лъха неграмотност и некомпетентност. Не разбрах как всички ще са братовчеди. Изобщо дали си на ясно какво означава Инвитро и изобщо за какво кръвосмешение говориш. Има толкова много инфо прочети някой ред и тогава ръси мозък.Ох, извини ме не може да ръсиш нещо което ти липсва.

Mдааа, поне половината от тези пари бихме могли да ги спестим на държавата, ако всеки от нас оправи поне по една жена, на която съпруга е проблемен. Хора не нехайте пред проблема, дайте да се хванвм на работа и да им помогнем.

Вярно е, че простотията върви по хората и няма почивен ден. Ама прос и малоумен вече идва в повече. Аз предлагам - някой да вземе и да опъва твойта жена на всеки кръгъл час, щото ти си зает да оправяш проблема на другите хора. И запомни в живота няма преходни неща и всичко се връща. И казано на по- прост език, защото виждам, че си доста простичък - Който смее да му се навее...

До: До някой Хич не е малка част от българското общество засегната от безплодие. Не си се интересувал затова говориш без да мислиш. Поинтересувай се - много малко хора споделят за проблемите си, но сред тези хора може да са твои роднини, братовчеди, братя, сестри или познати и колеги. Не си мисли че всеки ще започне да се хвали наляво и надясно че не може да има деца. Аз бях в тази категория, и откакто се интересувам от безплодието се учудих колко много хора познавам със същия проблем! Виж, за циганките не знам как е положението. И те са хора, може и сред тях да има такива, но повярвай ми, колко гняв ме обзема когато видя някоя с по две деца да проси за пари и ми пожелава "да са ми живи и здрави децата", които не мога да имам!!!

А кой определя къде ще се извърши?

Обществен проблем е когато обществото е засегнато от това. С какво е засегнато българското общество от безплодието на малка част от него?

Мисля ,4е някои тук не са наясно с това какво е да си нямаш детенце!Това не са капризи и прищявки!Знаете ли през какво трябва да мине всяка една жена с този проблем!По- добре не вземаите отношение по вьпроса за6тото е много болезнено някой които си няма представа за нещата да дава мнение и да обижда безобразно!!

Така трабва да се подкрепят хората, които искат и вярвам ще си отгледат с любов дечицата. Всички злобни и недобронамерени коментари са "особености на българската народопсихология" каквото и да значи това.

До: Безплодието Безплодието, драги/драга, е обществен проблем! Но ти явно си съгласен/съгласна парите ти да отидат по-скоро за СРС-та, отколкото за лечение на безплодието.

Да не би България да е зле поради липса на деца? Или повече деца от ражданите по нормален път ще решат проблемите? Това, че част от обществото има проблем с безплодието, не означава че обществото страда от това.

Най-тъжното е, че тази дискусия се води много отдавна, но някои хора явно не четат какво пишат другите, те си знаят едно и си го пеят, без да мислят, без да съчувстват, само за да осъдят. Да обобщим - очевидно е, че причините за безплодието са доста комплексни и не се свеждат само до аборти и гол кръст, аман бе хора, престанете да повтаряте все това като папагали. Второ, парите ви и без това ще отидат за глупости, по-добре една част да е за нещо хубаво. Трето, някои се изказаха, че парите по-добре да отиват за болни деца. Съгласна съм, нека да има пари за лечение на болни деца, но вас какво ви притеснява, че други ще родят здрави деца ли? Четвърто, наистина трябва да не познаваш радостта от това да родиш дете, за да съдиш така и да се изказваш толкова грубо, една пък моралистка даже предложи само семейните да имат право, що за наглост. И преди да ме оплюете - семейна съм с дете заченато по естествен път

на какво се дължи безплодието. Въпросът е: Безплодието в България обществен проблем ли е или частен, личен? Раждаемостта в България е намаляла, но причината не е безплодието, било то мъжко или женско. Та да обобщим, както казваш ти: Необходимо ли е да се харчат обществени пари за лични проблеми? И това, че се харчат за всякакви други глупости, извинение ли е за да бъдат похарчени още? А това дали си семейна и как ти е заченато детето няма никакво значение. Жена с дете без мъж да не е по-лоша от теб?

Някои хора не можете и да четете даже - казах го това за семейната заради дамата, която критикувам, първо, тоест че не подкрепям мнението за 'семейни' само да имат ин витро процедури, и второ, за да ти кажа, че въпреки че господ ме е дарил с дете по естествен път, не злобея като вас към хората, които искат да направят ин витро

не е обществен проблем в България, а личен. И като такъв не трябва да бъде решаван с обществени пари. И харченето на народни пари за много глупости не може да бъде извинение за да се харчат още повече. А който има желание за детенце да си плати от джобчето и дано има късмет, лошо няма.

Проблема е личен, но всяка личност е част от общество, което ще изчезне, ако не се възпроизвежда... Най-грубо казано.

Дано на вашите деца не им се налага да прибягват до такава помощ! Но господ гледа всичко се връща бъдете сигурни, че казаната лоша дума се връща с много по-голяма сила...

Искрено ти пожелавам този проблем да не се превърне в товй личен. Но в живота всичко се връща рано или късно и се връщат там където най-много ще те заболи, така че плюй си в пазвата. И не си мислете,че хората с репродуктивни проблеми чакат само парите на държавата - до като се стигне до намирането на причината за безплодието всяка свободна стотинка на тези хора и семействата им отива за изследвания и ходене по клиники и прегледи,но какво съм тръгнала да ви обяснявам щом правите такива коментари ми е ясно какви бедни душици сте.

Изумена съм от грубостта , с която се коментира толкова сериозна тема ... Толкова неграмотни хора са писали тук , които нямат елементарна култура , а иначе тръгнали да изказват мнение.Смешни сте!Защо една двойка с проблем/и без значение чии са да не опита да има свое детенце с помощта на напредналата медицина?Защо да не направят необходимото?Колко Фондове има създадени в държавата ни , да не би всеки от нас да има нужда от тях , но ... има хора , които ще се възползват!Нелепо е някой да си мисли , че осигуровките му отивали за точно този Фонд ... Трябва да си малоумник , за да разсъждаваш така.А защо преди да използвате думи като "яловица" и производните и не се замислите дали някой ваш близък няма да изпадне в това положение и него ли така ще осъдите и заклеймите?До кога ще използвате цитати като "безразборни партньори","кариера","аборти" ... ако малко от малко се позаинтересувате ще разберете , че това далеч не е така.Никой не е чакал с години , за да реши че иска дете - голяма част опитват от много време , а други може би са срещнали Човекът по-късно ... Съдби много! Не искам да продължавам , защото мога да пиша с часове по темата. Нека станем по-добри! Нека има повече БЪЛГАРЧЕТА ! УСПЕХ на всички отдадени на каузата и борещи се по един или друг начин България да има повече деца!

който и да било, освен психично и физически недъгавите, да имат деца и да се стремят към това. Но съм твърдо против обществото да плаща за капризите на единици, защото не съществува обществена нужда от деца за да се налага да се пилеят обществени пари. защото ако тръгнем да плащаме всички за желанието на някои "да си имат детенце", защо да не подпомогнем тези, които искат да си имат Поршенце?

моли този каприз да не стане и част от житието на тоето семейство или на някой от близките ти. Само тогава би проумял този проблем. Защо сте толкова егоистични бе хора? И защо си мислите,че точно вашите пари отиват за хората с репродуктивни проблеми. Нима и тези хора не плащат данъци и не внасят социалните и здравните си осигуровки. И не мога да проумея защо всички, които имат деца си мислят, че са застраховани от този проблем-безплодието, молете се да не стане проблем на децата ви.

Не съм правила аборт, не съм водила безразборен полов живот, не съм гонила кариера, не съм ялова (да ви имам и определението). Живях във време на промени, омъжих се късно, съпругът ми има репродуктивен прблем. Не ме интересува политика, статистика, мнението на недорасли или тесногръди хора. И няма да отида тайно при съседа, за да е спокойно обществото и да не го скандализирам, че му харча парите, за да имам дете. И без това парите ни отиват за един куп глупости. Поне нещо хубаво да направи България -да има деца.

Искрено Ви съчувствам. Дано намерите вярното решение. Никак няма да Ви е лесно. Кураж, в името на децата Ви...

Едно време жени не знаеха, как да се спасят от нежелана бременост. А сега не могат да заченат. Истински апокалипсис.

Факт! А вместо да се чудим как да го правим изкуствено защо не се запитаме къде бъркаме в живота си за да е така.... дали именно заради прекалено многото изкуствени неща които употребяваме?

защо мислите, че от злоба пишем,това не е така,просто форума е за различни мненя,,а сега питам:дава ли държвата пари за излекуване на болните деца,знаете какво е да излекуват всяка година по 3000 деца,мислете и варху това.

В момента коментираме безплодието при мъжете и жените.Като не си компетентен отиди в друг форум.

безплодието в България е сериозен обществен проблем? Да не би да сме закъсали за работна ръка? Да не би случайно да се е задала толкова работа, че да няма кой да я свърши?

До: майка на три деца Уважаема "майко на три деца", не искам да те засегна с нещо, но явно ти разбираш от медицина повече и от гинеколозите и от ендокринолозите за да им отправяш такива забележки. Де да беше така лесно - пийте повече йод и всичко ще е окей! Между другото - йодът се дава при нарушена функция на щитовидната жлеза. Репродуктивните функции обаче, и при жената и при мъжа се контролират не от щитовидната жлеза, а от хипофизата! А там нещата са далеч по-сложни. И не само хипофизата участва. Роля има и хипоталамуса, яйчниците, тестисите, всичко това участва в така наречената хипофизо-гонадна ос. Аз не съм лекар, но ти обяснявам всичко това защото съм баща на едно дете родено след ин витро. И слава Богу е живо и здраво и се развива повече от отлично за възрастта си - скоро ще стане на 4 годинки!

това важи ли и за циганките,или няма случай циганка да не ражда,ако е така значи проблема в самите българки,,да мислят варху причините тогава.

БългарКите ли? А знаеш ли колко от тях са напълно здрави, но минават през унизителни и болезнени процедури заради мъжа до тях, да има ТОЙ дете?

похвална инициатива на държавата , една от малкото новини , които с удоволствие следя от самото начало..

Ей, хора, защо толкова злоба има у вас? Чета, чета и се отчайвам, че детето за което се борихме толкова много ще расте в общество пълно с ... такива като вас. Не съм на 40 години - на 29 съм, не съм правила аборти и съм имала трима партньори в живота си. Заради направена операция в детска възраст имам сраствания и не мога да имам деца без Асистирана репродукция. Трябваше да си кажа, че това е естествен отбор ли? Ако на мое място сте вие или вашите деца ще ги успокоите ли с естествения отбор? А какво ще кажете за факта, че половината от бездетните двойки са такива заради мъжкия фактор? Абортите какво общо имат с това? Грам не разбирате, а плюете ли плюете. Давате ли си сметка, че децата заченати чрез АРТ са безкрайно желани и обичани, че ще растат обградени от любов и грижи, ще им бъде осигурено образование. Всяко дете е щастие, всяко дете е доброта, обърнете се към вашите деца и помислете наистина ли плюете по хора, които жадуват да изпитат това, което чувствате вие като родители. На всички пожелавам да сме по-добри, а на тези които се борят, ЖЕЛАЯ ОТ ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ УСПЕХ!

и аз кото майка, много точно казано! да сте живи и здрави и много щастливи с рожбата си! Дай Боже успех на всички хора които жадуват за дете!

ДАЙТЕ ПАРИТЕ КОИТО СА ОТДЕЛЕНИ ЗА ОБУЧЕНИЕ ОТ ТЕЗИ 400МЛН ПОНЕ ПОЛОВИНАТ ТУКА АКО ИСКАМЕ ДА ОСТАНЕ БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ А НЕ НА ЦИГАНИТЕ

Малко са,ако са 30000 поне ,то за 10на години биха биха намалели 200000те бездетни. А и като инвестиция са малко-икономически растеж има когато населението расте!

Г-жа Ана-Мария Борисова е ендокринолог. Сегашният министър на здравеопазването е гинеколог. Нима тези специалисти не знаят, че репродуктивните функции и на жената и на мъжа зависят от ежедневната доза на йода, освен ако не става въпрос за вродена патология на детеродните органи. Защо се изхвърлят толкова много пари, вместо да се обърне внимание на здравословното хранене и решение на въпросите, свързани с дефицита на йод. Неуспешните ин-витро опити също са свързани с дефицита на йод, както и здравето и репродуктивните функции на бъдещите поколения. В СЕМКИТЕ НА ЕДНА ЯБЪЛКА СЕ СЪДЪРЖА ДНЕВНАТА НОРМА НА ЙОД, освен всичките останали значения на този плод за здравето. Някой следи ли как се хранят младите семейства, да не говорим за това, колко отрови са натрупали в организмите си до брака? Нека стане публична статистиката какъв процент от родените ин-витро деца са живи, здрави и без умствени и физически проблеми. Без тази информация и строг контрол е престъпление да се изхвърлят толкова много пари.

Жена,нещо не си в час по темата...

а ако е със хипероактивна щедовидна жлеза??как така ще дaваш йод наред бе жена?

Я обясни циганите как се хранят та нямат репродуктивни проблеми?

Защото сме хора и имаме инстинкти които ни движат през целия ни живот. И винаги са в противоречие със здравия разум. Аз принципно съм за такова отказване, но в момента аз самият съм болен и се нуждая от медицинска помощ. И ето тук здравият ми разум влиза в противоречие с инстинкта ми за самосъхранение. Когато говорим за жени не можещи да имат деца, не става въпрос за самосъхранение на индивида. По-скоро трябва да говорим за самосъхранение на обществото, а то не винаги означава размножаване на всяка цена.

След като става въпрос за ествствен подбор, защо не оставим естествения подбор да реши дали един болен човек ще живее или не, и да се откажем от лекарската помощ? Да се откажем от лекарствата и от медицината въобще?

мисля ,че по-разумно е тези пари да се дадат на осиновителите на деца, нека помислим първо за децата които са вече тук, а не за бъдещи евентуално.

Тук би трябвало да пишат благодарни жени,които са видели светлина в тунела.Защото всеки трябва остави нещо след себе си.А не да си отидеш като "пиле без история"..Не е приятно да четеш обидни квалификаций.Никой няма право да коментира нещо,с което не е запознат.Причината поради която е потърсена такава помощ.Достатъчна е болката,която изпитва семейството...

имаш по въпроса. Не са нужни ни правила, ни контрол. Просто общественото финансиране на бездетните е погрешно и порочно, и не трябва да съществува. Достатъчно способни да раждат има, а който не може да роди и иска дете, да си осинови! Защо трябва да подпомагаме първичните инстинкти за размножение? Или ако ще защитаваме природните инстинкти на човека, защо не защитим първо природните закони? Например естественния подбор? Природата си знае работата, да не се бъркаме там, че достатъчно сме я объркали вече.

Естествен подбор?!- Ми защо пиеш лекарства?

Лекарствата си ги плащам аз, а не карам цялото общество да плаща за моята болест.

Там е работата, че не става въпрос за инстинкт за размножение.Става дума за ЧИСТА ПРОБА ЕГОИЗЪМ И ЗАВИСТ.Защо другите имат-а аз- не!Защо другите могат- а аз - не!Еее-защото това е и Божа работа.Много аборти,ниска сексуална култура- ето затова- някои - НЕ МОГАТ! А като искат да имат- да осиновяват!

Да си платят сами, а не от мойте усигуровки

Пълни глупости! Пред кабинетите със стерилитет има предимно двойки с 10 годишна връзка, образовани хора. Ниска сексуална култура, аборти-търси предимно в гетата, но там явно няма репродуктивни проблеми))

Мисля ,4е някои тук не са наясно с това какво е да си нямаш детенце!Това не са капризи и прищявки!Знаете ли през какво трябва да мине всяка една жена с този проблем!По- добре не вземаите отношение по вьпроса за6тото е много болезнено някой които си няма представа за нещата да дава мнение и да обижда безобразно!!

Неправилен подход,обръщам се специално към теб.Аз съм една от многото с репродуктивни проблеми.Борим се за детенце от 14 години.Подали сме и молба за осиновяване,но вече почти две години не са се обадили.Продължаваме да водим битка и на двата фронта.Изказването ти е много неуместно,ако не можеш да имаш дете-вземи си.Е,хайде пробвай ти тогава,да видиш колко нерви се трошат,за парите няма да говорим.Така че,моля въздържайте се от такива коментари,всеки от нас си знае какво му е струвало в емоционално отношение тази борба.

Защо само 3000, начи 200 000 души чата за инвитро. Следи ли държавата за правилното ползване на парите от този фонд?Има лъ държава въобще или има само партийни интереси?

Поради что си вреш гагата дето не разбираш и само додяваш на свестните хора?

То тоя маргинал е на всяка манджа мирудия..

Забелязвам, че някои коментари просто изчезват. За премахнатите поради съдържание разбирам, въпреки че не съм съгласен. Но има такива които се появяват и после като че ли не ги е имало. В спора се ражда истината, а нали за това пишем тук, за да спорим? Вярно е, има пишещи с лош и невъзпитан език, но те също са част от обществото ни, а нали имаме и свобода на словото и печата? Бъдете по-толерантни, много по-толерантни!

Чеда мои, не се бъркайте в работата на Бог! От такива човешки намеси сме я докарали до тук. Сега искате яловиците да раждат, утре ще искате зелени коне, а после и пари без работа! Не става така.

Деде, понеже пишеш, поне да се беше информирал малко повече по темата за безплодието и ин витро техниката. Едва в 1/3 от случаите проблемът е ''яловицата''. В останалите случаи причината е некачественото семИ. Какво предлагаш - булките да овършеят де що сварят ли? А колко стерилни мъже със здрави съпруги биха гледали осиновено, повтарям - осиновено дете? Та нали вас повече ви бие съчмата да е ваше? Много е удобно да плашите с Божия гняв тези, които са в по-неизгодна позиция спрямо вас в момента и не могат да се защитят.

То тоя дедо да му мисли кат му умре патката кви ще ги говори...

ми дай да измират тогава тези , дето имат туберкулоза . или още по добре - никакви ваксини , да мрат от естествен подбор.

Коментарът ти ме отвращава- грубо определение за жените.

Коментара ми не съдържаше нито една цинична дума и не обижда никого персонално, ако някоя от цензуриращите се е засегнала лично си е неин проблем.Изразих мнение и го защитих достойно. Ако това е в разрес с политиката на сайта се извинявам и ................

Свършиха ли се здравите мъже и жени в България които да раждат деца? Или не са достатъчни за да създадат достатъчно бъдещи безработни? Ако се търсят повече данъкоплатци за в бъдеще, по-добре е да се помисли с какво ще плащат данъците.

Нещо си я закъсал с данъците. И кво ни интересува...

Господа управляващи,това е най-добрата инвестиция за бъдещето на Родината!Етносите,като е известно,не срещат този проблем!И за да не станем малцинство,това е един от кардиналните жалони към БЪДЕЩЕТО!

е в разкриване на нови работни места и повишаване на жизнения стандарт на българите, другото е вятьр и мьгла.

А защо "етносите " не срещат проблеми -замисляш ли се?Циганка и аборт- НЕСЪВМЕСТИМО!!!! е...ДА СИ ПОМИСЛЯТ НАШИТЕ "РАЗКРЕПОСТЕНИ " девойки и младежи-какво си докарват с начина наживот, който са възприели.

Пешо, явно си доста млад щом ги говориш тия.Дано да не ти дойде до главата,защото при половината стерилни двойки причината е в мъжа. Ха сега внимавай как живееш...

Нещо за стрес чувал ли си? От какво е стресиран циганина, да издържа българи ли?

Радвам се на това че се дава шанс,но бъдещи майки ,внимавайте в избора на Лекар,защото в БГ е пълно с Маджун.

45 милиона за яловици, 400 милиона за безработни! Доста парици, които ако се вложат за създаване на работни места може и да свършат нещо наистина полезно за страната и народа. А колко ли още се харчат за подобни глупости, но не се съобщават. В същото време родените, здравите и кадърните трябва да си търсят късмета навън. Да сте чували нещо за естествен подбор?

аман от злобни фашисти в тая държава -много зли и прости хора има тук у нас

не използвай термини чието значение не знаеш! Фашизмът няма нищо общо с моята идеология. И защо реши, че съм злобен? Общественният интерес е по-важен от личния защото обществените интереси са споделяни от всички, а личните в повечето случаи противоречат на нечии други лични интереси. Ако някоя жена има голям зор за дете, нека си плати, ако може. Но защо всички останали трябва да плащаме за това? Достатъчно здрави жени има в България за да раждат необходимите ни деца.

Дано не те сполети естествния подбор някъде, че да запееш друга песен отеченофронтовецо общественик, щото той не гони само бездетни. Не гневи Бога с такива думи и не предизвиквай дявола. Лошото е, че наказанието не сполетява такива като тебе, а около тебе.

яловци? какво повече да се коментират брътвежите ти, може ли с такова неуважение да се отнасяш към жените, това да не са ти животни, бе идиот?

Хм....така като те чета, не ще да са много жените, които биха поискали деца от теб (и всичко свързано с това). Верояно съвсем липсват, иначе нямаше да си толкова злобен.

всяка жена която правила аборт през годините с цел да няма тогава деца ,било зареди кариера или друга причина,според мен държавата не трябва да плаща за нея за инвитро.

Правилно, ама коя ще си признае?!

а за всеки мъж изоставил такава жена какво ?децата се правят от двама пък само майките се упрекват -не ви ли е срам

да ги е срам??? чуваш ли се, какъв срам в тия самозабравили се говеда, естествено, че само жената виновна, за всичко е виновна тя, те такива от типа на репликирания,са безгрешни и съвършенни...

защо трябва по три опита по 5000 ,според мен по справедливо да пускат по един път ама не на 3200 жени а на 9600 ,по справедливо е.всичките които нямат деца поне да имат и те шанс.

За това три е добър вариант !

3000 двойки с надежда не е малко. Само дето никой от управляващите се не е замислил, че още в началото на годината има повече от 3000 чакащи и тези пари няма да стигнат до никъде. През годината ще се запишат нови над 3000, които ще останат за следващата година и така се влиза в омагьосан кръг...

всички !! Все пак България е бедна страна - ама много бедна. Нищо не работи , няма производство, няма визия как нещата да тръгнет вече 20 години, само единя алъш вериш / демек търговия/, а от това не се богатее. Няма пари ! Аз се радвам,че за тези 3000 семейства има пари , а тази година като отпаднат тези 3000 , за догодина нови 3000 ще имат шанс. Защото предпобагам,че след като веднъж си се възползвал от този фонд ,втори път не може. Да не бъдем неблагодарни !

Разбирачи сте по всичко.Мого в момента чакат за трети опит по фонда.И това им е последната надежда...

Всичко това защитава лобистките интереси на Щерев! Инвитро процедурите ще се правят най-вече в неговата клиника и ще си напълни гушката. А държавата не я е грижа за болни и изоставени дечица, какво остава за безплодни семейства :-)

Не четеш ли - 17 клиники !! Какво значение има дали са на един човек- важното е опитите да се успешни и да има много бебета !!! Злобарка !

Ти не четеш ли??? Никой не злобее, просто "светва" хората каква е истината. А за Щерев е ясно, че ще намаже най-много, но не само той:-) Затова пише "лобистки интереси", не частен интерес

няма господ да ви помогне, помогнете си сами, отвратителното хранене нивата на стрес са голям прични за увеличаващата се стерилност, и место да се харчат пари за последствията, борете се против причините

Причината за увеличаващата се стерилност е само една - много малкото мозък в главите на повечето девойки - на 13-15 г. започват безразборен секс, аборти; сляпо следват модата - огледайте се и ще ги видите с голи кръстчета на студа; никаква медицинска култура; нелекувани възпаления; хронически венерически болести... Що трябва да плащат всички за простотията им?!

Въобще не е само една причината! Защо все жените обвинявате за стерилитета, след като в 50% от случаите причината е у мъжа. Има и генетични и имунологични причини за стерилитет, а и не всички момичета са с ниска здравна култура. НА ВСИЧКИ БОРЕЩИ СЕ ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ, САМО ИМАЙТЕ ВЯРА!

Коментари - 3200 жени с безплатно инвитро през 2011 г. | Днес.dir.bg

3200 жени с безплатно инвитро през 2011 г.

Над 3000 жени през тази година ще могат да се възползват от безплатни процедури по зачеване инвитро. Кандидатките имат право на 3 опита, за всеки от които държавата отпуска до 5 хил. лв.

Обратно в новината

Коментари - 3200 жени с безплатно инвитро през 2011 г. | Днес.dir.bg

Коментари

някои знаели как мога да се запиша.правя опити от 10 години безоспешни

PIPI. Ти ако имаш нужда от трансплантация недай Боже, няма ли да вземеш пари от фонд, много е лесно да се говори. Но като доиде яйцето до Г...И аз плащам данъци мила не само ти..

не е така това са животоспасяващи операции, не мисля че повечето от жените не могат да си позволят да изчакат 1-2 години и сами да си сберат парите.и точно за това ме е яд че има хиляди деца и хора които се нуждаят от спешно лечение а за тях пари няма и се налага да сабираме чрез смс-си *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Пожелавам на всички тези чакащи момичета успех от все сърце.

сори ама мен никои не ме е питал дали искам да се харчи от моите пари за тези инвитро услуги,смятам че една семеина двоика която толкова желае да гледа дете сас сигурност ше успее да ги сабере тези пари писна ми да ни обират а и колко деца се нуждаят от спешно лечение по-добре на тях да се дадат *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

да са ви здрави дечицата

трябва да се ограничи възрастта, защото по статистика риска нараства с възрастта и финансиране само за бедните.....дъртите да си плащат щото пари нема!!!!

Чедо, огледай се, па тогава приказвай. Колко познати имаш? Колко от тях са с този проблем? Направи си сметката да видиш. Може да не е много точно, но процентчето на безплодие няма да ти се види толкова високо.

Ами...от 5 познати семейства 3 имат такива проблеми....за щастие 2 от семействата се оправиха...сравнително лесно...с малко терапия на жените...но едното все още има ядове...говоря за набори от 82 до 86...имам чувството, че там има много проблемни... а от моето поколение 10 години назад... само да сме го помислили и сме заченали :-)....нямам познати които да нямат деца...

До Дядо Поп от 30.01 Дедо попе...Има една приказка дето моя дядо ми е казвал...Хората едно време са носели потури и са имали мадури....ся носят дънки и имат трънки! Сега сериозно: Малко са. Наистина би било по добре да се увеличат. Единствено имам едно леко притеснение за възрастта на кандидатките...До миналата седмица нямах виждане по въпроса, но видях една колежка бременна ...доста възрастна определено над 45... е стана ми гадно...честно ви казвам... ей така ми стана гадно, повдигна ми се.. определено не е красива гледка...Може да ме оплюете но... Според мен трябва на най младите двойки да се даде предимство...това е моето мнение...

ЕДНА НАИСТИНА ПРЕКРАСНА НОВИНА! ДАНО ГОСПОД ДАРИ ВСЯКО ЕДНО СЕМЕЙСТВО С ДЕТЕНЦЕ, А ЗАЩО НЕ И ДВЕ! БЕЗКРАЙНО СЕ РАДВАМ ЗА ОТПУСНАТИТЕ ПАРИ И ДАНО СЕ ОТПУСКАТ ВСЯКА ГОДИНА!БРАВО!

Ако една жена не може да има деца... си мисля, че просто не трябва да има. Бог си знае. Иначе можете да гледате филма Code 46 - бъдещето какво ще е ако всички сме инвитро - половината сме братовчеди и има сериозни закони срещу кръвосмешението, а и всички са с алергии и какво ли не... изкуственото осеменяване си е изкуствено и няма нищо общо с естествените процеси в природата. Ако искате това - ок - радвайте се!

От ковентара ти лъха неграмотност и некомпетентност. Не разбрах как всички ще са братовчеди. Изобщо дали си на ясно какво означава Инвитро и изобщо за какво кръвосмешение говориш. Има толкова много инфо прочети някой ред и тогава ръси мозък.Ох, извини ме не може да ръсиш нещо което ти липсва.

Mдааа, поне половината от тези пари бихме могли да ги спестим на държавата, ако всеки от нас оправи поне по една жена, на която съпруга е проблемен. Хора не нехайте пред проблема, дайте да се хванвм на работа и да им помогнем.

Вярно е, че простотията върви по хората и няма почивен ден. Ама прос и малоумен вече идва в повече. Аз предлагам - някой да вземе и да опъва твойта жена на всеки кръгъл час, щото ти си зает да оправяш проблема на другите хора. И запомни в живота няма преходни неща и всичко се връща. И казано на по- прост език, защото виждам, че си доста простичък - Който смее да му се навее...

До: До някой Хич не е малка част от българското общество засегната от безплодие. Не си се интересувал затова говориш без да мислиш. Поинтересувай се - много малко хора споделят за проблемите си, но сред тези хора може да са твои роднини, братовчеди, братя, сестри или познати и колеги. Не си мисли че всеки ще започне да се хвали наляво и надясно че не може да има деца. Аз бях в тази категория, и откакто се интересувам от безплодието се учудих колко много хора познавам със същия проблем! Виж, за циганките не знам как е положението. И те са хора, може и сред тях да има такива, но повярвай ми, колко гняв ме обзема когато видя някоя с по две деца да проси за пари и ми пожелава "да са ми живи и здрави децата", които не мога да имам!!!

А кой определя къде ще се извърши?

Обществен проблем е когато обществото е засегнато от това. С какво е засегнато българското общество от безплодието на малка част от него?

Мисля ,4е някои тук не са наясно с това какво е да си нямаш детенце!Това не са капризи и прищявки!Знаете ли през какво трябва да мине всяка една жена с този проблем!По- добре не вземаите отношение по вьпроса за6тото е много болезнено някой които си няма представа за нещата да дава мнение и да обижда безобразно!!

Така трабва да се подкрепят хората, които искат и вярвам ще си отгледат с любов дечицата. Всички злобни и недобронамерени коментари са "особености на българската народопсихология" каквото и да значи това.

До: Безплодието Безплодието, драги/драга, е обществен проблем! Но ти явно си съгласен/съгласна парите ти да отидат по-скоро за СРС-та, отколкото за лечение на безплодието.

Да не би България да е зле поради липса на деца? Или повече деца от ражданите по нормален път ще решат проблемите? Това, че част от обществото има проблем с безплодието, не означава че обществото страда от това.

Най-тъжното е, че тази дискусия се води много отдавна, но някои хора явно не четат какво пишат другите, те си знаят едно и си го пеят, без да мислят, без да съчувстват, само за да осъдят. Да обобщим - очевидно е, че причините за безплодието са доста комплексни и не се свеждат само до аборти и гол кръст, аман бе хора, престанете да повтаряте все това като папагали. Второ, парите ви и без това ще отидат за глупости, по-добре една част да е за нещо хубаво. Трето, някои се изказаха, че парите по-добре да отиват за болни деца. Съгласна съм, нека да има пари за лечение на болни деца, но вас какво ви притеснява, че други ще родят здрави деца ли? Четвърто, наистина трябва да не познаваш радостта от това да родиш дете, за да съдиш така и да се изказваш толкова грубо, една пък моралистка даже предложи само семейните да имат право, що за наглост. И преди да ме оплюете - семейна съм с дете заченато по естествен път

на какво се дължи безплодието. Въпросът е: Безплодието в България обществен проблем ли е или частен, личен? Раждаемостта в България е намаляла, но причината не е безплодието, било то мъжко или женско. Та да обобщим, както казваш ти: Необходимо ли е да се харчат обществени пари за лични проблеми? И това, че се харчат за всякакви други глупости, извинение ли е за да бъдат похарчени още? А това дали си семейна и как ти е заченато детето няма никакво значение. Жена с дете без мъж да не е по-лоша от теб?

Някои хора не можете и да четете даже - казах го това за семейната заради дамата, която критикувам, първо, тоест че не подкрепям мнението за 'семейни' само да имат ин витро процедури, и второ, за да ти кажа, че въпреки че господ ме е дарил с дете по естествен път, не злобея като вас към хората, които искат да направят ин витро

не е обществен проблем в България, а личен. И като такъв не трябва да бъде решаван с обществени пари. И харченето на народни пари за много глупости не може да бъде извинение за да се харчат още повече. А който има желание за детенце да си плати от джобчето и дано има късмет, лошо няма.

Проблема е личен, но всяка личност е част от общество, което ще изчезне, ако не се възпроизвежда... Най-грубо казано.

Дано на вашите деца не им се налага да прибягват до такава помощ! Но господ гледа всичко се връща бъдете сигурни, че казаната лоша дума се връща с много по-голяма сила...

Искрено ти пожелавам този проблем да не се превърне в товй личен. Но в живота всичко се връща рано или късно и се връщат там където най-много ще те заболи, така че плюй си в пазвата. И не си мислете,че хората с репродуктивни проблеми чакат само парите на държавата - до като се стигне до намирането на причината за безплодието всяка свободна стотинка на тези хора и семействата им отива за изследвания и ходене по клиники и прегледи,но какво съм тръгнала да ви обяснявам щом правите такива коментари ми е ясно какви бедни душици сте.

Изумена съм от грубостта , с която се коментира толкова сериозна тема ... Толкова неграмотни хора са писали тук , които нямат елементарна култура , а иначе тръгнали да изказват мнение.Смешни сте!Защо една двойка с проблем/и без значение чии са да не опита да има свое детенце с помощта на напредналата медицина?Защо да не направят необходимото?Колко Фондове има създадени в държавата ни , да не би всеки от нас да има нужда от тях , но ... има хора , които ще се възползват!Нелепо е някой да си мисли , че осигуровките му отивали за точно този Фонд ... Трябва да си малоумник , за да разсъждаваш така.А защо преди да използвате думи като "яловица" и производните и не се замислите дали някой ваш близък няма да изпадне в това положение и него ли така ще осъдите и заклеймите?До кога ще използвате цитати като "безразборни партньори","кариера","аборти" ... ако малко от малко се позаинтересувате ще разберете , че това далеч не е така.Никой не е чакал с години , за да реши че иска дете - голяма част опитват от много време , а други може би са срещнали Човекът по-късно ... Съдби много! Не искам да продължавам , защото мога да пиша с часове по темата. Нека станем по-добри! Нека има повече БЪЛГАРЧЕТА ! УСПЕХ на всички отдадени на каузата и борещи се по един или друг начин България да има повече деца!

който и да било, освен психично и физически недъгавите, да имат деца и да се стремят към това. Но съм твърдо против обществото да плаща за капризите на единици, защото не съществува обществена нужда от деца за да се налага да се пилеят обществени пари. защото ако тръгнем да плащаме всички за желанието на някои "да си имат детенце", защо да не подпомогнем тези, които искат да си имат Поршенце?

моли този каприз да не стане и част от житието на тоето семейство или на някой от близките ти. Само тогава би проумял този проблем. Защо сте толкова егоистични бе хора? И защо си мислите,че точно вашите пари отиват за хората с репродуктивни проблеми. Нима и тези хора не плащат данъци и не внасят социалните и здравните си осигуровки. И не мога да проумея защо всички, които имат деца си мислят, че са застраховани от този проблем-безплодието, молете се да не стане проблем на децата ви.

Не съм правила аборт, не съм водила безразборен полов живот, не съм гонила кариера, не съм ялова (да ви имам и определението). Живях във време на промени, омъжих се късно, съпругът ми има репродуктивен прблем. Не ме интересува политика, статистика, мнението на недорасли или тесногръди хора. И няма да отида тайно при съседа, за да е спокойно обществото и да не го скандализирам, че му харча парите, за да имам дете. И без това парите ни отиват за един куп глупости. Поне нещо хубаво да направи България -да има деца.

Искрено Ви съчувствам. Дано намерите вярното решение. Никак няма да Ви е лесно. Кураж, в името на децата Ви...

Едно време жени не знаеха, как да се спасят от нежелана бременост. А сега не могат да заченат. Истински апокалипсис.

Факт! А вместо да се чудим как да го правим изкуствено защо не се запитаме къде бъркаме в живота си за да е така.... дали именно заради прекалено многото изкуствени неща които употребяваме?

защо мислите, че от злоба пишем,това не е така,просто форума е за различни мненя,,а сега питам:дава ли държвата пари за излекуване на болните деца,знаете какво е да излекуват всяка година по 3000 деца,мислете и варху това.

В момента коментираме безплодието при мъжете и жените.Като не си компетентен отиди в друг форум.

безплодието в България е сериозен обществен проблем? Да не би да сме закъсали за работна ръка? Да не би случайно да се е задала толкова работа, че да няма кой да я свърши?

До: майка на три деца Уважаема "майко на три деца", не искам да те засегна с нещо, но явно ти разбираш от медицина повече и от гинеколозите и от ендокринолозите за да им отправяш такива забележки. Де да беше така лесно - пийте повече йод и всичко ще е окей! Между другото - йодът се дава при нарушена функция на щитовидната жлеза. Репродуктивните функции обаче, и при жената и при мъжа се контролират не от щитовидната жлеза, а от хипофизата! А там нещата са далеч по-сложни. И не само хипофизата участва. Роля има и хипоталамуса, яйчниците, тестисите, всичко това участва в така наречената хипофизо-гонадна ос. Аз не съм лекар, но ти обяснявам всичко това защото съм баща на едно дете родено след ин витро. И слава Богу е живо и здраво и се развива повече от отлично за възрастта си - скоро ще стане на 4 годинки!

това важи ли и за циганките,или няма случай циганка да не ражда,ако е така значи проблема в самите българки,,да мислят варху причините тогава.

БългарКите ли? А знаеш ли колко от тях са напълно здрави, но минават през унизителни и болезнени процедури заради мъжа до тях, да има ТОЙ дете?

похвална инициатива на държавата , една от малкото новини , които с удоволствие следя от самото начало..

Ей, хора, защо толкова злоба има у вас? Чета, чета и се отчайвам, че детето за което се борихме толкова много ще расте в общество пълно с ... такива като вас. Не съм на 40 години - на 29 съм, не съм правила аборти и съм имала трима партньори в живота си. Заради направена операция в детска възраст имам сраствания и не мога да имам деца без Асистирана репродукция. Трябваше да си кажа, че това е естествен отбор ли? Ако на мое място сте вие или вашите деца ще ги успокоите ли с естествения отбор? А какво ще кажете за факта, че половината от бездетните двойки са такива заради мъжкия фактор? Абортите какво общо имат с това? Грам не разбирате, а плюете ли плюете. Давате ли си сметка, че децата заченати чрез АРТ са безкрайно желани и обичани, че ще растат обградени от любов и грижи, ще им бъде осигурено образование. Всяко дете е щастие, всяко дете е доброта, обърнете се към вашите деца и помислете наистина ли плюете по хора, които жадуват да изпитат това, което чувствате вие като родители. На всички пожелавам да сме по-добри, а на тези които се борят, ЖЕЛАЯ ОТ ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ УСПЕХ!

и аз кото майка, много точно казано! да сте живи и здрави и много щастливи с рожбата си! Дай Боже успех на всички хора които жадуват за дете!

ДАЙТЕ ПАРИТЕ КОИТО СА ОТДЕЛЕНИ ЗА ОБУЧЕНИЕ ОТ ТЕЗИ 400МЛН ПОНЕ ПОЛОВИНАТ ТУКА АКО ИСКАМЕ ДА ОСТАНЕ БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ А НЕ НА ЦИГАНИТЕ

Малко са,ако са 30000 поне ,то за 10на години биха биха намалели 200000те бездетни. А и като инвестиция са малко-икономически растеж има когато населението расте!

Г-жа Ана-Мария Борисова е ендокринолог. Сегашният министър на здравеопазването е гинеколог. Нима тези специалисти не знаят, че репродуктивните функции и на жената и на мъжа зависят от ежедневната доза на йода, освен ако не става въпрос за вродена патология на детеродните органи. Защо се изхвърлят толкова много пари, вместо да се обърне внимание на здравословното хранене и решение на въпросите, свързани с дефицита на йод. Неуспешните ин-витро опити също са свързани с дефицита на йод, както и здравето и репродуктивните функции на бъдещите поколения. В СЕМКИТЕ НА ЕДНА ЯБЪЛКА СЕ СЪДЪРЖА ДНЕВНАТА НОРМА НА ЙОД, освен всичките останали значения на този плод за здравето. Някой следи ли как се хранят младите семейства, да не говорим за това, колко отрови са натрупали в организмите си до брака? Нека стане публична статистиката какъв процент от родените ин-витро деца са живи, здрави и без умствени и физически проблеми. Без тази информация и строг контрол е престъпление да се изхвърлят толкова много пари.

Жена,нещо не си в час по темата...

а ако е със хипероактивна щедовидна жлеза??как така ще дaваш йод наред бе жена?

Я обясни циганите как се хранят та нямат репродуктивни проблеми?

Защото сме хора и имаме инстинкти които ни движат през целия ни живот. И винаги са в противоречие със здравия разум. Аз принципно съм за такова отказване, но в момента аз самият съм болен и се нуждая от медицинска помощ. И ето тук здравият ми разум влиза в противоречие с инстинкта ми за самосъхранение. Когато говорим за жени не можещи да имат деца, не става въпрос за самосъхранение на индивида. По-скоро трябва да говорим за самосъхранение на обществото, а то не винаги означава размножаване на всяка цена.

След като става въпрос за ествствен подбор, защо не оставим естествения подбор да реши дали един болен човек ще живее или не, и да се откажем от лекарската помощ? Да се откажем от лекарствата и от медицината въобще?

мисля ,че по-разумно е тези пари да се дадат на осиновителите на деца, нека помислим първо за децата които са вече тук, а не за бъдещи евентуално.

Тук би трябвало да пишат благодарни жени,които са видели светлина в тунела.Защото всеки трябва остави нещо след себе си.А не да си отидеш като "пиле без история"..Не е приятно да четеш обидни квалификаций.Никой няма право да коментира нещо,с което не е запознат.Причината поради която е потърсена такава помощ.Достатъчна е болката,която изпитва семейството...

имаш по въпроса. Не са нужни ни правила, ни контрол. Просто общественото финансиране на бездетните е погрешно и порочно, и не трябва да съществува. Достатъчно способни да раждат има, а който не може да роди и иска дете, да си осинови! Защо трябва да подпомагаме първичните инстинкти за размножение? Или ако ще защитаваме природните инстинкти на човека, защо не защитим първо природните закони? Например естественния подбор? Природата си знае работата, да не се бъркаме там, че достатъчно сме я объркали вече.

Естествен подбор?!- Ми защо пиеш лекарства?

Лекарствата си ги плащам аз, а не карам цялото общество да плаща за моята болест.

Там е работата, че не става въпрос за инстинкт за размножение.Става дума за ЧИСТА ПРОБА ЕГОИЗЪМ И ЗАВИСТ.Защо другите имат-а аз- не!Защо другите могат- а аз - не!Еее-защото това е и Божа работа.Много аборти,ниска сексуална култура- ето затова- някои - НЕ МОГАТ! А като искат да имат- да осиновяват!

Да си платят сами, а не от мойте усигуровки

Пълни глупости! Пред кабинетите със стерилитет има предимно двойки с 10 годишна връзка, образовани хора. Ниска сексуална култура, аборти-търси предимно в гетата, но там явно няма репродуктивни проблеми))

Мисля ,4е някои тук не са наясно с това какво е да си нямаш детенце!Това не са капризи и прищявки!Знаете ли през какво трябва да мине всяка една жена с този проблем!По- добре не вземаите отношение по вьпроса за6тото е много болезнено някой които си няма представа за нещата да дава мнение и да обижда безобразно!!

Неправилен подход,обръщам се специално към теб.Аз съм една от многото с репродуктивни проблеми.Борим се за детенце от 14 години.Подали сме и молба за осиновяване,но вече почти две години не са се обадили.Продължаваме да водим битка и на двата фронта.Изказването ти е много неуместно,ако не можеш да имаш дете-вземи си.Е,хайде пробвай ти тогава,да видиш колко нерви се трошат,за парите няма да говорим.Така че,моля въздържайте се от такива коментари,всеки от нас си знае какво му е струвало в емоционално отношение тази борба.

Защо само 3000, начи 200 000 души чата за инвитро. Следи ли държавата за правилното ползване на парите от този фонд?Има лъ държава въобще или има само партийни интереси?

Поради что си вреш гагата дето не разбираш и само додяваш на свестните хора?

То тоя маргинал е на всяка манджа мирудия..

Забелязвам, че някои коментари просто изчезват. За премахнатите поради съдържание разбирам, въпреки че не съм съгласен. Но има такива които се появяват и после като че ли не ги е имало. В спора се ражда истината, а нали за това пишем тук, за да спорим? Вярно е, има пишещи с лош и невъзпитан език, но те също са част от обществото ни, а нали имаме и свобода на словото и печата? Бъдете по-толерантни, много по-толерантни!

Чеда мои, не се бъркайте в работата на Бог! От такива човешки намеси сме я докарали до тук. Сега искате яловиците да раждат, утре ще искате зелени коне, а после и пари без работа! Не става така.

Деде, понеже пишеш, поне да се беше информирал малко повече по темата за безплодието и ин витро техниката. Едва в 1/3 от случаите проблемът е ''яловицата''. В останалите случаи причината е некачественото семИ. Какво предлагаш - булките да овършеят де що сварят ли? А колко стерилни мъже със здрави съпруги биха гледали осиновено, повтарям - осиновено дете? Та нали вас повече ви бие съчмата да е ваше? Много е удобно да плашите с Божия гняв тези, които са в по-неизгодна позиция спрямо вас в момента и не могат да се защитят.

То тоя дедо да му мисли кат му умре патката кви ще ги говори...

ми дай да измират тогава тези , дето имат туберкулоза . или още по добре - никакви ваксини , да мрат от естествен подбор.

Коментарът ти ме отвращава- грубо определение за жените.

Коментара ми не съдържаше нито една цинична дума и не обижда никого персонално, ако някоя от цензуриращите се е засегнала лично си е неин проблем.Изразих мнение и го защитих достойно. Ако това е в разрес с политиката на сайта се извинявам и ................

Свършиха ли се здравите мъже и жени в България които да раждат деца? Или не са достатъчни за да създадат достатъчно бъдещи безработни? Ако се търсят повече данъкоплатци за в бъдеще, по-добре е да се помисли с какво ще плащат данъците.

Нещо си я закъсал с данъците. И кво ни интересува...

Господа управляващи,това е най-добрата инвестиция за бъдещето на Родината!Етносите,като е известно,не срещат този проблем!И за да не станем малцинство,това е един от кардиналните жалони към БЪДЕЩЕТО!

е в разкриване на нови работни места и повишаване на жизнения стандарт на българите, другото е вятьр и мьгла.

А защо "етносите " не срещат проблеми -замисляш ли се?Циганка и аборт- НЕСЪВМЕСТИМО!!!! е...ДА СИ ПОМИСЛЯТ НАШИТЕ "РАЗКРЕПОСТЕНИ " девойки и младежи-какво си докарват с начина наживот, който са възприели.

Пешо, явно си доста млад щом ги говориш тия.Дано да не ти дойде до главата,защото при половината стерилни двойки причината е в мъжа. Ха сега внимавай как живееш...

Нещо за стрес чувал ли си? От какво е стресиран циганина, да издържа българи ли?

Радвам се на това че се дава шанс,но бъдещи майки ,внимавайте в избора на Лекар,защото в БГ е пълно с Маджун.

45 милиона за яловици, 400 милиона за безработни! Доста парици, които ако се вложат за създаване на работни места може и да свършат нещо наистина полезно за страната и народа. А колко ли още се харчат за подобни глупости, но не се съобщават. В същото време родените, здравите и кадърните трябва да си търсят късмета навън. Да сте чували нещо за естествен подбор?

аман от злобни фашисти в тая държава -много зли и прости хора има тук у нас

не използвай термини чието значение не знаеш! Фашизмът няма нищо общо с моята идеология. И защо реши, че съм злобен? Общественният интерес е по-важен от личния защото обществените интереси са споделяни от всички, а личните в повечето случаи противоречат на нечии други лични интереси. Ако някоя жена има голям зор за дете, нека си плати, ако може. Но защо всички останали трябва да плащаме за това? Достатъчно здрави жени има в България за да раждат необходимите ни деца.

Дано не те сполети естествния подбор някъде, че да запееш друга песен отеченофронтовецо общественик, щото той не гони само бездетни. Не гневи Бога с такива думи и не предизвиквай дявола. Лошото е, че наказанието не сполетява такива като тебе, а около тебе.

яловци? какво повече да се коментират брътвежите ти, може ли с такова неуважение да се отнасяш към жените, това да не са ти животни, бе идиот?

Хм....така като те чета, не ще да са много жените, които биха поискали деца от теб (и всичко свързано с това). Верояно съвсем липсват, иначе нямаше да си толкова злобен.

всяка жена която правила аборт през годините с цел да няма тогава деца ,било зареди кариера или друга причина,според мен държавата не трябва да плаща за нея за инвитро.

Правилно, ама коя ще си признае?!

а за всеки мъж изоставил такава жена какво ?децата се правят от двама пък само майките се упрекват -не ви ли е срам

да ги е срам??? чуваш ли се, какъв срам в тия самозабравили се говеда, естествено, че само жената виновна, за всичко е виновна тя, те такива от типа на репликирания,са безгрешни и съвършенни...

защо трябва по три опита по 5000 ,според мен по справедливо да пускат по един път ама не на 3200 жени а на 9600 ,по справедливо е.всичките които нямат деца поне да имат и те шанс.

За това три е добър вариант !

3000 двойки с надежда не е малко. Само дето никой от управляващите се не е замислил, че още в началото на годината има повече от 3000 чакащи и тези пари няма да стигнат до никъде. През годината ще се запишат нови над 3000, които ще останат за следващата година и така се влиза в омагьосан кръг...

всички !! Все пак България е бедна страна - ама много бедна. Нищо не работи , няма производство, няма визия как нещата да тръгнет вече 20 години, само единя алъш вериш / демек търговия/, а от това не се богатее. Няма пари ! Аз се радвам,че за тези 3000 семейства има пари , а тази година като отпаднат тези 3000 , за догодина нови 3000 ще имат шанс. Защото предпобагам,че след като веднъж си се възползвал от този фонд ,втори път не може. Да не бъдем неблагодарни !

Разбирачи сте по всичко.Мого в момента чакат за трети опит по фонда.И това им е последната надежда...

Всичко това защитава лобистките интереси на Щерев! Инвитро процедурите ще се правят най-вече в неговата клиника и ще си напълни гушката. А държавата не я е грижа за болни и изоставени дечица, какво остава за безплодни семейства :-)

Не четеш ли - 17 клиники !! Какво значение има дали са на един човек- важното е опитите да се успешни и да има много бебета !!! Злобарка !

Ти не четеш ли??? Никой не злобее, просто "светва" хората каква е истината. А за Щерев е ясно, че ще намаже най-много, но не само той:-) Затова пише "лобистки интереси", не частен интерес

няма господ да ви помогне, помогнете си сами, отвратителното хранене нивата на стрес са голям прични за увеличаващата се стерилност, и место да се харчат пари за последствията, борете се против причините

Причината за увеличаващата се стерилност е само една - много малкото мозък в главите на повечето девойки - на 13-15 г. започват безразборен секс, аборти; сляпо следват модата - огледайте се и ще ги видите с голи кръстчета на студа; никаква медицинска култура; нелекувани възпаления; хронически венерически болести... Що трябва да плащат всички за простотията им?!

Въобще не е само една причината! Защо все жените обвинявате за стерилитета, след като в 50% от случаите причината е у мъжа. Има и генетични и имунологични причини за стерилитет, а и не всички момичета са с ниска здравна култура. НА ВСИЧКИ БОРЕЩИ СЕ ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ, САМО ИМАЙТЕ ВЯРА!