Булатом: 2 чужди фирми искат ”Белене”, 3 г. нужни за рестарт

Има проявен интерес към проекта АЕЦ "Белене" от двама инвеститори, но за възобновяване на работата по него ще са необходими поне 2-3 г.

Обратно в новината

Коментари - Булатом: 2 чужди фирми искат ”Белене”, 3 г. нужни за рестарт | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е чакайте де. Нали нямаме нужда от повече енергия, Козлодуй бездейства (едва ли не), в района няма кой да купува енергията... и направо няма смисъл. Какви са сега тия заинтересуваните? Или нямането на смисъл е, ако е държавна АЕЦ, а за частна не само ще има интерес и купувачи, ами даже държавата ще подпише договор за 30г гарантиращ изкупуването на цена колкото от ТЕЦ.

От 30 години не сме спирали да наливаме пари в тая дупка и повечето от тях са откраднати. Крайно време е да се сложи край на тая простотия. Купища тунеядци си изкараха живота, лапайки от там.

Господа, една независима суверенна държава никога не би позволила енергетиката и да е в ръцете на чужденци.

Щом "министър" Бъчварова кани ПРЕСТЪПНИЦИ ДА ГИ ЗАСЕЛВА!!! Това каква независимост е? Министър-председател срещу 160 млн. евро заселво ПРЕСТЪПНИЦИ!!!

Независима и соверенна-да, другото е слугинаж......

Очертава се рестартиране на супер корупционният и ограбващ държавата проект Белене!Щом главният обирджия другаря Р.Овч. и тоя Георгиев твърдят,че има ,,инвеститор"

dont hesitate,we just need this AES.

Ха ха, казах ли ви аз преди 7-8 месеца, че EDF ще иска да вземе проекта И ще го вземе... :)))

нищо ново....ние си знаем.....

Novae

С остаряването, човек вижда по-лошо, но повече.

Тази наша АЕЦ"Белене" е като птицата Феникс.

Като феник е, но като се заговори за комисиона.....

Искат го , ама не искат да дават нито рушвети, нито дял на Тиквата- в БГ така не се работи, така чи ще чакат!

Мислителю, ти пишеш така, гаче вече си намерил милиардите! Ами нали дори да намериш някоя банка да ти ги отпусне, то държавата ще трябва да печели от тока, за да обслужва заема!

При липса на пазар на тока и цени, определяни от държавата, би било икономическо самоубийство реализацията на този проект. Освен, разбира се, ако не са договорени съответните свръхвисоки цени, подобно на американските марици.

Фири

При едно КУРАЖЛИЙСКО българско правителство което дава поръчки на фирмите прозрачно и на такива фирми които ще работят а нема само да прибират комисионни и да плащат половината на подизпълнители България може много бързо да построи втора АЕЦ. И може тока за населението да бъде евтин и едновременно с това ще спечели и екологията и даже здравеопазването! От тоя кемурен и дървесен дим мислите ли, че не се дигат белодробните заболявания и то много повече от никотина! А?

Фири

и кво стана са? Ладно е. облачно. Нема слънце. колко ток произвеждат скъпите ЗЕЛЕНИ фотоклетки? ЗЕРО. тука е поне 5 месеца зима или около зима! Не може само с фотоклетки! Са бичат ТЕЦ-ове на КЕМУР! А по села и градове се греят масово пак на КЕМУР и ДЪРВА! Щото немат пари за СКЪП ток.

Фири

Начи мутрат от Ебанкя инвестира държавни пари у асвалт! Това е десно и може нали? А инвестирането в едно ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНО производство било лево? Ако си богаташ и имаш 200 климатика у хотела нема ли да ти е много ПО-ДЕСНО да плащаш 2 пъти по0малко пари за ток? Нема ли да си по-конкурентен?

Решението за строителството или ликвидирането на АЕЦ Белене трябва да се вземе от БСП. Те започнаха този проект, те бяха и инициатори за референдума. Съдбата си знае работата. Радев стана президент. Основният проблем е реализацията на произведената електроенергия. Българският пазар е твърде малък, а балканският е твърде евтин и също е свит. От друга страна, прекратяване на проекта праща реакторите на Бузлуджа. Значи справедливо е БСП да си спечели изборите. Те ще търсят заем и ако някой им отпусне такъв, което е съмнително, те ще почнат да строят Белене и след това ще мислят, къде ще продават електроенергията.

"Основният проблем е реализацията на произведената електроенергия. Българският пазар е твърде малък, а балканският е твърде евтин и също е свит." В спешен порядък тази ценна мисъл да се изпрати на нашите съюзници от НАТО - Турция и Румъния, защото с техните намерения да строят атомни електроцентрали ще си създадат проблеми и икономическа криза първо в своята държава, след това в НАТО и ЕС. Като лоялни съюзници ще се наложи да им помагаме да излязат от подобна на белене ситуация. Най-добре е да се командироват като министри и чиновници нашите гениални политици ликвидирали проекта "Белене"

Не са ли 222,а?!

Това че България е страна членка на ЕС автоматически означава, че е логично френската компания да бъде предпочитана, но, изпълнител на проекта е руски... Американците са силните като геополитически фактор. Какво следав?

Фири

Иначе френската фирма ще ни ползва като едно местообитание и ще изнаса целия ток у Франция. това е възможно вече сме вързани към европейския кабел. Е за кво ние да береме страха да не гръмне а печалбата да оди у Париж? На нбас ни треба ЕВТИН ток за да спре погубването на природата от горене на кемур и дръва! Да спре обирането на българина от пари за ТОК! ПОЛОВИНАТА МИ ЗАПЛАТА ОТИВА ЗА ТОК СЕГА!

Фири

ама не почне ли да строи или почне ли да краде и да дава поеъчките на "напи" мафиотски фирми е те тогава вече трее се обеси на уя на коня на руския цар насред софия!

Фири

Който предложи на следващите избори, че ще строи АЕЦ с държавна инвестиция моменталнио печели моя глас.

По време на първото Бойково правителство се появи един частен инвеститор от САЩ. Мисля, че проверката я извършиха дали журналисти, дали от американското посолство. Адреса на регистрацията в Ню Йорк беше празен. Но откриха кой стои зад въпросната фирма - оказа се собственикът Риск Електроникс. Прочее приятел на ББ. ?!?!

Фири

Предлагам еколозите да идат у некой български град без централно парно! кога нема ветър си е мамата ебало от мирис на кемур! Един държавен АЕЦ с евтин ток ще реши завинаги екологичния проблем от изгорел кемур и дръва!

пише се кюмюр! другото съждение е вярно.

Това, че инвестицията може да е печеливша за френската фирма не означава, че ще е такава и за държавата, ако тя се наеме да строи АЕЦ Белене. Френската фирма, а и която и да е няма да подпише договор, ако сама трябва да реализира продукцията. Ако се стигне до договор, ще има гарантирани количества на изкупуване при гарантирани цени за фиксиран срок. Там сметките са прости и загубата е изключена.

Фири

Атома е по печеливш от асвалта! За асвалт Бокаса дава държавни пари ма за евтин ток не ще! Що не ще? Щото е тъпак! Това е шанс и за българския бизнес! Като я строят български подизпълнители къде ще идат парите бе? А? и после евтин ток като от козлодуй! дое ;ли чужд инвестиТор гледайте АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦОВЕ!

Не е тъпак. Той неговото си го е взел и тези около него също!

Някой нацели десятката. В другите държави филите не са еничари. Примерно, във Франция русофилите никога не биха предали френските интереси.

а американофилите? и не се прави, че ние тук не ядем доматите с колците и следим какво става във францията в първо лице единствено число.

Никога! Френските американофили никога не биха предали френските интереси! Французите са исторически свързани с американците, те са воювали за тяхната независимост и САЩ е тяхна рожба. Въпреки това, те първи въведоха квоти за френско кино, френска музика по ТВ!

Фири

Да конспектирам. ако ще я прави чужденец той ще гони печалба и тока ще е СКЪП КАТО ОТ АМЕРИКАНСКИ ТЕЦ! Такава АЕЦ аз не ща! Ако я направи държавата с купените реактори и парите дадени на български строителни фирми това значи евтин ток и завъртени пари тук в България. Козлодуй доказа, че това е печеливш бизнес! Както се вижда НЯМА БЪЛГАРСКА ЧАСТНА КОМПАНИЯ способна да я построи. Остава държавата! Пари за асвалт може а за атмом не може? Що? Щото тва го решава един тъпак пожарникар от Ебанкя?

Да Държавата лош собственик.Или по скоро некъдърна да взима решения..Реакторите ще бъдат платени и сега можем да ги продадем за жълти стотинки.

Не е некадърна а ограбена от разбойници. И не държавата а ние, защото после ще осигуряваме печалбата на чужда фирма като купуваме тока от нея а не от българска!

Глупости, мантрата на соросоидалните идиоти. Държавата е лош собственик се обяви, за да има приватизация. За кояято се очакваше редовия българин да няма пари. А да дойдат "добрите чичковци" от америка с балите печатана хартия, наречени долари и да изкупят живи активи. След което българите ставаме гости в собствената си страна. Ограмотете се малко, приватизацията е начина за ограбване на държава. И това вече не е тайна и новост като технология. А между другото, необяснимое при такъв лош стопанин, защо при т.нар. комунизъм в България имаше толкова много печеливши предприятия. И това са факти, подкрепени с цифри. Всички те бяха съсипани не при комунизма, а в последвалия капитализъм. Което също е факт неоспорим. Но се търси сметка на времето, нарочено за комунизъм. Логика няма никаква. А само повтаряне като папагали.

С ЧУЖДА ПИТА МАЙЧИН ПОМЕН!!! ПОРЕДНИЯТ ИДИОТИЗЪМ НА ГРОБАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ! БЕЛЕНЕ Е НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!!! Как така от руски"гьол", Белене може да стане суперпечелившо ...частно ...френско предприятие?!! И как така за поредния чужд "инвеститор" ще бъде огромната печалба от евтиния ток на АЕЦ-а, а за българина - зарази и болести от отработеното ядрено гориво, риск от умишлени и неумишлени аварии и ток, чиято цена ще определят пак чуждите хиени?!! На всичкото отгоре "доказали" се с мръсната и скъпа софийска вода!!! Същите тези български "доброжелатели", които чрез машата Кунева закриха 3 и 4 блокове на АЕЦ Козлодуй!!!...Мутрата да си прибира наглите некадърници и да не забравя, че е подал ОСТАВКА!!! БЪЛГАРИЯ Е НЕ ТЯХНА И НЕГОВА, А НА БЪЛГАРИТЕ!!!ВЪН ОТ НЕЯ! ОСТАВКА!

Ами като имам чужд инвеститор, да си вземе оборудването и да си строи централата си у дома. Да си поема рисковете там. Ако е Франция, да си я построи във Франция. Подготвят ни едно мащабно заробване. Всяка държава отчета АЕЦ като стратегическа инвестиция и не си позволява те да бъдат под външен контрол. С АЕЦ, държавата може да бъде изнудвана и шантажирана по всякакъв начин. Рисковете са за местното население. Построили се чужда АЕЦ в България, задължително ще последва: колко са опасни оставащите реактори в АЕЦ Козлодуй и как спешно трябва да се затварят. И това ще стане след спешна намеса на "експертите" на МААЕ. КОито са си чиста лобистка организация. Изпълнител ще е някой местен еничар за пари, я Раданчо, ч Куневица отново. И след като чуждата АЕЦ остане монополист, с цената на тока е ясно какво ще се случи. Може би тройно. Ето това ни подготвят. Местни боклуци-подизпълнители, срещу пари няма проблем да се намерят. Ще ни продадат без проблем. За сравнение - Финландия. Нямат пари за своя АЕЦ. За това пуснаха вътрешен облигационен заем от населението. И ще си построят АЕЦ. А пък с печалбата ще си връщат дълга към населението. И понеже е свое население, може да отуснат и по-висока лихва. И няма да зависят от никакви чужденци. Сигурно защото си нямат местни еничари, или те не са толкова влиятелни. Може би трябва да има съд в аванс, а не да чакаме да се случи обира.

6+!

Фири

Вижте бе -бокаса инвестира държавни пари у асвалт! И ние му се възхищаваме! Държавни пари у атом КАКТО ПОКАЗА И КОЗЛОДУЙ е нещо печелившо и значи евтин ток за народа! Е у асвалт може у атом не може! а колко наши фирми ще получат поръчки и работа? Колко народ строители и т.н. ще се ангажира? Де факто държавата от една страна ще получи обект и то пече;ливш а от друга парите остават ТУКА! Обаче нема управник с МЪДЕ да го напраи тва! Нема! чужденец дират!

Мисля, че скромното ми мнение за строителството на АЕЦ Белене е достатъчно убедително и компетентно. След като една добре развита икономика беше унищожена, проекта за АЕЦ нямаше как да оцелее. И тук невинен управник няма. Алчноста и некомпетентноста им е в основата на всичко. И разбира се предателтвото на националните интереси. Атакист съвсем не значи некомпетентен. Тоя обект няма да го бъде, бъдете сигурни. Ние сме държава със затихващи функции, кой ще дойде да инвестира толкова пари в такава държава. Всичко, което се говори за Белене е кьорфишек.за отвличане на вниманието. Приятен ден.

Абе нали теза централа щяла да е на загуба и нямало къде да продава тока? Или цялата работа до сега беше план да гепат французите печалбата или са страшно глупави, да купуват нещо дето ще ги вкара в дългове! Ама нещо не ми изглеждат франсетата на чак толкова глупави, та да не могат да си направят сметката. По-скоро ние трябва да потърсим сметката от нашите политици!

НЕЦЕНЗУРИРАНА ВЕРСИЯ:)) ТРИ ПРОЕКТА ЗАКОПАХ В ООН-ТО СЕ ИЗСРАХ .... В СЕЛО БЪЛГАРИ В САКАР ЩЕ ИЗДИГНА ТАЛИБАНСКИ ХРАМ ... НА ДОГАН КЮЧЕК ТАНЦУВАМ С ЧЕРНА ПИШКА ДРУГАРУВАМ .... МЕРКЕЛ БАРАМ ЗА БАДЖАКА ГАЛЯ ЮНКЕР ПО ТАШАКА ... С ЕРДОГАН СЕ ЗАПОЗНАХ В ИСТАНБУЛСКИ ГЕЙ ХАМАМ .... АЛ БАГДАДИ МИ Е БРАТ НАТАНЯХУ СВАТАНАК .... АЗ СЪМ ПРОСТИЯ УФЧАР НА ЛОШИЯ МАТРИАЛ :)))

Уестенхаус нали строеше във Филипините.И какво?Борисов да пита Дутерте.Колко им я построиха.На 5 км от вулкан,не е пусната в действие,а са заплатили огромна сума,АЕЦ не работи и поради технически причини.Много страни се отказаха от Уестингхаус.Не поемат отговорност за отработеното гориво.

Фири

Атомна централа е структороопределящ проект и обект на националната сигурност! Ако некой иска евтин ток трее да я построи държавата със 100% държавно участие. ако искате скъп ток и опасност за околната среда от чужд часник- викнете го направете му една свирка и после целия народ ще плаща скъп ток като от американски ТЕЦ! И ще се топли на кемур и дръва оти нема пари за ток! 225 лева за ток съм дал а още не е запукал истинския студ! Тва е от инвеститорите у Марица Изток и зелените енергетици мамаицата им да еба!

Што се не обесите най накрая со туй аец бе????? Баба кат е немало аец как е живела???? М????? А????? И е живела многу убаво по убаво от днескя!!!!

Що така, бе Боже Бойко? Що не взе лицензите на ЕРПтата и не ги изхвърли от България? Що не изхвърли Дънди Прешъс, Аурубис, Медет? Що не изхвърли офшорните костови ТЕЦове, бе майна? Що не изхвърли принципалът на Топлофикация? Що не изрита ФАЩ от 4-те безплатни бази, които ползват у нас, и да си платят 2-та милиарда, които дължат за тези 10 години? Що не изрита Веолия? Що не изрита Българския Хелзински Комитет и останалите соросови метастази, а? Що не нариташ курвите от Козяк 16 - Бъчварова, Митова, Захариева, Ненчева, Плевнелиева, Пръмова, Горанова, Лукарска, Теменушка Калинкова, да не казвам Путкова? Защо не изрита комунистическата гад Свиняна Павлова, Милена Пръмова, Цецка Цачева, Сталинка Георгиева, Бойка Борисова? Бойка ли? Та това си ти! Подавай си оставката и бегом в Централния Софийски Затвор. Колкото повече отлагаш, толкова повече ти се увеличава срокът! Не знаеш ли, че ЛАКОМ ГЪЗ КРЪВ сере, а? Купи си една кирка и се стягай да копаеш уран в урановите мини! За росатомстройекспорт дължиш 160 хиляди евро всеки ден! Приготвил ли си ги от джобните? Да не мислиш, че ние ще ти ги плащаме? С Бъчварова организирайте дневно по 160 мигранта от всеки по 1000 евро, за да поемеш лихвата. Терористите после изпращай в ТЕЦ Марица Изток 1,2 или 3.... Връщай си и 28-те милиарда главници, докато не са станали 40 милиарда с лихвите!! Помисли за душата си, защото скоро не 3 папи, а 10 Господа няма да могат да те спасят!

Ти комунистический чугуний си пусни у къштата паразити та после ги гони да видим кво ке стане!!!! Аман от чугуний комюнистический!!!!!

И руснакът отново ще източва България. Три фалита докараха рашките докато ни бяха окупирали. И живот в средновековието( по техен образ и подобие). Сега са напънали пак да ни върнат в калта.

"Ако трябва днес да купим това оборудване, то ще струва два-три пъти по-скъпо." Нали Тиквун ревеше, че АЕЦ Белене бил скъп и нерентабилен? Сега ще има ли последствия за предателите, който спряха печелившите за България проекти?

Ми като е 3 пъти по-скъпо що никой не иска да го купи на старата цена? Ще го купи 3 пъти по-евтино. Ама нещо няма желащи.

Чаай ся!!!! Печулифши за кой????? За комунягите ил за ората у държаата???? А малце поизясни и кво што???? Штото тъй не мое!!!! Саму да се лае по лунъта!!!!!

ТЕЗИ КОМПАНИИ СА ТОЛКОВА ФРЕНСКИ, КОЛКОТО И КУПУВАЧИТЕ НА ВИВАКОМ И БТК. ТОВА Е ПОРЕДНАТА РУСКО-ДС ВРЪТКА ДА СЕ ТОЧИ БЮДЖЕТА. НО С НОВИЯТ ГУБЕРНАТОР РАДЕВ И ПРЕМИЕР КУРНЕЛИЯ ТОВА СЕ ОЧАКВАШЕ.

Фири

Както каза и арменеца Кеворкян снощи у властимащите нема кураж и за нищо не стават! При купени реактори и динама за кво ви е инвеститор? у кво ше инвестира? бетонни корпуса и малко арматура! ама после че набичи цена на тока ама по 5 на козлодуйската! Като американските ТЕЦ0ове! Как се построи козлодуй бе? Що да не може ДЪРЖАВАТА да построи и Белене?

А ЗА АГЕНТ ДИМИТЪР ОТ 6 ЛИ СТАВА ДУМА. ТОЙ КАКВО ДРУГО МОЖЕ ДА КАЖЕ?

Държавата ни трябва да запази над 50% 0т дяловете на АЕЦ-Белене за да управлява централата. Това е част от националната ни сигурност. Не бива да се дава управлението на външна частна или чужда държавна фирма. Сега е момента да се стартира проекта наново като се започне с поносими суми с хоризонт 2021 г. да се пусне в експлоатация. Руснаците ако са лъгали за готовността на оборудването ще трябва да се озорят и да го завършат и предадът с изпитанията.

КОРУПЦИЯ-това е името на АЕЦ БЕЛЯНЕ.

Борисов убиеца на проекти стана по зле и от поляците , те гласуват и внася против Русия щото им секва кранчето да печелят oт руската газ . Айде сега дайте цифри ако са били руснаци и ако бъдат други . И дано само да не са Американци да не стане както с Мариците - ама са ни големи братя американците бе ...

Всички тези, които работиха за спирането на АЕЦ Белене го правеха под диктата на САЩ. И това се разбра от изтеклите мейли в wikileaks. Понеже тези неща не се говорят от медиите, а само се "споменават" между другото да припомня как Клинтън похвали американския политик докладвал за спирането на АЕЦ Белене под техния натиска с думите "Not a bad work". Всички тези, които предадоха българските интереси, за да защитават американските, един ден ще виснат на бесилото на новия народен съд. А той се задава!

Ооо ще има народен съд и още как. До някъде е добре, щото дори да избягат от България, боклука тук ще намалее. Добре е, че вече има толкова информация, за да се знае кой кой е и какви ги върши. А после ссметката да се плати заедно с лихвите.

Фири

При наличието на готови купени реактори и динама трее инвестира ДЪРЖАВАТА. ако сакате после евтион ток като от козлодуй. ако сакате скъп като от модернизираните от американците ТЕЦо ве ебал съм ви и инвеститорите и инвестициите!

Руските предатели решиха, че са вече на власт и започнаха да подготвят поредния фалит на България. Има фантоми в главите на тези предатели. Руснакът ще унищожи България, както е направил с предишните български държави.

Много е рано да отваряме шампанското. И за КТБ се явиха спасители. Който и да е инвеститор ще очаква да въвзвърне инвестицията си от бъдещите продажби на ток. За целта ще му трябват три параметъра. Количества, които държавата ще гарантира, че ще изкупува, цена, на която ще ги изкупува и срок, за който ще важат тези параметри. Печалбата на АЕЦ Белене за миналата година била малко над 100 милиона. Ако инвестицията е за 5 милиарда, то означава, че тя е 50 годишни козлодуйски печалби. Цената от Белене естествено ще е малко по-висока, следователно годишната печалба ще е малко по-голяма, от друга страна инвестицията трябва да е със срок на възвръщаемост много под 50 години, инвестицията може да надвиши 5 милиарда, така че икономическата обосновка от проекта ми се вижда малко вероятна. С течение на времето много мощности ще излезат, като ТЕЦ-овете, блокове от Козлодуй. Енергетиците трябва да направят енергийния баланс и е въпрос на сметки. Друг проблем е, че на АЕЦ Белене досега не се гледаше като на икономически проект и има голямо недоверие.