Валери Петров е в болница след инсулт

Големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров е приет във Военномедицинска академия в София.

Обратно в новината

Коментари - Валери Петров е в болница след инсулт | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЗАМЪЛЧЕТЕ НЕОБРАЗОВАНИ И НЕГРАМОТНИ КРЕТЕНИ!!!! Един велик българин се бори за живота си!! Замълчете, вие, които дори не знаете кой е Валери Петров!!!Които не сте прочели едно негово стихотворение /всъщност не само негово/превод или разказ!! Които знаете наизус текстовете на Преслава но си нямате понятие кой е!!! Валери Петров!! ПАЗИ ГО ,ГОСПОДИ!!!

Ако Иван Вазов е писател и Лили Иванова певица, защо Валери Петров да не е поет?

Материалната бедност е нищо в сравнение с духовното мъртвило.Четейки написаното от Вас разбирам, че отдавна сте покойник.

ПИСМО, Валери Петров Добрите писма Толкова радост извика писмото с добри новини! Гледам печата на плика и пътя му смятам във дни. Мисля си: значи когато бях вчера така натъжен, листчето с радост богато е вече летяло към мен! Значи така ни се струва понякога черен светът. Хора, недейте тъгува - добрите писма са на път!

Дръж се Валерка!Дръж се, малък рицарю с картонена броня и сърце на истински герой!Ние, които сме чели книгите ти, много те обичаме.

Дано се оправи нашият велик поет.Много здраве му пожелавам и още дълги години живот

Най-великият интелектуалец, преводач и поет на нашето време! Истински ерудит от класа! Голям човек! А не нищожество безпросветно,което не е чувало за Шекспир, като някои от тоя форум.

С венцехваленията, щото така пораждате инфлация на ценностите и принизявате хваления. Ако наистина е толкова велик, не е нужно да го превръщате в свещена крава. Казано е в Св. писание: Не си създавайте идоли. А в случая има и още нещо... Пожелаваме на човека да се оправи и да почерпи лекарите с по един "син етикет".

Хвърчащите хора Те не идат от Космоса, те родени са тук, но сърцата им просто са по-кристални от звук, и виж, ето ги - литват над балкони с пране, над калта, над сгурията в двора и добре, че се срещат единици поне от рода на хвърчащите хора. А ний бутаме някакси и жени ни влекат, а ний пием коняка си в битов някакъв кът и говорим за глупости, важно вирейки нос или с израз на мъдра умора и изобщо - стараем се да не става въпрос за рода на хвърчащите хора. И е верно, че те не са от реалния свят, не се срещат на тениса, нямат собствен 'Фиат'. Но защо ли тогава нещо тук ни боли, щом ги видим да литват в простора - да не би да ни спомнят, че и ний сме били от рода на хвърчащите хора?

Хвърчащите хора ги няма. Убихте ги ти и твойте приятели. Онези, които купиха съвастта ти.

Гениален поет, преводач и най-вече - човек! Интелектуално богатство за България и света!

Доста спорно! Непознат извън кочината стихоплетец. Комунист и човек..... ???? Да не се самозабравяме! Дано се оправи.

Дръж се, "остаряло момченце"! Обичаме те! "Ключето" Снощи късно пред къщи си гарирах колата и ключето от нея изтървах в тъмнината. Тази сутрин излязох да го диря към седем, тротоара пред къщи със учудване гледам - със зъбати листенца цял постлан край москвича и на жълто ключенце от тях всяко прилича! И е доста студено, дим струи от комини, но сред клоните редки небесата са сини, и без сам да усетя, вече влязъл съм в парка и колата далече сред мъглица се мярка, и е жълто и тихо, с оня мирис на есен, такъв влажен и гнил, и приятен, и пресен! И живота си чувствам как е минал през мене в едно бързо шуртене, в едно пъстро въртене. Ах, до люлката детска така близо до гроба - откъде тази завист и защо тази злоба? Трябва друго! - И ето, на полянка открита бледо слънце ме среща и с усмивка ме пита: - Какво още там дириш, остаряло момченце? - Нещо дребно - му казвам. - Едно златно ключенце.

..човек с главно Ч!! Моля се за него!

За мен той е изключителен, различен, способен нежно да улови мига и да го предаде изящно нататък. Не разбирам щом е бил номиниран на Нобелова награда, лоби ли нямаме, та не е удостоен! Помня, че когато полската поетеса Виеслава Шимборска получи наградата, самите поляци се питаха коя е тя и какво е писала. После, разбира се, творчеството и беше популяризирано. В. Петров наистина заслужава, надявам се да доживее този звезден миг. Пожелавам му го от цялото си сърце, пожелавам го на България!!!

Винаги ще си спомням деня, в който случайно попаднах на рецитал на негови стихотворения. Учителката ни по литература ни помоли да отидем на рецитала, който бил спонтанно организиран в гимназията ни от друг учител - приятел на гостуващия актьор. Беше рядко чисто и вдъхновяващо преживяване. Има нещо в стихотворенията на Валери Петров, което по неповторим начин улавя малките, истински и красиви моменти, показва вълшебството в тях и те кара да се усмихнеш с подновена вяра в доброто и красотата на живота. Прекрасен творец с прекрасна, слънчева душа.

Вярно е! Майстор на елементаризма.

Всъщност той пише с огромна, неотдаваща се на другите, ЛЕКОТА. Може би затова направи най-добрите преводи на Шекспир.

ПРОСТИТЕ НЕЩА Колко глупав съм бил, че съм писал само умна щом имал съм мисъл , а щом нямал съм, само когато поне чувство съм имал богато. А вас мислите, чувствата прости, вас неидващи само на гости, а извиращи в мен постоянно, и умиращи в мен непрестанно- като храня се, дишам, пия, вас съставящи мене самия, вас съм смятал за дребни и скромни, недостойни човек да ви помни. Сега тача блестенето скрито, сега виждам как вие, които безрасъдно във времето прежно настрани съм отхвърля небрежно сте се бутали тайно със лакът- Как се прави на умен глупакът И така е човек да подбира сред това дето в него извира, туй което би умно звучало - та това е лъжа поначало. И простете ми старите грешки, мисли прости и чувства човешки - лъх на спирт от полирана маса, дълъг път във вагон втора класа, нежна радост от туй, че сме двама несъзнавана обич към мама, вкус на ябълка, слънце във двора, мисли, чувства на всичките хора. В тези дни ново чувство ме сгрява, нова мисъл ми идва такава. - Да! Добре е, щом хрумне идея, но не е ли по-умно без нея и не е ли по-просто и честно с мисъл стара и чувство известно да си казваш ей тъй, непредвзето, туй което ти казва сърцето

А не сте ли чели сатиричните ми поеми? Как само громях дребните недъзи на социализЪма! И не ме пратиха на село!

То не е само социализъма, я прочети за Пазачите на фара например и гледай държавната администрация.

Дори с болестта си (и недай Боже...) Валери ни учи как да отличаваме добрите от злобните. Благодаря, майсторе!

Не е ли малко странно на тази възраст да ходи на почивка на морето?

Той таман затова е стигнал тази възраст, или както сам пише: "Ибо аз през септемврия се чипуркам в Месемврия".

Ти пък да не си го представи на плажа в жегата. Има и други начини за почивка.

Тя може да бъде и да погледаш как се разбиват вълните в някои скали, да похапнеш прясно уловена и приготвена риба със студена бира и да си припомняш хубави моменти с добри приятели......

Представяш ли си, даже наел водно колело, навлязъл на 2 мили навътре и решил да излиза с плуване.....

какво му е странното - искал, отишъл - да легне в леглото и да чака да мре ли - никои не е забил кол, но и за там ред има

Претоплил си дъжда, човече!А твоят сигурно е и киселинен...

Не се предавай, адаш!!!

Може и да е талантлив. Но в комунизма САМО с талант далеч не се стигаше. А като се знае пък и че е от богоизбран произход, базата за сравнение вече леко се променя. Няма как да го сравниш с обикновен български творец.

Що пък да няма бе, чукча? Валери Петров не е дошъл от луната. Той си е чист български писател, тука роден, тука му е целия род.

Ти май доникъде не си стигнал и не ти е пречил социализЪма, а само ти е дал повод да извиняваш своята посредственост!

Само се моля да има сили да отиде в Израел за лечение, там добре се борят точно с инсулта. И да, Валери Петров е наш съвременник, стиховете му от онова време бяха точно срещу срещу тогавашната система.

Абе, к'во ме интересува тоя старчок, като ме лишиха от спестяванията ми! Само с култура не се живее, трябват и пари! Искров, върни ми парите! Не се крий!

Е, нас пък какво ни интересуват твоите пари? Имал си бол - дал си!

Ха-ха- ха! Абе, без пари такива като теб още щяха да драскат с въглен в пещерите!

Че е велик ще каже всеки, който е чел негово произведение или брилянтен превод. Останалите чукчи-писатели да не се обаждат. За тях В. Петров пише: "Техник ест он малко удаАрен, но притежава език високопарен."

ТИ СИ СИЛЕН!

Колко жалко, че с част от мъдростта и таланта си този велик човек е дарил и някои от пишещите по-долу. Него нито приживе, нито след това би го интересувала оценка на подобни.... същества, но нас би трябвало - оставаме с тях на една планета, а и в една държава за жалост. Явно без Валери Петров основанията да се остава тук ще са още по-малко. Дано ние, останалите, заслужаваме поне малко това, че сме живели част от живота си с него... С обич към необикновения човек...

ей хайде поспри с умилението и дитирамбите. Чак пък велик... то в онова време много се имаха и много се нагласиха за велики. Дал Бог да си жив ще видиш кой обаче е наистина велик след 50 години.

колко си нещастен ! Не си ли чел нищо от Валери Петров, животът ти е минал без красота. Жалко за теб. Той наистина е Велик! Дано оцелее...

Всички кумоняги са "велики".Знаем...знаем.Какво сега и паметник ли да му правим че си е клатил краката цял живот и е "творил"

Комунистите по принцип са долно нещо, но сред тях на времето имаше и МНОГО читави люде, "приели идеята", за да се реализират в това, което могат. ПРОСТО ДРУГ НАЧИН НЯМАШЕ!!!! А кажи ми сега дали едно време, или днес си срещал умен милиционер? Щото ГЕРБ са сбирщина от умни кратуни, които навремето също бяха комунисти, само че от тези дето за нищо друго не ставаха.

Драги редактори, спрете го най-накрая тоя "ценител", "ДАда", "техничар" и какъв ли още не! това нали все пак е форум, а не плювалник!?!

Колега, с такива тъпи пишлемета/ като ДАда/ не се спори по принцип. Ако е пред теб- един в тъпата мутра няма да му навреди на плоския мозък. Понеже се е скрил като мишок във форума- тегли му една здрава- на майка му, на жена му/ако има, щото може и педал да е/, на сестра му и братовчедка му и го остави да си се радва на простотиите, които споделя с нас .

jingiby

Дано Йехова го приеме в Царството небесно без да се мъчи, когато му дойде времето...

Само пълни простаци и илитерати могат да делят изкуството на поета на ляво или дясно. Еех, мерзавци! Не се живее лесно, като си толкова прост, зъл и скодоумен. Поне от уважение към умиращия човек, млъкнете и не цапайте пространството!

да почива в мир и любов

E, все още е жив човекът...

като поет не е особено брлестящ. Лек битовизъм, видима егоцентричност на темите, несложни мисли и още по несложен слог. Но четим. И добър както изглежда преводач, ако Шекспир беше изцяло негов превод. Но с превода се нуждае от още анализ. Като всеки евреин е ляв и не знам като такъв някому да е навредил. Стигна до 94 и ако еврейският Бог не му се съди ще му даде още дни.

Трол, наистина... и то кофти :(

Трол, ама от най-тъпите!

само толкова ли можеш да кажеш.

Бье Сье Пье!

Мдаа, поне не си криеш името.

Голям автор,невероятен хуманист, жив класик!Дано има още дни на земята! Първата ми асоциация беше пиесата "Копче за сън" - колко човечност и обич е събрана в нея... А за някои "антикомунстически"коментатори по-долу мога само да кажа: Наречи го соросоид и не го обиждай повече!

Пичове не знам как началниците ви ше оценят неистовите ви усилия да ме затапите.Ако почнат да ви набиват канчетата, стратегията ви трева да е :трудно е да кажеш на черното бяло.Те обаче сигур ше ви кажат:ако беше лесно нямаше да ви плащаме толко кинти.Така че нема да ви е лесно.Може и да ви поуволнят и да ми се ядосате.Ама аз немам вина

така е - толкова много ти е багажът, че от него не виждаш вината! като я видиш, ще е късно - и багажът няма да ти помогне!

Срамувай се! Към себе си нехаен, ти обич нямаш и към никой друг. Светът е влюбен в твоя лик омаен, но явно ти си чужд към всички тук. Защото, сам със себе си във свада, оказваш се към себе си свиреп и сам подриваш хубавата сграда, която да крепиш е дълг за теб. Послушай ме! Омразата не бива да диша в дом тъй мил и съвършен. Стори и мисълта си милостива като лика ти, от любов към мен пусни свеж прираст, който хубостта ти към бъдните човеци ще препрати!

Дайте за изясним проблема. Човек е в тежко сътояние, което е тъжно. Дотук добре, но не разбирам простотиите, които се пишат тука все едно, че става въпрос за наистина голям човек. Това е стихоплетец и прави това, което може да прави и един 14-15 годишен тинейджър. Така че няма какво да ми го величаете. Признавам си, че си падам малко техничар и се кефя на научните постижения, така че не може да ме впечатли този индивид. От друга страна "благодарение" на този и други като него хиляди българи напуснаха страната, като тази тенденция се засилва. Лицемерите да погледнат децата си и да видят къде учат, къде искат да учат, къде искат да живеят. А това е точно заради такива измекяри като Валерката. Все още е жив така, че няма да си замълча или да пиша лицемерно само добро. Това е положението.

Добре, че мнението на такива като теб не е меродавно. Не само, такива като теб трябва да отминаваме с погнуса, е може и с безразличие.

Наистина гнусно е изказването на техничаря. Дали наистина мисли така, или иска да дразни?

Каква логика извади само...Ами то и Шекспир и Гьоте "само" са си стихоплетствали, но не съм чула някой досега да е подценил таланта им по този повод. И Микеланджело "само" си е рисувал и правил скулптури, и Моцарт "само" музика си е композирал...Геният и талантът имат много измерения. Това, че ти не си способен да оцениш някои от тях си е лично твой проблем.

"Техничарче", ти въобще не можеш да пишеш, така че не се напъвай въобще. Правописът ти куца, не можеш да се изразиш смислено, бос си отвсякъде :(

Като сте техничар или "си падате" такъв - ами не се обаждайте, щом не може да се впечатлите. Защо сърце не трае да се изплещите навсякъде, впечатлен-невпечатлен, разбрал-недоразбрал. Напълно безсмислено изказване, даже ако сте искали само да дразните. То пък едно дразненееееееее...

Не коментирам, само репликирах еднократно по темата. След това се наложи и да коментирам и репликирам многократно.

ДАдьо, то теб освен чалгата и салама, нещо друго може ли да те впечатли? Може би тоалетна с автоматично казанче?

Май се отклонихме от големия въпрос:Е ЛИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА идея-ИДЕЯТА ДА ОТКРАДНЕШ, ИДЕЯТА НА КРАДЦИТЕ.И ако е КАК ДА СЕ ВЪХИЩАВАМЕ НА НЕЙНИТЕ ПРИНОСИТЕЛИ,популяризатори и апологети.Тва е момчета.Просто и ясно.Кво значи тук неква си личност.

ей, недорасляк мисловен! няма как да разбереш, че комунизъм не значи кражба, защото колкото и много да е багажът ти, все още ти е недостатъчен!

Да,да,така е.Знам и ми е кофти

Добре, не значи кражба , НО какво значи? Защо са отнети на хората в България ЛИЧНИТЕ земеделски земи? Това не е ли 'оръжието на труда' , с което те разполагат? И защо кому боклуците са тънели в разкош,да не говорим евреи комута

Господ да му дава сили!

Дада и ценител са един и същ дежурен американски трол. Цинзима и наглостта и злобата на платените американски безродници е толкова голяма, че дори по теми като тази не не оставят спокойно да напишем по нещо. Поведението на машите на Сорос е добре илюстрирано в теми като тази. Те не пропускат никакв случай за да насадят злоба, омраза, разделение. Особено яростно се нахвърлят в поругаването и обиждането и очерването на всичко българско, на всикчко православно. Нито една тема, нито една буква написана в ДИРНИК .БГ не остава неоплюта, неоспамена, неизпоачена от дежуращите денонощно от години платени гьобелсовци на Отворено общество - хан путку, дада, бегеец, ай-си куку 146, иван, ценител, напоследък "пъстър свят". В същност са само двама трима, които се прикриват под различни псевдоними. Безродни боклуци.

И да повтаряш тази глупост до безкрай Не ще постигнеш нищичко с лъжата тъпичък си и за тва си трай да ти не личи, че празна е главата

а ти понеже си с много багаж ги умееш повторенията, нали така?

Боже, и в този тъжен миг, толкова злоба и простотия! Прости им Господи, те не са виновни!

интересно от кога евреите се казват петров и още повече валери

Пише се откога, а не "от кога"!

и двете са правилни

Бързо възстановяване и сили да продължи напред!!!

Да се молим за здравето на този велик българин !

Един от най-големите ни творци, не само в детската литература, но и нежен поет, сатирик, драматург, сценарист... Велик поет и преводач. Ако беше англичанин, щеше да е получил Нобеловата награда със сигурност. А такива като "ценител" (вероятно на миазмите) винаги ги е имало. Те са като пришки, дето те дразнят, но после ги забравяш. Еднодневки. Тях не ги помнят.

Когато говорим за елита на една нация, неизбежно е да пропуснем личности като Валери Петров.Бог да го пази!

комунистите все още ги има. евала

Спокойно, не се удивлявай, винаги ще ги има.

Когато говорим за ТАЛАНТ, не делим хората на комунисти, монархисти, републиканци и пр.

Талант за кво.Да редиш гладко думи или за да предлагаш идеи послания които да правят хората по добри.Да видим резултата от идеите на предложени от писателите в БГ.Един оскотял крадлив народ ....Има ли смисъл да продължавам а.Май нема.Но се пак ви показах че със заучени фрази е тъпо.А тук освен мен сички пишете със заучени фрази.И ми се иска да припомня по повод коментара че съм безродник.Кви думи беха измислили бащите ви:предател,безродник,невъзвращенец за хората дето напускаха БГ.Не си задминал баща си задник

Простият и тъп човек си е прост и тъп при всички обстоятелства!

"Наше село е на баир. От връо се види доло, от доло връо се не види."

Научи Ни на Много Неща ... - Дано Четейки Нашите Послания тук - Ние-Всички Му Помогнем.

Мили приятели (обръщам се към всички с изключение на "ценител" и "ДАда"), радвам се, че ви има, че коментирате неприятната новина с болка и надежда Валери Петров да се възстанови и да продължи да твори. Присъединявам се към вас! Благодаря ви!

---> V !!!

В този на вид малък човек - къде се събра толкова ум и толкова доброта? Вярвам, че ще се оправи.

До колкото знам другаря е почитател на комунистическата идея-ИДЕЯТА ДА ОТКРАДНЕШ,ИДЕЯТА НА КРАДЦИТЕ (декември 1947г-т.н. закон за национализацията).Так че поезия КРАДЕНЕ,КРАДЕНЕ И ХУМАННОСТ(както тук некои го определят) нещо не ми се връзва.

грешиш за същността на комунизма - справка: Христо Ботйов (знаеш ли кой е?)

Пич не дей.Нямаш качествата да водиш тоя разговор.Това не е за сека уста.

Стай, долу ръцете! Не досягай Христо Ботев! Христо Ботев никога нищо общо не е имал с комунизма и с комунягите. А по повод уникалният Нисим Меворах - неговият наивен интелектуален социялизъм няма нищо общо с комунизма, комунизъма, социализъма, и др. такива извращения, на които ние бяхме и сме свидетели, а и голяма част преживяхме.

Стай, долу ръцете! Не досягай Христо Ботев! Христо Ботев никога нищо общо не е имал с комунизма и с комунягите. А по повод уникалният Нисим Меворах - неговият наивен интелектуален социялизъм няма нищо общо с комунизма, комунизъма, социализъма, и др. такива извращения, на които ние бяхме и сме свидетели, а и голяма част преживяхме.

От написаното от теб е видно, че си неграмотен идиот....и по такива хора като взехте да плюете.....нямам думи вече....

Що бе що да съм идиот?Не разбирам. Или грешно съм разбрал че е фен на комунистическата идея.Разбира се че съм неграмотен идиот.Как не съм разбрал до сега.Ама сега вече ше си знам и ше си нтраа.Тва ли искш задник,да си траят хората.Е не става.

Синия скакалец, да се качиш на кръста на Александър Невски и да скочиш от там, да се отърси Земята от отровната си плесен...

Ах тази отровна плесен как ми напомня за некво отърсване.От къде ми е познататази плесен.Прочем кой е плесента

Ти не си ценител, а си тъп като трибуквие. Играеш си с думите, но това не означава, че си кадърен и можещ. Валери Петров, независомо от твоето мнение, както и Смирненски, Вапцаров и доста други ще останат стълбовете в бългаската поезия, а ти си лай,,, не пречиш, ти си нищо.

Ехх,чаках,чаках и дочаках.Да се позовете на Вапцаров.Пичове нали видехте,неговата вяра се сбъдна бе.Той нали за тва мечтаеше .45г СБЪДНАТА ВАПЦАРОВА ВЯРА.И кво,сега в една реклама ни казват че вече сме свободни.Е наистина не казват кво беше при сбъднатата вапцарова вяра,ама ние си знаем колко гот беше при сбъднатата вапцарова мечта

Пише се "Доколкото", а не "До колкото"!

щом така ти харесва,пиши го така.За мен има по интересни неща