Индия изпробва високоефективен космически двигател

Индия изпробва ракетен двигател, позволяващ да се намали 10 пъти цената на космическите полети.

Обратно в новината

Коментари - Индия изпробва високоефективен космически двигател | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А едно време учехме ,че Индия била в 3-тият свят ! Ние като сме в '' 1-вият ( Европейският) '' къде са ни ракетите , нали уж бяхме космическа нация ?!

В Индия, една огромна част от населението не могат да си позволят елементарни хигиенни условия, Вие ми говорите за ракетки и космически нации.

Е га ти изпитанието работил 5 сек. За да има файда турботата в магистралите трябва да работи поне 15 мин. А този параметър хиперзвук направо шашка. Чумким има звук там където има вакум. Има къде къде по-важни параметри.

Нямам думи! По глупост коментарът ти бие дори тези на политическите тролове, а това си е постижение. Сравнението на ракетен двигател с турбото на някои коли по магистралата направо изби рибата! Ех, тези инженери - нищо не разбират! Трябва да им пратим "Гоуфо с турбото", та да видят те как стават нещата.

Симпатизирам на индийците, но в случая няма за какво да се хвалят толкова. Scramjet двигателите са по-ефективна версия на ramjet и (за тия, които говорят, но не обичат да четат) се захранват с кислород от въздуха. Далаверата е, че не се налага да носят окислител, а далаверата от scramjet-а е, че за разлика от другите реактивни двигатели не забавя струята до подзвукови скорости преди запалването. На теория това обещава по-висока ефективна тяга, на практика нещата седят малко по-иначе. Първопроходците на ramjet двигателите са французи и руснаци и са зарязали идеята за масово заместване на други двигатели с такива още преди повече от половин век. Тия двигатели са по-прости от турбо-реактивните, но ефективността им е значително по-ниска, както и зависимостта им от скорост и налягане. Няма защо да говорим, че могат да се ползват само в атмосферата и използването им за извеждане в орбита би изисквало доста специфичен подход, за да са реално ефективни. Аз бих оценил потенциала на технологията до максимум двойно поевтиняване на изстрелвания на малки (до 200 кг.) спътници, но дори това ми се струва преувеличено, а и ще изисква продължително ускорение в достатъчно плътни слоеве на атмосферата, което ще има отражение.

Четох какво пише в интернет. Там са по скромни и пишат не за 10 пъти , а за два пъти. Не се уточнява , но става дума за ниска орбита. Англичаните имат значителни успехи в тези двигатели и търсят финансиране за по мащабни проекти и цената на разработката е много голяма. Но Falcon Heavy , на който до няколко месеца предстои старт извежда 1 кг за 2500 долара , та това е 8 пъти намаление с обикмовенни двигатели, ако постигне многократно използуване , се твърди 30 % намаление , което вече е под 2000 $ за кг. Но индийците имат успехи в извеждането на малки сателити с обикновенни ракети, защото стандартът там е нисък и по - нисък дори от нашия и цените са много конкурентни. Те имат за цел до няколко години да осъществят пилотиран полет около Земята , ако успеят да направят надеждна ракета.

Мдааа... "Тъмна Индия", а? Кожата им може и да е тъмна, но умовете им хич не са...

Браво ! Работливите успяват .

Индия да почне и изтребители да си произвежда че с руските тенекета само се набутва(ВВС на Индия от 1971 година насам е загубила 482 изтребителя МиГ съветско и руско производство поради технически причини. Това е разказал военният министър на Индия Аракапарамбил Куриан Ентъни)

Щерев, може ли да кажеш първото име на индийският министър без да го четеш?

Ще се изпитваме ли сега..ха.ха това от ул Любянка ли го заучи да се отклоняваш от неудобните теми ..ха.ха

Бе те нали индийците щяха да правят хардуера и да разработват софтуера на ПАК-ФА-то?Какво стана?Знае ли някой?

Ти само недей да гледаш колко са загубите на САЩ в мирно време при тренировъчни полети, самолети и хеликоптери, че няма да повярваш.

Процентно са далеч по-ниски от руските. За жертви да не говорим.

Както при автомобилите , така и при изтребителите в 80% за проблемите е виновно зад кормилното устройство

Te щото само от Ф-15 изобщо не се разбиха 123 самолета в САЩ само заради човешка грешка, с над 50 смъртни случая, без да броим техническата неизправност. Отделно Ф-16. Преди да цъкаш минуси, данните ги има на официалния военен сайт на САЩ afsc af mil Пък после (ако приемем, че имаш чак толкова мозък да го намериш това инфо), можеш да цвилиш за съветски изтребители в Индия в тема за индийски ракетен двигател.

Има катастрофи с американски изтребители,но летателните часове са с милиони повече от на която и да е друга държава въоръжена със съветски и руски изтребители!Както и руската,,Буран'' не е катастрофирала защото е летяла само веднъж!А американците загубиха две,но летяха стотици пъти в околоземна орбита и изнесоха кой ги знае колко хиляди тонове товар?!

Щерев как не се случи да бъдеш на един от разбилите се изтребители

Приятелите на слона,почитателите на крави искат май нещо да се мерят с краварите от САЩ и овчарите от Австралия?Няма ли кой да ги осведоми,че най бързи са руските ракети и най еФтиния космодрум е Плисецкия? Има няма къде четири милиарда фалшиви и без златно покритие долари!А пастирите на крави връщат първата степен на примитивните си ракети на н'еква платформа има няма сто квадрата в океана.

Само да не са взели за прототип двигателя на тяхната народна лека кола Тата? И тя е много евтина, но за сметка на комфорта и сигурноста.

Абе как циганите в Индия го могат, а тукашните не?

Не си прав. Същите са. И тук циганите непрекъснато се стремят към намаляване цената на далаверата и лапачката.

Индийците са си изгонили циганите при нас! Умен народ са!

Изгонили са ги отдавна като са казали че от тях нищо не става !!

А ние, щом сме ги приели и ги търпим до момента, смятай колко по-надолу сме.

нямат нищо общо с циганите ... по скоро ние имаме нещо общо с циганетата от колкото те !!! Индийците просто са си Оригинал цигани :) а всички други цигани са копия - ментета или казано ... копие на дадена марка не означава че това в марката :) то може да е копие направено в всяка страна но си остава копие ... хахах

Циганите са били една от най-нишите секти в Индия. Само че западните цигани не са роми и дори се възмущават да ги сравняват с тях. Бяха някакви други почващи със С, но го забравих.