Синодът: Стана грешка, не сме против ин витрото при някои условия

Светият синод на Българската православна църка не е против ин витрото, станало е грешка, това заяви ловчанският митрополит Гавриил след скандалното становище на висшия клир срещу метода за изкуствено зачеване и сурогатното майчинство.

Обратно в новината

Коментари - Синодът: Стана грешка, не сме против ин витрото при някои условия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каквото и да се казва, човешките оправдания нямат стойност. Човек се стреми да оневини и оправдае постъпките си. Нима Бог не е всемогъщ да даде дете на човека-да "отвори утробата"? Кой затваря утробата на жената- ГРЕХЪТ! Но човекът иска да греши и да има деца! и когато не е благословен да стане родител прибягва към "науката", за да се сдобие с потомък. И става една чудесна търговия. А колко е лесно и безплатно дори, ПОКАЯНИЕ, ВЯРА И МОРАЛ! Никой няма право да променя Божият стандарт, никой, защото зле ще си изпати рано или късно!

Какъв Синод и каква църква има в България?Празнуваме Коледа с католиците и Великден с православните.И защо изобщо им се дава право да изразяват мнение?Истинските свещенници се броят на пръсти,а останалите успяват да отвратят хората от църквата,но не и от религията.

Поповете вместо да помагат на изпадналите хора в беда те се бъркат тези неща които не са тяхна работа.Защо не защитиха бай Иван.И те са една мафия и грйове.

ааа , дядка и да питам ,че не разбрах - що не си продадете линкълните па да дадете парите на некое сиропиталище , а с парите от свещите да си купите по една дачийка па да маате до миряните , ако ви влече ? Явно съм тъп ама не разбирам защо не го праите ....

Ако ги питаме тия , с брадите до под пъпа, "ИНАНУС" ще е любимата им форма на съвукупление . Духането, между духовниците също е на почит и уважение.Не са малко и "алтертативните ", сменат през ден двата полюса, отзад-отпред!

Прави са поповете. Грях е това. Айде питайте половината от яловиците защо са такива. Защото са направили по два три аборта . Прави са поповете , слушайте какво ви говорят недници такива!

Какви глупости говориш бе!? При половината двойки проблеми имат мъжете. Да не би и те да са абортирали?!

Ти да не си от групата ан "интелектуалците" от БСП-то. То те са толкова "интелектуалци", колкото "академиците" от БАН с Рабфак са учени, ама нейсе. Грехът си е грях, но за този грях ще ги съди Господ, а не някакви изкуфелници с калимявки. Пък като стана дума за греха, от доста време се носят легенди за сексуалните изстъпления на роднито висши клирици. като помежду им, така и с външни участници. И не смо по манастирите, но и на дружески дуговни вечеринки. И не само по вечеринки, ами и на матинета и журчета. Яко се чаластрят, както би казал някой по-обикновен човечец. А по този повод "интелектуалците" от БСП-то нищо не казват. Може би и те участват в оргиите на отците.

Председателката на "Искам бебе" направо си е вкарала автогол с изказването си. След седем неуспешни ин витро опита, кое я кара да си мисли, че някога ще успее да забременее ин витро? Докато траят експериментите с тялото й, спокойно можеше да отгледа едно изоставено дете.

Всъщност не беше ли призвание именно на сърквата да с егрижи за изоставените деца. Отец Иван го показа на практика как става. Ама човекът тихо и кротко се грижи за питомците в своя приют. С дарения, без никойй от дебелосерковците с калиимявки да му помага. Даже му завиждат и се отнасят с него с неприязън. И въпросните "интелектуалци" от БСП-то, дето така яростно защитават висшия църковн клир, защо не помогнат на такива като Отец Иван. Щото ако висшите дебелосерковци от Синода ги няма никой няма да усети, но ако такива като Отец Иван ги няма никой така и няма да разбере че съществува БПЦ

Не, не е призвание единствено на църквата да се грижи за изоставените деца. Това е призвание на цялото общество и е критерий за това доколко то е развито. Факт е, че сме на второ място в Европа по брой изоставени деца. Факт е, че повече българчета биват осиновявани в чужбина отколкото в България. Нямам нищо против ин витро процедурите, но ме хваща яд на такива като гореизказалата се госпожа, която изглежда доста неинформирана за председател на фондация. Няма как да искаш неистово да имаш дете, а в същото време да не мислиш за осиновяването като за опция да се сдобиеш с такова. А за изказването ти за БПЦ се съгласявам напълно с теб, "духовниците" сами са си виновни за собствената си непопулярност сред хората.

Стана грешка и при нас - не ваш'та майка.....

такааа , дядката си противоречи , защото просто копи-пейстнах по -долу от сайта на Св.Синод следното становище по въпроса : МЕТОДИТЕ НА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ И СУРОГАТНОТО (ЗАМЕСТВАЩО) МАЙЧИНСТВО СА В ЯВНО ПРОТИВОРЕЧИЕ С ПРАВОСЛАВНОТО РАЗБИРАНЕ ЗА ПРОИЗХОДА И СМИСЪЛА НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ, ЗА УСТОИТЕ И ПРИЗВАНИЕТО НА СЕМЕЙСТВОТО, защото: 2) Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство са израз на безразсъдно противопоставяне и усъмняване в Божията премъдрост, блага воля и спасяваща любов към нас, човеците. 3) Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство представляват грубо нарушаване на богоустановения ред за съхраняването на традиционното семейство и за зачеването на нов човек. Верно , малко го поорязах ама схващате официалната мисъл...

Свещениците свикнаха с лукса на лъскави возила, със скъпите дарения, с властта, със суетата и забравиха православните канони и устава на БПЦ .

Основа на устройството и управлението на Българската православна църква - Българска Патриаршия са: Свещеното Писание, Свещеното Предание, Правилата на светите Апостоли, свещените Канони на вселенските и поместните събори, учението на светите Отци и настоящият Устав. Българската православна църква - Българска Патриаршия се управлява от Свети Синод, а всяка епархия - от своя архиерей, който носи титлата митрополит.

Ама вие наистина ли нищо не разбирате? Ако един лекар си играе на Господ и унищожава заплодени клетки какво е според вас? Бог е отредил лекарите да се грижат за живота не да го определят И стига сте плюли по всички духовници Всяко стадо си има мърша Вие безгрешни ли сте?

Проблемът е че у нас мършата е в св. Синод се опитва да води стадото. Целият висш клир са боклучарници. Иначе казано: "рибата се вмирисва откъм главата". Така че нека да отстраним мършата и да водим стадото напред.

никой не ни кара да вярваме на висшия клир, господ ни е създал със свободна воля.не виждам нищо лошо в това всички да не сме на едно мнение. трябва ли да изливаме помия върху инакомислещите?

Да обяснят по подробно божиите служители какво е "непорочното зачатие", не са ли се замисляли ,че може и да е Ин витро?

Не, не е ин витро, даже няма нищо общо. В ин витрото няма нищо лошо до момента, в който човек се хваща за тази сламка и я превръща в спасителна. Защото в определен момент това се превръща в мания: жената прави куп процедури, с които си скапва здравето, вечно е нещастна защото не се е получило и защото няма пари за следващ опит - кръгът в който се завърта двойката е много порочен. Според мен ин витрото трябва задължително да върви с консултации с психолог - да се пребориш сам, там където само Господ може да помогне...определено умопобъркваща мисъл. Ето, че и свещениците казват какъв е пътят - "осиновиха дечица и после Господ им даде и техни". С други думи - успокоиха се и нещата им се получиха.

прав сте. познавам две бездетни семейства, на които им се родиха дечица няколко години след като бяха си осиновили деца.

Mmmmmm, или какво й да си, защо църквата да не вземе, да се погрижи малко за изоставените деца, което всъщност трябва да е е една от грижите им, а не да се чудят на каква по-лъскава кола да се возят или само от имоти да се интересуват. Колко пъти му присаждаха на Максим стволови клетки в Русия, само и само да е вечен а това не ели против Божиите закони? И за твоя информация в клиниките за репродуктивно здраве пациентите задължително се консултират с психолог и този психолог работи с тях през цялото време. Пациентите не са само жени, много мъже в днешно време са стерилни и за това се използва донорски биологичен материал. Стига сте ми тълкували Божиите намерения и премъдрост!

Противоречията между източно или ортодоксално християнство и католицизма се задълбочават след въвеждането на редица догми от Ватикана за непорочното зачатие на Богородица и за непогрешимостта на папата. Съществуват и ред формални различия поради външни отлики в култа, календара, богослужението и др. Терминът непорочен произлиза от гръцкото katharos, което означава чист, непорочен.Според православната църква за непорочно зачатие може да се говори само по отношение въплъщението на Спасителя. Иисус Христос е заченат по свръхестествен път, без участие на мъж, а чрез слизането на Светия Дух над св.Богородица.

Светият синод печели по 16 000 000 лв. на година от свещи! youtube.com/watch?v=0Yw_EUL7tZQ Ежегодно Светият синод получава 1 600 000 лв. под формата на държавна субсидия. Само от продажбата на стократно надценени свещи печели по 16 000 000 лв. Последните години много митрополити и свещеници парадират със скъпи коли, охолни имоти, незаконен бизнес и безпардонно отношение към журналисти и българските граждани изобщо. Става ясно, че църковниците вече нямат нужда от държавна субсидия. Предложението ни към Народното събрание е да се спрат държавните пари на Пловдивската и Варненската епархия и да се насочат за строежа на нови детски градини.

Значи Църквата е Също така против осиновяването,защото по същество то е сурогатно дете.На место да се занимават с осакатения дух на българите и да живеят според Христа,не пускат миряните в манастирските църкви и те са с работно време,ама и то не се спазва!!!Изгонете търговците от храма си,Господа свещенослужители!

твърдо съм за прилагане на инвитрото. там детето има 1 майка и няма елемента отдаване под наем на утроба. дето хем е поднаем, хем е безъзмездно. не си представям с какви намерения една жена, вече майка на поне 1 дете, каквото е условието, ще вземе да износи детенце и после ще го даде на някой. обяснете ми разликата с циганките които си продават децата в гъция. съжалямав, но за мен сурогатството е друг вид проституция

А, бе, батмани смотани, ако зависеше от вас още щяхме да си светим със свещи (църковни!) и да се возим във волски каруци. Винаги сте били прът в колелото на напредъка, защото все повече необясними неща започват да имат научно обяснение, а не зависят от наклона на грехомера под расото.

Становището на Светия Синод не може да бъде определяно като грешка от един митрополит, било той и да е ловчански митрополит, като Гавриил. Съгласно чл. 58 т. 30. УСТАВА на БПЦ в правомощията само на Светия Синод и то в пълен състав е да взема мерки за опазването на православните християни от влиянието на инославни, иноверни и противорелигиозни пропаганди и за прибиране в лоното на Църквата всички, отклонили се от нея.

Глава седма ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ Чл. 81. (2) Епархийският митрополит управлява епархията си съгласно разпоредбите на свещените канони на Православната църква, настоящия Устав и решенията на Светия Синод. Съгласно решенията на Светия Синод, митрополит Гавриил, Съгласно решенията на Светия Синод, Гавриилеееее.... Вие не служите и не повярвахте и на Светия Синод и на Господа, вашия Бог.

Чл. 95. т.22 - Правомощията на епархийския митрополит са: да изпълнява разпорежданията на Светия Синод и да осъществява надзор за изпълнението на решенията от органите, които са под негово ръководство и контрол Гаврииле вие повярвахте на Лукавия, познахте измамата на съблазните и на суетните...

Добре че е владиката, да ми каже кое е грях и кое не е! Иначе...

каквото казва царквата това е.може и да има нередни владици и свещенници, но те са инфилтрирани от комунистите да разочароват хората и да ги отбласнат от царквата. глава на царквата е иисус христос , там са и всички светии и ние сме там , ако искам живот, ако искаме гибел може да следваме "саветите на д-р тренчев, които освем проблеми, нищо друго не е саздал"всеки иска да има семеиство, деца , пари, кащи, коли и т.н. безкраи, а като ги няма е готов да доносничи, да краде, да лаже.никои не си каза "абе боже аз маи сам грешен и затова ми се случва това".и докато не си го кажем така и ще варвят нещата.ако някои разчита на д-р тренчев вече се видя какво ще получим.трябва да се обарнем кам бога с покаяние.които говори против свещенници ,говори против душата си.

Да се произнася клирът за зачеването на децата е толкова морално и редно колкото кастрат да ме учи в каква поза да забременя съпругата си. Като сте на всяко гърне мерудия и искате да сте морален коректив - отоврете си досиетата сами и върнете лимузините си пак сами. Да сте за пример. Моралът ви не струва и грош, а сте взели с най-ценното за един човек да се зачепквате. Затий у нас църква няма, щото се води не от блажени, а от облажени скодоумници. Махнете се, не срамете паметта на Патриарх Евтимий, Паисий, Матей Миткалото, Екзарх Стефан и много други духовни водачи. Вие не сте нито духовни, нито водачи.

А как е забременяла Дева Мария?

Ама господа, какви условия? Стига, престанете! Дразните народа още повече! ВИЕ ЧУХТЕ ЛИ НИ НЯКОГА ДА КАЗВАМЕ, НИЕ СМЕ ХРИСТЯНИ ПРИ НЯКОЙ УСЛОВИЯ! Всеки кръстен човек, бебе, приема християнската вяра, такава каквато е! Господа от синода...простете ми, но просто сте смешни!

трътка с расо, що е то?

Всички владики да вземат да се гръмнат,че явно за нищо не стават!

А,бе защо изобщо се бъркате,където не ви е работа?Да не се бях раждала ли?Та като съм ин витро какво ми е?Значи циганите направени произволно из махалата заслужават да живеят,а желаните деца-не,така ли?!Малоумници!

О, мой боже, правий боже! Не ти, що си в небесата, а ти, що си в мене, боже - мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланят калугери и попове и комуто свещи палят православните скотове;... ----------------- Ботев, Моята молитва

А,бе защо изобщо се бъркате,където не ви е работа?Да не се бях раждала ли?

Вече си скъсах кръщелното, гинеколози ненагледни...

Много по-интересно ще стане когато започнат да им отварят досиетата. Тогава ще видим как ние сме се изповядвали, а ония - директно в ДС с доносите. За броенето на тия дето са се моолили в църквите не говорим - това им е било рутинна ежедневна доносническа дейност. Пък и ще им видим чиновете в ДС - кой майор, кой полковник. Абе голям резил се очертава. Само да не се окаже че и висшият клир, подобно на доносник Гоце се гордее че са били агенти на ДС.

разбира се че ще са горди,нали са защитавали родината.и не си мислате че ще излязат имената на истинските доносници,защото те и сега са на служба в дc,демек на дявола.11 божя заповед -не служи на дc.

КАЗАЛ СЪМ И ПАК ЩЕ ГО ПОВТОРЯ НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С БГ-ДС ЦЪРКВА.ТЯ НЕ ОБРЪЩА НИКАКВО ВНИМАНИЕ НА НАРОДА СИ.ДОКАТО Е БЪКАНО С ЧЕНГЕТА И КОМУНЕТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В БГ НЯМА ДА ИМА.ТОВА Е ИСТИНАТА.СОРИ.

Упрекват Църквата, че мълчала по важни въпроси и изгубила диалог с паството си. Като гледам неадекватните им изцепки - по-добре е наистина да си мълчат! :-)

Бе я аз пак питам попа-какво правеше мацката между краката на САРА след като се разбра че не е способна да роди дете а?Не е ли своего рода сурогатсво?!!?Аре дедо попе ти си .Обясни на мен неуката щот аз така го разбрах още като го четох пък и във филм съм гледала сцената?!?!

Тоя наш Синод няма нищо общо с вечното и непреходното, занимава се само с насъщни скандали, като си ги произвежда, а после сам се опровергава, за да ги замаже някак в очите на обществото. Какво дребнотемие, какво лицемерие! Да си гледат там хапването и пийването с интересните си приятелчета и да не ни занимават с всичко, което им прелита под калимявките - днес едно, утре точно обратното ...

Че и някакви "интелектуалци" свързани с БСП-то им пригласят. Допреди 20 години и дума не можеше да обмениш с такива по въпросте на религията - всички я заклеймяваха като "опиум зя масите". Сега не можеш да се доредиш да запалиш свещ в Храма от доносници на ДС като агент Гоце.

Вържи попа да е мирно селото хахаааа

По-качествени хора! Няма що!Не четеш ли, не слушаш ли? Колко случаи бяха цитирани? Почти всички са педофили. Това ли са за теб качествените хора, още повече духовници?

Тоя въпрос не е от тяхната компетенция,ако искат уважение да тръгнат да проповодват в циганските махали,да помагат на бедните и да си отворят църквите 24 часа,потребността от бог и духовност няма работно време

Циганите отдавна ги изтърваха от църквата сега са или сектанти или от ГЕРБ. Те са загубени за революцията не ги мисли.

иганите винаги са били основните избиратели на БСП - неграмотни, тъпи, идеалният електорат на Столетницата. Пък и статистиката сочи точно това - за БСП и ДПС гласуват малограмотни екземпляри. ББ го каза още по-ясно - "лош материал". А иначе циганията наистина отдавна е в ръцете на имамите и пасторите. не че вярват , ама нали от там идва гювеча. А за БСП-то гласуват "от беднотия и от простотия", като беше казал Елин Пелин.

Леле мале тия съвсем се оплетоха!!! "Да ни се отворят досиетата - да не ни се пипат досиетата!" "Против ин-витрото сме - не сме против ин-витрото!" - Блажиш ли, блажиш ли, дедо попе? - Тая шунка не е блажна, защото е направена от чисто месце бе, серсемино!

тук май коментират само кретени

Тези наистина имат нужда от сериозно психиатрично лечение.

Всъщност някой бърка ли го какво е мнението на църквата по тоя въпрос?

Никой нормален не се впечатлява от малоумните сектанти.

На абсолютно никой не му пука какво мислят тезе безбожници от БПЦ. Споредм мен, просто отклоняват вниманието от себеси.

Браво, Радина!Добре, че има такива всеотдайни хора като теб, които са отдадени изцяло на това да помагат на хората с репродуктивни проблеми и да творят добрини. Дано мечтата ти се сбъдне много скоро!

Мазни килимявки , я се скрийте!

Голям грешка стана ,лъзна са и не видох къде опря.Браво отче голяма лизгавица стана,чак мож да замести ин витрото с инфътри.Ама те и опъченците са го патили,че се случило и на синода хаирлия да е.

Интересно ми е, защо преди да се появи становището на Църкавата за инвитрото, щом се появеше статия за ин-витро, я следваха стотици коментари от хора, които се възмущаваха от инвитрото и бяха против?! Следя подобни публикации, защото съм заинтересована и знам, че винаги повечето от коментарите бяха против инвитрото. Как така сега изведнъж всичките тези хора си промениха мнението?!

Госпожа,не съм против ама искам да ти кажа щом задаваш въпроси ,че 1 към 10000 са по естествени причини невъзможностите да се забременее,другите са от безразборна и бясна употреба на детеродните органи за кефа на собственичките.А някой са ги експлоатирали и за някой лев.Така че не знам защо други да им плащат масрафа..

Ох, наистина, спрете с глупостите, репродуктивните проблеми не се дължат на безразборен секс, ограмотете се малко ,преди да пишете, и това от човек, който си има детенце по нормален начин. То пък от такива като вас дето правят секс само, когато искат да заченат, мани мани. Големи моралисти се извъдихте. Направо сте гнусни, подигравате се с истинската трагедия на хората - има двойки с дългогодишна връзка и по различни причини нямат дете. Пак ще кажа - не завиждайте, не съдете хората за това, че искат да имат дете, това е много важно за едно семейство.

Хайде като не си компетентна да си мълчиш, а? Моите детеродни проблеми изобщо не бяха от безразборен секс и въпреки всичко ги имах. Добре, че беше инвитро методът, че се сдобих с две прекрасни дечица. А на теб ти пожелавам да извървиш моя трънлив път, за да разбереш какво ми е било!

60% от случаите на стерилитет се дължат на мъжа. това е според СЗО. толкоз по темата, затвори си плювалника.

не свобода ЗА религията, а свобода ОТ религията ни трябва :)

"Тренчев съобщи, че владика има частна клиника"... Тоя па идиот, какво се прави на интересен?! Като е проверил информацията, просто да каже кой е, не така да плюе напосоки.

Може ли някой от вас да ми обясни какво проповядват? Чувам само "Господи, господи..." Нищо смислено не чувам. Те не са в крак с времето, изобщо. Трябва да учат хората на добро, а не да повтарят едно и също като папагали. В католическата църква е коренно различно. Затова католиците вярват и са по-качествени хора!

Приятелю, "качеството" на даден човек, не се определя от религията му. Католиците по фанатизъм, гонят дори и мюсюлманите. Ако различните религии не се бъркаха в жовота на хората, светът щеше да бъде много по-добър.

Какъв авторитет има Светият Синод, след като си променя мнението коренно само за 3 дни? След като може "да се обърка" така тотално по важен обществен въпрос и дори не си провери написаното становище, преди да го разпрати по медиите? А?

кой ви пита с какво сте съгласни и с какво не. Я си глейте тумбаците чревоугодници.