17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Трябва за всички да е ясно, че тръгването на вируса от мишки, прилепи и прочие е просто една измислица, а данните, които Китай предоставя на света са умишлено силно променени. Вирусът беше изкуствено разпространен. Смятам, че това е очевиден факт за всички. Вирусът вече е преизпълнил целите си и отдавна е донесъл очакваното на тези, които са го пуснали. Можете да бъдете сигурни в това.

Да бе ДА ! https://www.youtube.com/watch?v=jty-MYci9vE

Китайците го направиха! Цяла Европа под карантина за 20 дена и вируса го няма! Под заплаха за затвор! Всички ще се съгласни! Действайте! Стига се мотахте,Бойкооооо! Предложи го на Еврорастите!

Е, като са два щама що не ги каже доцентът кои точно са те? Да, известни са два щама коронавирус. Единият е SARS-CoV, а другият е SARS-CoV-2. Първият обаче е причина за коронавирус инфекцията през далечната 2003 година, докато пандемията която бушува в момента по целия свят се дължи на един единствен щам, а именно SARS-CoV-2. Ако има друг такъв щам (тоест трети щам), моля доцентът да бъде така любезен да го цитира! Аз поне не намерих информация за друг. А на снимката епруветките са с етикети от новия щам, тоест SARS-CoV-2, който е обозначен с временното си предишно название 2019-nCoV.

Китайците са го измислили! Всеобщо решение за цяла Европа: 15 дена всички в къщи под заплаха от затвор! вСЕ ПАК ТОВА Е КАПКОВА ИНФЕКЦИЯ,А НЕ ЯДРЕНА БОМБА! И за 2 седмици изчезва! Евала на китайците! А нашите смотаняци ще го влачат с месеци и пак до това ще стигнат,ама колко хора ще умрат? Хората такива решения чакат!

всички все някога ще умрете....смърта е спасението!

В Италия са наети на работа голямо число китайци в модната индустрия. За китайската Нова година те са се върнали в Китай, а после отново в Италия. Никой не ги е спрял. Така по най-естествен начин допринасят за влошаване на обстановката в Италия.

Той и Президента каза , че са два щама - шипченски и софийски.

creten

Имам хронична обструктивна белодробна болест. Кашлям от двадесет години. Не ме гледайте злобно.

Корона виусът и който и да е друг вирус е изпитание за една нация. За съжалние на територията на БГ имаме няколко нации, българи, турци, цигани и политици. За мен е абсолютно сигурно, че няма да оцелеем дълго, ако световният елеит продължава да ни поднася такива вируси.

Шамовете не са два а десетки. Тровят ни като кучета.... и правят пари, много пари.

Лелиното , можеш ли да обясниш с какво като те тровят правят пари? Щото те тия дето могат да изфабрикуват такива епидемии могат преспокойно да печатат колкото искат, каквато искат валута. И не им трябва липса на работници...

Трйкажия съм. Имам тройка по микробиология,но не вярвам, че има само два щама.

20.01 - 4 души извън Китай 8.03 - 29100 11.03 - 118К Стъпка на геометричната прогресия с частно 2.5 - 4 дни. Останалото си го сметнете и сами.

Браво, бе "учени" на България-поне знете че са 2 шама- браво, юнаци!

Що не излезе другаря Радев, както го направи на 3-ти март, пред народа и отново да заяви колко са щамовете на Корона вируса и как единия е по- опасен от другия?

Момчето разбира за разлика от шофьора на самальоти.

статията , малко по добре е от обясненията за чернобилската катастрофа

_stankow

И тогава беше така - паника, а не се слушаха специалистите.

е по-кофтият...

Корекция: вече знаете, че не е само един щам и сте идентифицирали два, но не знаете колко точно са и колко още ще се появят вбъдеще.

ма важното е, че ти знайш......

А бе радефф ти защо не се обади на путин да ни изпрати малко от съветските маски май се грижиш само да спасяваш собствената ти кожа?

Не мога да разбера всички наши специалисти / медийни звезди/ от къде черпят своя опит и така убедително са говорят небивалици. Цял свят казва, че нищо не се знае за този грип, само нашите се пръскат от компетентност.

форумите на dir.bg и оттам са придобили това фалшиво чувство...

Ако действително следите какво се пише за този вирус по цял свят, трябва да сте разбрал, че не е форма на грип. Просто е друго заболяване.

Българите са най-недисциплинорани всеки си живее по свои правила о закони...

Вируса е лошо нещо, покосява не този който заслужава. Би трябвало да започне с дървените философи по форумите. Така, ако не нещо друго, поне ще изчисти родната реч от профанизмите на полуграмотните келешчета.

Хахахаха! Доценте, мнооооого преписваш и Нищо не знаеш!!!! Хапловидовете вече са ПЕТ/5/, проследени са и се знае откъде идват. Можем да ти кажем и защо този вирус е ........ опасен за вашите спестявания. А глупостите за прилепите ги разправяй на стадото или както един говедар го нарече "матрак".

ЗАЩО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА КАЖЕ ИСТИНАТА: ИЗПИТВАМЕ НОВО БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ ВЪРХУ ЗОМБИТАТА, ПРИ ТОВА ДОБРОВОЛНО!

с такива Насистенчета*, се подбъзиквахме в междучасие. Проф. д-р Галин Галибаджаков.

Италия ще плаче за Матео Салвини.

Вирусите не са живи!!!

er

Аз очаквах, на база изследвания, че ако една повърхност, на която има вирус, се нагрее до 37 градуса, топлината ще го убие, но се оказа, че вирусът преживява. - типично празнодумие. На всички е известно, че вирусът умира при темрература над 37 градуса по Целзий. СЧистият спирт го унищожава моментално. МДостатъчно е да измием раъце с гореща вода или да ги разтъркаме с чист спирт. Това да става редовно, доакато сме навън. Да не човъркане в носа с пръст! Да не търкаме очи! При най-малка проява на настинка - прибиране на топло в къщи и лежене, докато размине! Болестта се разрасява жестоко, ако не се изолираме в стая с топла среда.

Егати простотията, знахар и шаман взети на едно място.

Може и да са прави,как във Африка вирусите преживяват при високи температури

е унощижил мозъците на феодалните старчета :)))

Старчета, ама живи. Х.У. И. студентчетата изпокапаха на изпитите като гнили круши. То със самохвалство, сваляне на правителство и соростипендии не става, трябва и малко акъл.

НЕ ОБУЧАВАТ СТУДЕНТИ! Титлите им са приравнени с тези, които обучават такива. Защо? Няма смислен отговор. Най-смисленият е, че са в състояние. Недопустимо е, но така е прието, защото и едните и другите пишат за неща, които 99% за нищо не стават и самите няма да могат да ги подкарат. Има статии, в които съавторите са повече от думите в тях.

Наслушах се, начетох се и се нагледах на глупости. Очевидно е, че има сериозна повишена заболеваемост. Не е ли по-лесно, бързо, превантивно и по-ефикасно да бъдем отговорни към себе си, близките и обществото ни. Да поддържаме добра хигиена, да ползваме предпазни средства на обществени места, да намалим посещенията на големи търговски обекти и места със струпване на много хора и т.н. за определен период от време и т.н. Аптеките да спрат да продават неограничено к-во ма-ли ката маски, ръкавици ...на 1 човек. По-малко, но на повече хора. Здрав разум, дисциплина и отговорност и по-малко приказки. Пиша това, тъй като вчера за 1/2 ден бях свидетел на това как болна жена с кашлица, която не беше с маска, влезе в лекарския кабинет и на висок глас се изказваше за истерията с вирусите, а аз чаках отвън за контролен преглед сас сина си, гойто е с бронхит и знаейки, че като влезем доктора ще иска да диша дълбоко, за да му чуе гърдите; на мъжът пред мен който си плю на пръстите, за да си вземе торбичка за зеленчуците, на побутваниятя и подхилванията, че носиш маска; на болни братче и сестриче с температура за 2 дни и на 3 ден ги завели на спорт с още 10 деца защото да не изпускат тренировка и т.н. Моля, мислете и бъдете отговорни.

Така и трябва да бъде. Да бъдем отговорни към себе си и към другите. Аз имам един въпрос- възможно ли е тази отговорност да се върши БЕЗ ПАНИКА? Просто да се върши стриктно и хладнокръвно? Да, знам че много хора се страхуват, но въпреки това? Защото, доколкото знам, паниката НАМАЛЯВА СИЛАТА НА ИМУННАТА СИСТЕМА, което е обратното на "превантивни мерки". Даже напротив, помага на вируса. При това хората в паника са много по-склонни да вършат неправилни неща в тази ситуация. Пак казвам- аз съм абсолютно ЗА това да се вземат всички необходими мерки. Просто да се правят БЕЗ ПАНИКА.

не паниката, а стресът и не само към короната, а към доста болести.

Ми стой си в къщи, стрино. Викай ДжиПито в къщи и синът ти ще го бъде. Пък и ти ще изпълниш предписанието си.

Ма то джипитата отдавна не ходят по къщите, бре байчо!

Назад си с материала, при мен идват. И малко по-назапад, даже са задължени, особено в режим на пандемия.

Миенето на ръцете не убива вируса, а го премахва - заминава в мивката и оттам в канала.

ти е сложил минус, сигурно е от трупата на НПО-тата, които доброволно трият коментари в дир.ру :)

Няма да се занимавам с теб, егото ти е в минусите. Има публикация за сапуна и вируса, чети и тогава коментирай. Няма да те образовам.

и не мисли, и без това не можеш :)))

Ха-ха поредният аматьор, професионално на заплата. Китайците са научени от хилядолетия на лицемерие и сега ни прилагат номерата си. От 15 лекари вече починали, за които има информация Интернет няма един на пенсионна възраст. Напротив всички са под средната възраст на българите и само един директор на болница в Ухан е на 51.

Колега, стига с тази пуста завист. Ако имаш да кажеш нешо за вируса, давай. Но с този "интернет" в главата няма дори доцент да станеш.

да не съм доцент, защото преди, като си подготвих документите декана ми каза направо, че в тях нямало плик за него.

Какво беше казал Чарлз Дарвин за естественият подбор?!... Ето точно това се случва сега.

подбор, не естественият. Ако имаш 10 каймета в болницата ще намерят начин да направят всичко. Като нямаш ще философстват.

Едно компетентно, професионално издържано мнение. До сега слушахме глупостите на Главния вирусолог на републиката, няма да му рекламирам името.

са много подли :)

Какво мислиш ,че каза. Я заспивай.

Човече, ти нормален ли си?

Махнаха ли вече спрейовете с живи вируси от аптеките

но ги дадат само като покажеш списък с лицата, които ще пръскаш.

може да бъде тръшната с Хипотермия! свалайте си температурата под 35 С и короната няма да им шанс. от тук следва, че всякакви температуропонижаващи средства, плюс увиване в ледени чаршафи ще доведе до ликвидация на короната чесъни, лукови, ракии и др - това са глупости - загряването на тялото само създава предпоставка за още по-голямо "живуркане" на паразита! Охлаждане му е майката ... както в икономиката ... както и в лихвата ... висока лихва -"висока температура" и внезапна смърт на органима... ОХЛАЖДАЙ ТАЯ ПРЕГРЯТА СИСТЕМА!

С мастика от хладилника става ли ?? Имам

и това не са направили. Просто трябваше да се направи научно изследване на най-ниските и най-високите температури при които вирусът оцелява в жив организъм. Защитата на много живи видове се състои в това. Има долна и горна граница при която вирусът спира да бъде опасен за организма. Природата го е измислила, не трябва да се открива топлата вода.

Просто китайците не казаха цялата истина за бройката на починалите.

Не, в общи линии китайците казаха бройка, която е приблизително близо до реалната. Те дадоха бройка общо около 80 000, реално със сигурност е била по-висока, най-малкото е нормално да е пълно с хора които няма как да са били регистрирани в болница, а са го изкарали в къщи. Така че да кажем бройката да е била около 200 000 заразени (това не означава 200 000 болни едновременно- по-голямата част от тях отдавна оздравяха. Но да има милиони както се носят слухове- аз от първа ръка казвам, че НЯМА. Бях целия февруари в Китай и видях с очите си. Ако беше такъв апокалипсис за какъвто се носеха слухове, че го има но го крият, ние щяхме да го видим около нас, навсякъде. Но НЯМАШЕ. А към края на февруари живота си беше почти напълно нормален. И времето се стопли, и много хора започнаха да излизат по паркове, да спортуват че се бяха обездвижили все в къщи, и като цяло настроението в Китай доста се привдигна.

Благодаря. Информацията е много полезна.

е, че 70 % спирт го убиват за минута, кислородната вода за 10, а сапуна също, но не разбрах за колко. Това значи, че веднага след като си си измил ръцете, вирусът е още там, поне за известно време. При това положение, трябва ли да се чака преди да се посегне към храна, например или се третират повърхностите в рамките на необходимото време. Не разбрах!

Вирусът умира веднага при измиване с гореща вода или при натъркване с чист спирт.

Един професор преи няколко дни обяснаваше, че този вирус се размножава използвайки РНК репликация и затова не можем да изградим имунитет и може да ни повтаря и потретя.... Този доц. обяснява че повечето ще изработят имунитет. Излиза, че всеки може да избере да вярва на който си поиска. Как да им имаш доверие и как да не се стига до паника. Яжте, пийте и си носете новите дрехи ;) :)

Още на Трети март се знаеше, че ние сме открили двата щама!

Съвсем скоро от реп. Северна Македония ще обявят, че си е изконно техен още от времето на Александър северно-македонски! :)

Аз сутрин като стана пия ЕХО хидро балсам...чаена чаша и за по сигурно взимам по една таблетка за миялни машини . Действа разхлабващо, но се свиква. Сапуна го ям след обяд.....по-калоричен е...

Имат ли издадени служебни паспорти Пашата, Маджо и Маргините?

Да

"Колко кислородни апарата и кога? Колко места в интензивни отделения и кога? Каква възможност за гъвкави реакции да се поемат пикови ситуации в различни градове и региони при разпространение на заразата притежава здравната система. Какви мерки се взимат за подобряване на нейната гъвкавост в условията на пандемията?"

Браво! Дир-а е намерил човек които разбира какво говори без да омаловажава опасността или да сее паника. Браво и на д-р Анастас Пашов. Добра статия.

Кирчо ти по какво беше специалист че сме забравили тук ...Предполагам си професор по имунология та оцени нажързо доца ;) :)

Аз имам доста познания и научни степени в областта на химия и биология. Не го познавам този доцент не съм и в България от много години, та съм обективен. Ако ти не разбираш какво той е казал проблема си е лично твой. Хехе, короната прибира точно такива като теб с твърди убеждения и твърди артерии които се мотаят навсякъде. Късмет в търсенето на короната.

Възрастен човек е припаднал и е умрял пред съда в Пловдив преди минути

Трол!

умрял от старост

Предстои да видим резултата от дългогодишното съсипване на здравната система, обедняването и затварянето на болници и прогонването на специалисти. Щом в Италия болниците са претъпкани, лекарите изнемогват, апаратурата не достига - и то в северна Италия, която е най-богатата и развита - представям си какво ще е тук. Черната чума от 14 век и радост за НОИ.

В Италия умират по домовете си, болниците са препълнени, кислородните апарати не достигат и са им казали да си седят вкъщи и да ходят в болница, само ако са много зле и не могат да дишат вече! Там седят с висока температура вкъщи по 9-10 дни и се молят да се излекуват! Тук...е,...тук определено нещата ще са мнооого по-зле, като знаем състоянието на здравната си система!

"Доколкото разбирам, защото нямам пълна информация..." - и защо тогава коментира ?! Това за двата щама си е известно...

Защо в науката винаги има известна доза несигурност. Не се прави с 95% консесус а със факти. В момента информацията е малко. Ако някой се прави на многознайко той прави съчинение на свободна тема. Между другото това е една от най-добрите статии / интервюта в Българската преса до момента. Няма нито едно погрешно твърдение или измислица която да не е базирана на факти.

Говорим за подходяще статии за Дира, а не за научните среди!

Три са препаратите които го лекуват официално но само едно има на нашия пазар това е РЕЛЕНЦА другите ги е имало преди две години и са били с цена около 200 лева и 156 лева но този имънолог още не е стигнал до тях.

Какво значи "непочистена повърхност"? Как сапуна и топлата вода ще убият вируса бързо, след като кислородната вода го убива за цели 10 минути? Как да се успокоим, дори ако е вярно това с топлата вода, след като ако някой се изкашля вируса няма да е само по ръцете. Ако седнете в метрото на мяестото на болен човек - пак няма да е по ръцете. През 5 минути да се къпем и перем ли? И след като е ясно и на малките деца, че вируса ще умре , ако не се предава, защо НЕ сме в карантина, че да го уморим, а му създаваме условия да се разпространява?

Не разбра ли че сега всички калинки ще ни убеждават и набеждават че не си мием ръцете затова сме болни.Сигурно иска да каже с светена вода тя убива микробите.

Факт е , че масово мъжете не си мият ръцете след тоалетна . Иди в мол или бензиностанция в мъжката тоалетна и виж на 10 човека коло ще се измият . Мизерна работа

Напълно съм съгласен с вас! Според мен за вируса се знае много малко, а немалка чат от хората не знаят абсолютно нищо и затова се бълват безумия от всякакви хора претендиращи да са специалисти.

Кой очакваш да ти отговори на въпросите?! Сигурно някой професор по вирусология!

какво предлагате. Това означава всички да се затворят в къщи поне за 1 седмица. Абсолютно всички. Дали е достижимо при това чувство за свобода, което ни е обзело. Всеки знае повече от лекарите. А ръцете се мият, когато има вероятност вирусът да ни е срещнал - трябва да преценявате кога това става, същото е и за повърхностите - почистват се тези, изложени на вероятно попадение на вируси. Трябва да се мисли!

Сапуна "разтваря" вирусите във водата и ги маха от повърхността. Това е главният механизъм. Иначе може да инактивира някои вируси. Сапуните могат да "разглобят" липидна обвивка на вирусите. Липидна обвивка се "държи" от хидрофобни сили. Хидрофобни разтворители като спирта или някои сапуни могат да разглобят тази обвивка и деактивират вируса т.е. да го "убият". Короната няма липидна обвивка само белтъчна. Та сапуните може и да не го деактивират. Спирт 70% и нагоре го деактивира. В науката има спор дали вирусите могат да се считат за "живи". Те не могат да се размножават сами трябва им жива клетка - хост да ги размножава. Предпочитания термин е да се инактивират деактивират разрушат и тн. вирусите. Белината и кислородната вода променят химически белтъчната обвивка на вирусите - друг механизъм затова трябва по дълго време. Някои катийонни сапуни като бензалкониев хлорид и лауриламин унищожават вируса но те се продават като санитарни разтвори и кърпички.