Цените на имотите в София тръгнаха нагоре

Цените на жилищата в София отбелязват среден ръст от 1.46 на сто през първите шест месеца на 2010 г. спрямо предходната половин година.

Обратно в новината

Коментари - Цените на имотите в София тръгнаха нагоре | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако събереш и процентите от другите статии ще трябва да ти дават пари + апартамент!

За да се развива пазара на имотите е необходимо да има читаво предлагане и съответно търсене. За момента строителите продават пълен шит на дебели цени. Хората в основната си част са слабо платежоспособни. Построените обекти са тесни и икономични във всяко отношение, направо мизерни ! Факт е, че освен в София и по морето, евентуално Банско другаде пазар няма...Развитият пазар предполага деконцентрация на населението - широки къщи с дворове и басейни, разпръснати по цялата територия на страната - това върви с развитието на икономиката по тези места. Засега няма и помен от нещо подобно.

На типичен тристаен панелен апартамент от 86 квадрата мазето е 3.5 квадрата, идеалните части с 3.9% от общите части на входа. Ако е гарсониера мазето е същото, но идеалните части са двойно по-малки. При 100 квадрата апартамент 20 квадрата общи части са 20% . Алоо! Това да не е НДК бе брокерчетата! Има панели, които имат по 3 тераси лоджии широки по 1.5 метра, Като вкараш едната в кухнята, кухнята ти става като просторна трапезария и не си влизаш в хола, щото ти е широко. гадните проектанти на панелите и ЕПКтата са имали повече акъл за вътрешно проектиране и за удобство на живеещите от сегашните измислени магьосници, дето на 50 квадрата правят "луксозни имоти". ха ха ха

не се хабете да пишете, коментарите под подобни статии са запазено място за Ikonomist!

Ала-бала,ала-бала,ала-бал....................................

Странно мислене имат брокерите. България е страна с намаляващо население и с влошаващо се качество на населението. Нараства делът на малограмотните, които не искат да живеят в лукс, а в коптор. Това са циганите. Скоро притокът от селата и малките градчета ще секне, защото там не остана фертилно население. Като резултат наличните жилища и новите такива ще имат все по-малко клиенти. За селските имоти да не говорим. Тия алабализми с англичани, бимбинистанци и др. са за залъгване на балъци. Тия, дето се излъгаха сега продават и бягат надалеч. При разрушителните цигански набези много от селата вече са опоскани и скоро ще има цели села изоставени от обитателите си и разрушени от циганските катуни. Така че оптимизмът на брокерите и достоен за съжаление. Процесът се засилва и от емиграцията на кадърни младежи. Ако преди за едно семейство с 2 деца трябваше поне още едно жилище за да се отдели едното след сватбата, сега това дете е в чужбина. Останалото дете живее е при мама и тате и много често, ако апартамента е 3 - 4 стаи, може да продължи и след като създаде семейство. Разните мечтатели, дето искат да продават панелни гарсониери в Дружба 1 от 1970 г. по 30 - 35000 евро просто не са... в час.

Изказването е правилно. Мога да дам статистиката на моите съученици. Не е особено представителна, но все пак става. Завършили в класа 26 човека. За 12 знам със сигурност че са в чужбина. От тези 12 само 5 имат брат или сестра, като за 2 от 5-мата братя/сестри знам, че са в чужбина. Грубо казано в семействата на тези 12 човека възниква нуждата от 3 добавъчни жилища. В България са останали 14 човека. Общо оставащите имаме 6 брата/сестри. 8 са сами деца. Та в поколението на родителите ни има 26 семейства с 26 жилища. В моето поколение тези 26 семейства оставят след себе си общо 23 семейства - това са останалите в България мои съученици и техните останали в България братя и сестри. Значи има нужда от 23 жилища. Дотук имаме търсене и ръст на цените. Е да но в поколението на нашите деца нуждата от жилища е фрапиращо ниска. Ние сме поколението, което или се изнесе в чужбина и няма да се върне или отказа да ражда. В поколението на децата нуждата е от едва 8 жилища, а родителите ни ще освободят 26. колкото и от ненужните 18 жилища да бъдат разрушени, пак ще има предлагане в съотношение 2 към 1. Интересно какъв траен ръст на цените сънуват някой хора. Просто нашите родители са все още живи и не са освободили жилищата си.

Днес ходих на оглед на апртаменти ПО 700 ЕВРО КВАДРАТА... уж 105 кв обаче т обило с общите чати и реално било 85 кв жилищна площ и дефакто стана 860 евро квадрата.. да ама като поогледах и попремерих .. една стая 25 квадрата една спалня 15 и една 12 баня и кенеф 8 и коридор 5 станаха 65 .. питам къде са другите 20 .. не можаха да ми отговорят тераси мазе.. някакви такива.. ама терасат абе6е 5 някъде .. та жместо 105 получавам 65 реални .. и това тристаен с малки палнички и без отделна кухня ... и дефакто ми излиза 1130 евро на квадрат ? ебаси офертата?

Просто няма как да стане, след този отлив на инвестции, от къде пари за апартаменти.

"част от строителните материали се обезцениха напоследък". На коя част от строителните материали е станала тая "обезценка"? Че ти ходил ли си да купуваш поне пирони, за да говориш такива "верни" неща?

А що не погледнете графиката на цените на имотите за Япония?

-Как е , как е - продават ли се имотите ????? - Ами продават се ...ама не се купуват ...... Адрес са наи големите смешници които затварят офиси из цялата страна и тръбят в платени публикации колко сделки правят До септември ще се молите някои да ви даде по 300 евро на квадрат , а до Нова година и по 200...ама няма .....балъците плащат 30 годишни ипотеки , вместо да си гледат кефа са се заробили и са се подлъгали по подобни статии ...ха честито !

"Икономисте", кво ти става бе, мойто момче? Пак ли бълваш "коментари"? Явно много си загазил, но от глупост няма лекуване! Сори, няма да се оправиш!

хубаво гледаш ама криво,как може да сравняваш англия с българия-там почти няма ново строителство,ако има то по нищо не може да се сравнява с нашите блокове,масовото строителство там е еднофамилни къщи с дворно място.така че сори.

Защо виждам само пустеещи жилища.Няма никаква опашка, а те пък /цените/ се вдигали...

ХА ХА ХАХ АХАХ АХ АХ АХ АХ Аха АААААААаааааааааааааааааааааааа ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ, оооооох, моля предупреждавайте когато статиите са толкова забавни!

Като гледам всички коментари са от купувачи (и аз съм такъв) та не сме много безпристрастни, но и статията си я бива. Истината е че никой не може да направи точна прогноза за тренда на цените, както е ясно и че тези които са заинтересовани купувачи (всички дет сме писали коментарите по статията) не сме склонни да се поддаваме и да купуваме на тези цени.

Много сте отворени всички и много разбирате бе. Айде да видим как до 2012 ще паднат цените с 30%. Отворете един сайт за обяви и вижте цените. Ама аз поне не гледам Люлин, Обеля, Надежда или Дружба. Вижте цените в добър квартал и хубав нов апартамент. Не 30 годишна панелка във Връбница.

Леллееее,на тая и се иска да е така,ама не е.Да,покачили са се с 10%,ама преди това са паднали с 100%!!!

хахаха хаха, няма такъв виц просто

А ето и цялата статия от която на случаен или може би "нарочен принцип са извадени отделни пасажи и се е получила една абсолютна дезинформация: Спадът на цените на жилищата вече не е новина [www.infostock.bg]

Обаче в статията пише, че няма спадове над 11%, като това се отнася само за центъра на Варна. Другото който иска да си го чете сам и по желание да си вярва или не.

От напъните може и да има ефект.

Ха-ха!!! Иска им се, но са далече от истината. Догодина ще са наполовина,а някои от алчност 2007 пропуснаха да продадат в пик и сега ще им се наложи да почакт едни бьрзи 10 годинки

Така е! Колкото е вярно,че Гоце е от ДС,толкова и това с цените

Съвсем си изпушил.

Пак ходете да слушате тъпите икономисти и брокерчета-тарикатчета - "Ау, страшен спад има, никой не купува, цените падат...!" Това се казва онлична масова психоза и създаване на димна завеса в стил "Гьобелсова пропаганда"! Само идиот можеше да вярва, че след колебания за период от 2-3 години цените няма да си достигнат старите нива и дори да ги надхвърлят в период, когато куцо и сакато се е юрнало към София в търсене на някакво препитание.....!!!!! И даже тепърва ще растат и ще сме свидетели на астрономически тарифи като в Малибу или Санта Барбара......Да-да, не се подсмихвайте, скоро ще си припомните думите ми! Навсичко отгоре София отесня съвсем и си представете само, колко биха искали за продажбата на стар огромен апартамент в центъра, Зона А, например?! Предполагам, че само за начало на разговорите биха му искали по 955 евро на квадрат.......Така че истински кореняк-софиянци, не унивайте - най-сетне ще вземете и вие някой лев, не само навлеците и тарикатчетата....

добре де как не ви писна през 2-3 дни да пишете противоречиви статии!? Скоро четох нещо от рода "чака се 2-ра имотна криза" и то пак в дир.бг. Същото нещо като и с тока/парното. Един ден излиза статия "парното поскъпва, по-евтино е отоплението на ток", след няколко дни "отоплението с парно си остава най-евтино". Просто медиите се опитват да манипулират обществото по възможно най-тъпия начин...

лелеееее, да тичам да купфам, че почнало да се дига!!! пак не съм ф час! аз пък мислех че пада!!!

О-ох, батка-а, откоа го чекам!! Щот Софийскио зандан е кацнал на моя територия - върху нивичката на баба ми, а сегашната ми килия е точно над бившия външен клозет в двора ни - помни той Ранърса кат малък как си играеше с туй-онуй на съседското момиченце, ама нейсе......Чакам преституцията и завишението на земята,батка, мъкар чи туй мойту е само бетон и чакъл и телени огради......

Много отдавна не се бях смял толкова на статия :D

Проверете цените на двустаен апартамент във Виена и ще се шашнете, че жилище в напълно завършен вид, някой са и мебелирани, с ОБИТАЕМА ПЛОЩ от 66-69 кв.метра може да намерите за 89000 евра. Чудя се на нашите смръдльовци на какво отгоре искат тези цени. На шпакловка и замазка, без инфраструктура, всичките с стърчащи балкончета, за да ти продават квадратура. МЕРСИ!

Къде видяха това повишение на цените !!!!!!!!!!

Не е лошо да се гледа трезво на ситуацията. Ако някой не вярва че рано или късно имотите ще тръгнат нагоре да погледне движението през последните .. десетки години в някои страни, аз открих за UK http://www.whatprice.co.uk/financial/housing-market/house-prices.html абсолютно безпогрешно се вижда какъв е дългосрочният тренд. Имотите ще си покачват цените, въпреки кризите, създаващи краткотрайни падове и прекрасни възможности за големи инвеститори.

коку

Да, прав си... Но за държава с бъдеще... Ти вярваш ли, че тук след 50 години ще има нещо различно от цигани и коптори като оня блок в Ямбол? София няма да е изключение... Само на брокерите им се привиждат повишаващи се цени, особено в по-дълъг период, защото ще умрат гладни... Те, банките и разбирането на българина, че трябва на всяка цена да "има собствен" дом надуха имотния балон в България... Аз купих през 2007-а апартамент на 570 EUR (като инвестиция), ще го ремонтирам и ще го продам после на някой, който вярва, че задължително трябва да има "собствен дом"... Когато се пенсионирам ще взема някоя къща за 10 бона и ще си гледам старините. Който иска да плаща 30 години на банка, и да си мисли, че нещо е негово...

Гледам трезво на графиките. Особено 2рата, с отчитане на инфлацията. После я продължавам до 2010 г. И какво да видя ... никаква файда от така наречената инвестиция.

Николайчо, мама, само ти от всички коментирали казваш, че цените ще растат сега и завинаги и вовеки веков :) :) :) хахахаха иска ти се, ти да не си мазно брокерче тарикатче, най-големите некадърници станаха брокери, време е сега малко да погладуват ;) Графиката ти е леко изрязана - липсва частта, където започва ГОЛЕМИЯ СПАД, в превод на брокерите: големия ВИ глад ;)

Ти като си толкова тарикат, защо следиш и изчакваш брокерите? Защо не действаш сам и директно, ами се занимаваш с тях? Остави ги да гладуват, тяхната мамка. Или защото с брокери или без брокери цените са едни и същи и ти си го изкарваш на "най-големите некадърници"? Вече ми е ясно колко си "кадърен"!

те по между си ги продават и си дигат взаимно цените белкем някой клъвне

Логично е да е така, защото моята заплата става все по малка и по нередовна. Дайте друг виц, тоя не е смешен

А у Варна цените винаги са си били твърдо на горе

Та не рзбрах как е линка!? :)

Затова ли "Адрес" напуснаха два офиса на бул. "ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ"? Сбъркали са адреса.

В България има много страшно много откраднати пари и затова има хора с над 10 апартамента с поставени лица !

ПРЕДИ 2-3 ДНИ ИМАШЕ СТАТИЯ, В КОЯТО СЕ СПОМЕНАВАШЕ КАК ЦЕНИТЕ СА СПАДНАЛИ С МНОГО ПРОЦЕНТИ И НИКОЙ НЕ КУПУВА!!!

Не на строителната мафия.Мафия изградена без цвят и мириз.Мафия употребила парите на цял един народ.Мафия довлякла банката на италианската мафия,мафия изпрала парите на комунистическите апаши.Мафия убивала.Не случайно,като се отряза кранчето и спряха убийствата.Никой не вярва на строителната мафия.Хиляди плачат за париците си вложени в недостроени сгради,хиляди се заробиха за столетие напред пред мафиоотизирани финасови инстититуции.Хиляди се подведоха,че ако не направят къща са некъдърни и идиоти.Не че не са идиоти,обаче измамени идиоти.Яко се затрупаха с мангизи адвокатите по строителството и техните съмишленици по обирачество нотариусите(МС на Станишката вдигна таксите до другото небе,а адвокатската колегия сама си изравни хонорарите с нотариусите).Мафия!Мафия,специфична мафия за събиране на пари.Да си продава апартаменти на главурчовците!!!!!!!!!!!

до кога с тия платени репортажчета?!

Писна ми от разни статии и репортажи по телевизията за имотите и то все неверни. Спад има в цените, но спада е твърде малък, просто от 300% надценка свалиха на 200%. Имотите, които са добри, в хубави квартали, винаги са имали купувачи и не са падали, паднаха само панелките, защото банките бяха спряли временно да финансират подобни сделки, а сего като започнаха ги финансират твърде малко. Та накратко - поевтиняха панелките и апартаментите в непривлекателните квартали, всичко останало си запази цените със съвсем малък спад.

Прекрасна статия! Тъкмо ми беше едно тегаво, мрачно, но като я прочетох, така се смях.... От сърце! Статията можеше да бъде озаглавена - "Еротично - оптимистичните мечти на една софийска брокерка"

Вчера във вестник Република пише , че цените на имотите се понижават с 16%, днес побликувате статия , че цените на имотите тръгват нагоре , Я СЕ УТОЧНЕТЕ И ТОГАВА ПИШЕТЕ . Да не стане , като приказката за лъжливото овчарче .

при 150 евро-труд и материали,при взет акт 16,реалната цена е 250 евро,всичко друго е спекулация и за баламурници!!!!

Че то много лесно било бе. Ти що не строиш?

Стига глупости, падат непрекъснато и пак няма купувачи. Проверил съм. Тези статии са лов на тъпаци