Строителството забавя темпа на възстановяне

С над 80% е намаляла разгънатата застроена площ на разрешенията за строеж на нови жилищни сгради през първите три месеца на 2011 г. спрямо същия период на 2007 г., когато е бил пикът, показват данните на НСИ.

Обратно в новината

Коментари - Строителството забавя темпа на възстановяне | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

в момента вече може да се купят търговски обекти на цени малко над 500 евро в софия което е нормална цена

Аз съм на противното мнение. Строителството и особено това на жилища и магазини трябва да е умерено. То просто генерира заеми и лихви. Има много незаети търговски площи. При цена на строителя 400 евро с ДДС или малко отгоре без да е калкулиран парцел и печалба имаме продажни цени примерно 800 евро в София, че и Варна. Много е. Не отразява спада в заплатите. От друга страна цените в много областни центрове вече са под 400 евро в не лоши квартали и строителството означава загуба или крайно лошо качество. Пред вид и намаляването на населението в градовете без София и Варна ръст в строителството е безсмислен. Настроиха се много маломерни жилища не съобразени с нуждите на човека, те са живия пример за обедняването ни, а квадратите на новото строителство са си жива уйдурма. Осрани са всички градове от липса на паркоместа? Какво още ли искаме?

напоследък, не строим, а хабим строителни материали...

Точно казано, при това много вносни материали. Обаче хабим и природата, хабим зелените площи, хабим милиарди като заеми, а те искат връщане с лихви. Хабим жизненото си пространство. Вместо големи апартаменти се строят кочини - една голяма зала с обособени някакви кътове. Готвиш до гардероба с дрехи, а телевизора е един. Как може да се живее с години така. Ужас.

Щеше да е още по-интересна статистиката, ако даваше информация колко милиона квадратни метра готови застроени площи чакат новия си собственик/наемател на цени по-високи от Прага или Кан. От там човек може да си направи сметката като построи нещо, след колко хиляди години ще успее да го про(от)даде.