Строят се повече жилища напук на кризата

По предварителни данни на Националния статистически институт новопостроените жилищни сгради през второто тримесечие на 2009 г. са 679, което е увеличение с 24.1% спрямо първото тримесечие на годината.

Обратно в новината

Коментари - Строят се повече жилища напук на кризата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

mnogo hitro: rabotnata raka e po niska sega taka tsche...

Greshno e da se harchat parite za novi kashti prez tazi kriza. Zashtoto parite bi triabvalo da otivat v PROIZVODSTVOTO -tam kadeto se praviat NOVI pari! Ili v zemedelieto, iznosa...NE v novi kashti!???

Дянков дали разполага с тези данни? :)

Трябва да се консултират с Ikonomist какво да правят!

Максималната себестойност на м2 при луксозно завършване до ключ е 200 евро.

Има много пари за препиране, хорааа! И тези инвеститори си викат - я, докато няма още държава, ние да си напечатаме някой и друг милион. А кой ще ги насели ли - ами нали чухте оня беден дръгливец - министър без портфейл, който призова да пускаме безпрепятствено в държавата всеки, който поиска българско гражданство. Защото ни намалявали циганите.

ако това е вярно значи продължава препирането на крадени пари

Нека, лошо няма ... после при свръх предлагане няма как да не се отрази на цените }:)

хи хи хи хи . нека се строи. лошо няма. колкото повече предлагане толкова по-добре. голям избор, евтино скъпо, качествено некачествено, трябва да има за всички. ха ха ха , то сега даже май и ще остане. българия е 7 500 000 . над 1 200 000 са в чужбина . повечето млади, част от тх са си купили жилища в БГ , но продължават да живеят извън БГ . много малко от имигриралите ще се завърнат в БГ. предпочитат кризата извън БГ. неискат да живеят кризата в БГ. 25% от населението е в пенсионна възраст , населението на софия е 1 500 000 ( като реаните стойности са по-големи от официалните. има много живеещи в софия без регистрация). около 18% са под трудоспособна възраст, в работоспособна възраст са около 55% ( но колко от тях са в БГ) . прираста на населението е около 0,5% . така че чудя се аз КОЙ ЩЕ КУПУВА. и доходите в БГ са страшно ниски стигащи само за храна и долу горе живот, без прилични екскурзии и почивки, без смяна на колата на 5 или 7 години. нямаме пари. нямаме доходи. без доход няма покпка. който купил купил. тва е. край. свършиха се хората. жилището не е като детско колело. на две години ново. доста важно. последните които купуваха жилища, хм, ами те неса и няма да бъдат техни скоро. купиха се жилища заради истерията с 25 30 годишни ипотеки. и сега какъв живот остава за семейството. а като тръгнат децата на училище парите още повече няма да стигат. прогноза; СТОЯ СКРИТ И ЧАКАМ цени около 250 евра/м2 да , ще стане. банките реват, искат, а немогат да почнат да продават ипотекирани имоти. складове, производствени помещения- още по-малко.

Строителството е инертен процес. От взетото решение за строеж до получаването на разрешение за ползване (бившото протокол 16, или разговорно акт 16) често минават 3,4, че дори и 5 години. На сгради, които се завършват сега, проектирането им е започнало основно през 2006 и 2007. Тогава беше бумът в бранша. Общаците се мръщеха на 60 лв. надник, майсторите - на 150. Квадратът тъкмо беше превалил 1,000 евро за София и 700 за провинцията. Кипеше бурен ентусиазъм, брокерски агенции никнеха като гъбки. Народът беше в истерия, в Латвия квадратът се търгуваше на 3,000 евро и нагоре и всеки неграмотен брокер изтъкваше този факт още на първата среща. И БАНКИТЕ НИ ЗАСИПВАХА С ПРИМАМЛИВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ЕВТИНИ КРЕДИТИ. А хората купуваха и най-смотаните жилища, стига да се дават изгодно. За да не се минат. Защото стадото купува. Истинска истерия - народът се беше превърнал на безмозъчна тълпа. Сега времената са други. Ръстът при завършените сгради се дължи на пълното отчаяние на неразумните предприемачи, които преди време мислеха, че цъфтежът ще продължи вечно. Теглят се отчаяни кредити срещу малкото останали полу-готови жилища (на акт 14 и акт 15), само и само да се завърши обекта. Защото на полу-завършено вече никой не иска да купува. Цените в строителството са паднали 2-3 пъти. А купувачите са и без това малко. Познати проектанти споделят, че нямат нови задачи месеци наред вече. Цели проектански бюра затварят, ВСИЧКИ съкращават служителите на 20% от миналогодишния щат. Има хора, които се притесняват как ще си платят членския внос към камарата, който е от 200 до 500 лева. Та такива ми ти работи. Положението е трагично, не се заблуждавайте. Само гледайте статистиката към средата на идната година.

къде го видяхте това ?ела в софия да те разходя!не лъжете селянията,ще повярва както на Бойко,и после ...лошо!

те се довършват имотите бе! не се започват нови строежи, защото финансирането е проблемно! а пазара се съживява, очаква се банките да развържат кесии (по-скоро да отворят алчна паст)

Освен това сумай ти селяни го закъсаха и се върнаха по родните места. Англичаните избягаха, Бойко ще прогони и руснаците. И предприемачите ще продават на 350 евро, а после банките на пои 250...

Ами някой си мисли че ще се върне времето с 1000 евро/м2. Ама ще видим :) Не сме нито Германия, нито Франция, нито Испания. Макар че при тях дори сега е по-евтино отколкото в България.

А кой ще живее в тия нови апартаменти?! В София вече е половината население на страната - другата половина ли ще караме да дойде не знам. За какво са ни по три апартамента - децата още не са пораснали толкова много....

Идеоти сте вие нямате се идея ква сила е сивата икономика в България :)))).

Това са пълни глупости, тия отчитат сградите, на които е издаден акт 16. А строителството е почнало преди кризата.

Ако в това инфо има нещо вярно значи обясненията за ситуацията в БГ стават адски сложни.Тези строители идиоти-тотомилионери ли са или луди крадци-комунисти ?!? Това дейстие противоречи тотално на всяка една форма на пазарна икономика.....

Само да има кой да ги купи, малка подробност. Наливайте бетон смело, муцуни!

Дали строят или довършват? Защо не вземат под внимание кога са започнати

A sega da popitam kyde e krizata, 4e ne6to ne razbrah????

няма лошо. да видим кой ще купува:)

Нормално. Ако преди от един квадрат построен за 350 евро си печелил 650 евро, сега за да спечелиш от един квадрат построен за 250 с пазарна цена 350, трябва да построиш 6,5 квадрата. Тия заеми как се връщат. С яко бачкане. Освен че се строи повече, трябва и да се строи и по-бързо, защото скоро хората и 300 евро няма да дават за квадрат.

Да строят колкото си искат. То балона отдавна се спука. Със здраве и успех в намирането на клиенти

Сега се довършват започнатите строежи, по-скоро кажете с колко по-малко от миналата год. нови сгради почват да се строят?

стро се защото има много мръзни пари за пране.... сякаш не го разбрахме за толкова години...от куфарчетат на Огнян Дойнов та до нарко печалбите на новоизлюпената мафия

Абе стига с тези глупости. Какви жилища. Навсякъде строежите са стопирани. Всички ревът, че пазара не замрял направо е умрял, а вие ще ми пишете глупости.

ТЕ СЕ ДОСТРОЯВАТ!

пълни глупости.тия по морето броят хотели за жилищни сгради.ако това беше вярно бургас вече да е изпреварил софия по жители.

Поредните платени статии на неграмотни журналисти ! Как е възможно за 6 месеца да се построят нови сгради ??? Просто се отчитат предадените сега сгради, чието строителство обаче е започнато преди 2-3- години ! Значи правилното заглавие би било, че броят на завършените с разрешение за ползване сгради е по-висок от миналата година, а не че се строи повече сега, което е глупаво ! Абе не им ли искат поне диплома за основно образование на журналистите ???

Аз мисля, че трябва да започне поетапно събаряне на панелките, които са прескочили технологичния срок на експлоатация - те са опасни! Хората живеещи там да могат да теглят заеми при облекчени условия и да си закупят апартаменти ново строителство. Това ще помогне за преодоляване на кризата в България!